Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014
Ας αφήσουμε την αξιολόγηση και ας θυμηθούμε το ενιαίο μισθολόγιο - Οι εκπαιδευτικοί πάντα τελευταίοι μισθολογικά στο Δημόσιο
Αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία που κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας, σχετικά με το μέσο μισθολογικό κόστος των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Σύμφωνα με αυτά ο μέσος μισθός των μόνιμων εκπαιδευτικών στοιχίζει στο Δημόσιο το ποσό των 1.700 ευρώ. Αν αφαιρέσουμε τις κρατήσεις και τις εισφορές του Δημοσίου πρέπει να φτάνει καθαρά περίπου στα 1.000 ευρώ. Πρόκειται ακριβώς για το προβλεπόμενο ποσό από το ενιαίο μισθολόγιο.
Ισχύει, όμως, το ίδιο και στα άλλα υπουργεία; Ασφαλώς όχι! Όπως πάντα οι εκπαιδευτικοί είναι τελευταίοι στα μισθολογικά από όλους τους δημόσιους υπαλλήλους. Στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων το αντίστοιχο ποσό στην κατηγορία ΠΕ σκαρφαλώνει στα 2.350 ευρώ, ενώ για τους υπαλλήλους με ειδικά προσόντα εκτοξεύεται στα 2.930 ευρώ. Στην ίδια κατηγορία στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής το ποσό είναι στα 2000 ευρώ αλλά στη ΔΕΗ, που εποπτεύεται από το υπουργείο αυτό, είναι 2907 ευρώ και στον οργανισμό Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων το ποσό ξεπερνά τα 3236 ευρώ!
Από τα υπουργεία που έστειλαν στοιχεία ο υψηλότερος μισθός δίνεται στους υπαλλήλους ΠΕ του Υπουργείου Ανάπτυξης. Ανέρχεται στο ποσό των 2.672 ευρώ, αυξημένο δηλαδή κατά 60% πάνω από τα ποσά που δίνει το κράτος για τους εκπαιδευτικούς! Περιττεύει βεβαίως η σύγκριση με τους μισθούς των ΔΕΚΟ που εποπτεύονται από το Υπουργείο αυτό, αφού κάτι τέτοιο μόνο ίλιγγο θα προκαλούσε στους συναδέλφους. ΚΕΠΕ 3.326 ευρώ, Οικονομικό Επιμελητήριο 2.857 Ευρώ. Όσον αφορά τους διπλωματούχους μηχανικούς σε ΔΕΚΟ το ποσό είναι πολύ μεγαλύτερο, στα 3.797 ευρώ!
Σημειωτέον ότι δεν απέστειλε στοιχεία το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο παραδοσιακά κατέχει την πρώτη θέση στο μισθολογικό κόστος των Υπαλλήλων. Με μια μικρή έρευνα σε προσωπικό επίπεδο (μέσω γνωστών και φίλων που εργάζονται σε εφορίες) πρέπει το μέσο μισθολογικό κόστος για την κατηγορία ΠΕ να ξεπερνά τα 3.500 ευρώ, αφού ο μέσος καθαρός μισθός της έρευνάς μου προσέγγιζε τα 2.100 ευρώ! Στο ίδιο υπουργείο ο μέσος καθαρός μισθός ΔΕ προσεγγίζει τα 1.600 ευρώ ενώ ακόμη και ο μισθός των υπαλλήλων ΥΕ ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο μισθό των εκαπιδευτικών!
Ασφαλώς η εικόνα αυτή αποκαλύπτει και ποιά είναι η στοχοθεσία της δημόσιας διοίκησης. Από την ώρα που πληρώνει τον καθηγητή και τον δάσκαλο των παιδιών με τον χαμηλότερο μισθό, τον οποίο έκοψε κατά μέσο όρο γύρω στο 30% εξαιτίας της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, την ίδια ώρα που διατηρεί τους μισθούς σε άλλα υπουργεία υψηλούς, με ελάχιστες απώλειες αναλογικά, μπορούμε να καταλάβουμε ποιά σημασία δίνει στην παιδεία και την καλλιέργεια των νέων. Το μόνο που φαίνεται να ενδιαφέρει το κράτος είναι η είσπραξη των φόρων, η εφαρμογή των όρων του μνημονίου, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και γι’ αυτό «φροντίζει» τους υπαλλήλους του που εργάζονται για τους στόχους αυτούς. Τους δάσκαλους και τους καθηγητές θα κοιτάξει τώρα;
Γεώργιος Β. Τσούπρας
Δρ Θεολογίας
Καθηγητής στο 3ο Γυμνάσιο Μεγάρων
ΥΓ.
Η έρευνα αυτή παρουσιάστηκε και στο ΒΗΜΑ της Κυριακής 13 Οκτωβρίου από τον δημοσιογράφο Βασίλη Χιώτη και μάλιστα στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας. Μόνο που, κατ’ εφαρμογή φαίνεται της στάσης της κυβέρνησης έναντι των καθηγητών, απαλείφθηκαν τα στοιχεία για το Υπουργείο Παιδείας. Μα είναι δυνατόν να κρεμαστούν στο περίπτερο, σε κοινή θέα, τα στοιχεία που αποκαλύπτουν πόσα παίρνουν οι εκπαιδευτικοί, αυτοί οι «χαραμοφάηδες», οι «τεμπέληδες», οι «κοπρίτες» του δημοσίου!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου