MENU

style> #navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;} ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;} ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;} #navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;} ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;} #navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

What it means to Be Greek! - Τι σημαίνει να είσαι Ελληνας

Το βίντεο, με τίτλο «What it means to be greek», «Τι σημαίνει να είσαι Ελληνας», που προβάλλει τη σημασία της ελληνικής κουλτούρας, ταξιδεύει και συγκινεί τις τελευταίες μέρες, τον κόσμο του διαδικτύου.

Το βίντεο είναι δημιουργία του Ιβαν Σίλβενμπεργκ και της Γεωργίας Ταξάκη με αφορμή την εκδήλωση «Coming Together In Skokie: A Celebration of Greek Culture 2013», που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα μέσα στη χρονιά, στο Σκόκι - ένα προάστιο του Σικάγο- , με στόχο την παρουσίαση των πολιτισμικών χαρακτηριστικών της ελληνικής κοινότητας.

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ ΜΙΑ ΥΓΙΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

του Περικλή Βασιλόπουλου*
* Δημοσιογράφος, αντιπρόεδρος της Ένωσης Πολιτών για την Παρέμβαση

Μπορεί ο Δ. Δασκαλόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΒ, να λέει ότι δεν πρέπει να υποβαθμίζουμε την βιομηχανία γιατί η βιομηχανία είναι «ο πραγματικός πρωταθλητής της εθνικής μας οικονομίας μολονότι αντιμετωπίζει σε μόνιμη βάση μια μεροληπτική δυσπραγία». Ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε μόνο από τον τουρισμό, ότι παρόλη την κρίση τα έσοδα από τις εξαγωγές των βιομηχανικών προϊόντων μεταποίησης κάθε μορφής (27 δις ευρώ) ξεπερνούν τα συνολικά έσοδα από τις εισπράξεις υπηρεσιών (τουρισμός-ναυτιλία, 24,5 δις), ότι η βιομηχανία απασχολεί το 16,6% των εργαζομένων (739.000 εργαζόμενοι) καταβάλλοντας το 17,1% των συνολικών αποδοχών, συνεισφέροντας επίσης κατά 15,5% στο ΑΕΠ περισσότερο από κάθε άλλον τομέα. Ότι σε πείσμα διαφόρων που ισχυρίζονται σχεδόν καθημερινά ότι «δεν παράγουμε τίποτα», η Ελλάδα έχει ήδη μια σημαντική βιομηχανική παράδοση που σε ορισμένους τομείς ξεπερνά τα 60-70 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας. Μπορεί ο Χορστ Ράϊχενμπαχ, επικεφαλής της Task Force –όπως άλλωστε και ο Επίτροπος Όλι Ρεν– να δηλώνει ότι πρέπει να προστατεύσουμε ιδίως τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κατόρθωσαν να επιζήσουν μέχρι σήμερα και μέσα από την κρίση και να συνιστά στις τράπεζες να μην κάνουν καταχρηστικές πιέσεις, ιδίως σε αυτές τις επιχειρήσεις.

Όμως, στην πραγματική ζωή και στην πραγματική οικονομία πληθαίνουν γοργά οι ενδείξεις ότι πλησιάζουμε στα όρια του «νόμου της ζούγκλας όπου, στο πλαίσιο της γενικευμένης προσπάθειας «απομόχλευσης» (μείωσης του δανεισμού) κράτους, τραπεζών, επιχειρήσεων και νοικοκυριών, οι πιο ισχυροί σπρώχνουν όλους τους υπόλοιπους στον γκρεμό χωρίς τελικά να αποφύγουν και οι ίδιοι το άλμα στο κενό. Ακόμη και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όμως, η ιστορία που ακολουθεί μού φάνηκε απίστευτη και τελικά παρανοϊκή.

Φανταστείτε λοιπόν ότι είστε ένας επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης μιας μεσαίας ελληνικής βιομηχανικής εταιρείας που είναι η μόνη που απέμεινε στον κλάδο και το παραγόμενο προϊόν του, γιατί οι δύο άλλοι ανταγωνιστές σας έκλεισαν, σταματώντας την παραγωγή, μην μπορώντας να αντέξουν την πτώση του τζίρου του κλάδου κατά 50% και τις πιέσεις των τραπεζών εξαιτίας της συνεπαγόμενης υπερχρέωσης. Τελευταίες των Μοϊκανών στην χώρα στον τομέα σας και παρόλα τα τρία χρόνια της άγριας κρίσης κατορθώνετε, παρόλα αυτά, να πληρώνετε αδιαλείπτως φόρους, ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές και το προσωπικό σας. Ήδη βρίσκεστε στο 30% των μικρομεσαίων που συνεχίζουν να το κάνουν, το υπόλοιπο 70% αντιμετωπίζει συνεχείς και απολύτως εξηγήσιμες αρρυθμίες.

Παρόλη την καθημερινή πίεση, την γενική έλλειψη ρευστότητας και κεφαλαίων κίνησης, τα γενικότερα προβλήματα και την περιρρέουσα κατήφεια, το εργοστάσιό σας συνεχίζει να παράγει και, με δεδομένο ότι βρίσκεστε στον λεγόμενο τομέα των «Διεθνώς Εμπορεύσιμων Αγαθών» (αυτόν που οικονομολόγοι λένε ότι χρειάζεται επειγόντως να αναπτυχθεί για να αυξηθούν οι εξαγωγές και να σωθεί η Ελλάδα) και αντιμετωπίζετε σκληρό ανταγωνισμό στην έδρα σας από ξένα προϊόντα, αντέχετε. Π.χ. οι αντίστοιχες γερμανικές βιομηχανίες έχουν κόστος δανεισμού 2% και εσείς 8%-10% «με το στανιό» και, όταν βρείτε χρηματοδότηση –σπάνιο αγαθό σήμερα– και παρόλα αυτά επιμένετε με επιτυχία εκμεταλλευόμενοι ότι οι Γερμανοί άρχισαν να αδιαφορούν για την –μικρή, πλέον– ελληνική αγορά. Ξεκινήσατε σιγά-σιγά και εξαγωγές. Κέρδη, βεβαίως, δεν έχετε πλέον –και ποιος έχει την σήμερον ημέρα; Αλλά οι ζημιές είναι υπό έλεγχο και σταθερά μειούμενες. Είδατε μάλιστα την απελπισμένη έκκληση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος για τον κίνδυνο δραματικής αποβιομηχάνισης της Βορείου Ελλάδας και την δραματική άνοδο των ζημιών στις περισσότερες επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 10 εκατ. ευρώ και είπατε ότι τουλάχιστον δεν είμαστε ακόμη εκεί.

Στο κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης του τραπεζικού δανεισμού νιώθατε συγκρατημένα ήρεμος, παρόλη την γενική ανησυχία που είχαν όλοι οι φίλοι σας επιχειρηματίες της περιοχής, που φοβούνταν κυρίως απρόβλεπτες συμπεριφορές υπερβάλλοντος ζήλου ή ευθυνοφοβίας μεσαίων τραπεζικών στελεχών που πιέζονται και αυτά για την εφαρμογή αφηρημένων κανόνων. Είστε ήρεμοι γιατί το 92% του δανεισμού σας είναι σε ενήμερη ρύθμιση και εξυπηρέτηση ύστερα από καλές και συνεργατικές συμφωνίες με τα κεντρικά στελέχη των τριών βασικών τραπεζών που συνεργάζεστε. Για το μικρό υπόλοιπο του 8% του δανεισμού με την τέταρτη «συστημική» τράπεζα περίπου το ίδιο, με δεδομένο ότι η τράπεζα έχει κάλυψη με προσημείωση μέρους των βιομηχανικών εγκαταστάσεων για το μέγιστο μέρος του ποσού, ενώ εκκρεμούσαν μερικές τεχνικές εκκρεμότητες μικρού ποσού τόκων που νομίζετε –ή σάς είχαν αφήσει να νομίζετε– ότι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα γινόταν και αυτός ο διακανονισμός.

Και ξαφνικά, μια ωραία ημέρα, δηλαδή προχθές, ΑΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΑ, ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ και ΕΧΘΡΙΚΑ βλέπετε μια «Καταγγελία Σύμβασης Δανείων» με απαίτηση αποπληρωμής του συνολικού κεφαλαίου σε 10 ημέρες. Διαταγή άμεσης εκτέλεσης.
Τρελαίνεστε. Λέτε ήμαρτον, δεν είναι δυνατόν. Πειθαρχείτε τον εαυτό σας και πηγαίνετε στην Περιφερειακή Διοίκηση της τράπεζας και ζητάτε να δείτε τον τοπικό υπεύθυνο που υπέγραψε την καταγγελία της Σύμβασης. Χαμένος. Ζητάτε συνάντηση με την αντίστοιχη διεύθυνση στα κεντρικά στην Αθήνα. ΟΧΙ. Στην θέση του υπεύθυνου παρουσιάζεται τοπικός δικηγόρος της τράπεζας. Κάποιοι από τους συνεργάτες τους «ψελλίζουν» ανεπισήμως για «διαπραγματευτικά παίγνια» ή «γιατί στις άλλες τράπεζες έχετε δώσει μεγαλύτερη κάλυψη». Βρίσκεστε σε απόγνωση, εγκαταλείπετε όλες σας τις δουλειές του καθημερινού ωραρίου σας –που δεν είναι το nine to five, 9.πμ-5μμ, αλλά eight to nine, 8πμ-9μμ– και επειδή ξέρετε ότι σε αυτή την χώρα δεν υπάρχει Ανεξάρτητη Αρχή να βρείτε το δίκιο σας, ότι όλα πλέον έχουν γίνει χαώδη και «ζουγκλοειδή», σκεφτήκατε την τελευταία σας ελπίδα. Να τηλεφωνήσετε σε έναν Δημοσιογράφο, να πείτε κάπου το δίκιο σας.

Αυτό ακριβώς έκανε προχθές ο αδελφός μου –γιατί όλη η παραπάνω ιστορία τον περιγράφει επακριβώς. Είναι ο βασικός μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος της ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, που έχει έδρα την Πάτρα και είναι μία βιομηχανική και εμπορική επιχείρηση ξυλείας με εργοστάσιο 20.000 τμ στην ΒΙΠΕ Πατρών και αντίστοιχο εμπορικό παράρτημα στα όρια της Πάτρας. Παράγει σύνθετη επικολλητική ξυλεία και πάνελς και είναι η μόνη εν λειτουργία βιομηχανία στην χώρα που παράγει αυτό το προϊόν. Η μεγαλύτερη βιομηχανία του κλάδου, η ΑΒΕΞ ΑΕ, πάλι στην Πάτρα, σταμάτησε την λειτουργία της πριν δύο χρόνια λόγω κρίσης. Άλλες υπολειτουργούν. Παρόλη την βαθειά κρίση στον τομέα των κατασκευών, η ΑΦΟΙ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΙ επέζησε και αναπτύσσει τις δραστηριότητές της έχοντας επιτύχει μακροχρόνια συμβόλαια με δύο από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές επιχειρήσεις ειδών οικιακής χρήσης στην Ελλάδα, προσπαθώντας επίσης εξαγωγές, ενώ συνεργάζεται με το Ερευνητικό Ινστιτούτο του Πολυτεχνείου Πατρών για νέες πιστοποιήσεις και νέα προϊόντα.

Ιδρύθηκε το 1953 από τον πατέρα μου, Ελευθέριο Βασιλόπουλο (1913-2002), που ήταν ένας τολμηρός επιχειρηματίας. Για 15 χρόνια αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ, πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Πατρών και, σε συνδυασμό με την μακρόχρονη –από το1930– ξυλεμπορική παράδοση από την πλευρά της μητέρας μου, Ηλέκτρας Βασιλοπούλου (1925-2012), κατόρθωσε να γίνει μία μεσαία βιομηχανική επιχείρηση οικογενειακού χαρακτήρα, με αίσθηση «εσωτερικής αποστολής και δέσμευσης». Ήδη αναλαμβάνει σταδιακά τα ηνία της επιχείρησης η τρίτη γενιά.

Μια τέτοια επιχείρηση, σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα –και ιδίως στην Γερμανία, με το περίφημο Mittetstand, τις μεσαίες επιχειρήσεις– θα είχε ξεχωριστή μεταχείριση από τις σοβαρές τράπεζες («Declaration of Interest», όπως λένε οι αγγλοσάξονες συνάδελφοί μου δημοσιογράφοι.

Διακήρυξη ενδιαφέροντος, ελληνιστί. Στην εταιρεία, με επιθυμία του ιδρυτή της, εγώ και η αδελφή μου διατηρούμε πολύ μικρό, συμβολικό ποσοστό, χωρίς καμμία ανάμειξη ή απολαβή στις επιχειρηματικές πρακτικές της).

Στην σημερινή Ελλάδα, όμως, μια τέτοια παραγωγική επιχείρηση είναι έκθετη στα παιχνίδια τοπικών ή κεντρικών στελεχών μιας οποιασδήποτε τράπεζας. Σκέτος παραλογισμός. Αλλά αυτό δεν είναι το πιο μεγάλο θέμα. Θέλω –ακόμη– να πιστεύω ότι πρόκειται για μεμονωμένα λανθασμένες και άστοχες συμπεριφορές που δεν εκφράζουν την κεντρική Διοίκηση και τις Αρχές της τράπεζας και γι αυτό δεν αναφέρω το όνομά της.


Παρθενώνας... Το θαύμα των θαυμάτων και τα παράξενα μυστικά του


Υπάρχει ένας λόφος πολύ χαμηλός στο λεκανοπέδιο της Αττικής, που δεν δείχνει και ιδιαίτερα σπουδαίος. Κάτι όμως τον κάνει και ξεχωρίζει:
Πάνω του είναι χτισμένο το μεγαλύτερο αρχιτεκτονικό δημιούργημα, όχι μόνο ολόκληρης της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής, όχι μόνο ολόκληρου ίσως του αρχαίου κόσμου αλλά και του σύγχρονου. Η Ακρόπολη με τον Παρθενώνα. Ο Παρθενώνας είναι το τελειότερο οικοδόμημα όλων των εποχών, όπως έχουν παραδεχτεί όλοι οι αρχιτέκτονες παγκοσμίως.

Γιατί όμως και από τι ξεχωρίζει αυτό το οικοδόμημα; Οι λεπτομέρειες και τα μεγάλα μυστικά του, ήταν...
γνωστά στον ευρύτερο κόσμο της αρχαιότητας. Θα μπορούσαν σήμερα να γίνουν γνωστά ώστε να κατασκευαστεί ένας πανομοιότυπος Παρθενώνας; Πώς οι άνθρωποι εκείνης της εποχής κατείχαν όλες αυτές τις γνώσεις και πώς μπόρεσαν να τις εφαρμόσουν; Υπάρχουν πάρα πολλά αινίγματα από τα οποία, ελάχιστα εξηγούνται.

Σύγχρονοι επιστήμονες, έχουν παραδεχτεί πως ακόμα και με τα σύγχρονα μέσα και τα μηχανήματα που διαθέτουμε, είναι πρακτικά αδύνατον να μπορέσει να ξαναφτιαχτεί το ίδιο κτίσμα με τις ίδιες λεπτομέρειες!

Ο Παρθενώνας οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 447-438 π.Χ. Ο αρχιτέκτονας ήταν ο Ικτίνος και ο βοηθός του ο Καλλικράτης. Ο ρυθμός του ναού είναι ο δωρικός. Περιβάλλεται από μία κιονοστοιχία με οκτώ κίονες κατά πλάτος και δεκαεπτά κατά μήκος, μετρώντας τους γωνιακούς δύο φορές.

Ο ναός, με την κύρια είσοδο του, βλέπει ανατολικά. Το εσωτερικό μήκος του είναι 100 αττικά πόδια, δηλαδή 30,80 μέτρα. Μέσα σε αυτά τα νούμερα εκφράζονται καταπληκτικές αναλογίες! Ο αττικός πους (πόδι) είναι 0,30803 μέτρα ή αλλιώς 1/2Φ, όπου το Φ = 1,61803 εκφράζει την Χρυσή Τομή. Ο Χρυσός Αριθμός Φ ή αλλιώς ο αριθμός 1,618 συναντάται συχνά στη φύση, στις αναλογίες του προσώπου μας, του σώματός μας, στα λουλούδια και στα φυτά, στην Τέχνη, στους ζωντανούς οργανισμούς, στα κοχύλια, στις κυψέλες των μελισσών και σε πλήθος άλλα πολλά, ακόμα και στη δομή του σύμπαντος και στις τροχιές των πλανητών.

Η Χρυσή Τομή συνεπώς, είναι ένας από τους μέγιστους κανόνες για να εκφραστεί το Ωραίο. Το Ωραίο υπόκειται πάντα σε αυτούς τους κανόνες, γι' αυτό και η επιστήμη της Αισθητικής σαφώς και ορθότατα ορίζει και διδάσκει πως υπάρχει αντικειμενικά Ωραίο, το οποίο τείνει πάντα στον χρυσό αριθμό Φ, (1,618) και ξεχάστε την λαϊκίστικη και ανόητη φιλοσοφία πως το Ωραίο είναι υποκειμενική υπόθεση και προσωπική αντίληψη του καθενός! Όσο δε περισσότερο οι αναλογίες πλησιάζουν προς τον αριθμό 1,618 τόσο πιο ωραίο είναι το δημιούργημα.


Η τελευταία αριστερή και δεξιά απόσταση μεταξύ των κιόνων,
(ανατολική πλευρά) είναι μικρότερη από τις άλλες που είναι μεταξύ τους ίσες.

Μέσα στον Παρθενώνα, όμως, στην κάθε αναλογία του, θα συναντήσουμε και κάτι άλλο: Την ακολουθία Φιμπονάτσι (Fibonacci). Δηλαδή την ακολουθία στην οποία ο κάθε αριθμός είναι ίσος με το άθροισμα των δύο προηγούμενων: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, κ.λ.π. (κάθε αριθμός είναι ίσος με το άθροισμα των δύο προηγούμενων).
Επιπλέον, ο λόγος δύο διαδοχικών αριθμών της ακολουθίας τείνει προς την αποκαλούμενη Χρυσή Τομή, ή Χρυσή αναλογία, ή Αριθμό Φ.

Αλλά επίσης, μέσα στον Παρθενώνα, υπάρχει βέβαια και ο αριθμός π = 3,1416, ο οποίος εκφράζεται και αυτός με τη σχέση 2Φ2/10 = 0,5236 μέτρα. Οι έξι πήχεις μας δίνουν π = 3,1416, Κι αν υποθέσουμε ότι όλα αυτά ήταν γνωστά, τι θα λέγατε εάν πούμε ότι μέσα στο τέλειο αυτό οικοδόμημα θα συναντήσουμε και το Νεπέριο αριθμό e = 2,72, που είναι περίπου ίσος με Φ2 = 2,61802;

Αυτοί οι τρεις αριθμοί, εμπεριέχονται σε όλη τη φύση, υπάρχουν σε όλη τη Δημιουργία, και τίποτα δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αυτά. Το αίνιγμα ωστόσο είναι μεγάλο: Γνώριζαν οι δημιουργοί του ναού αυτούς τους αριθμούς και τις μεταξύ τους σχέσεις, και πώς κατάφεραν να τους συμπεριλάβουν με τόση λεπτομέρεια και ακρίβεια σε ένα κτίριο;

Ο Παρθενώνας δεν έχει παράθυρα και αποτελεί αίνιγμα μεταξύ των αρχαιολόγων το πώς φωτιζόταν το εσωτερικό του σηκού. Υποστηρίζεται η άποψη ότι το φως έμπαινε από τη διάπλατα ανοιγμένη μεγάλη πόρτα, αν και αυτό είναι μάλλον αμφίβολο, διότι όταν ήταν κλειστή, ο νεωκόρος και οι λοιποί υπάλληλοι δεν θα μπορούσαν να κινηθούν μέσα σε αυτόν.

Η άποψη ότι χρησιμοποιούσαν πυρσούς δεν φαίνεται να ευσταθεί, καθώς δεν έχουν βρεθεί ανάλογα σημάδια αιθάλης. Γενικά επικρατεί η άποψη ότι στη στέγη υπήρχε κάποιο άνοιγμα, το οποίο ονομαζόταν «οπαίον», από όπου και εισερχόταν άπλετο φως. Αν δεν καταστρεφόταν η οροφή από το βλήμα του Μοροζίνι το 1669, όλα αυτά τα ερωτηματικά θα είχαν απαντηθεί.

Ο αρχαίος αυτός ναός δεν προσδιορίζεται από τον πέριξ χώρο, αλλά αντίθετα ο ναός είναι εκείνος που προσδιορίζει το χώρο με την ίδια του την εξωτερική εμφάνιση. Μοιάζει να ξεφυτρώνει μέσα από τη γη σαν να τον γέννησε ο βράχος πάνω στον οποίο πατάει, ή σαν να είναι θαυμαστή προέκταση του πετρώδους εδάφους.

Αυτό συμβαίνει διότι οι κίονες της περιστάσεως είναι τόσο «ζωντανοί», που δίνουν ρυθμό και κίνηση στο αρχιτεκτόνημα. Ο τρόπος και οι αποστάσεις των κιόνων δημιουργούν μια ξεχωριστή «προσωπικότητα» φωτοσκιάσεων, οι οποίες δίνουν στο θεατή την εντύπωση ότι κινούνται, ή ότι περπατούν.

Η στέγη του ναού, δίνει την αίσθηση ότι, παρά το τεράστιο βάρος της, ακουμπά πανάλαφρα στο όλο οικοδόμημα. Στην αρχιτεκτονική κατασκευή του Παρθενώνα δεν υπάρχει καμία ευθεία! Αντιθέτως, υπάρχουν ανεπαίσθητες καμπύλες και μάλιστα αδιόρατες, πού δίνουν όμως την εντύπωση ότι ο στυλοβάτης π.χ. είναι ευθύς και εντελώς επίπεδος. Ανάλογη είναι και η καμπύλη των επιστυλίων. Αυτό έγινε γιατί ο Ικτίνος προνόησε και έλαβε υπ' όψιν του την φυσική ατέλεια του ανθρώπινου οφθαλμού. Έτσι δημιούργησε την οφθαλμαπάτη στον θεατή που κοιτάζει υπό ορισμένη γωνία τον Παρθενώνα, ότι ο ναός ανυψώνεται στον αέρα!

Οι κίονες, ως γνωστόν, υφίστανται μία εξόγκωση (η οποία καλείται «ένταση») στο μέσον περίπου του ύψους του κίονα. Εκείνο, που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό είναι πως οι άξονες των κιόνων, όπως και το επιστύλιο με το διάζωμα, έχουν μια ανεπαίσθητη κλίση προς τα μέσα, που κυμαίνεται από 0,9 έως 8,6 εκατοστά. Αυτή η κλίση σημαίνει πως αν προεκτείνουμε νοερά τους άξονες προς τα πάνω, θα ενωθούν σε κάποιο ύψος σχηματίζοντας μια νοερή πυραμίδα.

Το σημείο πάνω από την κρηπίδα, στο οποίο ενώνονται οι νοερές πλευρικές επεκτάσεις των κιονοστοιχιών του Παρθενώνα, είναι περίπου 1.852 μέτρα. Αυτό, μετρούμενο, βρέθηκε ότι δημιουργεί έναν όγκο, που είναι περίπου ο μισός της Μεγάλης Πυραμίδας του Χέοπα στην Γκίζα της Αιγύπτου!

Ένα άλλο μυστικό, που όμως κατείχαν οι αρχιτέκτονές του, είναι η αντισεισμικότητα του κτίσματος. Εδώ και είκοσι πέντε αιώνες από την δημιουργία του δεν έχει πέσει, δεν έχει υποστεί καμία βλάβη, δεν έχει καμία ρωγμή. Αυτό οφείλεται κατά ένα λόγο στην πυραμιδοειδή κατασκευή του, όμως, ο Παρθενώνας, στην πραγματικότητα δεν «πατάει» απ' ευθείας στο χώμα του γυμνού βράχου, αλλά πάνω σε χτισμένους κυβόλιθους, οι οποίοι είναι γερά δεμένοι και χτισμένοι επάνω στο βράχο διαμορφώνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα επίπεδο.


Υπάρχουν όμως και πλήθος από μη επιστημονικά παράδοξα:

1. Η αινιγματική κατασκευή του ναού, κρύβει κι άλλα μυστικά. Κατά τη διάρκεια της ημέρας και όταν υπάρχει ηλιοφάνεια, όλες τις εποχές του χρόνου, οι προσπίπτουσες σκιές που δημιουργούνται πέριξ του ναού, δείχνουν κάποια συγκεκριμένα σημεία του πλανήτη. Για το ποια σημεία δείχνουν και το τι σημαίνουν, ερευνάται από ειδικούς και μη ειδικούς. Οι απόψεις είναι πολλές και δεν συγκλίνουν μεταξύ τους.

2. Αν κάποιος σταθεί στους πρόποδες της Ακρόπολης, επί της οδού Επιμενίδου και στρέψει προς τα πάνω το βλέμμα του, θα δει να διαγράφεται στο βράχο ένα. πρόσωπο! Από μια ορισμένη οπτική γωνία, παρουσιάζεται ένα ανδρικό κεφάλι, στο οποίο ξεχωρίζουν τα υπερόφρυα τόξα, τα μάτια, η μύτη και το στόμα. Το πρόσωπο μοιάζει σαν να κοιμάται (εντελώς τυχαία (;) η οδός θυμίζει τον Επιμενίδειο ύπνο) και φαίνεται ευδιάκριτα στο φόντο του ουρανού. Παιγνίδι της φύσης, ή σκαλισμένο επίτηδες στο βράχο; Πάντως στην αρχαία ελληνική γραμματεία δεν υπάρχουν καν ενδείξεις για κάτι παρόμοιο που να σκαλίστηκε από ανθρώπινο χέρι σ' αυτό το σημείο του ιερού βράχου. Ούτε ο Παυσανίας κάνει κάποια αναφορά.
Στην ίδια πλευρά υπάρχουν κι άλλες δώδεκα φιγούρες, οι οποίες δεν είναι τόσο εμφανείς, ωστόσο όμως με προσεκτική παρατήρηση θα «αναδυθούν» από τον βράχο.

