Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Σαν σήμερα ο Ιωάννης Μεταξάς παύει τις πληρωμές προς τους δανειστές



Όταν η Ελλάδα είχε το σθένος να πατάσσει δανειστές και τοκογλύφους…

Σαν σήμερα, 15/6 το 1939, η Ελλάδα του Μεταξά αποκηρύσσει και νομικά τους δανειστές παύοντας τις πληρωμές προς αυτούς.

Όλα ξεκίνησαν το 1932, όταν μετά από ένα δραματικό τρίμηνο ταξιδιών και επαφών στην Ευρώπη, η κυβέρνηση Βενιζέλου κήρυξε χρεοστάσιο στις 18 Απριλίου. Μέχρι τότε, παρ’ όλες τις δύσκολες συνθήκες, οι δανειστές πληρώνονταν κανονικά. Όταν ο Βενιζέλος είχε μιλήσει στην Κοινωνία Των Εθνών στις 15 Απριλίου 1932, είχε ζητήσει πενταετή αναβολή πληρωμών, αλλά η τελική απόφαση τής Κ.Τ.Ε. δεν ήταν ευνοϊκή. Η «Societe Commerciale De Belgique» κατέφυγε στην διεθνή διαιτησία απαιτώντας να πληρωθεί.

Το 1936 λίγο πριν αναλάβει την πρωθυπουργία ο Ιωάννης Μεταξάς, εκδόθηκε καταδικαστική απόφαση για την Ελλάδα, και οι Βέλγοι προσέφυγαν στο Δικαστήριο Διεθνούς Δικαίου για να απαιτήσουν την εφαρμογή τής αποφάσεως. Τότε η κυβέρνηση Ιωάννου Μεταξά, κάνοντας χρήση τής «αρχής τής δημοσιονομικής αδυναμίας», έβαλε σε προτεραιότητα τις ανάγκες των πολιτών έστω κι αν αυτό ήταν εις βάρος των πιστωτών. Κέρδισε την υπόθεση με την απόφαση υπ’ αριθμόν General List No 77, Judgment Νο 31 τής 15ης Ιουνίου 1939. Η απαλλακτική απόφαση τού Δικαστηρίου συνιστά δεδικασμένο για διεθνή δικαστικά όργανα.


http://magnesia247.gr/sa-simera-o-ioannis-metaxas-payei-tis-pliromes-pros-tous-daneistes/
Πηγή: [Ἑλληνικό Ἡμερολόγιο – http://ellinoistorin.gr/]

Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Κέρδη 50 δισ. ευρώ, αν η Ελλάδα γίνει διεθνές κέντρο ανώτατης εκπαίδευσης


ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

Ο αριθμός των νέων που μεταναστεύουν στο εξωτερικό για σπουδές έχει διεθνώς πενταπλασιασθεί τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, ωστόσο η Ελλάδα... ομφαλοσκοπεί, και δεν ενδιαφέρεται να εκμεταλλευθεί την τάση αυτή. Ενδεικτικό είναι ότι πρόσφατα το υπουργείο Παιδείας αρνήθηκε να εγκρίνει πρόταση της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών για αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα με αντικείμενο στην ελληνική αρχαιολογία, το οποίο θα απευθυνόταν σε Κινέζους φοιτητές, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ». Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) εκτιμά ότι η χώρα μας θα μπορούσε να «κερδίσει» 105.000 με 110.000 φοιτητές από 27.600 το 2015, με τη συνολική επίδραση στο ΑΕΠ της να εκτιμάται έως και τα 50 δισ. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας. Αντίστροφα, η μετανάστευση Ελλήνων για σπουδές στο εξωτερικό είναι από τις υψηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της ΕΤΕ, το διεθνές περιβάλλον είναι εξαιρετικά ευνοϊκό για την προσέλκυση ξένων φοιτητών στην Ελλάδα, καθώς η μετανάστευση για σπουδές στο εξωτερικό έχει εκτιναχθεί από 0,8 εκατ. φοιτητές το 1975 και 1,8 εκατ. το 1995 σε 4,5 εκατ. φοιτητές το 2015. Οι χώρες έχουν επωφεληθεί από τη θετική διεθνή συγκυρία ανάλογα με το επίπεδο ανταγωνιστικότητας των ΑΕΙ τους, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε χαμηλή θέση «πληρώνοντας» την υστέρηση των ΑΕΙ. Η θέση της Ελλάδας αντανακλάται στο μικρό μερίδιο της χώρας στην προσέλκυση των διεθνών ροών φοιτητών (0,7%) – με την πλειονότητα των ξένων να προσελκύεται είτε βάσει διμερών συμφωνιών (π.χ. από Κύπρο) είτε να είναι παιδιά μεταναστών (π.χ. από Αλβανία). Ωστόσο, σύμφωνα με τη μελέτη, η θέση της χώρας θα μπορούσε να ενισχυθεί εάν αξιοποιούσαμε και το συγκριτικό πλεονέκτημα της μεγάλης ακαδημαϊκής διασποράς (το 60% των Ελλήνων πανεπιστημιακών απασχολείται στο εξωτερικό, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο 11%).

Η ΕΤΕ προτείνει εγκαθίδρυση συνεπούς και σταθερής εθνικής στρατηγικής για την ανώτατη εκπαίδευση με έμφαση στην αυτονομία των ΑΕΙ, χρηματοδότηση βάσει αποτελεσμάτων, τις διεθνείς συνεργασίες, νομοθέτηση πολιτικών και κινήτρων για προσέλκυση της ακαδημαϊκής διασποράς όπως έχει εφαρμόσει με επιτυχία η Κίνα, και στήριξη της δημιουργίας Κέντρων Αριστείας γύρω από τα ελληνικά ΑΕΙ για ενδυνάμωση της σύνδεσής τους με τον επιχειρηματικό τομέα. Παράλληλα, προτείνεται η ενίσχυση της ακαδημαϊκής έρευνας, με τις σχετικές δαπάνες να αυξάνονται στο 0,5% του ΑΕΠ έναντι 0,3% σήμερα.

Με την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων αυτών, η άμεση επίδραση από την προσέλκυση των ξένων φοιτητών (σε συνδυασμό με τον περιορισμό των εκροών Ελλήνων φοιτητών – τώρα 9% των Ελλήνων φοιτητών σπουδάζουν σε ΑΕΙ του εξωτερικού, έναντι 3% του ευρωπαϊκού μ.ό.) θα φέρει πόρους της τάξης του 1,8 δισ. ευρώ ετησίως.

Ωστόσο, εκτός από το άμεσο αυτό αποτέλεσμα, η αναβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης μπορεί να μετασχηματίσει το μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μέσω βελτίωσης της ποιότητας του ανθρώπινου δυναμικού της. Συγκεκριμένα, οι μεταρρυθμίσεις θα προσθέσουν στον ρυθμό ανάπτυξης του ελληνικού ΑΕΠ 1,1 ποσοστιαία μονάδα ετησίως κατά την πρώτη δεκαετία, αυξάνοντας έτσι το ΑΕΠ κατά περισσότερα από 20 δισ. ευρώ ετησίως σε ορίζοντα δεκαετίας, και κατά 0,4 μονάδες μεσοπρόθεσμα. Επιπλέον, σε περίπτωση που η ακαδημαϊκή αναβάθμιση συνδυαστεί με σταδιακή βελτίωση της ποιότητας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος (όπως με σχηματισμό clusters, είσοδο σε διεθνείς αλυσίδες αξίας και υιοθέτηση στρατηγικών branding), η δημιουργία ισχυρών συνεργειών με τον καινοτόμο επιχειρηματικό τομέα θα προσθέσει στον ρυθμό ανάπτυξης 2,6 μονάδες ετησίως κατά την πρώτη δεκαετία, αυξάνοντας έτσι το ΑΕΠ κατά περίπου 50 δισ. ευρώ ετησίως σε ορίζοντα 10ετίας και κατά περίπου 1 μονάδα μεσοπρόθεσμα. Παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου έχει προς δημοσιοποίηση –αναμένεται σήμερα– νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, το οποίο επικρίνεται πως πλήττει την ανταγωνιστικότητα των μεταπτυχιακών σπουδών και πως υπηρετεί τάσεις της δεκαετίας του ’80, όπως η συμμετοχή των φοιτητικών παρατάξεων στη διοίκηση των ΑΕΙ.

Έντυπη
http://www.kathimerini.gr/911935/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/kerdh-50-dis-eyrw-an-h-ellada-ginei-die8nes-kentro-anwtaths-ekpaideyshs?platform=hootsuite

Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

ΕΦΚΑ: Από τον Αύγουστο νέος διακανονισμός για οφειλές σε εφορία και ταμεία!


Μαίρη Λαμπαδίτη

Επί ποδός βρίσκονται ελεύθεροι επαγγελματίες, δικηγόροι, μηχανικοί και γιατροί διαμαρτυρόμενοι για το «καπέλο» στις εισφορές το 2018 το οποίο τριπλασίασε τα ασφάλιστρα στα υψηλότερα εισοδήματα με αποτέλεσμα η συνολική αφαίμαξη του κράτους επί του εισοδήματός να φτάνει το 53.80%.

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός υποστηρίζει ότι η επιβάρυνση θα φτάσει και το 61% ενώ θα πληγούν ακόμα και τα χαμηλά στρώματα.

«Να βρεθούμε όλοι μαζί στο δρόμο, είναι η τελευταία ευκαιρία» τόνισαν οι εκπρόσωποι των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων της χώρας που θα δώσουν δυναμική απάντηση κατά των κυβερνητικών μέτρων συμμετέχοντας στη γενική απεργία της ΓΣΕΕ –ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 18 Μαΐου.

Σε σύσκεψη οι φορείς τόνισαν ότι «η Κυβέρνηση και οι πολιτικοί που χειρίστηκαν το Ασφαλιστικό όπως ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, οι Υπουργοί Γιώργος Κατρούγκαλος και Έφη Αχτσιόγλου, ο Υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος έχουν προσωπική ευθύνη για την αφαίμαξη του συνόλου της ελληνικής οικονομίας μέσα από το ασφαλιστικό. Προσωπική, ονομαστική, ευθύνη θα έχουν όσοι βουλευτές ψηφίσουν αυτά τα καταστροφικά μέτρα.»

Χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονται σε δεινή θέση λόγω των φουσκωμένων εισφορών και περιμένουν να τους δοθεί μια ανάσα μέσω της ένταξής τους στον εξωδικαστικό συμβιβασμό για οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση οφειλών για χρέη έως 20.000 ευρώ θα ενεργοποιηθεί τον Αύγουστο και θα προβλέπει κριτήρια (μηνιαία δυνατότητα αποπληρωμής του οφειλέτη, μέγιστη διάρκεια της ρύθμισης, υπολογισμός της καθαρής παρούσας αξίας).

Η ρύθμιση θα προβλέπει τον διακανονισμό ακόμα και ποσών έως 3000 ευρώ σε 36 δόσεις. Τα μεγαλύτερα ποσά έως 20.000 ευρώ μπορούν να διακανονιστούν σε 12 έως και 120 δόσεις. Ταυτόχρονα θα δοθεί η δυνατότητα η ρύθμιση να μην χάνεται ακόμη και αν καθυστερήσει η καταβολή της δόσης έως και 90 ημέρες.

Στις 12 δόσεις η διαγραφή των προσαυξήσεων θα ανέρχεται στο 80% ενώ στις 120 δόσεις θα περιορίζεται στο 20% επί του ποσού των προσαυξήσεων ή τόκων εκπρόθεσµης καταβολής που έχουν διαμορφωθεί την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση.

http://www.nextdeal.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=32905%3Aefka-apo-ton-aygoysto-neos-diakanonismos-gia-ofeiles-se-eforia-kai-tameia&Itemid=11

Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

Διευκρινίσεις του ΕΦΚΑ για την Εθνική και Ανταποδοτική σύνταξη. Διαβάστε την εγκύκλιο!


Στη δημοσιότητα δόθηκε εγκύκλιος του ΕΦΚΑ με την οποία δίνονται διευκρινίσεις σχετικά με την Εθνική και Ανταποδοτική Σύνταξη.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο:

Η αποδοτική σύνταξη αποτελεί το δεύτερο τμήμα του αθροίσματος της κύριας σύνταξης όλων των κατηγοριών (εξ ιδίου δικαιώματος, ανικανότητας, εκ μεταβιβάσεως).

Καθορίζεται από:

- τις συντάξιμες αποδοχές/εισόδημα, επί των οποίων καταβλήθηκαν εισφορές (όπως ορίζονται με τις διατάξεις των παρ. 2 και 3 του άρθρου 28)
- το χρόνο ασφάλισης (όπως ορίζεται στο άρθρο 34)
- τα ετήσια ποσοστά αναπλήρωσης επί των συντάξιμων αποδοχών

Καταβάλλεται μαζί με την εθνική σύνταξη κάθε μήνα.

Η χορήγησή της τελεί υπό την εγγύηση του ελληνικού κράτους.

Δικαιούχοι είναι οι:

α) υπάλληλοι-λειτουργοί του Δημοσίου και στρατιωτικοί

β) ασφαλισμένοι κύριας ασφάλισης του ιδιωτικού τομέα (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοπασχολούμενοι του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του ΟΓΑ)

οι οποίοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις, δηλαδή έχουν συμπληρώσει τον κατά περίπτωση οριζόμενο από τη νομοθεσία χρόνο ασφάλισης και την αντίστοιχη ηλικία συνταξιοδότησης.

Στην εγκύκλιο υπενθυμίζεται ότι τα πρόσωπα που συνταξιοδοτούνται με το νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης καθορίζονται στο άρθρο 94 του Ν. 4387/2016 (εγκύκλιος 20/2016 τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) και είναι οι ασφαλισμένοι που έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης είτε πριν από την 13.5.2016 είτε από την ημερομηνία αυτή και μετά, των οποίων η σύνταξη αρχίζει να καταβάλλεται από την ημερομηνία αυτή και μετά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΕΔΩ

Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Το «ένοχο» μυστικό του κ. Σόιμπλε

Dr Money

Το σύστημα των KG funds είναι δημοφιλές με τους Γερμανούς από τη δεκαετία του 1990. Περισσότερα από 33 δισ. ευρώ είχαν επενδυθεί σε αυτά τα funds από το 1992 μέχρι το 2008, σύμφωνα με την Deutsche Zweitmarkt.

Τα funds ήταν δημοφιλή γιατί απέφεραν συστηματικά σημαντικές αποδόσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα σε όσους έβαλαν λεφτά σ’ αυτά. Οι γερμανικές τράπεζες κέρδιζαν επίσης από τα KG funds, τα οποία είχαν δανείσει.

Οι γερμανικές κυβερνήσεις φρόντισαν να ενισχύσουν την ελκυστικότητά τους, πριμοδοτώντας τα με φορολογικά πλεονεκτήματα που τους επέτρεπαν να προβαίνουν σε αγορές, π.χ. πλοίων, φθηνότερα από άλλους, π.χ. τράπεζες.

Πολλά από τα KG funds επένδυσαν στη ναυτιλία και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως χρησιμοποιήθηκαν από τη Γερμανία ως οχήματα για να ενισχύσει τους Γερμανούς εφοπλιστές, ώστε να κυριαρχήσουν στη διεθνή αγορά.

Ο κ. Σόιμπλε θεωρείται πως έπαιξε καθοριστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση από τα πρώτα χρόνια. Ηταν λοιπόν επόμενο να μην του αρέσει αυτό που ακολούθησε μετά το 2008 καθώς η μεγάλη οικονομική κρίση έφερε τα πάνω-κάτω, οδηγώντας πολλές ναυτιλιακές εταιρείες σε αδιέξοδο και μαζί τους αρκετά KG funds.
Κι αυτό γιατί το διεθνές εμπόριο μειώθηκε και σε συνδυασμό με την πλεονάζουσα χωρητικότητα, τα ναύλα των πλοίων συμπιέσθηκαν πάρα πολύ.

Κάποια KG funds βρέθηκαν να έχουν πλοία των οποίων η αξία είχε μειωθεί αισθητά σε σχέση με το υπόλοιπο του δανείου που έπρεπε να εξυπηρετήσουν. Ορισμένα από τα KG funds άρχισαν να βαράνε κανόνι και οι τράπεζες που τα είχαν δανείσει έσπευσαν να δεσμεύσουν τα περιουσιακά στοιχεία των funds, π.χ. πλοία, για να κατοχυρώσουν τα συμφέροντά τους.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των γερμανικών τραπεζών προς τη ναυτιλία ανέρχονται σε 100 δισ. ευρώ. Το επόμενο βήμα των τραπεζών ήταν να πουλήσουν τα πλοία των KG funds σε πολύ χαμηλότερες τιμές σε ενδιαφερόμενους.

Ανάμεσα στους τελευταίους υπήρχαν Ελληνες εφοπλιστές που διέθεταν ρευστότητα και αγόρασαν πλοία. Αυτή η εξέλιξη δεν άρεσε καθόλου στον κ. Σόιμπλε, που είδε το σχέδιό του να γίνει η Γερμανία μεγάλη δύναμη στη ποντοπόρο ναυτιλία να ναυαγεί.

Ο επόμενος τρόπος για να «τιμωρήσει» τους Ελληνες εφοπλιστές ήταν να ζητήσει και να επιβάλει μέσω των θεσμών την αύξηση της φορολογίας των ναυτιλιακών εταιρειών. Σημειώνεται ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες πληρώνουν περισσότερο φόρο στην Ελλάδα απ’ ό,τι οι αντίστοιχες γερμανικές στη Γερμανία, σύμφωνα με ναυτιλιακούς παράγοντες.

Επίσης, η φορολογία στην Ελλάδα είναι διπλάσια σε σχέση με εκείνη της Κύπρου και σχεδόν τρεις φορές σε σύγκριση με εκείνη της Μάλτας. Μ’ αυτό τον τρόπο, ίσως ήλπιζε ότι θα δυσκόλευε τη ζωή των Ελλήνων εφοπλιστών και κάποιοι θα χρεοκοπούσαν.

Όμως, αυτό δεν συνέβη.

Σύμφωνα με την MIS, η χωρητικότητα του ελληνόκτητου στόλου σχεδόν διπλασιάσθηκε μεταξύ 2008 και 2016 στα 400 εκατ. τόνους dwt από 210 εκατ. τόνους το 2010. Επομένως, οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Σόιμπλε θα πρέπει να ιδωθούν με άλλο μάτι, καθώς εμφανίζεται να βγάζει τα απωθημένα του με την ελληνική ποντοπόρο ναυτιλία.

http://www.euro2day.gr/specials/dr_money/article/1543559/to-enoho-mystiko-toy-k-soimple.html

Μάθετε τον Όμιλο ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ από την έκθεση φερεγγυότητας


Ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία για την ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ ΑΕΓΑ και γενικότερα για τον όμιλο μπορεί να αντλήσει ο ενδιαφερόμενος μελετώντας την έκθεση φερεγγυότητας για το 2016 των δυο εταιρειών (ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ ΑΕΓΑ και ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ Ζωής).

Πρόκειται για δυο εταιρείες με πολύ υψηλό δείκτη φερεγγυότητας. Ειδικά η ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ Ζωής έχει το δεύτερο υψηλότερο δείκτη φερεγγυότητας μεταξύ όλων των ασφαλιστικών εταιριών (δείτε εδώ).

Ας γνωρίσουμε λοιπόν ορισμένα στοιχεία του Ομίλου ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ μέσα από τις εκθέσεις φερεγγυότητας.

Η ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ είναι θυγατρική της «ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΖΩΗΣ» και δραστηριοποιείται στο τομέα των γενικών ασφαλίσεων, διαμέσου 103 υποκαταστημάτων που διαθέτει σε όλη την Ελλάδα και 1.500 περίπου ασφαλιστικών διαμεσολαβητών. Η γκάμα των προσφερόμενων προϊόντων καλύπτει το σύνολο των κλάδων γενικών ασφαλίσεων, με αιχμή του δόρατος το υψηλό επίπεδο εξειδίκευσης και τεχνογνωσίας που διαθέτει η Εταιρία τόσο στον κλάδο αστικής ευθύνης χερσαίων οχημάτων, όσο και στον κλάδο βοήθειας, στους οποίους και διατηρεί ηγετική θέση στην ελληνική αγορά.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, η Εταιρία διατήρησε ικανοποιητικό κερδοφόρο αποτέλεσμα.

Οι Οικονομικές Καταστάσεις της Εταιρίας καταρτίζονται σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (ΔΠΧΑ). Η χρήση 2016 ολοκληρώθηκε με μείωση των δεδουλευμένων ασφαλίστρων για το σύνολο των κλάδων της τάξης του 3,02% (2016: €101.655.202, 2015: €104.816.217) προερχόμενη, κατά κύριο λόγο, από τον κλάδο αστικής ευθύνης χερσαίων οχημάτων. Η μείωση κυμαίνεται εντός του εύρους της αγοράς και οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στη μείωση του τιμολογίου.

Επίσης η συνολική παραγωγή μικτών εγγεγραμμένων ασφαλίστρων ανήλθε σε €101.787.273 (2015: €104.842.114). Η αντίστοιχη μεταβολή των καθαρών εγγεγραμμένων ασφαλίστρων ήταν σαφώς μικρότερη και άγγιξε το -1,2% (2016: €101.052.571, 2015: €102.257.747), λόγω της επιστροφής αντασφαλίστρων παλαιότερων ετών, η οποία οφείλεται στον εξαιρετικά χαμηλό δείκτη ζημιών.

Πάντως η εξέλιξη των μεγεθών κατά τη χρήση αναφοράς, οδήγησε σε μερική αύξηση του λογιστικού δείκτη ζημιών σε επίπεδο Εταιρίας της τάξης των 6 περίπου ποσοστιαίων μονάδων προσεγγίζοντας το 46%.

Οι χαμηλοί δείκτες ζημιών επέτρεψαν στην Εταιρία στοχευμένες παρεμβάσεις στην τιμολογιακή της πολιτική, προκειμένου να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της, σε μια αγορά που χαρακτηρίστηκε, κατά την υπό εξέταση χρήση, από καθολικές μειώσεις τιμολογίων. Βασικά κριτήρια τιμολόγησης παραμένουν τα ποσοστά ζημιών ανά χρήση, περιοχή, πελάτη και η ύπαρξη θετικού τεχνικού αποτελέσματος.

Τα επενδυτικά έσοδα από τόκους, μερίσματα και ενοίκια ανήλθαν σε €2.190.297 (2015: €1.992.340). Η αύξηση οφείλεται στη σταδιακή διεύρυνση των τοποθετήσεων σε τοκοφόρες επενδύσεις (κυρίως ομόλογα), επιλογή που υπαγορεύεται από την επενδυτική πολιτική και την ευρύτερη στρατηγική κινδύνων της Εταιρίας, η οποία αναμένεται να εντατικοποιηθεί τις προσεχείς χρήσεις.

Μείωση της τάξης του 13,2% επήλθε στις καθαρές πληρωθείσες αποζημιώσεις για το σύνολο των κλάδων (2016: €44.352.801, 2015: €51.102.857). Η μείωση οφείλεται τόσο στη μείωση των αναλαμβανόμενων κινδύνων κατά τα τελευταία έξι έτη, όσο και στις ενέργειες της Εταιρίας για μείωση του κόστους ζημιάς μέσω των ιδιόκτητων συνεργείων.

Παράλληλα, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων των δικηγόρων κατά το 1ο εξάμηνο του 2016, παρατηρήθηκε μείωση της ροής των δικαστικών αποφάσεων, επηρεάζοντας έμμεσα και το ύψος του αποθέματος εκκρεμών ζημιών, οδηγώντας σε συνολική αύξηση των καθαρών τεχνικών αποθεμάτων εντός της χρήσης της τάξης των €3.658.187.

Τα λοιπά έξοδα (λειτουργικά, χρηματοοικονομικά και προμήθειες) επέδειξαν αξιοσημείωτη σταθερότητα στο σύνολό τους εμφανίζοντας περιορισμένη μείωση της τάξης του 0,12% (2016: €43.596.749, 2015: €43.650.084).

Ως προς τη δομή του ενεργητικού, οι κυριότερες μεταβολές στο έτος αναφοράς εντοπίζονται στη μερική αύξηση των χρηματοοικονομικών επενδύσεων άνω των €9 εκ., μέσω της αποδοτικότερης διαχείρισης των ασφαλιστικών απαιτήσεων (μείωση 18%) και μέσω επένδυσης της λειτουργικής κερδοφορίας.

Συνοψίζοντας τις οικονομικές επιδόσεις της χρήσης, τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε €11.649.595 (2015: €19.404.193), ο δείκτης αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων ανήλθε σε 7,9% (2015: 16,6%), ο δείκτης αποδοτικότητας ενεργητικού σε 2,5% (2015: 5,1%) και ο δείκτης καθαρού κέρδους σε 6,6% (2015: 12,9%).

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ 

Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Ξενοδοχεία: Οι 6 τάσεις που θα επικρατήσουν το 2017


Τις 6 τάσεις που θα κυριαρχήσουν στην παγκόσμια ξενοδοχειακή βιομηχανια το 2017, τις οποίες πρέπει να γνωρίζει κάθε ξενοδόχος και ποικίλουν, από τα social media μέχρι την εξατομίκευση, συνοψίζει από αποτελέσματα ερευνών της η Sojern.
Την περυσινή χρονιά, οι 2 επικρατέστερες τάσεις ήταν οι μεγάλες συγχωνεύσεις ξενοδοχειακών brand και η ώθηση των απευθείας κρατήσεων.
Δείτε τις εφετινές…
1. Άνθιση των αναζητήσεων από κινητά | Τα κινητά αντιπροσωπεύουν το 20-30% των αναζητήσεων για ξενοδοχεία καθημερινά, και οι αναζητήσεις από κινητά για ξενοδοχεία παρουσιάζουν ετήσια αύξηση 23%, ανάλογα με την κατηγορία των ξενοδοχείων.
Έτσι απαιτείται από τους ξενοδόχους να έχουν αποτελεσματική στρατηγική για τις αναζητήσεις από κινητά, που ποικίλουν από τα φιλικά σε κινητά site μέχρι τη διαφήμιση με πιο πειστικές μεθόδους ώστε οι αναζητήσεις αυτές να μετατρέπονται σε κρατήσεις.
2. Τα social media καθοδηγούν την έμπνευση για ταξίδια | Η εξάπλωση των social media έχει μεταβάλλει το marketing στα ταξίδια. Το 83% των ταξιδιωτών που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για να εμπνευσθεί για ταξίδια το κάνει μέσω των social media, και το 52% αναφέρει ότι οι ταξιδιωτικές φωτογραφίες φίλων αποτέλεσαν την έμπνευση να ταξιδέψουν.
Τα ξενοδοχεία θα πρέπει να ενσωματώσουν τις τάσεις στα social media και να διασφαλίσουν ότι ξεχωρίζουν από το πλήθος. Προτείνεται η κοινοποίηση συναρπαστικού περιεχομένου με όμορφες φωτογραφίες στη σελίδα του ξενοδοχείου στο facebook και η ανάδειξη περιεχομένου από τους χρήστες μέσα από like, σχόλια ή αναδημοσίευση.
3. Οι online κριτικές έχουν αντίκτυπο στην απόφαση για κράτηση | Από το Facebook μέχρι το TripAdvisor, όλοι οι χρήστες αναζητούν προτάσεις ταξιδίων από άλλους. Το 90% σχεδόν των καταναλωτών λαμβάνει υπόψη του τις κριτικές στο διαδίκτυο στην επιλογή προορισμού.
Είναι επομένως απαραίτητο για τα ξενοδοχεία, όχι απλώς να ικανοποιούν αλλά να ξεπερνούν τις προσδοκίες των επισκεπτών τους, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη διαμονή. Προτείνεται η αλληλεπίδραση με τους επισκέπτες και η γρήγορη ανταπόκριση στις online κριτικές, είτε είναι καλές, είτε κακές, προκειμένου να διατηρείται μια θετική φήμη και οι προοπτικές για αύξηση των κρατήσεων.
4. Η εξατομίκευση είναι το κλειδί στη διατήρηση πελατών | Η εξατομικευμένη εμπειρία πελάτη είναι βασική στη δημιουργία σταθερής βάσης πελατών αλλά και στην απόκτηση νέων. Σύμφωνα με το Skift, όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες προτίθενται να δώσουν προσωπικά στοιχεία προκειμένου να τύχουν εξατομικευμένης εμπειρίας στο ξενοδοχείο.
Στο δρόμο αυτό καθοριστικά εργαλεία είναι το Facebook και το Instagram, σύμφωνα με την Deloitte. Τα ξενοδοχεία θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τις προτιμήσεις και το περιεχόμενο των χρηστών προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τους επισκέπτες τους και να δημιουργήσουν αυθεντικές και εξατομικευμένες εμπειρίες.
5. Οι επισκέπτες επιθυμούν εμπειρίες εκτός του ξενοδοχείου | Η εξατομικευμένη εμπειρία συνοδεύεται και με την επιθυμία για εμπειρίες εκτός του ξενοδοχείου.  Σύμφωνα με το Skift δεν αρκεί πια η προσφορά καταλύματος αλλά χρειάζονται πολύ περισσότερα.
Τα ξενοδοχεία πρέπει να επιχειρήσουν μια ολιστική προσέγγιση της συνολικής εμπειρίας επισκέπτη και να μελετήσουν πώς εκείνοι περνούν την ώρα τους έξω από το ξενοδοχείο. Μια καλή αρχή είναι να προσφέρεται ένας οδηγός για τον προορισμό μέσα στο δωμάτιο και η παροχή πληροφόρησης από το ξενοδοχείο σχετικά με τις δραστηριότητες και τα αξιοθέατα της περιοχής.
6. Η τεχνολογία είναι απόλυτη προτεραιότητα | Πολλοί από τους σύγχρονους επισκέπτες είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και νιώθουν άνετα στην πλοήγηση στο διαδίκτυο από το κινητό τους και με τη χρήση εφαρμογών.
Οι ξενοδόχοι πρέπει να διασφαλίσουν ότι ακολουθούν αυτή την τάση. Το 54% των ξενοδοχείων θα επενδύσει περισσότερο στην τεχνολογία αυτή τη χρονιά, δίνοντας έμφαση στην ασφάλεια πληρωμών, στην τεχνολογία δωματίου και στην προσαρμογή στα κινητά τηλέφωνα.
Ένας απλός τρόπος για να ενσωματώσουν την τεχνολογία είναι η χρήση γραπτών μηνυμάτων προς τους επισκέπτες τους σε πραγματικό χρόνο ως απάντηση των απαιτήσεών τους, για την πληροφόρησή τους σχετικά με ειδικές εκδηλώσεις της ημέρας ή για να διασφαλίσουν ότι προσφέρουν ικανοποιητικές υπηρεσίες.

ttp://www.tornosnews.gr/permalink/24066.html?utm_source=TORNOS+NEWS+GREEK&utm_campaign=30a2d72f2d-EMAIL_CAMPAIGN_2017_04_26&utm_medium=email&utm_term=0_2149551f2f-30a2d72f2d-349366697

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

TUI / έρευνα: Πώς βλέπουν οι νέοι την Ευρωπαϊκή Ένωση


Τρεις στους τέσσερις νέους στην Ευρώπη πιστεύουν ότι στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν βρίσκονται κοινές αξίες αλλά η οικονομική συνεργασία. Περισσότεροι από έναν στους 3 επιθυμούν να επιστρέψει η  ΕΕ την πολιτική δύναμη στις εθνικές κυβερνήσεις και ένας στους 5 πιστεύει ότι η χώρα τους θα έπρεπε να αποχωρήσει από την Ένωση. Επιπλέον, μόνο οι μισοί θεωρούν τη Δημοκρατία ως την καλύτερη μορφή διακυβέρνησης.
Αυτά ήταν τα συμπεράσματα έρευνας που διενήργησε η YouGov για λογαριασμό του γερμανικού TUI Foundation και παρουσιάσθηκε στο Βερολίνο. Τα ευρήματα αντλήθηκαν από 6.000 ανθρώπους ηλικίας από 16 έως 26 ετών σε 7 ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία και Ην. Βασίλειο).
Το 76% θεωρεί την ΕΕ ως μια οικονομική συμμαχία και μόνο το 30% ως συμμαχία χωρών με κοινές πολιτιστικές αξίες.
Μόνο το 18% των Ευρωπαίων αποδίδουν μια κοινή πολιτιστική βάση στην ΕΕ, ενώ μόνο το 7% αναφέρουν την αξία της θρησκείας και του Χριστιανισμού.Περισσότεροι από έναν στους 3 (37%) ασκούν κριτική στους πολιτικούς στόχους της ΕΕ ενώ το ένα τέταρτο ενοχλείται από τη βασική μέθοδο λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών.  
Γενικά μόνο το 52% θεωρεί τη Δημοκρατία ως το καλύτερο πολίτευμα. Συγκεκριμένα, με τη Δημοκρατία συμφωνεί το 42% των Γάλλων, το 45% των Ιταλών και το 42% των Πολωνών.
 Στη  Γερμανία, η αποδοχή της Δημοκρατίας ως καλύτερου πολιτεύματος είναι υψηλότερη (62%) όμως την πρωτιά κατέχει η Ελλάδα (66%), το λίκνο της Δημοκρατίας.Περισσότεροι από το ένα τρίτο των νέων επιθυμούν να επιστρέψει η δύναμη της ΕΕ στις εθνικές κυβερνήσεις, με ιδιαίτερο ρεύμα στην Ελλάδα (60%) και το Ην. Βασίλειο (44%). 
Αντίθετα, οι νέοι της Γερμανίας εμπιστεύονται περισσότερο την ΕΕ σε σχέση με άλλες χώρες, και μόνο το 22% επιθυμεί να επιστρέψει η δύναμη στις χώρες.Ενώ το 29% των νέων θεωρεί την τρέχουσα οικονομική τους κατάσταση σχετικά καλή, το 32% την θεωρεί ιδιαίτερα φτωχή. Οι νέοι άνθρωποι στην Ισπανία, τη Γαλλία και την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα αρνητικοί, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται η Γερμανία, η Πολωνία και το Ην. Βασίλειο.
Όσον αφορά τις προσδοκίες τους για το μέλλον, μόνο το 26% εκτιμά ότι η γενιά του θα πετύχει συνθήκες διαβίωσης άνω του επιπέδου που είχαν οι γονείς του ενώ το 52% δεν είναι αισιόδοξο ή περιμένει επιδείνωση.
Σε ολες τις χώρες η πλειονότητα των νέων τάσσεται κατά της εξόδου από την ΕΕ, όμως ένα στους 5 υποστηρίζει την απομάκρυνση της χώρας του. Τρανταχτά παραδείγματα αποτελούν οι Έλληνες νέοι (31% υπέρ του Grexit), ενώ Γάλλοι και Πολωνοί υποστηρίζουν έξοδο σε ποσοστό 20%. Οι πιο θετικές ψήφοι υπέρ της ΕΕ ήταν στη Γερμανία και την Ισπανία όπου μόνο το 12% θα ψήφιζαν για έξοδο.
Όσοι στηρίζουν την ΕΕ είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το μέλλον (74%) ενώ όσοι υποστηρίζουν την έξοδο από αυτή είναι αισιόδοξοι μόνο κατά 66%. 
Η παγκοσμιοποίηση, η ψηφιοποίηση και τα ανοικτά σύνορα στην ΕΕ θεωρούνται ως απειλή και για τις 2 ομάδες, με διαφορετικό τρόπο: To 53% των υποστηρικτών της ΕΕ λαμβάνουν την παγκοσμιοποίηση ως ευκαιρία ενώ το ίδιο κάνουν το 28% των ευρωσκεπτικιστών. Υπέρ των ανοικτών συνόρων είναι το 63% των πρώτων και το 34% των δεύτερων. 

TornosNews.gr