Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Νίκος Οικονόμου

Το δικαίωμα της εργασίας είναι κάτι το οποίο πρέπει να έχουν όλοι οι πολίτες ενός κράτους.

Στα ΕΠΑΛ αρκετοί συνάδελφοι δίνουν το καλύτερο τους εαυτό  κάνοντας ΔΩΡΕΑΝ μαθήματα σε μαθητές τους ώστε να μπορέσουν να πετύχουν τον στόχο τους. Ο οποίος δεν είναι άλλος από την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτή την εικόνα δεν πρέπει να την χαλάνε με λάθος ενέργειες.

Ως εκπαιδευτικός-συνάδελφος καταλαβαίνω την οργή που έχουν μέσα τους.   Όμως, ΔΕΝ μας φταίνε σε τίποτα τα άτομα τα  οποία θέλησαν να δουλέψουν ως ωρομίσθιοι καθηγητές μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ.

Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και κατ’ επέκταση της μεγάλης ανεργίας όλοι προσπαθούν για την επιβίωση τους.

Η όποια μορφή απομόνωσης των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών από τους μόνιμους συναδέλφους  κατά την ταπεινή  άποψη είναι μορφή ρατσισμού και ψυχολογικής βίας.

 Οι ωρομίσθιοι καθηγητές δεν είναι μιάσματα ούτε λεπροί.  Διεκδίκησαν το δικαίωμα στην εργασία. 
Αν κάτι μας  ΦΤΑΙΕΙ,  αυτό  είναι η πολιτική του υπουργείου Παιδείας  και όχι οι ωρομίσθιοι. Αυτό είναι το πρόβλημα μας . Η μόνη λύση για να αλλάξει αυτό είναι  η αλλαγή της πολιτικής διοίκησης του Υπουργείου ή η αλλαγή νοοτροπίας . Με το δικαίωμα της ψήφου το οποίο δίνει πολιτισμένες  και δημοκρατικές  λύσεις.  Το να ασκείτε  ψυχολογική βία για να παραιτηθεί ο ωρομίσθιος εκπαιδευτικός είναι αντιδεοντολογικό. Επιπλέον από την στιγμή που το υπουργείο έχει αποφασίσει να ακολουθήσει την συγκεκριμένη πολιτική είναι άδικο προς τους μαθητές το να μην διδάσκονται τα μαθήματα τους διότι δεν θα έχουν καθηγητές.

Καταλαβαίνω την οργή που υπάρχει η οποία μας έχει τυφλώσει και δεν μας αφήνει να σκεφτούμε καθαρά. Το  γεγονός ότι μέσα σε μια νύχτα απολύθηκαν 2120 καθηγητές και καταστράφηκε ο τρόπος ζωής τους  είναι αυτό που μας γέμισε οργή.  Όταν χρησιμοποιούμε πρακτικές και τακτικές που καταδικάζουμε  και κάνουμε τα ίδια  τότε χάνουμε το δίκιο μας.


Ας σκεφτούμε ψύχραιμα  . Είναι κρίμα και άδικο  τέτοιες  συμπεριφορές  να μηδενίσουν  την δουλειά και την προσπάθεια ετών  που γίνεται στα ΕΠΑΛ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου