MENU

style> #navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;} ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;} ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;} #navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;} ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;} #navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Προτελευταία η Αθήνα στη λίστα με τις ευρωπαϊκές πόλεις που είναι φιλικές στη νεοφυή επιχειρηματικότητα


ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

Aφιλόξενη χαρακτηρίζεται η Αθήνα για τις νεοφυείς (startup) επιχειρήσεις. Ερευνα βρετανικής εταιρείας για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατέταξε την ελληνική πρωτεύουσα στην 34η θέση, σε σύνολο 35 πόλεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.). Πρόκειται για τις 28 πρωτεύουσες της Ε.Ε. και επιπλέον επτά πόλεις, που παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα συνεισφοράς στην καινοτομία και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, Μόναχο, Βαρκελώνη, Οξφόρδη, Κέμπριτζ, Μιλάνο, Στουτγκάρδη, Μπρατισλάβα.

Η Αθήνα, στην έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Nesta, κατετάγη στην προτελευταία θέση, έχοντας εμπρός τη Σόφια (Βουλγαρία) στην 33η θέση και πίσω της τη Βαλέτα (Μάλτα) στην 35η. Στην κατάρτιση του σχετικού δείκτη European Digital City index (EDCi) 2015 οι ερευνητές βασίστηκαν τόσο σε ποσοτικά δεδομένα (όπως π.χ. αριθμητικά δεδομένα ΟΟΣΑ, Ε.Ε. κ.λπ.) όσο και σε ποιοτικά δεδομένα (π.χ. συνεντεύξεις με παράγοντες της αγοράς κ.λπ.). Με βάση τον δείκτη EDCi, ως πιο φιλόξενη πόλη για τους νέους επιχειρηματίες αναδείχθηκε το Λονδίνο και ακολουθούν το Αμστερνταμ και η Στοκχόλμη.



Η αξιολόγηση της Αθήνας έδειξε ότι υστερεί σχεδόν παντού, εκτός από τον υποδείκτη δεξιοτήτων του πληθυσμού. Συγκεκριμένα σε όλους τους υποδείκτες η Αθήνα κατατάσσεται μεταξύ 25ης και 35η θέσης, εκτός από τις δεξιότητες όπου κατατάσσεται στην 9η θέση. Τις χειρότερες επιδόσεις έχει στους υποδείκτες των «ψηφιακών υποδομών», της «πρόσβασης σε κεφάλαια» και τέλος στην «επιχειρηματική κουλτούρα».
Σύμφωνα με τη μελέτη, προβληματική είναι η πρόσβαση σε επενδυτικά κεφάλαια (venture capital funds), τα οποία, όπως σημειώνουν οι μελετητές, «έχουν στεγνώσει» λόγω της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα.

Ωστόσο δεν είναι μόνον τα κεφαλαία, αλλά και η απουσία επιχειρηματικής κουλτούρας, που «βαραίνει» την Αθήνα. Επίσης, η διαδικασία δημιουργίας επιχείρησης παραμένει μια μάλλον δύσκολη υπόθεση, παρά τα βήματα που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα για τη διευκόλυνση των διαδικασιών. Ακόμα στα θετικά καταγράφεται η κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα για την ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, κατονομάζοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες όπως Metavallon και Endeavor Greece. Τέλος, ο πολλαπλασιασμός των θερμοκοιτίδων νέων επιχειρήσεων (Four Athens, The EGG, Orange Grove), σύμφωνα με τους μελετητές, ενισχύει το «κίνημα της επιχειρηματικότητας» στην Αθήνα και στη χώρα.

Οι ερευνητές της Nesta θεωρούν πιο επιτυχημένες startup επιχειρήσεις της χώρας μας την BugSense, η οποία εξαγόρασε το 2013 τη Splunk, και την TaxiBeat. Τέλος, μια δεύτερη αξιολόγηση που αφορά στην επέκταση (scaleup) της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, η Αθήνα κατατάσσεται εκ νέου στην 34η θέση μεταξύ 35 πόλεων.

Έντυπη
http://www.kathimerini.gr/836992/article/oikonomia/epixeirhseis/proteleytaia-h-a8hna-sth-lista-me-tis-eyrwpaikes-poleis-poy-einai-filikes-sth-neofyh-epixeirhmatikothta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου