MENU

style> #navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;} ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;} ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;} #navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;} ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;} #navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΤΑ BLOG



Έχοντας ένα προσωπικό περαστικό - ουδέν κακό αμιγές καλού -μου έδωσε το έναυσμα να αφιερώσω χρόνο και να βρώ πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες που πρέπει να ισχύουν στα blogs (Ιστολόγια). Ορισμένοι κανόνες αποστολής μηνυμάτων που ήξερα ότι ισχύουν για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail), ισχύουν και στα  blogs.

Σχετικά με τη δομή, την αισθητική και το ευανάγνωστο των δημοσιεύσεων στα  blogs:
  • Μη γράφετε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ γράμματα. Ο συγκεκριμένος τρόπος γραφής στο Internet υποδηλώνει ότι "φωνάζετε" και είναι κουραστικό για τους άλλους χρήστες να διαβάζουν μηνύματα γραμμένα εξ ολοκλήρου με κεφαλαίους χαρακτήρες. Αν θέλετε να τονίσετε κάτι, χρησιμοποιήστε αντί αυτών, bold χαρακτήρες.
  • Είναι προτιμότερο να μην γράφετε με greeklish, προτιμήστε την ελληνική γραμματοσειρά άν αυτό είναι δυνατόν. Η ανάγνωση μηνυμάτων γραμμένων με τέτοιο τρόπο, είναι πολύ δύσκολη και κουραστική για το μεγαλύτερο μέρος των χρηστών. Η χρήση greeklish στις μέρες μας, που έχουν εκλείψει προβλήματα ασυμβατότητας, δέν έχει νοήμα. Άν όμως για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορείτε να γράψετε στα ελληνικά, δεν υπάρχει πρόβλημα.
  • Προσπαθήστε να διατηρείτε συνοχή και λογική σειρά στα λεγόμενα σας, καθώς επίσης φροντίστε ώστε η δημοσίευση να είναι ευανάγνωστη και καλαίσθητη. Για το λόγο αυτό, εάν το μήνυμα είναι αρκετά μεγάλο, καλό είναι να το χωρίζετε σε διακριτές παραγράφους. Χρησιμοποιείστε κατάλληλα μεγέθη και στυλ (έντονα, πλάγια) για να τονίσετε ό,τι χρειάζεται.Κρατά το κείμενό σου σύντομο και κατανοητό (με σωστή ορθογραφία και σύνταξη).

  • Τα μηνύματα πρέπει να δημοσιεύονται στη Θεματική Ενότητα που σχετίζεται με το περιεχόμενό τους. Φροντίστε έτσι ώστε ο τίτλος να είναι σχετικός με το μήνυμα και κατατοπιστικός.
  • Μη δημοσιεύετε πάνω από μία φορά το ίδιο μήνυμα.
  • Το περιεχόμενο των μηνυμάτων θα πρέπει να είναι σαφές και ουσιώδες, ώστε να μη δημιουργούνται απορίες για αυτό ή να παραπλανούνται οι αναγνώστες.
  • Όταν απαντάτε σε ένα υπάρχον θέμα, παραμείνετε κοντά στο περιεχόμενο που ήδη συζητείται.

Το 1993 στις Η.Π.Α είχε ξεκινήσει ανάλογη συζήτηση. Τότε το ενημερωτικό blog cyberjournalist είχε προτείνει μια σειρά από τέτοιους κώδικες.
Οι βασικές αρχές του πλαισίου που πρότεινε είναι οι εξής τρεις:
1. Να είστε ειλικρινείς και δίκαιοι στην συλλογή, δημοσίευση και αναδημοσίευση πληροφοριών.
2. Ελαχιστοποιήστε τη ζημιά αντιμετωπίζοντας τις πηγές και τα θέματα που δημοσιεύετε σαν ανθρώπινα όντα που αξίζουν τον σεβασμό σας.
3. Να είστε υπεύθυνοι για όσα γράφετε και να έχετε το θάρρος να ζητήσετε συγνώμη σε περίπτωση που έχετε, αδικήσει κάποιον.
  
Τέλος κλείνοντας έχω να προσθέσω τα εξής
Ήρθε καιρός για  τα blogs να δημιουργήσουν τους δικούς τους κανόνες λειτουργίας, με αυτό τον τρόπο θα δείξουν ότι ξέφυγαν από το νηπιακό στάδιο και βρίσκοναι προς το δρόμο της ενηλικίωσης και της ωριμότητας. Οι Κανόνες πρέπει να είναι κανόνες ηθικής και όχι νομοθετικής υπόστασης.
Οι bloggers δεν πρέπει  να φοβούνται τίποτα και κανέναν. Πρέπει να γράφουν ελεύθερα τη γνώμη τους χωρίς να προσβάλουν και χωρίς να θίγουν υπολήψεις κι όταν έχουν αποδείξεις για οτιδήποτε στραβά κι ανάποδα γίνονται  να μη διστάζουν να τα βγάζουν στην φόρα και να έρχονται σε ρήξη  με οποιονδήποτε όσο ψηλά κι αν βρίσκεται. Αυτό είναι δημοκρατία , αυτό είναι ελευθερία σκέψης , αυτό είναι πρόοδος.
Κλείνοντας επειδή προωθείται νομοσχέδιο από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τα BLOGS,. Δηλώνω ότι είμαι κατά σε κάθε μορφή λογοκρισίας στα blogs. Για έναν απλούστατο και πρακτικό  λόγο. Πώς θα γίνεται και από ποιον η επεξεργασία του τι θα «κοπεί»  και τι θα μείνει; Τι θεωρείται τελικά προσβλητικό; Τι είναι αυτό που χαλάει την αισθητική; Υπάρχει κάποια αντικειμενική μέθοδος που μπορείς να ορίσεις αυτές τις έννοιες;
Την  εποχή της λογοκρισίας του Παπαδόπουλου και του Παττάκου πρέπει να  μην την ξαναβιώσουμε στα blogs.  


ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου