MENU

style> #navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;} ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;} ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;} #navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;} ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;} #navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

ΠΟΙΟΙ ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ ΧΡΗΜΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ



Αρθρο του ΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Στις 13 Ιανουαρίου η Ελλάδα ως κράτος ζήτησε χρήμα από την αγορά με μορφή  δανείου  , η έκδοση των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου στέφθηκε με επιτυχία υπερκαλύφθηκε , ενώ ζήτησε 1,5 δις ευρώ της προσφέρθηκαν 2 δις ευρώ.
Ποιοι ήταν λοιπόν οι δανειστές της; Όχι οι ξένοι όπως νομίζετε αλλά οι ελληνικές τράπεζες δάνεισαν το ελληνικό δημόσιο. Το ποσοστό συμμετοχής τους στο δάνειο είναι 80%, στο υπόλοιπο 20% συμμετείχαν οι ξένοι.
Τώρα στο πως οι υποβαθμισμένες στις διεθνείς αγορές ελληνικές τράπεζες με ποιο τρόπο βρίσκουν λεφτά να δανείσουν το χρεοκοπημένο ελληνικό κράτος είναι ένα ερώτημα που είναι εύκολο να απαντηθεί. Σημειωτέον πως ούτε μεταξύ τους δανείζονται όπως συνέβαινε το διάστημα 1998-2008 που τότε ήταν η χρυσή δεκαετία του τραπεζικού συστήματος.
Από πού δανείζονται οι ελληνικές τράπεζες που με την σειρά τους δανείζουν το Ελληνικό Δημόσιο μα φυσικά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) του κου Τρισέ με επιτόκιο μάλιστα 1,5% . Με τι επιτόκιο δανείστηκε το Ελληνικό Δημόσιο από τις τράπεζες τσάμπα πράγμα μόνο  με 5%.  
Στο απλό και φυσιολογικό ερώτημα που θα κάνει κάποιος γιατί το Ελληνικό κράτος δεν δανείστηκε απευθείας από την ΕΚΤ , εδώ η απάντηση είναι απλή όσο και παράλογη , η ΕΚΤ  δεν δανείζει κράτη αλλά μόνο τράπεζες βάση των κανόνων της Ευρωζώνης.
Το σημαντικό όμως είναι  ότι η ΕΚΤ είναι μέρος της Τρόϊκας που έδωσε δάνειο στην Ελλάδα 110 δις. Ευρώ με επιτόκιο 5,8%.
Τον λογαριασμό ποιος τον πληρώνει μα φυσικά ο Έλληνας φορολογούμενος μέσω των σκληρών μέτρων και περικοπών που επιβάλει η Τρόϊκα , ΜΗΠΩΣ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ;

1 σχόλιο:

  1. ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΕ ΠΤΩΧΟΙ ΜΗΝ ΓΙΝΩ ΣΑΝ ΚΑΙ ΕΣΑΣ…..
    ΑΥΤΟ ΛΕΕΙ ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ ΠΑΡΟΙΜΙΑ. ΟΤΙ ΠΑΛΙΟ ΚΑΙ ΚΑΛΟ.
    ΤΩΡΑ ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΑΝΟ Ο ΦΙΛΟΣ ΣΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΑΣ ΔΟΣΗ ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ, ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΓΙΑ ΕΥΡΟΥΛΑΚΙΑ ΨΑΧΝΗ ΠΑΝΤΟΥ. ΟΠΟΣ ΛΕΜΕ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΠΑΝΤΟΥ.

    Υ.Σ. ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή