MENU

style> #navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;} ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;} ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;} #navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;} ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;} #navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Με ευρωπαϊκή Δικτύωση θα χρηματοδοτηθούν οι δήμοι


Την ανάγκη της ευρωπαϊκής δικτύωσης των δήμων, ως βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο, επισημαίνει με δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών μόλις επέστρεψε από τις Βρυξέλλες όπου ενημερώθηκε για τις δυνατότητες οικονομικής ενίσχυσης των δήμων, Με το δελτίο τύπου καλεί όλους τους δήμους της Ελλάδας να κινήσουν διαδικασίες για να συμμετάσχουν στις ευρωπαϊκές δικτυώσεις.

Το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με στόχο την ενίσχυση της οργανωτικής και διαχειριστικής ικανότητας των ελληνικών δήμων και περιφερειών της χώρας και προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα καθημερινά προβλήματα των κατοίκων τους, το Υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει ενεργά, τόσο σε θεσμικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο, τη συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκά δίκτυα τοπικών και περιφερειακών αρχών.

Μέσω των σχετικών κοινοτικών προγραμμάτων, η συμμετοχή των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) σε ευρωπαϊκά δίκτυα συνιστά μία σχετικά χαμηλού κόστους λύση για τον εντοπισμό, τη μεταφορά, και την εφαρμογή ευρωπαϊκών καλών πρακτικών σε τομείς άμεσου ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των συνεδρίων και των εργαστηρίων που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα κατά τη διάρκεια της 12ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Περιφερειών και Πόλεων (OPEN DAYS 2014) στις Βρυξέλλες, η ευρωπαϊκή δικτύωση των ΟΤΑ συνιστά πλέον βασικό όρο για την επιβίωσή τους στο σύγχρονο ευρωπαϊκό περιβάλλον για την πραγματοποίηση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θεόφιλος Λεονταρίδης διατηρεί συνεχή επικοινωνία με τα αρμόδια στελέχη των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου της ΕΕ και της Επιτροπής των Περιφερειών, καθώς η προετοιμασία για τα κυριότερα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ευρωπαϊκή δικτύωση των δήμων και των περιφερειών ολοκληρώνεται εντός των προσεχών εβδομάδων και οι πρώτες προσκλήσεις για την υποβολή προτάσεων αναμένονται εντός του πρώτου εξαμήνου του νέου έτους.

Εν προκειμένω, το Πρόγραμμα Διαπεριφερειακής Συνεργασίας της περιόδου 2014-2020 INTERREG EUROPE, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας URBACT III 2014-2020 αλλά και το Ευρώπη για τους Πολίτες 2014-2020, του οποίου την εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο συντονίζει το Υπουργείο Εσωτερικών, αποβλέπουν, μέσω της δημιουργίας ευρωπαϊκών δικτύων δήμων και περιφερειών, στα εξής:

•      στην υλοποίηση έργων τοπικού και περιφερειακού ενδιαφέροντος,
•      στο σχεδιασμό πολιτικής,
•      στην εξασφάλιση ότι οι καλές πρακτικές που έχουν εντοπιστεί μεταφέρονται στις περιφερειακές πολιτικές των κρατών-μελών της ΕΕ,
•      στην από κοινού βελτίωση των ικανοτήτων και των γνώσεων των τοπικών και περιφερειακών φορέων σε τομείς, όπως η απασχόληση και η κινητικότητα του εργατικού δυναμικού, η κοινωνική ένταξη και η καταπολέμηση της φτώχειας, η έρευνα και η καινοτομία, η ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, το περιβάλλον και η αποδοτική χρήση των πόρων.

Με αυτόν τον τρόπο, περιφέρειες και δήμοι, με μικρότερη πείρα σε συγκεκριμένους τομείς πολιτικής, καθίστανται ικανοί να συμπορεύονται με τις περιφέρειες και τους δήμους, που διαθέτουν περισσότερη πείρα στους τομείς αυτούς.

http://www.myota.gr/

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Αλλάζουν τα πάντα στα δημοτικά σχολεία

Για μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή που αφορά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση μίλησε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας και για την οποία θα συγκληθούν όλα τα Συμβούλια και οι Επιτροπές ώστε μέσα από το διάλογο και τη διαβούλευση να διαμορφωθούν οι αλλαγές. Για το χρόνο έναρξης των συζητήσεων ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι «τα Συμβούλια θα συνεδριάσουν μέσα στον Οκτώβριο για τη μεγάλη μας παρέμβαση, έτσι όπως την έχουμε οραματιστεί».

Σύμφωνα με το news.gr, ο υπουργός τόνισε ότι την πρωτοβάθμια εκπαίδευση δεν συνηθίζει να κοιτά και η Βουλή, αλλά και οι κυβερνήσεις. Εκεί, όμως, διαμορφώνονται οι σύγχρονοι Έλληνες, εκεί διαμορφώνονται οι σύγχρονοι πολίτες, εκεί πρέπει να στρέψουμε πια την προσοχή μας.

Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τις αποφάσεις των προκατόχων του όσον αφορά το Λύκειο και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και πως θα προχωρήσει σε μικρές διορθώσεις οι οποίες δεν αλλάζουν τις γραμμές πλεύσης που ακολουθήθηκαν μέχρι τώρα.

Εκτός από την έναρξη του διαλόγου για τις αλλαγές στην Αθμια ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε και σε άλλες κινήσεις του Υπουργείου όπως είναι η κατάθεση του νομοσχεδίου για την Ειδική Αγωγή  την μεθεπόμενη εβδομάδα και στην έναρξη το Νοέμβριο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος κατάρτισης και μαθητείας ύψους 250 εκ. ευρώ.

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε και στον εξορθολογισμό της μεταλυκειακής μη τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προαναγγέλλοντας νέα λουκέτα για όσους συνεχίζουν  να έχουν οφειλές.

Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι «ο χώρος θα εξορθολογιστεί και οι εταιρείες, τα Νομικά Πρόσωπα που καταδυναστεύουν το χώρο θα φύγουν από τη μέση… Ήδη, πριν από λίγες εβδομάδες, ένα πρώτο κύμα έφυγε από τη μέση. Την επόμενη εβδομάδα, έχω προειδοποιήσει ότι θα έρθει το δεύτερο κύμα. Όσοι δεν έχουν ρυθμίσει τις ασφαλιστικές εισφορές –και είναι αρκετοί αυτοί και αρκετά μεγάλοι και πολυδιαφημιζόμενοι- θα φύγουν και αυτοί από τη μέση.

Την επόμενη εβδομάδα η προθεσμία τους λήγει, τη μεθεπόμενη δεν θα λειτουργούν. Αυτή είναι δήλωση και να την κρατήσετε, γιατί δεν παραπέμπει στο μέλλον, αλλά στην επόμενη εβδομάδα».

Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Κοινωφελής εργασία: Έρχονται 50.000 νέες θέσεις- Αναλυτικά η κατανομή ανά περιφέρεια


Μέχρι το τέλος του 2014 θα ανακοινωθούν οι προκηρύξεις για την Κοινωφελή Εργασία του ΟΑΕΔ. Συγκεκριμένα, οι θέσεις θα απευθύνονται σε 50.000 μακροχρόνια ανέργους, ή ανέργους που ζουν σε νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο και ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 200 εκ. ευρώ.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στην παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής για την απασχόληση που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο, αναφερόμενος συνολικά σε όλα τα προγράμματα που δρομολογεί το υπουργείο στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Σε ότι αφορά την Κοινωφελή Εργασία ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα απασχολήσει 50.000 ανέργους, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ για πέντε ή και εξίμιση μήνες. Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα γίνουν, όπως και πέρυσι, αποκλειστικά ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ, www.oaed.gr, ενώ οι προκηρύξεις θα εκδοθούν ανά φορέα. Πιο συγκεκριμένα,  θα γίνει ξεχωριστή προκήρυξη και προθεσμία για τις αιτήσεις που αφορούν σε προσλήψεις στα σχολεία της χώρας ενώ διαφορετική προκήρυξη θα βγει για τις προσλήψεις με πεντάμηνα σε δήμους και Περιφέρειες.

Η απασχόληση των ανέργων θα είναι, κατά κύριο λόγο, για διάστημα πέντε μηνών και οι αμοιβές όσων απασχοληθούν είναι 19,6 ευρώ την ημέρα και όχι περισσότερο από 490 ευρώ τον μήνα για άνεργους άνω των 25 ετών και 17, 1 ευρώ ημερησίως και όχι περισσότερα από 427 ευρώ τον μήνα για άνεργους κάτω των 25 ετών.

Οι ωφελούμενοι από την Κοινωφελή Εργασία του ΟΑΕΔ:

Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών όπου δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι επίσης εγγεγραμμένοι άνεργοι στα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ.

Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν υπάρχει εργαζόμενο μέλος.

Εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ.

Άνεργοι πτυχιούχοι Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι., εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ.

Η κατανομή των θέσεων ανά Περιφέρεια θα είναι η εξής:

Ανατολική Μακεδονία & Θράκη: 3.500

Θεσσαλία: 4.000

Ήπειρος: 2.000

Ιόνια Νησιά: 975

Δυτική Ελλάδα: 3.900

Πελοπόννησος: 2.500

Βόρειο Αιγαίο: 900

Κρήτη: 2.750

Κεντρική Μακεδονία: 10.000

Δυτική Μακεδονία: 1.200

Αττική: 15.000

Νότιο Αιγαίο: 1.275

Στερεά Ελλάδα: 2.000

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

ΟΑΕΔ: Ανανέωση της κάρτας ανεργίας με ένα κλικ


Ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου θα ανανεώνουν οι 800.000 εγγεγραμμένοι του Οργανισμού τα δελτία τους. Αποσυμφόρηση και για τους 1.000 υπαλλήλους που είναι επιφορτισμένοι με αυτή τη διαδικασία.

Με ένα «κλικ» στον ηλεκτρονικό υπολογιστή θα γίνεται η ανανέωση της κάρτας ανεργίας, ρύθμιση που θα περιορίσει δραστικά τις ουρές στον ΟΑΕΔ.

Το μέτρο αφορά πάνω από 800.000 ανέργους, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα και σήμερα είναι υποχρεωμένοι να «επισκέπτονται» τον Οργανισμό για την ανανέωση της κάρτας.

Με τροπολογία του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση θα ανοίξει ο δρόμος, ώστε οι άνεργοι να ανανεώνουν την κάρτα από τον προσωπικό τους υπολογιστή, χωρίς να χρειάζεται να πηγαίνουν στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ.

Στην αιτιολογική έκθεση προβλέπεται πως με την αξιοποίηση του Διαδικτύου «δεν θα απαιτείται πλέον η αυτοπρόσωπη παρουσία των εγγεγραμμένων στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ για την ανανέωση της κάρτας ανεργίας, αλλά θα αρκεί η ψηφιακή και εξ’ αποστάσεως επιβεβαίωσή τους ότι εξακολουθούν να αναζητούν εργασία».

Πηγή: Έθνος

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

ΟΑΕΔ: Από τη Δευτέρα οι αιτήσεις για συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα για 16.600 ανέργους 29 έως 64 ετών



Την ερχόμενη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου, ξεκινά με απόφαση του διοικητή του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), Θεόδωρου Αμπατζόγλου, το νέο πρόγραμμα του Οργανισμού για την προώθηση στην αγορά εργασίας 16.600 ανέργων, κυρίως χαμηλών τυπικών προσόντων, ηλικίας 29 έως 64 ετών.

Το πρόγραμμα υλοποιείται, με συνδυασμένες δράσεις κατάρτισης, πρακτικής άσκησης, πιστοποίησης των δεξιοτήτων και απασχόλησης, στις οποίες περιλαμβάνονται:

– Πρόγραμμα θεωρητικής άσκησης 100 ωρών.

– Πρακτική άσκηση των ωφελουμένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας (διάρκειας 300 ωρών).

– Δράσεις Συμβουλευτικής Υποστήριξης.

– Πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων τα οποία θα αποκτήσουν οι ωφελούμενοι, κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

– Εγγυημένη απασχόληση με πλήρη ασφάλιση μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, τουλάχιστον για το 25% των εκπαιδευθέντων για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο συνεχόμενων μηνών (25 ημερομίσθια ανά μήνα) καθώς και παροχή συστατικής επιστολής από τον εργοδότη.

Οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα από τις 13 Οκτωβρίου και ώρα 11:00 μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου 2014, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.voucher.gov.gr.

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται μέσω της ιστοσελίδας του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr).