MENU

style> #navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;} ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;} ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;} #navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;} ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;} #navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

ΟΓΑ πληρωμή των παλαιών οικογενειακών επιδομάτων


O ΟΓΑ θα καταβάλει στους δικαιούχους τα παλαιά οικογενειακά επίδόματα που εκκρεμούν για πληρωμή . Τα οικογενειακά επιδόματα που θα καταβάλει ο ΟΓΑ είναι το επίδομα τρίτου παιδιού, πολυτεκνικό επίδομα, επίδομα σε τρίτεκνες οικογένειες εφάπαξ παροχή 2.000 ευρώ και ισόβιες συντάξεις.
Συγκεκριμένα η Διοίκηση του ΟΓΑ ανακοινώνει ότι την Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013 θα πραγματοποιηθεί πληρωμή των παλαιών οικογενειακών επιδομάτων και αφορά σε 3.041 δικαιούχους, (επίδομα τρίτου παιδιού, πολυτεκνικό επίδομα, επίδομα σε τρίτεκνες οικογένειες εφάπαξ παροχή 2.000 ευρώ και ισόβιες συντάξεις). Η πληρωμή αυτή αφορά σε δικαιούχους των οποίων οι αιτήσεις είχαν υποβληθεί πριν την κατάργηση των επιδομάτων και δεν είχε ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Το ποσό θα καταβληθεί εφ’ άπαξ και αντιστοιχεί στο ποσό που δικαιώθηκαν με βάση την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και μέχρι την κατάργηση του επιδόματος (1-11-2012 ή 1-1-2013, ανάλογα με το επίδομα). Επίσης, η πληρωμή αυτή, αφορά και πρόσωπα που ήταν δικαιούχοι επιδόματος και τους οφείλεται κάποιο ποσό από τον ΟΓΑ (π.χ. μετά από άρση αναστολής καταβολής του επιδόματος ή λόγω σπουδών τέκνων κλπ). Η συνολική δαπάνη για τις πληρωμές αυτές ανέρχεται στο ποσό των 3.473.131,92 €.

www.dikaiologitika.gr

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

«Γιατί λοιπόν η Ινδονησία επανέκαμψε και η Ελλάδα δεν μπορεί;» αναρωτιέται ο Krugman,

 Μάρω Καψή
Το ελληνικό χρέος εκτοξεύτηκε λόγω της επέμβασης της τρόικα – Το ευρώ και η αμείλικτη εμμονή στην πολιτική λιτότητας δεν επιτρέπουν την ανάκαμψη της Ελλάδας.

Στο άρθρο του με τίτλο «Η ασιατική κρίση εναντίον της κρίσης του ευρώ» ο Krugman συγκρίνει την ασιατική οικονομική κρίση του 1997-1998 με τη σημερινή ευρωπαϊκή κρίση και αναρωτιέται γιατί «η Ινδονησία επανέκαμψε και η Ελλάδα δεν μπορεί».
Αφού συγκρίνει την οικονομική κατάσταση που επικρατούσε στην Ινδονησία το 1997 με την αντίστοιχη στην Ελλάδα το 2007, πριν δηλαδή την έναρξη της κρίσης και την άφιξη της τρόικα, και αφού διαπιστώνει πως η οικονομική κατάσταση στην Ινδονησία ήταν κατά πολύ χειρότερη σε σύγκριση με αυτήν στην Ελλάδα σε επίπεδο ΑΕΠ, ο Krugman τονίζει ότι η Ινδονησία κατάφερε να επανακάμψει σε αντίθεση με την Ελλάδα (αλλά και την Ισπανία), η οποία εξακολουθεί να παραμένει σε ύφεση.
Όπως λέει ο Krugman, οι ερμηνείες που δίνονται για την αποτυχία της Ελλάδας να επανακάμψει, όπως δομικά προβλήματα της οικονομίας, διαφθορά, αδύναμη πολιτική ηγεσία, κοκ, είχαν αποδοθεί και στην περίπτωση της Ινδονησίας, η οποία ωστόσο κατάφερε να ανακάμψει.
«Γιατί λοιπόν η Ινδονησία επανέκαμψε και η Ελλάδα δεν μπορεί;» αναρωτιέται ο Krugman, ο οποίος απαντά στην ερώτηση του.
«Ο πρώτος λόγος, είναι ότι η Ινδονησία έχει ένα νόμισμα που μπορούσε να υποτιμηθεί και το έκανε σε μεγάλο βαθμό. Αυτό μπορεί να δημιούργησε μακροπρόθεσμη οικονομική πίεση, αλλά εν τέλει άνοιξε τον δρόμο για την ανάπτυξη κυρίως μέσω εξαγωγών. Επιπλέον, το ΔΝΤ ενώ στην αρχή θέλησε να επιβάλλει πολιτικές λιτότητας στην Ασία, στη συνέχεια εμφανίστηκε πιο διαλλακτική και συνεργάσιμη. Στην Ελλάδα όμως η Τρόικα είναι αμείλικτη χωρίς να έχει μάθει τίποτα από αυτήν την εμπειρία» τονίζει ο Krugman.

http://krugman.blogs.nytimes.com/2013/08/28/the-asian-crisis-versus-the-euro-crisis/?_r=0

Γκάλμπρεϊθ: Πρέπει να αλλάξει ρότα η Ευρώπη

Ο Αμερικανός οικονομολόγος υποστηρίζει ότι η Ευρώπη «βρίσκεται πιο κοντά στην κατάρρευση παρά στη λύση» και προειδοποιεί για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης ολόκληρης της ευρωζώνης εάν η Ελλάδα υποχρεωθεί να την εγκαταλείψει.

«Φοβούμαι ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει», δηλώνει ο Αμερικανός οικονομολόγος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, και ζητά από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αλλάξουν πορεία, διαγράφοντας μέρος του ελληνικού χρέους, μεριμνώντας για τις ελληνικές τράπεζες, εφαρμόζοντας αναπτυξιακά μέτρα και διασφαλίζοντας τους αδυνάτους.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, υποστηρίζει ότι «η Ευρώπη βρίσκεται πιο κοντά στην κατάρρευση, παρά στη λύση» και προειδοποιεί για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης ολόκληρης της ευρωζώνης εάν η Ελλάδα υποχρεωθεί να την εγκαταλείψει.

«Αλλάξτε ρότα!», καλεί τους Ευρωπαίους ο Αμερικανός οικονομολόγος σε συνέντευξή του στη Sueddeutsche Zeitung και προτείνει τη δημιουργία κοινωνικού συμφώνου, το οποίο θα αμβλύνει την ένδεια.

«Η Ευρώπη θα εισέλθει σε μια νέα φάση της κρίσης. Είμαι βέβαιος γι' αυτό. Οι πολιτικοί δεν καταφέρνουν να θέσουν την κρίση υπό έλεγχο. Πολλοί πολιτικοί δεν φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει τι πραγματικά συμβαίνει στην περιφέρεια της ευρωπαϊκής ηπείρου. Κι όμως, αρκεί να ταξιδέψει κανείς στην Ελλάδα για να καταλάβει πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση», τονίζει ο κ. Γκάλμπρεϊθ και αναφέρεται στην τρομερά υψηλή ανεργία των νέων αλλά και στην εικόνα των ηλικιωμένων που ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό. «Εκατομμύρια άνθρωποι κατρακυλούν, το σύστημα υγείας καταρρέει. Βιώνουν μια κοινωνική κρίση, όπως την ξέρουμε μόνο σε αναπτυσσόμενες χώρες. Κι αυτό συμβαίνει στην καρδιά της Ευρώπης. Για μένα είναι σαφές ότι η Ευρώπη πρέπει να ανησυχεί πολύ. Φοβούμαι ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει. Η χώρα κυβερνιέται άσχημα, τα ελλείμματα μεγαλώνουν, οι ελίτ προσπαθούν να πλουτίσουν ακόμα περισσότερο. Ακόμα και η ελληνική πολιτική έχει χάσει προ πολλού τις ελπίδες της», προσθέτει.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, ο οικονομολόγος τάσσεται κατά της πώλησης της ΔΕΠΑ. «Πρέπει γι' αυτό να σημάνει συναγερμός σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ένα μονοπώλιο αερίου αποτελεί μια μηχανή που κόβει χρήμα με σταθερά κέρδη και τζίρο. Παραιτείται λοιπόν κανείς από μια σταθερή πηγή εσόδων, για να εισπράξει σήμερα λίγα χρήματα; Πότε κάνει κάτι τέτοιο μια κυβέρνηση; Μόνον όταν και η ίδια δεν πιστεύει πλέον ότι θα επιζήσει για πολύ», υποστηρίζει. Προβλέπει ότι κάποια στιγμή τα πράγματα θα πάψουν να πηγαίνουν καλά και οι άνθρωποι θα προσπαθήσουν να διασφαλίσουν τα χρήματά τους.

«Έτσι θα ξεκινήσει φυγή τραπεζικών κεφαλαίων», σημειώνει και εκτιμά ότι τότε θα επιλεγεί μια λύση πιθανόν στο πρότυπο αυτής που εφαρμόστηκε στην Κύπρο.

«Πολλοί άνθρωποι θα χάσουν περιουσίες και η οικονομία εντελώς ξαφνικά θα συρρικνωθεί δραματικά. Και αν η Ελλάδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, τελικά αυτό μπορεί να σημάνει και την αρχή του τέλους της ΟΝΕ. Θα είναι δύσκολο να επιβιώσει η πολιτική ένωση, όταν θα έχει ξεκινήσει αυτή η διαδικασία», αναφέρει.

Απευθυνόμενος στις ευρωπαϊκές ηγεσίες, ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ προτείνει τέσσερα βασικά μέτρα: «Η Ευρώπη πρέπει να διαγράψει στην Ελλάδα περισσότερα χρέη. Δεν έχει νόημα να κάθεται κανείς και να παρακολουθεί την κλιμάκωση της κρίσης. Η Ευρώπη πρέπει να μεριμνήσει για τις ελληνικές τράπεζες. Δεν πρέπει να τις αφήσει απλώς στα χέρια ολιγαρχών. Πρέπει να υπάρξει ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα επενδύσεων για την Ελλάδα, ώστε να ανακάμψει η οικονομία. Η Ευρώπη πρέπει να δημιουργήσει ένα είδος συμφώνου για τους χαμένους της κρίσης, μια κοινωνική βασική ασφάλιση και να εγγυηθεί τουλάχιστον ένα μέρος των περιουσιών και π.χ. των συντάξεων».

Τονίζει, ωστόσο, ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να στείλουν τα χρήματα απευθείας στους αποδέκτες, παρακάμπτοντας την κυβέρνηση, επειδή «μέχρι τώρα τα χρήματα πήγαν συχνά σε λάθος κανάλια» και προσθέτει: «Όχι άλλα χρήματα για κακές ή διεφθαρμένες κυβερνήσεις και διοικήσεις. Το πλεονέκτημα απευθείας καταβολής στον λαό είναι η αύξηση της κατανάλωσης και η ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας».

Αναφέρεται δε στη δράση στην Ελλάδα μιας γραφειοκρατίας, υπό την έννοια μιας πολύ μικρής ομάδας πολύ πλούσιων ολιγαρχών, και κάνει λόγο για «πολύ παράξενα πράγματα».

Το 40% των αγροτικών εκτάσεων, σύμφωνα με τον Αμερικανό καθηγητή, έχει υποθηκευτεί σε μία και μοναδική τράπεζα, η οποία ιδιωτικοποιείται. «Αν υπάρξει κρίση και δεν εξυπηρετούνται τα δάνεια, θα πάρουν υπό την κατοχή τους οι επενδυτές σχεδόν τη μισή καλλιεργήσιμη γη της χώρας. Πώς μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο;», διερωτάται, για να καταλήξει με αναφορά στην ΕΡΤ: «Για μένα είναι σαφές ότι η κρίση αλλάζει πρόσωπο. Από οικονομική κρίση, γίνεται κρίση των κεντρικών θεσμών. Το ότι έκλεισε τώρα ακόμα και η δημόσια ελληνική τηλεόραση, ένας θεσμός ελέγχου στη χώρα, δεν είναι καλό σημάδι».

http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1121509/gkalmpreith-prepei-na-allaxei-rota-h-evroph.html

Πως ο Ισημερινός νίκησε το ΔΝΤ . (Πρέπει να το δείς !!!)

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ


Αύριο το πρωί ανακοινώνονται οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας, δηλαδή μια ημέρα νωρίτερα απ” ό,τι είχε προγραμματίσει αρχικά το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, αναμένεται μεγάλη πτώση των βάσεων που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει ακόμη και τα χίλια μόρια.

Η μεγαλύτερη «βουτιά» αναμένεται στις σχολές του 2ου και του 4ου επιστημονικού πεδίου (θετικές και τεχνολογικές επιστήμες αντίστοιχα) ενώ πτώση αναμένεται και στο 3ο επιστημονικό πεδίο (επιστήμες υγείας) όπου δεν αποκλείεται η Ιατρική Σχολή να πέσει ακόμη και κάτω από τα 19.000 μόρια.

Πτώση, αλλά σαφώς μικρότερη, αναμένεται και στις βάσεις εισαγωγής στις σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου (θεωρητικές επιστήμες).

Η πληροφορική στα σχολεία: Άρθρο του Ευρωβουλευτή Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά

Πολύ φοβούμαι ότι η έντονη συζήτηση που έχει πυροδοτηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας να εξαφανίσει ουσιαστικά το μάθημα της πληροφορικής από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, είναι, για άλλη μια φορά, εξαιρετικά ετεροχρονισμένη. Όλα όσα περιλαμβάνει αυτή τη συζήτηση (άλλη μια μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία «θερινής νυκτός» του Υπουργείου Παιδείας για το «νέο λύκειο», δημόσιες διαβουλεύσεις, τοποθετήσεις ακαδημαϊκών και αντιδράσεις εκπαιδευτικών και επαγγελματικών φορέων) θα ήταν μάλλον δικαιολογημένα αν λάμβαναν χώρα προ εικοσαετίας τουλάχιστον, τότε που οι περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου αντιμετώπιζαν το θέμα της ένταξης της πληροφορικής στα σχολεία τους, κι όχι στα μέσα της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα.
Κι όχι απλώς η συζήτηση είναι ετεροχρονισμένη, αλλά όλα δείχνουν ότι το ελληνικό υπουργείο παιδείας καταλήγει σε συμπεράσματα απολύτως αντίθετα από αυτά στα οποία έχουν καταλήξει όλες οι ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες κοινωνίες και οικονομίες του πλανήτη.  Εν τέλει φαίνεται ότι στο «νέο λύκειο» που η ελληνική πολιτεία οραματίζεται να προσφέρει στους νέους πολίτες της, η πληροφορική δεν έχει θέση.
Θα είμαι ξεκάθαρος, με την υποβάθμιση του ρόλου της πληροφορικής  στο «νέο λύκειο» και την αποσύνδεσή της από την εισαγωγή στα τμήματα πληροφορικής και πολυτεχνικών σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το Υπουργείο Παιδείας θα καταφέρει τριπλό χτύπημα στους μαθητές, το εκπαιδευτικό σύστημα και τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας:
α)  στερεί τους μαθητές από πολύτιμες τεχνολογικές δεξιότητες που θα τους επέτρεπαν να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις τους ομολόγους τους στην παγκόσμια αρένα. Αντί μέσω του σχολείου να γεφυρώνουμε το «ψηφιακό χάσμα» εντός της ελληνικής κοινωνίας (γιατί δεν μπορούν όλοι οι μαθητές να έχουν τον προσωπικό φορητό τους υπολογιστή), δημιουργούμε μόνοι μας ένα ακόμη μεγαλύτερο χάσμα δεξιοτήτων μεταξύ των ελληνοπαίδων και των συνομηλίκων τους στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.
Το έχω πει πολλές φορές, ας μου επιτραπεί να το επαναλάβω: η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα στην Κοινωνία της Γνώσης κα της Πληροφορίας δεν εξαρτώνται από το πόσο χαμηλός είναι ο μισθός και πόσο εύκολη η κινητικότητα ενός  εργαζομένου, αλλά από το κατά κεφαλήν γνωστικό, τεχνολογικό και πολιτιστικό περιεχόμενο του κάθε πολίτη. Το συμπέρασμα είναι οδυνηρά απλό: χωρίς υψηλού επιπέδου ψηφιακό εναλφαβητισμό (digital literacy) και τεχνολογικές δεξιότητες (e-skills) δεν είναι δυνατός ο έλεγχος των νέων μέσων παραγωγής και η ισότιμη συμμετοχή μας στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία.
Στην χώρα της νεανικής ανεργίας του 60%, της χαμηλής ανταγωνιστικότητας και της ακόμη μικρότερης παραγωγικότητας, όπου μόλις το 50% του πληθυσμού χρησιμοποιεί τακτικά το διαδίκτυο (έναντι 70% στην ΕΕ) και το 42% του πληθυσμού δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο (έναντι 22% στην ΕΕ), συζητούμε για το αν θα πρέπει η πληροφορική να είναι κύριο μάθημα στα σχολεία[1]. Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει ότι στην ΕΕ υπάρχουν περίπου πέντε εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις ΤΠΕ (με περίπου 100.000 νέες θέσεις να προστίθενται κάθε χρόνο) , για τις οποίες ήδη ο αριθμός των αποφοίτων σχετικών τμημάτων δεν επαρκεί. Ταυτόχρονα, τα σχετικά με την πληροφορική επαγγέλματα είναι σε μεγάλο βαθμό απρόσβλητα από την οικονομική κρίση, καθώς ακόμη και στην κορύφωσή της, η ζήτηση ήταν μεγαλύτερη από την προσφορά. Σύμφωνα με την ΕΕ, με σενάριο μέτριας οικονομικής ανάπτυξης, ως το 2015 θα υπάρχει έλλειψη ως και 380.000 επιστημόνων και τεχνικών πληροφορικής, ενώ δεν αποκλείεται ο αριθμός αυτός να φτάσει και τις 900.000. Μάλλον αυτά δεν απασχολούν το υπουργείο.
Όμως η πολυπόθητη ανάπτυξη δεν αποτελεί από μόνη της πολιτική αλλά είναι αποτέλεσμα πολιτικών. Αυτήν την περίοδο, όλες οι δυτικές χώρες, ενισχύουν τον ρόλο της πληροφορικής στα σχολεία μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων STEM (science, technology, engineering, math, δηλαδή «φυσικές επιστήμες, τεχνολογία, μηχανική, μαθηματικά») στοχεύοντας στην καλλιέργεια ανθρώπινου δυναμικού υψηλής ποιότητας, κατάρτισης και προσαρμοστικότητας, έτοιμου να ανταποκριθεί στις σύγχρονες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. Στο ίδιο πλαίσιο, προτάσσουν τις δεξιότητες προγραμματισμού υπολογιστών (διδάσκοντάς τον σε όλο και μικρότερες ηλικίες στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση), έναντι της απλής χρήσης προγραμμάτων υπολογιστών, αφού στόχος τους δεν είναι να εκπαιδεύσουν την επόμενη γενιά υπαλλήλων γραφείου αλλά την επόμενη γενιά δημιουργών καινοτόμων προϊόντων της ψηφιακής τεχνολογίας . Εμείς τι στόχο έχουμε; Δημόσιο σχολείο χωρίς ουσιαστικό ρόλο  για την πληροφορική είναι σχολείο δεινοσαύρων.
β) στερεί το σχολείο από τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να παίξει η πληροφορική για την υποστήριξη της διδασκαλίας των άλλων μαθημάτων, τόσο μέσω της παροχής παιδαγωγικών εργαλείων σε άλλους κλάδους, όσο και μέσω της πολυπόθητης διαθεματικότητας με την οργανική ένταξη της πληροφορικής στην διδασκαλία. Οι υπολογιστές είναι πανίσχυρα πολιτισμικά τεχνουργήματα με υψηλό μετασχηματιστικό δυναμικό (εφάμιλλο της ανακάλυψης της γλώσσας και της γραφής). Η εκπαιδευτική τεχνολογία, ως κλάδος της πληροφορικής, μπορεί να προσφέρει πολύτιμες λύσεις για την αναβάθμιση της διδασκαλίας όλων των μαθημάτων μέχρι και στο πιο απομακρυσμένο σχολείο της ορεινής ή νησιωτικής Ελλάδας (κι έχουμε δει τα τελευταία χρόνια λαμπρά παραδείγματα του τι μπορούν να πετύχουν με λιγοστά μέσα και πολλή προσωπική εργασία φιλότιμοι και φιλομαθείς εκπαιδευτικοί). Παράλληλα, η πληροφορική μπορεί να ενδυναμώσει εκπαιδευτικούς και μαθητές, επιτρέποντάς τους να αναζητήσουν οι ίδιοι, εντός και εκτός του σχολείου, μαθησιακούς πόρους να επιμορφωθούν και να συμμετάσχουν σε προγράμματα διά βίου εκπαίδευσης (ήδη τα μεγάλα δικτυακά πανεπιστήμια στις ΗΠΑ  - MOOCs - ετοιμάζουν υψηλού επιπέδου δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα που θα καλύπτουν τις ανάγκες επιμόρφωσης 350.000 νέων εκπαιδευτικών το χρόνο).
Όμως η ελληνική πολιτεία φαίνεται ότι επιλέγει να συνεχίσει να πορεύεται με βάση το βολικό πολιτικό άλλοθι που προκρίνει το να βάζουμε «υπολογιστές στα σχολεία» αντί για «επιστήμονες πληροφορικής στα σχολεία». Το πρώτο βολεύει για την εύκολη απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, κρατά ικανοποιημένους τους προμηθευτές του δημοσίου και κρατά απασχολημένα τα παιδιά στην τάξη όταν υπάρχουν εκπαιδευτικά κενά. Το δεύτερο προϋποθέτει την ύπαρξη στρατηγικού πλάνου, επιστημονικού σχεδιασμού και καταρτισμένων (ή πρόθυμων να καταρτιστούν) εκπαιδευτικών. Όταν ο σχεδιασμός γίνεται εν μέσω θέρους, υπό την πίεση επίδειξης μεταρρυθμιστικού οίστρου ή επίτευξης αυθαίρετων ποσοτικών στόχων μετακινήσεων εκπαιδευτικών, πού να περισσέψει χρόνος για σχεδιασμό. Αποτέλεσμα είναι τα προηγούμενα χρόνια να έχουν ξοδευτεί δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για εργαστήρια πληροφορικής στα σχολεία, που ελάχιστοι εκπαιδευτικοί πλην των ειδικοτήτων πληροφορικής είναι σε θέση (ή έχουν την διάθεση) να αξιοποιήσουν. Δεκάδες ακριβοπληρωμένα εκπαιδευτικά CDs παραμένουν σφραγισμένα και κλειδωμένα στις βιβλιοθήκες κάθε σχολείου, ενώ πανάκριβοι «αλληλεπιδραστικοί ηλεκτρονικοί πίνακες» παραμένουν σκονισμένοι σε αίθουσες γιατί ελάχιστοι μπορούν να τους χρησιμοποιήσουν (εδώ οφείλουμε όλοι, εκπαιδευτικοί και πανεπιστημιακοί να αναλογιστούμε ποιο είναι το δικό μας μερίδιο ευθύνης σε αυτήν την κατάσταση και ποιος ήταν ο ρόλος της πληροφορικής στα χρόνια της αφθονίας ευρωπαϊκών κονδυλίων).
γ) το πιο επικίνδυνο όλων, στερεί τους σημερινούς μαθητές και μελλοντικούς πολίτες  αυτής της χώρας από ένα ζωτικό φίλτρο ανάγνωσης, αποκωδικοποίησης και ερμηνείας του εξωτερικού αντικειμενικού κόσμου. Ο ψηφιακός εναλφαβητισμός έχει πάψει προ πολλού να είναι ένα ξεχωριστό τεχνολογικό πεδίο ή απλά ένα πολύτιμο παραγωγικό εργαλείο και έχει καταστεί αναπόσπαστο τμήμα της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής συγκρότησης των σύγχρονων κοινωνιών. Η πρόσβαση στην ψηφιακή πληροφορία και στα νέα μέσα επικοινωνίας και ενημέρωσης, η ισότιμη, κριτική συμμετοχή στη δημόσια σφαίρα, ο σεβασμός και η προστασία των ψηφιακών προσωπικών δεδομένων, δεν αποτελούν απλές τεχνικές δεξιότητες αλλά ζωτικές προϋποθέσεις για την καλλιέργεια της ιδιότητας του πολίτη και της άσκησης των δικαιωμάτων του.
Την ίδια στιγμή που στην παγκόσμια δημόσια σφαίρα κυριαρχούν συζητήσεις που άπτονται της επιστήμης της πληροφορικής ( για τον ρόλο των ψηφιακών προσωπικών δεδομένων (Snowden και υπόθεση PRISM), τον ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Αραβική Άνοιξη και τα κοινωνικά κινήματα, την κυβερνοασφάλεια (cybersecurity και καθημερινά συμβάντα hacking από ομάδες όπως οι Anonymous), τον κυβερνοπόλεμο (η δεοντολογία της χρήσης αυτόνομων ρομποτικών αεροσκαφών drones για εκτελέσεις  εχθρών), τον διαδικτυακό εκφοβισμό (cyberbullying), ή τις επιπτώσεις των αυτοματοποιημένων συναλλαγών στην παγκόσμια οικονομία (high speed trading)), εμείς είμαστε έτοιμοι να στερήσουμε από τους μελλοντικούς πολίτες της χώρας τα διανοητικά εργαλεία κατανόησης και επεξεργασίας αυτών των θεμάτων.
Την ίδια στιγμή που αγοράζουμε στα παιδιά μας «έξυπνα κινητά τηλέφωνα», γρήγορες συνδέσεις internet, φορητούς υπολογιστές, παιχνιδοκονσόλες και κάθε άλλο σύγχρονο gadget, καθιστώντας τα πιστούς καταναλωτές τεχνολογικών και πολιτιστικών προϊόντων δεν είμαστε διατεθειμένοι να τα εξοπλίσουμε με τις δεξιότητες εκείνες που θα τους επιτρέψουν να συμμετάσχουν ισότιμα στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία της γνώσης, ως παραγωγοί σε κλάδους της δημιουργικής και πολιτιστικής βιομηχανίας.
Την ίδια στιγμή που στην Ευρωπαϊκή Ένωση δίνουμε μάχες για ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην δημοκρατική και πολιτική διαδικασία (π.χ. Πρωτοβουλία Πολιτών της ΕΕ, δράσεις συμμετοχικής δημοκρατίας και διαβούλευσης), για την «ανοιχτή πρόσβαση» (open access) στα ψηφιακά δεδομένα του δημοσίου τομέα (ώστε οι πολίτες να παράγουν ψηφιακές εφαρμογές για να ελέγχουν και να αξιολογούν το κράτος), για την «ανοιχτή πρόσβαση» στους ψηφιακούς πολιτιστικούς θησαυρούς της ΕΕ  (βιβλιοθήκη Europeana και εργαλεία δημιουργίας εκπαιδευτικού και πολιτιστικού λογισμικού), για την «ανοιχτή πρόσβαση» στις επιστημονικές δημοσιεύσεις (ώστε οι πολίτες να είναι σε θέση να αξιολογούν και να αξιοποιούν τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα) , στην Ελλάδα επιλέγουμε να «μεταρρυθμιζόμαστε» ομφαλοσκοπώντας, αγνοώντας τη διεθνή πρακτική, τις επιστημονικές εξελίξεις και τις συστάσεις διεθνών οργανισμών.
Η υποβάθμιση της επιστήμης της πληροφορικής στο νέο λύκειο δεν είναι απλώς οικονομικά επιζήμια, είναι κοινωνικά και πολιτικά απαράδεκτη, είναι ζήτημα παιδείας και δημοκρατίας. Το έλλειμμα παιδείας είναι πιο επικίνδυνο για την Ελλάδα από οποιοδήποτε δημοσιονομικό έλλειμμα. Ας μην το συμπληρώνουμε με έλλειμμα σοβαρότητας.
ΥΓ Φοβούμαι ότι το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για υποβάθμιση της πληροφορικής είναι μια κλασσική περίπτωση εφαρμογής αλγορίθμου «διαίρει και βασίλευε», όπου δηλαδή ένα σύνθετο υπολογιστικό πρόβλημα τεμαχίζεται σε επιμέρους, απλούστερα στην επίλυσή τους, προβλήματα. Στην προσπάθειά του υπουργείου να ισορροπήσει τις λογιστικές απαιτήσεις  του ωρολογίου προγράμματος με την ανάγκη για μετακινήσεις και μετατάξεις εκπαιδευτικών και τήρηση των ισορροπιών μεταξύ των συντεχνιών, οι καθηγητές πληροφορικής (μια ετερόκλητη ομάδα που περιλαμβάνει από λαμπρούς νέους επιστήμονες πληροφορικής που έχουν επιτύχει σε αυστηρές εξετάσεις ΑΣΕΠ, μέχρι Θεολόγους που είχαν διοριστεί με μόνο προσόν το ότι συμπλήρωσαν κάποτε 500 ώρες σεμιναρίων σε «υπολογιστές») ήταν μάλλον ο εύκολος στόχος. Φοβούμαι ότι τα κριτήρια της επιλογής των μαθημάτων του «νέου λυκείου» δεν ήταν επιστημονικά αλλά διοικητικά και συνδικαλιστικά κι ότι οι συντάκτες του σχεδίου δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να κόψουν , αντί της πληροφορικής, τα μαθηματικά ή τα νέα ελληνικά από το σχολείο, αν πίστευαν ότι το σχέδιό τους θα συναντούσε λιγότερες αντιδράσεις. Κι αυτό κάτι δείχνει για το πώς σχεδιάζονται οι εκπαιδευτικές  - και όχι μόνο – μεταρρυθμίσεις σε αυτόν τον τόπο.

1 Τα στοιχεία προέρχονται από τον τελευταίο συγκριτικό πίνακα επιδόσεων του Ψηφιακού Θεματολογίου της ΕΕ Digita Agenda Scoreboard 2013) http://ec.europa.eu/digital-agenda/en/scoreboard

http://www.esos.gr/article/apopseis/pliroforiki-sxoleia

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Κόλαση η Μεσόγειος, οι ΗΠΑ υποκινούν νέο μεγάλο πόλεμο


ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ
Φλέγεται κυριολεκτικά ολόκληρη η Μεσόγειος απ' άκρη σ' άκρη, αλλά η οικονομική λαίλαπα που σαρώνει και καταστρέφει για δεκαετίες την Ελλάδα θολώνει δικαιολογημένα το μυαλό των Ελλήνων και δεν τους επιτρέπει να συνειδητοποιήσουν σε όλη της την έκταση και το βάθος την τραγικότητα της κατάστασης και τις νέες συμφορές που κυοφορούνται στην περιοχή μας. Στις βόρειες ακτές της Μεσογείου, όλες οι χώρες περιδινίζονται στη χειρότερη οικονομική κρίση που έχουν γνωρίσει στα σχεδόν εβδομήντα χρόνια που κύλησαν από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, βαλκανικές χώρες, Πορτογαλία στις δυτικές εσχατιές της ευρωπαϊκής ηπείρου, έξω από την πύλη της Μεσογείου στο Γιβραλτάρ βυθίζονται όλο και βαθύτερα στη φτώχεια και τη μιζέρια με πρωτοφανείς ρυθμούς. Απέναντι, στις αραβικές νότιες ακτές της Μεσογείου, οι εμφύλιες συγκρούσεις που είτε βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη είτε στα πρώτα τους στάδια ή προετοιμάζονται, βάφουν ήδη με ποταμούς αίματος τα γαλάζια νερά της κοινής μας θάλασσας που γέννησε τους αρχαιότερους και μεγαλύτερους πολιτισμούς.
Στην Αίγυπτο, μια χούντα πραξικοπηματιών στρατιωτικών ανέτρεψε τον δημοκρατικά εκλεγμένο ισλαμιστή πρόεδρο Μόρσι και σφάζει τον λαό της Αιγύπτου που αντιτάσσεται στο δικτατορικό καθεστώς. Νοσταλγοί της χούντας του Μουμπάρακ όλοι τους οι πραξικοπηματίες, οι περισσότεροι των οποίων βρίσκονται στην υπηρεσία των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Στη Συρία, το ηθικά και πολιτικά χρεοκοπημένο καθεστώς του Ασαντ αμύνεται λυσσωδώς σφαγιάζοντας Σύρους πολίτες που δεν είναι μαζί του, ενώ οι αντικαθεστωτικοί είναι πολύ χειρότεροι.
Στίφη κατσαπλιάδων μισθοφόρων των εμιράτων και του Ισραήλ χρησιμοποιούν αδίστακτα χημικά όπλα εναντίον του συριακού πληθυσμού με χιλιάδες νεκρούς, επιχειρώντας να εμφανίσουν τον Ασαντ ως ένοχο χρήσης χημικών όπλων. Αμερικανοί, Ευρωπαίοι και Ισραηλινοί ετοιμάζουν νέο εμφύλιο στον Λίβανο. Πράκτορές τους τοποθετούν τις βόμβες σε σουνιτικά τζαμιά για να αποδοθεί η ευθύνη στη σιιτική Χεζμπολάχ, την οποία τον περασμένο μήνα η ΕΕ χαρακτήρισε επισήμως ως δήθεν «τρομοκρατική» οργάνωση, ώστε να πάρουν επισήμως αμέσως το μέρος των φασιστικών φιλοδυτικών δυνάμεων του Λιβάνου, συνεχιστών των φαλαγγιτών, όταν ξεσπάσει ανοιχτά ο πόλεμος στον Λίβανο που προετοιμάζουν πυρετωδώς. Προετοιμασία εμφυλίου πολέμου εκ μέρους των ΗΠΑ, της ΕΕ και του Ισραήλ γίνεται και στην Τυνησία, όπου και εκεί η λαϊκή επανάσταση έφερε στην εξουσία ισλαμικές δυνάμεις, καθώς αυτές ανταποκρίνονται στην πολιτική και κοινωνική συνείδηση των αραβικών πληθυσμών κατά τη σημερινή φάση.
Ο Λευκός Οίκος έχει ξεκινήσει μια αντεπίθεση διαρκείας στις αραβικές χώρες της Μεσογείου προσπαθώντας να ανακτήσει τις χώρες που έχασε με το ξέσπασμα της «αραβικής άνοιξης» ή ακόμη περισσότερο να εμφανίσει ως... «συνέχεια της αραβικής άνοιξης» τη μεθοδευμένη απόπειρα ανατροπής αραβικών καθεστώτων που δεν είναι τυφλά όργανά του. Η επιτυχία των ΗΠΑ και της ΕΕ να ανατρέψουν το καθεστώς του Καντάφι στη Λιβύη χρησιμοποιώντας το ΝΑΤΟ και Αραβες μισθοφόρους άνοιξε την όρεξη των Αμερικανών και κάποιων Ευρωπαίων να ανατρέψουν και τον Ασαντ. Η πράξη απέδειξε όμως ότι χωρίς τη χρήση της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ, οι κατσαπλιάδες μισθοφόροι που εξοπλίζει η Δύση και πληρώνουν τα εμιράτα είναι σχεδόν αδύνατο να ανατρέψουν υφιστάμενα αραβικά καθεστώτα, ακόμη και όταν μια χώρα σαν την Τουρκία παρέχει ολόπλευρη βοήθεια στους Σύρους αντικαθεστωτικούς.
Η Ουάσιγκτον το κατάλαβε αυτό κι έτσι στην Αίγυπτο προχώρησε στην οργάνωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος και στην εγκαθίδρυση χούντας αμερικανόδουλων αξιωματικών, όπως ο Παπαδόπουλος και ο Ιωαννίδης στη χούντα των συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου 1967 στη χώρα μας. Σε μια χώρα σαν την Αίγυπτο άλλωστε με 85 εκατομμύρια κατοίκους, οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ για την ανατροπή του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου Μόρσι είναι πιθανότατο ότι θα οδηγούσε όλους τους αραβικούς λαούς προς την κατεύθυνση της αντιαμερικανικής ριζοσπαστικοποίησης. Τίποτα όμως δεν έχει τελειώσει σε αυτή την ιστορία της προσπάθειας των ΗΠΑ και ορισμένων Ευρωπαίων ηγετών να καθυποτάξουν όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Ισως αποδειχθεί ότι είναι αδύνατον να πετύχουν τον στόχο τους χωρίς να εξαπολύσουν έναν γενικευμένο πόλεμο στην περιοχή - έναν πόλεμο που θα οδηγήσει στην κόλαση των στρατιωτικών συγκρούσεων εκατοντάδες εκατομμύρια

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22792&subid=2&pubid=63877266

Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Η παιδεία πληροφορικής για τα παιδιά μας


Του Διομηδη Σπινελλη*

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για το νέο εκπαιδευτικό σύστημα, τα παιδιά μας θα ταλαιπωρούνται ατέλειωτες ώρες για να μάθουν πώς απέδιδαν οι Αλεξανδρινοί τη γλώσσα του Ερατοσθένη, αλλά δυστυχώς ούτε που θα ακούσουν το πώς αυτός σκεφτόταν. Αυτό είναι τραγικό, διότι ο Ερατοσθένης (όπως και ο Ευκλείδης) βρήκαν πώς μπορούμε να λύνουμε ασύλληπτα δύσκολα προβλήματα αλγοριθμικά, δηλαδή ακολουθώντας μια σειρά από απλά συγκεκριμένα βήματα. Σ’ αυτόν τον υπολογιστικό τρόπο σκέψης βασίζεται η λειτουργία των ηλεκτρονικών υπολογιστών και φυσικά όλων των τεχνολογικών υποδομών της κοινωνίας μας: από τα κινητά τηλέφωνα και τα βιομηχανικά ρομπότ, μέχρι το Διαδίκτυο και τα μεταφορικά μέσα. Η επιστήμη που καλύπτει αυτές τις καταπληκτικές τεχνολογίες είναι η πληροφορική· η διδασκαλία της θα πρέπει να αποτελεί κύριο μάθημα στα σχολεία.

Σήμερα, μαζί με τα μαθηματικά, η πληροφορική αποτελεί τη βάση για τις άλλες επιστήμες, την τεχνολογία και την οικονομία. Χρησιμοποιείται στη βιολογία, στη φυσική, στη χημεία, στα μαθηματικά, στη γλωσσολογία, στην ψυχολογία, στα οικονομικά και στη στατιστική. Μας επιτρέπει να λύνουμε γιγάντια προβλήματα, να σχεδιάζουμε σύνθετα συστήματα και να αντιληφθούμε τη δύναμη και τα όρια των υπολογιστών και του ανθρώπινου εγκεφάλου. Η πληροφορική, με τις πρακτικές της εφαρμογές, ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα επιτρέποντας στους μαθητές να κατασκευάζουν χρήσιμα συστήματα. Αναπτύσσει τόσο τη λογική τους (πώς δουλεύει αυτό;) όσο και την αισθητική τους (αυτό είναι όμορφα σχεδιασμένο!) παράλληλα με την κρίση και την εφευρετικότητα.

Εδώ πρέπει να ξεχωρίσουμε τις δεξιότητες που σχετίζονται με τις εφαρμογές της πληροφορικής (πώς γράφω ένα κείμενο σε υπολογιστή, πώς αναζητώ κάτι στο Διαδίκτυο) από την επιστήμη της πληροφορικής που εξετάζει το γύρω μας φυσικό και τεχνητό κόσμο. Είναι απαραίτητο να διδάσκουμε και τα δύο σε όλους τους μαθητές μας. Οι απόφοιτοι του σχολείου πρέπει να είναι ψηφιακά εγγράμματοι στις δεξιότητες της πληροφορικής για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά στη σημερινή κοινωνία. Επιπλέον, όμως, πρέπει να έχουν έρθει σε επαφή με την επιστήμη της πληροφορικής για να μη γίνουν παθητικοί καταναλωτές των προϊόντων της, αλλά παραγωγικοί εργαζόμενοι, καινοτόμοι επιχειρηματίες και σκεπτόμενοι πολίτες.

Πώς πρέπει να διδάσκεται η πληροφορική στο σχολείο; Εδώ δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό· ευτυχώς έχει γίνει σοβαρή δουλειά σε άλλες χώρες σχετικά με την απαραίτητη ύλη (βλ. π.χ. http://bit.ly/lLUAnn). Πρέπει καταρχήν να διδάσκονται οι βασικές αρχές της πληροφορικής.

Ακόμα σημαντικότερο είναι οι μαθητές, ειδικά στις τάξεις του Λυκείου, να διδάσκονται τον λεγόμενο υπολογιστικό τρόπο σκέψης που πηγάζει από την πληροφορική. Σύμφωνα με αυτόν, μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε στοιχεία υπολογισμών στον κόσμο που μας περιβάλλει και να εφαρμόζουμε εργαλεία και τεχνικές της πληροφορικής, προκειμένου να καταλάβουμε και να αναλύσουμε φυσικά και τεχνητά δημιουργήματα: από το πώς φυτρώνουν τα φύλλα σε ένα κλαδί μέχρι τον λογαριασμό του τηλεφώνου μας. Ενα σημαντικό στοιχείο του υπολογιστικού τρόπου σκέψης είναι η αφαίρεση, να μπορούν δηλαδή τα παιδιά μας να σχηματίσουν ένα μοντέλο για κάτι που παρατηρούν, να το αναλύσουν στα τμήματα που το απαρτίζουν και να το γενικεύσουν σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις. Αυτό τον τρόπο σκέψης μπορούν μαθητές να μάθουν άμεσα να τον εφαρμόζουν στον προγραμματισμό υπολογιστών. Ετσι ενθαρρύνεται η λογική σκέψη, η ακρίβεια και η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και αυτόνομης εκμάθησης. Αυτές οι λεγόμενες νοητικές δεξιότητες ανωτέρου επιπέδου είναι απολύτως απαραίτητες σε ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα.

Τέλος, θα πρέπει οι μαθητές μας να διδάσκονται τις κύριες γνώσεις που σχετίζονται με την επιστήμη της πληροφορικής, δηλαδή βασικούς αλγορίθμους, γλώσσες προγραμματισμού, τρόπους παράστασης δεδομένων, πώς δουλεύουν οι υπολογιστές και πώς επικοινωνούν μεταξύ τους για να συνθέσουν το Διαδίκτυο.

Κοιτάζοντας γύρω μας, εύκολα θα δούμε ότι η πληροφορική είναι σήμερα το κύριο συστατικό της καινοτομίας. Είναι το κλειδί για την κοινωνία της πληροφορίας, αυτή που θα μας φέρει την οικονομική ανάπτυξη που θέλουμε να έχουμε. Χωρίς τη διδασκαλία της πληροφορικής στα σχολεία, βλάπτουμε σοβαρά, εκπαιδευτικά και οικονομικά, τη νέα γενιά, το μέλλον της χώρας μας. Πρέπει λοιπόν να πάρουμε παράδειγμα από χώρες, όπως τη Νότια Κορέα και το Ισραήλ, που πρωτοπορούν στη διδασκαλία της πληροφορικής στα σχολεία τους και, όχι τυχαία, ηγούνται και στους αντίστοιχους τεχνολογικούς τομείς και να εντάξουμε με θάρρος τη διδασκαλία της ως κύριο μάθημα σε όλες τις τάξεις των σχολείων μας.

* Ο κ. Διομήδης Σπινέλλης είναι καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

H πραγματική αιτία του ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ ΤΩΝ ΠΛΕΟΝΑΖΟΝΤΩΝ,

Δημήτρης Τσιλογιάννης

 Θα επιχειρήσω μια περιγραφή από πάνω προς τα κάτω. Όπως όλα δείχνουν εδώ και 3 χρόνια (να μην πω για όλα τα προηγούμενα χρόνια) η κυβέρνηση νομοθετεί για να παραμείνει η «κρίση» στην Ελλάδα άλλα 20 χρόνια. Κλειδί και εργαλείο γι αυτήν την πολιτική, πέρα από την πλήρη απαξίωση του Δημοσίου τομέα (το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στο όνομα του εξορθολογισμού) και την τρομοκρατία της ανεργίας, είναι η υποβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Ελλιπής μόρφωση ή αλλιώς νυστέρι στη Δημόσια Παιδεία ισοδυναμεί με εθνική λοβοτομή.
Όλα δείχνουν πως το Σεπτέμβρη οδεύουμε προς μετωπική σύγκρουση, και εύχομαι να ακολουθήσουμε όλοι. Το κύριο επιχείρημα του υπουργείου προς την κοινωνία είναι πως περισσεύουμε πολλοί, δεν μπορούμε να χτίσουμε νέα σχολεία ή να δημιουργήσουμε μαθήματα στα ωρολόγια ώστε να έχουν δουλειά οι καθηγητές. Βεβαίως όλοι ξέρουμε πως η αλήθεια είναι διαφορετική…
Οι Καθηγητές Πληροφορικής αποτελούν το πιο τρανταχτό παράδειγμα της πολιτικής του υπουργείου. Τα τελευταία 5 χρόνια καταργήθηκαν δεκάδες χιλιάδες ωρών Πληροφορικής, καταργήθηκαν μαθήματα Πληροφορικής, καταργήθηκαν αναθέσεις σε καθηγητές Πληροφορικής.
Κι όμως συμβαίνει το εξής παράδοξο….
Ενώ 1200 συνάδελφοι μας πρέπει όπως λέει το υπουργείο να πάνε στην πρωτοβάθμια ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ, και πάλι δείχνει ο κλάδος μας όχι μόνο να μην περισσεύει αλλά να ΜΗΝ ΕΠΑΡΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
Το υπουργείο για να στηρίξει το ΠΑΡΑΜΥΘΙ που δημιούργησε, αναγκάζεται να περικόψει ΕΚ ΝΕΟΥ μαθήματα και ώρες από το Γενικό Λύκειο, και να μην εφαρμόσει το δίωρο στο Γυμνάσιο…
Θέλω να πω το εξής…. μήπως τώρα που η επιστημονική επιχειρηματολογία έχει γίνει, οι πανεπιστημιακοί φαίνεται να ξυπνάνε και να συμμετέχουν, η ΠΕΚΑΠ μέσα στο πιο δύσκολο καλοκαίρι κατάφερε να σταθεί όρθια και αξιοπρεπώς, πολλοί συνάδελφοι συμμετέχουν σε όλη αυτήν την προσπάθεια του τελευταίου μηνός…
Μήπως λοιπόν είναι η ώρα, σύμφωνα με τα παραπάνω, η ΠΕΚΑΠ σε επίσημη ανακοίνωση της, να θίξει τον πραγματική αιτία του ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ ΤΩΝ ΠΛΕΟΝΑΖΟΝΤΩΝ, και να γνωστοποιήσει το ρόλο του υπουργείου Παιδείας σε όλη την κοινωνία, αναφέροντας όλα αυτά που συμβαίνουν στους καθηγητές Πληροφορικής της Δημόσιας Εκπαίδευσης; Και πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα αντικείμενο επιστημονικό που αποτελεί το κλειδί για την τεχνολογική ανάπτυξη της κοινωνίας μας;

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Δικαιολογητικά και διαδικασια για τα νέα επιδόματα παιδιών



Η ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του τρέχοντος οικονομικού έτους και, εν συνεχεία, του εντύπου Α21, το οποίο έχει τη μορφή αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης, είναι οι 2 βασικές ενέργειες για να διεκδικήσουν τα νέα επιδόματα τέκνων.
 Επιπλέον θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, ώστε αν τους ζητηθούν για έλεγχο να είναι σε θέση να τα προσκομίσουν.
Πολλοί οικογενειάρχες δεν γνωρίζουν αν είναι δικαιούχοι των νέων επιδομάτων και δεν έχουν ενδιαφερθεί να πληροφορηθούν τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία καταβολής των νέων αυτών παροχών.
Ποιοι είναι δικαιούχοι
Διαβάστε περισσότερα ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΕΚΝΩΝ 2013 

  ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ιο: ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ 
Το οικογενειακό επίδομα χορηγείται:
 (α) Στους ημερομίσθιους που παρέχουν εξαρτημένη εργασία με σχέση ιδιωτικού δικαίου σε οποιονδήποτε εργοδότη της χώρας, καθώς και στους αμειβόμενους με μηνιαίο μισθό που είτε δεν δικαιούνται οικογενειακό επίδομα από τον εργοδότη τους βάσει Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, Νόμου, Κανονισμού Επιχείρησης ή άλλων διατάξεων, είτε δικαιούνται από τον εργοδότη τους ποσό επιδόματος ίσο ή μικρότερο από εκείνο που χορηγεί ο ΔΛΟΕΜ για τον ίδιο αριθμό παιδιών (σχετ. ν.δ. 3868/58 «Περί συστάσεως ΔΛΟΕΜ» και άρθρο 18 παρ. 4 ν. 1346/1983). (Εξυπακούεται ότι δεν χορηγείται επίδομα παιδιών στους αμειβόμενους με μηνιαίο μισθό, οι οποίοι βάσει Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, Νόμου, Κανονισμού Επιχείρησης ή άλλων διατάξεων, δικαιούνται από τον εργοδότη τους μεγαλύτερο ποσό επιδόματος από εκείνο που χορηγεί ο ΔΛΟΕΜ για τον ίδιο αριθμό παιδιών).
 (β) Στους απασχολουμένους με σύμβαση μίσθωσης έργου, εφόσον εργάζονται με συνθήκες που απαντώνται στις συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας (αρθ. 1 παρ. 1 ν. 4075/2012).
 (γ) Στους απασχολούμενους σε εργοδότες με τους οποίους είναι σύζυγοι ή συγγενείς α' και β' βαθμού (αρθ. 1 παρ.2 4075/2012).
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Οικογενειακό επίδομα ΟΑΕΔ 2013 

http://ipaideia.gr/dikaiologitika-kai-diadikasia-gia-ta-nea-epidomata-paidion.69cd4e3e4c0ae09e132e34b741925ac8.htm



Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ FACEBOOK...



ΜΑΡΩ ΚΑΨΗ


Οι τράπεζες λέει δεν επιθυμούν τους πλειστηριασμούς γιατί πιστεύουν οτι θα έχουν μεγαλύτερες απώλειες. Λογικό, αφού δεν θα πάρουν πίσω τα χρήματα που δάνεισαν. Τότε γιατί τους επιδιώκει η κυβέρνηση;

Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί τελικά η καταστροφή του ιδιοκτησιακού μοντέλου στην Ελλάδα, όταν πλήττεται φορολογικά - προφανώς βάσει σχεδίου - η μικρομεσαία ιδιοκτησία;

Μήπως την ίδια που εξυπηρετεί η βίαιη μεταβολή του μοντέλου μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, με την επίθεση κατά των ελεύθερων επαγγελματιών, κατά των μεσαίων εμπόρων και βιοτεχνών αλλά και των μικροϊδιοκτητών επαγγελματικής στέγης;

Την ίδια που απειλεί το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα με κατάρρευση. Και ας φωνάζει υποκριτικά ο Στουρνάρας να του πάμε όσα κρύβουμε στα στρώματα, το bank run έχει ήδη συντελεστεί.

Το μοντέλο που επί 70 μεταπολεμικά χρόνια εξέθρεψε την μέση Ελληνική οικογένεια, που σπούδασε τα παιδιά της, που της έδωσε μια στοιχειώδη ευμάρεια, βασισμένη σε πραγματικό μόχθο και επιχειρηματικότητα, απειλείται με εξαφάνιση.

Στόχος η εξαθλίωση και η "υπαλληλοποίησή" μας για μισθούς 500 ευρώ (και πολλά λέω) σε αυτούς που ακόμα αντέχουν και διαθέτουν ρευστότητα. Δηλαδή στις πολυεθνικές, στις αλυσίδες πολυκαταστημάτων, στις τράπεζες του εξωτερικού.

Σκεφτείτε μόνο πόσα σας παρείχαν οι γονείς σας που δεν μπορείτε πλέον να παρέχετε στα παιδιά σας. Φτάνει Σεπτέμβρης και οι γονείς προβληματίζονται γιατί πρέπει να περικόψουν τις εξωσχολικές δραστηριότητες. Ξένες γλώσσες, ωδεία, χορό, αθλητισμό. Ακόμα και ελίτ ιδιωτικά σχολεία (Κολλέγιο, Μωραϊτης, Αρσάκειο) όπου για να γράψεις το παιδί σου ήθελες μέσον... βουλευτή και πάνω, δεν διώχνουν πια κανέναν "πελάτη".

Οι διατροφικές επιλογές της Ελληνικής οικογένειας πλέον περιλαμβάνουν περισσότερους υδατάνθρακες (ζυμαρικά, ρύζι, ζάχαρη) και λιγότερες πρωτεϊνες (κρέας, γαλακτοκομικά) γιατί είναι πιο οικονομικά και πρέπει να χορτάσει η οικογένεια. Για ένδυση ούτε λόγος. Οι πολυεθνικές H&M και ZARA είναι πλέον σταθερές επιλογές, ενώ εγχώριες επιχειρήσεις (βλ. SPRIDER) που δοκίμασαν το ίδιο μοντέλο, κατέρρευσαν με πάταγο και υπό σκοτεινές συνθήκες. Το ίδιο και η Ελληνική βιομηχανία επίπλων που υπέκυψε μπροστά στο ΙΚΕΑ.

Αναλογιστείτε πόσο έχει αλλάξει και θα αλλάζει η ζωή μας τα επόμενα χρόνια. Προσπάθησαν να μας επιβάλουν ενοχές και γι αυτό. Οτι ήμασταν σπάταλοι, τεμπέληδες και κρατικοδίαιτοι και τώρα πληρώνουμε τις συνέπειες. Μας έχουν στρέψει τον έναν εναντίον του άλλου. Φίλοι δεν μιλιούνται γιατί ο ένας είναι (ακόμα) δημόσιος υπάλληλος και ο άλλος άνεργος. Κάθε χρόνο τα παιδιά στην τάξη είναι λιγότερα γιατί άλλες οικογένειες φεύγουν στο εξωτερικό, σε αναζήτηση καλύτερης τύχης και άλλες δεν αντέχουν πια τα δίδακτρα γιατί οι γονείς είναι άνεργοι ή έχουν υποστεί δραματικές μειώσεις μισθού. Οι παππούδες πια δεν μπορούν ούτε χαρτζηλίκι να δώσουν στα εγγόνια γιατί αδυνατούν να καλύψουν και τα δικά τους αυξημένα έξοδα. Όμως από συνήθεια "να είναι ταμειακώς εντάξει" και με το "κούτελο καθαρό" στήνονται στις ουρές της ΔΕΗ και της εφορίας, προσπαθώντας να πληρώσουν με τις οικονομίες τους τις δόσεις και τα χαράτσια.

Μόνο μέσα σ' αυτό το fb υπάρχει ακόμα μια εικονική πραγματικότητα, με φωτογραφίες από διακοπές, στο εξοχικό του φίλου, που του έφτιαξαν οι γονείς του ευτυχώς, όσο ακόμα αντέχει να το συντηρεί...

Κοινωνία έτοιμη να εκραγεί

 ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Δραματικά έχει βαρύνει το οικονομικό και κοινωνικό κλίμα στη χώρα μας τον τελευταίο έναν-ενάμιση μήνα. Για όποιον δεν το έχει καταλάβει, η Ελλάδα βρίσκεται πάλι στα πρόθυρα νέας κοινωνικής έκρηξης. Μια σπίθα λείπει, ένα τυχαίο γεγονός για να σημειωθεί νέα ανάφλεξη. Δεν υπάρχει κοινωνική τάξη, κοινωνικό στρώμα, ομάδα εργαζομένων που να μη θεωρεί την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου εχθρική απέναντι στα συμφέροντά της.
 Ολοι ανεξαιρέτως οι επιχειρηματίες μιλούν για επικείμενη κατάρρευση της αγοράς. Για μείωση πωλήσεων που τους έχει φέρει στα πρόθυρα της απόγνωσης. Για ολοκληρωτική άρνηση των τραπεζών να τους χρηματοδοτήσουν ή για επιτόκια δανεισμού που ξεπερνούν το 8% ή και το 10% για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Να φάει τα λεφτά ακόμη και των... τραπεζών (!) προσπαθεί η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου. Να τους φάει δηλαδή τα επιπλέον χρήματα που μάζεψαν με την ανακεφαλαιοποίηση. Οι τραπεζίτες αρνούνται να τα δώσουν, γιατί τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν εκτιναχθεί και είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών!
Κοινωνικό πογκρόμ κάνουν ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος. Απολύουν χιλιάδες εκπαιδευτικούς, χιλιάδες εργαζόμενους στα νοσοκομεία, χιλιάδες εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χιλιάδες δημοτικούς αστυνομικούς και πάει λέγοντας. Σε εργασιακό νεκροταφείο έχουν μετατρέψει τη χώρα. Κατά εκατοντάδες χιλιάδες οι Ελληνες πετιούνται στη χωματερή των ανέργων από την κυβερνητική πολιτική που ασκείται κατ' εντολήν των Γερμανών και της ΕΕ. Η κοινωνική εξαθλίωση απλώνεται με καλπάζοντες ρυθμούς. Ο πρωθυπουργός νομίζει ότι αφού δεν ξεσηκώθηκε ο κόσμος μέχρι τώρα, αποκλείεται να ξεσηκωθεί και στο μέλλον. Πολύ σύντομα θα διαπιστώσει ότι αυτός ο συλλογισμός του είναι εντελώς λανθασμένος.
Η οργή ξεχειλίζει. Διεισδύει σε κοινωνικές ομάδες που ούτε τις φαντάζεται η κυβέρνηση - συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών αλλά και των αστυνομικών, με την εξαίρεση των «πραιτωριανών» των ΜΑΤ. Αλλάζουν οι διαθέσεις των πολιτών. «Γιατί δεν ξεσηκώνεται ο κόσμος;» ρωτούσαν μέχρι τώρα όλοι, βγάζοντας τον εαυτό τους απέξω. «Είμαστε τόσο ηλίθιοι και δεν ξεσηκωνόμαστε;» είναι η φράση που ακούμε τους τελευταίους δύο μήνες. Η επάνοδος του πρώτου πληθυντικού δεν προοιωνίζεται τίποτα καλό για την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Είναι το τελευταίο στάδιο πριν από την κυοφορούμενη νέα κοινωνική έκρηξη.
Πού θα οδηγήσει η έκρηξη αυτή δεν το γνωρίζουμε. Το τυφλό μίσος εναντίον όλων των πολιτικών που έχουν συμμετάσχει στη διακυβέρνηση της χώρας, αυτοί ή τα κόμματά τους, είναι το συναίσθημα που κυριαρχεί. Σε εκατοντάδες χιλιάδες άτομα με κατώτερο πολιτικό κριτήριο συμπαρασύρει μάλιστα το μίσος αυτό και τα κόμματα που δεν έχουν ποτέ κυβερνήσει.
Αριστερή στροφή, πάντως, προς μια φιλολαϊκή μετατόπιση της ασκούμενης πολιτικής είναι αδύνατη, αν προηγουμένως δεν υπάρχει ηγεμονία της αριστερής πολιτικής - και κάτι τέτοιο δεν παρατηρείται στην Ελλάδα σήμερα.
Το «κοινωνικό αντάρτικο» που διεξάγουν όλο και περισσότερες δεκάδες χιλιάδες εργαζομένων με δυναμικό ή ηπιότερο τρόπο αναζητεί επειγόντως πολιτική διέξοδο. Αν δεν μπορέσει να του τη δώσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η υπόλοιπη Αριστερά, τότε θα καταστεί εφικτός ο εγκλωβισμός αυτών των μαζών στην «αντισυστημική» υποκρισία της Ακροδεξιάς. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα εξελιχθούν έτσι τα πράγματα.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22792

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

3.700.000 ευρώ πουλήθηκε ο 902 του ΚΚΕ


Μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης κ. Λασκαρίδη και ενημέρωσή του για..
την υπόθεση της μεταβίβασης του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού 902, ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γ. Σούρλας, δήλωσε:
«Το ΕΣΡ εξετάζει όλα τα στοιχεία σχετικά με τη διαφάνεια, τη νομιμότητα και το πόθεν έσχες για το τίμημα των 3.700.000 € που συμφωνήθηκε να καταβάλει η αγοράστρια εταιρεία για το σύνολο των μετοχών της εταιρείας «ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Α.Ε.», 902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM. Εκλήθησαν οι αγοραστές του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού 902 προκειμένου να ενημερώσουν το ΕΣΡ για όλα τα στοιχεία που αφορούν στη μεταβίβαση των μετοχών αυτών, ενώ έχουν ήδη οριστεί τόσο ο οικονομικός όσο και ο νομικός σύμβουλος του ΕΣΡ που ερευνούν την υπόθεση αυτή. Μετά την ολοκλήρωση του σχετικού ελέγχου το ΕΣΡ θα αποφασίσει για το αν θα εγκρίνει τη μεταβίβαση αυτή ή όχι».
Με ενδιαφέρον, τόνισε ο κ. Σούρλας, αναμένεται να δοθούν απαντήσεις και διευκρινίσεις σε όλα τα ζητήματα που τίθενται και απασχολούν την κοινή γνώμη, όπως για παράδειγμα αν έχουν μεταβιβαστεί οι μετοχές σε offshore εταιρεία, ποια είναι τα φυσικά πρόσωπα-αγοραστές και το πόθεν έσχες των χρημάτων που διατέθηκαν για την αγορά. Και είναι απαραίτητα όλα αυτά γιατί το μεγάλο ζητούμενο για τους πολίτες είναι η διαφάνεια.

ΑΘΗΝΑ, 20-08-2013
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ'

To πολύ facebook δρα αρνητικά στην ικανοποίηση από τη ζωή


Το facebook μπορεί να βοηθά τους ανθρώπους, ιδίως τους νεότερους, να επικοινωνήσουν online, όμως παράλληλα υποσκάπτει το αίσθημα ευτυχίας και ικανοποίησης του χρήστη από τη ζωή και τον εαυτό του, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Μάλιστα, όσο πιο μεγάλη χρήση του facebook κάνει κάποιος, τόσο μεγαλύτερες φαίνεται να είναι οι αρνητικές επιπτώσεις για την ψυχολογία του. Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε άλλες, που τον τελευταίο καιρό απομυθοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα, αναδεικνύοντας πλέον και τις αρνητικές όψεις τους, πέρα από τις θετικές.

Το κεντρικό συμπέρασμα ήταν ότι όσο περισσότερο οι νέοι χρησιμοποιούσαν το facebook, τόσο χειρότερα ένιωθαν στη συνέχεια και τόσο περισσότερο το επίπεδο ικανοποίησής τους από τη ζωή έπεφτε. Όμως, όταν οι ίδιοι άνθρωποι είχαν άμεση, πρόσωπο με πρόσωπο, επικοινωνία με τους φίλους τους ή τηλεφωνικά, δεν ανέφεραν την ίδια αρνητική επίπτωση. Αντίθετα, μετά από τις άμεσες, αντί για τις online επαφές, ανέφεραν ότι ένιωθαν καλύτερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Χωρίς πρόστιμα οι φορολογικές δηλώσεις μέχρι τις 30 Αυγούστου 2013


΄Οπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο, το Υπουργείο Οικονομικών και πιό συγκεκριμένα το taxisnet θα δέχεται την υποβολή δηλώσεων...
φορολογίας εισοδήματος, ως εμπρόθεσμες, ανεξαρτήτως του λήγοντα Α.Φ.Μ.
Αυτό αναφέρει το πρωτοσέλιδο του Ελεύθερου Τύπου και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, αφού το Υπουργείο καταταλαιπώρησε τους Έλληνες πολίτες και φέτος, ως είθισται άλλωστε, αφού μιλάμε για ελληνική δημόσια υπηρεσία, η οποία είναι πάντα "της τελευταίας στιγμής", για να αποδώσουμε στο ορθό υποκείμενο την περιβόητη φράση, που αποδίδεται από τους καρεκλοκένταυρους στους πολίτες.
Όχι, δεν είναι ο Έλληνας "της τελευταίας στιγμής", οι δημόσιες υπηρεσίες είναι τέτοιες.

http://taxalia.blogspot.com/2013/08/30-2013.html

Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Το νέο συναρπαστικό παιχνίδι επιβίωσης για τους καθηγητές

του Billy Summer

Είσαι καθηγητής ξένων γλωσσών,πληροφορικής,καλλιτεχνικών; Δουλεύεις σε δημόσιο Ελληνικό σχολείο;Θέλεις να δεις την αδρεναλίνη σου να ανεβαίνει στα ύψη; Τώρα η Ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας δημιούργησε για σένα το survivor. Ένα νέο συναρπαστικό παιχνίδι επιβίωσης διαιρεμένο σε βήματα αυξανόμενης δυσκολίας.
Βήμα πρώτο αύξηση ωραρίου κατά 2 ώρες : Στο βήμα αυτό θα πρέπει να κρατήσεις την οργανική σου ή τουλάχιστον να μην βγεις υπεράριθμός.
Βήμα δεύτερο νομοσχέδιο για αλλαγές ωρολογίου προγράμματος σε γυμνάσιο και Λύκειο: Στο βήμα αυτό το υπουργείο καταργεί τα μαθήματα της ειδικότητας σου από το Λύκειο η μειώνει τις ώρες διδασκαλίας, για να επιβιώσεις θα πρέπει να δόσεις την μάχη με το υπουργείο άλλα και με τις υπόλοιπες ειδικότητες που εμφανίζονται ευνοημένες. Θα πρέπει να ρίξεις λάσπη στις ευνοημένες ειδικότητες που σου παίρνουν τις ώρες όπως και αυτές θα σου ρίξουν λάσπη, αν τα καταφέρεις ίσως περάσεις και στο τρίτο βήμα.
Βήμα τρίτο Υποχρεωτικές μετατάξεις σε πρωτοβάθμια και φορείς: Στο βήμα αυτό θα σου παρουσιαστεί μια αριθμητική κατάσταση με υπεράριθμούς εκπαιδευτικούς του κλάδου σου που θα πρέπει υποχρεωτικά να μεταταγούν, δεν γνωρίζεις αν ανήκεις σε αυτούς άλλα έχεις συγκεκριμένη προθεσμία να κάνεις αίτηση για μετάταξη για να μην βρεθείς στην άλλη άκρη της Ελλάδας και χωρίς επιμίσθιο. Όμως πρόσεξε θα πρέπει να έχεις την σωστή πληροφόρηση (άλλωστε τι πληροφορικάριος είσαι) , να ξέρεις να ξεχωρίζεις την σωστή πληροφορία από τα ράδιο αρβύλα που βγαίνουν από κύκλους του υπουργείου.
Αν περάσεις όλα αυτά τα στάδια και καταφέρεις να είσαι ακόμα αξιοπρεπείς τότε είσαι ο μεγάλος νικητής του survivor και παίρνεις σαν έπαθλο μία οργανική σε σχολείο κοντά στο σπίτι σου. Προσοχή όμως υπάρχει ο κίνδυνος να έχεις την ίδια κατάληξη με τους 30 και βάλε εργαζόμενους της france telecom που συμμετείχαν κατά το παρελθόν στο ίδιο παιχνίδι.
Για δηλώσεις συμμετοχών δεν χρειάζεται αίτηση γιατί συμμετέχουν όλοι! έτσι αυξάνεται και η αδρεναλίνη!!!


Nέο χαράτσι προωθείται εις βάρος των πολιτών, μέσω των δήμων, με φόντο την ψηφιακή τηλεόραση.



Nέο χαράτσι προωθείται εις βάρος των πολιτών, μέσω των δήμων, με φόντο την ψηφιακή τηλεόραση.

Συγκεκριμένα τα 275 σημεία εκπομπής του αρχικού σχεδίου για τον χαρτη ψηφιακών συχνοτήτων μετατρέπονται σε μόνον 156, ώστε να μειωθεί το κόστος των επενδύσεων των παρόχων δικτύου.

Η υπόλοιπη κάλυψη ανατίθεται σε μικρούς αναμεταδότες (gap fillers), που θα τοποθετηθούν, σύμφωνα με τα μέχρι τωρα δεδομένα, χωρίς αδειοδότηση εντός αστικών περιοχών με την αγορά τους να  ανατίθεται στις Δημοτικές Αρχές κάθε περιοχής που σήμαινει ότι πάλι οι πολίτες θα βάλουν το χέρι στην τσεπη σε όφελός ιδιωτικων συμφερόντων προκειμένου να ολοκληρωθεί η ψηφιακή μετάβαση.

Οπως, μάλιστα, αναφέρει σε συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr ο πρώην διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών της ΕΡΤ κ. Νίκος Μιχαλίτσης για να καλυφθεί ολόκληρη η χωρά χρειάζονται 600 σημεία εκπομπής.

Οσον αφορά δε στο κόστος, μπορεί να φτάσει ακόμη και στα…  45 εκατ. ευρω, το οποίο θα κληθουν να πληρώσουν οι πολίτες κυρίως της περιφέρειας και των ακριτικών περιοχών.

Διαβάστε όλοκληρη την συνέντευξη του κ. Νίκου Μιχαλίτση εδω

http://www.aftodioikisi.gr/dimoi/neo-xaratsi-meso-ton-dimon-gia-ti-digea

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Το πραγματικό χρέος των ΗΠΑ είναι 70 τρισ. δολάρια.


Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ “παραμυθιάζει” εδώ και χρόνια την κοινή γνώμη σχετικά με το πραγματικό ύψος του δημόσιου χρέους, που είναι 70 τρισ. δολάρια και όχι 16,9 τρισ. δολάρια, αποφαίνεται ο πανεπιστημιακός Τζέιμς Χάμιλτον από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, και δεν είναι ο μόνος.

Ο Χάμιλτον υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση υπολογίζει λανθασμένα το χρέος της, εξαιρώντας ορισμένες...  υποχρεώσεις της όπως τις κυβερνητικές εγγυήσεις δανείων, την ασφάλεια των καταθέσεων, ενέργειες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, καθώς και το κόστος άλλων κυβερνητικών πόρων. Συνυπολογίζοντας αυτά τα κεφάλαια, το συνολικό ποσό που χρωστάει η κυβέρνηση φτάνει το ιλιγγιώδες νούμερο των 70 τρισ. δολαρίων, λέει ο ίδιος. Ο καθηγητής θεωρεί ότι σημαντικές εκτός ισολογισμού δεσμεύσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης αποτελούν τα δάνεια για τη μεταλυκειακή εκπαίδευση, η Ομοσπονδιακή Επιχείρηση Ασφάλισης Καταθέσεων και το Ομοσπονδιακό Αποθεματικό Σύστημα.

“Οι μεγαλύτερες εκτός ισολογισμού υποχρεώσεις προέρχονται από την αναγνώριση του δημοσιονομικού άγχους που θα προκύψει με τη μορφή ενός πληθυσμού που γερνάει και των αυξημένων ιατρικών δαπανών” λέει ο Χάμιλτον και προσθέτει “αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν πολλές ιστορικές περίοδοι που οι εκτός ισολογισμού υποχρεώσεις κατέληξαν να έχουν αρκετά σημαντικές επιπτώσεις στον ισολογισμό”.

Για παράδειγμα αναφέρει τα δημοσιονομικά προβλήματα που προέκυψαν από την κρίση αποταμίευσης και δανειοδότησης κατά τη δεκαετία του 1980. “Οι απώλειες σ' αυτά τα ιδρύματα κατέληξαν να επισκιάσουν τη δυνατότητα της πλέον ανενεργής Ομοσπονδιακής Επιχείρησης Ασφάλειας Αποταμιεύσεων και Δανείων να τιμήσει την υπόσχεσή της για την εγγύηση των καταθετών” υποστηρίζει. Το τελικό κόστος για τους φορολογούμενους ανήλθε τότε στα 124 δισ. δολάρια.

Ο Χάμιλτον δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο μόνος οικονομολόγος που υποστηρίζει ότι η αμερικανική κυβέρνηση υποεκτιμά το χρέος της. Οι ισχυρισμοί ότι το πραγματικό χρέος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης φτάνει τα 70 τρισ. δολάρια έχουν διατυπωθεί εδώ και αρκετά χρόνια.

Ο Ντέιβιντ Γουόκερ, πρώην ελεγκτής και διευθυντής της Πρωτοβουλίας για την Επιστροφή της Αμερικής, υποστήριξε το ίδιο πράγμα το 2012. Στους υπολογισμούς του ο Γουόκερ συμπεριέλαβε την αυτοχρηματοδοτούμενη Κοινωνική Ασφάλιση, την Ιατρική Περίθαλψη και τις υποσχέσεις προς τους συνταξιούχους.

Οι οικονομολόγοι Λόρενς Κότλικοφ και Σκοτ Μπερνς προειδοποίησαν σ' ένα άρθρο τους στο Forbes το 2008 τι θα μπορούσε να συμβεί αν η κυβέρνηση δεν περιορίσει τις δαπάνες της: “Ο σεισμός θα έρθει μέσα από μια κατάρρευση στην αγορά των αμερικανικών κρατικών ομολόγων καθώς οι εγχώριοι και ξένοι επενδυτές θα συνειδητοποιούν ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσει ο Θείος Σαμ τις μελλοντικές υποχρεώσεις δαπανών είναι να τυπώσει μαζικά χρήμα. Το αποτέλεσμα θα είναι να τιναχτούν στα ύψη ο πληθωρισμός και τα επιτόκια και, κυρίως, η παρατεταμένη μείωση στην παραγωγή και στην απασχόληση. Αυτό θα μπορούσε να γίνει σήμερα.

Θα μπορούσε να γίνει αύριο. Αλλά θα γίνει κι εδώ όπως έγινε σε κάθε άλλη χώρα που προσπάθησε να ξοδέψει πολύ περισσότερα απ' όσα μπορούσε να πληρώσει”.

Οι διαπιστώσεις του Χάμιλτον έρχονται στην επικαιρότητα την ώρα που το Κογκρέσο ετοιμάζεται για μια ακόμη μάχη σχετικά με τον προϋπολογισμό, μόλις επιστρέψουν οι βουλευτές το Σεπτέμβριο. Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές ετοιμάζουν τις θέσεις τους σχετικά με το χρέος, τις δαπάνες και τη μελλοντική δημοσιονομική υγεία της χώρας.

Πηγή: FoxNews
Από:  enet.gr

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΟΛΟΜΟΥ ΣΟΛΟΜΟΥ 14 08 1996 - ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ

Κουφάλες τροϊκανοί δεν θα πεθάνουμε ποτέ.


του Νίκου Οικονόμου

Κουφάλες τροϊκανοί δεν θα πεθάνουμε ποτέ.

Είναι η απάντηση του Έλληνα , είναι η αντίσταση του , είναι το μήνυμα του . Αυτό δείχνει ο  Έλληνας  με τη μαζική του έξοδο λόγω του δεκαπεντάγουστου . Αυτοί είμαστε, αυτοί συνεχίζουμε να είμαστε, δεν κωλώνουμε, σε όποιον αρέσουμε για του άλλους δεν θα μπορέσουμε που λέει και το τραγούδι. Πολύ καλά ξηγιόμαστε.

Πειραιάς, Ραφήνα, Λαύριο σε συναγερμό τα λιμάνια. Έκτακτα μέτρα η τροχαία στις εθνικές οδούς. Τραίνα, λεωφορεία γεμίζουν από κόσμο, δεν μένουν πίσω και τα αεροπλάνα. Που σημαίνει ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει. Σα να μην άλλαξε κάτι, δηλαδή. Αυτήν την εικόνα δίνει η Ελλάδα της τρόικας και του μνημονίου.

Η φτώχεια θέλει καλοπέραση , αυτό είναι που δεν μπορούν να καταλάβουν οι Βόρειοι . Εμείς οι Νότιοι Ευρωπαίοι έχουμε διαφορετικό DNA από εκείνους. Όσο και να προσπαθήσουν να μας βάλουν στο καλούπι της παγκοσμιοποίησης είναι κομμάτι δύσκολο να τα καταφέρουν.

Τώρα αν τον Σεπτέμβριο  δυσκολέψουν τα πράγματα, έχει ο θεός .
 Έχουμε αντέξει σε πιο δύσκολα ως Έθνος τώρα θα το βάλουμε κάτω;

Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Προσλήψεις ανέργων στους δήμους


 Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, 40.000 θέσεις θα καλύψουν άνεργοι με πεντάμηνες συμβάσεις και 10.000 θέσεις θα καλύψουν άνεργοι με επτάμηνες συμβάσεις εργασίας. Ηδη για τις πρώτες 40.000 θέσεις έχει ολοκληρωθεί η κατανομή των θέσεων. Επισημαίνεται ότι όσοι απασχοληθούν στα προγράμματα αυτά θα έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ένσημα.

 Οι ειδικότητες που συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι ΔΕ κατεύθυνσης πληροφορικής, ΠΕ, ΤΕ διοικητικοί, οικονομολόγοι, λογιστές, διοίκηση επιχειρήσεων, ΔΕ διοικητικοί, καθώς και ΥΕ γενικών καθηκόντων, ΠΕ, ΤΕ, κοινωνικοί λειτουργοί, κοινωνιολόγοι, βρεφοκόμοι ειδικής αγωγής, ψυχολόγοι φυσιοθεραπευτές, ΔΕ βοηθοί βρεφοκόμοι, νοσηλευτές, καθώς και ΥΕ γενικών καθηκόντων. Κριτήρια και Σύστημα Επιλογής Ωφελούμενοι της πράξης είναι Έλληνες πολίτες, πολίτες Κρατών μελών της Ε.Ε, υπήκοοι Τρίτων Χωρών που διαμένουν και εργάζονται νόμιμα στην χώρα.
1. εγγεγραμμένοι άνεργοι μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.
 2. εγγεγραμμένοι νέοι άνεργοι (16 εως 29 ετών) .
 3. εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
 4. Βραχυχρόνια άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ που δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.
 5. Εκπαιδευτική εξειδίκευση/ειδικότητα, όπου απαιτείται και σύμφωνα με τα οριζόμενα στην οικεία πρόσκληση.
 Επισημαίνεται ότι ωφελούμενος είναι μόνο το ένα (1) μέλος από την οικογένεια-στόχο του προγράμματος.
 Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι έχουν υποβάλει αίτηση και τα δύο (2) μέλη της οικογένειας, τότε αποκλείονται από τον προσωρινό Πίνακα Κατάταξης Ανέργων και οι δύο αιτήσεις.
 Τομείς απασχόλησης Σε ότι αφορά τους τομείς απασχόλησης των ανέργων στους δήμους περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Έργα κοινωφελούς χαρακτήρα, όπως διαμόρφωση και φροντίδα πάρκων και λοιπών έργων πρασίνου, αναδάσωση, δασοπροστασία και φύλαξη περιοχών υψηλού φυσικού κάλλους, καθαριότητα παράλιων περιοχών, καθαρισμοί και μικρές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις σε ρέματα, δράσεις διατήρησης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. 
  • Υπηρεσίες φροντίδας, μέριμνας ηλικιωμένων, ΑμεΑ και παιδιών. 
  • Κοινωνικές δράσεις όπως κοινωνικά παντοπωλεία, συλλογή και διάθεση χρησιμοποιημένου ρουχισμού, ξενώνες αστέγων και κοινωνικά ιατρεία. 
  • Οδική ασφάλεια μαθητών, σίτιση σε ολοήμερα σχολεία φτωχών περιοχών.

Για τον  Δήμο   Αίγινας  υπάρχουν θέσεις για  36 άτομα .

Bloomberg: «Οπλο» για τη... χρεοκοπία της Ελλάδας το πλεόνασμα


Μία «εναλλακτική» πρόταση για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος παραθέτει το Bloomberg με αφορμή την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Σύμφωνα με τη διαφορετική προσέγγιση του Bloomberg η Αθήνα θα μπορούσε να «αξιοποιήσει» αυτό το «σημαντικό επίτευγμα» απειλώντας τους δανειστές της με στάση πληρωμών, προκειμένου να πετύχει ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Οπως επισημαίνει η δημοσιογράφος Μέγκαν Μακ Αρντλ στο άρθρο της με τίτλο «Το πλεόνασμα της Ελλάδας ανοίγει την πόρτα για τη χρεοκοπία», μία ενδεχόμενη άρνηση πληρωμών προς τους πιστωτές αποτελεί «την καλύτερη λύση για την Ελλάδα, αλλά και ένα σημαντικό εργαλείο για να ζητήσει ένα νέο κούρεμα του εξωτερικού της χρέους». Τονίζει δε ότι στην περίπτωση που οι Γερμανοί συνεχίζουν να αρνούνται πεισματικά κάθε συζήτηση για κούρεμα ή επιπλέον βοήθεια, δεν θα την προξενούσε έκπληξη αν η συζήτηση για χρεοκοπία επανερχόταν εκ νέου στο επίκεντρο. Σε κάθε περίπτωση, τονίζει ότι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος είναι ένα «σημαντικό επίτευγμα» για την Ελλάδα, καθώς πλέον μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της, ενώ πρέπει να δανείζεται προκειμένου να πληρώσει τις οφειλές προς τους διεθνείς δανειστές της.
«Η Ελλάδα παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά ύστερα από πολύ καιρό. Ο προϋπολογισμός εξακολουθεί να εμφανίζεται ελλειμματικός, μετά τις πληρωμές για την κοινωνική ασφάλιση, τους τόκους για το χρέος και τις δαπάνες για την τοπική αυτοδιοίκηση. Ωστόσο, πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα.Η Ελλάδα μπορεί να συνεχίζει να δανείζεται για την κάλυψη του χρέους της, αλλά τουλάχιστον δεν χρειάζεται να δανείζεται για τη χρηματοδότηση νέων δαπανών. Η κυβέρνηση περιέκοψε τις δαπάνες κατά 8 δισ. ευρώ ή κατά 20% το πρώτο επτάμηνο του έτους, ενώ τα φορολογικά έσοδα κατέγραψαν αύξηση της τάξεως του 11% στα 30,8 δισ. ευρώ. Μια μαύρη τρύπα της τάξεως του 1,9 δισ. ευρώ μεταξύ εισροών και εκροών εξακολουθεί να υφίσταται, αλλά πρόκειται για μία σημαντική βελτίωση σε σχέση με τα τελευταία χρόνια», αναφέρει η Μακ Αρντλ.
Επισημαίνει στη συνέχεια το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες στο διεθνή Τύπο αναφορικά με νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ότι η γερμανική πλευρά επιμένει ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, καθώς απομένουν έξι μόλις εβδομάδες μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
«Ωστόσο, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος δημιουργεί μία νέα ενδιαφέρουσα πιθανότητα: Αυτή της χρεοκοπίας» τονίζεται στο άρθρο. «Οσο η χώρα χρειαζόταν να δανείζεται χρήματα για τη χρηματοδότηση των καθημερινών της αναγκών, η χρεοκοπία ήταν πρακτικά αδύνατη. Η άρνηση της πληρωμής των πιστωτών θα σήμαινε περισσότερη λιτότητα, καθώς η μοναδική εναπομείνασα πηγή χρημάτων ξαφνικά θα εξέλειπε. Αναλόγως όμως του αν θα συνεχιστεί η αύξηση των φορολογικών εσόδως, αλλά και της κατάστασης του τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, στο εγγύς μέλλον η Ελλάδα θα έχει μια ευκαιρία να τα καταφέρει καλύτερα ζητώντας νέο κούρεμα από τους πιστωτές της», αναφέρει το άρθρο.
«Δεδομένης της έντονης δυσφορίας των Ελλήνων από τη λιτότητα, αν οι Γερμανοί δεν επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων (και συνεχίζουν να αρνούνται κάθε κουβέντα για νέο κούρεμα), τότε θα περίμενα σύντομα από την πλευρά του Αιγαίου να ανοίγει η συζήτηση για χρεοκοπία», καταλήγει η Μακ Αρντλ.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113093031

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ Μένουν εκτός βρεφονηπιακών σταθμών 30.000 παιδιά


Περισσότερα από 30.000 παιδιά, παρά το γεγονός ότι πληρούν τις προϋποθέσεις, εκτιμάται ότι δεν ενταχθούν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ μέσω του οποίου παρέχεται η δωρεάν φιλοξενία τους σε δημοτικούς και ιδιωτικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας Κ Ασκούνης, απέστειλε χθες επιστολή στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ζητώντας την επιπλέον χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών παιδικής φροντίδας, από αδιάθετους πόρους του ΕΣΠΑ ώστε όπως τονίζει “σε αυτή τη εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, να καλυφθούν άμεσα οι αιτήσεις των 31.153 επιπλέον παιδιών”

Με με βάση τα φετινά στοιχεία, τα οποία παραθέτει στην επιστολή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, συνολικά 91.153 παιδιά πληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στις δομές τη νέα σχολική περίοδο. Ωστόσο η υπάρχουσα χρηματοδότηση των 150 εκατ. ευρώ επαρκεί για την κάλυψη των 2/3 των αιτήσεων, δηλαδή 60.000 θέσεις.

Για να γίνει δυνατή η ένταξη όλων των παιδιών στο πρόγραμμα, ο διαθέσιμος προϋπολογισμός του προγράμματος σύμφωνα με την ΚΕΔΕ πρέπει να διαμορφωθεί στα 225 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να καλύψει όλες τις αιτήσεις.

Στην επιστολή, προτείνονται συγκεκριμένοι αδιάθετοι πόροι του ΕΣΠΑ οι οποίοι όπως υποστηρίζει η ΚΕΔΕ μπορούν να αξιοποιηθούν και να μεταφερθούν άμεσα, δεδομένου ότι την 1η Σεπτεμβρίου, ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=113093049

Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Ο «μπίζνεσμαν» Τροϊκανός

Τις περισσότερες φορές στις ιδιωτικές συζητήσεις τους ορισμένοι υπουργοί αναφέρονται σε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα τα οποία ουδέποτε βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Τις προάλλες, φέρ' ειπείν, ένας από τους πρωτοκλασάτους υπουργούς (να συμπληρώσω, είναι από τους υπουργούς που δουλεύουν) διηγόταν σε μια παρέα εμπειρίες από την πολιτική καριέρα του. Σε κάποια στιγμή μοιραίως η συζήτηση περιεστράφη γύρω από την τρόικα και τις απαιτήσεις που έχει. Και ποιος είδε τον υπουργό και δεν τον φοβήθηκε...
***
Εδειξε οργισμένος και συνάμα έκπληκτος και άρχισε να λέει τα πάντα, χωρίς τους συνηθισμένους περιορισμούς του πρωτοκόλλου ή των επίσημων κυβερνητικών ανακοινώσεων. Και τι δεν είπε ο άνθρωπος... Αναφέρθηκε σε κάποιες συνήθειες ορισμένων Τροϊκανών, οι οποίοι είδαν την αποστολή τους στην Ελλάδα περίπου σαν... μπίζνες και όχι για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Εδωσε και ένα παράδειγμα για συγκεκριμένο τροϊκανό αξιωματούχο λέγοντας ότι, αν ο δείκτης διαφθοράς στην Ελλάδα ήταν 70, γι' αυτόν τον συγκεκριμένο ξεπερνά το... 170. Ο τύπος αυτός, είπε, πήρε σβάρνα όλες τις ομάδες συμφερόντων, δηλαδή μεγαλοξενοδόχους, βιομηχάνους, μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων, ακόμη (ο αθεόφοβος) και μικρομεσαίους, τους προσέγγισε, δήθεν για συμβουλές, και τους πήρε λεφτά! Δεν μπορεί να το αποδείξει, αλλά έτσι είναι.

http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=524994

Η ΟΜΙΛΙΑ ΜΟΥ ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΝΑΣ ΤΗΝ 29η ΙΟΥΛΙΟΥ 2013



Με έχει προβληματίσει έντονα το γεγονός ότι χάνουμε πολύτιμο χρόνο με το θέμα του υποθαλάσσιου αγωγού και ειδικά με τα τεύχη δημοπράτησης.
Ευθύνη έχουμε όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι γιατί πρέπει να ελέγχουμε αν πράττει και κάνει σωστά την δουλειά της η διοίκηση του δήμου. Κάποιος κακοπροαίρετος  μπορεί να πεί ότι  « τα έχει κάνει πλακάκια η διοίκηση του δήμου με τους υδρομεταφορείς  για να καθυστερεί το έργο» εμείς (ως σύμβουλοι) πρέπει να ελέγχουμε  αν είναι έτσι ή αν είναι απλά ανίκανη .
Περίμενα από την δημοτική αρχή να ζητήσει μια ΣΥΓΝΩΜΗ από τους πολίτες του νησιού για την ταλαιπωρία που υπέστησαν λόγω της έλλειψης νερού. Περίμενα μια ΥΠΟΣΧΕΣΗ ότι δεν θα υπάρξει   ξανά τέτοια ταλαιπωρία. ΤΙΠΟΤΑ από αυτά δεν άκουσα.
Είναι υποχρέωση όλων των δημοτικών συμβούλων και ιδιαίτερα της διοίκησης και του δημάρχου να έχουμε νερό στις βρύσες μας.
Όλες οι ενέργειες που έγιναν από τους δημοτικούς συμβούλους που ασχολήθηκαν με το θέμα ήταν οι αυτονόητες γιατί είναι υποχρέωση μας να βοηθήσουμε (ο καθένας με τον τρόπο που μπορεί) στην επίλυση του προβλήματος της ύδρευσης. Είναι το αυτονόητο να έχουμε νερό στις βρύσες μας. (Από την μεριά μου βοήθησα ,όσο μπορούσα , τον δήμαρχο για την επίλυση του προβλήματος της υδροδότησης του νησιού , όταν είχε προκύψει η κρίση)
Οι τουρίστες δημοτικοί σύμβουλοι  έλαμψαν παλι δια της απουσίας τους , το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι κριτική και λαϊκισμό.
Δεν μπορεί μια ζωή να ταλαιπωρούνται οι καταναλωτές οι οποίοι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και ειδικά οι μικροκαταναλωτές. Αλήθεια ποιες ενέργειες έχουν γίνει για τους μεγαλοοφειλέτες του νερού; Έχουμε κόψει νερά;
Η υδροδότηση λέτε πως ομαλοποιήθηκε είναι σίγουρα αυτό; Ας  ρωτήσουμε τους κατοίκους των Αγίων Ασωμάτων αν έχουν νερό στο σπίτι τους. Αυτοί οι πολίτες τι είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού;
Υπάρχει μια διαφορά κυβικών στο νερό μεταξύ του δήμου και των υδρομεταφορέων θα διεκδικήσουμε τα χρήματα αυτά ή θα τα πληρώσουν οι σύμβουλοι από την τσέπη τους τις τυχόν διαφορές;
Με τόσα λεφτά που παίρνουμε για επιχορήγηση στο νερό μήπως πρέπει να σκεφτούμε  σοβαρά την αγορά των υδροφόρων; γιατί μάλλον ο αγωγός δεν έρχεται.
Όσο για το συγκριτικό μας πλεονέκτημα που είναι ο τουρισμός . Σας ερωτώ πέρα από τον ήλιο και την θάλασσα τι άλλο έχουμε να επιδείξουμε;
Νερό δεν έχουμε , έχουμε όμως σκουπίδια και λακκούβες, δεν έχουμε αστική συγκοινωνία για να εξυπηρετηθούν οι τουρίστες, έχουμε υποτυπώδη λειτουργία του κέντρου υγείας χωρίς να φταίει το προσωπικό . Πώς θα μιλάμε για τουρισμό  με αυτά τα προβλήματα;
Ποιοι φταίνε ή ποιος φταίει  για την κακή λειτουργία του δήμου ; δεν φταίνε μόνο οι αντιδήμαρχοι ποιότητα ζωής και ύδρευσης αλλά και ο αντιδήμαρχος οικονομικών γιατί χωρίς χρήματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες αυτές.
Τέλος αν δεν λύσουμε τα βασικά προβλήματα  που έχουμε στην Αίγινα όλοι μαζί , πιστεύοντας πραγματικά στην σύνθεση , στην συναίνεση και στην συνεργασία, δεν πρόκειται να πάμε την ΑΙΓΙΝΑ ΜΠΡΟΣΤΑ . Πρέπει να δουλέψουμε  ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ για την Αίγινα. Ας  βάλουμε στην άκρη τις όποιες πολιτικές μας αντιπαραθέσεις για το καλό του νησιού. Η Αίγινα θα συνεχίσει να υπάρχει,  οι διοικήσεις έρχονται και παρέρχονται.
Κλείνοντας έχω να πώ τούτο κύριε Δήμαρχε πληροφορήθηκα ότι ο δήμος Πειραιά θα αντικαταστήσει 50 απορριμματοφόρα και θα τα μοιράσει σε άλλους δήμους . Σας προτείνω λοιπόν να ζητήσουμε κάποια από τα παλαιά του απορριμματοφόρα  για να βοηθήσουμε στην ομαλή λειτουργία της καθαριότητας .


Σας ευχαριστώ πολύ.

ΥΓ οι παρενθέσεις είναι για να διευκρινίσω κάποια πράγματα. 

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

16-7-2013 Καταπέλτης η Ζωη Γεωργαντά. Κρυβουν τα στοιχεία οι κυβερνώντες



Τον Σεπτέμβρη του 2011 οι καταγγελίες της Ζωής Γεωργαντά που επιβεβαιώθηκαν απ'την Αλφα Μπανκ, και τον προϊστάμενο του συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ, μας έκαναν να πιστέψουμε πως η υπόθεση του δήθεν εθνικού χρέους και της αντισυνταγματικής δανειακής σύμβασης που ειχε ως αποτέλεσμα το πρωτο μνημόνιο, θα έκλεινε μια για παντα γιατί το ποσοστό του ελλέιματος επι του ΑΕΠ που παρουσίασαν ηταν πλαστό.

http://www.youtube.com/watch?v=AVHojB...

http://www.youtube.com/watch?v=E_xFYO...

Η κυρία Ζωη Γεωργαντά καταγγέλει ΚΑΙ ΠΑΛΙ!
ΜΑΓΕΙΡΕΨΑΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΒΑΛΟΥΝ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Με μαγειρεμένα στοιχεία μας πέταξαν οι προδότες ΓΑΠ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ και οι συνένοχοι τους βολευτές της Ελλάδας, στα νύχια της τρόικας

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Ε.Π.Α.Λ ΑΙΓΙΝΑΣ : Ενότητα και Αγώνας - ΑΝ Η ΚΑΜΗΛΑ ΔΕΝ ΓΟΝΑΤΙΖΕ ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΦΟΡΤΩΝΑΜΕ

ΑΝ Η ΚΑΜΗΛΑ ΔΕΝ ΓΟΝΑΤΙΖΕ ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΦΟΡΤΩΝΑΜΕ




Στις 8-7-2013 ο υπουργός Παιδείας με ένα non paper ανακοίνωσε στους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές και στους γονείς ότι καταργεί άμεσα τον τομέα Υγείας και Πρόνοιας και τον τομέα Γραφιστικής και Εφαρμοσμένων Τεχνών στα ΕΠΑΛ και όλες τις ειδικότητες στις ΕΠΑΣ. Συνολικά καταργήθηκαν 52 ειδικότητες και 2500 εκπαιδευτικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από τις 22-7-2013.
Η κατάργηση των ειδικοτήτων έγινε χωρίς να παρουσιαστεί από το Υπουργείο οποιαδήποτε σχετική και τεκμηριωμένη μελέτη. Η αιτιολόγηση ήταν, ότι οι καταργούμενες ειδικότητες δεν προσέφεραν επαγγελματική αποκατάσταση στους αποφοίτους και ότι υπήρχε σύγχυση στα επαγγελματικά δικαιώματα γιατί αντίστοιχες ειδικότητες λειτουργούσαν σε κάποια Δημόσια ΙΕΚ, σε όλα τα ιδιωτικά ΙΕΚ και στα ΤΕΙ.
Είναι έτσι όμως;
Ο τομέας Υγείας και Πρόνοιας λειτουργούσε σε όλα τα ΕΠΑΛ  και συγκέντρωνε τον μεγαλύτερο αριθμό μαθητών, δεν είχε υπεράριθμους καθηγητές, και είχε υψηλό ποσοστό επιτυχίας πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση(Α.ΤΕΙ).
ΟΛΑ τα ιδιωτικά ΙΕΚ διαθέτουν τομέα Υγείας με όλες τις ειδικότητες. Το Υπουργείο Παιδείας ισχυρίζεται ότι το Δημόσιο Σχολείο δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της αγοράς, τότε, γιατί άραγε οι ιδιοκτήτες- επιχειρηματίες της Ιδιωτικής εκπαίδευσης επενδύουν συστηματικά σε αυτόν τον τομέα;;   Όλα τα παραπάνω ισχύουν και για τον τομέα Γραφιστικής, ο οποίος λειτουργούσε σε κάποια ΕΠΑΛ και για τις ειδικότητες των ΕΠΑΣ όπως πχ Κομμωτικής, Αισθητικής κα
Ο σκοπός είναι προφανής: δώρο στην ιδιωτική εκπαίδευση ειδικότητες υψηλής προτίμησης . Ταυτόχρονα επιτυγχάνεται ο απαιτούμενος αριθμός εκπαιδευτικών που πρέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα κατά την απαίτηση της τρόικας. Να σημειώσουμε ότι οι εκπαιδευτικοί διορίζονται με απόλυτα διαφανή τρόπο, είτε με την επετηρίδα είτε μέσω ΑΣΕΠ.
Μετά την διαμορφωθείσα κατάσταση υπάρχουν ερωτήματα των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών. Οι 20000 μαθητές που έχουν τελειώσει την Β΄ ΕΠΑΛ και την Α΄ ΕΠΑΣ των καταργούμενων ειδικοτήτων πώς θα αποφοιτήσουν; Ποιοι θα τους διδάξουν  τα μαθήματα ειδικότητας όταν οι καθηγητές τους έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα;
Οικογένειες των οποίων τα εισοδήματα έχουν μειωθεί έως μηδενιστεί, που με τεράστια δυσκολία τα βγάζουν πέρα, πού θα στείλουν τα παιδιά τους όταν το Δημόσιο Σχολείο οδηγείται σε διάλυση; Το δικαίωμα στην μόρφωση θα μετατραπεί σε προνόμιο για λίγους;  Πρέπει να θυσιάσουμε μαθητές και εκπαιδευτικούς για να πάρουμε την δόση, η οποία θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για την εξόφληση ομολόγων που γλύτωσαν(!!!) το κούρεμα;;
Επίσης,  118 Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία  καταργούνται, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα παιδιά και τους γονείς τους. Το δημοσιοοικονομικό όφελος από την κατάργηση των σχολείων για το 2013-2014 θα είναι 76000€. Πριν λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι ο υπουργός οικονομικών έδωσε αύξηση στο πρόεδρο του γενικού συμβουλίου του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας 75.000€, ποσόν που προστίθεται στον ετήσιο μισθό  του, ύψους 100.000€.
Πιστεύετε ότι η διάλυση του Δημόσιου Σχολείου, η διάλυση των Δημόσιων υπηρεσιών Υγείας (κλείνουν δεκάδες νοσοκομεία) την εποχή της κρίσης είναι αυτό που πρέπει να γίνει για το καλό του εξαθλιωμένου Έλληνα;
Ας μη γελιόμαστε! Αυτή είναι μόνο η αρχή! Τα σχολεία, τα νοσοκομεία, οι δημόσιες συγκοινωνίες, οι δρόμοι, το νερό, και   όλες οι υποδομές των φορέων του Δημοσίου έχουν φτιαχτεί με δικά μας χρήματα, μας ανήκουν και δεν πρέπει να τους αφήσουμε να τα χαρίσουν στους ιδιώτες.
«Πώς πρέπει να απαντήσουμε στον θυμό ,στην απελπισία, στην οργή που νοιώθουμε όλοι (μαθητές – γονείς – εκπαιδευτικοί –εργαζόμενοι –φοιτητές – συνταξιούχοι ). Ας σταματήσουμε τον φόβο που είναι η δύναμή τους. Ας σταματήσουμε να φοβόμαστε μήπως χάσουμε τα λίγα που μας έχουν αφήσει (ακόμα) και ας απαιτήσουμε πίσω αυτά που μας στέρησαν.
ΟΛΟΙ μας ας παραμερίσουμε τα λίγα που μας χωρίζουν και ας δούμε τα πολλά που μας ενώνουν. Η εργασία και η εκπαίδευση είναι δικαίωμα για όλους και όχι πολυτέλεια για λίγους.
Ήρθε η ώρα για μαζικούς κοινωνικούς  αγώνες. Αυτή η στιγμή δεν ανήκει σε κανένα σωτήρα, σε κανένα κόμμα, σε κανένα κλάδο. Ανήκει στον ΛΑΟ.»

ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ !!!

 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ – ΜΑΘΗΤΕΣ – ΓΟΝΕΙΣ ΕΠΑΛ ΑΙΓΙΝΑΣ

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΑΙΓΙΝΑΣ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ Ή ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ;


Την Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013 συνεδρίασε το συμβούλιο του τοπικού διαμερίσματος Αίγινας. Ένα από τα θέματα που είχε προς  συζήτηση-έγκριση ήταν η άδεια λειτουργίας μαγαζιού με μουσικά όργανα. Όταν ήρθε το θέμα προς συζήτηση ζητήθηκε από τον επιχειρηματία η άδεια ηχομόνωσης .
Ο επιχειρηματίας απάντησε ότι είναι κατατεθειμένη, όμως στον φάκελο η άδεια δεν υπήρχε!!!
Περιέργως  από τον φάκελο έλειπε ένα έγγραφο  η άδεια ηχομόνωσης, την οποία  ο επιχειρηματίας την είχε καταθέσει και έπρεπε να υπάρχει στο φάκελο.
Το θέμα πήρε αναβολή για την Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013  όπου θα γινόταν εκ νέου συμβούλιο για να δοθεί η άδεια   στον επιχειρηματία εφόσον θα υπήρχε στον φάκελο η  άδεια για την ηχομόνωση.
Την Παρασκευή το συμβούλιο του τοπικού διαμερίσματος δεν έγινε λόγω έλλειψη απαρτίας παρόντα ήταν  μόνο 2 μέλη -η κα Σοφία Πρωτονοταρίου και ο κο Σταύρος Σακκιώτης (ο μοναδικός παρών και στα δύο συμβούλια)-  ο κύριος Κώστας Γαλάνης ενημερώθηκε από τον πρόεδρο κο Τζίτζη Ευάγγελο  ότι το συμβούλιο αναβλήθηκε;;;  για αυτόν τον λόγο δεν παρέστει ο κος Γαλάνης  στο συμβούλιο.
Το συμβούλιο του δημοτικού διαμερίσματος ήταν υποχρεωμένο να δώσει την άδεια γιατί το μόνο που ελέγχει είναι αν ο κάθε επιχειρηματίας έχει καταθέσει όλα  τα απαραίτητα έγγραφα για την άδεια του, όλα τα έγγραφα υπήρχαν από την μεριά του επιχειρηματία, το μόνο που περίμενε ήταν η έγκριση από το τοπικό διαμέρισμα.
Ότι αφορά την ηχορύπανση υπεύθυνη για τον έλεγχο είναι η αστυνομία και όχι ο δήμος.
Η εκάστοτε δημοτική αρχή ΟΦΕΙΛΕΙ να συμπεριφέρεται με ισονομία στους πολίτες αυτό που έγινε στον συγκεκριμένο επιχειρηματία δε είναι ούτε ΝΟΜΙΜΟ αλλά ούτε και ΗΘΙΚΟ.
Το πως αισθάνεται ο επιχειρηματίας είναι κατανοητό σε όλους μας αισθάνεται πολίτης δεύτερης κατηγορίας.

Μερικά περίεργα ερωτήματα
Είναι απορίας άξιον ότι μέσα από τον φάκελο είχε εξαφανιστεί η άδεια για την ηχομόνωση.
Πώς έλειπε από τον φάκελο την έβγαλε κάποιο χέρι; υπήρξε αμέλεια από την υπάλληλο;
Γιατί ο πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος είπε ότι έχει αναβληθεί το συμβούλιο ; σε τι αποσκοπεί αυτή η ενέργεια του ;
Ή μήπως είχε δουλειά και δεν μπορούσε να παραστεί ; όφειλε όμως να ενημερώσει από νωρίς  τους υπόλοιπους συμβούλους ότι δεν μπορούσε να είναι παρών  ώστε να γίνουν οι απαραίτητες νόμιμες ενέργειες για να  πραγματοποιηθεί το τοπικό συμβούλιο ώστε  να μην ταλαιπωρηθεί ο επιχειρηματίας.  Γιατί όμως δεν το έκανε αυτό;
Αν δεν μπορεί να είναι ένας σωστός πρόεδρος ας παραιτηθεί.
Τέλος κάποιοι έχουν ευθύνες για την καθυστέρηση της αδειοδότησης ας τους αποδοθούν.

ΥΓ.
Ο δήμος δεν είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο  της ηχορύπανσης είναι δουλειά της αστυνομίας

Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Το Σταυροδρόμι της Πληροφορικής στην Εκπαίδευση

του  Παναγιώτη Τσιωτάκη

Φτάσαμε λοιπόν ΠΑΛΙ στο σημείο ΜΗΔΕΝ για την Πληροφορική στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. "Οι καθηγητές Πληροφορικής πλεονάζουν", "Δεξιότητα ή Επιστήμη", "Γυμνάσιο και να μην σπάει;", "χωρίς πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα", "δε χρειάζεται τομέας Πληροφορικής!" κ.λπ.
Φταίει για όλα το μνημόνιο και οι συντεχνίες όμως;

Σε κάθε κρίσιμο σταυροδρόμι κοντοστέκεσαι και κάνεις ανασκόπηση. Το Υπουργείο ικανοποίησε το χρόνιο αίτημά μας και έχει πρώτη προτεραιότητα τις μετατάξεις στο Δημοτικό;
Έτσι είναι κυρίες και κύριοι. Το Δημοτικό έγινε βαρίδι που θα πάρει το Λύκειο στον πάτο. ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΟΥΤΕ ΕΒΓΑΙΝΑΝ ΟΥΤΕ ΒΓΑΙΝΟΥΝ.
Δεν στηρίξαμε το νέο Π.Σ. του Γυμνασίου όπως έπρεπε, δε στηρίξαμε τα μαθήματα στο Λύκειο, είχαμε στρέψει την προσοχή μας αλλού γιατί τα πρώτα ήταν κεκτημένα (;;).
Θεωρώ ότι αυτό το στρατηγικό λάθος πρέπει και μπορεί να διορθωθεί, προς όφελος (με σειρά ιεραρχίας): των παιδιών μας, του μαθήματος, το δικό μας.
Υπάρχουν πολλά ακόμη που μπορούν να ειπωθούν, αλλά δε χρειάζεται.

Ως ασήμαντη μονάδα προτείνω με σειρά ιεραρχίας και σημαντικότητας, που λαμβάνουν υπόψη την πραγματικότητα (και τις προεκτάσεις της) τα παρακάτω:

Οι Πληροφορικοί ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (τουλάχιστον όχι τόσοι πολλοί όσο νομίζουμε)

- Στο Νέο Λύκειο: Μάθημα επιλογής στην Α λυκείου και στη Β λυκείου,
Μάθημα κατεύθυνσης μαζί με Χημεία στις Β και Γ στην Ομάδα μαθημάτων Θετικών Σπουδών.
Μάθημα Κατεύθυνσης "Εφαρμογές Πληροφοριακών Συστημάτων" στην Ομάδα Οικονομικών , Πολιτικών και Κοινωνικών Σπουδών αντί του μαθήματος "Οργάνωση και λειτουργία της Πολιτείας" ή των "Αρχές Φυσικών Επιστημών" που δε θα μπορεί να διδαχθεί λόγω μη επάρκειας των ωρών ΠΕ04.

- Τομέας στα ΕΠΑΛ, σε συνεργασία με τον τομέα της Ηλεκτρονικής. Δημιουργία σύγχρονου ΠΣ, στο πλαίσιο της ωραίας πρότασης ορισμένων ΣΣ Πληροφορικής. Έμφαση στα αναγκαία επαγγέλματα αιχμής.

- Στήριξη του μαθήματος στο νέο Γυμνάσιο, χωρίς αστερίσκους.
- Αντικατάσταση του ΠΣ Πληροφορικής των ΕΑΕΠ με το πιλοτικό ΠΣ Δημοτικού (δες ψηφιακό σχολείο)

- ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, όσοι περισσεύουν στην πραγματικότητα, αν περισσεύουν, μπορούν να απασχοληθούν στο Δημοτικό. Ανάθεση του μαθήματος ΤΠΕ στα Δημοτικά με Α΄ Ανάθεση σε Πληροφορικούς για τις τάξεις Δ, Ε, ΣΤ (1 πληροφορικός σε 2 Δημοτικά) και Β΄ Ανάθεση σε Δασκάλους με Β Επίπεδο και αντίστροφα σε Α’ ανάθεση σε Δασκάλους με Β Επίπεδο για τις τάξεις Α, Β, Γ και Β’ Ανάθεση σε Πληροφορικούς (αν χρειάζεται να υπάρχει στις τάξεις Α, Β).

Η θέση της Πληροφορικής και των Πληροφορικών είναι πρωτίστως στο Λύκειο και στο Γυμνάσιο και δευτερευόντως στο Δημοτικό.

Η πορεία που έχουμε πάρει δεν είναι καλή, ο κλάδος μας πάει για αποψίλωση.

Παναγιώτης Τσιωτάκης

Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Τα κριτήρια για την πρόσληψη 50.000 ανέργων σε ΟΤΑ και Υπηρεσίες


Εργασία μέγιστης διάρκειας επτά μηνών με μισθό 490 ευρώ για όσους είναι άνω των 25 ετών και 427 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών, συνολικά για περίπου 50.000 ανέργους, προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση για το πρόγραμμα κοινωφελούς απασχόλησης, που αναμένεται να ξεκινήσει εντός του φθινοπώρου. Για όσους προσληφθούν θα υπάρχει πλήρης ασφαλιστική κάλυψη, ενώ για την χρηματοδότηση του προγράμματος έχει εξασφαλιστεί ποσό 170.000.000 ευρώ από κοινοτικούς και εθνικους πόρους του ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», το καινούργιο στοιχείο είναι οι άνεργοι θα μπορούν να δουλεύουν  όχι μόνο σε πεντάμηνη σύμβαση σε θέσεις κοινωφελούς εργασίας σε δήμους, περιφέρειες ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και με συμβάσεις διάρκειας επτά μηνών, όταν υπάρχουν «ειδικά αιτιολογημένες περιπτώσεις», όπως για παράδειγμα από σχολεία ή νοσοκομεία ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες που θα υποβάλουν τις αιτήσεις για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε προσωπικό.

Οι 50.000  άνεργοι, όπως περιγράφεται στο σχέδιο της υπουργικής απόφασης,  θα μπορούν αν απασχοληθούν σε υπηρεσίες των ΟΤΑ για την αναβάθμιση ή τη συντήρηση υποδομών και υπηρεσιών, σε υπηρεσίες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παρέχοντας υποστηρικτικές υπηρεσίες τόσο εκπαίδευσης όσο και συντήρησης ή αναβάθμισης υποδομών, σε υπηρεσίες του τομέα Υγείας (καθαρισμός, εξυπηρέτηση κοινού, αναβάθμιση υποδομών), σε κοινωνικές υπηρεσίες, αλλά και σε ασφαλιστικά ταμεία, κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών κλπ.

Η επιλογή θα γίνει με το σύστημα της μοριοδότησης και με κριτήρια τη διάρκεια της ανεργίας, το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα – ατομικό ή οικογενειακό του 2012 –, η ηλικία, η οικογενειακή κατάσταση και το εκπαιδευτικό επίπεδο όπου απαιτείται.

Η διαδικασία υποβολής και επιλογής των ανέργων θα γίνει σε τέσσερα στάδια.

Η υπηρεσία ή ο οργανισμός που θέλει προσωπικό υποβάλλει αναλυτικά τις θέσεις και τις ειδικότητες που έχει ανάγκη στον ΟΑΕΔ.

Δημοσιεύεται η σχετική πρόκληση και οι άνεργοι υποβάλλουν αίτηση επιλέγοντας από έναν μέχρι τρεις φορείς,  που θέλουν να απασχοληθούν.

Ο ΟΑΕΔ επιλέγει τους ανέργους με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια ενώ αναλαμβάνει τη καταβολή της μισθοδοσίας και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Τέλος οι άνεργοι μετά την επιλογή τους θα υποβάλλουν τα δικαιολογητικά με βάση τα οποία επιλέχτηκαν στους φορείς ή στις υπηρεσίες που θα προσληφθούν.

Το πρόγραμμα αφορά εγγεγραμμένος ανέργους ή μέλη οικογενειών που δεν εργάζεται κανείς όπως και μέλη μονογονεϊκών οικογενειών που δεν εργάζεται κανείς, εγγεγραμμένους νέους άνεργους 16 έως 29 ετών και μακροχρόνια ανέργους αλλά και βραχυχρόνια άνεργους που δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.

Στα νοικοκυριά που δεν έχουν έναν εργαζόμενο, αίτηση μπορεί να υποβάλλει μόνο ένας από τους ανέργους.

http://www.aftodioikisi.gr/proto-thema/ta-kritiria-gia-tin-proslipsi-50-000-anergon-se-ota-kai-ipiresies

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

Προς μέλη ΔΕΠ Τμημάτων Πληροφορικής Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Αξιότιμοι κ. κ. Καθηγητές μας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι παλιοί σας φοιτητές, αλλά και οι συμφοιτητές σας στα αμφιθέατρα και τα εργαστήρια, χρειάζεται να απευθυνθούν σ' εσάς. Δυστυχώς η Πολιτεία, το επίσημο Κράτος, για ακόμη μια φορά επιχειρεί με ανορθολογικές και ακατανόητες πρακτικές να απαξιώσει, αν όχι να εξαφανίσει εντελώς, την Επιστήμη της Πληροφορικής από τα σχολεία της χώρας μας. Για ακόμη μια φορά, διαρροές στον Τύπο αναφέρονται στον εξοβελισμό της Πληροφορικής απ' τα Τεχνολογικά και Γενικά Λύκεια της Ελλάδας. Δυστυχώς, απ' τις αρχές της δεκαετίας του '80 που δημιουργήθηκε στην Πάτρα το πρώτο Τμήμα Πληροφορικής σε Πανεπιστήμιο, οι εκάστοτε κυβερνήσεις δείχνουν ότι αγνοούν τη διαφορά της δεξιότητας (skill) που αποκαλούμε “Χρήση Η/Υ”, με την ίδια την Επιστήμη (discipline) της Πληροφορικής/Κυβερνητικής, η οποία πλέον αποτελεί βασική γνώση και θεμελιώδες υπόβαθρο (όπως η Γλώσσα και τα Μαθηματικά) για όλες τις άλλες επιστήμες. Το ίδιο άλλωστε συμβαίνει και με μεγάλο μέρος των Ελλήνων Επιχειρηματιών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την Πληροφορική με κριτήρια πρωτίστως κόστους (π.χ. ενδιαφέρονται κυρίως για πωλήσεις συσκευών) και όχι ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η ιστορική εποχή που διανύουμε έχει χαρακτηριστεί ως η “Εποχή της Πληροφορίας” (Information Era). Μ' αυτόν τον τρόπο, οι σύγχρονοι ιστορικοί επέλεξαν να τονίσουν ότι η ευελιξία με την οποία ένα Έθνος χειρίζεται και αξιοποιεί την Πληροφορία, αποτελεί κριτήριο για την ίδια του την επιβίωση. Όροι όπως “Κοινωνία της Πληροφορίας”, “Υψηλή Ψηφιακή Στρατηγική”, “Ψηφιακός Αλφαβητισμός”, “Ψηφιακή Σύγκλιση”, “Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση”, “Πληροφορική Παιδεία” κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των ΜΜΕ (ηλεκτρονικών και συμβατικών) καθώς και σε εμβριθείς μελέτες και ακαδημαϊκές διατριβές. Ήδη στις αναπτυγμένες χώρες οι όροι “αναλφαβητισμός” και “ψηφιακός αναλφαβητισμός” είναι πλέον ταυτόσημοι. Είναι, πιστεύουμε, αναγκαιότητα στην παρούσα διεθνή συγκυρία και την δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας μας, να υποστηριχθεί αποτελεσματικά η Πληροφορική Παιδεία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, καθώς ζητούμενο είναι ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμισή της, ώστε η νεολαία της πατρίδας μας να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της και να μη συνθλιβεί στις συμπληγάδες της οικονομικής κρίσης.

Αξιότιμοι κ. κ. Καθηγητές μας.

Δεν είναι δυνατόν να επιστρέψουμε πίσω. Πριν το 1990. Όταν οι νεοεισαχθέντες φοιτητές στα -λίγα τότε- Τμήματα Πληροφορικής Πανεπιστημίων και ΤΕΙ ερχόντουσαν για πρώτη φορά σ' επαφή με την έννοια της Αλγοριθμικής, στα έδρανα πια των αμφιθεάτρων, όπως άλλωστε διαπιστώσατε αρκετοί από εσάς ως φοιτητές οι ίδιοι. Όταν στην χώρα μας υπάρχουν πια δεκάδες Τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ που σχετίζονται με την Επιστήμη των Υπολογιστών, όταν οι μαθητές είναι πλέον χρήστες ηλεκτρονικών συσκευών υψηλής τεχνολογίας από πολύ μικρή ηλικία, όταν το Διαδίκτυο είναι ευρέως πια διαθέσιμο με ταχύτητες που μετρώνται σε Mbps, όταν τα Ελληνικά Πανεπιστήμια έχουν παράξει υψηλής στάθμης Διδακτορικά στην Πληροφορική, δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα του 2013, να μην υπάρχει Τομέας Πληροφορικής στο ΕΠΑΛ και μαθήματα Προγραμματισμού και Τηλεπικοινωνιών στο Γενικό Λύκειο, προκειμένου να προετοιμαστούν κατάλληλα οι μαθητές για τις σύγχρονες ανάγκες της χώρας μας! Όπως δηλ. ατυχώς αναφέρεται εδώ: http://bit.ly/13niFEh κι εδώ: http://bit.ly/16pGuyf .

Αξιότιμοι κ. κ. Καθηγητές μας.

Δεν είναι απλώς και μόνο οι δουλειές μας που μας ενδιαφέρουν. Είναι κυρίως οι μαθητές και τα παιδιά μας, καθώς και το μέλλον της χώρας μας, για την οποία η Πληροφορική Παιδεία αποτελεί βασικό πυλώνα βιώσιμης ανάπτυξης. Αντιτασσόμαστε στην απαξίωση από το Κράτος των ίδιων των πτυχίων που εσείς αποκτήσατε μαζί μας ή εσείς μας απονείματε. Της ίδιας της Επιστήμης μας. Μιας Επιστήμης που ο -σκοπίμως πρωτόγονος- “Ιδιωτικός Τομέας” της χώρας έχει κυριολεκτικά βιάσει και πετάξει στα αζήτητα (με λίγες φωτεινές εξαιρέσεις που επαληθεύουν όμως τον κανόνα) και τώρα πάει να τον μιμηθεί κι ο λεγόμενος “Δημόσιος Τομέας”. Ακόμα και σήμερα, στην Ελληνική επαρχία ως “Πληροφορικός” χαρακτηρίζεται ο τεχνικός που αλλάζει το toner ενός laser εκτυπωτή και ως “επιχείρηση Πληροφορικής” το κατάστημα που πουλάει φωτοτυπικά μηχανήματα. Το ίδιο θα γίνει και στην Εκπαίδευση. Η χρήση των menus συγκεκριμένων λογισμικών θα λέγεται “Επιστήμη Υπολογιστών”. Η δημιουργία προφίλ σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο “Προγραμματισμός στο Internet” και πάει λέγοντας. Τα έχει άλλωστε πει αυτά [βλ. http://is.gd/p9CN1R], από καιρό, ο καταξιωμένος (με βραβείο Turing) Έλληνας Πληροφορικός κ. Ιωσήφ Σηφάκης.

Αξιότιμοι κ. κ. Καθηγητές μας.

Σας είχαμε και στο παρελθόν καλέσει να βοηθήσετε στην καθιέρωση Επαγγελματικών Δικαιωμάτων για τους αποφοίτους των Τμημάτων Πληροφορικής Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Να το παλέψουμε όλοι μαζί. Μάταιη προσπάθεια. Είχατε αναλωθεί τότε σε ό,τι μας χώριζε και όχι σ' αυτά που μας ένωναν ("Πολυτεχνικοί" vs. "Πανεπιστημιακών 4ετούς", Πανεπιστήμια vs. ΤΕΙ κλπ). Γι' αυτό π.χ. σήμερα ένας Ναυπηγός Μηχανικός μπορεί να υπογράψει μια μελέτη για ένα μεγάλο Πληροφοριακό Σύστημα. Έτσι η κοινωνία μας έχει ήδη γίνει μάρτυρας αρκετών προβλημάτων που κάτι τέτοιο δημιουργεί: Απλές ιστοσελίδες με κόστος όμως εκατομμυρίων ευρώ, παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων Πρωθυπουργού και Υπουργών, άχρηστα και πανάκριβα συστήματα ελέγχου (C4I), τα ευαίσθητα φορολογικά δεδομένα εκατομμυρίων Ελλήνων να διανέμονται σε CD κλπ, κλπ, κλπ.

Αξιότιμοι κ. κ. Καθηγητές μας, πολλοί εξ υμών είστε οι παλιοί μας συμφοιτητές.

Δεν υπάρχει τώρα πλέον η πολυτέλεια να μην αναλάβετε το μερίδιο της ευθύνης που σας αναλογεί! Θυμηθείτε πως ούτε και εμείς μείναμε απλοί θεατές στον πρόσφατο ολετήρα με το όνομα “Σχέδιο Αθηνά”. Δεν γίνεται να μείνετε απαθείς στο έγκλημα που σχεδιάζεται να συντελεστεί ξανά εις βάρος της Πληροφορικής Παιδείας. Σας καλούμε να αναλάβετε πρωτοβουλίες. Θεωρούμε ότι απαιτείται η επανενεργοποίηση της Συνόδου που αποτελείται από τους Προέδρους των Τμημάτων Πληροφορικής για το ζήτημα της Πληροφορικής Παιδείας. Οφείλετε να τιμήσετε τα ίδια τα πτυχία που σεις υπογράφετε. Την ίδια την Επιστήμη που θεραπεύετε. Όχι για εσάς ή για εμάς, αλλά για την Ελλάδα την ίδια και για τα παιδιά όλων μας.

ΜΙΧΑΛΗΣ  ΜΠΑΛΑΝΤΙΝΟΣ