3. Πολλοί παρατηρητές έχουν διαπιστώσει πως πάνω από την Ακρόπολη και την ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου των Αθηνών, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, πολύ σπάνια εμφανίζονται μαύρα και «βαριά» σύννεφα, όσο σε άλλες περιοχές γύρω από το λεκανοπέδιο και την υπόλοιπη Αττική. Ειδικά άνοιξη και καλοκαίρι, ο ουρανός πάνω από την Ακρόπολη είναι πεντακάθαρος! Μάλιστα οι αρχαίοι Αθηναίοι, όταν ήθελαν να κάνουν μία πρόγνωση για τον καιρό, δεν κοιτούσαν ποτέ τον ουρανό πάνω από τον ναό, αλλά έστρεφαν το βλέμμα τους προς τις Αχαρνές, στην Πάρνηθα και σε συγκεκριμένο σημείο της, την κορυφή που φέρει το όνομα Άρμα. Το Άρμα λειτουργούσε σαν Μετεωρολογική Υπηρεσία γιατί εάν τα σύννεφα βάραιναν εκεί, προμηνυόταν άφθονη βροχή, ή εάν αυτό το κομμάτι του ουρανού ήταν γαλάζιο, καλοκαιρία.

Επίσης, η επίκληση προς τον Δία για βροχή, γινόταν μόνο με το βλέμμα στραμμένο προς την κορυφή της Πάρνηθας Άρμα, και όχι προς την Ακρόπολη. «Ύσον, ύσον φίλε Ζεύ, κατά της αρούρης των Αθηναίων και των πεδίων.» (Ρίξε βροχή, ρίξε βροχή φίλε Δία, πάνω στους αγρούς των Αθηναίων και στον κάμπο).

4. Μέσα στον Παρθενώνα, ο ναός της θεάς Αθηνάς, ακολουθεί τον άξονα Ανατολής-Δύσης. Την τελευταία λοιπόν ημέρα της γιορτής των Παναθηναίων (στα γενέθλια δηλαδή της θεάς Αθηνάς, την 28η Εκατομβαιώνος - 25 Ιουλίου) συνέβαινε ένα συγκλονιστικό γεγονός: Λίγο πριν ανατείλει ο ήλιος, ανέτειλε ο Σείριος, το υπέρλαμπρο άστρο του αστερισμού του Κυνός, και έλουζε κυριολεκτικά με το φως του το χρυσελεφάντινο άγαλμα της θεάς.

Με ή χωρίς μυστικά, η Ακρόπολη, ήταν, είναι και θα παραμένει πάντα το πιο γοητευτικό, το πιο λαμπρό, το πιο υπέροχο μνημείο του κόσμου!

ΠΗΓΕΣ:

1. Παυσανίας - Αττικά.
2. Ιωάννης Γιαννόπουλος, Μυστική Αθήνα & Αττική, Έσοπτρον 1998
3. Ελλάς, εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος, α' τόμος, 1997
4. Περιοδικό, Αέροπος, τεύχος 3.
5. Το μυστήριο του Παρθενώνα - ΑΡΧΕΤΥΠΟ (άρθρο του κ. Σπ. Μακρή)

http://ellinonpaligenesia.blogspot.gr/2012/11/blog-post_3650.html

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1900 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ‏

Ένα ενδιαφέρον κομμάτι - από απόσπασμα του Ροϊδη στην εφημερίδα "Ακρόπολις" του 1895. Είναι πολύ ενδιαφέρον και για τους σημερινούς υπουργούς Παιδείας (και όχι μόνο). Από το περιοδικό - Γιάννης Σταυρόπουλος

----------------------------------

«Ο Βασιλιάς, για να τους έχει κοντά της η αγαπημένη του γυναίκα, (ΣΣ: τους γονείς της) εζήτησε να τους εύρη καμμίαν Δημόσια θέση εις την πρωτεύουσάν του.

Βλέποντας πόσον ήτο η γριά φρόνιμη, οικονόμα, νοικοκυρά, λιγόφαγη και εις όλα τακτική, την έκαμεν υπουργίναν επί των οικονομικών.

-Ο γέρος όμως, ήταν πλέον δυσκολοβόλευτος: Δεν ήξευρεν ο άνθρωπος, ούτε να γράφη, ούτε να διαβάζη.

Ο βασιλιάς, επονοκεφαλούσε να εύρη πως ήτο δυνατόν να τον οικονομήση, όταν, έτυχε να αποθάνει ο επί της Δημοσίας εκπαιδεύσεως υπουργός.

Μη έχοντας πρόχειρον καμμίαν άλλην, έδωκε εις τον γέρον, την θέσιν του μακαρίτη, και από τότες, εγεννήθη και σώζεται ακόμη εις πολλά μέρη, η συνήθεια να δίδεται εις τον πλέον αγράμματον το υπουργείον της παιδείας»……

Εμμανουήλ Ροϊδης – εφημερίδα «Ακρόπολις» 25 Δεκεμβρίου 1895

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΛΑΔΑΣ


Ο Στέλιος Λαδάς,  δεν είναι μόνο o πρατηριούχος καυσίμων από το Μεσαγρό, που αγαπούσε όλη η Αίγινα. Ο Στέλιος Λαδάς ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη του τμήματος Μπάσκετ του Σαρωνικού μαζί με τον Μιχάλη τον Γαλάρη συνεπίκουρος στην προσπάθεια τους τότε ήταν και ο φαρμακοποιός Διονύσης Γαλάρης. Αυτοί ίδρυσαν το Μπάσκετ του Σαρωνικού το 1984.
Αν ζούσε τώρα ο Στέλιος αυτά που γίνονται στον χώρο του Μπάσκετ σήμερα δεν θα γινόντουσαν. Θα είχαμε μια και αδιαίρετη ομάδα μπάσκετ γιατί εκτός από αγαπητός ήταν και ενωτικός.
Για αυτό και πήρα την πρωτοβουλία να ζητήσω την ονοματοδοσία της αίθουσας των αποδυτηρίων του Σαρωνικού γιατί ο αθλητισμός πρέπει να μας ενώνει , δεν είναι όλα πολιτική στην ζωή και ψήφοι. 
ΥΓ
Δέν με ενδιαφέρουν τα ψηφαλάκια , άλλωστε το έχω αποδείξει με την στάση μου , αλλά τα μηνύματα που περνάει μια τέτοια απόφαση.

Τα πουλάμε € 145 εκ., τα νοικιάζουμε € 290 εκ! Τι δεν καταλαβαινεις;

Του Κώστα Βουκελάτου από freepen
Ρωτάω με το μικρό μου το μυαλό που δεν φτάνει τα δικά σας τεράστια μυαλά; Δικαστής να φοράει παντελόνια κι όχι ποδίτσες στις στοές;

Διαβάζοντας σήμερα τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο έπεσε το μάτι μου σε μια είδηση που δεν καταλαβαίνω γιατί να είναι καλή για το κράτος και για εμάς τους άμοιρους πολίτες αυτής της χώρας.
Διάβασα λοιπόν το παρακάτω γεγονός και θέλω να το μοιραστώ μαζί σας:
Η Eurobanκ Properties παίρνει από το ΤΑΙΠΕΔ 14 ακίνητα δίνοντας 145,81 εκατ. ευρώ και με τη συμφωνία πως θα τα νοικιάζει στο Δημόσιο αντί 14 εκατ. ευρώ το χρόνο...
Τη Eurobank Properties επέλεξε το ΤΑΙΠΕΔ για την απόκτηση χαρτοφυλακίου 14 ακινήτων τα οποία θα εκμισθωθούν στο Ελληνικό Δημόσιο για 20 χρόνια.
Το οικονομικό αντάλλαγμα που θα καταβληθεί από την Eurobank Properties ανέρχεται σε 145,81 εκατ. ευρώ, ενώ τα ετήσια έσοδα από μισθώματα θα υπερβαίνουν τα... 14 εκατ. ευρώ
Τα κυριότερα ακίνητα είναι:
- Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε ακίνητο επί της οδού Αν. Παπανδρέου 37 στο Μαρούσι.
- Το Υπουργείο Υγείας, επί της Λεωφόρου Κηφισίας 39 στο Μαρούσι.
- Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επί της Λεωφόρου Μεσογείων 96 στο Γουδί.
- Τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας 173 στην Αθήνα, ενώ τα υπόλοιπα ακίνητα βρίσκονται σε κεντρικές τοποθεσίες της Αθήνας και της περιφέρειας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το οικονομικό αντάλλαγμα που θα καταβληθεί από την Eurobank Properties ανέρχεται σε 145,81 εκατ. ευρώ, ενώ τα ετήσια έσοδα από μισθώματα θα υπερβαίνουν τα 14 εκατ. ευρώ, ετησίως αναπροσαρμοζόμενα.
Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται στο τέλος του 2013.
Με απλά μαθηματικά το κράτος πουλάει κάτι που θα αποφέρει στα ταμεία του 145,81 εκατ ευρώ, τα οποία όμως θα δώσει πίσω σε 10 χρόνια από αυτούς που το αγόρασε!
Επίσης βάση της συμφωνίας όπως διαβάζω θα εκμισθωθούν από τον αγοραστή δηλαδή την eurobank στο ελληνικό δημόσιο για 20 χρόνια, με απλά μαθηματικά και πάλι, ο αγοραστής θα κάνει απόσβεση του κεφαλαίου σε 10 χρόνια και θα έχει κερδίσει τα διπλάσια από όσα έδωσε σε 20 χρόνια!
Το κράτος πού κερδίζει από αυτή την συμφωνία;
Το κράτος θα δώσει σε 20 χρόνια για κάτι που πούλησε 145 εκατ. Ευρώ τα διπλάσια δηλαδή 290 εκατ. Ευρώ!
Ποιος κερδίζει ρε δυναμίτες της ανάπτυξης από αυτή την συμφωνία;
Ρωτάω με το μικρό μου το μυαλό που δεν φτάνει τα δικά σας τεράστια μυαλά;
Εάν κάποιος από εσάς διαβάσει το άρθρο και καταλαβαίνει κάτι άλλο παρακαλώ διορθώστε με γιατί οι γνώσεις μου δεν είναι αρκετές για να κατανοήσω αυτή την συμφωνία!

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Ο κανόνας των αναλογιών

Πριν το διαβάσετε έχω να δηλώσω το εξής : ότι το κείμενο αυτό το έβαλα για να προβληματιστούμε. Δεν παίρνω θέση για τον απλούστατο λόγο υπάρχει υπερπληροφόρηση για αρκετά πράγματα μόνο που αρκετές φορές είναι μονόπλευρη. Προσωπικά θέλω και μια άλλη διάσταση του θέματος. Ο λόγος στό άρθρο λοιπόν.

Ακούμε τελευταία ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι κόμμα αλλά τρομοκρατική, εγκληματική οργάνωση  με τρανταχτή απόδειξη τη δολοφονία του άτυχου συμπολίτη μας Π. Φύσσα. Χάρη δε στην εγρήγορση και την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης συνελήφθη ο ένοχος  του εγκλήματος και μέλη της  οργάνωσης (κόμματος) που θεωρούνται  συνεργοί  του. Η έμφαση στα γεγονότα αυτά, τόσο από πλευράς της Κυβέρνησης όσο και των ΜΜΕ, είναι τέτοια που απορεί κανείς εάν οι θεσμοί στον τόπο λειτουργούν τόσο άψογα που η δράση της Χ. Α. έρχεται να τους αμαυρώσει.
Το  έγκλημα είναι ποινικό αδίκημα και θα ήταν αρκετό εάν  η δικαιοσύνη  αφηνόταν ελεύθερη να το δικάσει. Όμως μας είπαν καθαρά πως η σύλληψη των ενόχων είναι ένα κατόρθωμα δια το οποίο τα εύσχημα ανήκουν στην Κυβέρνηση η οποία υπερασπίζεται τους "δημοκρατικούς θεσμούς"  και ομολογεί με τον τρόπο αυτό ότι στόχος της είναι η εξάρθρωση της πολιτικής αυτής οργάνωσης.
Εφόσον η Χ. Α. είχε μέχρι τώρα κατορθώσει με δημοκρατικό τρόπο, μέσω  των εκλογών, να εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο εκλεγμένη από ένα μεγάλο ποσοστό του λαού ώστε να αποτελεί το τρίτο κόμμα διερωτάται κανείς εάν όλος αυτός ο κόσμος που την υποστήριξε είναι εγκληματίες και τρομοκράτες, Θα μπορούσε βέβαια να ισχυριστεί κανείς ότι οι άνθρωποι αυτοί παραπλανήθηκαν από τα συνθήματα της Χ. Α. ενάντια στην εθνική υποδούλωση, τον εθνομηδενισμό, την φτώχεια και την οικονομική εξάρτηση στην οποία μας οδηγεί η πολιτική των τελευταίων κυβερνήσεων   και για αυτό την ψήφισαν. Μα ποιοι είναι επιτέλους οι ψηφοφόροι της Χ.Α.  που υποστηρίζουν μία εγκληματική οργάνωση;
Είναι οι νοικοκυραίοι που βλέπουν  την περιουσία τους να χάνει την αξία της ενώ συγχρόνως η φορολογία για τη διατήρηση της είναι δυσβάστακτη και τους υποχρεώνει να την ξεπουλήσουν.
Είναι οι μικρομεσαίοι βιοτέχνες, αγρότες και επιχειρηματίες που η ελεύθερη αγορά ξένων προϊόντων τους φέρνει αντιμέτωπους σε έναν αθέμιτο ανταγωνισμό ενώ ο εξαναγκασμός τους σε ένα σκληρό νόμισμα τους εξουθενώνει τελειωτικά.
Είναι οι νέοι  επιστήμονες που είναι άνεργοι και όταν βρουν δουλειά αναγκάζονται να εργάζονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών χωρίς ασφάλιση και προοπτική για το μέλλον.
Είναι οι έμποροι που κλείνουν τα μαγαζιά τους λόγω έλλειψης ρευστότητας στην αγορά διότι δεν μπορούμε να τυπώσουμε χρήμα αλλά πρέπει να το δανειστούμε με επιτόκιο εξοφλώντας κατά προτεραιότητα τα προηγούμενα δάνεια με ενέχυρο την ίδια τη χώρα..
Είναι οι άνθρωποι του μόχθου που ανταγωνίζονται στην αγορά εργασίας τους εξαθλιωμένους παράνομους μετανάστες, θύματα του διεθνούς καπιταλισμού που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους και είναι πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν τις προσταγές του συστήματος ενάντια στους ίδιους τους πολίτες της χώρας που τους φιλοξενεί εάν χρειαστεί.
Είναι οι ανήμποροι συνταξιούχοι, τα εξαπατημένα περήφανα γηρατειά που ευτυχώς για αυτά επέστρεψαν στα σπίτια τους από τα γηροκομεία για να στηρίξουν τα εγγόνια τους με την πενιχρή τους σύνταξη, ουδέν κακό αμιγές καλού.
Τέλος είναι όλοι οι Έλληνες πατριώτες που βλέπουν το έθνος τους να χάνει την  ανεξαρτησία του και να υποδουλώνεται σε ξένους τοκογλύφους για χρήματα που επί τριάντα χρόνια κατασπαταλούσαν τα κόμματα εξουσίας για να παραμείνουν στην εξουσία. Είναι στην ουσία αυτό που πολιτικά θα λέγαμε οι άνθρωποι της κεντροδεξιάς, πατριώτες που εξαπατήθηκαν από τη Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ.
Για να αποκρύψει όλα αυτά από το προσκήνιο, το σύστημα προσπαθεί να μεγιστοποιήσει τα εγκλήματα της Χ.Α. και να αναγκάσει όλον αυτό τον κόσμο να επιστρέψει στα κόμματα του ψευδεπίγραφου 'Συνταγματικού Τόξου'  φοβερίζοντας τους με το δίλλημα υποταγή στα μνημόνια ή ναζισμός. Όλα αυτά γίνονται ο με τόση ξετσιπωσιά που διερωτάται κανείς εάν απευθύνονται σε πρόβατα που τρώνε κουτόχορτο ή σε νοήμονες ανθρώπους.  Ξεμωραθήκανε φαίνεται και  δεν καταλαβαίνουν ότι οι Έλληνες πολίτες  ξέρουν να  κρίνουν τις σχέσεις των πραγμάτων και τι κρύβεται πίσω από αυτά. Εμώρανε Κύριος ους βούλεται απωλέσαι λέει η Γραφή . Ούτε στη δολοφονία του Λαμπράκη δεν είχε γίνει τόσος ντόρος,  ενώ άλλοτε  όταν ήθελαν να έλθει ο ΓΑΠ στην εξουσία για να παραδώσει τη χώρα στο Δ.Ν.Τ. σκότωσαν ένα παιδάκι και  έδωσαν αφορμή να καεί η Αθήνα και η ύπαιθρος χώρα.
Όλοι καταλαβαίνουμε ότι ο φόνος ενός ανθρώπου  είναι έγκλημα που πρέπει να δικάσει και να τιμωρήσει η Δικαιοσύνη και όχι η Κυβέρνηση. Και αφού η δολοφονία ενός ανθρώπου είναι έγκλημα τότε τι είναι ο εξαναγκασμός σε αυτοκτονία εκατοντάδων συμπολιτών μας, υπό την πίεση της ανέχειας, της απόγνωσης και της κατάρρευσης των προσδοκιών μιας ζωής;
Εάν η συνομωτική δράση της Χ.Α. και η παραπλάνηση ανυποψίαστων  πολιτών για την εγκληματική της δράση είναι πράξη αντισυνταγματική  τότε τι είναι η προεκλογική συνωμοσία με το ΔΝΤ και τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς  μηχανισμούς που εξαπάτησαν  ψυχρώ εκατομμύρια   Ελλήνων με το 'Λεφτά Υπάρχουν' ;
Εάν η πατρίδα μας είναι ο χώρος που χρειαζόμαστε να ζήσουμε και να αναπτυχθούμε σαν έθνος,  για την εξασφάλιση του οποίου οι πρόγονοι μας θυσιαστήκανε, τότε η παράδοση  της χώρας σε ξένη κυριαρχία τι άλλο είναι παρά εθνική προδοσία κολάσιμη σύμφωνα με το Σύνταγμα;
Όλοι ακούσαμε τον ΓΑΠ να λέει ότι χρειαζόμαστε μία παγκόσμια κυβέρνηση εδώ και τώρα, καθώς και τον υπουργό Κ. Χατζηδάκη να μας βεβαιώνει ότι η παγκοσμιοποίηση άρχισε και δεν μπορούμε να την σταματήσουμε, δικαιολογώντας με τον τρόπο αυτό το ξεπούλημα της χώρας στο διεθνές κεφάλαιο, μια δουλειά στην οποία καταγίνεται με αξιοθαύμαστο ζήλο.
Εάν τα μέλη της Χ.Α. κρατούνται στον Κορυδαλλό για το φόνο ενός ανθρώπου, όπως έκρινε η Δικαιοσύνη, τότε πως είναι δυνατόν να κυκλοφορούν ελεύθεροι οι υπαίτιοι του εθνομηδενισμού, της υποταγής στης χώρας μας, των αυτοκτονιών εκατοντάδων και της λιμοκτονίας εκατομμυρίων πολιτών;
Και η Εκκλησία κατέκρινε τα εγκλήματα της Χ.Α. και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει αυτή την αλήθεια. Γεννάται όμως το ερώτημα, εφόσον η Εκκλησία βλέπει τόσο μακριά μέχρι την αιωνιότητα γιατί δεν βλέπει τα πράγματα πέρα από την Χ.Α. στην οποία έχει μονομερώς εστιάσει την προσοχή της;  Δεν βλέπει τις μεθοδίες υποδούλωσης του κόσμου που έρχονται και ήδη τον δολοφονούν; Κατηγορούν τη Χ.Α. για ορατές μεθοδεύσεις, για  όπλα του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και στρατιώτες με μπότες και ρόπαλα , αλλά δεν βλέπουν τις αόρατες μεθοδεύσεις των δυνάμεων του μαμωνά με όπλα που δεν έχει ξαναδεί η ανθρωπότητα και στρατιώτες με γραβάτα και φονική ισχύ πέρα από κάθε ανθρώπινη διάνοια. Η Εκκλησία λέει πως όταν κάποιος φανερώνει τη μισή αλήθεια τότε ψεύδεται, ας ελέγξει  η ίδια τον εαυτό της.
Ο Πρωθυπουργός της χώρας, πίνοντας τα ουζάκια του στην Αμερική με αμερικάνους αξιωματούχους (μας τον έδειξαν και φωτογραφία)  έχει το θράσος να μέμφεται όσους επιθυμούν την επιστροφή στο εθνικό μας νόμισμα, τη δραχμή, τη μόνη μας ελπίδα για ανάπτυξη και ανεξαρτησία, εφόσον η Ευρώπη δεν είναι το ομοσπονδιακό κράτος που μας υποσχέθηκαν αλλά έχει καταντήσει λάκκος λεόντων ανταγωνιζόμενων για το ποιος θα κατασπαράξει το θύμα που θα πέσει στα νύχια τους. Δημιουργεί ακόμη πόλωση με την Αριστερά, τον εχθρό της Χ.Α., που ζητά την έξοδο και από το ΝΑΤΟ κατηγορώντας και την Αριστερά  εμμέσως πλην σαφώς, ως αντισυνταγματικό κόμμα. Αυτοαποκαλούνται 'Συνταγματικό Τόξο' αυτοί που παραβιάζουν το Σύνταγμα με καλπονοθευτικούς νόμους αλλοιώνοντας   τη λαϊκή θέληση  και υπογράφουν  δανειακές συμβάσεις που παραδίδουν την εξουσία της χώρας στους δανειστές. Μας απειλούν μάλιστα με εμφύλιο εάν δεν υποκύψουμε. Να δούμε όμως τι θα πει στο τέλος  και η Δικαιοσύνη, θα κάνει κάτι ή θα περιμένει εντολή της Κυβέρνησης πετώντας το μπαλάκι στο λαό; Ελθέτω η Βασιλεία σου Κύριε!

Ηλίας Σταμπολιάδης
Καθηγητής, Πολυτεχνείο Κρήτης
5/10/2013

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Σαν σήμερα 20 Οκτωβρίου έγινε η Ναυμαχία του Ναυαρίνου - Η Ναυμαχία που μας έδωσε την ανεξαρτησία μας


του Νίκου Οικονόμου
Στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, τον Οκτώβριο του 1827, αγγλικά, γαλλικά και ρωσικά πολεμικά πλοία ήρθαν αντιμέτωπα με το στόλο των Τούρκων και των Αιγυπτίων. Η νίκη των ναυτικών συμμαχικών δυνάμεων συνέβαλε αποφασιστικά στην απελευθέρωση της Ελλάδας. Αυτό διδάσκονται τα ελληνόπουλα στο σχολείο . 
Αλλά επειδή εδώ δεν είναι σχολείο ας δούμε για ποιούς λόγους φτάσαμε στην Ναυμαχία του Ναυαρίνου 
Οι ξένες δυνάμεις δεν μας αγάπησαν ξαφνικά αλλά ήθελαν να υπερασπιστούν τα συμφέροντα τους. Ήταν η συγκυρία που μας ευνόησε τότε.
Η Γαλλία ήθελε να φανεί δυνατή ως χώρα στην Ευρώπη , η επιταγή της λαϊκής τάξης να δώσει χείρα βοηθείας στους αδύναμους. Επίσης , ήθελαν να αποδείξουν στους Άγγλους ότι δεν είχα χάσει την πολεμική τους ικανότητα και μαεστρία στην θάλασσα. ( είχαν πάθει πανωλεθρία στην ναυμαχία του Τράφαλγκαρ στην Ισπανία - 21 Οκτωβρίου 1805 - τότε είχαν χάσει 22 πλοία και οι Άγγλοι κανένα. Εκεί σταμάτησαν τα σχέδια του Ναπολέοντα για απόβαση στην Αγγλία.)
Οι Άγγλοι έτρεμαν στην ιδέα του επεκτατισμού της "καρατίας" Ρωσίας και ποτέ δεν έβλεπαν να ξεχειλίζει από καλοσύνη η βοήθεια της στην Ελλάδα, αλλά να υποστηρίζεται αλλά να υποστηρίζεται από το μεγαλόπνοο σχέδιο της ιδέας να επιβληθούν στην Ευρώπη και να γίνουν κυρίαρχοι του παιχνιδιού. Για αυτό οι Άγγλοι κινήθηκαν περισσότερο διπλωματικά παρά πολεμικά.
Οι Ρώσσοι, όπως αναφέρθηκα προηγουμένως, ήθελαν να έχουν λόγο στα  Βαλκάνια για αρχή και βάσεις στην θάλασσα της Μεσογείου. Έτσι   σιγά σιγά θα γινόντουσαν οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού στην Ευρώπη.
Στην αρχή οι μεγάλες δυνάμεις προσπάθησαν να λύσουν το θέμα δια της διπλωματικής οδού . Αλλά όταν βύθισε ο Ιμπραήμ μια βάρκα που είχε αναρτημένη λευκή σημαία , η οποία  πήγαινε για τις διαπραγματεύσεις τότε ξεκίνησε η αντεπίθεση. Με την περίφημη φράση του λόρδου Κόρδιγκτον " δεν εισακουσθεί ο λόγος μας θα εισακουσθούν τα κανόνια μας"

Η Ναυμαχία του Ναβαρίνου σήμανε την ελευθερία της Ελλάδας, παρά τη συνεχιζόμενη σφοδρή άρνηση του Σουλτάνου. Οι τρεις δυνάμεις επέβαλαν τελικά τη θέλησή τους και μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου 1829 που δόθηκε η τελευταία μάχη του Αγώνα στην Πέτρα της Βοιωτίας, το ελληνικό κράτος είχε σχηματισθεί με βόρεια σύνορα τη γραμμή Αμβρακικού - Παγασητικού.

Τότε βρέθηκε λύση και ελευθερωθήκαμε από τον ζυγό. Σήμερα τι γίνεται; 

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας Ο.Α.Ε.Δ.: Σε λίγες ημέρες η προκήρυξη για τις 30.000 θέσεις


Εντός ολίγων ημερών αναμένεται η ανακοίνωση της προκήρυξης για τις 30.000 θέσεις αποφοίτων Λυκείου και πτυχιούχων Α.Ε.Ι.-Α.Τ.Ε.Ι. στα πλαίσια του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας που υλοποιεί o Ο.Α.Ε.Δ.
Από το σύνολο των 30.000 θέσεων οι μισές περίπου θα καλυφθούν από τους Ο.Τ.Α. α' και β' βαθμού (Δήμους και Περιφέρειες), ενώ περίπου 1.000 θέσεις θα καλύψουν οι Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδας για θέσεις όπως Διοικητικοί Οικονομικού, Λογιστικού και Γραμματέων Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στη διαδικασία έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ., οι οποίοι ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:
εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοί τους είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.
εγγεγραμμένοι νέοι άνεργοι (18 έως 29 ετών) στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ
εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ
άνεργοι πτυχιούχοι ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ.
Η αμοιβή όσων απασχοληθούν σε κοινωφελή εργασία θα είναι 490 ευρώ, αν πρόκειται για ανέργους άνω των 25 ετών και 427 ευρώ για τους ανέργους κάτω των 25 ετών, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Ο ΤΖΩΡΤΖ ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΜΠΛΕΟΥΝ...

O Ουγγρο-Αμερικανός δισεκατομμυριούχος πιστεύει ότι η κρίση του 2007 είναι αυτή μιας υπερφούσκας, η οποία στηρίζεται στην άποψη νεοκλασσικών οικονομολόγων ότι οι αγορές πρέπει να είναι απολύτως ανεξέλεγκτες. Με βάση αυτή την εξαιρετικά αμφισβητούμενη αντίληψη, ο κ.Σόρος έχει ταχθεί τα τελευταία χρόνια υπέρ μιας νεοκεϋνσιανής επεκτατικής πολιτικής που θα είναι ενισχυτική του δολλαρίου και επιστροφής σε αυτό μέρους της διεθνούς αποταμιεύσεως. Εκείνο που δεν θέλει ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής είναι να δει μία σταδιακή αποδυνάμωση της αμερικανικής κυριαρχίας, με παράλληλη ενίσχυση του παγκόσμιου ρόλου της Κίνας και της Γερμανίας, ως κυρίαρχου μέλους της ευρωζώνης.
Στο πλαίσιο αυτό, τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη, ο Τζωρτζ Σόρος στηρίζει αριστερά κόμματα και αριστερές κινήσεις, με την ελπίδα ότι θα μπορούσαν να κάμψουν την γερμανική οικονομική αντίληψη για το ευρώ και την μελλοντική πορεία του. Στις ΗΠΑ χρηματοδοτεί επίσης το Ίδρυμα Νέας Οικονομικής Σκέψης, το οποίο διευθύνει ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζότζεφ Στίγκλιτς, γνωστός για τις αριστερές ιδέες και τοποθετήσεις του. Μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και σύμβουλος του Γ.Α.Παπανδρέου, ο Τζ.Στίγκλιτς έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην παπανδρεϊκή θεωρία τού «λεφτά υπάρχουν» και είναι ο άνθρωπος που γνώρισε τον πρώην Έλληνα πρωθυπουργό στον δισεκατομμυριούχο επενδυτή.
Όμως, το προεκλογικό σχέδιό του το 2009 για «αναδιάρθρωση» του ελληνικού χρέους εντός ευρωζώνης ή διάλυση της τελευταίας, δεν ευοδώθηκε –και τούτο διότι, τότε, ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ.Ντομινίκ Στρως-Καν δεν ανταποκρίθηκε τελικά στις αμερικανικές επιδιώξεις. Και ίσως αυτό να υπήρξε και το μοιραίο λάθος του για την μετέπειτα καρριέρα του.
Σήμερα, πολύ προσεκτικά, το δίδυμο Σόρος-Στίγκλιτς παίζει το χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και στο επίπεδο αυτό, διακριτικά, έχει και την βοήθεια της οικογένειας Αγγελόπουλου. Κατά τον κ.Σόρος, μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα θα αποτελούσε «σοκ» για την Ευρώπη και ενδεχομένως θα ήταν κίνητρο για αλλαγή της γερμανικής πολιτικής. Όμως, ο μεγαλοεπενδυτής δεν θέλει να έλθει σε ρήξη και με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο επίσης διατηρεί φιλικές σχέσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που στηρίζει την κυβερνητική προσπάθεια για ενδεχόμενη επαναδιαπραγμάτευση του χρέους.
Χαρακτηριστικές, από την άποψη αυτή, είναι οι τελευταίες δηλώσεις του στο διαδικτυακό Σπήγκελ: «Μετά από πολλά βάσανα και ταλαιπωρίες, η Ελλάδα βρίσκεται κοντά σε πρωτογενές πλεόνασμα», επισημαίνει ο κ. Σόρος –που η κερδοσκοπική του επίθεση κατά της λίρας στερλίνας το 1992 εξανάγκασε το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από το ευρωπαϊκό νομισματικό σύστημα. «Αν οι επίσημοι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων ανέβαλαν την αποπληρωμή τους έως ότου η Ελλάδα συμμορφωθεί πλήρως με τους όρους της τρόϊκας του ΔΝΤ της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα ιδιωτικά κεφάλαια θα επέστρεφαν στην χώρα και η Ελλάδα θα ανέκαμπτε. Μπορώ να διαβεβαιώσω προσωπικά πως, αν η Ελλάδα απαλλασσόταν από το άχθος του υπερδανεισμού της, οι επενδυτές θα συνέρρεαν στην χώρα».

Αν υπάρχει μία χώρα που όφειλε να υποστηρίζει μια τέτοια προσέγγιση αυτή δεν είναι άλλη από την Γερμανία, επισημαίνει ο Τζωρτζ Σόρος, η οποία «θα πρέπει να θυμάται πως επωφελήθηκε από την διαγραφή του χρέους της τρεις φορές, με το Σχέδιο Ντάους, το Σχέδιο Γιανγκ και τις ρυθμίσεις που συνόδευαν το Σχέδιο Μάρσαλ». Από την άλλη, η επιμονή των Γάλλων στην καταβολή των πολεμικών αποζημιώσεων εκ μέρους της Γερμανίας μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο οδήγησε στην κυριαρχία του Χίτλερ και των ναζί. «Η Χρυσή Αυγή είναι κάτι ανάλογο». Αν η Γερμανίδα καγκελάριος δεν τροποποιήσει την ευρωπαϊκή της πολιτική, λέει ο κ.Σόρος, τότε η εκλογική της επικράτηση του προηγούμενου μήνα θα αποδειχθεί Πύρρειος νίκη.
«Η κατάσταση που έχε δημιουργηθεί από αυτή την κρίση δεν είναι ούτε ανεκτή, ούτε σταθερή … Δεν λέω ότι οφείλεται σε κάποια σκοτεινή γερμανική συνωμοσία. Αλλά η Γερμανία δεν μπορεί να ξεφύγει από τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται ο ηγετικός της ρόλος. Οφείλει να μάθει να συμπεριφέρεται ως ένας αγαθός ηγεμών. Κάνοντάς το, θα επωφεληθεί από την μόνιμη ευγνωμοσύνη των υποδεέστερων της κρατών, ακριβώς όπως οι ΗΠΑ κέρδισαν την πιστή συμμαχία της Ευρώπης σε αντάλλαγμα για το Σχέδιο Μάρσαλ … Αν όμως αποτύχει να συμπεριφερθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα οδηγηθούμε στην αποσύνθεση και την ενδεχόμενη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης … Πολλά έθνη επεβίωσαν παρόμοιων εφιαλτικών κρίσεων. Αλλά η ΕΕ δεν είναι έθνος. Είναι ένας ατελής συνεταιρισμός κυρίαρχων κρατών και δεν θα επιβιώσει μιας δεκαετούς στασιμότητας. Τυχόν διάλυση της ΕΕ δεν υπηρετεί τα γερμανικά συμφέροντα. Η Ευρώπη θα επέστρεφε σε ένα σημείο πολύ χειρότερο από αυτό που βρισκόταν όταν ξεκινούσε η ΕΕ».

Περισσότερο σαφής δεν θα μπορούσε να είναι ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής και όποιος θέλει ας καταλάβει τί γίνεται πίσω από τα λόγια του.

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Η ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΩΡΗΤΕΑ

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του πρώην Προέδρου του Αρείου Πάγου Βασίλειου Κόκκινου, αναδημοσιεύουμε από την εφημερίδα «Αξία»:

…Έχει καταλυθεί η Δημοκρατία και το Σύνταγμα από την παρούσα Κυβέρνηση

Υπογραφές 30 βουλευτών της αντιπολίτευσης είναι αρκετές, για την ποινική δίωξη του Πρωθυπουργού βάσει του Συντάγματος

Οι ευθύνες του Προέδρου της Δημοκρατίας…

Κατά τον Ποινικό Κώδικα (άρθρο 162), όποιος εξαπατά εκλογέα, με οποιονδήποτε τρόπο, για να μεταβάλει το εκλογικό του φρόνημα, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών και με χρηματική ποινή. Ο πρωθυπουργός μας υποσχέθηκε στον ελληνικό λαό προεκλογικώς, κατά την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2009, ότι υπάρχουν χρήματα και θα δώσει αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, ανώτερες του πληθωρισμού.

Όμως αμέσως μετά τις εκλογές μείωσε μισθούς και συντάξεις, έπραξε δηλαδή το αντίθετο εκείνου που είχε υποσχεθεί. Ο αντιπρόεδρος του, για να δικαιολογήσει την εξαπάτηση του ελληνικού λαού, είπε ότι όλα τα κόμματα δεν τηρούν τις προεκλογικές τους υποσχέσεις. Άλλο είναι να προσπαθήσει ένα κόμμα να εκτελέσει το προεκλογικό του πρόγραμμα και να μην επιτύχει, και άλλο να μην επιχειρήσει καν την εφαρμογή του και από την πρώτη στιγμή να εφαρμόσει πολιτική αντίθετη του προγράμματος του.

Μετά τις εκλογές, προς δικαιολόγηση της καταφανούς εξαπατήσεως των Ελλήνων, ο πρωθυπουργός μας ισχυρίστηκε ότι δήθεν αγνοούσε την πραγματική οικονομική κατάσταση της χώρας. Ψεύδεται. Ένας πολιτικός που ήταν υπουργός όλων των κυβερνήσεων του πατρός του, εμπνευστού της υπερχρεώσεως της χώρας, όπως και των κυβερνήσεων του κ. Σημίτη, είναι αδύνατον να αγνοεί την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Περαιτέρω, αποκαλύφθηκε πρόσφατα σε βιβλίο του πρώην υπουργού των Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Steinmayer, ότι τον είχε ενημερώσει απολύτως για τα οικονομικά της Ελλάδος και ο κ. Παπανδρέου τού απήντησε ότι θα σκεφθεί αν θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία. Εξάλλου, ο κ. Αλμούνια εδήλωσε ότι πολύ προ των εκλογών, είχε ενημερώσει τους αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων της Ελλάδος για την οικονομική της θέση. Το αυτό δήλωσε και ο κ. Προβόπουλος. των μηνιαίων εκθέσεων του οποίου αδύνατο να λαμβάνει, και ελάμβανε, γνώση ο κ. Παπανδρέου.



Πέραν τούτων, ο τελευταίος, σε συνέντευξή του προς τον κ. Κούλογλου, προ των εκλογών, είχε πει ότι όποια χώρα κατέφυγε στο ΔΝΤ καταστράφηκε και ο λαός της εξαθλιώθηκε. Όμως. από πρόσφατη συνέντευξη του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, κ. Στρος-Καν, έγινε παγκοσμίους γνωστό ότι ο κ. Παπανδρέου, προ των εκλογών, συζητούσε μαζί του υπογείως, για το πώς θα υπαχθεί η Ελλάδα στο ΔΝΤ.

Υπογραμμίζεται ότι ο κ. Παπανδρέου δεν έδωσε καμία πειστική εξήγηση έως σήμερα αναφορικά με τον λόγο για τον οποίο παρέλειψε να δανεισθεί, αμέσως μετά την εκλογή του, όσα ποσά χρειαζόταν η χώρα. με χαμηλά επιτόκια, όπως όφειλε να πράξει. Αντί τούτου, εδήλωνε σε διεθνή ακροατήρια, ότι ο ελληνικός λαός είναι διεφθαρμένος και η οικονομία του πνέει τα λοίσθια, έχουσα την πορεία του «Τιτανικού». Μετά τις δηλώσεις του αυτές, για τις οποίες επίσης δεν έχει δώσει καμία εξήγηση, άρχισε η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδος και έφτασαν τα spreads από 250 μονάδες σε 3.200!

Επίσης, δεν εξήγησε έως τώρα, γιατί δεν δέχθηκε το δάνειο 20 δισ. ευρώ, που του προσφέρθηκαν επιπλέον των 7 δισ. που έλαβε η χώρα, με χαμηλό επιτόκιο. Από όλα αυτά προκύπτει κραυγαλέα η προσωπική ποινική ευθύνη του κ. πρωθυπουργού. Θα έπρεπε, επομένως, σύμφωνα με το Σύνταγμα τριάντα (30) βουλευτές της αντιπολιτεύσεως, αντί να φλυαρούν ασκόπως προς παραμυθίαν του πενομένου ελληνικού λαού, να ζητήσουν με έγγραφό τους την άσκηση της νομίμου ποινικής διώξεως κατά του υπαίτιου, σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Συγχρόνως όμως, έχει καταστεί πασιφανές ότι η κυβέρνηση, μη εφαρμόσασα το προεκλογικό της πρόγραμμα και αθετήσασα τις υποσχέσεις της προς τον λαό, αποστέρησε εαυτήν του θεμελίου του δημοκρατικού πολιτεύματος, κατ” άρθρον 1 παρ. 2 του Συντάγματος, ήτοι της λαϊκής κυριαρχίας. Ως εκ τούτου, οι αποφάσεις της και οι νόμοι της, ιδιαιτέρως δε αυτοί περί υπερφορολογήσεως των Ελλήνων και περί εκτάκτου εισφοράς και τέλους ακινήτων, είναι αντίθετοι προς το Σύνταγμα.

Τόσο για τον ως άνω λόγο. όσο και διότι παραβιάζουν τα άρθρα του Συντάγματος 78 παρ. 2, περί απαγορεύσεως της αναδρομικής φορολογίας. 5 παρ. 10 που καθιερώνει την αρχή της συμμετοχής των πολιτών στα δημόσια βάρη αναλόγως το)ν οικονομικών δυνάμεών των, δηλαδή των εισοδημάτων των, 4 παρ. 2, που επιβάλλει την αρχή της ίσης μεταχειρίσεως των πολιτών και 36 παρ. 1 περί παροχής εννόμου προστασίας.

Ένας πολίτης με ένα διαμέρισμα 150 τετραγωνικών και ετήσιο εισόδημα 5.000 ευρώ θα πληρώσει το ίδιο τέλος ακινήτου με εκείνον που είναι ιδιοκτήτης ομοίου ακριβώς διαμερίσματος, στην αυτή θέση, και έχει ετήσιο εισόδημα 200.000 ευρώ. Ανατίθεται η είσπραξη του τέλους τούτου στη ΔΕΗ, ενώ η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας έχει αποφανθεί, στην περίπτωση των παρκόμετρων του Δήμου, ότι δεν δύναται να ανατεθεί σε ανώνυμη εταιρεία εισπρακτική εξουσία του Δημοσίου.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε την έκτακτη φορολόγηση των ακινήτων ως τέλος, ενώ γνωρίζει ότι τούτο δεν είναι ανταποδοτικό και τα περί διασώσεως της περιουσίας των παιδιών και εγγονών μας διά της φορολογίας αυτής είναι απλώς μυθεύματα υπερβολικής φαντασίας. Καταργείται η δυνατότητα προσφυγής στη Διοικητική Δικαιοσύνη με την υποχρεωτική καταβολή του 50% της οφειλής και του δικαιώματος του εφόρου να ζητήσει τη μη αναστολή της πράξεως επιβολής φόρου.

Στον αδυνατούντα να καταβάλει το τέλος ακινήτου δεν επιβάλλεται η συνήθης συνέπεια των φορολογικών παραβάσεων, αλλά η διακοπή της παροχής του ρεύματος, με συνέπεια να κοπεί τούτο σε μια πτωχή οικογένεια της Χίου με έξι (6) παιδιά, την ώρα που κοινωνικοί φορείς ζητούν από τους Έλληνες τον περιορισμό της υπογεννητικότητας. Αλλά η σημερινή κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για το μέλλον της Ελλάδος. Για αυτό και διευκολύνει και συνιστά τη μετάβαση των νέων σε άλλες χώρες για να εργασθούν. Θα μείνουν έτσι στην Ελλάδα οι γέροντες συνταξιούχοι με τη γνωστή μοίρα τους. Αυτό δεν είναι έγκλημα κατά της χώρας;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αντί να συνιστά επιείκεια προς τους μη έχοντες, θα έπρεπε, κατά τα άρθρα 35 παρ. 2 εδ. δ” και 42 του Συντάγματος, να αναπέμψει στη Βουλή τους άνω αντισυνταγματικούς νόμους της κυβερνήσεως, η οποία έχει απολέσει το θεμέλιο της Δημοκρατίας, μη εφαρμόσασα το προεκλογικό πρόγραμμά της.

Ναι μεν έχει κακώς καταργηθεί το προνόμιο του ανωτάτου άρχοντος να προκηρύσσει εκλογές σε περίπτωση δυσαρμονίας μεταξύ κυβερνήσεως και λαϊκού φρονήματος, παραμένει όμως το άνω προνόμιο της αναπομπής στη Βουλή αντισυνταγματικών νομοσχεδίων. Αν αυτό δεν ασκηθεί τώρα, πότε θα εφαρμοστούν οι άνω διατάξεις;

Το κράτος στην ουσία έχει καταλυθεί. Καταλαμβάνονται τα υπουργεία από πολίτες και οι υπουργοί αναζητούν καταλλήλους χώρους για να συναντήσουν τους εκπροσώπους της τρόικας. Εμποδίζεται η λειτουργία των χειρουργείων του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ» και η Διοίκηση δεν αποτολμά να ζητήσει την επέμβαση της Εισαγγελίας. Και ο υπουργός των Οικονομικών καλεί τους Έλληνες να πληρώσουν φόρους για να καταβληθούν μισθοί και συντάξεις του Νοεμβρίου.


Ώστε το δάνειο των 110 δισ. ευρώ του Μνημονίου έγινε μόνο για να πληρωθούν οι τοκογλύφοι δανειστές μας; Και χάριν αυτών το δημόσιο χρέος μας μέσα σε δύο χρόνια έφθασε το 150% του ΑΕΠ;

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΝΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΙΓΙΝΑ 10/10/2013

 H Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής Δήμου Αίγινας νοιώθει την υποχρέωση να ευχαριστήσει τους: Άγγελο Κρητικό(ΑΝΕΔΗΚ), Χαλδαίο Νίκο (Hotel Danae), Γρυπαίο Νίκο( Hotel Xanthippi),Παπαδοπούλου Νότα (Kalokentis Studios), Μαρτή Σωζία (εστιατόριο Νώντας),Λαλαούνη Κώστα (εστιατόριο Αύρα),Μαλτέζου Κατερίνα (ανθοπωλείο Ηλιότροπο), Παναγιώτη Χελιώτη (μαραγκό), Γεώργιο Σπαρρή (ενοικιάσεις αυτοκινήτων), διότι συνέβαλαν στην άψογη φιλοξενία των ξένων δημοσιογράφων από Γαλλία, Ρωσία, Ολλανδία, Τουρκία και Ουκρανία κατά τη διάρκεια του 5ου Φεστιβάλ Φιστικιού 2013.
 Επίσης πολλές ευχαριστίες στους εθελοντές και τα μέλη της Επιτροπής μας, που στήριξαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ταξίδι εξοικείωσης (press trip), που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον ΕΟΤ και την πολύτιμη βοήθεια των : Χρήστου Πάλλη, Προέδρου, και Πάνου Λειβαδά, Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού.
 Οι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι είχαν προσκληθεί, προκειμένου να ζήσουν από κοντά το Φεστιβάλ, να ξεναγηθούν σε βασικά αξιοθέατα και περιοχές του νησιού, να γνωρίσουν τον τοπικό τρόπο ζωής και βεβαίως να μεταφέρουν τις εμπειρίες που είχαν, στις χώρες προέλευσής τους, παρέχοντας έτσι προστιθέμενη αξία στην επερχόμενη τουριστική περίοδο.


 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΝΑΣ
 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
 ΒΑΡΤΖΕΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΤΑΥΤΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΟΣΟ ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ


Έχασε τη μάχη με την επάρατη νόσο το βράδυ της Κυριακής ο αθλητικογράφος Φίλιππος Συρίγος, ο οποίος ταύτισε το όνομά του με το άθλημα της καλαθοσφαίρισης.
Ξεκινώντας την δημοσιογραφική του καριέρα από την ΕΡΤ της δεκαετίας του 1980, έγινε γνωστός από τις περιγραφές του στις σαββατιάτικες τηλεοπτικές μεταδόσεις αγώνων καλαθοσφαίρισης του ελληνικού πρωταθλήματος.
Γρήγορα ο Φίλιππος Συρίγος απέκτησε πανελλήνια αναγνωρισιμότητα, περιγράφοντας και τους αγώνες της θρυλικής ελληνικής εθνικής ομάδας στο Ευρωμπάσκετ του 1987.
Η φωνή του από το 1987 και μετά ταυτίστηκε με τις μεταδόσεις αγώνων μπάσκετ.
Η εμπλοκή του στο ποδόσφαιρο ήταν στην περίφημη υπόθεση Κιάπκε.
Καλό ταξίδι Φίλιππε Συρίγο. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει.

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΟΥ ΠΕΡΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΙΓΙΝΑΣ. ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 2011

Επειδή ρωτήθηκα τι ηταν αυτή η περίφημη πρόταση μου περί ηλεκτρονικής διακυβέρνησης . Σας ενημερώνω με την εισήγηση που είχα καταθέσει τον Απρίλιο του 2011 στον δήμαρχο Αίγινας κύριο Σακκιώτη. Ναι καλά διαβάσατε τον Απρίλιο του 2011, είχα οριστεί από τον ίδιο τον δήμαρχο , με απόφαση του, εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Την δουλειά μου την έκανα σωστά , κάποιοι δεν ε ήθελαν στα πόδια τους; ή δεν ήθελαν να παράγω έργο απλά ήθελαν να είμαι άκρα του ΤΑΦΟΥ σιωπή και να λέω ΝΑΙ ΣΕ ΌΛΑ. Εκεί  λυπάμαι αλλά χάσανε.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Στόχος της προτεινόμενης δράσης είναι η παροχή νέων, προηγμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών από το Δήμο, προς τους πολίτες οι οποίες θα στηρίζονται σε σύγχρονες μεθόδους πιστοποίησης χρηστών για τις συναλλαγές τους.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΑΞΗΣ
Στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας που καταβάλλει ο Δήμος μας για τη συνεχή αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του προς πολίτες και επιχειρήσεις, παράλληλα με τις δράσεις που ήδη υλοποιεί, βρίσκεται σε μία κατάσταση μόνιμης διερεύνησης των αναγκών των πολιτών και των επιχειρήσεων και της αναζήτησης των βέλτιστων μέσων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους. Έτσι, ο Δήμος, μέσω εσωτερικών διεργασιών, διαπίστωσε ότι ορισμένοι τομείς παροχής υπηρεσιών δεν εξυπηρετούνται αποτελεσματικά στην παρούσα φάση, παρά το γεγονός της κρισιμότητάς τους για τους δημότες και την ποιότητα ζωής τους. Η προτεινόμενη δράση έχει ως στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών του Δήμου στις παραπάνω περιοχές, μέσω της χρήσης ΤΠΕ.
Σε συνέχεια των ανωτέρω, η προτεινόμενη πράξη αφορά στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος ψηφιακής πιστοποίησης των δημοτών και την παροχή ενός συνόλου προηγμένων ασφαλών ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους πολίτες του Δήμου.
Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν μέσω της υλοποίησης της προτεινόμενης πράξης κατατάσσονται, ανάλογα με το αντικείμενό τους, σε δύο (2) κατηγορίες:
·         Θεματικές Παρεμβάσεις, οι οποίες αναφέρονται στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την υλοποίηση ηλεκτρονικών υπηρεσιών που θα παρέχει ο Δήμος μας προς τους δημότες του.
·         Τεχνικές Παρεμβάσεις, οι οποίες στοχεύουν στην προσαρμογή και την αναβάθμιση των υποδομών του Δήμου, προκειμένου να είναι δυνατή η παροχή των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που θα υλοποιηθούν μέσω των Θεματικών Παρεμβάσεων.
Οι υπηρεσίες που θα αναπτυχθούν και οι υποδομές που θα δημιουργηθούν θα διασυνδέονται και θα διαλειτουργούν με σημαντικές υφιστάμενες υποδομές που διαθέτει ο Δήμος, όπως η διαδικτυακή πύλη και οι  ευρύτερες υποδομές του Δημοσίου που χρησιμοποιούνται.


ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
·         Παροχή προηγμένων και ασφαλών ηλεκτρονικών υπηρεσιών.
Στον άξονα αυτό περιλαμβάνεται αναβάθμιση παρεχομένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών του νέου Ο.Π.Σ. σε συνδυασμό χρήσης της υποδομής Δημόσιου Κλειδιού και της κάρτας δημότη. Οι ηλεκτρονικές αυτές υπηρεσίες εντάσσονται στους τομείς Δημοτολόγιο, Μητρώο Αρρένων, Δημοτικά Τέλη, Ταμειακή Υπηρεσία και σήμερα παρέχονται σε επίπεδο ηλεκτρονικοποίησης βαθμού 1 ή 2. Στόχος των παρεμβάσεων σε αυτό τον άξονα, είναι η δυνατότητα στους δημότες λήψης ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών επιπέδου 4 ή 5, οι οποίες θα βασίζονται στη διαδικασία αυθεντικοποίησης των χρηστών με χρήση της προσωπικής τους κάρτας. Οι υπηρεσίες αυτές θα μπορούν οι δημότες να τις λαμβάνουν είτε από το δικό τους Η/Υ κάνοντας χρήση του ειδικού αναγνώστη που θα  δοθεί πιλοτικά σε άτομα ηλικίας 20 – 50 ετών είτε από ειδικά Info kiosk στα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν την κάρτα τους και να λαμβάνουν και σχετικές εκτυπώσεις εγγράφων ενδιαφέροντος.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
·         Κάρτα Δημότη. Ο συγκεκριμένος άξονας τεχνικών παρεμβάσεων περιλαμβάνει δράσεις με σκοπό την καθιέρωση ηλεκτρονικής, πολυχρηστικής κάρτα δημότη που θα επιτρέπει στο Δήμο την αναβάθμιση του επιπέδου παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών από επίπεδο βαθμού ηλεκτρονικοποίησης 1 και 2 σε υπηρεσίες επιπέδου τουλάχιστον 4 (one stop services), αλλά και την προσφορά των νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών μέσω αυτής. Η κάρτα θα παρέχει ασφαλή πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Δήμου σε 24ωρη βάση, θα είναι προσωπική και θα μπορεί να αξιοποιηθεί και στο πλαίσιο υφιστάμενων ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Δήμου.

ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΟΦΕΛΗ / ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ
Η προτεινόμενη πράξη αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών και την αναβάθμιση της εξυπηρέτησής τους από το Δήμο, μέσω της ανάπτυξης και παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την κάλυψη αναγκών των πολιτών σε θέματα καθημερινής εξυπηρέτησης. Συνοπτικά, τα αναμενόμενα οφέλη από την υλοποίηση της πράξης είναι τα εξής:
·         Αναβάθμιση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Δήμου σε υπηρεσίες επιπέδου 4 με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής κάρτας δημότη
·         Ενίσχυση του επιπέδου ασφάλειας κατά την παροχή των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Δήμου μέσω της ηλεκτρονικής κάρτας δημότη
·         Βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών
·         Εξοικονόμηση πόρων των πολιτών και της δημόσιας διοίκησης
·         Συμμετοχή περισσότερων πολιτών και κοινωνικών ομάδων στην Κοινωνία της Πληροφορίας

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Κάποια παπαγαλάκια και καλοθελητές έλεγαν και λένε πως πήγα να τα οικονομήσω απο εκεί για αυτό ανεξαρτητοποιήθηκα . Σε ανθρώπους που είδαν απλά να μιλάω πήγαν και είπαν πως είμαι μεγάλο λαμόγιο και αλλα πολλά . Είναι τυχεροί γιατί δεν μου έδωσαν ονόματα τα συγκεκριμένα άτομα ,τα οποία έγιναν αποδέκτες των αρνητικών και ανήθικων σχολιασμών. Οι γνωστοί μου μάλλον  διότι  γνώριζαν τι θα επακολουθούσε  δεν μου έδωσαν τα ονόματα τους αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει αυτοί που με σχολιάζουν αρνητικά πισώπλατα ότι πρέπει να κοιμούνται ήσυχοι μια μικρή κοινωνία είμαστε θα βρεθούμε και τότε...


12 Οκτωβρίου 1944 τα Γερμανικά στρατεύματα εγκαταλείπουν την Αθήνα


Σαν σήμερα, 12 Οκτωβρίου 1944 τα Γερμανικά στρατεύματα εγκαταλείπουν την Αθήνα.
 Μικρή λεπτομέρεια πάνω αριστερά: "Θάνατος στο Φασισμό - Λευτεριά στο Λαό"

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Στη φάμπρικα σύντροφοι! Στη φάμπρικα!



Καψή Μάρω
Ως φθηνό εργατικό δυναμικό μας αντιμετωπίζουν πλέον και επίσημα οι Γερμανοί, στην πορεία «Πακιστανοποίησης» της Ελλάδας.

Ύφεση για φέτος και επιστροφή σε ήπια ανάπτυξη από το 2014 προβλέπει για την ελληνική οικονομία η Deutsche Bank, στην έκθεσή της σχετικά με τις εκτιμήσεις για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Συγκεκριμένα, για το 2014 προβλέπει ανάπτυξη 0,8%, ενώ για το 2014 ανάπτυξη 2%. Στην έκθεση τονίζεται η αρνητική πορεία της μεταποιητικής δραστηριότητας της Ελλάδας και η υποχώρησή της στα χαμηλότερα επίπεδα της Ευρωζώνης.

"Εάν δεν ενισχυθεί ο κλάδος της μεταποίησης", σημειώνει η Deutsche Bank, "η ανάπτυξη της Ελλάδας κινδυνεύει να μην είναι βιώσιμη."

Καθίσταται πλέον προφανές οτι οι Γερμανοί μας θεωρούν το Πακιστάν της Ευρώπης. Θεωρούν δεδομένο οτι η ανάπτυξη της Ελλάδας δεν μπορεί να βασιστεί ούτε στην πρωτογενή παραγωγή μας (Αγροτική παραγωγή, ορυκτές πρώτες ύλες) ούτε στον τριτογενή τομέα (υπηρεσίες, τουρισμός, ναυτιλία), παρά στον -ήδη πεθαμένο- δευτερογενή τομέα, αυτόν της μεταποίησης.

Η αγροτική ανάπτυξη έχει αποδεκατιστεί από την ολέθρια για την Ελλάδα ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) ενώ την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου οι Γερμανοί δεν την "λαμβάνουν υπόψη" προς το παρόν για να την επικαλεστούν κατά το δοκούν στο μέλλον.

Ο τριτογενής τομέας, που είναι και το δυνατό μας σημείο, έχει τα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους και επιχειρηματικότητας, δέχεται απίστευτες φορολογικές πιέσεις, με σκοπό να διαλυθεί και να αφήσει χώρο στον τριτογενή τομέα των "ανώτερων" ευρωπαϊκών χωρών.

Ο τομέας της μεταποίησης έχει μαραζώσει εδώ και πολύ καιρό, λόγω του υψηλού εργατικού κόστους και των αθρόων εισαγωγών ειδών από την Ασία. Η ελληνική βιοτεχνία που άνθισε από το 60 μέχρι το 90 έχει καταστραφεί. Με την άνοδο της ανεργίας και την ελεύθερη πτώση των ημερομισθίων όμως, ανοίγεται ο δρόμος εγκατάστασης πολυεθνικών εντάσεως εργασίας (μεταποιητικές) που έχουν πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές και συνεπώς ευχέρεια επενδύσεων.

Μην βιαστείτε να πείτε για το δυσμενές φορολογικό πλαίσιο, γιατί αυτό ρυθμίζεται ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ, τη σωστή (για τους επενδυτές) στιγμή. Με μια κίνηση π.χ. μειώνεται ο ΦΠΑ. Έτσι και αλλιώς, για τις πολυεθνικές ισχύουν άλλες φορολογικές ρυθμίσεις και υπάρχει τεράστια δυνατότητα αποφυγής φορολογίας με την υπαγωγή τους σε φορολογικό καθεστώς άλλων χωρών.

Οι μικρομεσαίες και ατομικές επιχειρήσεις όμως δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα και γι αυτό η κυβέρνηση αποφάσισε την αύξηση του συντελεστή φόρου από 20% στο 26% μέχρι τις 50.000 ευρώ και στο 33% από 50.000 και πάνω, με σκοπό να αποτελειώσει και τους τελευταίους των… Μοϊκανών.

Σειρά έχει τώρα το "κανόνι" του ΟΑΕΕ που θα δώσει χώρο στην ιδιωτική ασφάλιση για τους επαγγελματίες, κάτι που ζητούν και οι ίδιοι, αλλά που θα καταλήξει τελικά στην μη ασφάλισή τους, με μακροχρόνιες κοινωνικές συνέπειες. Το επόμενο βήμα λοιπόν θα είναι η "υπαλληλοποίηση" και των τελευταίων αυτοαπασχολούμενων, με μισθούς 400 και 500 ευρώ στα εργοτάξια των πολυεθνικών.


Ποιά είναι η Μάρω Καψή 

Πολιτική επιστήμονας, απόφοιτη του Kennedy School of Government, Σύμβουλος οργάνωσης και πολιτικής επικοινωνίας.

Σχόλιο: 
Με την Μάρω είμαστε κουμπάροι και με την γυναίκα είναι φίλες από παιδιά
Τό άρθρο της δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα MarketNews
http://marketnews.gr/article/7233/sth_famprika_syntroifoi_sth_famprika#sthash.TOcfc1pn.dpuf

Οι νέες ειδικότητες των δημόσιων ΙΕΚ


Την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων όλες οι προσφερόμενες ειδικότητες που θα διδάσκονται από τη φετινή χρονιά στα δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) και στη νέα δομή στις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ).
Για πρώτη φορά , φέτος, λειτουργεί ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής αιτήσεων. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν από οποιοδήποτε μέρος της χώρας να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση συμμετοχής από το σπίτι τους, χωρίς να χρειάζεται να μεταβούν και να συμπληρώνουν αιτήσεις επί τόπου στα ΙΕΚ, όπως συνέβαινε έως τώρα.
Επίσης, από φέτος στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) θα παρέχεται δωρεάν φοίτηση σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να καταρτιστούν στις προσφερόμενες ειδικότητες.
Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος δήλωσε σχετικά τα εξής: «Η σημερινή ανακοίνωση για τις ειδικότητες Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης- Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης, επιβεβαιώνει την πολιτική μας βούληση για παροχή Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης σε επαγγέλματα αιχμής για την ελληνική οικονομία, συνδέοντας την παρεχόμενη Γνώση με ευκαιρίες απασχόλησης.
Αξίζει επίσης, να σημειωθεί ότι η υποβολή και η επεξεργασία αιτήσεων γίνεται με απόλυτη διαφάνεια , που εξασφαλίζεται μέσω ενός Ειδικού Πληροφοριακού Συστήματος για όλη την Επικράτεια και με σημαντική εξοικονόμηση πόρων για την Πολιτεία και τον Πολίτη».
Ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Π.Γκιουλέκας τόνισε:
«Στο πλαίσιο της αναβάθμισης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στην χώρα μας εμπλουτίζουμε, φέτος, τη μη τυπική εκπαίδευση προσφέροντας και νέες ειδικότητες στα Δημόσια ΙΕΚ και στα ΣΕΚ της χώρας. Πρόκειται για ειδικότητες αιχμής, που αντιστοιχούν σε επαγγέλματα τα οποία εκτιμάται ότι θα έχουν τη μεγαλύτερη απορροφητικότητα έμψυχου δυναμικού στην αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια. Οι νέες ειδικότητες σχετίζονται μεταξύ άλλων με τους τομείς της επικοινωνίας, της Υγείας και Πρόνοιας, των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, της Ναυτιλίας, του Τουρισμού, της Γεωργίας».
Ο κ. Γκιουλέκας επεσήμανε ότι « για πρώτη φορά φέτος στα, Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) η φοίτηση για όλους όσοι ενδιαφέρονται θα είναι δωρεάν, με βάση κάποια αντικειμενικά κριτήρια».
Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέληξε λέγοντας:
«Σταθερός προσανατολισμός αυτής της Κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας. Ήδη, προχωρούμε, σε στενή συνεργασία με τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την απρόσκοπτη και ομαλή λειτουργία των δημόσιων ΙΕΚ, των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας και της νέας δομής της παιδείας, που θα λειτουργήσει για πρώτη φορά φέτος στις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης»

Δείτε εδώ τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων στο video που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό
Για τις Αιτήσεις Συμμετοχής πατήστε εδώ.
Για τις Ειδικότητες Ι.Ε.Κ. 2013-2014 πατήστε εδώ.
Για τις Ειδικότητες Σ.Ε.Κ. 2013-2014 πατήστε εδώ.
Για το Εκπαιδευτικό σύστημα πατήστε εδώ.
Για τα Επαγγέλματα και Επίπεδα εκπαίδευσης πατήστε εδώ.

Σχόλιο:
Τίθονται τα εξής ερωτήματα:

  • Ο τομέας  Υγείας και Πρόνοιας γιατί καταργήθηκε από τα ΕΠΑΛ; και αφού καταργήθηκε γιατί δεν απορροφήθηκαν αυτόματα οι καθηγητές στα ΙΕΚ και στα ΣΕΚ; με αυτό τον τρόπο θα αποφεύγαμε τις   απολύσεις.
  • Σε τι βαθμό θα είναι δωρεάν εκπαίδευση ; θα είναι για όλους ή βάση οικονομικών κριτηρίων , μάλλον το δεύτερο. Μα και πριν υπήρχαν οι υποτροφίες εκτός εάν δίνεται η οικονομική παροχή σε  περισσότερους καταρτιζόμενους . 
Με μιά πρώτη ματιά σε γενικές γραμμές καλό είναι το νέο νομοσχέδιο ,στην πράξη θα φανεί η αποδοτικότητα του. 

Σαν σήμερα, 9 Οκτωβρίου 1967, δολοφονήθηκε εν ψυχρώ o Ερνέστο Τσε Γκεβάρα


Σαν σήμερα, 9 Οκτωβρίου 1967, δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στη ζούγκλα της Βολιβίας το -μετέπειτα- παγκόσμιο σύμβολο της επανάστασης Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα.

Στην υπόθεση εμπλεκόταν φυσικά η CIA, που παρείχε στον βολιβιανό στρατό όλη την απαραίτητη βοήθεια για να στηθεί η διαβόητη ενέδρα εναντίον του, που θα οδηγούσε στη σύλληψη του Τσε και των λιγοστών συντρόφων που είχαν παραμείνει στο πλευρό του.

Κι έτσι ο πρωτεργάτης του κουβανικού αγώνα και τρανό παράδειγμα επαναστατικού νου θα εξαφανιζόταν από προσώπου γης με συνοπτικές διαδικασίες.
Παρά τις αποτυχημένες επαναστατικές εκστρατείες στο Κονγκό και τη Βολιβία, ο Γκεβάρα θα έμενε στην Ιστορία ως παγκόσμιο σύμβολο του επαναστατικού αγώνα, ένας συνεπής δηλαδή επαναστάτης που δεν καταλάγιασε ποτέ, πάντα πρόθυμος να θυσιάσει ακόμα και τη ζωή του για τους καταπιεσμένους όλου του κόσμου, όπου κι αν αυτοί βρίσκονταν...

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

To 50ετές ομόλογο και το μήνυμα του ESM!

Η έξοδος της χώρας στις αγορές το 2014 απαιτεί κινήσεις που θα πείσουν τους επενδυτές ότι δεν θα χάσουν τα λεφτά τους. Η αντικατάσταση των δανείων του 2ου πακέτου από 50ετές ομόλογο δεν παίζει. Όμως, άλλα πράγματα παίζουν, και κυρίως το μήνυμα που θα στείλει το ESM στις αγορές.

Σύμφωνα με κυριακάτικη εφημερίδα (ΒΗΜΑ), η κυβέρνηση είναι σε διαπραγματεύσεις με την τρόικα για έκδοση 50ετούς ομολόγου με πολύ χαμηλό επιτόκιο, που θα αντικαταστήσει δάνεια ύψους 130 δισ. ευρώ περίπου.

Πριν αναφερθούμε σε διάφορες πτυχές του θέματος, θα έπρεπε να τονίσουμε ότι η έκδοση 50ετούς ομολόγου για τα δάνεια του EFSF-ESM είναι αδύνατη.

O λόγος είναι απλός.

Αν η Ελλάδα εκδώσει τέτοιο ομόλογο, οι δυνητικοί αγοραστές είναι δύο: οι αγορές, π.χ. ξένοι θεσμικοί επενδυτές, και το ESM.

Είναι ιδιαίτερα αμφίβολο κατά πόσον υπάρχει τέτοια όρεξη στις αγορές για 50ετές ελληνικό χρεόγραφο από τη στιγμή που η ζήτηση για 3ετές ή 5ετές κρίνεται περιορισμένη σε αυτήν τη φάση.

Αν υποθέσουμε ότι υπήρχαν ξένοι επενδυτές που ενδιαφέρονταν να αγοράσουν το ομόλογο, αυτοί θα ζήταγαν πολύ υψηλό κουπόνι, άνω του 10%, κι αυτό θα καθιστούσε την έκδοση απαγορευτική. Μόνο για το κομμάτι του χρέους των 130 δισ. ευρώ, η χώρα θα πλήρωνε πάνω από 13 δισ. ευρώ τον χρόνο σε τόκους.

Επομένως, ο μοναδικός αγοραστής του 50ετούς ομολόγου θα ήταν το ESM.

To τελευταίο θα αγόραζε το ελληνικό ομόλογο είτε με όρους αγοράς, οπότε το κουπόνι θα ήταν πάνω από 10%, άρα ισχύουν όσα είπαμε πιο πάνω, είτε με πολύ χαμηλό επιτόκιο, όπως αναφέρεται στην κυριακάτικη εφημερίδα.
Αν το ESM αγόραζε το 50ετές ομόλογο με πολύ χαμηλό κουπόνι, θα έπρεπε να το αποτιμήσει στα «βιβλία» του αναλόγως. Κοινώς, το ESM θα κατέγραφε πολύ μεγάλη ζημία αφού η αξία των ομολόγων στην αγορά θα ήταν πολύ χαμηλότερη από αυτήν όπου τα αγόρασε το ίδιο.

Η ζημία θα ήταν τόσο μεγάλη που θα κινδύνευε το ίδιο με πτώχευση, όπως σωστά παρατήρησε χθες αξιωματούχος.

Επομένως, δεν γεννάται θέμα αντικατάστασης του δανείου των 130 δισ. ευρώ από το δεύτερο πακέτο από 50ετές ελληνικό ομόλογο γιατί είναι ανέφικτη.

Όμως, είναι εφικτή η ανταλλαγή των διακρατικών δανείων (GLF) του πρώτου πακέτου από τις χώρες της Ε.Ε. ύψους 52,9 δισ. ευρώ με 50ετές ομόλογο, στην οποία αναφέρθηκε χθεσινό στόρι του Reuters.

Φρονούμε ότι οι περισσότερες προσπάθειες επικεντρώνονται σε αυτό το μέτωπο.

Παρά το γεγονός ότι δεν τίθεται θέμα αντικατάστασης των 130 δισ. ευρώ από 50ετές ομόλογο, το ESM φέρεται να εξετάζει τρόπους για να στείλει μήνυμα στην αγορά ότι το ρίσκο της μη αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα είναι από μικρό έως σχεδόν μηδαμινό.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ESM εξετάζει διάφορα σενάρια.

Ανάμεσα στα πιο πιθανά, φαίνεται ότι βρίσκεται η αναβολή πληρωμής τόκων (interest deferral) από την Ελλάδα στα δάνεια του EFSF-ESM για ακόμη μεγαλύτερο διάστημα και πιθανόν η επέκταση της μέσης λήξης των υφιστάμενων δανείων στα 40 ή 50 χρόνια από 30 χρόνια σήμερα.

Εδώ, ίσως υπήρξε σύγχυση με το 50ετές ομόλογο στο υπουργείο Οικονομικών.

Όμως, η χρονική επέκταση των υφιστάμενων δανείων του EFSF-ESM προς την Ελλάδα μπορεί να κολλάει αλλού.
Γνωστό στέλεχος ξένου οίκου εικάζει ότι η επέκταση πέρα από τα 30 χρόνια, κατά μέσο όρο, θα μπορούσε να επηρεάσει την πιστοληπτική διαβάθμιση του ESM με βάση τη σημερινή συνθήκη και ίσως εκεί κολλάει το ζήτημα.
Πρόκειται για εικασία που μπορεί να είναι σωστή, μπορεί και να μην είναι.

Όμως, το βασικό ερώτημα παραμένει:

Μπορεί η ανταλλαγή των διακρατικών δανείων ύψους 52,9 δισ. ευρώ του πρώτου πακέτου με 50ετές ομόλογο που φέρει πολύ χαμηλό επιτόκιο, σε συνδυασμό με την αναβολή πληρωμής των τόκων για το μέλλον και τη χρονική επέκταση των δανείων του ESM ύψους 130 δισ. ευρώ, να πείσει τους επενδυτές ότι το ελληνικό ρίσκο αποπληρωμής (redemption risk) είναι πολύ μικρό;

Σίγουρα οι ανωτέρω κινήσεις θα βοηθούσαν σε κάποιον, σημαντικό ίσως, βαθμό.

Όμως, δεν είμαστε σίγουροι αν αυτή η βοήθεια από μόνη της είναι αρκετή για να κάνει τη διαφορά και να πείσει τους επενδυτές να αγοράσουν τα νέα ομόλογα που σκοπεύει να βγάλει η Ελλάδα στην αγορά το 2014 σε λογικές τιμές για τη χώρα. Υπενθυμίζουμε ότι οι λήξεις των διακρατικών δανείων της Ε.Ε. και του EFSF-ESM πέφτουν την επόμενη δεκαετία και βάλε.

Επομένως, το ESM ίσως θα πρέπει να στείλει ένα πιο ηχηρό μήνυμα στις αγορές για να πείσει ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι καλή επένδυση και δεν κινδυνεύουν να χάσουν τα λεφτά τους. Φυσικά, όλα αυτά σε συνδυασμό με τη βελτίωση των ελληνικών μακροοικονομικών μεγεθών.

Πώς θα γίνει αυτό; Αυτοί που δουλεύουν στο πρότζεκτ του ESM ξέρουν καλύτερα.

Dr. Money

http://www.euro2day.gr/specials/dr_money/article/1142275/to-50etes-omologo-kai-to-mhnyma-toy-esm.html

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Για ποια ανάπτυξη θα μιλάμε ...



Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014 που κατατίθεται στη Βουλή ΑΥΡΙΟ, Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, προβλέπεται αύξηση της φορολογίας των μη μισθωτών (ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων) κατά 816 εκατ. ευρώ, με διαμόρφωση του φορολογικού συντελεστή, από 20% ενιαίο που ισχύει σήμερα στο 26% (για εισόδημα μέχρι 50.000) και σε 33% (για εισόδημα από 50.000 και πάνω). Επίσης προβλέπεται προκαταβολή φόρου 55% για το επόμενο έτος. (!)
Γιατί λοιπόν να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα όταν την ίδια ώρα στη Βουλγαρία ισχύει ενιαίος φορολογικός συντελεστής 10%, στη Ρουμανία και την Ουγγαρία 16% και στην Τσεχία, τη Σλοβακία και τη Λιθουανία 19%;
Η φορολογία στην Βουλγαρία για μια επιχείρηση είναι 10% συν 5%  φόρος επί των μερισμάτων συν 4% φόρος διακίνησης χρήματος σύνολο 19% φόρος για μια επιχείρηση. Να ποιος είναι ο λόγος που μια επιχείρηση μετακομίζει στην Βουλγαρία. Επιπλέον η Βουλγαρία ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση οπότε οι συναλλαγές θεωρούνται ενδοκοινοτικές με αποτέλεσμα να χάνονται χρήματα απότον ΦΠΑ.
Αυτό ανάγκασε φίλο μου επιχειρηματία να δημιουργήσει επιχείρηση στην Βουλγαρία αντί στην Ελλάδα , που το ήθελε πραγματικά, ο λόγος ήταν η υψηλή φορολόγηση και όχι το εργατικό κόστος.
Για πιο success story  λοιπόν μιλάμε  όταν έχουμε τέτοια φορολόγηση;
Για ποια ανάπτυξη θα μιλάμε αυτή που δεν θα έρθει ποτέ αν συνεχίσουμε με τέτοια βαριά φορολογία.

Ήτανε στραβό το κλίμα, το έφαγε και ο γάιδαρος...

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΑΡΟ



Με τον φίλο μου τον Γιάνναρο όταν σαν μέλη της δημοτικής ομάδας "ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ"  στηρίζαμε το άλλο μέλος της δημοτικής ομάδας μας τον Κώστα Μωρόγιαννη.
Για την ιστορία τις φωτογραφίες τις τράβηξε μια παλιά φίλη και υποψήφια δήμαρχος Αίγινας  η συνέχεια με αυτές τις φωτογραφίες  είναι γνωστή...

Οι φίλοι: Θα σου πούνε «γεια»
Οι Έλληνες φίλοι: Θα σου κάνουν μια μεγάλη αγκαλιά και ένα δυνατό φιλί.

Ήσουν φίλος και πάντα θα σε θυμάμαι.

Έως 100 δόσεις και για τις οφειλές ιδιωτών προς τους δήμους


Ρύθμιση των οφειλών των ιδιωτών προς τους Δήμους ετοιμάζει  το υπουργείο Εσωτερικών. Οι όροι υπαγωγής θα είναι ίδιοι με αυτούς που ισχύουν για τις οφειλές ιδιωτών προς το Δημόσιο.

Να υπενθυμίσουμε ότι στη ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών οι όροι που ίσχυσαν είναι:

Εξόφληση οφειλών έως και 48 μηνιαίες δόσεις με μείωση προσαυξήσεων έως 50% στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής με το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης να ορίζεται στα 15 ευρώ μηνιαίως.

Κατ” εξαίρεση, οι οφειλέτες μπορούν να ζητήσουν την εξόφληση των οφειλών τους σε περισσότερες από 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, χωρίς όμως καμία απαλλαγή από προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Οι δόσεις μπορεί να φθάσουν έως τις 100.

πηγή: http://www.aftodioikisi.gr/proto-thema/eos-100-doseis-kai-gia-tis-ofeiles-idioton-pros-tous-dimous

Η επιτυχία της προπαγάνδας είναι να φαίνεται αληθινή

ΜΑΡΙΑ ΚΑΨΗ

Η επιτυχία της προπαγάνδας είναι να φαίνεται αληθινή, ενώ οποιαδήποτε αμφισβήτησή της να φαίνεται σαν θεωρία συνωμοσίας.

Είμαστε ένας λαός ανιστόρητος, χωρίς παιδεία εδώ και 30 χρόνια, χωρίς κρίση και χωρίς θάρρος. Πλέον και χωρίς πλούτο. Δηλαδή απόλυτα εξαρτημένοι.

Είμαστε έρμαια χειραγώγησης. Είμαστε εύκολη λεία για οποιονδήποτε εχθρό, εσωτερικό ή εξωτερικό. Η πλήρης υποδούλωσή μας είναι θέμα χρόνου, αν δεν έχει ήδη συντελεστεί.

Μόνη ελπίδα η αφύπνιση. Αλλά χωρίς αστική τάξη και χωρίς πνευματική ελίτ αυτή δεν μπορεί να συντελεστεί. Κάποιοι που παρουσιάζονται ως πνευματική ελίτ εκπορνεύονται στους εκδότες και στα ΜΜΕ. Οι άλλοι, η πραγματική ελίτ, απέχουν, σιωπούν, ξενιτεύονται ή περιμένουν.

Η κινητοποίηση επαφίεται στους απλούς πολίτες. Αν η αγανάκτηση είναι η αφορμή, πρέπει να εκφραστεί με κάθε τρόπο. Το κλίμα φόβου δεν πρέπει να επικρατήσει.