Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Κίνδυνος να χαθούν 200 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για τα σκουπίδια



Με δύο ορατούς κινδύνους απειλείται η κυβερνητική πολιτική για την διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής την ώρα που το υπουργείο Ανάπτυξης τρέχει με γοργούς ρυθμούς την ανάθεση των τεσσάρων εργοστασίων, βάζοντας σε εφαρμογή το μεγαλύτερο πρόγραμμα συμπράξεων μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Ο πρώτος κίνδυνος συνδέεται με το χρονοδιάγραμμα των έργων, καθώς εάν δεν υπογραφούν οι συμβάσεις ως τέλος του έτους θα χαθούν 200 εκατ. ευρώ που είναι η  χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Ο δεύτερος σχετίζεται με την ανυπακοή της Ελλάδας στην διατήρηση των παράνομων χωματερών που εξακολουθεί να μας απειλεί με δυσθεώρητα πρόστιμα, παρά τα στραβά μάτια των Βρυξελλών.
Επισήμως, η χώρα μας, εξακολουθεί να διατηρεί περίπου 400 παράνομους ΧΑΔΑ. Το περίεργο είναι ότι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΕΣΠΑ έχουν διατεθεί οι πόροι που αντιστοιχούν στην αποκατάσταση των χωματερών αλλά τα έργα εξακολουθούν να σέρνονται. «Αν δεν γίνουν σύντομα τα σχετικά έργα τότε η ΕΕ θα ζητήσει πίσω τα χρήματα» επισήμανε πρόσφατα η επικεφαλής της Task Force στην Αθήνα κ. Ζορζέτα Ράλλη. 

Τον κίνδυνο της απώλειας κονδυλίων έκρουσε μετ’ επιτάσεως στην συνάντηση που είχε προχθές με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός, ο οποίος επισήμανε ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση θα σημάνει την απώλεια των κοινοτικών πόρων. «Είναι η τελευταία ευκαιρία που έχει η Αττική να αποκτήσει σύγχρονες υποδομές και η ευκαιρία αυτή δεν πρέπει να χαθεί. Δεν πρέπει αφήσουμε να χαθούν τα 200 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ», είπε.

Την άποψη ότι τα έργα είναι δύσκολο να συμβασιοποιηθούν ως το τέλος του έτους διατυπώνουν και οι εταιρείες που συμμετέχουν στους διαγωνισμούς. Επισημαίνουν ότι θα πάρει χρόνο η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, που έπεται και αν δεν υπάρξει ένα μορατόριουμ στην μοιρασιά, οι ενστάσεις θα πέσουν… σύννεφο. Η μόνη προοπτική επισημαίνουν ώστε να μην χαθούν πόροι είναι τα έργα αυτά να περάσουν ως γέφυρες στο επόμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, που ακόμη όμως είναι υπό διαμόρφωση.

Στην κυβέρνηση πάντως αλλά και στην Περιφέρεια πασχίζουν να λύσουν το γόρδιο δεσμό των ενστάσεων, πιέζοντας την δικαιοσύνη (ΣΤΕ, Ελεγκτικό Συνέδριο) για αποφάσεις εξπρές σε ότι αφορά τις προσφυγές.

Κάθε λόγο να ανησυχούν έχουν και οι έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι είτε μεμονομένα είτε σε γκρουπ διεκδικούν τα τέσσερα εργοστάσια της Αττικής που υπολογίζεται να γεννήσουν έσοδα πάνω από 2,2 δις, ευρώ την επόμενη 25ετία.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα εργοστάσια απορριμμάτων προσελκύουν την ελίτ της ελληνικής αγοράς των κατασκευών, της ενέργειας και των υπηρεσιών διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Μεταξύ αυτών είναι η Τέρνα Ενεργειακή σε συνεργασία με την ΔΕΗ, η Μέτκα του ομίλου Μυτιληναίου, ο όμιλος Μπόμπολα με τις δύο ναυαρχίδες εταιρείες Άκτωρ και Ηλέκτωρ. Αισθητή κάνει την παρουσία του και ο όμιλος Λάτση σε συνεργασία με τον εφοπλιστή κ. Θανάση Λασκαρίδη μέσω της συμμετοχής τους στην εταιρεία Μεσόγειος, η οποία με τη σειρά της συνασπίζεται με την κυπριακών συμφερόντων J&P Άβαξ των οικογενειών Ιωάννου-Παρασκευαίδη.

Επίσης στους δύο από τους τέσσερις διαγωνισμούς (Γραμματικό –Κερατέα) συμμετέχει ο όμιλος Κοπελούζου μέσω της Νοvaera Hellas ενώ και στα τέσσερα έργα έχουν κατέλθει η Αρχιρόδον από τις πλέον διεθνείς τεχνικές εταιρείες με έδρα την Ολλανδία σε σύμπραξη με την Ιντρακάτ του ομίλου Κόκκαλη αλλά και μια πλειάδα από μικρότερες εργοληπτικές εταιρείες.      


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου