MENU

style> #navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;} ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;} ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;} #navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;} ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;} #navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Ανοδος των αντι-ΕΕ δυνάμεων


ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ


Εκνευρισμός επικρατεί στη Γερμανία, αλλά και στους ηγετικούς κύκλους όλων των χωρών της ΕΕ εν όψει των ευρωεκλογών του Μαΐου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν παντού άνοδο των αντι-ΕΕ πολιτικών δυνάμεων τόσο της Δεξιάς όσο και της Αριστεράς. Μόνο οι κεντροαριστεροί σοσιαλδημοκράτες παραμένουν αμετακίνητοι στην υπεράσπιση της ασκούμενης πολιτικής λιτότητας. Πολλά δεξιά κόμματα και όλα ανεξαιρέτως τα ακροδεξιά στρέφονται εναντίον της ΕΕ, ενώ διαρκώς και περισσότερα αριστερά κόμματα στρέφονται κατά της πολιτικής που εφαρμόζεται στην Ευρωζώνη και εξαθλιώνει τους λαούς των κρατών που χρησιμοποιούν το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Αν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών αποδειχθεί ότι ανταποκρίνονται λίγο - πολύ στα δημοσκοπικά ευρήματα, η ΕΕ θα εισέλθει σε περίοδο σοβαρών κλυδωνισμών και ανακατατάξεων.
Πρώτη στη Γαλλία η Μαρίν Λεπέν με κεντρικό σύνθημα... «Εξω η Γαλλία από το ευρώ»; Κυριολεκτικά αδιανόητο! Πώς θα σταθεί η Ευρωζώνη μετά από ένα τέτοιο αποτέλεσμα; Αλλά και πρώτη να μη βγει η Λεπέν, αν απέχει μόνο δύο - τρεις εκατοστιαίες μονάδες από τους σοσιαλιστές, η αποτυχία της ΕΕ θα είναι παταγώδης.
Πάνω από 20% στην Αγγλία ο Νάιτζελ Φάρατζ και το Κόμμα Ανεξαρτησίας με κεντρικό σύνθημα «Εξω η Βρετανία από την ΕΕ» και τη συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων των Συντηρητικών να συμμερίζονται το σύνθημα αυτό; Μα τότε αν γίνει όντως το δημοψήφισμα που έχει υποσχεθεί ο Κάμερον για το 2017 με το ερώτημα «να αποχωρήσει η Βρετανία από την ΕΕ;», η έκβασή του θα είναι σε μεγάλο βαθμό προκαθορισμένη και η Γηραιά Αλβιών θα αποχαιρετήσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση! Ο Βρετανός πρωθυπουργός πρέπει τότε να εξαπατήσει εν ψυχρώ τους ψηφοφόρους του και να μην κάνει το δημοψήφισμα που έχει υποσχεθεί!
Στην Ιταλία άνω του 20% θα πάρει ο Μπέπε Γκρίλο, με σύνθημα «Το ευρώ είναι θηλιά στον λαιμό μας»; Χώρια το ποσοστό εκείνου του τμήματος της διασπασμένης ιταλικής Δεξιάς που συνεχίζει να ακολουθεί τον πραξικοπηματικά ανατραπέντα Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος διεξάγει λυσσώδη αγώνα εναντίον του «Τέταρτου Ράιχ της Γερμανίας», όπως δηλώνει ο ίδιος! Μα οι Ιταλοί μέχρι πρόσφατα ήταν οι κατ' εξοχήν... «ευρωλιγούρηδες (!)» που υποστήριζαν την ΕΕ σε ποσοστά πάνω από 80%!
«Εξω από ευρώ και ΕΕ η Ολλανδία»! Είναι δυνατόν με αυτό το σύνθημα να βγει πρώτος στις Κάτω Χώρες ο ακροδεξιός Χέερτ Βίλντερς, ο οποίος από τότε που παράτησε τα αντιισλαμικά συνθήματα και ύψωσε τα αντι-ΕΕ λάβαρα έχει απογειωθεί δημοσκοπικά; Αμφιβάλλουμε, αλλά καθώς οι αριστεροί αντι-ΕΕ της Ολλανδίας διεκδικούν ακόμη και 4 ευρωβουλευτές έχοντας διπλασιάσει δημοσκοπικά το ποσοστό τους, είναι εκ των προτέρων βέβαιο ότι στη χώρα αυτή οι αντίπαλοι του ευρώ και της ΕΕ θα ενισχυθούν σημαντικά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αντι-ΕΕ πολιτική δύναμη, αλλά σίγουρα δεν είναι και υποστηρικτής της ευρω-λιτότητας. Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και το ΚΚΕ όμως είναι αντίπαλοι της ΕΕ. Το ίδιο και το ΚΚ Τσεχίας που ίσως πάρει πάνω από 15%, όπως και το στηριζόμενο από τη ρωσική μειονότητα κόμμα της Λετονίας.
Ακόμη και στη Γερμανία είναι βέβαιο ότι για πρώτη φορά θα μπουν στο Ευρωκοινοβούλιο αντίπαλοι της ΕΕ! Αντι-ΕΕ πολιτικές δυνάμεις θα κερδίσουν έδρες και στην Αυστρία, στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία, ίσως και στην Κροατία. Σίγουρα επίσης στη Δανία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία. Η Ευρώπη αλλάζει ραγδαία...

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Τα πανεπιστήμια και η φτώχεια

Πρώτη ιστορία: Νέος απόφοιτος πανεπιστημίου έχει σχεδιάσει ένα προϊόν υψηλής τεχνολογίας που μπορεί να κατακτήσει μια παγκόσμια αγορά. Εχει βρει αρχική χρηματοδότηση από θεσμικό επενδυτή, και δύο καλούς συνεργάτες με εμπειρία σε επιμέρους τεχνικά ζητήματα. Για να φτιάξει όμως ένα πρότυπο που θα λειτουργεί σωστά σε πραγματικές συνθήκες, χρειάζεται έναν επιστήμονα συνεργάτη και ένα κατάλληλο εργαστήριο για να δοκιμάσουν μαζί εναλλακτικές μορφές του προϊόντος. Πρέπει να αξιοποιήσουν τη διεθνή βιβλιογραφία και να πραγματοποιήσουν μια μεγάλη σειρά δοκιμών και τροποποιήσεων, μέχρι να βγουν στην αγορά. Και στη συνέχεια να κάνουν συνεχείς επεκτάσεις και βελτιώσεις.

Ψάχνει σε όλη την Ελλάδα, και βρίσκει έναν καθηγητή πανεπιστημίου που είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται. Συζητούν τα επιστημονικά και τεχνικά ζητήματα, και ο καθηγητής ενθουσιάζεται. Αποφασίζει να διαθέσει πολύ χρόνο και ενέργεια, μαζί με έναν ερευνητή του εργαστηρίου του, για να μετάσχουν στο εγχείρημα. Ολα καλά, μέχρι που τίθεται το ζήτημα της αμοιβής του καθηγητή και του εργαστηρίου. Αν ήταν σε αμερικανικό πανεπιστήμιο, ή βρετανικό ή ελβετικό, ο καθηγητής θα γινόταν εταίρος στην επιχείρηση που ιδρύθηκε για να εκμεταλλευτεί το προϊόν. Θα εργαζόταν χωρίς αμοιβή, και μόνο αν το εγχείρημα πετύχαινε θα είχε συμμετοχή στα κέρδη και στην υπεραξία της εταιρείας. Το δε πανεπιστήμιο, ανάλογα με μια σειρά κριτήρια, είτε δεν θα είχε ανάμειξη είτε θα είχε και αυτό συμμετοχή στα έσοδα μέσα από μια απλή διαδικασία.

Στην περίπτωσή μας κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει με λογικό κόστος και σε εύλογο χρόνο. Ο καθηγητής δεν επιτρέπεται να γίνει εταίρος, αλλά ούτε και να αμειφθεί για τη συνεισφορά του με σημαντικό χρηματικό ποσό. Το εργαστήριο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί επισήμως για έρευνα που προορίζεται για εμπορική εκμετάλλευση. Ο ερευνητής θα πρέπει να παραιτηθεί από το πανεπιστήμιο για να έχει ενεργό ανάμειξη στις εργασίες της εταιρείας. Εκτός, βέβαια, αν όλα αυτά γίνουν πλαγίως και ανομολόγητα.

Δεύτερη ιστορία: Στο JEREMIE Openfund II έχουμε δεχθεί σε δεκαπέντε μήνες περίπου εξακόσιες προτάσεις για να επενδύσουμε σε νέες μικρές επιχειρήσεις τεχνολογίας. Μόνο το 1% από αυτές προέρχεται από έρευνες που έγιναν σε ελληνικά πανεπιστήμια ή σε δημόσια ερευνητικά κέντρα. Ψάχνοντας να καταλάβω γιατί συμβαίνει αυτό, διαπιστώνω ότι υπάρχει ένα αόρατο σύνορο στο μυαλό των ερευνητών. Από τη μια πλευρά είναι οι έρευνες και οι δημοσιεύσεις τους. Από την άλλη, ο κόσμος των επιχειρήσεων, που είναι περιοχή επικίνδυνη για την καριέρα τους. Ακόμα κι αν ξεπεράσουν τα νομικά εμπόδια, κινδυνεύουν να τους λοιδορήσουν οι συνάδελφοι, γιατί επιδιώκουν να πλουτίσουν από την επιστήμη, και να το μετρήσουν αρνητικά για την ακαδημαϊκή τους ανέλιξη. Πράγμα που δεν ισχύει, φυσικά, για τους νομικούς, τους ιατρούς και τους αρχιτέκτονες των πανεπιστημίων όταν ασκούν ελεύθερο επάγγελμα.

Τρίτη ιστορία: Στα αμπελοχώραφα της Κορινθίας ήρθε πριν από δέκα χρόνια ένας Αμερικανός γεωπόνος, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Εδειξε στους παραγωγούς σουλτανίνας έναν νέο τρόπο να στηρίζουν και να κλαδεύουν τα αμπέλια, για να βγάζουν περισσότερα κιλά σταφύλι. Αρχικά οι πολλοί τον απέρριψαν και λίγοι τον δοκίμασαν σε μερικά φυτά. Οταν φάνηκε η διαφορά, τους μιμήθηκαν όλοι. Η τεχνική αυτή αναπτύχθηκε με απλές δοκιμές στην Καλιφόρνια, χωρίς να χρειάζονται ούτε ακριβά εργαστήρια ούτε προηγμένες θεωρίες. Χρειάστηκαν μόνο λίγοι άνθρωποι με πνεύμα μεθοδικού ερευνητή, μερικές δεκάδες φυτά και τρία-τέσσερα χρόνια δοκιμών. Εφόδια δηλαδή απολύτως προσιτά σε κάθε γεωπονική σχολή του κόσμου. Αλλά δεν βρέθηκε στην Ελλάδα ερευνητής να ψάξει αυτό το θέμα, ίσως επειδή από αυτό δεν θα προκύψει καλή δημοσίευση, ούτε θα ενταχθεί σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα έρευνας.

Τα πραγματικά αυτά παραδείγματα δείχνουν ότι οι πανεπιστημιακοί μας δεν βοηθούν τις επιχειρήσεις να αναπτύξουν καινοτομίες, ούτε καν να κάνουν στοιχειώδεις βελτιώσεις. Δεν φταίει γι’ αυτό η πράγματι χαμηλή χρηματοδότηση της έρευνας. Τα βασικά εμπόδια υπάρχουν στους νόμους για τα ασυμβίβαστα, στα κίνητρα και αντικίνητρα της πανεπιστημιακής καριέρας, στην περιρρέουσα νοοτροπία και στη ρητά αντικαπιταλιστική ιδεολογία ενός μεγάλου μέρους της πανεπιστημιακής κοινότητας. Αυτά πρέπει να αλλάξουμε και να καταπολεμήσουμε, αν μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή.

Χωρίς τη συμβολή πανεπιστημιακών και ερευνητών, είναι πολύ δύσκολο να έχουμε επιχειρήσεις καινοτόμους και παραγωγικές. Χωρίς τέτοιες επιχειρήσεις, δεν μπορούν να αυξηθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα. Γιατί, πώς αλλιώς θα παραχθούν καλά εισοδήματα; Δεν έχουμε τόσο ορυκτό πλούτο, δεν έχουμε τις πεδιάδες της Αργεντινής, δεν μπορούμε να στηρίξουμε τα πάντα στον τουρισμό. Εχουμε μόνο το μυαλό και τη γνώση για να μας πάνε παραπέρα.

Οι κάπηλοι της κοινωνικής ευαισθησίας κάνουν ό,τι μπορούν για να μην υπάρχει σχέση ανάμεσα στα πανεπιστήμια και στις επιχειρήσεις. Ετσι είναι σαν να λένε στους νέους: «Φύγετε έξω ή μείνετε να δουλεύετε με 500 ευρώ». Αλλά δεν το λένε, γιατί δήθεν νοιάζονται γι’ αυτούς. Ενώ το μόνο που θέλουν είναι να διατηρούν τα μικρά τους φέουδα αποκλεισμένοι από τον έξω κόσμο. Και ας μείνουν οι απόφοιτοι μέσα στη φτώχεια και την ανεργία.

* Ο κ. Αρίστος Δοξιάδης είναι συγγραφέας του βιβλίου «Το αόρατο ρήγμα: θεσμοί και συμπεριφορές στην ελληνική οικονομία».

Έντυπη Έκδοση

http://www.kathimerini.gr/759358/opinion/epikairothta/politikh/ta-panepisthmia-kai-h-ftwxeia

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 - ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ...


Γράφει ο Νίκος Σάνσης
25η Μαρτίου σήμερα και οι μνήμες γυρνάνε πίσω 193 χρόνια. Τότε που άνοιξη ξεκίνησε ο αγώνας της απόταξης των, 400 χρόνων, ζυγού της Τουρκικής επικυριαρχίας στην χώρα μας. Όλα συμφωνημένα, να ξεκινήσει ο αγώνας, την ίδια εποχή με την αναγέννηση της φύσης. Οι απλοί, φτωχοί, και αμόρφωτοι, Έλληνες, με φλόγα λευτεριάς στην καρδιά, που πόναγαν την πολύχρονη υπόδουλη πατρίδα, αποφάσισαν, παίρνοντας τα όπλα, να κάνουν την μεγάλη υπέρβαση, για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι.
Σήμερα η πατρίδα μας μετά από τόσα χρόνια βρίσκεται πάλι σε κρίσιμη καμπή. Σκλαβωμένη όχι από άλλο λαό. Αλλά από χρέη και κακοδιαχείριση στο δημόσιο τομέα που δημιουργήθηκαν από άστοχες οικονομικές ενέργειες των πολιτικών που κυβερνούν την χώρα μετά το 1974. Και ειδικότερα τελευταία χρόνια Την κατέστρεψαν και την έριξαν σε ατραπό με αγκάθια χωρίς γυρισμό και γιατρειά. Σήμερα που κάθε φορά σε σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, για την οικονομική και πραγματική μας τύχη, θα αποφασίσουν αυτοί που μας βοήθησαν τότε.
Δηλαδή φθάσαμε στο σημείο να κτυπάμε τις πόρτες αυτών που το 1821 συνέβαλλαν στον τότε αγώνα και μας βοήθησαν να ελευθερωθούμε. Σήμερα όμως οι ίδιοι αρνούνται να κάνουν τα ίδια όπως τότε, και πιθανόν δικαιολογημένα. Γιατί μπούχτισαν στην κοροϊδία. Και σε αυτά τα ψεύτικα στοιχεία που τους σερβίραμε, όλα αυτά τα χρόνια. Δεν μας πιστεύουν. Μας αναγκάζουν να μπούμε σε επιτήρηση, τοποθετώντας μας σε δύσκολα θρανία να δώσουμε αιματηρές εξετάσεις, για να πάρουμε κάποιο δάνειο σαν βοήθεια.
Μεγάλοι οι τότε απλοί και φωτισμένοι, λόγιοι και αγράμματοι πολέμαρχοι και πολιτικοί ηγέτες. Στη στεριά, οι Κολοκοτρώνης, Καραϊσκάκης, Παπαφλέσσας, Νικηταράς, Καποδίστριας, Ανδρούτσος, και τόσοι άλλοι. Στην θάλασσα οι Μιαούλης, Κανάρης, Μπουμπουλίνα κλπ.
Σε αντίθεση με τους σημερινούς πολιτικούς με τα πολλά πτυχία γνώσεων, με ξένες γλώσσες, αλλά για ορισμένους με αχόρταγα στομάχια. Και ο λαός με τους απλούς ανθρώπους με ένα στόχο να βοηθήσουν την δύσμοιρη πατρίδα. Οι τότε θυσίασαν ζωές και ιδανικά. Οι σημερινοί καλούνται να θυσιάσουν τις βολές τους.
Και τότε και σήμερα όλοι κλήθηκαν και καλούνται να βοηθήσουν. Η διαφορά του σήμερα με το χθες ήταν ότι, το 21 ήσαν όλοι πάμπτωχοι και οι ελάχιστοι πλούσιοι έδωσαν όλο τους το βιό για την σωτηρία της πατρίδας.
Οι σημερινοί πλούσιοι, σαφώς πολύ περισσότεροι, κρύβονται, διαφεύγουν, και δυσανασχετούν να δώσουν τον οβολό τους για να πάνε καλύτερα τα πράγματα. Μια ζωή στην αφάνεια και την αρπαχτή.
Σαν σήμερα πάλι ο Θεός με τον δροσοβόλο άγγελο του, αποκάλυψε το μυστικό της θείας γένεσης στην Παναγία. Μεγάλη τιμή, έως τη μενεξεδένια θυσία του Γλυκού της Έαρ, 33 χρόνια μετά. Η σταύρωση, ο θάνατος, και η ανάσταση του Κυρίου. Η ανάσταση ψυχής, σώματος και νου, για μια καλύτερη ζωή. Μια υπέρτατη θυσία, που σε λίγες μέρες θα εορτάσει πάλι η χριστιανοσύνη.
Ιδιαίτερα λοιπόν βαριά εφέτος η κατάσταση.
Όλος ο λαός το 1821 έκανε το καθήκον του και φτάσαμε σήμερα να ζούμε ελεύθεροι.
Αν θέλουμε να εξακολουθήσουμε να ζούμε έτσι, πρέπει όλοι να δώσουμε τον οβολό μας για να σωθεί η πατρίδα.
Να αλλάξουμε τις συνήθειες και τις βολές μας.
Να τιμωρηθούν οι ένοχοι.

Πιστεύω ότι αξίζει η Ελλάδα μας, λίγες θυσίες, και ας φταίξανε κάποιοι από εμάς τόσο πολύ.

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Λιαντίνης - "Θοδωράκης Κολοκοτρώνης" - Ο Ελληνισμός σώθηκε με τα στρατηγήματα



Ομιλία του Λιαντίνη στην Τρίπολη, στις 13 Φεβρουαρίου 1993, καλεσμένος του φιλοτεχνικού συλλόγου της πόλης.

Θέμα της ομιλίας: «Θοδωράκης Κολοκοτρώνης».

«Ο Ελληνισμός σώθηκε με τα στρατηγήματα».

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Διαβάζοντας τό φυλλάδιο ενημέρωσης δημοτών ενός  υποψηφίου δημάρχου  επισήμανα τα κάτωθι: 
"Τις βασικές προτεραιότητές του συνδυασμού του, οι οποίες είναι η αποκατάσταση των προβληματικών υποδομών, η εξυγίανση του Δήμου,  η εξεύρεση χρηματοδοτήσεων για αναπτυξιακά έργα,  αξιοποίηση χώρων  και η έμφαση στον τομέα της υγείας και στην επείγουσα διακομιδή ασθενών.
 Ακολούθησε ένας εξαιρετικά ενδιαφέρων διάλογος με τους πολίτες, οι οποίοι ανέδειξαν τα κυρίαρχα προβλήματα της περιοχής, όπως το αποχετευτικό, η καθαριότητα, το κυκλοφοριακό, η έλλειψη πεζοδρομίων και χώρων στάθμευσης, η κατάσταση και η διαχείριση των παραλιών κ.α."
Σας θυμίζει κάτι ; Φυσικά τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν όλοι οι δήμοι το θέμα είναι σε τι κλίμακα είναι είναι αυτά τα προβλήματα. Όταν γράφω κλίμακα εννοώ με άριστα το 10 πόσο ικανοποιημένοι είναι οι δημότες ενός δήμου.
Στην Αίγινα η βαθμολογία είναι κάτω από την βάση. Για αυτό ευθυνόμαστε όλοι οι διατελέσαντες δημοτικοί σύμβουλοι . Το ζητούμενο είναι τι κάνουμε από εδώ και πέρα. Το ερώτημα που τίθεται είναι αυτοί που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον να είναι υποψήφιοι τους ενδιαφέρει πράγματι να βοηθήσουν την Αίγινα ή σκοπεύουν να εξυπηρετήσουν συμφέροντα μικρά ή μεγάλα;
Ιδού η απορία...

Υ.Γ.
Σκόπιμα αφαίρεσα το όνομα της περιοχής.

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ


Το τελευταίο διάστημα έχει γίνει πλέον οφθαλμοφανής η προσπάθεια οικονομικού στραγγαλισμού του πλοίου Αγίου Νεκταρίου. Από τότε που δημιουργήθηκε η κοινοπραξία δεν έχει ως στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού αλλά στο πως θα εξοντώσει οικονομικά το πλοίο Άγιος Νεκτάριος ώστε να έχουμε μορφή μονοπωλίου στην γραμμή με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αυτό εκλαμβάνω ως πολίτης. Τις ώρες που έχει δρομολόγια ο Άγιος Νεκτάριος λίγο πρίν υπάρχει οικονομικό δρομολόγιο από την κοινοπραξία. Πόσο να αντέξει η πλοιοκτήτρια εταιρεία αυτό τον πόλεμο, όταν οι οικονομικές της δυνατότητες είναι περιορισμένες; Αν βγεί από την γραμμή ο Αγιος Νεκτάριος να ετοιμαστούμε για μειώσεις των δρομολογίων και αυξήσεις των ναύλων. Ο αποκλεισμός του νησιού πέραν του 12ώρου καθημερινά θα γίνει καθεστώς. Πως λύνεται το πρόβλημα αυτό; Φυσικά με αντίδραση. Κάποτε πριν από πολλά χρόνια το δρομολόγιο των 6:00 π.μ. μεταφέρθηκε στις 6:10 π.μ..Το κοινό είχε αντιδράσει με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση με αποτέλεσμα το δρομολόγιο να επανέλθει στην πρότερη ώρα . Το ίδιο είχε γίνει το 2005 (πάλι είχαμε αντίδραση και από την δημοτική αρχή και από πολίτες και κατάφερε η Αίγινα να έχει αξιοπρεπέστατα δρομολόγια). Τώρα που το επισημάναμε το πρόβλημα πρέπει να διεκδικήσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, με πρωτεργάτη σε αυτή την κίνηση τον δήμο, αυτό που μας ανήκει: καλύτερα δρομολόγια με ορθολογισμό και όχι φθηνό ανταγωνισμό. Αν δεν αντιδράσουμε, τότε θα δικαιωθούν αυτοί που λένε ότι ποτέ δεν ελευθερωθήκαμε από τον ραγιαδισμό. Ως δημοτικός σύμβουλος δεν θέλω να είμαι συνένοχος στην σιωπή. Άλλωστε το έχω επισημάνει αρκετές φορές στα δημοτικά συμβούλια.
 Οι τοπικές αρχές για μια ακόμη φορά σιωπούν, διεκδικώντας το δικαίωμα στη συνενοχή…
Αυτό πρέπει να αλλάξει και να προσπαθήσουμε από κοινού να λύσουμε επιτέλους, με αποφασιστικότητα τα διαιωνίζονται προβλήματα.
 Πως θα λύσουμε όμως τα προβλήματα από κοινού όταν υπάρχουν περίεργες σιωπές στα δημοτικά συμβούλια; Πως θα λύσουμε τα προβλήματα, όταν ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης ήταν σχεδόν μόνιμα απών από τα δημοτικά συμβούλια την τελευταία διετία;
Πως θα λύσουμε τα προβλήματα όταν στενός συνεργάτης του αρχηγού της μείζονος αντιπολίτευσης έχει την μερίδα του λέοντος στις απ’ ευθείας αναθέσεις;
Το δυστύχημα είναι ότι αυτά τα βλέπουν τα στελέχη της ελάσσονος αντιπολίτευσης και δεν μιλούν. Για παράδειγμα το θέμα για τις διαφορές του νερού το έφεραν στο δημοτικό συμβούλιο οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι. Τηρώντας την προεκλογική τους δέσμευση «καθημερινότητα και διαφάνεια», δε σώπασαν γιατί ούτε οι ίδιοι, ούτε οι αντίπαλοι τους δεν είχαν γραμμάτια στα συρτάρια τους!!!
 Για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η σιωπή; Υπάρχουν άραγε οφέλη και συμφωνίες κάτω από τα τραπέζι;
Δεν ξέρω, αφήνω τον αναγνώστη να σκεφτεί και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Ναι αυτή είναι η ΕΛΛΑΣ! Πρέπει να το δεις! (Βίντεο)



Το να φωνάζει μ' όλη τη δύναμη της ψυχής του αλλά και με επιχειρήματα ακλόνητα για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα ένας Βρετανός, έχει τη σημασία του. 

 Σε ομιλία του για τον οργανισμό Intelligence, που διοργανώνει συζητήσεις για πολλά σημαντικά ζητήματα, ο γνωστός Βρετανός ηθοποιός, συγγραφέας, δημοσιογράφος και κωμικός, μεταξύ άλλων, Stephen Fry, επιχειρηματολογεί πάνω στην άποψη πως τα μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Αθήνα.

http://offsite.com.cy/ne-afti-ine-ellas-prepi-na-dis-vinteo/

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Βοήθεια Χριστιανοί!


Χρόνια τώρα λέω ότι το μέλλον της Ελλάδος είναι η παροχή  υπηρεσίων στις νέες τεχνολογίες. Εκεί πρέπει να επενδύσουμε ως κράτος για να οδηγηθούμε στην ανάπτυξη. τεκμηριώνω το γιατί έχουμε έφεση εκεί ως λαός. Έχουμε ικανό ανθρώπινο δυναμικό για να επενδύσουμε. το γιατί δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε και να οδηγηθούμε στην ανάπτυξη. Το εξηγεί το άρθρο στο www.capital.gr . Διαβάστε το

"Ο τίτλος δεν είναι δική μας επιλογή. Τον επέλεξαν οι εργαζόμενοι μιας ιδιωτικής εταιρείας που αποφάσισαν να γράψουν επιστολή προς το Capital.gr και με την ελπίδα να την διαβάσει ο Πρωθυπουργός και να δώσει λύση. Οι άνθρωποι έχουν δίκιο. Η εταιρεία τους, Αντώνη, κινδυνεύει να κλείσει. Όχι γιατί δεν πουλάει! Κάθε άλλο!  Αλλά διότι το οικονομικό σας επιτελείο δεν κάνει για να διευθύνει ούτε περίπτερο. Πόσο μάλλον τις τύχες μιας ολόκληρης χώρας. Διάβασε την επιστολή Αντώνη! Κι ύστερα σκέψου τα χαμηλά ποσοστά σας στις δημοσκοπήσεις. Δεν είναι τυχαία...
«Απευθυνόμαστε σε εσάς με την ελπίδα ότι μπορεί να γράψετε κάτι, μπορεί να στείλετε ένα μήνυμα σε όσους αρμοδίους έχουν μείνει ακόμη που διατηρούν (έστω και εν μέρει) ψήγματα λογικής.
Είμαστε μια μικρή εταιρεία πληροφορικής που με νύχια και με δόντια έχουμε καταφέρει να επιζήσουμε από την κρίση.
Μάλιστα για να το καταφέρουμε επιδιώξαμε και πετύχαμε να πουλάμε υπηρεσίες στο εξωτερικό.
Τώρα το Ελληνικό Δημόσιο αποφάσισε να μας κλείσει και να προσθέσει αδίκως και άλλους ανέργους στις ουρές που υπάρχουν ήδη. Η πίκρα είναι ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να κλείσει η εταιρεία, παρά μόνον η ανικανότητα και η εχθρότητα του Ελληνικού κράτους.
Και εξηγούμαστε.
Πρώτον. Από 1ης του έτους η εταιρεία στην οποία πουλάμε υπηρεσίες στο εξωτερικό μας ζήτησε πιστοποιητικό ΄φορολογικής κατοικίας΄ προκειμένου όταν εξοφλεί τα τιμολόγιά μας να μας κάνει την νόμιμη στη χώρα αυτή παρακράτηση φόρου σύμφωνα με τη σύμβαση  αποφυγής διπλής φορολογίας που έχει η Ελλάδα με τη χώρα αυτή.
Δηλαδή πρέπει το ΥΠΟΙΚ να μας δώσει ένα χαρτί που να λέει το αυτοδίκαια προφανές, ότι το ΑΦΜ της εταιρείας μας είναι δηλωμένο στην Ελλάδα και η εταιρεία πληρώνει φόρους στην Ελλάδα. Τόσο απλό και προφανές, το χαρτί ζητάμε.
Ε, λοιπόν, αυτό που μπορεί κανείς να δει στο TAXIS σε πέντε δευτερόλεπτα αν χτυπήσει τα στοιχεία μας, μας το αρνούνται από τις 8 Ιανουαρίου.
Πάμε για Απρίλη, έχουνε περάσει μήνες πλέον, και το χαρτί άφαντο. Χωρίς χαρτί οι του εξωτερικού δεν πληρώνουν. Οπότε πάμε για φούντο. Όταν δε παρακαλούμε το ΥΠΟΙΚ, μας βρίζουν και μας απειλούν γιατί τους... ενοχλήσαμε!!!
Δεύτερον.
Εντρομοι ανακαλύψαμε προ ημερών ότι οι πελάτες μας πρέπει να μας κρατάνε το 20% των τιμολογίων που κόβουμε και να το δίνουν στην εφορία έναντι δικών μας μελλοντικών φόρων. Κάποιος φωστήρας σκέφτηκε και έγραψε να γίνεται τέτοια παρακράτηση σε όσους ΄εισπράττουν δικαιώματα΄, χωρίς να σκεφτεί ότι οι εταιρείες πληροφορικής όταν πουλάνε ένα πρόγραμμα πουλάνε ΄άδειες χρήσεως΄ του προγράμματος και όχι κυριότητα, πράγμα που ερμηνεύεται σαν ΄πνευματικό δικαίωμα΄ και συνεπώς τώρα επισύρει κράτηση 20%.
Ποιά εταιρεία πληροφορικής (τομέας του μέλλοντος, τρομάρα μας) μπορεί να αντέξει 20% ξαφνική μείωση των εσόδων της; Θα έπρεπε να είχαμε κέρδος 50 σε κάθε τιμολόγιο 100 που κόβουμε για να δικαιολογείται να μας κρατάνε 20 φόρο (και μάλιστα προκαταβολικά).  Ποιό 50 κέρδος, εδώ αγωνιζόμαστε να επιβιώσουμε.
Μας έχει πιάσει απόγνωση:  Ασχοληθήκαμε με το Software και μάλιστα το εξειδικευμένο. Βρήκαμε πελάτες στο εξωτερικό. Είμαστε έτοιμοι να φέρουμε συνάλλαγμα στην Ελλάδα και να το φέρνουμε για χρόνια επειδή η ειδικότητά μας αναγνωρίζεται, και τώρα έρχεται το Ελληνικό κράτος και μας ρίχνει δύο σφαλιάρες άνευ λόγου και αιτίας, και μας διαλύει!!!
Τι στο διάολο να κάνουμε πια; Πώς θα ζήσουμε;  Γιατί δεν μας θέλουν ζωντανούς; Γιατί θέλουν να μας εξοντώσουν; Νικάμε διεθνώς τον ανταγωνισμό, και μας καταδικάζει σε θάνατο ένας βιδωμένος σε μια καρέκλα που έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα!
Αν υπάρχει Θεός, έλεος!
Σας παρακαλούμε, αν μπορείτε κάντε κάτι».
Τρομερό! Νικάμε, λέει, διεθνώς τον ανταγωνισμό και μας καταδικάζει σε θάνατο ένας βιδωμένος σε μία καρέκλα που έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα. Και ξέρεις κάτι άλλο Αντώνη; Οι άνθρωποι ζήτησαν να μην δημοσιοποιηθεί το όνομα της εταιρείας που εργάζονται. Επειδή φοβούνται. Ναι, αυτή είναι η πραγματικότητα στην Ελλάδα του 2014: Να φοβούνται οι δημιουργικοί άνθρωποι και να αλωνίζουν οι γραφειοκράτες και οι αεριτζήδες. Δεν ξέρω για σένα, αλλά σε όλους εμάς η έκκλησή τους μας συγκλονίζει: «Αν υπάρχει Θεός, έλεος». "
Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@capital.gr
Πηγή:www.capital.gr

ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ , ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΡΑΓΙΑΔΕΣ

Τα παράθυρα της κρατικής διαφθοράς δεν κλείνουν

Κλείνουν δήθεν τις πόρτες στην γραφειοκρατία αλλά ανοίγουν τεράστια παράθυρα στην διαφθορά. Οι μεταρρυθμίσεις στην φορολογία, στις αδειοδοτήσεις, στην χωροταξία, στις ενεργειακές σπατάλες, και στην υπαγωγή επενδύσεων σε προγράμματα της Ε.Ε. προετοιμάζουν το έδαφος. Και με τα "ψιλά γράμματα" επεκτείνουν συναλλαγή και διαφθορά. Το κράτος της αστυνόμευσης και της απατεωνιάς "κρύβεται" στους νέους ελεγκτικούς μηχανισμούς που ήδη ετοιμάζονται.

ΠΡΙΝ ΑΠΟ 28 ΧΡΟΝΙΑ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ


Σαν σήμερα το 1996 έφυγε από τη ζωή ο νομπελίστας ποιητής, Οδυσσέας Ελύτης σε ηλικία 85 ετών.Έλληνας ποιητής και ζωγράφος. Ο Οδυσσέας Ελύτης υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους ποιητές μας, που τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1979. Αποτέλεσε ένα από τα επίλεκτα μέλη της λεγόμενης «γενιάς του τριάντα» στον χώρο της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

ΕΝΑ ΑΚΡΑΙΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ.


 Αν λοιπόν κάποιος θέλει να κάνει την πλάκα του ή πιο σωστά αν κάποιος θέλει να ξεφτιλίσει το τοπικό πολιτικό σύστημα σε ένα δήμο. Ποιά μπορεί να είναι η σκέψη του; Να κάνει κάτι πολύ  απλό να βάλει νέους και άφθαρτους, χωρίς εξαρτήσεις και δεσμεύσεις από συμφέροντα και συγγενείς , στην περίπτωση δε που δεν συμπληρώνει το απαιτούμενο αριθμό στελεχών του συνδυασμού να χρησιμοποιήσει το άρθρο 16 του3463/06  με το οποίο ένας  υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος έχει το δικαίωμα της προσωρινής μεταδημότευσης . Με αυτό τον τρόπο σίγουρα έχει κατορθώσει να κατεβάσει συνδυασμό.  Έτσι  δίνει το ραντεβού στην κάλπη με όλους αυτούς που θεωρεί ότι τον πολέμησαν , τον άδειασαν , δεν τον εμπιστεύτηκαν. Με μια τέτοια κίνηση δείχνει ότι δεν τους έχει ανάγκη είναι μόνος του και με ένα παρατρεχάμενο μπορεί να κάνει την δουλειά του.
Αν μάλιστα έχει σύμβουλο με  εμπειρία σε στήσιμο τέτοιου συνδυασμού δεν θα  είναι δύσκολο να στελεχώσει ένα τέτοιο συνδυασμό με στόχο την κάθοδο στις δημοτικές εκλογές . Αν μάλιστα ο υποψήφιος δήμαρχος έχει λαϊκό έρεισμα που θα του δώσει μέχρι 1000+ ψήφους τότε σίγουρα θα εκλέξει μαζί με τον εαυτό του τρείς συμβούλους. 
Στην περίπτωση που θέλει να βγάλει δημοτικό σύμβουλο τον δικό του άνθρωπο έχει δύο επιλογές: η πρώτη είναι να δώσει γραμμή να ψηφιστεί ο δικός του άνθρωπος   και εναλλακτικά σε  περίπτωση που δεν τα καταφέρει να πείσει τους ανθρώπους που τον εμπιστεύονται να ψηφίσουν τον δικό του άνθρωπο , να παραιτηθούν οι σύμβουλοι που θα εκλεγούν μέχρι  ο δικός του άνθρωπος να καταφέρει να γίνει σύμβουλος.
Τρελό σενάριο , σενάριο επιστημονικής φαντασίας ίσως αλλά μην σας εκπλήξει αν το δείτε να υλοποιείται.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΗΣ Η ΝΤΡΙΠΛΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ !!! 14/03/1982



Το σκορ του αγώνα Ηρακλής - ΑΕΚ, στις 14 Μαρτίου 1982, έχει ξεχαστεί. Η ντρίμπλα του Βασίλη Χατζηπαναγή στον Τάκη Στυλιανόπουλο, όχι.

Απ' όλες τις μεγάλες στιγμές του Βασίλη Χατζηπαναγή, αυτή είναι η πιο διάσημη.

Με μία ασύλληπτη ντρίμπλα με τακουνάκι (!) ο «Νουρέγεφ» των ελληνικών γηπέδων άφησε τον δύσμοιρο αμυντικό της ΑΕΚ να τον κοιτάζει σαστισμένος και στο τέλος... να πέφτει στο έδαφος! Μία ντρίμπλα παγκόσμιας κλάσης, διότι τέτοιος παίκτης ήταν ο Χατζηπαναγής...

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ 2006 - ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ - Σχοινοχωρίτης Χρήστος του Κωνσταντίνου


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ 2006 - ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ - Ψάλτη Μαρίνα-Σταυρούλα του Αντωνίου


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ 2006 - ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ - Σιμερδάνης Νικόλαος του Ιωάννη


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ 2006 - ΑΙΓΙΝΑ ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ - Γκότσης Τρύφων του Χρήστου


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ 2006 - ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ - Μούρτζης Δημήτριος του Γεωργίου


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ 2006 - ΑΙΓΙΝΑ ΠΡΩΤΟ ΝΗΣΙ - Σακκιώτης Θεοδόσιος (Σάκης ) του Γεωργίου


Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Έτσι θα γίνει η ψηφιοποίηση των εγγράφων (ΠΔ)


Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά στο Ηλεκτρονικό Αρχείο και στην Ψηφιοποίηση των εγγράφων.

Τα βασικά σημεία του Προεδρικού Διατάγματος αφορούν θέματα σχετικά με την αρχειοθέτηση ηλεκτρονικών εγγράφων και δεδομένων, καθώς και τη διαδικασία ψηφιοποίησης των έντυπων αρχείων της Δημόσιας Διοίκησης.

Παράλληλα ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με τα οργανωτικά και τεχνικά μέτρα ασφάλειας. Τέλος, προβλέπεται μηχανισμός δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας για την ανάκτηση των δεδομένων από καταστροφή ή βλάβη του συστήματος ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης.

Αποτελεί μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την υλοποίηση της πολιτικής για την αποκλειστικά ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων στο δημόσιο, και αποτελεί συνέχεια σχετικών ρυθμίσεων που έχει ήδη θεσμοθετήσει το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, όπως η Υπουργική Απόφαση που αφορά στη διακίνηση εγγράφων μεταξύ φορέων του δημοσίου τομέα και φυσικών προσώπων ή ΝΠΙΔ, η Υπουργική Απόφαση για την ασφαλή χρονοσήμανση και ηλεκτρονική επιβεβαίωση λήψης εγγράφων, κ.α.

Κατά τη σύνταξη του καταβλήθηκε προσπάθεια ώστε να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες των υφιστάμενων υποδομών και των εν εξελίξει συγχρηματοδοτούμενων έργων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΕΣΠΑ, ώστε να μην προκληθούν πρόσθετες δαπάνες στο κρατικό προϋπολογισμό.

http://www.aftodioikisi.gr/proto-thema/dimosio-etsi-tha-ginei-i-psifiopoiisi-ton-engrafon-pd

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Που πάνε οι εισπράξεις από τα διόδια;;; Αυτό που θα διαβάσετε είναι ασύλληπτο


Από πρόχειρους υπολογισμούς για ένα χιλιόμετρο ενός τμήματος εθνικού δρόμου πλάτους 20m, το κόστος για την κατασκευή του ανέρχεται στο ποσό του 8.000.000 ευρώ.

Δηλαδή με απλά λόγια το κόστος κατασκευής είναι 100ευρώ/m2 ,
αν υπολογίσουμε για. γεφυρώσεις αρδευτικά κλπ ένα διπλάσιο κόστος ανηγμένο σε m2 τροποποιείται σε.200ευρώ/m2.
Αν διπλασιάσουμε το συνολικό κόστος για απρόβλεπτα και διάφορα ειδικά έργα το συνολικό κόστος τροποποιείται σε 400 ευρώ/m2.
Αυτό σημαίνει ότι για την κατασκευή ενός χιλιομέτρου απαιτείται κόστος 400Χ20Χ1000 = 8.000.000 ευρώ /km.
Επίσης από πρόχειρους υπολογισμούς τα έσοδα σε ετήσια βάση από τις εισπράξεις των διοδίων ανέρχονται σε περίπου 2.177.000.000 δίς ευρώ.
Τα τμήματα του εθνικού μας δικτύου που μπορούν να ενώσουν ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια είναι:
  1. ΑΘΗΝΑ-ΠΑΤΡΑ = 220km (εισπράξεις 10.000Χ6Χ366 = 110.000.000 ευρώ)
  2. ΚΟΡΙΝΘΟΣ- ΚΑΛΑΜΑΤΑ = 250km (εισπράξεις 20.000Χ8Χ366 = 58.000.000 ευρώ)
  3. ΠΑΤΡΑ-ΚΑΛΟ ΝΕΡΟ = 150km (εισπράξεις 20.000Χ4Χ366 = 30.000.000 ευρώ )
  4. ΡΙΟ-ΙΩΑΝΝΙΝΑ = 225km (εισπράξεις 40.000Χ18Χ366 = 263.000.000 ευρώ)
  5. ΕΓΝΑΝΤΙΑ( ΙΩΑΝΝΙΝΑ-ΑΛΕΞ/ΛΗ) = 566km (εισπράξεις 100.000Χ6Χ366 = 219.000.000 ευρώ)
  6. ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣ/ΝΙΚΗ = 502km (εισπράξεις 150.000Χ23Χ366 = 1.262.000.000 ευρώ)
  7. ΛΑΡΙΣΣΑ-ΙΩΑΝΝΙΝΑ = 189km
  8. ΛΑΜΙΑ-ΑΝΤΙΡΙΟ = 170km
  9. ΧΑΝΙΑ-ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ = 202km
10. ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ = 45km (εισπράξεις 200.000Χ4Χ366 = 235.000.000 ευρώ)
Το συνολικό μήκος του παραπάνω δικτύου είναι 2.519km
Αν δεχθούμε ότι στη χώρα μας τα ΙΧ επιβατηγά και φορτηγά που κυκλοφορούν είναι περίπου 8.000.000 με ένα μέσο όρο 200 ευρώ το χρόνο που πληρώνουν για τέλη κυκλοφορίας, το κράτος εισπράττει 8.000.000Χ200 = 1.600.000.000 δίς ευρώ.
Με τους παραπάνω υπολογισμούς συγκεντρώνονται περίπου 3,77 δίς ευρώ το χρόνο για την «συντήρηση» των δρόμων.
Αν δεχθούμε ότι δαπανάται ένα ποσόν περίπου 20% για την συντήρηση και την λειτουργία των δρόμων, δηλαδή 770.000.000 ευρώ περισσεύουν 3δίς ευρώ.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ - ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ:
  1. Για την κατασκευή ολοκλήρου του εθνικού δικτύου εκ του μηδενός απαιτούνται 2.519Χ8.000.000 = 20.152.000.000 δίς ευρώ.

  2. Με τις παραπάνω εισπράξεις σε 7 χρόνια έχει ανακατασκευαστεί το εθνικό δίκτυο εξ, ολοκλήρου.

  3. Γιατί σταμάτησαν οι εργασίες συνέχισης των δρόμων και ανακοινώνουν προγράμματα ΕΣΠΑ για την συνέχιση τους;

  4. Γιατί αυξήθηκαν οι εισφορές στα διόδια;

  5. Γιατί με την κατάργηση διοδίων η χώρα μας πλήρωσε πρόστιμο σε εργολάβους 7.000.000 ευρώ, και πως υπολογίστηκε η  ανταποδοτικότητα;

  6. Πόσα χρήματα έβαλαν οι εργολάβοι για την κατασκευή των οδών που ελέγχουν;

  7. Γιατί το κόστος κατασκευής στην Ελλάδα είναι τριπλάσιο από αυτό των Ευρωπαϊκών χωρών;

  8. Ποιος θα πληρώσει την ζημιά για την κακοτεχνία στο τμήμα ΤΡΙΠΟΛΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ που δεν λειτουργεί εδώ και 4 χρόνια και ανέρχεται σε 200 εκατομμύρια ευρώ σαν κόστος και άλλα 100 εκατομ. περίπου από στέρηση εσόδων από τα διόδια, δηλαδή συνολικά 300.000.000 ευρώ.;

  9. Πού πήγαν οι εισπράξεις περίπου 15 δίς ευρώ την τελευταία πενταετία που δεν έχει κατασκευασθεί ούτε ένα μέτρο δρόμου ενώ αυτές γίνονται κανονικά;

10. Πόσα χρήματα πρέπει να προσθέσουμε στα παραπάνω που έχουν εισπραχθεί από την Ευρώπη από εθνικά προγράμματα τύπου ΕΣΠΑ κλπ;

11. Πόσο μήκος δρόμου έχει κατασκευαστεί τα τελευταία 5 χρόνια και με ποιό κόστος;

Του Τ. Παναγιωτόπουλου (πολ. μηχανικού)
Πηγή: aragma.gr

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

ΑΡΘΡΟ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΤΕΥΧΟΣ 150 : ΟΤΑΝ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΙΩΠΑ, Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ...ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ


Ο απολογισμός της διοίκησης ήταν άκρως προκλητικός. Όμως, κανείς από την αντιπολίτευση δεν επιχείρησε να αντιπαρατεθεί με τον Δήμαρχο για τα όσα ακούστηκαν. Ίσως, επειδή τώρα, πρέπει να  τα έχουν όλοι καλά μαζί του, αφού διεκδικούν ένα μερίδιο της εκλογικής του πίτας. Ο μόνος που σήκωσε τους τόνους, ήταν ο ανεξάρτητος Δημ. Σύμβουλος κ. Νίκος Οικονόμου. Με μια μεγάλη  επιστολή του στον διαδικτυακό τόπο neaepohi.gr, ο κ. Οικονόμου δίνει με γλαφυρό τρόπο απάντηση στον κ. Σακκιώτη για τα κατορθώματά του.  Δημοσιεύουμε ένα μέρος αυτής της επιστολής, αφού η έντυπη έκδοση δεν επέτρεψε την δημοσίευση του συνολικού κειμένου...

 Στην συνέντευξη-απολογισμό που έδωσε ο δήμαρχος  Αίγινας κύριος Σακκιώτης στα ΜΜΕ έκανε λόγο ότι κατάφερε  να μηδενίσει  το  δημοτικό χρέος με επιδοτήσεις ύψους 11,3 εκατομμυρίων ευρώ. Από πού όμως προέκυψε ο μηδενισμός (σχεδόν) του δημοτικού χρέους μέσω επιδοτήσεων; Αυτό σκόπιμα δεν το ανέφερε. Δυστυχώς ,  αυτό έγινε λόγω μνημονίου. Το μνημόνιο ήταν αυτό που επέβαλε τον ορθολογισμό των οικονομικών όλων των δήμων.
Έχουμε και λέμε 3.450.000 ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα χρέη (μέχρι το 2011). Τα ληξιπρόθεσμα του δήμου ήταν 5.468.000 ευρώ σύμφωνα με την οικονομική υπηρεσία , που σημαίνει ότι δεν καταφέρατε να πάρετε όλη την επιχορήγηση για τα ληξιπρόθεσμα.

Η τωρινή διοίκηση του δήμου κατάφερε και πήρε 5.000.000 ευρώ επιπλέον επιχορήγηση για το νερό σε σχέση με την προηγούμενη. Αυτό οφείλεται στη βοήθεια που έδωσε ο υπουργός Παιδείας κος Αρβανιτόπουλος. Τον οποίο και ευχαρίστησε στη συνέντευξή του ο δήμαρχος. Ως γνωστόν η ΕΥΔΑΠ ιδιωτικοποιείται , ο νέος ιδιοκτήτης θα την πάρει χωρίς χρέη. Έτσι λοιπόν  όσοι δήμοι  είχαν οφειλές στην ΕΥΔΑΠ τις πλήρωσε το κράτος. Στην συνέχεια το οφειλόμενο ποσό των δήμων θα το κρατάει το κράτος από τα χρήματα που τους δίνει ως επιχορήγηση. Το ποσό για το δήμο Αίγινας ήταν περίπου 2.800.000 ευρώ. Αν αθροίσουμε τα παραπάνω ποσά βγαίνει το ποσό των επιδοτήσεων.

Οφείλω να αναγνωρίσω στον δήμαρχο το «τρέξιμο» που έκανε.  Όμως ο δήμαρχος ξέχασε να ευχαριστήσει ονομαστικά δύο ανθρώπους που τον βοήθησαν . Ο ένας είναι ο βουλευτής της ΝΔ κος Κατσαφάδος που τον βοήθησε στα ληξιπρόθεσμα χρέη. Ήταν σημαντική η βοήθεια του (επιτρέψτε μου να το γνωρίζω καλά το θέμα). Ο άλλος είναι ο ανεξάρτητος πλέον δημοτικός σύμβουλος κος Δημήτρης Ιωαννίδης. Χάρις στην βοήθεια που έδωσε στο  δήμαρχο κατάφερε και πήρε ο δήμος την επιπλέον επιδότηση των 5.000.000 ευρώ για το νερό. Επίσης τον βοήθησε τόσο στο ξεμπλοκάρισμα της μεταφοράς της βιβλιοθήκης όσο και στη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση της Μητρόπολης. Η βοήθεια των κύριων Σγουρού και Κατσικάρη είναι στην υλοποίηση των έργων που γίνονται στο δήμο μας μέσω της περιφέρειας.

Αυτό που δεν ανέφερε ο αξιότιμος δήμαρχος μας είναι ότι δεν έγινε μείωση των απωλειών του νερού και ότι δεν μειώθηκε  το  λειτουργικό κόστος του δήμου. Ξέχασε να κάνει αναφορά στην χρηστή διαχείριση του λιμενικού ταμείου των 145 απευθείας αναθέσεων και με τα  ταμειακά διαθέσιμα των 7.500 ευρώ  για το 2012.
Ο πραγματικός απολογισμός δεν είναι άλλος παρά αυτός που λέγεται καθημερινότητα. Τι βιώνει ο Αιγινήτης πολίτης και τι εισπράττει ο επισκέπτης; Άλλου είδους  πλεόνασμα. Πλεόνασμα σκουπιδιών, πλεόνασμα από λακκούβες, πλεόνασμα σε διακοπές νερού.  Πλεόνασμα , άρα θετικό πρόσημο ,  μόνο που είναι αρνητικό το αποτέλεσμα.

Η εικόνα του νησιού υπέστη  μεγάλο πλήγμα με τα παραπάνω πλεονάσματα. Είναι κατά πολύ μεγάλο το κόστος επαναφοράς του νησιού σε μια λειτουργική κατάσταση. Το νησί υπέστη ολική καταστροφή που επέφερε η νυν δημοτική αρχή. Έχει αλλοιωθεί η μορφή και η εικόνα του νησιού. Το νησί δεν έχει την εικόνα που είχε πριν. Οι μεγάλες διακοπές νερού τους καλοκαιρινούς μήνες για να μειωθούν τα πόσα καταβολής χρημάτων στους υδρομεταφορείς και τα βουνά από τα σκουπίδια για να μην πληρώνουμε μεταφορικά ήταν αυτά που μας δημιούργησαν το πλεόνασμα . Μόνο που θα περάσουν χρόνια για να συνέλθει η Αίγινα από αυτό το πλήγμα . Μα πάνω από όλα θα χρειαστεί πολύ δουλειά τόσο από τις επόμενες διοικήσεις όσο και από τους πολίτες.

Το συγκριτικό μας πλεονέκτημα που είναι ο τουρισμός δέχθηκε μεγάλο πλήγμα  και δύσκολα επουλώνεται. Αν αντί να ξοδεύουμε χρήματα για  φαγητό στο σπίτι τα ξοδεύουμε για να πληρώνουμε  τους λογαριασμούς σε κινητά τηλέφωνα και δευτερεύουσες ανάγκες   είναι σίγουρο πως  τα παιδιά μας θα πεινάσουν. Το κράτος έκοψε μισθούς και συντάξεις έκανε περικοπές στην παιδεία και στην υγεία έβγαλε πλεόνασμα αλλά  ο πολίτης υποφέρει. Τέτοια πλεονάσματα δεν τα θέλουμε.

Οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι δεν είναι εξαρτημένοι από γραμμάτια που πρέπει να εξοφλήσουν ή να εισπράξουν στις προσεχείς εκλογές του Μαϊου. Τα κακώς κείμενα της καθημερινότητας τα είχαμε επισημάνει εξ' αρχής. Ζητάγαμε να δοθεί έμφαση στην καθημερινότητα και η διοίκηση έδινε έμφαση στις γιορτές και τις βραβεύσεις.  Η διοίκηση κώφευε  καθώς την είχε τρελάνει η ντόλτσε βίτα των βραβεύσεων. Αυτή ήταν και είναι η διαφορά μας .


Τώρα που πέφτει όμως η αυλαία και σβήνουν τα φώτα  .

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΤΕΥΧΟΣ 150 

Αγχώνεστε εύκολα; Δείτε τι πρέπει να κάνετε!

Σίγουρα όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε αισθανθεί αγωνία, αβεβαιότητα ή ακόμη και φόβο στη σκέψη μίας εξέτασης ή την πρώτη μέρα στην καινούργια δουλειά. Βέβαια, μία τέτοια αντίδραση είναι ως ένα σημείο απόλυτα υγιής, ωστόσο όταν το άγχος κυριαρχεί στην καθημερινότητά μας, με αποτέλεσμα να μας εμποδίζει από το να σκεφτόμαστε λογικά, τότε θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και μάλιστα άμεσα. Δείτε τι συμβουλεύουν οι ειδικοί, αν το άγχος σας κυριεύει συχνά και θέλετε να το αποβάλετε: - Μιλήστε σε κάποιον φίλο, συγγενή ή σε κάποιον ειδικό. - Αντιμετωπίστε το χειρότερο που μπορεί να συμβεί μέσω της νοερής απεικόνισης. Έχοντας φανταστεί μια αγχώδη κατάσταση, είστε καλύτερα προετοιμασμένος. - Γράψτε τις ανησυχίες σας σε ένα χαρτί σε προτάσεις και όχι ερωτήσεις. Μετά από λίγο καιρό, θα δείτε ότι οι περισσότερες από αυτές ήταν αβάσιμες. - Κάντε μια λίστα με τις ανησυχίες σας με σειρά προτεραιότητας και αρχίστε να τις αντιμετωπίζετε μία-μία, ξεκινώντας από τη λιγότερο «φοβερή». Έτσι, θα αρχίσετε να αποκτάτε και αυτοπεποίθηση. - Γίνεται διεκδικητικοί. - Αρχίστε να ελέγχετε τις ανησυχίες σας, φανταστείτε ότι τις βάζετε μέσα στο συρτάρι του γραφείου σας και το ανοίγετε όποτε θέλετε εσείς. - Χαλαρώστε, ακολουθώντας μεθόδους όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός. - Γυμναστείτε. - Αλλάξτε τις διατροφικές σας συνήθειες. Για παράδειγμα, η καφεΐνη είναι διεγερτικό και εντείνει τον στομαχόπονο και τους πονοκεφάλους. - Όταν αισθάνεστε ότι αρχίζετε να ανησυχείτε για κάτι, επικεντρωθείτε σε κάτι άλλο. Διαβάστε ένα βιβλίο ή ακούστε την αγαπημένη σας μουσική. onmed.gr

Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

ΠΩΣ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΟ ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΝΗΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ

Ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά που μπορεί παρατηρείται σε έλλειψη κατά την περίοδο της νηστείας της Μ. Σαρακοστής είναι το ασβέστιο. Το νηστίσιμο διαιτολόγιο αδυνατεί να παρέχει την απαραίτητη ποσότητα ασβεστίου στον οργανισμό, κυρίως λόγω της έλλειψης γαλακτοκομικών αλλά και της χαμηλής βιοδιαθεσιμότητας του από τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Για το λόγο αυτό, άτομα με υψηλές και άμεσες απαιτήσεις σε ασβέστιο όπως τα παιδιά και οι έφηβοι, που βρίσκονται σε περίοδο ανάπτυξης, αλλά και άτομα με οστεοπενία ή οστεοπόρωση, θα πρέπει να αποφεύγουν μακροχρόνιες περιόδους αποχής από τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ωστόσο, αν κάποιος αναζητεί εναλλακτικές πηγές ασβεστίου κατά τη νηστεία τέτοιες είναι οι ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα, το μπρόκολο και το σπανάκι, καθώς επίσης και το σουσάμι και τα προϊόντα του όπως το ταχίνι και ο χαλβάς. Σύμφωνα με τους ειδικούς μία κουταλιά της σούπας σουσάμι μπορεί να καλύψει μέχρι και το 1/3 των αναγκών σε ασβέστιο ενός υγιούς ενήλικα. Ωστόσο, επισημαίνουμε και πάλι ότι φυτικής προέλευσης τροφές ναι μεν μπορεί να περιέχουν ασβέστιο, αλλά αυτό απορροφάται σε πολύ μικρότερο βαθμό σε σχέση με το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι. Πηγή: neadiatrofis.gr

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος -Ενα απλό βίντεο για το πιο περίπλοκο όργανο του σώματος

 

 Το μέγεθός του συγκρίνεται με εκείνο ενός μικρού κουνουπιδιού. Κι όμως, ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι το πιο περίπλοκο όργανο του σώματος. Πώς λειτουργεί; Επεξεργάζεται περίπου 70.000 σκέψεις κάθε ημέρα. Αλλά πού αποθηκεύει τις πληροφορίες; Και πώς «δημιουργεί» τις γνώσεις, τις αναμνήσεις, αλλά και τις δεξιότητες που έχει ο κάθε άνθρωπος; Ενα βίντεο του Guardian απαντά σε όλες τις ερωτήσεις, δίνοντας μία εικόνα εκ των έσω για το πώς λειτουργεί αυτό το «εργοστάσιο» ιδεών, που διαθέτει ο καθένας από εμάς.