Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος.


του Κωνσταντίνου Κανελλά *

Κύριε Αλέξη Τσίπρα,

Είμαι ο κανένας. Είμαι ένας από αυτούς τους πολλούς που ξεχωρίζουν μόνο ως νούμερα στις στατιστικές. Δεν είμαι καλλιτέχνης, δεν είμαι καθηγητής πανεπιστημίου, δεν είμαι δημοσιογράφος, δεν είμαι πολιτικός, δεν είμαι επιχειρηματίας, δεν κάνω δουλειές με το δημόσιο. Εν ολίγοις δεν πρόκειται να ασχοληθείτε προσωπικά με εμένα ποτέ.

Είμαι όμως πολίτης, είμαι και πατέρας.

Είναι τα μόνα κοινά στοιχεία που έχουμε. Σας έχω ακούσει πολλές φορές να κάνετε επίκληση στην αμεσοδημοκρατία κι εξ’ αυτού του λόγου σας απευθύνομαι.

Είστε κι εσείς πατέρας. Οταν είδε το παιδί μου τη φωτογραφία της τραγικής Εβίτας Φύτρου κι άκουσε τον τρόπο με τον οποίο έχασε τη ζωή της, με ρώτησε γιατί;

Δεν απάντησα. Σκέφτηκα πως οι πλάτες οι δικές μου είναι πολύ μικρές για να εξηγήσω γιατί ένα κορίτσι επέλεξε φλεγόμενο, να γκρεμοτσακιστεί, αφού είχε πρώτα δει τον πατέρα της και τον αδελφό της να πεθαίνουν αγκαλιασμένοι σαν δύο αναμένες δάδες.

Ρωτώ λοιπόν εσάς. Τι θα λέγατε στα παιδιά σας; Ποια θα ήταν η αιτιολόγηση;

Τι θα νιώθατε, την ώρα που θα έπρεπε κοιτώντας τα στα μάτια, να τους πείτε, πως εσείς ως ηγήτωρ όσων έπρεπε να προστατέψουν τις ζωές της Εβίτας και 81 άλλων αποτύχατε;

Τι θα νιώθατε, την ώρα που θα έπρεπε κοιτώντας τα στα μάτια, θα γνωρίζατε πως το μόνο που πρέπει να γίνει αυτή τη στιγμή είναι να διασωθεί η εικόνα σας, ως εγγυητή της συνέχειας της αριστεράς;

Τι θα νιώθατε, την ώρα που θα έπρεπε κοιτώντας τα στα μάτια, να τους πείτε, πως αυτή η χαροκαμένη μάνα θα πάρει 5.000,00 ευρώ και διορισμό στο δημόσιο;

Τι θα νιώθατε, την ώρα που θα έπρεπε κοιτώντας τα στα μάτια, να παραδεχτείτε, πως τα ίδια τα παιδιά σας σε αυτή τη χώρα, μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να βρεθούν σε ανάλογη κατάσταση;

Τι θα νιώθατε την ώρα που θα έπρεπε κοιτώντας τα στα μάτια, να τους μιλήσετε για φιλότιμο και ανάληψη ευθύνης;

Μήπως τελικά ελπίζετε πως θα ξεχαστούν όλα όσα έγιναν στο Μάτι Αττικής στις 23 Ιουλίου 2018;

Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως κάτι τέτοιο δεν θα γίνει.

Θα θυμόμαστε για πάντα όλα τα θύματα, εμείς οι ανώνυμοι, οι πολλοί.

Εσάς θα ξεχάσουμε. Να παρακαλάτε μόνο να μην ξεχάσουν τα ίδια σας τα παιδιά.

Κι ελπίζω.

Ελπίζω, πως μία μέρα οι ερινύες θα σας αναγκάσουν, γονυπετής, να ζητήσετε συγγνώμη και συγχώρεση από τους συγγενείς των θυμάτων.

Εβίτα Φύτρου, 13 ετών, Αθάνατη.
Ανδρέας Φύτρος 11 ετών, Αθάνατος.
Γρηγόρης Φύτρος, 54 ετών, Αθάνατος.



* Ο Κωνσταντίνος Κανελλάς είναι γιατρός Παθολόγος - Διαβητολόγος
https://www.facebook.com/kostas.kanellas?hc_ref=ARSqBf8ST7eL_2wW0QYvgNeYCH4wgALXfr1W1Of-9hGz-OgF7Hyzb1MYWqgxCv_an6w&fref=nf



Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

Φωτιά Αττική: Ζαχάρω & οι πιο καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα από το 2000



Ο πύρινος όλεθρος στην Ανατολική Αττική κοστίζει ζωές και ο αριθμός των θυμάτων ανεβαίνει δραματικά καθώς τα πλέον εφιαλτικά σενάρια επιβεβαιώνονται.
Διαβάστε επίσης
Αγώνας δρόμου για την κατάσβεση μεγάλης φωτιάς σε πενταόροφη κατοικία του Λονδίνου
Αγώνας δρόμου για την κατάσβεση μεγάλης φωτιάς σε πενταόροφη κατοικία του Λονδίνου (pics)

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία την τελευταία εικοσαετία έχουν σημειωθεί σειρά πυρκαγιών στην ελληνική επικράτεια με πιο σημαντική αυτή του 2007 στην Ηλεία, όπου χάθηκαν 63 ανθρώπινες ζωές.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία αυτές είναι οι πιο καταστροφικές πυρκαγιές που έζησε η χώρα από το 2000 μέχρι σήμερα.


6 Ιουλίου 2000, Μπρόγκος Σάμου

Το καλοκαίρι του 2000 -ταυτόχρονα με τα δεκάδες μέτωπα πυρκαγιών- η Σάμος ήρθε αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη φωτιά στην ιστορία της.

Πολλοί οικισμοί επλήγησαν, με τις μεγαλύτερες ζημιές να εντοπίζονται στο χωριό Μαυρατζαίοι, όπου βρέθηκε νεκρή μία ηλικιωμένη γυναίκα και κάηκαν 47 σπίτια. Συνολικά καταστράφηκαν 145.000 στρέμματα.

12 Ιουλίου 2000, Ξυλόκαστρο Κορινθίας

Το καλοκαίρι του 2000 βρήκε τη χώρα παραδομένη στο έλεος της φωτιάς. Ένα από τα μέτωπα που ξέσπασαν ήταν στην περιφέρεια της Κορίνθου και συγκεκριμένα στους οικισμούς Άνω Πιτσά, Λουτρό, Βρυσούλες και Καμάρι που ανήκουν στο Δήμο Ξυλοκάστρου.

Συνολικά κάηκαν 200.000 στρέμματα, ενώ υπαίτιος θεωρήθηκε ένας κτηνοτρόφος που είχε συλληφθεί και στο παρελθόν για εμπρησμό στην ίδια περιοχή.
24 Ιουλίου 2007, Κουνινά Αίγιου

Στις 24 Ιουλίου ένα πύρινο μέτωπο ξέσπασε στο Αίγιο και συγκεκριμένα στο χωριό Κουνινά. Η φωτιά ξεκίνησε τις πρωινές ώρες και καταστράφηκαν 150.000 στρέμματα γης.

23 Αυγούστου 2007, Λαδά Καλαμάτας

Η φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι και σε συνδυασμό με τους ανέμους και τις υψηλές θερμοκρασίες δεν άργησε να πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Συνολικά 8 χωριά εκκενώθηκαν, 113.000 στρέμματα κάηκαν και χρειάστηκε περίπου ένας μήνας για την πλήρη κατάσβεση όλων των εστιών.

23 Αυγούστου 2007, Καλλιθέα Λακωνίας

Παράλληλα με τη φωτιά στο Νομό Ηλείας ξέσπασε μέτωπο και στην Καλλιθέα. Οι πολύ δυνατοί άνεμοι, που έφταναν έως και τα 9 Μποφόρ, έκαναν τη φωτιά να επεκταθεί πολύ γρήγορα και η Λακωνία κυρήχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Κάηκαν συνολικά 220.000 στρέμματα.

24 Αυγούστου 2007, Παλαιοχώρι Ζαχάρω

Η φωτιά στη Ζαχάρω αποτελεί ίσως την πιο καταστροφική φωτιά των τελευταίων χρόνων. 63 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, περιουσίες κάηκαν ολοσχερώς και ένα από τα πιο όμορφα δάση της Ελλάδας καταστράφηκε.

Συνολικά κάηκαν 400.000 στρέμματα
24 Αυγούστου 2007, Αγραπιδοχώρι Ηλείας

Το Αγραπιδοχώρι είναι ένα από δεκάδες χωριά που πλήγηκαν από τις φωτιές που ξέσπασαν στον Νομό Ηλείας το καλοκαίρι του 2007. Η φωτιά εκδηλώθηκε το απόγευμα και επεκτάθηκε σε γύρω περιοχές που τελικώς εκκενώθηκαν.

Συνολικά κάηκαν 120.000 στρέμματα.

25 Αυγούστου 2007, Βρύση Εύβοιας

Χωριά πλούσια σε δασικές εκτάσεις αποτεφρώθηκαν, οικείς χάθηκαν και καταστράφηκαν 180.000 στρέμματα. Οι καταστροφές λόγω των ισχυρών ανέμων ενισχύθηκαν και αφορούσαν εκτός από μεγάλες δασικές εκτάσεις και κατοικημένες περιοχές.

Το μέτωπο ξεκίνησε από τη Βρύση Εύβοιας, ενώ την ίδια μέρα η κυβέρνηση κήρυξε ολόκληρη τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

22 Ιουλίου 2008, Άγιος Ισίδωρος, Ρόδος

Στις 22 Ιουλίου, δόθηκε σήμα για πυρκαγιά στο χωριό του Αγίου Ισιδώρου. Ως αιτία της πυρκαγιάς αναφέρθηκε η προσπάθεια κατοίκου του χωριού να κάψει ξηρά χόρτα και κλαδιά στο χωράφι του με θερμοκρασία περιβάλλοντος 36 βαθμούς Κελσίου και ένταση ανέμων 6 Μποφόρ.

Το αποτέλεσμα ήταν να καούν τουλάχιστον 110.000 στρέμματα γης.

21 Αυγούστου 2009, Σέσι Αττικής

Η φωτιά ξεκίνησε από τον παραθαλάσσιο οικισμό Σέσι Γραμματικού και πολύ γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις απειλώντας τις περιοχές του Βαρνάβα, του Μαραθώνα και της Πεντέλης.

Ενισχυόμενο από τους ανέμους το μέτωπο άρχισε να καίει σπίτια στο Ντράφι, την Παλαιά Πεντέλη και την Παλλήνη, ενώ συνολικά κάηκαν 175.000 στρέμματα στην περιοχή του Γραμματικού.


ΠΗΓΗ:
https://www.cnn.gr/news/ellada/story/139976/fotia-attiki-zaxaro-oi-pio-katastrofikes-pyrkagies-stin-ellada-apo-to-2000