Ως ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα της αξιολόγησης κρίνεται το θέμα της εξυγίανσης των ισολογισμών των τραπεζών από τα «κόκκινα» δάνεια.
Η εξυγίανση αυτή δρα καταλυτικά σε δύο καίριους τομείς:
Ο πρώτος αφορά την ακεραιότητα των κεφαλαίων που πρέπει να διατηρήσουν οι τράπεζες ιδιαίτερα μετά τις νέες συνθήκες που αφορούν στο bail in.
Ο δεύτερος αφορά τον απεγκλωβισμό πόρων προκειμένου να δοθούν νέα δάνεια.
Αυστηρότερα κριτήρια για χορηγήσεις νέων δανείων υιοθέτησαν σταδιακά από το β' τρίμηνο της περσινής χρονιάς οι εγχώριες τράπεζες, με αποτέλεσμα οι νέες χορηγήσεις να τιμολογηθούν σε υψηλότερα επίπεδα.
Η σημαντική εκροή καταθέσεων, η αδυναμία πρόσβασης στη διατραπεζική αγορά και η πίεση που δέχθηκε η κεφαλαιακή βάση των τραπεζών από τον σχηματισμό πρόσθετων προβλέψεων αποτελούν τους τρεις βασικούς λόγους σύμφωνα με έρευνα της ΤτΕ για τη σφικτότερη πολιτική χορηγήσεων.
Δεν είναι, όμως, οι μόνοι.
Οι τράπεζες ανάφεραν στην έρευνα ως επιπλέον αιτία αυστηροποίησης των πιστοδοτικών τους κριτηρίων, τη δριμεία επιδείνωση, από τις αρχές του 2015, των προσδοκιών για την πορεία της οικονομίας.
Τι θα περιλαμβάνει το θεσμικό πλαίσιο
Εντός των αμέσως προσεχών ημερών αναμένεται η πράξη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος που θα καθορίζει το πλαίσιο για τις εταιρείες διαχείρισης των κόκκινων δανείων.
Οι εταιρείες αυτές θα μπορούν να διαχειριστούν, να αγοράσουν και να επαναχρηματοδοτήσουν δάνεια. Και ενώ το θεσμικό πλαίσιο ετοιμάζεται, κάποια θέματα πρέπει κατά προτεραιότητα να κλείσουν.
Απαραίτητο κρίνεται να υπάρξει συντονισμένη αντιμετώπιση των κοινών πιστούχων.
Η πρόοδος στο ζήτημα αυτό παραμένει περιορισμένη, ενώ οι κοινοί πιστούχοι έχουν κοινά προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.
Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αδύνατον να υπάρξουν οριστικές λύσεις χωρίς κοινή δράση από όλους τους πιστωτές.
Σχεδόν το σύνολο των μεγάλων επιχειρηματικών μη εξυπηρετούμενων δανείων αφορούν περισσότερους του ενός πιστωτές.
Αυτοί λοιπόν οι πιστούχοι με τα κοινά χαρακτηριστικά και προβλήματα σε διάφορες τράπεζες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από κοινού για την εξέλιξη των δανείων τους και τούτο θα πρέπει να είναι θεσμοθετημένο.
Οι τράπεζες ζητούν και όπως όλα δείχνουν έχουν τη στήριξη του SSM επ' αυτού, να μπορούν να διαχειριστούν δάνεια πριν αυτά καταλήξουν να γίνουν «κόκκινα», ώστε τελικώς να μη γίνουν «κόκκινα».
Τα πιστωτικά ιδρύματα μιας και ξέρουν τους πελάτες τους εκτιμάται πως μπορούν καλύτερα από τον καθένα να λάβουν μέτρα προληπτικά και όχι κατασταλτικά μιας κατάστασης.
Οι ρυθμίσεις στις οποίες θα πρέπει να προβαίνουν οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν χαρακτήρα μακροχρόνιο και η πολιτική που ακολουθείται να μην είναι μονομερής.
Οι παρεμβάσεις των τραπεζών θα πρέπει να περιλαμβάνουν βιώσιμες επιχειρήσεις και τα χρέη των επιχειρήσεων ιδιαίτερα των μικρομεσαίων θα πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά και να ρυθμιστούν τελικώς συνολικά σημειώνουν έγκυροι τραπεζικοί παράγοντες.
Στόχος με βάση τα όσα υπολογίζονται είναι το θεσμικό πλαίσιο να έχει ολοκληρωθεί στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.
imerisia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου