Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Και το ΔΝΤ προτείνει "κούρεμα" στα στεγαστικά δάνεια

Πρέπει να χάσουν λεφτά και οι τράπεζες, όχι μόνο όλοι οι άλλοι. Και να χάσουν με τον ίδιο τρόπο και τις ίδιες συνέπειες που τα χάνουν όλοι οι υπόλοιποι: επώδυνα, βασανιστικά. Κάποιες θα πεθάνουν. Δεν είναι τόσο τρομερό, συνηθίστε το. Εδώ συνηθίσαμε τις 3 αυτοκτονίες την ημέρα, γιατί τρομάζει τόσο..
η ιδέα ότι θα χάσουν λεφτά οι τράπεζες; Να χάσουν. Και ναι, θα πονέσει. Όπως σε εκατομμύρια άλλους Έλληνες, δεν δίνεται "εναλλακτική" και καταστρέφονται, ας καταστραφούν μερικές τράπεζες. Δεν είναι ταμπού, δεν είναι η συντέλεια του κόσμου. Δεν γίνεται να αυτοκτονούν μόνο άνθρωποι. Ας "αυτοκτονήσει" και καμιά τράπεζα. Δεν είναι τόσο τρομερό.
Haircut και στο χρέος των νοικοκυριών προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να έρθει γρηγορότερα η ανάκαμψη μετά από περιόδους κρίσης!
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε μελέτη του ΔΝΤ για τη σχέση ιδιωτικού χρέους, ενυπόθηκων δανείων, τιμών κατοικιών και οικονομικής δραστηριότητας, το βάρος που αποτελεί το χρέος των νοικοκυριών στην ορμή της ανάκαμψης μετά από περιόδους κρίσης μπορεί να αντιμετωπιστεί με τολμηρά και καλά σχεδιασμένα προγράμματα αναδιάρθρωσης τα οποία μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις ιδιωτικές χρεοκοπίες και τις κατασχέσεις.
Η μελέτη του ΔΝΤ επικεντρώνεται στις τελευταίες δεκαετίες, αξιοποιεί όμως και την εμπειρία από τη Μεγάλη Ύφεση του 1929. Όσο μεγαλύτερο είναι το χρέος που συσσωρεύεται σε νοικοκυριά σε περιόδους ισχυρής ανάπτυξης, με υποθήκες, προσωπικά δάνεια ή πιστωτικές κάρτες, τόσο βαθύτερη είναι η επακόλουθη ύφεση και τόσο πιο αδύναμη η ανάκαμψη, αναφέρει το ΔΝΤ.
Εξετάζοντας το πώς αντιμετωπίστηκε η Μεγάλη Ύφεση, αλλά και η υποχώρηση τιμών κατοικιών στην Ισλανδία και την Ουγγαρία σήμερα, την Κολομβία το 1999, και τη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Νορβηγία τη δεκαετία του 1990, η μελέτη καταλήγει στο ότι οι επιπτώσεις της «φούσκας» των τιμών κατοικιών στην οικονομική δραστηριότητα μπορούν να αντισταθμιστούν με κυβερνητικές πολιτικές που στοχεύουν στη μείωση του χρέους των νοικοκυριών.

(το σχετικό εδώ: http://www.imf.org/external/pubs/ft/survey/so/2012/RES041012B.htm)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου