Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

ΓΕΩΦΥΣΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ Ή ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΣΥΡΤΑΡΙΑ;

Στο γραφείο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, βρίσκονται τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των φακέλων και προσφορών που είχαν καταθέσει συνολικά 8 εταιρείες, προκειμένου να διενεργήσουν γεωφυσικές έρευνες, μη αποκλειστικής χρήσης, για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στο Ιόνιο πέλαγος και στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης στην σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Στην επόμενη φάση περνούν τέσσερις από τις οκτώ εταιρείες που εκδήλωσαν αρχικά ενδιαφέρον, όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος. Πληροφορίες του defencenet.gr αναφέρουν ότι τουλάχιστον δύο από τις προεπιλεγείσε εταιρείες έχουν προχωρήσει στο παρελθόν σε έρευνες μη νόμιμες εντός της ΑΟΖ.
Παντως, ενώ η όλη διαδικασία έπρεπε να «τρέχει» και να έχει τον χαρακτηρισμό «εθνικής προτεραιότητας» εν τούτοις είναι «χαρακτηριστικά αργές» και εύλογα δημιουργούνται ερωτήματα για ποιο λόγο καθυστερούν οι διαδικασίες.
Όταν σοβαροί επιστήμονες όπως ο καθηγητής Α.Φώσκολου εκφράζουν βεβαιότητα ότι «σε λίγα χρόνια η Ελλάδα και η Κύπρος θα έχουν το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ευρώπη» πεποίθηση του εδράζεται επί της ύπαρξης κοιτασμάτων, ειδικά νότια της Κρήτης.
Παραθέτοντας τα επιστημονικά στοιχεία, τα οποία εκτείνονται σε τέσσερις ενότητες, ο καθηγητής ανέφερε σε ημερίδα τον περασμένο Μάϊο ότι πετρέλαιο υπάρχει όπου:
- υπάρχει θερμογενετικό φυσικό αέριο (που υπάρχει στην Κρήτη εδώ και 1,5 εκ. χρόνια). “Δεν είναι δική μου άποψη, αλλά Αμερικάνων που έκαναν έρευνες” – είπε ο Α.Φώσκολος,
- υπάρχουν συγκλίνουσες λιθοσφαιρικές πλάκες
- υπάρχουν ράγες
- υπάρχουν ενεργά ηφαίστεια από όπου βγαίνει φυσικό αέριο,
- υπάρχει τεράστιος όγκος μετρητών στο βυθό
“Η Κρήτη βρίσκεται ακριβώς πάνω σε αυτά, γιατί να αποτελεί παγκόσμια εξαίρεση και να μην έχει πετρέλαιο;” – αναρωτήθηκε ο Αντώνης Φώσκολος, καλώντας τους Έλληνες επιστήμονες να προβληματιστούν. “Είναι δυνατόν να σου αφήνει ένα μπουκέτο λουλούδια έξω από την πόρτα σου κι εσύ να μη ρωτάς γιατί και πως σου τα αφήνει;” – είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Ο ίδιος μιλάει με αριθμούς λέγοντας ότι μία μονάδα υδρογονανθράκων που κοστίζει 3 ευρώ, η Ελλάδα την εισάγει έναντι 11 ευρώ και την πωλεί στον καταναλωτή έναντι 17 ευρώ. Ο καθηγητής, παράλληλα, προχωρά και σε καταγγελίες, παραπέμποντας σε πολιτικά πρόσωπα και τεράστια οικονομικά συμφέροντα που εισάγουν υδρογονάνθρακες και δεν θέλουν η Ελλάδα να βγάλει τα δικά της αποθέματα πετρελαίου.
Σύμφωνα με τον κ.Φώσκολο, μάλιστα πολιτικό πρόσωπο της Κρήτης τον χαρακτήρισε δημαγωγό, κατηγορώντας τον ότι πουλάει εμπόριο ψεύτικων ελπίδων, ακριβώς επειδή αυτός ο πολιτικός εργάζεται για λογαριασμό ελληνικής εταιρείας που εμπορεύεται πετρέλαιο!.
Την ίδια άποψη με τον Αντώνη Φώσκολο εκφράζει ο Αβραάμ Τζελίλης, ακαδημαϊκός στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, ο οποίος κάνει λόγο για 1,5 τρις. κυβικά υδρογονανθράκων στα νότια της Κρήτης, ενώ και ο ίδιος αναφέρεται σε οικονομικά συμφέροντα εταιρειών με τις “ευλογίες” πολιτικών προσώπων.
Το θέμα είναι ακριβώς αυτό: Γιατί καθυστερούμε; Όταν η χώρα «ματώνει» για 11,5 δισ. ευρώ και υπάρχουν τρισεκατομμύρια στα έγκατά της που περιμένουν κάποιον απλά να τρυπήσει και να αντλήσει. Όλοι ξέρουν που βρίσκονται τα κοιτάσματα και η μοναδική έκπληξη που μπορεί να υπάρξει είναι να είναι … ακόμα μεγαλύτερα!
Υπενθυμίζεται, ότι στο αρχικό στάδιο, εξετάστηκαν οι προσφορές που είχαν υποβάλλει οι εταιρείες:
1) TGS-NOPEC GEOPHYSICAL COMPANY ASA
2) DOLPHIN GEOPHYSICAL
3) ION GEOPHYSICAL CORPORATION
4) SPEC PARTNERS LTD
5) CGGVERITAS
6) PETROLEUM GEO-SERVICES (PGS)
7) SPECTRUM GEO LIMITED

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου