MENU

style> #navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;} ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;} ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;} #navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;} ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;} #navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Το 'ρετσίνι' που κολλάει εκατομμύρια συσκευές παγκοσμίως


Η Resin.io είναι η ελληνική startup που προσφέρει ταχύτητα και ασφάλεια σε µια θεαµατικά αναπτυσσόµενη αγορά που λέγεται «Διαδίκτυο των Πραγµάτων»

Του Τάσου Ζάχου
Τον όρο «Διαδίκτυο των Πραγµάτων» –ή, αλλιώς, Internet of Things (IoT)– τον έχετε µάλλον ακούσει, εκτός και αν ζείτε σε κάποια σπηλιά τα τελευταία χρόνια. Αλλά τι σηµαίνει αλήθεια και πώς µπορεί να αλλάξει τη ζωή µας;
Εν συντοµία, το Διαδίκτυο των Πραγµάτων είναι ένα δίκτυο συσκευών συνδεδεµένων στο ίντερνετ ή σε τοπικά δίκτυα που µπορούν να συλλέξουν και να ανταλλάξουν δεδοµένα, τα οποία, στη συνέχεια, θα τύχουν επεξεργασίας και θα χρησιµοποιηθούν για την ενηµέρωση ενός ανθρώπου, µιας επιχείρησης ή ενός άλλου µηχανήµατος για την εκτέλεση κάποιας λειτουργίας.
Φανταστείτε, για παράδειγµα, έναν άνθρωπο ο οποίος έχει έναν αισθητήρα στην καρδιά του και στέλνει πληροφορίες στον γιατρό του όλο το 24ωρο ή µια οικιακή συσκευή, όπως ένα ψυγείο το οποίο ενηµερώνει για το τι ακριβώς χρειάζεσαι όταν είναι ο ιδιοκτήτης του στο σούπερ µάρκετ ή µία γλάστρα η οποία ενηµερώνει µε email όταν θέλει πότισµα. Διαδίκτυο των Πραγµάτων είναι, επίσης, οι «έξυπνες» οικιακές συσκευές που σας επιτρέπουν να ελέγχετε τον θερµοστάτη και τα φώτα απλώς µε µια φωνητική εντολή.
Μπορεί να φαίνεται και να ακούγεται σύνθετο, όµως τα επόµενα χρόνια το Διαδίκτυο των Πραγµάτων θα αλλάξει τον τρόπο µε τον οποίο ζούµε και αλληλεπιδρούµε, από την καθηµερινότητά µας, µέχρι τις επιχειρήσεις και την εργασία. Η λογική πίσω από τη λειτουργία του βασίζεται σε ένα σχετικά απλό οικοσύστηµα. Ο χρήστης χρησιµοποιεί ένα τηλεχειριστήριο, όπως το «έξυπνο» κινητό του, για να δώσει την εντολή ή να ζητήσει πληροφορίες µέσω ενός δικτύου σε µια συσκευή η οποία επιτελεί την ενέργεια και, στη συνέχεια, την αποστέλλει πίσω µέσω του δικτύου. Κατόπιν, η εντολή ή η πληροφορία εµφανίζεται στο τηλεχειριστήριο. Τα δεδοµένα αυτά µπορούν να αποθηκευθούν στο cloud, σε µια τοπική βάση δεδοµένων, στο τηλεχειριστήριο ή στην ίδια τη συσκευή.
Οι προκλήσεις γύρω από αυτή την αγορά είναι τεράστιες, όπως και τα ζητήµατα που προκύπτουν και έχουν να κάνουν µε την ασφάλεια και την ταχύτητα των δεδοµένων που καλούνται να αντιµετωπίσουν οι υπεύθυνοι διαχείρισης αυτών των υλοποιήσεων IoT, καθώς δισεκατοµµύρια πολύπλοκες συσκευές βρίσκονται καθηµερινά online.
Απαντήσεις σ’ αυτές τις προκλήσεις επιχειρεί να δώσει µια ελληνική startup, η Resin.io, η οποία έχει καταφέρει µέσα σε τρία χρόνια να ξεχωρίσει, πείθοντας µεγάλες εταιρείες στον χώρο της τεχνολογίας, όπως η Ericsson, να την εµπιστευτούν, ώστε να γίνει το «ρετσίνι» (αυτό σηµαίνει, άλλωστε, και το όνοµά της) –ή, διαφορετικά, η κόλλα– που θα ενώσει τον κόσµο του Διαδικτύου των Πραγµάτων.
Για συνέχεια κλικ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου