MENU

style> #navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;} ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;} ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;} #navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;} ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;} #navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΝΑΣ

Λόγω του γεγονότος της απεργίας των επιβατηγών πλοίων , η επιτροπή Παιδείας του δήμου Αίγινας μερίμνησε  για την εύρεση καταλυμάτων  για τους εκπαιδευτικούς, σε λογικό κόστος, για το χρονικό διάστημα από 2/11/2015 έως 3/11/2015 όπου θα υλοποιηθεί η απεργία των πλοίων.
       Επίσης καταφέραμε να έχουμε 12 γεύματα δωρεάν προσφορά από το εστιατόριο “Δρομάκι”   στους εκπαιδευτικούς που θα διαμείνουν στην Αίγινα λόγω της απεργίας των πλοίων. Τα γεύματα αυτά θα δοθούν μόνο τις μεσημεριανές ώρες.
    Γίνονται προσπάθειες να υπάρξουν και άλλες χορηγίες γευμάτων που αφορούν το βραδινό γεύμα.
     Με αυτό τον τρόπο θέλουμε να βοηθήσουμε από μεριάς μας τους εκπαιδευτικούς να μην αναγκαστούν να κάνουν χρήση  της κανονικής τους άδειας και να επιτελέσουν όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτα,  το εκπαιδευτικό τους έργο και να μην χαθούν διδακτικές ώρες.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


Οικονόμου Νικόλαος

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Πρόγραμμα 35 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη και την απασχόληση 2014-2020


Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει άνω των 35 δισ. ευρώ που έχουν ήδη διατεθεί από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020, εκ των οποίων τα 20.6 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία. Την επόμενη εβδομάδα θα εκταμιευτούν 800 εκατ. ευρώ. Συνολικά, σχεδόν 1,4 δισ. ευρώ θα διατεθούν εντός του 2015 και 1 δισ. ευρώ εντός του 2016, ενώ τα έκτακτα αυτά μέτρα θα δώσουν στην Ελλάδα τη δυνατότητα να ξοδέψει περίπου 2 δισ. ευρώ λιγότερα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  κ. Valdis Dombrovskis,  αρμόδιος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο δήλωσε: «Με την έναρξη ισχύος των προτάσεων της Επιτροπής μπορεί να αρχίσει η ροή των κονδυλίων της ΕΕ στην Ελλάδα, αρχίζοντας με την καταβολή 800 εκατ. ευρώ την επόμενη εβδομάδα.Πρόκειται για επένδυση στην πραγματική οικονομία, στους ανθρώπους και στις επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Η Επιτροπή είναι έτοιμη να παράσχει στην Ελλάδα κάθε τεχνική βοήθεια που χρειάζεται για να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό τα κονδύλια της ΕΕ σε αυτή την κρίσιμη περίοδο.» Η κ. Corina Creţu, Επίτροπος αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική δήλωσε: «Βρισκόμουν στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα, για να συζητήσω την εφαρμογή αυτού του προγράμματος με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. Τα μέτρα αυτά είναι ένα ισχυρό μήνυμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Εναπόκειται πλέον στους Έλληνες εταίρους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να εξασφαλίσουν τη βέλτιστη αξιοποίηση των κονδυλίων της ΕΕ στην πράξη.»    Το πρόγραμμα για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση στην Ελλάδα έχει ως στόχο να στηρίξει την ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, την Επιτροπή και τους διεθνείς εταίρους στο πλαίσιο του νέου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Η Επιτροπή παρέχει επίσης τεχνική υποστήριξη και τεχνογνωσία στην Ελλάδα μέσω της νέας υπηρεσίας υποστήριξης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την εξασφάλιση της ταχείας ενεργοποίησης των κονδυλίων και της βέλτιστης χρήσης τους για την υποστήριξη της ανάκαμψης, και τη δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων για βιώσιμη ανάπτυξη.

www.diorismos.gr

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Οι παγίδες που αυξάνουν τον ΕΝΦΙΑ -Τι να προσέξουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων [παραδείγματα]


Σημαντική αύξηση στο ποσό του ΕΝΦΙΑ μπορεί να επιφέρει ακόμα και ένα μικρό λάθος στην συμπλήρωση των στοιχείων και έτσι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς το σύστημα είναι προγραμματισμένο ώστε όταν υπάρχουν κενά να υπολογίζει τον ψηλότερο συντελεστή.

Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένα λάθος και οι πολίτες πριν κατευθυνθούν στα γκισέ για να πληρώσουν την δόση, να κάνουν έναν ακόμα έλεγχο.

Για παράδειγμα τα λάθη που μπορεί να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, τα οποία θα τους επιφέρουν σημαντικές αυξήσεις στο ποσό του φόρου είναι τα εξής:

Εάν σε ένα διαμέρισμα δεν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός του ορόφου όπου βρίσκεται αυτόματα το σύστημα υπολογίσει το ακίνητο στον υψηλότερο όροφο με υψηλότερο δηλαδή συντελεστή.
Εάν ένα οικόπεδο έχει κενό στην πρόσοψη ή έχει συμπληρωθεί λάθος η φόρμα, το σύστημα αυτόματα υπολογίζει τον φόρο βάζοντας (έχει δεν έχει) το οικόπεδο με πρόσοψη σε εθνική ή επαρχιακή οδό.
Για ένα οικόπεδο εάν στη στήλη με τη συνολική επιφάνεια των κτισμάτων δεν έχει συμπληρωθεί αυτόματα θεωρείται ότι επί του οικοπέδου υπάρχει κατοικία.
Εάν στο Ε9 δεν έχει αναγραφεί το είδος του εμπράγματου δικαιώματος αυτομάτως το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει εξ ολοκλήρου στον φορολογούμενο και έτσι επιβαρύνεται με τον ανάλογο φόρο.
Ένα από τα χειρότερα σενάρια είναι να μην έχει συμπληρωθεί ή να έχει συμπληρωθεί λάθος η ηλικία και η ημερομηνία γέννησης του επικαρπωτή.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ΕΝΦΙΑ παρέμεινε όπως και πέρυσι, με την δόση του όμως να είναι αυξημένη κατά 20%.

Πηγή: iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/232090/oi-pagides-poy-ayxanoyn-ton-enfia-ti-na-prosexoyn-oi-idioktites-akiniton-paradeigmata#ixzz3pItYvHxw

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

ΠΕΡΙ ΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΕΠΑΛ ΑΙΓΙΝΑΣ

Ως γνωστόν από την Τετάρτη 21/10/2015 το ΕΠΑΛ ΑΙΓΙΝΑΣ τελεί υπό κατάληψη από τους μαθητές του . Τα αιτήματα των μαθητών είναι:
1.    να κατασκευαστεί υπόστεγο ώστε να προστατεύονται από την βροχή.
2.    είναι οι ελλείψεις καθηγητών σε τρεις ειδικότητες.
3.     οι ελλείψεις βιβλίων  ειδικότητας
4.     η αλλαγή των δρομολογίων των λεωφορείων ή η αλλαγή του σχολικού ωραρίου ώστε να μην αργοπορούν οι μαθητές.
5.     Η φύλαξη του κτιρίου ώστε να μην έχουν πρόσβαση εξωσχολικοί και να αποτραπούν φθορές.
6.     η τοποθέτηση σχολικού τροχονόμου
7.    επίσης να τοποθετηθούν καθίσματα στο εσωτερικό του κτιρίου για την προστασία των μαθητών από το κρύο.
8.    να αποκατασταθούν οι φθορές του κτιρίου.
9.     στην έλλειψη εργαλείων ειδικοτήτων
10.   την ανάγκη για την αντικατάσταση των παλαιών ηλεκτρονικών υπολογιστών
11.   την αντικατάσταση παλαιών σωμάτων καλοριφέρ που δεν λειτουργούν.
Όσον αφορά  τα παραπάνω αιτήματα των μαθητών θέλω επισημάνω τα ακόλουθα:
Τα εννέα από τα έντεκα αιτήματα, αφορούν την Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την επίλυση τους  καθώς και την δημοτική Επιτροπή Παιδείας.  Τα υπόλοιπα δύο αφορούν την γενική πολιτική του Κράτους, (έλλειψη καθηγητών και βιβλίων)  και το μόνο που μπορεί να κάνει ο δήμος είναι να πιέζει ώστε να καλυφτούν  αυτές οι ελλείψεις,  διότι όπως όλοι γνωρίζουμε, ο δήμος δεν έχει την δυνατότητα να κάνει προσλήψεις ή να εκτυπώνει βιβλία.
Ένα από τα αιτήματα που είναι στην αρμοδιότητα του δήμου μας είναι το  υπόστεγο του ΕΠΑΛ  όπου είναι το μεγαλύτερο στο νησί και   έχει κατασκευαστεί εξ αρχής.
Όσον αφορά το θέμα με την φύλαξη του σχολείου, για να μην μπαίνουν οι εξωσχολικοί, είναι ένα πρόβλημα σύνθετο με πολλές παραμέτρους και πολλούς υπόχρεους.
 Επιπρόσθετα, ως δήμος  δεν μπορούμε να προσλάβουμε σχολικό τροχονόμο με αποτέλεσμα  να προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα με  κυκλοφοριακές ρυθμίσεις .  Για το λόγο αυτό ο Πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Αίγινας κος Καραγιάννης με έχει ενημερώσει εδώ και μέρες ότι θα συζητηθεί το θέμα  στο επόμενο συμβούλιο, μιας και έχει λάβει σχετικό αίτημα-έγγραφο από την δημοτική επιτροπή Παιδείας.
'Οσον αφορά τα παγκάκια είναι κάτι που θα γίνει στο προσεχές διάστημα. 
Το αίτημα των μαθητών για  εργαλεία στις ειδικότητες, αποτελεί ένα θέμα που δεν είναι  τωρινό και καλό για όλους μας θα είναι να μην ανοίξουμε διάλογο με το πώς και το γιατί. Παρόλα αυτά έχει δεσμευτεί το ποσό των 1500 ευρώ, από το καλοκαίρι για αγορά αναβατορίου για οχήματα και  η καθυστέρηση της αγοράς οφείλεται στα  capital controls μιας και όταν μας δόθηκε η ευκαιρία το καλοκαίρι δεν μπορέσαμε  να το αγοράσουμε λόγω υπέρβασης ορίου ανάληψης. Πιστεύουμε πως στις επόμενες μέρες θα προχωρήσουμε στην αγορά του μηχανήματος.
Σε ότι αφορά την αναπλήρωση των υπολογιστών,  το ΕΠΑΛ έχει δυο εργαστήρια,  το ένα έχει υπολογιστές σύγχρονης τεχνολογίας ενώ  στο άλλο πράγματι υπήρχαν απαρχαιωμένοι υπολογιστές. Ωστόσο,  η Σχολική Επιτροπή προχώρησε στην αγορά 15 νέων υπολογιστικών συστημάτων, όπου οι πρώτοι πέντε δόθηκαν στο ΓΕΛ Αίγινας   για να συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό υπολογιστών ώστε να λειτουργήσει ως εγκεκριμένο και πιστοποιημένο εργαστήριο ΤΠΕ  για τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ένα από τα εκατόν πενήντα πανελλαδικά ), τα υπόλοιπα ΔΕΚΑ  ήταν να παραδοθούν στο ΕΠΑΛ την Τετάρτη, ημέρα όμως που ξεκίνησε η κατάληψη.
Τέλος, για  την αντικατάσταση των καλοριφέρ δεν έχει έρθει κανένα σχετικό αίτημα στην σχολική επιτροπή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παρά το σχετικό έγγραφο που έχει σταλεί από την σχολική επιτροπή προς τους διευθυντές των σχολείων στις αρχές της χρονιάς για να ενημερωθεί για τυχόν προβλήματα που υπάρχουν.  Σημειωτέον δε πως στο ΕΠΑΛ της Αίγινας έχουν γίνει και συνεχίζονται εργασίες που αφορούν το βάψιμο των κτιρίων εξωτερικά, επισκευές στις τουαλέτες τόσο του κεντρικού κτιρίου όσο και του προπονητηριού και επισκευή στις τουαλέτες των καθηγητών όπου επί τέσσερα χρόνια έτρεχαν βρομόνερα στους τοίχους από τις διαρροές των φρεατίων,  όπου μέσα στις επόμενες μέρες παραδίδεται και η δεύτερη σειρά τουαλετών.
Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω ότι ως Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν αγνοήσαμε και δεν επαναπαυθήκαμε, ενώ αντίθετα  δώσαμε βάση στα προβλήματα των σχολείων και προσπαθούμε να τα λύσουμε.
Απορίας άξιο είναι  πως βρέθηκαν με κλειδιά οι μαθητές για να εισέλθουν στο αμφιθέατρο μιας και υπεύθυνοι για τα κλειδιά είναι οι διευθυντές των σχολείων, οι οποίοι μου είπαν ότι δεν τους έδωσαν.  Ποιοι είναι λοιπόν αυτοί που τους τα έδωσαν ; Η κατάληψη μήπως τελικά ήταν υποβοηθούμενη για να μην πω καθοδηγούμενη;
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα επίσης να τονίσω πως οι ενέργειες που έγιναν από μεριάς μου ήταν η επικοινωνία με το αστυνομικό τμήμα για να το ενημερώσω και να  ενημερωθώ για το ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν αν χρειαστεί επέμβαση εισαγγελέα . Ενημέρωσα την διευθύντρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ότι το ΕΠΑΛ Αίγινας τελεί υπό κατάληψη. Ήρθα σε επικοινωνία με τον διευθυντή του ΕΠΑΛ κο Αγγελόπουλο για να δούμε τι θα κάνουμε και με ενημέρωσε πως έχουμε έλλειψη ένα καθηγητή μηχανολόγο-οχημάτων, 4 ώρες Αγγλικά και 2 ώρες σε Γαλλικά. Έπειτα επισκέφτηκα τον χώρο του ΕΠΑΛ όπου μίλησα με τους μαθητές και άκουσα τα αιτήματα τους. Συμφώνησα μαζί τους για τις ελλείψεις  καθηγητών και βιβλίων διαφώνησα με τα άλλα αιτήματα τους καθώς  αρκετά εξ αυτών είναι ήδη δρομολογημένα για να υλοποιηθούν και τους ζήτησα να λήξουν την κατάληψη. Αυτό που διαπίστωσα είναι ότι δεν είχαν κάνει ζημιές στον χώρο.

Μετά τιμής 
  
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΕΔΕΔΑ 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ 

Επιστολή για τα πρόσφατα γεγονότα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Λόγω των παραπόνων που έχουν εκφραστεί από τους Δημοτικούς Συμβούλους της αντιπολίτευσης έχω να απαντήσω τούτο: Η πρόσκληση εκδίδεται και αποστέλλεται ηλεκτρονικά αυθημερόν με βάσει τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες. Η αποστολή γίνεται ηλεκτρονικά (νόμιμα), για εξοικονόμηση χρόνου και για εξοικονόμηση χαρτιού, στους δημοτικούς συμβούλους οι οποίοι έχουν επιλέξει και θεωρούν ότι είναι αρκετό η αποστολή της πρόσκλησης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Ότι αφορά τα θέματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, βρίσκονται στο γραφείο του δημοτικού συμβουλίου.

Δεν είναι υποχρεωτική η αποστολή των θεμάτων, παρόλα αυτά είθισται για εξοικονόμηση χρόνου και πόρων (χαρτί), να αποστέλλονται ηλεκτρονικά. Αυτό όντως εξυπηρετεί και το προεδρείο και τους συμβούλους, που σημαίνει ότι κακώς διαμαρτυρήθηκαν οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ότι δεν υπήρχε υλικό ενημέρωσης των θεμάτων. Και αφού εντόπισαν το πρόβλημα γιατί δεν με ενημέρωσαν ότι δεν έλαβαν έγκαιρα το υλικό; Θα το έλυνα άμεσα το πρόβλημα γιατί δεν έχω να αποκρύψω τίποτα. Ως εκ τούτου για τις ενέργειες που έγιναν από το γραφείο του προέδρου, έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες.

Σημειωτέον δε ότι η υποστήριξη του γραφείου του Δημοτικού Συμβουλίου μέχρι πρότινος στηρίζονταν σε έναν υπάλληλο ο οποίος δεν ήταν αποκλειστικά απασχολημένος στο γραφείο του προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά επιμεριζόταν και σε άλλες σημαντικές εργασίες και υπηρεσίες που αφορούν την ομαλή λειτουργά του Δήμου , όπως κοινόχρηστοι χώροι κλπ. Συγκεκριμένα, για το χρονικό διάστημα που η αντιπολίτευση διαμαρτύρεται (μη έγκαιρη αποστολή θεμάτων της πρόσκλησης στις 5-10-2015), ο υπάλληλος που ασχολείται με την γραμματειακή υποστήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου, ασχολιόταν με υπερβάλλοντα ζήλο για τους διαγωνισμούς μεταφοράς πόσιμου ύδατος στην Αίγινα, ευρισκόμενος και το Σαββατοκύριακο στον Δήμο. Επιπρόσθετα, ότι αφορά την ενημέρωση των θεμάτων μια απλή ανάγνωση των θεμάτων και ο πιο αδαής θα καταλάβει ότι τα θέματα ήταν απλά και ήταν τυπικής διαδικασίας, μιας και τα θέματα ήταν εισήγηση επιτροπών όπου συμμετέχουν μέλη της αντιπολίτευσης. Ως εκ τούτου τα 9/11 της αντιπολίτευσης ήταν ενημερωμένα, ενδεχομένως πλην του κυρίου Τζίτζη που δεν συμμετέχει σε καμία επιτροπή. Πιστεύω ότι έγινε πολύ κακό για το τίποτα , ήταν μια κίνηση εντυπωσιασμού και όχι ουσίας.

Σε ότι αφορά τα μπες - βγες στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου είναι κάτι σύνηθες στα δημοτικά συμβούλια όχι μόνο του Δήμου μας αλλά είναι ένα πανελλαδικό φαινόμενο, κανένας πρόεδρος ούτε και κανονισμός Δημοτικού Συμβουλίου δεν μπορεί να κάνει κάτι για αυτό. Τέλος σε ότι αφορά τον χρόνο προσέλευσης, η αντιπολίτευση έχει δίκιο. Σεβόμενος όμως τους επαγγελματίες που έχουν προσέρθει έγκαιρα στο χώρο του Δημοτικού Συμβουλίου δεν υλοποιώ τις διατάξεις που αφορούν την έγκαιρη προσέλευση και δείχνω ανοχή για δύο λόγους: 1ον για να υπάρξει ομαλή λειτουργία του δήμου και 2ον για να μην ταλαιπωρούνται οι συνεπείς δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι δεν έχει σημασία αν προέρχονται από την συμπολίτευση ή την αντιπολίτευση διότι όλοι μαζί ασκούμε διοίκηση στο δήμο. Η μεν συμπολίτευση διοικεί η δε αντιπολίτευση ελέγχει.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΙΟΒΕ: Πως μπορεί το ελληνικό Δημόσιο να κερδίσει χρήματα



Έως και 1,6 δισ. ευρώ πρόσθετα έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό θα μπορούσε να αποδώσει η υιοθέτηση κινήτρων για την ενθάρρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, κατά το πρώτο έτος εφαρμογής τους. Ειδικότερα, σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που παρουσιάστηκε σήμερα, η χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών (ΗΜΠ) μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην προσπάθεια για τον περιορισμό της παραοικονομίας και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Η μελέτη του ΙΟΒΕ, με τίτλο: «Τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και η ενίσχυση των φορολογικών εσόδων στην Ελλάδα», καταγράφει το ρόλο των ηλεκτρονικών συναλλαγών στον περιορισμό της παραοικονομίας, αλλά και τη σημασία τους στην ενίσχυση της διαφάνειας, στην μείωση του κόστους διαχείρισης του χρήματος για τις επιχειρήσεις και στη διευκόλυνση των καθημερινών συναλλαγών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Η διείσδυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στη χώρα μας παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Όπως καταγράφεται στη μελέτη, παρά την αύξηση που έχει σημειωθεί από το 2001 στη χρήση ΗΜΠ, η χώρα μας εξακολουθεί να υστερεί κατά πολύ σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με βάση την αξία συναλλαγών με ΗΜΠ ανά κάτοικο το 2013, η Ελλάδα βρισκόταν υψηλότερα μόνο από την Κροατία και τη Βουλγαρία, ενώ σε όρους αριθμού συναλλαγών ανά κάτοικο, η Ελλάδα κατείχε την τελευταία θέση στη σχετική κατάταξη.

Ο αριθμός των συναλλαγών αυξάνεται την περίοδο 2008-2013 κατά μόλις 1,6% ανά έτος, με τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση κατά τη συγκεκριμένη περίοδο να καταγράφεται το 2013 (+5,5%). Η αξία τους περιορίζεται αισθητά την περίοδο της κρίσης (2008-2013) και τη διετία 2012-2013 κατέρχεται στα επίπεδα του 2005.

Στη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού, η τραπεζική αργία, η υποχρεωτική αποδοχή καρτών πληρωμής και το ημερήσιο όριο στην ανάληψη από τα ΑΤΜ, έδωσαν σημαντική ώθηση στη διείσδυση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής. Τον Ιούλιο, η χρήση των καρτών πληρωμής για αγορές μέσω τερματικών POS υπερδιπλασιάστηκε. Με το άνοιγμα των υποκαταστημάτων των τραπεζών, η χρήση υποχώρησε, παραμένοντας, ωστόσο, κατά πολύ υψηλότερη σε σχέση με την περίοδο πριν την επιβολή των περιορισμών, αναφέρει η μελέτη του ΙΟΒΕ.

Συγκεκριμένα, η αξία συναλλαγών με κάρτες πληρωμής ήταν υψηλότερη κατά 76% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Ιούνιο εφέτος, ενώ ο αριθμός συναλλαγών με κάρτες πληρωμής την ίδια περίοδο αυξήθηκε κατά 94%. Ωστόσο, ακόμα και με αυτή την απότομη αύξηση υπό τις έκτακτες συνθήκες που σημειώθηκαν το καλοκαίρι, εκτιμάται ότι η θέση της Ελλάδας στις κατατάξεις με βάση τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής δεν έχει βελτιωθεί επαρκώς.

ΤΟ ΙΟΒΕ δίνει έμφαση στην παροχή κινήτρων για τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής

Αυτά περιλαμβάνουν εκπτώσεις στους έμμεσους φόρους, (όπως ΦΠΑ) και άμεσους φόρους, (όπως φόρους εισοδήματος), λοταρίες και απαγόρευση της χρήσης μετρητών για συναλλαγές μεγαλύτερης αξίας, κ.α.

Στη μελέτη του ΙΟΒΕ περιλαμβάνονται προτάσεις πολιτικής για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών ανάλογα με το βαθμό κινδύνου κάθε συναλλαγής ως προς τη δυνατότητα φοροδιαφυγής (χαμηλός, μέτριος και υψηλός κίνδυνος).

Συγκεκριμένα, προτείνονται, μεταξύ άλλων:
Έκπτωση κατά 1% της αξίας των συναλλαγών με ΗΜΠ μέσω τερματικών POS (κάρτες πληρωμής και ηλεκτρονικό χρήμα) για αγορά αγαθών και υπηρεσιών από φυσικά πρόσωπα από κλάδους με χαμηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής

Έκπτωση κατά 5% της αξίας των συναλλαγών με ΗΜΠ μέσω τερματικών POS σε κλάδους μέτριου κινδύνου φοροδιαφυγής

Έκπτωση κατά 10% της αξίας των συναλλαγών με ΗΜΠ μέσω τερματικών POS σε κλάδους υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής

Διάθεση τερματικών EFTPOS σε όλα τα καταστήματα των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας

Υποχρεωτική αποδοχή ηλεκτρονικών πληρωμών, με επιδότηση για την εγκατάσταση τερματικών EFTPOS σε επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών μικρότερο από 150 χιλ. ευρώ που δραστηριοποιούνται σε κλάδους με μέτριο και υψηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής

Υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής για συναλλαγές με αξία πάνω από 30 ευρώ σε κλάδους με υψηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής

Προτείνεται, επίσης, να εξεταστούν σε μεγαλύτερο βάθος οι πιθανές δημοσιονομικές και κοινωνικές επιδράσεις, μεταξύ άλλων, τα εξής μέτρα:

Αντικατάσταση της υποχρέωσης συλλογής έντυπων αποδείξεων με ισόποση υποχρέωση για την πραγματοποίηση συναλλαγών με ΗΜΠ

Υποχρεωτική πραγματοποίηση συναλλαγών με ΗΜΠ ίση με 10% του εισοδήματος για τα νοικοκυριά που λαμβάνουν μείωση του φόρου, λόγω χαμηλού εισοδήματος

Μείωση του φόρου εισοδήματος για επιχειρήσεις που επιτυγχάνουν στόχους διείσδυσης ΗΜΠ στις συναλλαγές τους με τελικούς πελάτες

Καθολική χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής στις ΔΟΥ

Ολοκλήρωση του συστήματος ηλεκτρονικού παραβόλου

Δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης, στα πρότυπα του προγράμματος "Τράπεζες σε Δράση" της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, το οποίο προσφέρει χρηματοπιστωτική εκπαίδευση σε μαθητές Λυκείου.


http://www.newsit.gr/oikonomia/IOVE-Pos-mporei-to-elliniko-Dimosio-na-kerdisei-xrimata/439579

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Τέλος εποχής


 ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Βιώνουμε ένα πραγματικό τέλος εποχής. Δεν έχει τίποτα να κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τις πολιτικές εξελίξεις. Ενα σύστημα που κυβέρνησε τον τόπο επί πολλές δεκαετίες καταρρέει. Οι λόγοι; Βιολογικοί, οικονομικοί και πολλοί άλλοι. Η κρίση χρέους και όσα ακολούθησαν έπληξαν καίρια το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα. Τίποτα δεν είναι όπως παλιά τώρα πια. Τα παλαιά κόμματα είτε έχουν εξαφανισθεί είτε βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Τώρα σιγά-σιγά αρχίζει να καταρρέει και το υπόλοιπο σύστημα, που μπόρεσε να επιβιώσει λόγω αδράνειας.

Πριν από δέκα, είκοσι, τριάντα χρόνια ήταν σαφές ποιος έκανε κουμάντο στη χώρα. Οταν κάποιος πολιτικός ή κρατικός υπάλληλος άκουγε ότι «ο κ. Χ θέλει το τάδε» το θέλημά του γινόταν. Μπορεί να ήταν εκδότης, επιχειρηματίας ή τραπεζίτης. Ηταν ένα σχετικά κλειστό κλαμπ με τους δικούς του κανόνες και τις δικές του ξεχωριστές ισορροπίες. Οταν κάποιοι τσακώνονταν και υπερέβαιναν τα εσκαμμένα υπήρχαν εκείνοι με το ειδικό βάρος και κύρος που παρενέβαιναν για να ηρεμήσουν τα πράγματα. Το κλαμπ άρχισε βεβαίως να διευρύνεται κάποια στιγμή και να ανέχεται και μέλη Β και Γ διαλογής, τα οποία έλεγαν «καλά αφού τα κάνατε έτσι εσείς, γιατί δεν δίνετε και σε εμάς κανένα κόκαλο;». Στο τέλος έγιναν όλοι ένα και κανείς δεν θυμόταν πλέον τους κανόνες του κλαμπ, αφού είχε δοθεί η άδεια να τους παραβιάζουν διάφοροι θρασείς τύποι...

Σήμερα, λοιπόν, ζούμε την κατάρρευση. Αλλοι άφησαν τον μάταιο αυτό κόσμο, άλλοι χρεοκόπησαν και κάποιοι βρέθηκαν πίσω από μπάρες.

Ο κόσμος πάντοτε μυριζόταν τι γινόταν «πίσω από τον μπερντέ», αλλά δεν τον ένοιαζε από την ώρα που συντηρείτο ένα πολύ υψηλό τεχνητό επίπεδο ζωής για όλους. Οταν το ελάχιστο εγγυημένο επίπεδο εξαφανίσθηκε, κάτω από τα πόδια της κοινωνίας άρχισε να πέφτει και ο μπερντές φανερώνοντας τη γύμνια...

Δεν πρέπει, πάντως, να είμαστε άδικοι. Τα τελευταία 40 χρόνια έγιναν και πολλά καλά πράγματα σε αυτό τον τόπο. Η Ελλάδα, ακόμη και του 2015, δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 1975. Από καμία άποψη.

Τώρα κάνουμε ένα restart. Το χρήμα και η δύναμη αλλάζουν πάντοτε χέρια κάθε 40-50 χρόνια. Μπορώ να σας αναφέρω ονόματα που σήμαιναν πολλά πριν από 50 χρόνια και σήμερα είναι απλώς ονόματα εμπορικών στοών ή δρόμων. Αυτό είναι υγιές. Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα αντικαταστήσει το παλιό που πεθαίνει και με βάση ποιους κανόνες. Ο κίνδυνος είναι ορατός. Σε μία χώρα που δεν λειτουργούν οι θεσμοί και είναι απολύτως «χύμα», ο κίνδυνος της «ουκρανοποίησης» είναι προφανής. Καλό θα είναι να μη φτάσουμε να νοσταλγούμε το απερχόμενο «κατεστημένο» επειδή θα έχουμε δοκιμάσει τα νέα τζάκια.

http://www.kathimerini.gr/835716/opinion/epikairothta/politikh/telos-epoxhs

Γιούνκερ: Πραγματικό κατόρθωμα Τσίπρα το σκληρό μνημόνιο


Η συμφωνία της Αθήνας με τους Ευρωπαίους έχει υπογραφεί εδώ και δύο μήνες, γίνονται τα πρώτα βήμα για την υλοποίησή της, αλλά το παρασκήνιο πριν από την επίτευξή της παραμένει αξέχαστο.

Για αυτό μίλησαν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Πιερ Μοσκοβισί, στο γαλλογερμανικό ντοκιμαντέρ του ARTE, με τον πρώτο να χαρακτηρίζει πραγματικό... κατόρθωμα του Αλέξη Τσίπρα το σκληρό τρίτο μνημόνιο και τον δεύτερο να θυμάται ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν στη θέση του ως... διακοσμητικός και για να μην διαπραγματευτεί.

«Αναρωτιόμουν κάποιες φορές, αλλά όχι πραγματικά, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν μια κυβέρνηση κυνική. Είναι ένα εξαιρετικό κατόρθωμα από την μια οι Έλληνες με φόντο μια αντιευρωπαϊκή προπαγάνδα απέρριψαν ένα κείμενο και ένα μήνα μετά η Ελληνική κυβέρνηση να προτείνει ένα κείμενο πολύ πιο σκληρό απ' αυτό που απέρριψε ο ελληνικός λαός. Είναι ένα πραγματικό κατόρθωμα», είπε μεταξύ άλλων ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα δεν είχε στρατηγική. «Ποτέ δεν κατάλαβα την στρατηγική της Ελλάδας και πιστεύω πολύ ειλικρινά μετά απ' όσα ζήσαμε ότι η Ελλάδα δεν είχε πραγματική στρατηγική. Η στρατηγική και τα σχέδια καταστρώνονταν μέρα με την ημέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Ο Πιερ Μοσκοβισί από την άλλη, τόνισε πώς η ελληνική κυβέρνηση πίστευε ότι θα τρομάξει τους Ευρωπαίους με ένα ενδεχόμενο Grexit. «Ηθελαν να μας οδηγήσουν έως το τέλος Ιουνίου με το ρολόι στο χέρι ελπίζοντας ότι το Grexit να μας τρομάξει αρκετά ώστε να κάνουμε υποχωρήσεις στο χρέος και σε κάποιες εμβληματικές μεταρρυθμίσεις. Αυτή ήταν η τακτική τους και ο Βαρουφάκης ήταν εδώ για να μην διαπραγματευτεί», είπε ο Γάλλος Ευρωπαίος Επίτροπος επί των Οικονομικών, χαρακτηρίζοντας μάλιστα διακοσμητικό το ρόλο του πρώην υπουργού Οικονομικών, από κάποιο σημείο και μετά.

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να ρίξει τα βέλη του και στον Νίκο Παππά, καταλογίζοντάς του ευθύνες γιατί η συμφωνία δεν επιτεύχθηκε στα τέλη Ιουνίου. «Περάσαμε σχεδόν 24ωρες κλεισμένοι κι εδώ χάσαμε σίγουρα μια ευκαιρία. Πιστεύω ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πρόθυμος να διαπραγματευτεί όμως κάθε φορά ο Παππάς του έλεγε ''Οχι κύριε πρωθυπουργέ δεν μπορείτε να υποχωρήσετε εδώ, δεν μπορείτε ξεκινήσετε απ' αυτή την βάση''. Επανέρχονταν λέγοντας: ''Δεν μπορώ ξεκινάω απ' αυτή τη βάση''», ανέφερε ο Μοσκοβισί.

 Πηγή: | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/232069/gioynker-pragmatiko-katorthoma-tsipra-skliro-mnimonio-den-eihe-stratigiki#ixzz3pGsnW5Fn

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Η ΣΟΥΠΑ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΒΑΡΟΥΣ ( 7 ΚΙΛΑ ΣΕ 1 ΕΒΔΟΜΑΔΑ )


Ας κάνουμε μια καλή αποτοξίνωση για να νοιώσουμε ξανά πιο νέοι και όμορφοι

Ας νιώσουμε το σώμα μας πιο δυνατό ,βέβαια πάντα πριν κάνουμε την πιο κάτω δίαιτα θα ρωτήσουμε τον ιατρό μας

Προέρχεται από το Memorial Hospital και εφαρμόζεται στους υπέρβαρους καρδιοπαθείς για να χάσουν ταχέως βάρος πριν το χειρουργείο.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥΠΑΣ

* 6 μεγάλα φρέσκα κρεμμυδάκια ή 2 πράσσα
* 3 φρέσκες μέτριες ντομάτες για φαγητό ή 1 κονσέρβα
* 2 πράσινες πιπεριές
* 1 μικρό άσπρο λάχανο
* 2 καρότα
* 1 ματσάκι σέληνο
* 1 ματσάκι μαϊντανό
* 2 μέτρια κρεμμύδια
* ελάχιστο αλάτι
* πιπέρι κατά βούληση
* τσίλι
(εγώ την προτιμούσα καυτερή)
* χυμός λεμονιού

ΗΜΕΡΑ 1η: Μόνο φρούτα (εκτός μπανάνες) και σούπα. Τα πεπόνια είναι χαμηλά σε θερμίδες. Για ποτά μόνο άγλυκο χυμό βατόμουρο και νερό.

ΗΜΕΡΑ 2η: Μόνο λαχανικά και σούπα. Φάτε όσα φρέσκα ή κονσερβοποιημένα λαχανικά μπορείτε να χορτάσετε. Προσπαθήστε και φάτε πράσινα φυλλώδη χορταρικά (αλλά όχι ξερά φασόλια, μπιζέλια ή καλαμπόκι). Μη φάτε καθόλου φρούτα.

ΗΜΕΡΑ 3η: Φάτε όση σούπα, φρούτα και λαχανικά θέλετε. Μή φάτε βραστή πατάτα. Αν έχετε ακολουθήσει τρεις μέρες όπως καθορίζεται πιο πάνω και δεν έχετε ξεφύγει, θα έχετε χάσει 2,5 με 3,5 κιλά.

ΗΜΕΡΑ 4η: Μπανάνες, αποβουτυρωμένο γάλα, σούπα και όσα ποτήρια νερό μπορείτε να πιείτε. Φάτε μέχρι 3 μπανάνες και πιείτε μέχρι 3 ποτήρια αποβουτυρωμένο γάλα. Το γάλα και οι μπανάνες είναι πλούσια σε θερμίδες και ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ  , αλλά απ’ αυτή ιδιαίτερα τη μέρα το σώμα σας έχει ανάγκη από κάλιο, υδρογονάνθρακες, πρωτεΐνες και ασβέστιο για να μειωθεί η διακαής επιθυμία για γλυκά.

ΗΜΕΡΑ 5η: Μοσχάρι και ντομάτες. Θα πρέπει να έχετε 300-600 γρμ. μοσχάρι και 1 κονσέρβα ντομάτες ή ως και 6 φρέσκιες ντομάτες. Αυτή τη μέρα προσπαθήστε να πιείτε τουλάχιστον 5-6 ποτήρια νερό για να βοηθήσετε να εκπλυθεί το ουρικό οξύ από το σώμα σας. Φάτε όλη τη σούπα τουλάχιστον μια φορά τη μέρα.

ΗΜΕΡΑ 6η: Μοσχάρι και λαχανικά μέχρι να ευχαριστηθεί η καρδιά σας, αλλά όχι βραστή πατάτα. Φάτε 2 ή και 3 μπριζόλες με πράσινα φυλλώδη λαχανικά . Να σιγουρευτείτε ότι έχετε φάει τουλάχιστον μια φορά τη σούπα.

ΗΜΕΡΑ 7η: Ακατέργαστο ρύζι, γλυκά φρούτα, χυμός και λαχανικά. Χορτάστε και φάτε τουλάχιστον μια φορά τη σούπα.

Στο τέλος της εβδομης ημέρας, εαν δεν έχετε αποκλίνει από αυτή τη δίαιτα, θα έχετε χάση 6-7,5 κιλά. Εάν χάσετε πάνω από 7,5 κιλά αποφύγετε τη δίαιτα για 2 ημέρες πριν την ξαναρχίσετε. Από την πρώτη ημέρα αυτό το 7ήμερο πρόγραμμα διατροφής μπορείτε να το εφαρμόζετε όσο συχνά επιθυμείτε και στην πράξη.

Εάν το ακολουθήσετε σωστά θα καθαρίσει το σύστημά σας από ακαθαρσίες και θα σας χαρίσει ένα συναίσθημα ευεξίας όπως ποτέ άλλοτε. Μετά από 7 μόνο μέρες θα αρχίσετε να αισθάνεστε ελαφρύτερα και να έχετε περισσότερη ζωτικότητα. Συνεχίστε αυτό το πρόγραμμα για όσο διάστημα επιθυμείτε και θα αισθάνεστε τη διαφορά. Αυτή η δίαιτα καίει τα λίπη γρήγορα και ξεπλένει τις ακαθαρσίες από το σύστημά σας.

Αποφύγετε τη δίαιτα για τουλάχιστον 24 ώρες πριν καταναλώσετε αλκοόλ. Επειδή το σύστημα χώνευσης καθενός είναι διαφορετικό, θα επηρεάσει τον καθένα διαφορετικά. Μετά την 3η ημέρα θα έχετε περισσότερη ενεργητικότητα απ’ αυτή που είχατε όταν αρχίσατε, αν βέβαια δεν αποκλίνετε.

Μετά τη εφαρμογή της δίαιτας για αρκετές ημέρες θα διαπιστώσετε ότι έχουν αλλάξει οι κινήσεις των εντέρων σας και μπορεί να θέλετε να φάτε μια κούπα με καυτερή τροφή. Αν και μπορείτε να πάρετε σκέτο καφέ θα αντιληφθείτε ότι δεν έχετε καμία επιθυμία για αυτόν μετά την 3η ημέρα.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΟΧΙ ψωμί, κατεψυγμένες τροφές, αλκοόλ, αναψυκτικά (περιλαμβανομένων και των διαιτητικών).

Παραμείνετε στο νερό, το άγλυκο τσάι, σκέτο καφέ, άγλυκους φρουτοχυμούς βατομούρων και αποβουτυρωμένο γάλα.

Την 5η ή 6η μέρα μπορείτε να αντικαταστήσετε το μοσχάρι με κοτόπουλο χωρίς δέρμα (ψητό ή βραστό). Πρέπει να φάτε μοσχάρι για μια από τις δύο αυτές ημέρες γιατί έχετε ανάγκη του υψηλού περιεχομένου πρωτεϊνών που παρέχει το μοσχάρι.

Οποιαδήποτε φάρμακα παίρνετε δεν επηρεάζονται από αυτή τη δίαιτα.

Βοηθητικές συμβουλές

Παρά το γεγονός ότι οι σούπες δημιουργούν αίσθημα κορεσμού, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και μόνο το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε δίαιτα προκαλεί μια νευρικότητα. Προσπαθήστε να απολαύσετε τις καλές πλευρές της προσπάθειας. Από την πρώτη στιγμή αρχίζετε να χάνετε τα υγρά και νιώθετε πιο ανάλαφρες και αυτό αποτελεί πηγή αισιοδοξίας και δύναμης για να συνεχίσετε.

Στο παρελθόν οι τροφές σας βάραιναν, ενώ τώρα τρώτε χωρίς να νιώθετε αυτό το βάρος. Κι αν καμιά φορά το αίσθημα της στέρησης επιστρέφει, δεν έχετε παρά να προσπαθήσετε να διασπάσετε την προσοχή σας. Περπατήστε, πηγαίνετε στο γυμναστήριο, πολλαπλασιάστε τις δραστηριότητές σας, κάντε ό,τι μπορείτε για να… ξεχνάτε τον πόνο σας.

Κάτι που επίσης πρέπει να θυμάστε είναι ότι όταν ξεκινούμε μια δίαιτα, η ζυγαριά δείχνει ότι χάσαμε πολύ γρήγορα το πρώτο κιλό, αλλά μετά… κολλάει. Αυτό δεν πρέπει να σας απογοητεύσει, καθώς ο οργανισμός μπαίνει με αργούς ρυθμούς στη διαδικασία της απώλειας βάρους. Γι’ αυτό και καλό είναι να μην ζυγίζεστε πολύ συχνά. Το ιδανικό θα ήταν να ζυγίζεστε μία φορά την εβδομάδα, ώστε να αποφύγετε το άγχος και τη συνεχή αντιπαράθεση με τη ζυγαριά σας.

Ένα επίσης συχνό φαινόμενο είναι και τα συχνά σκαμπανεβάσματα στη διάθεσή μας. Από τον απόλυτο ενθουσιασμό περνούμε στην απόλυτη κατάθλιψη και το αντίθετο. Δεν πρόκειται για κάτι το ανησυχητικό. Το σώμα μας βρίσκεται σε αναζήτηση μιας νέας ισορροπίας. Μαθαίνει να χρησιμοποιεί τα αποθέματά του που μέχρι εκείνη τη στιγμή έμεναν συσσωρευμένα προσθέτοντας βάρος.

Κάτι που επίσης είναι καλό να αποφύγουμε, είναι ο συνδυασμός της τροφής με την προσπάθεια να ξεχάσουμε κάποιο πρόβλημα. Πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε το φαγητό σαν μια απλή πηγή ενέργειας και να μην το συνδυάζουμε με καμιά άλλη δραστηριότητα της ζωής μας.

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας

http://frappetime.gr/i-soupa-pou-efarmozete-se-megalo-nosokomio-gia-tous-ipervarous-7-kila-se-1-evdomada/.

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Παγκόσμια πρωταθλήτρια στους άνεργους πτυχιούχους η Ελλάδα Brain Drain


Η ανεργία αποτελεί ανοιχτή πληγή για την Ελλάδα, με την ανεργία των πτυχιούχων Ελλήνων επιστημόνων που εγκαταλείπουν την χώρα αναζητώντας μία ευκαιρία, να αποτελεί ίσως το βαθύτερο τραύμα της οικονομικής κρίσης. Παγκόσμια πρωταθλήτρια στους πτυχιούχους - άνεργους είναι η χώρα μας, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού  Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ που επικαλείται το περιοδικό, καταδεικνύουν αυτήν τη θλιβερή πρωτιά. Πιο συγκεκριμένα το ποσοστό των Ελλήνων ανέργων πτυχιούχων ανέρχεται στο 19,4%, δηλαδή 1 στους 5 Έλληνες επιστήμονες είναι χωρίς δουλειά.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ισπανία με 14,9%, και ακολουθούν η Τουρκία με 7,7%, η Ιταλία με 7%, η Ιρλανδία με 6,7% και η Γαλλία με 5,3%.

Το ποσοστό ανεργίας μεταξύ των Νορβηγών πτυχιούχων ανέρχεται μόλις στο 1,8%, των Γερμανών στο 2,4%, των Νοτιοκορεατών στο 2,9%, των Ιαπώνων στο 3,2%, των Αμερικανών στο 4,1% και των Καναδών στο 4,8%.


http://tvxs.gr/news/ellada/pagkosmia-protathlitria-stoys-ptyxioyxoys-anergoys-i-ellada

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Δ. Γιαννακόπουλος: «Αν το ψηφίσετε, στέλνετε στην ανεργία 11.000 οικογένειες...»


Εξεταστική για το φάρμακο ζήτησε ο αντιπρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ, Δημήτρης Γιαννακόπουλος από το βήμα της Βουλής, προειδοποιώντας κυβέρνηση και αντιπολίτευση για τις ολέθριες συνέπειες που θα προκαλέσει η υλοποίηση των σχεδίων της τρόικας που θέλει διακαώς το κλείσιμο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.
Για πρώτη φορά ακούστηκε μέσα στο ναό της Δημοκρατίας, τον οποίο οι εκπρόσωποι του λαού έχουν μετατρέψει εδώ και 5 χρόνια σε όργανο εκτέλεσης ενός «συμβολαίου θανάτου των Ελλήνων», κατ’ εντολή της τρόικας και των Γερμανών, η φωνή της αλήθειας.
Μια φωνή υπέρ της πατρίδας, υπέρ των Ελλήνων εργαζομένων, υπέρ της Ελλάδας και όχι υπέρ των συμφερόντων των Ισραηλινών και των Γερμανών.
Και ήταν η φωνή του αντιπροέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ΒΙΑΝΕΞ, του κ. Δημήτρη Γιαννακόπουλου, ο οποίος ως πρόεδρος του ΣΑΦΕΕ παρέστη στη συνεδρίαση της επιτροπής της Βουλής που συζητά το νέο πολυνομοσχέδιο και είπε τα πράγματα με το όνομά τους.
Κάτι που – δυστυχώς - δεν τόλμησαν μέχρι τώρα να πουν ποτέ, αυτοί που εξελέγησαν από τον ελληνικό λαό για να προασπίσουν τα συμφέροντά του. Αυτοί που άλλα έταζαν προεκλογικά και άλλα πράττουν μετεκλογικά. Αυτοί που αρνούνται να δεχτούν πως για κάθε ένα ευρώ που δαπανάται για το χώρο της υγείας στο ελληνικό φάρμακο, προστίθενται 3.42 ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας μας.
Ο κ. Γιαννακόπουλος έθεσε κυβέρνηση και αντιπολίτευση προ των ευθυνών τους, καθιστώντας τους απόλυτα υπεύθυνους και τους 300 που σήμερα εκπροσωπούν τους Έλληνες στην Βουλή, για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει για τη χώρα, αλλά και 11.000 εργαζομένους στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία, η ψήφιση της διάταξης που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο, κατ’ εντολή του Τζουζέπε Καρόνε και της τρόικας που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των Ισραηλινών. Και το είπε ωμά... «Οποιοιδήποτε παρακολουθούν τον τομέα του φαρμάκου και το τι έχει γίνει, αν δεν έχουν καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα είναι είτε στημένοι, είτε βλάκες, είτε άσχετοι...».
Ο αντιπρόεδρος της κορυφαίας ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας δεν δίστασε να μιλήσει με ονόματα και να δείξει τους «υπεύθυνους» για όσα έχουν διαπράξει μέχρι σήμερα οι δανειστές, υλοποιώντας σε συνεργασία με Έλληνες πολιτικούς, τα ύποπτα σχέδιά τους, που στόχο έχουν να διαλυθεί το ελληνικό φάρμακο και να γεμίσουν τα ράφια των φαρμακείων και τα νοσοκομεία με αμφίβολης ποιότητας γενόσημα εταιρειών ισραηλινών συμφερόντων.
Η ομιλία του κ. Δημήτρη Γιαννακόπουλου προκάλεσε τεράστια αίσθηση και έστειλε προς τους 300 της Βουλής το μήνυμα της οργής που επικρατεί και στο χώρο της υγείας, αφού 11.000 εργαζόμενοι θα μείνουν στο δρόμο, αν δεν αποσυρθεί η διάταξη που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για τις νέες μειώσεις στις τιμές των εκτός πατέντου φαρμάκων και γενοσήμων.
«Να είσαστε βέβαιοι ότι το φθηνό ελληνικό φάρμακο θα αντικατασταθεί με ξένο ακριβό φάρμακο, θα έρθουν αυτοί στη χώρα μας. Και κάποια στιγμή θα αποδειχθεί», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΑΦΕΕ.
Και έσπευσε ο κ. Γιαννακόπουλος να ενημερώσει άπαντες από το βήμα της Βουλής πως όταν έρθει η στιγμή που θα δρομολογηθεί η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το φάρμακο, θα μάθουν όλοι οι Έλληνες αν και με ποιο τρόπο Λοβέρδος, Σαμαράς, Παπασταύρου, Μιωνής και Ντέιβιντ Χάρις εξυπηρέτησαν τα ξένα και όχι τα ελληνικά συμφέροντα... Και τους έθεσε για μια ακόμη φορά προ των ιστορικών ευθυνών τους σημειώνοντας στον επίλογο της ομιλίας του: «Τότε, όμως, που όλα αυτά τα οποία λέω σήμερα θα αποδειχτούν, δυστυχώς τα εργοστάσιά μας δεν θα υπάρχουν. Θα έχουν κλείσει, όπως έχουν κλείσει κλωστοϋφαντουργίες, όπως δεν έχουμε πλέον αγρότες, όπως δεν έχουμε τίποτα. Αν αυτό θέλετε, το βράδυ της Παρασκευής ψηφίστε “ναι”, αλλά να είσαστε έτοιμοι για την μήνιν του κόσμου και να ξέρετε ότι κανένας δεν θα μπορέσει να επικαλεστεί ότι δεν γνώριζε. Σας τα είπαμε, τα στοιχεία σας τα έχουμε δώσει και θα είσαστε υπόλογοι απέναντι στον ελληνικό λαό».


http://abcgreeknews.blogspot.gr/2015/10/11000_14.html

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΤΕ ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ: Αυτές είναι οι 10 τροφές που δεν «λήγουν» ποτέ


Αχρείαστες ας είναι αυτές οι πληροφορίες, αλλά επειδή ποτέ δεν ξέρεις τι επιφυλάσσει η τύχη και ο καιρός συντάξαμε την «απόλυτη λίστα» τροφίμων που κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει συλλέξει αν χρειαστεί να επιβιώσει για καιρό χωρίς να έχει πρόσβαση σε φρέσκα τρόφιμα.

Άσπρο Ρύζι

Δεν είναι όλα τα ρύζια ίδια. Θα νομίζατε πως το καστανό και το λευκό ρύζι διαρκούν το ίδιο, αλλά αυτό είναι λάθος. Λόγω των ελαίων που υπάρχουν στο καστανό ρύζι, μπορεί να διαρκέσει το πολύ 6 μήνες, ενώ το λευκό ρύζι, μπορεί να κρατήσει ακόμα και για 30 χρόνια. Πράγμα που το κάνει εκπληκτικό αν σκεφτείς πως αυτό το καταναλώνουμε. Για να διαρκέσει τόσο, θα πρέπει να είναι αεροστεγώς κλεισμένα και σε μέρος σκοτεινό και με χαμηλή θερμοκρασία.

Μέλι

Το πιο παλιό βάζο μέλι που έχει βρεθεί, είναι 5500 χρόνων. Ποιος μπορούσε να φανταστεί πως διαρκεί τόσο το μέλι. Τα λουλούδια και οι μέλισσες πάνε μαζί για να δημιουργήσουν αυτή την φανταστική τροφή. Είναι υψηλά οξειδωτικό, με πολύ χαμηλή υγρασία κάτι που δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον που δεν εκτίθεται σε βακτήρια. Αν και μπορεί να πάρει υγρασία από το περιβάλλον, αν θερμανθεί, στραγγιστεί και σφραγιστεί κατάλληλα, μπορεί να κρατήσει για πάντα. Αυτό είναι κάτι που ούτε κι εγώ ήξερα, και φρόντισα να προμηθευτώ.

Αλάτι

Αυτό είναι λίγο πολύ γνωστό. Θέλω να πω, χρησιμοποιούμε το αλάτι για να διατηρήσουμε άλλα τρόφιμα. Είναι λογικό λοιπόν πως το αλάτι το ίδιο, μπορεί να κρατήσει για πολύ μεγάλο διάστημα. Το αλάτι του εμπορίου που αγοράζουμε, μπορεί να κρατήσει μέχρι 5 χρόνια το πολύ κι αυτό αν προσθέσουμε ιώδιο. Αλλά στο κάτω κάτω, ποιος θα χρησιμοποιούσε αλάτι περισσότερο κι από 5 χρόνια ακόμα και σε έκτακτες συνθήκες;

Σόγια

Ούτε αυτό μας εκπλήσσει. Από μόνη της η σόγια προστίθεται για να διατηρήσουμε άλλα τρόφιμα ενώ στο ψυγείο διατηρείται για χρόνια.

Ζάχαρη

Εδώ το πιο σημαντικό είναι η υγρασία. Αν κρατήσουμε την υγρασία εκτός, τότε θα μπορέσει να διαρκέσει περισσότερο. Λένε πως όπως αποθηκεύσεις την ζάχαρη σου, κι όσο πιο μακριά κρατήσεις την υγρασία, τόσο περισσότερο θα κρατήσει.

Ξερά Φασόλια

Τώρα, από προσωπική πείρα, μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως τα φασόλια κρατάνε πολύ. Πάρα πολύ. Και το ξέρει κάθε φτωχικό σπίτι. Όταν ήταν ώρα για φαγητό, και ήμασταν σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, θα μουλιάζαμε φασόλια για λίγες ώρες και μετά τα μαγειρεύαμε. Υπάρχουν έρευνες που έχουν δείξει πως ακόμα και μετά από 3 δεκαετίες, κρατάνε αν και μπορεί να έχει αλλοιωθεί κάπως η γεύση τους.

Καθαρό σιρόπι σφενδάμου

Λέξεις όπως το «για πάντα», δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται έτσι απλά. Παρ’όλα αυτά, το Πανεπιστήμιο της Γιούτα, έκανε έρευνες και απέδειξε πως το σιρόπι σφενδάμου, κρατάει για πάντα. Κυριολεκτικά. Αντιστέκεται στα μικρόβια, καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο.

Γάλα σε σκόνη

Αν και δεν είναι και τόσο γευστικό, θα κρατήσει πολύ περισσότερο από το φρέσκο γάλα. Όλοι έχουμε ακούσει πόσο άσχημα μυρίζει το γάλα όταν χαλάσει. Γίνεται σύντομα και συνήθως στο φρέσκο γάλα πολύ πολύ γρήγορα. Σίγουρα λοιπόν, δεν θα σε ενοχλήσει η γεύση του γάλακτος σε σκόνη.

Αλκοολούχα ποτά

Κι αυτό έρχεται από προσωπική μου εμπειρία. Πολλές φορές έτυχε να πιω κάποιο «σκληρό» ποτό αντί για κάποιο ελαφρύ, φρουκτώδες διαπιστώνοντας πως αυτά, μετά από ένα διάστημα αλλοιώνονται και χαλάνε πολύ γρήγορα. Σε κάθε περίπτωση επιλέγεις τα καθαρά, αλκοολούχα ποτά.

Αποξηραμένο κρέας

Μέχρι πρότινος δεν το είχα ξανακούσει. Είναι σαν βοδινό κρέας αλλά ονομάζεται αποξηραμένο. Αποξηραμένο κρέας, με μούρα και καρπούς, δίνει ένα εξαιρετικό φαγητό που μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους. Είναι κάτι παράξενο μεν αλλά πολύ χρήσιμο.

http://www.crashonline.gr/%CF%80%CF%89%CF%83-%CE%B8%CE%B1-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B2%CE%B9%CF%89%CF%83%CE%B5%CF%84%CE%B5-%CE%BC%CE%B5-%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%83%CE%BF%CF%85%CF%80%CE%B5%CF%81-%CE%BC%CE%B1/

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

50 υποτροφίες σε νέους φοιτητές από ΟΤΕ – Cosmote


Πενήντα πρωτοετείς φοιτητές στην Ελλάδα που αντιμετωπίζουν οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες θα λάβουν από τον ΟΤΕ και την Cosmote υποτροφίες ύψους 15.000 ευρώ ο καθένας, για την ακαδημαϊκή χρονιά 2015-2016. Το πρόγραμμα υποτροφιών ΟΤΕ – Cosmote αποτελεί σημαντικό θεσμό που, αδιάλειπτα τα τελευταία 14 χρόνια, στηρίζει τους νέους ανθρώπους στην προσπάθειά τους να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να πραγματοποιήσουν τις σπουδές τους. Ειδικότερα, φέτος οι δύο εταιρείες ενισχύουν σημαντικά το πρόγραμμα, αυξάνοντας τις υποτροφίες από είκοσι σε πενήντα, και τη συνολική οικονομική προσφορά προς τους νέους φοιτητές σε 750.000 ευρώ.

Προθεσμία και κριτήρια

Η υποβολή αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά μέσω της ιστοσελίδας www.ote-cosmote-scholarships.gr, έως και τις 16 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 17:00. Βασικό κριτήριο για τη συμμετοχή υποψηφίων στη συγκεκριμένη δράση είναι η εισαγωγή μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων σε Πανεπιστήμια της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με γενικό βαθμό πρόσβασης τουλάχιστον 16 και άνω.

«Εδώ και δεκατέσσερα χρόνια στηρίζουμε νέους φοιτητές που δίνουν το δικό τους αγώνα, κόντρα στις δυσκολίες, για να προοδεύσουν, να μάθουν, να εξελιχθούν. Η πορεία αυτών των παιδιών, τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και προσωπικό επίπεδο, δικαιώνει την πίστη μας ότι με την κατάλληλη στήριξη, οι νέοι άνθρωποι μπορούν να μεγαλουργήσουν. Δεν αρκεί να δηλώνουμε ότι πιστεύουμε στους νέους ανθρώπους, πρέπει να το αποδεικνύουμε και με πράξεις. Γι’ αυτό φέτος αυξήσαμε τις υποτροφίες μας από 20 σε 50. Στηρίζοντας περισσότερα παιδιά πολλαπλασιάζουμε τις ελπίδες όλων μας για ένα καλύτερο μέλλον», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, αναφερόμενος στη δράση.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι ο θεσμός των Υποτροφιών ΟΤΕ-Cosmote στηρίζει την εκπαίδευση των νέων ανθρώπων και εντάσσεται στο Πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας των δύο εταιρειών. Μέχρι σήμερα έχουν απονεμηθεί συνολικά 166 υποτροφίες και 313 τιμητικές διακρίσεις, η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 2,9 εκατ. ευρώ.

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Στόχος η δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας μέσα στην επόμενη δεκαετία (2016-2025)


Άρθρο  Μανώλης Λαμπόβας

Μπορεί η Ελλάδα να αξιοποιήσει τα δύο βασικά ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα, το ανθρώπινο δυναμικό και την προνομιακή της θέση, και να γίνει πόλος έλξης για επενδύσεις σε τεχνολογική ανάπτυξη σε διεθνές επίπεδο;

Με εκτιμήσεις που δείχνουν ότι μέχρι το 2020 θα έχουμε περισσότερες από 800.000 κενές θέσεις εργασίας στην Ευρώπη στον τομέα των νέων τεχνολογιών και της Πληροφορικής, προκύπτει μία μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα για δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η μελέτη, που εκπονήθηκε με πρωτοβουλία του Προέδρου του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Επαγγελματιών Ενώσεων Πληροφορικής (CEPIS) κου Βύρωνα Νικολαΐδη και την υποστήριξη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του ALBA Graduate Business School at the American College of Greece και της HePIS.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι κενές θέσεις εργασίας που ήδη, υπάρχουν και θα αυξηθούν σημαντικά μέσα στα επόμενα χρόνια στην Ευρώπη για θέσεις πληροφορικής και ευρύτερα ψηφιακές δεξιότητες (ή e-skills, όπως συχνά αναφέρονται), θα μπορούσαν να καλυφθούν από νέους εργαζόμενους που διαμένουν στην Ελλάδα:

είτε μέσω της ίδρυσης στην Ελλάδα υποκαταστημάτων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, όπως το παράδειγμα μεγάλων πολυεθνικών που ιδρύουν κέντρα τεχνολογικής υποστήριξης στην Ελλάδα (π.χ. Accenture)
είτε μέσω παροχής υπηρεσιών πληροφορικής και ανάπτυξης εφαρμογών από ελληνικές εταιρίες σε ξένες, με βάση το μοντέλο του outsourcing
είτε μέσω εργασίας από απόσταση, ιδιαίτερα στο χώρο της ανάπτυξης εφαρμογών, όπου το νέο αυτό μοντέλο απασχόλησης αρχίζει να καθιερώνεται με συστηματικό τρόπο (π.χ. upwork.com)
Παρότι, τη στρατηγική αυτή για κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα οφείλει να διεκδικήσει αυτόν τον ρόλο, καθώς έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη (με εξαίρεση την Ισπανία, τα ποσοστά ανεργίας στις υπόλοιπες χώρες είναι σημαντικά χαμηλότερα).

Έτσι, διαθέτει μια μεγάλη δεξαμενή ανέργων (ποσοστό 25%) από τους οποίους, περίπου 650.000, είναι νέοι ηλικίας < 35 ετών (ποσοστό 50%). Επιπλέον, θέτοντας έναν τέτοιο εθνικό στόχο, θα μπορούσε η μεγάλη πλειοψηφία όσων φοιτούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (68.345 νέοι εισαχθέντες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το 2015-16) να αναπτύσσει τις σχετικές δεξιότητες, ώστε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του νέου ψηφιακού περιβάλλοντος.

Μία τέτοια στρατηγική ανοίγει το δρόμο στη δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια (όπως παρουσιάζεται και στο ακόλουθο διάγραμμα) και να ανακόψει το κύμα της νεανικής μετανάστευσης από την Ελλάδα προς την Ευρώπη, ανθρώπων με υψηλή εξειδίκευση.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων στους νέους ξεκινά από την εκμάθηση του προγραμματισμού, ως πρακτικό εφόδιο με υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας, αλλά και ως βασική γνώση που αποτελεί θεμέλιο για την καινοτομία, την επιχειρηματική αντίληψη και την επικοινωνία στο σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον.

Άλλωστε, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη τον Ιούλιο 2015 (δύο εβδομάδες μετά την επιβολή των capital controls) μεταξύ 33 επιχειρήσεων στον κλάδο πληροφορικής και παρουσιάζεται στην ίδια μελέτη, το 51% των επιχειρήσεων δηλώνει μεγάλη έως πολύ μεγάλη δυσκολία στο να βρει άτομα να καλύψει θέσεις προγραμματιστών, ενώ στην ίδια έρευνα προκύπτει ότι οι μισθοί των προγραμματιστών είναι υψηλότεροι από αυτούς των άλλων θέσεων με αντίστοιχη προϋπηρεσία ή πεδίο ευθύνης.

Συνεπώς, η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων στους νέους και η εκμάθηση του προγραμματισμού, όχι μόνο θα συμβάλλει σε μία εθνική στρατηγική δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας που θα καλύψουν το χάσμα που δημιουργείται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και θα βοηθήσει να ξεπεραστεί το παράδοξο που βιώνουμε σήμερα στη χώρα: να υπάρχει ταυτόχρονα μεγάλη ανεργία και έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, ειδικά με γνώσεις και δεξιότητες στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Επιπλέον, η παρουσία πολλών προγραμματιστών στην αγορά θα λειτουργήσει ως μαγνήτης για άμεσες ξένες επενδύσεις σε κέντρα ανάπτυξης λογισμικού.

Αξίζει επίσης, να αναλογιστούμε ότι για κάθε θέση εργασίας στον πυρήνα του κλάδου ΤΠΕ αντιστοιχούν συμπληρωματικές θέσεις εργασίας στον ίδιο κλάδο (π.χ. διοίκηση, υποστήριξη), ενώ η αύξηση των εξαγωγών υπηρεσιών ΤΠΕ θα ενεργοποιήσει έναν «ενάρετο κύκλο» εγχώριας επιστημονικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, που θα επιδιώξουν να αξιοποιήσουν ένα μέρος από το τεχνολογικό δυναμικό της χώρας.

Είναι ακόμη πιο ενθαρρυντικό, το γεγονός ότι οι δράσεις που απαιτούνται για την ανάπτυξη των γνώσεων και ψηφιακών δεξιοτήτων με στόχο την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας, δεν βασίζονται τόσο σε οικονομικούς πόρους, όσο σε παρεμβάσεις στο χώρο της εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας, στην ενημέρωση των νέων και στην καλλιέργεια του κατάλληλου κλίματος, όπως περαιτέρω παρουσιάζεται στη μελέτη μέσα από μια σειρά συγκεκριμένων πρακτικών προτάσεων.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο link http://bit.ly/1Pi7rNk

Στην ερευνητική ομάδα συμμετέχουν:

Δρ. Νίκος Μυλωνόπουλος, Aναπληρωτής Καθηγητής, ALBA Graduate Business School at The American College of Greece
Δρ. Κατερίνα Πραματάρη, Aναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Μανώλης Λαμπόβας, Διευθυντής Marketing, HePIS
 Συντελεστές της μελέτης:

 Α. Βύρων Νικολαΐδης, Πρόεδρος CEPIS

Νίκος Ο. Φαλδαμής, Πρόεδρος HePIS
Καθηγητής Γεώργιος Δουκίδης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Ντίζελ ή βενζίνη; Τι διαφέρει, τι συμφέρει


Αν και πολλά βενζινοκίνητα αυτοκίνητα πωλούνται ακόμη στην Ελλάδα, το γεγονός είναι ότι το ντίζελ κυριαρχεί πλέον με διαφορά. Επιχειρούμε μια ανασκόπηση αυτής της μεγάλης ανατροπής και των δεδομένων που οδήγησαν σ’ αυτή, αλλά διευκρινίζουμε και μερικά στοιχεία που βοηθούν τον καταναλωτή να κάνει μια ψύχραιμη επιλογή, που να τον συμφέρει πραγματικά.

Η απελευθέρωση της χρήσης του ντίζελ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προκάλεσε μια πραγματική επανάσταση στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου, εκτοξεύοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα το μερίδιο των ντίζελ πάνω από το 50%. Στην ουσία ήταν μια καθυστερημένη προσαρμογή στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα, αφού και στην υπόλοιπη Ευρώπη το μερίδιο των ντίζελ είναι γύρω από το 50%.

Πολλές φορές, όμως, οι μέσοι όροι δίνουν μια παραπλανητική εικόνα της πραγματικότητας. Αυτό το μερίδιο δεν είναι ίδιο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αφού σε άλλες τα ντίζελ καλύπτουν σχεδόν τα τρία τέταρτα της αγοράς και σε άλλες βρίσκονται αρκετά κάτω από το 50%. Η εξήγηση βρίσκεται στη φορολογική και περιβαλλοντική πολιτική της κάθε χώρας απέναντι στα αυτοκίνητα και τα καύσιμα, με κίνητρα ή αντικίνητρα που δεν έχουν πάντα την ίδια βάση.

Στην Ελλάδα υπήρξε π.χ. και η αλλαγή του συστήματος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας με μια μέθοδο που εξαρτά το ύψος τους από τις τυποποιημένες εργαστηριακές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) των αυτοκινήτων και τα ντίζελ έχουν χαμηλότερες εκπομπές, οπότε πληρώνουν χαμηλότερα τέλη (ή και καθόλου). Εκ πρώτης όψεως, λοιπόν, έχουν ένα οικονομικό πλεονέκτημα, που είναι πάντα ένα ισχυρό επιχείρημα. Όμως, από την άλλη πλευρά, τα αυτοκίνητα ντίζελ είναι συχνά ακριβότερα από τα αντίστοιχα βενζινοκίνητα, κάτι που κάνει την εξίσωση πιο πολύπλοκη.

Σε τι υπερέχει ο ντίζελ και σε τι ο βενζινοκινητήρας;

Λόγω της διαφοράς στον τρόπο λειτουργίας τους, ο ντίζελ υπερέχει σε θερμοδυναμική απόδοση, άρα έχει χαμηλότερη κατανάλωση. Επίσης έχει καλύτερη ροπή, κάτι που επιτρέπει ξεκούραστη οδήγηση με λιγότερες αλλαγές ταχυτήτων, ιδιαίτερα σε καθημερινές συνθήκες κυκλοφορίας.

Το πλεονέκτημα αυτό ήταν τα προηγούμενα χρόνια πολύ μεγαλύτερο, γιατί όλοι οι ντίζελ είναι τούρμπο, κάτι που συνεπάγεται μεγαλύτερη ροπή.
Τα τελευταία χρόνια στρέφεται προς αυτή την τεχνολογία όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των βενζινοκινητήρων, οπότε αυτό το πλεονέκτημα των ντίζελ γίνεται λιγότερο ισχυρό. Ο βενζινοκινητήρας υπερέχει σε ευστροφία και εύρος «ωφέλιμης» περιοχής στροφών, άρα υπερέχει και σε μέγιστη ισχύ, έχει πιο «ζωντανή» λειτουργία και κάνει χαμηλότερο θόρυβο. Επίσης, λόγω του τρόπου λειτουργίας του έχει «ελαφρύτερη» κατασκευή και γι’ αυτό μικρότερο βάρος και μικρότερο κόστος κατασκευής.

Ποιος κινητήρας συμφέρει περισσότερο οικονομικά, σε αγορά και χρήση;

Η απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα θεωρείται δεδομένη από τους Έλληνες αγοραστές που έχουν στραφεί προς το ντίζελ, χωρίς παρ’ όλα αυτά να είναι και τόσο απλή. Ο ντίζελ έχει μικρότερη κατανάλωση (μέχρι και 25%, ανάλογα με τον κατασκευαστή και το «ισοδύναμο» βενζινοκίνητο μοντέλο με το οποίο γίνεται η σύγκριση) και ελαφρά φτηνότερο καύσιμο. Επίσης, λόγω των χαμηλότερων εκπομπών CO2 τα ντίζελ πληρώνουν χαμηλότερα τέλη κυκλοφορίας.

Τα αυτοκίνητα με κινητήρα ντίζελ, όμως, είναι ακριβότερα (λόγω του μεγαλύτερου κόστους κατασκευής τους) και αυτή η διαφορά, ανάλογα με τον κατασκευαστή μπορεί να είναι μικρή ή μεγάλη. Πρέπει, λοιπόν, να υπολογίσει κανείς πόσα χιλιόμετρα κάνει κάθε χρόνο για να δει σε πόσα χρόνια θα κάνει απόσβεση της αρχικής διαφοράς τιμής με το κέρδος από τη χαμηλότερη κατανάλωση. Με λιγότερα από 10.000-12.000 χιλιόμετρα το χρόνο, είναι αμφίβολο αν συμφέρει το ντίζελ (εκτός αν πρόκειται για μια από τις περιπτώσεις μοντέλων ντίζελ που πωλούνται με πολύ μικρή διαφορά τιμής από τα αντίστοιχα βενζινοκίνητα).

Επιπλέον, έχει σημασία τι αυτοκίνητο αγοράζει κανείς. Στα μεσαία και μεγάλα αυτοκίνητα η διαφορά κατανάλωσης είναι σημαντική, οπότε το ντίζελ συμφέρει πολύ περισσότερο. Σ’ ένα μίνι αυτοκίνητο πόλης η διαφορά μπορεί να είναι μόλις 1 λίτρο/100 χλμ., οπότε χρειάζεται κανείς πολλά χρόνια για να κάνει την απόσβεση. Γι’ αυτό άλλωστε και στην κατηγορία των μίνι αυτοκινήτων ελάχιστα μοντέλα ντίζελ υπάρχουν, αφού οι ίδιοι οι κατασκευαστές γνωρίζουν ότι δεν είναι δυνατόν να τα προσφέρουν σε προσιτή τιμή ώστε να συμφέρει τους καταναλωτές να τα αγοράσουν.

Η προσφορά των ντίζελ αρχίζει να γίνεται μαζική στην αμέσως επόμενη κατηγορία, αυτή των λεγόμενων «σούπερ μίνι», που είναι σήμερα και η μεγαλύτερη κατηγορία της ελληνικής αγοράς. Τέλος, ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι, λόγω τρόπου λειτουργίας, τα ντίζελ έχουν συνήθως κινητήρες μεγαλύτερου κυβισμού από τα αντίστοιχα βενζινοκίνητα. Το ελληνικό κράτος όμως δεν διαχωρίζει τους δύο κινητήρες φορολογικά, οπότε ένα ντίζελ μπορεί να συνεπάγεται και αυξημένο τεκμήριο, ανάλογα με την περίπτωση.

Επιμέλεια: Πάνος Φιλιππακόπουλος

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

ΕΣΠΑ: 9+1 ερωτήσεις για την επόμενη μέρα – Τα νέα προγράμματα & η κατανομή των πόρων στα περιφερειακά

                                                                          Πηγή: «Καθημερινή της Κυριακής»


«Η ώρα της ενθάρρυνσης των επενδύσεων έχει σημάνει», προτρέπει ο ΣΕΒ στο τελευταίο δελτίο για την ελληνική οικονομία, που φέρει τον τίτλο «Ζητούνται επενδύσεις σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας».

Το έλλειμμα στις ιδιωτικές επενδύσεις τα χρόνια της κρίσης αποτέλεσε την αχίλλειο πτέρνα της ελληνικής οικονομίας, που οδήγησε στην εκτίναξη της ανεργίας, και καθώς οι ψευδαισθήσεις τελειώνουν η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να ρίξει στην οικονομία όλους τους διαθέσιμους πόρους, που δεν είναι άλλοι από τους πόρους του ΕΣΠΑ. Δύο χρόνια μετά την τυπική έναρξή του, το νέο ΕΣΠΑ ξεκινάει με τα βαρίδια του παρελθόντος, αλλά και με παρακαταθήκη την παραδοχή ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος.

Η «Καθημερινή» επιχειρεί να περιγράψει τους βασικούς στόχους του νέου προγράμματος, σταχυολογώντας τα ερωτήματα για τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα επιδοτηθούν.

– Πότε ξεκινάει το νέο ΕΣΠΑ;

– Η χρονιά έναρξης ήταν το 2014, αλλά ουσιαστικά ξεκινάει από φέτος. Η εκκίνηση θα γίνει με τέσσερα προγράμματα, ο οδηγός προδημοσίευσης των οποίων έχει ήδη βγει και η υποβολή των προτάσεων αναμένεται να είναι δυνατή από την 1η Νοεμβρίου.

– Πόσα χρήματα θα διατεθούν για την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια;

– Συνολικά οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ ανέρχονται σε 20,8 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 4,3 δισ. ευρώ είναι τα χρήματα του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα», που θα αξιοποιηθούν για την επιδότηση επιχειρήσεων νέων και παλιών, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους και την ενίσχυση της εξωστρέφειας, δηλαδή του εξαγωγικού προσανατολισμού.

– Η επιδότηση των ιδιωτικών επενδύσεων εξαντλείται στο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα»;

– Οχι. Εκτός από τη συμμετοχή ιδιωτών στα υπόλοιπα προγράμματα για την ολοκλήρωση δημόσιων υποδομών, η επιχειρηματικότητα θα ενισχυθεί και μέσα από τα 13 περιφερειακά προγράμματα, δηλαδή τα χρήματα που θα διαχειριστούν απευθείας οι περιφέρειες της χώρας.

– Ποιοι τομείς θεωρούνται επιλέξιμοι για επιδότηση μέσα από το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα»;

– Οπως περιγράφονται στο πρόγραμμα, οι τομείς που θα επιδοτηθούν είναι αυτοί της έρευνας, της καινοτομίας και τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνίας, της αγροδιατροφής και της βιομηχανίας τροφίμων, της παραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας, της εφοδιαστικής αλυσίδας και των υλικών, της περιβαλλοντικής βιομηχανίας και της δημιουργικής βιομηχανίας (π.χ. το ελληνικό design) και του περιβάλλοντος, του τουρισμού και της υγείας. Οι κλάδοι που δεν είναι επιλέξιμοι δεν σημαίνει ότι εξαιρούνται, εφόσον η δράση για την οποία θέλουν να επιδοτηθεί «κουμπώνει» σε κάποια από τις υφιστάμενες δράσεις.

– Τι αλλάζει στη φιλοσοφία του νέου ΕΣΠΑ;

– Βασική αλλαγή είναι η στροφή των επενδύσεων σε υπηρεσίες και προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η προσαρμογή των επενδύσεων στη λογική της έξυπνης εξειδίκευσης αποτελεί επίσης βασική αρχή που θα διέπει οριζόντια όλα τα ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια. Αυτό σημαίνει ότι κάθε επένδυση θα πρέπει να αξιοποιεί τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής, έτσι όπως αυτά περιγράφονται στα επιμέρους σχέδια που έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

– Τι αλλάζει ως προς τις διαδικασίες;

– Ολες οι δράσεις θα γίνονται σε δύο φάσεις ή κύκλους, προκειμένου να αποφεύγεται η μαζική συσσώρευση ενδιαφέροντος από τους υποψηφίους. Ετσι, μετά την πρώτη προκήρυξη, θα ακολουθεί και δεύτερη, διαδικασία που εκτός του ότι θα αποσυμφορήσει το ενδιαφέρον, θα επιτρέψει και την ενδεχόμενη τροποποίηση των προκηρύξεων έτσι ώστε να διορθώνονται τυχόν παραλείψεις.

Βασική αλλαγή είναι επίσης η χρήση, στο νέο ΕΣΠΑ, της ρήτρας ευελιξίας. Με τον τρόπο αυτό μια επιχείρηση θα μπορεί να παίρνει επιδότηση όχι μόνο από έναν άξονα του προγράμματος, αλλά και ένα μικρότερο ποσοστό από έναν άλλο, έτσι ώστε να συνδυάσει καλύτερα την κάλυψη αναγκών για επιδότηση, π.χ., λειτουργικών αναγκών και αναγκών σε εξοπλισμό.

– Ποια άλλα είναι τα διαθέσιμα εργαλεία για την ενίσχυση των επιχειρήσεων;

– Στο νέο ΕΣΠΑ επιδιώκεται να προβλεφθούν πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία με κυριότερο αυτό των μικροπιστώσεων. Μέσω αυτών θα επιδιωχθεί να ενισχυθούν εταιρείες λιανικού εμπορίου, η ενίσχυση των οποίων δεν προβλέπεται στους βασικούς στόχους του ΕΣΠΑ. Συμπληρωματικά επίσης εργαλεία θα αποτελέσουν ένα νέο για τις εξαγωγές και το Jesicca, το οποίο θα δίνει χαμηλότοκα δάνεια προς τις επιχειρήσεις. Συνολικά μέσω αυτών των τριών αυτών εργαλείων εκτιμάται ότι θα μπορέσει να διοχετευθεί στην αγορά περί το 1 δισ. ευρώ.

– Ποιες άλλες δυνατότητες χρηματοδότησης υπάρχουν;

– Εως και τον επόμενο Σεπτέμβριο θα «τρέχουν» τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Jessica, το Jeremie, το Ταμείο για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και το ΤΕΠΙΧ. Τα συγκεκριμένα ταμεία έχουν σχεδιαστεί στο πλαίσιο του παλιού ΕΣΠΑ, αλλά τα χρήματα που έχουν δεσμεύσει δεν έχουν εξαντληθεί ακόμη. Πρόκειται για περίπου 800 εκατ. ευρώ, τα οποία θα υπάρχουν διαθέσιμα για μερικούς μήνες ακόμη, και συγκεκριμένα έως τον Σεπτέμβριο του 2016.

– Τα χρήματα από το παλιό ΕΣΠΑ απορροφήθηκαν;

– Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα πέσουν στην οικονομία 4,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για χρήματα που μέσω διαφόρων διευκολύνσεων που εξασφαλίσαμε από την Ε.Ε. και δανείων από την ΕΤΕπ, θα καλύψουν το κενό που δημιουργήθηκε τους τελευταίους μήνες από τη στάση πληρωμών που είχε κηρύξει το Δημόσιο.

Νέα προγράμματα χρηματοδότησης

– Με ποια νέα προγράμματα ξεκινά το νέο ΕΣΠΑ;

– «Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές». Το πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ και θα υλοποιηθεί μέσω δύο κύκλων των 65 εκατ. ευρώ ο κάθε ένας. Το ποσοστό ενίσχυσης ορίζεται έως 40% (θα μπορεί να φθάνει το 50% εάν συνοδευθεί με πρόσληψη νέου προσωπικού) για επενδυτικά σχέδια από 20.000 έως 300.000 ευρώ που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό κτιριακών και λοιπών υποδομών, την απλοποίηση ή αυτοματοποίηση λειτουργικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων, τον επανασχεδιασμό και την πιστοποίηση λειτουργιών και προϊόντων των επιχειρήσεων κ.ά.

• «Ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών». Το πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ και θα υλοποιηθεί μέσω δύο κύκλων των 25 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό ενίσχυσης ορίζεται έως 40% (θα μπορεί να φθάνει το 50% εάν συνοδευθεί με πρόσληψη νέου προσωπικού) για επενδυτικά σχέδια από 20.000 έως 200.000 ευρώ, που θα στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό και στην ποιοτική αναβάθμιση των κτιριακών και λοιπών υποδομών κ.ά.

• «Νεοφυής επιχειρηματικότητα». Το πρόγραμμα είναι προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ, που θα κατανεμηθεί σε δύο κύκλους των 60 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι η στήριξη επενδύσεων έως 60.000 ευρώ για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, που θα συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Για τον λόγο αυτό το πρόγραμμα αποβλέπει στη δημιουργία πολύ μικρών και μικρών βιώσιμων επιχειρήσεων με έμφαση σε καινοτόμα σχέδια, καθώς και στην ενίσχυση της απασχόλησης.

Πηγή: «Καθημερινή της Κυριακής»

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΓΙΑΣ ΤΗΣ ΝΔ


Αρχηγός ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τελεία και παύλα . Όπως και ο Ανδρέας Παπανδρέου. Μετά από αυτούς τους μεγάλους πολιτικούς δεν υπήρξε πραγματικός αρχηγός για να συνεχίσει . Αυτό είναι το πρόβλημα των κομμάτων. Δεν υπάρχουν γεννημένοι αρχηγοί. Κτισμένοι από μόνοι τους με υλικό ηγέτη. Με φτιαξιά πρώτου.

Ποιος θα είναι ο νέος αρχηγός της ΝΔ. Ο ΚΑΝΕΝΑΣ. Διότι  πολύ απλά δεν υπάρχει ουδείς στην ΝΔ εκείνος που να είναι αρχηγός. Που είναι σε θέση να παίξει το ρόλο του άρχοντα. Που μπορεί να κάνει τη διαφορά σε γυαλάδα, σε αύρα, από τους άλλους.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν υπάρχει αρχηγός. Στο ύψος του αρχηγού δεν φθάνουν όσο κι αν μετράνε οι Μεϊμαράκης (αν και κράτησε ζωντανή την παράταξη στα δύσκολα), Κυριάκος Μητσοτάκης, Άδωνης Γεωργιάδης, και   ο Τζιτζικώστας που πολύ σωστά το παλληκάρι «κρύβεται» για να μη δείξει τα μικρά κυβικά του σαν εικόνα αρχηγού. Σαν ζεν-πρεμιέ του κόμματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης   έχει μεγάλες προσβάσεις στον γερμανικό παράγοντα και πολλοί είναι αυτοί που τον πιέζουν να ηγηθεί ενός Κινήματος Μεταρρυθμιστών.
Ο Τζιτζικώστας    έχει μεγάλες προσβάσεις στους Βασιλικούς μιας έχει νονό του τον Βασιλιά τον στηρίζει και εφοπλιστικό λόμπι . Επίσης είναι νέος και ενδεχομένως να μπορεί να παίξει τον ρόλο του Αντι Τσίπρα και του Ζεν - πρεμιέ , άλλωστε  πρέπει να λαμβανουμε στα υπόψιν μας το γκελ που κάνει στις γυναίκες ο Τσίπρας.
Ο Άδωνις μπορεί να ψηφιστεί απο την πλάκα που θα θέλουνε οι ψηφοφόροι άλλων κομμάτων να πάρει αρκετούς ψήφους δηλαδή να πάει ένας ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει 2 ευρ΄ω και ψηφίσει Αδωνι Γεωργιάδη για να κάνει πλάκα στου Νεοδημοκράτες.
Τέλος στον Μειμαράκη του αναγνωρίζεται η μεγάλη προσπάθεια που έκανε για να συγκρατήσει το καράβι και να μην πάει στα βράχια το έσωσε και του το αναγνωρίζουν αλλά έχει μειονεκτήματα ο κόσμος τον βλέπει ως Βαγγέλα , δεν κάνει γκελ στην νεολαία από την άλλη είναι έμπειρος πολιτικός. Το βασικό του ατού είναι ότι έχει την στήριξη του Κώστα Καραμανλή

Το δίλημμα των Νεοδημοκρατών είναι Μεϊμαράκης ή Τζιτζικώστας; Η εμπειρία εναντίον του νέου;

Το μεγάλο στοίχημα είναι το εξής:Η αντιπολίτευση του νέου αρχηγού της ΝΔ εξαρτάται κατά πόσο θα ωφελήσει ή, θα βλάψει η κυβέρνηση του σύριζα. Γιατί ο νέος αρχηγός μπορεί να είναι και ο αυριανός πρωθυπουργός ή ο καταστροφέας μιας παράταξης

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Αφήνουμε το laptop στην πρίζα ή όχι;


Ένα ερώτημα που βασανίζει όλους τους κατόχους laptop ανά τον κόσμο είναι αυτό που έχει να κάνει με τη σχέση του φορητού και της πρίζας: κάνει να το αφήνουμε συνδεδεμένο στην πρίζα να φορτίζει μονίμως ή έτσι διαλύουμε τη μπαταρία;

Αρχικά, ένα σύγχρονο laptop διαθέτει μπαταρία είτε πολυμερών λιθίου (Li-Pol), είτε ιόντων λιθίου (Li-Ion). Δεν χρειάζεται να μπούμε σε λεπτομέρειες διότι και οι δύο τύποι λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο. Μια τέτοια μπαταρία δεν δύναται να υπερφορτιστεί όπως επίσης και η παρατεταμένη παραμονή της σε κατάσταση πλήρους αποφόρτισης (να την αφήσετε άδεια και ανενεργή για πολύ καιρό δηλαδή), θα τη φθείρει ανεπανόρθωτα.

Μια μπαταρία λιθίου έχει συγκεκριμένο αριθμό κύκλων φορτίσεων/αποφορτίσεων. Άπαξ και τον πιάσει, δεν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε: η απόδοσή της θα πέφτει μονίμως. Επίσης, όσο πιο μεγάλη είναι η τάση(μετριέται σε volts/κελί) τόσο πιο μικρή είναι η διάρκεια ζωής της. Όπως μπορείτε να δείτε και στον πίνακα που ακολουθεί, μια τυπική μπαταρία που φορτίζει στα 4,2 V/κελί, έχει μπροστά της 300-500 κύκλους φόρτισης, την ώρα που η φόρτιση στα 3,92 V/κελί (που είναι και το ιδανικό) χαρίζει στη μπαταρία 2.400-4.000 κύκλους .

Τέλος, οι υψηλές θερμοκρασίες (30 βαθμοί Κελσίου και άνω) μπορούν να της προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημιές. Μια μπαταρία που ανεβάζει θερμοκρασία 40 βαθμών και «παίζει» στο 40% της χωρητικότητάς της, μετά από έναν χρόνο θα δει τη μέγιστη (χωρητικότητα) να πέφτει στο 85% ενώ αν παίζει στο 100%, τότε μιλάμε για πτώση στο 65%. Με άλλα λόγια, χάνεται η μισή μπαταρία! Θερμοκρασία, να ξέρετε, μια μπαταρία ανεβάζει όσο ανεβαίνουν οι απαιτήσεις ενός υπολογιστή. Επίπονοι υπολογισμοί και εργασίες της CPU, gamingκλπ, θα εκτοξεύσουν τη θερμοκρασία και θα χτυπήσουν… καμπανάκια στη μπαταρία του συστήματός σας.

Το αν θα βγάλετε τη μπαταρία από το laptopσας καθώς αυτό είναι συνδεδεμένο στην πρίζα (ΑΝ φυσικά βγαίνει αυτή), είναι δικό σας θέμα. Αν το κάνετε, φροντίστε τα επίπεδα φόρτισής της να είναι μεταξύ 40% και 70% και να την αποθηκεύσετε σε συνθήκες δωματίου (όχι ζέστη, όχι υγρασία). Όσο για το αν κάνει τελικά να αφήνουμε το laptopστην πρίζα επί μονίμου βάσεως; Μακροπρόθεσμα ναι, θα φθείρει τη μπαταρία σε μικρό ή μεγάλο βαθμό αλλά δεν θα φέρει και το τέλος του κόσμου.

Η Dell π.χ. λέει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, η HP θέτει όριο τις δύο εβδομάδες και η Acer συμβουλεύει να βγαίνει η μπαταρία καθώς το laptopείναι στην πρίζα. Όταν κι οι ίδιες οι εταιρείες λοιπόν τελούν υπό σύγχυση, εσείς φροντίστε να βρείτε μια μέση λύση και να την ακολουθήσετε πιστά.

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Η ΟΜΙΛΙΑ ΜΟΥ ΣΤΟΝ ΕΤΗΣΙΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2014



   Ως πρόεδρος του ΔΣ εκλεγμένος από τους ψήφους μόνο της συμπολίτευσης υποσχέθηκα ότι θα είμαι πρόεδρος όλων των δημοτικών παρατάξεων.
Πιστεύω ότι κατά την διάρκεια της μέχρι τώρα θητείας μου έχω τηρήσει την υπόσχεσή μου.
Μπορεί να έχουν γίνει κάποια λάθη από μεριάς μου αλλά όχι σκόπιμα και ούτε είχαν ως στόχο την μη τήρηση των δημοκρατικών διαδικασιών γιατί στο τέλος αυτό ου μένει από την θητεία ενός προέδρου είναι κατά πόσο τήρησε τις δημοκρατικές διαδικασίες και  πόσο τήρησε τις δημοκρατικές διαδικασίες και πόσο βοήθησε στην συναίνεση, στην σύνθεση και στην συνεργασία των δημοτικών παρατάξεων.  Στην μέχρι τώρα θητεία μου ως πρόεδρος, διόρθωσα με τις σωστές αποφάσεις του ΔΣ τα κακώς κείμενα των συνθέσεων  των διοικητικών συμβουλίων του ΛΤΑ και του ΔΑΟΑ.
Προσεχώς θα υπάρξει και βελτίωση στον κανονισμό λειτουργίας του ΔΣ.
     Ως πρόεδρος της επιτροπής παιδείας στις αρμοδιότητες της επιτροπής είναι οι κατανομές των χρημάτων στα σχολεία, κάτι που γίνεται σταθερά όλη τη χρονιά.  Εδώ έχω να επισημάνω το εξής: κάτι που είναι σημαντικό και έπρεπε να έχουμε επιδοτηθεί από το κράτος με δύο δόσεις για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων.  Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει διότι είμαστε σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.
Δυστυχώς τα σχολεία θα ξεκινήσουν τη νέα χρονιά με λίγα χρήματα στα ταμεία τους και αυτό θα οφείλεται στην κυβέρνηση.  Πέρα από την κατανομή χρημάτων πήραμε απόφαση για τν ονοματοδοσία της αίθουσας εκδηλώσεων του ΓΕΛ Αίγινας, σε αίθουσα Σοφία Μηλιώτη. Κάτι  που από πλευράς της επιτροπής παιδείας ήταν ο ελάχιστος φόρος τιμής για μια συνάδελφο που έδινε τον καλύτερο εαυτό της για μια καλύτερη παιδεία στο νησί μας.  Υλοποιήσαμε πρόγραμμα ΩΡΛ με ιατρική εξέταση των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Υλοποιήσαμε για πρώτη φορά το πρόγραμμα  διαδικτυακού κοινωνικού φροντιστηρίου με τον εκπαιδευτικό οργανισμό ΑΡΝΟΣ και εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τον καθηγητή μου Γιάννη Κρόκο για την ευγενική του χορηγία.
Υλοποιήσαμε το θερινό σχολείο σε συνεργασία με την ένωση ελλήνων φυσικών στο χώρο του ΓΕΛ Αίγινας. Εδώ θέλω να ευχαριστήσω δημόσια την Τούλα την Ζορμπά, την αντιπρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, τον κο Παναγιώτη Φιλντίση και τέλος τον συνάδελφο τόσο στην εκπαίδευση όσο και στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου τον Γιάννη τον Πούντο, γιατί αν δεν εργαζόταν τόσο σκληρά για να υλοποιήσει το όνειρό του δεν θα λέγαμε ότι αυτή την στιγμή στην Αίγινα υλοποιήθηκε το θερινό σχολείο.  Κάτι που θέλουμε να γίνει θεσμός.  Αυτός είναι ο στόχος μας, του Γιάννη και δικός μου.
Τέλος συνεχίζουμε την λειτουργία του ΣΔΕ και του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης.
Ότι αφορά τη μη λειτουργία του νηπιαγωγείου των Αγίων και την παράνομη υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Βαθέως από 4 θέσιο σε 3 θέσιο.  Αγωνιστήκαμε για την επαναλειτουργία του νηπιαγωγείου των Αγίων, παρότι φτάσαμε μέχρι τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, δεν έχουμε πάρει απάντηση μέχρι στιγμής.  Παρόλα αυτά θα συνεχίσω να αγωνίζομαι μαζί με όλα τα μέλη της επιτροπής για την επαναλειτουργία του νηπιαγωγείου των Αγίων. Στο υπουργείο ήταν μαζί μου ο Αντώνης Ντελής και δύο μητέρες (Όλγα Κουκούλη και Βαρβάρα Λαμπαδαρίου)
Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη της επιτροπής Παιδείας για την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε, είμαστε συνεργάτες, προσπαθούμε το καλύτερο για την Παιδεία στην Αίγινα.
     Τέλος, ως πρόεδρος της Σχολικής  Επιτροπής Παιδείας της Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης, ως επιτροπή έχουμε ως βασική αρμοδιότητα την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων της Β  βάθμιας εκπαίδευσης (ασανσέρ, πυρασφάλεια,  αγορά εξοπλισμού).
Υπάρχουν στόχοι και όρεξη για δουλεία.
     Ως δημοτικός σύμβουλος θα ήθελα να ακούω προτάσεις και ιδέες που μπορούν να μας βελτιώσουν ως διοίκηση και γενικότερα ως λειτουργία ενός δήμου.  Αυτή την ικανότητα των προτάσεων και των ιδεών την έχουν οι έξυπνοι άνθρωποι.  Τα άτομα περιορισμένης ευφυΐας το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι κριτική και να ασχολούνται με φτηνά πράγματα και γεγονότα.
Όταν επισημάνεις καταστάσεις καλό είναι να μην ξεχνάς την πολιτική της άδειας καρέκλας και την φυγομαχία στα κρίσιμα θέματα ειδικά όταν κατέχει την θέση του Αντιδημάρχου.
Για να μπορέσεις να λειτουργήσεις ως Δήμος, ως Κράτος χρειάζεσαι πόρους και ιδίως οικονομικούς πόρους.  Πέρα από οποιαδήποτε άντληση τελών θα ρέπι να υπάρχει και μείωση δαπανών και εύρεση χρημάτων μέσω έξυπνων τρόπων.
Πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι ο Δήμος και έτσι πρέπει να το βλέπουμε, ότι είναι μια επιχείρηση η οποία πρέπει να λειτουργεί με  χρηματοοικονομικά κριτήρια.  Αν έχεις πλεόνασμα μπορείς να κάνεις κοινωνική πολιτική, αν είσαι μόνιμα με έλλειμμα τότε πως μπορείς να λειτουργήσεις και να παρέχεις τα αυτονόητα. Μόνο με κοινωνική εργασία και ευτυχώς υπάρχουν αρκετοί εθελοντές.
Η Αίγινα   μας χρειάζεται όλους, χρειάζεται προτάσεις και ιδέες ώστε το νησί να πάρει τη θέση που πραγματικά του αξίζει, να γίνει το νησί που ονειρευόμαστε και οραματιζόμαστε.
Όχι κριτική και αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση.
Προσωπικά θεωρώ τον εαυτό μου ενεργό πολίτη και όχι πολιτικό υπηρέτη των δημοτών και αυτό έχω πάντα στο μυαλό μου.
Για να λειτουργήσει σε σωστά πρότυπα πρέπει να έχουμε ισολογισμούς.  Οι ισολογισμοί έχουν σταματήσει στο 2008.  Αυτό είναι κάτι που πρέπει να λυθεί σύντομα στο προσεχές διάστημα.
Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου σε όλες τις επιτροπές που είμαι πρόεδρος για αμέριστη συνεργασία και ειδικά τον Γιάννη τον Πούντο  γιατί λειτουργούμε με πνεύμα συνεργασίας και δεν υπάρχει ίχνος αντιπολίτευσης