MENU

style> #navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;} ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;} ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;} #navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;} ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;} #navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Η Ανάπτυξη μέσα από την Ενίσχυση των Νέων

Η Ανάπτυξη μέσα από την Ενίσχυση των Νέων

Σταύρος Τασιόπουλος

Από το 2006 μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει 7 πρωθυπουργοί και 7 κυβερνήσεις συν 2 υπηρεσιακές, ενώ η Ελλάδα διήλθε από την περίοδο των πρώτων επιτηρήσεων της ΕΕ στο τρίτο δάνειο για την εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών της αναγκών. Δέκα χρόνια τώρα, η χώρα δεν έχει να επιδείξει παρά μόνον πτώση και καμία ουσιαστική πολιτική για την θέση των νέων στην κοινωνία, σύμφωνα με σχετική μελέτη της PwC για τις χώρες του ΟΟΣΑ.

Οι διάφορες κρατικές δομές όπως, το Υπουργείο Παιδείας με την πρώην Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, με την Γραμματεία Έρευνας, η Γενική Γραμματεία Αποδήμου, το Υπουργείο Εργασίας, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο ΟΑΕΔ, αναφέρονται αποσπασματικά στο ζήτημα και όπως φαίνεται μέχρι σήμερα δεν οδηγούν σε κανένα ουσιαστικό και θετικό αποτέλεσμα.
Η ενίσχυση των δυνατοτήτων ή αλλιώς capabilities κατά τον Νομπελίστα οικονομολόγο Amartya Sen, είναι το στοιχείο που δομεί την ειδοποιό διαφορά στην λειτουργία της οικονομίας μιας χώρας και συνδέεται με το επίπεδο της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ανάπτυξης και την συνολική λειτουργία της δημοκρατίας. Την περίοδο της οικονομικής κρίσης και τις περιόδους ύφεσης που έχουν ακολουθήσει, η ενίσχυση των νέων αποτελεί ανάγκη επιτακτική όχι μόνον για λόγους κοινωνικής πολιτικής, αλλά όπως αποδεικνύεται και ενίσχυσης της οικονομίας μιας χώρας καθώς και των εσόδων της.
Η Ελλάδα εκτιμάται ότι αν προχωρήσει σε πολιτικές που θα βοηθήσουν στην ανέλιξη των νέων, θα έχει άνοδο του ΑΕΠ 8% που σημαίνει στην πράξη περίπου 16 δις ευρώ. Το 2006 η χώρα βρισκόταν στην 31η θέση των χωρών του ΟΟΣΑ σε σύνολο 34, όμως το ποσοστό της ήταν στο 37,5% ενώ σήμερα είναι στο 21,2%. Το 2011 ήταν στο 28,4%. Δηλαδή σε μια τριετία σημείωσε πτώση 7 ποσοστιαίων μονάδων στον δείκτη ένταξης και ενίσχυσης των νέων.
Ανακύπτει πλέον η ανάγκη για μια οριζόντια δομή με αρμοδιότητες που θα διατρέχει όλες τις διαδικασίες που αφορούν την βελτίωση της θέσης των νέων για την πρόοδο και την ανάπτυξή τους και για την ενεργό συμμετοχή τους στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή. Αυτή η δομή θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη από κάθε άλλο Υπουργείο ώστε να μπορέσει να επικεντρωθεί στον σκοπό της και να μην ενσωματωθεί σε άλλες πολιτικές, τομείς και στην γραφειοκρατεία.
Για να προχωρήσει στον στόχο της προόδου των νέων θα πρέπει να είναι αυτοτελής και να υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό αναδεικνύοντας την σημασία και την ουσιαστική λειτουργία του έργου της. Η Γενική Γραμματεία Ανάπτυξης των Νέων – General Secreteriat for Youth Development είναι το εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει τους νέους και την χώρα και σύμφωνα με τις έρευνες που υπάρχουν το έργο της μπορεί ήδη να καταγραφεί και να υπάρξουν μετρήσιμοι στόχοι και αποτελέσματα.
Η διαρκής και συντονισμένη ενασχόληση με τους νέους από το σχολείο μέχρι την ένταξη στον εργασιακό βίο, μέσα από ένα συνδυασμό μεθόδων και εργαλείων ανάπτυξης, εγγυάται τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Αν θέλουμε πράγματι την πρόοδο και ανάπτυξη ως κοινωνία, τότε αυτή περνάει μέσα από την ενίσχυση των νέων.

*Σταύρος Τασιόπουλος-υπ. διδάκτωρ Νομικής 


http://www.cnn.gr/opinions/arthra/story/22422/h-anaptyxi-mesa-apo-tin-enisxysi-ton-neon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου