Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018
Αυτοάνοσα, κρίσεις πανικού, μυοσκελετικοί πόνοι: Όταν δε μιλάει το στόμα, θα μιλήσει το σώμα
Από την Χριστίνα Πάσχου
Ο Ιπποκράτης έλεγε ότι κάθε ασθένεια ξεκινά πρώτα από την ψυχή και μετά εκδηλώνεται στο σώμα.
Από τότε πληθώρα ερευνών από τις επιστήμες της ψυχολογίας, της νευροψυχολογίας, καθώς και εμπειρίες ψυχοθεραπευτών από ιστορίες πελατών τους βγάζουν στο φως τη δύναμη που έχουν οι σκέψεις μας και τα συναισθήματά μας πάνω στο σώμα μας και έρχονται με κάποιο τρόπο να επιβεβαιώσουν την Ιπποκρατική θεώρηση των πραγμάτων.
Το μήνυμα της ασθένειας
Η ασθένεια ως μεταφορά, ως συμβολισμός έρχεται περισσότερο να δώσει ένα μήνυμα στο άτομο που νοσεί. Μήνυμα πιθανόν για εσωτερικές συγκρούσεις που βιώθηκαν και δεν λύθηκαν, για συναισθήματα που δεν εκφράστηκαν, για σκέψεις που χρωματίστηκαν αρνητικά, για πλευρές εσωτερικές που δεν αναγνωρίστηκαν και για κομμάτια του εαυτού που δε συνδέθηκαν, δε φωτίστηκαν, δεν κατανοήθηκαν και απλά αποσιωπήθηκαν. Τέλος, για σωματικά και ψυχολογικά όρια που πιθανόν ξεπεράστηκαν.
Το σύμπτωμα ως καμπανάκι έρχεται να προειδοποιήσει, να αφυπνίσει και ίσως να προστατέψει το άτομο από ένα μεγαλύτερο «κίνδυνο» ή μια «απειλή». Καμία ασθένεια ψυχική, ψυχοσωματική, σωματική δεν είναι τυχαία. Κανένα όργανο ή μέρος του σώματος που νοσεί δεν είναι τυχαίο.
Η ασθένεια δεν προκύπτει απλά, κατά κάποιο τρόπο την «επιλέγουμε». Μερικές φορές αυτό που ονομάζουμε πρόβλημα στην πραγματικότητα μπορεί να είναι λύση.
Όταν το στόμα δεν μιλά….
Όταν το στόμα δε μιλά, αναλαμβάνει να μιλήσει το σώμα και κάποιες φορές με τρόπο σφοδρό. Κρίσεις πανικού, αυτοάνοσα νοσήματα, μυοσκελετικοί πόνοι, καρδιακές-εγκεφαλικές παθήσεις, καρκίνος είναι μερικές από τις ασθένειες που χτυπούν την πόρτα μας άλλοτε με οξύ τρόπο άλλοτε ως χρόνιες καταστάσεις, ίσως ως μια απέλπιδα προσπάθεια του οργανισμού να «ακουστεί» πρωτίστως από εμάς τους ίδιους και δευτερογενώς από τους σημαντικούς άλλους.
Συγκεκριμένα συμπτώματα και πόνοι παίρνουν συμβολικό ρόλο, σχεδόν τελετουργικό και εκφράζουν πιθανές ανάγκες εξωτερίκευσης βαθύτερων συναισθημάτων και αναγκών.
Μια καρδιά που πονά και «ραγίζει» εκδηλώνει πιθανά καρδιακά προβλήματα, ένας θυμός εγκλωβισμένος καταλήγει σε στομαχικές διαταραχές, δυσκολία ανάληψης αποφάσεων ή/και αίσθηση οτι βαδίζω σε μη λειτουργικά μονοπάτια πιθανόν συνοδεύεται απο πόνους στα άκρα, δυσκολία στην οριοθέτηση και στις σχέσεις με δερματικές παθήσεις κ.α
«Πριν λοιπόν θεραπεύσεις κάποιον, ρώτησε τον εάν είναι πρόθυμος να αφήσει όλα εκείνα που τον κάνουν να αρρωσταίνει» Ιπποκράτης.
Νοηματοδοτώντας την ασθένεια
Νοηματοδοτώντας την ασθένεια ως αγγελιοφόρο με σημαντικά για μας μηνύματα, έχουμε την ευκαιρία να δούμε ποιες αλλαγές χρειάζεται να γίνουν στα πιστεύω μας, στη σκέψη μας, στην μέχρι τότε πορεία της ζωής μας, καθώς και στα φυσικά ή ψυχικά μας όρια που πιθανόν ξεπεράσαμε.
Η ίαση μπορεί να επέλθει και στο σώμα μας, όταν αποφασίσουμε να βουτήξουμε σ εκείνα τα κομμάτια του εαυτού μας που είναι ασθενή, αδύναμα και τελικά αρρωσταίνουν. Δίνοντας λόγο στην ασθένεια, ανοίγουμε το δρόμο προς την ίαση ή προς τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας. Η αυτοίαση είναι ένα σύνθετο θέμα, αλλά υφίσταται μέσα από τους ίδιους μηχανισμούς που μας θέσανε στη θέση του ασθενή, αρκεί όπως λέει και ο Ιπποκράτης:
«Αν κάποιος επιθυμεί καλή υγεία, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να ρωτήσει τον εαυτό του, είναι αν νοιώθει έτοιμος να απαλλαγεί από τις αιτίες της ασθένειας του. Μόνο τότε είναι δυνατόν να βοηθηθεί».
https://www.dinfo.gr
Κυριακή 24 Ιουνίου 2018
Τα συνταγματικά προβλήματα της συμφωνίας Τσίπρα- Ζάεφ
Του Χάρη Τσιλιώτη*
Η συζήτηση για την υπογραφή, κύρωση και επικύρωση της επιγενόμενης συμφωνίας Ελλάδας και πΓΔΜ έχει δημιουργήσει πλείστα όσα ζητήματα που αφορούν τόσο το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο όσο και το εσωτερικό Συνταγματικό Δίκαιο και των δύο χωρών. Στο παρόν άρθρο θα προσπαθήσουμε να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα διεθνοδικαιικά και συνταγματικά ζητήματα που αφορούν την χώρα μας:
1. Η επιγενόμενη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ για να ισχύσει διεθνώς και να δεσμεύσει οριστικά τα συμβαλλόμενα μέρη, σε αντίθεση με ό,τι λέγεται, δεν αρκεί να υπογραφεί αλλά πρέπει και να επικυρωθεί από αυτά, εκτός εάν άλλως ορίζεται στην συνθήκη (άρθρα 11 επ. Σύμβασης της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών της 23.5.1969).
2. Η επικύρωση διακρίνεται από την κύρωση, καθότι η πρώτη είναι πράξη της διεθνούς έννομης τάξης και συντελείται με την ανταλλαγή των πρωτοκόλλων επικύρωσης από τους αρχηγούς κρατών των συμβαλλομένων ή με την κατάθεση των πρωτοκόλλων στον διεθνή θεματοφύλακα που είναι συνήθως ο ΓΓ του ΟΗΕ (άρθρο 76 Σύμβασης της Βιέννης για το δίκαιο των συνθηκών). Η κύρωση είναι πράξη της εσωτερικής έννομης τάξης και συντελείται σύμφωνα με την εσωτερική συνταγματική διαδικασία των συμβαλλομένων κρατών.
3. Θεωρητικά, αλλά όχι μόνο, μπορεί μία συνθήκη να υπογραφεί αλλά ποτέ να μην επικυρωθεί. Παραδείγματα τέτοια υπάρχουν πάρα πολλά και αφορούν και την χώρα μας.
4. Στην Ελλάδα η κύρωση των διεθνών συνθηκών συντελείται κατά την συνήθη δικαιοπαραγωγική διαδικασία, δηλ. ψήφιση του κυρωτικού της συνθήκης σ/ν από την Βουλή και έκδοση και δημοσίευση από τον ΠτΔ (άρθρα 28 παρ. 1, 42 παρ. 1 εδ. α΄ και 73 επ. Σ).
5. Αν και κατά το Διεθνές Δίκαιο δεν είναι απαραίτητη η κύρωση μίας συνθήκης κατά το εσωτερικό δίκαιο για να ισχύσει διεθνώς, στην Ελλάδα είναι απαραίτητη η κύρωση για να καταστεί αυτή αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού δικαίου με αυξημένη μάλιστα έναντι των κοινών νόμων τυπική ισχύ (άρθρο 28 παρ. 1 Σ). Αλλά και διεθνώς η συνήθης πρακτική είναι ότι για να επικυρωθεί μία διεθνής συνθήκη διεθνώς θα πρέπει πρώτα να κυρωθεί στο εσωτερικό των συμβαλλομένων κρατών και αφού κυρωθεί επικυρώνεται από τους αρχηγούς κρατών των συμβαλλομένων.
6. Για την υπερψήφιση της επιγενόμενης συμφωνίας με την πΓΔΜ από την Βουλή δεν απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 ή της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των Βουλευτών κατά το άρθρο 28 παρ. 2 και 3 Σ, δηλ. ούτε 180 ούτε 151 Βουλευτές, αλλά η απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων Βουλευτών, αρκεί αυτή να μην είναι μικρότερη του ¼ του όλου αριθμού των βουλευτών (άρθρα 28 παρ. 1 και 67 εδ. α΄ Σ).
7. Θεωρητικά είναι δυνατό βέβαια η κυβέρνηση που έχει την ευθύνη για την διαπραγμάτευση, υπογραφή και επικύρωση της συμφωνίας να ενεργεί κατά πλειοψηφία, αλλά σε συνθήκες κοινοβουλευτικού πολιτεύματος όταν μέλος ή μέλη μίας κυβέρνησης διαφωνούν με συγκεκριμένη επιλογή της κυβέρνησης και μάλιστα μείζονος εθνικής σημασίας, είτε αποδέχονται την επιλογή της πλειοψηφίας ή παραιτούνται. Το αντίθετο παραβιάζει συνθήκη του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος. Εδώ ο ρόλος του Πρωθυπουργού είναι εκ του Συντάγματος καθοριστικός καθότι κατά το άρθρο 82 παρ. 2 Σ ο Πρωθυπουργός εξασφαλίζει την ενότητα της Κυβέρνησης και κατευθύνει τις ενέργειές της, ενώ έχει κατά το άρθρο 37 παρ. 1 Σ σε συνδυασμό με την ανωτέρω συνθήκη του πολιτεύματος την αρμοδιότητα να προτείνει στον ΠτΔ την παύση του Υπουργού ή των Υπουργών που διαφωνούν με την κυβερνητική πολιτική, εάν οι τελευταίοι δεν παραιτούνται.
8. Ο ρόλος του ΠτΔ είναι όπως εν γένει στο πολίτευμά μας περιορισμένος. Οι αρμοδιότητές του έχουν συρρικνωθεί εξαιρετικά μετά την συνταγματική αναθεώρηση του 1986 και όσες του έχουν απομείνει έχουν συρρικνωθεί ερμηνευτικά έτι περαιτέρω από την θεωρία αλλά και την πολιτική πρακτική. Έχει, όμως, αρμοδιότητα να προβεί στην τελική πράξη επικύρωσης της συμφωνίας ως διεθνής παραστάτης της χώρας κατά εθιμικό κανόνα του Διεθνούς Δικαίου, που βρίσκει την συνταγματική του αποτύπωση στο άρθρο 36 παρ. 1 Σ (αρμοδιότητα τυπική) και να αναπέμψει το ψηφισθέν κυρωτικό της συμφωνίας νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής (άρθρο 42 παρ. 1 εδ. β΄ Σ), επικαλούμενος λόγους τυπικής ή ουσιαστικής αντισυνταγματικότητας (αρμοδιότητα ουσιαστική). Σε αυτή την περίπτωση, εάν το νομοσχέδιο υπερψηφισθεί από τουλάχιστον 151 Βουλευτές, τότε ο ΠτΔ υποχρεωτικά εκδίδει και δημοσιεύει (άρθρο 42 παρ. 2 Σ). Την τελευταία αρμοδιότητα δεν έχει ασκήσει ποτέ ΠτΔ ως τώρα.
Από τα παραπάνω συνάγονται τα εξής χρήσιμα συμπεράσματα, που αφορούν το ζήτημα της επιγενόμενης συμφωνίας:
1. Η συμφωνία μπορεί να υπερψηφιστεί μόνο από τον μεγαλύτερο κυβερνητικό εταίρο με τους 145 Βουλευτές που διαθέτει, αρκεί ο μικρότερος να απέχει από την ψηφοφορία και να βρεθεί ένας ακόμη τουλάχιστον βουλευτής που θα την υπερψηφίσει (σύνολο 146 Βουλευτές).
2. Η συμφωνία μπορεί να υπογραφεί αλλά να μην επικυρωθεί τελικά από την Ελλάδα π.χ. εάν η άλλη πλευρά δεν προβεί στα συμφωνηθέντα "προαπαιτούμενα", εάν υπάρξουν τέτοια. Μόνο με την τελική επικύρωση κατά τα ανωτέρω άρχεται η δέσμευση των συμβαλλομένων κατά το Διεθνές Δίκαιο, εκτός εάν συμφωνηθεί διαφορετικά, κάτι που δεν διαφαίνεται.
3. Η εικόνα του "μικρού" κυβερνητικού εταίρου να διαφωνεί με μία μείζονος εθνικής σημασίας κυβερνητική επιλογή, που αφορά εθνικό μας θέμα, αλλά να παραμένει στην κυβέρνηση και να την στηρίζει στην Βουλή, όχι μόνο είναι αντικοινοβουλευτική, εάν όχι και αντισυνταγματική κατά τα ανωτέρω, αλλά είναι και πολιτικά κωμικοτραγική.
4. Ο ρόλος του ΠτΔ, αν και καταρχήν εξαιρετικά περιορισμένος, μπορεί να αποβεί ουσιαστικός και αποφασιστικός, εάν το κυρωτικό της συμφωνίας σ/ν δεν υπερψηφιστεί από τουλάχιστον 151 βουλευτές, οπότε μπορεί να το αναπέμψει στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία τότε θα πρέπει να το υπερψηφίσει με αυτή την πλειοψηφία. Βέβαια, καταρχήν δεν μπορεί να επικαλεστεί την πολιτική του διαφωνία αλλά σε περίπτωση αναπομπής όταν το σ/ν δεν εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία, λίγοι θα βρεθούν να επικρίνουν την επιλογή του και μάλιστα για το προκείμενο θέμα.
*O κ. Χάρης Τσιλιώτης είναι επίκουρος καθηγητής του τμήματος πολιτικής επιστήμης και διεθνών σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
https://www.liberal.gr/arthro/208460/apopsi/arthra/ta-suntagmatika-problimata-tis-sumfonias.html#.Wy9e5gu_yc4.facebook
Η συζήτηση για την υπογραφή, κύρωση και επικύρωση της επιγενόμενης συμφωνίας Ελλάδας και πΓΔΜ έχει δημιουργήσει πλείστα όσα ζητήματα που αφορούν τόσο το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο όσο και το εσωτερικό Συνταγματικό Δίκαιο και των δύο χωρών. Στο παρόν άρθρο θα προσπαθήσουμε να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα διεθνοδικαιικά και συνταγματικά ζητήματα που αφορούν την χώρα μας:
1. Η επιγενόμενη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ για να ισχύσει διεθνώς και να δεσμεύσει οριστικά τα συμβαλλόμενα μέρη, σε αντίθεση με ό,τι λέγεται, δεν αρκεί να υπογραφεί αλλά πρέπει και να επικυρωθεί από αυτά, εκτός εάν άλλως ορίζεται στην συνθήκη (άρθρα 11 επ. Σύμβασης της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών της 23.5.1969).
2. Η επικύρωση διακρίνεται από την κύρωση, καθότι η πρώτη είναι πράξη της διεθνούς έννομης τάξης και συντελείται με την ανταλλαγή των πρωτοκόλλων επικύρωσης από τους αρχηγούς κρατών των συμβαλλομένων ή με την κατάθεση των πρωτοκόλλων στον διεθνή θεματοφύλακα που είναι συνήθως ο ΓΓ του ΟΗΕ (άρθρο 76 Σύμβασης της Βιέννης για το δίκαιο των συνθηκών). Η κύρωση είναι πράξη της εσωτερικής έννομης τάξης και συντελείται σύμφωνα με την εσωτερική συνταγματική διαδικασία των συμβαλλομένων κρατών.
3. Θεωρητικά, αλλά όχι μόνο, μπορεί μία συνθήκη να υπογραφεί αλλά ποτέ να μην επικυρωθεί. Παραδείγματα τέτοια υπάρχουν πάρα πολλά και αφορούν και την χώρα μας.
4. Στην Ελλάδα η κύρωση των διεθνών συνθηκών συντελείται κατά την συνήθη δικαιοπαραγωγική διαδικασία, δηλ. ψήφιση του κυρωτικού της συνθήκης σ/ν από την Βουλή και έκδοση και δημοσίευση από τον ΠτΔ (άρθρα 28 παρ. 1, 42 παρ. 1 εδ. α΄ και 73 επ. Σ).
5. Αν και κατά το Διεθνές Δίκαιο δεν είναι απαραίτητη η κύρωση μίας συνθήκης κατά το εσωτερικό δίκαιο για να ισχύσει διεθνώς, στην Ελλάδα είναι απαραίτητη η κύρωση για να καταστεί αυτή αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού δικαίου με αυξημένη μάλιστα έναντι των κοινών νόμων τυπική ισχύ (άρθρο 28 παρ. 1 Σ). Αλλά και διεθνώς η συνήθης πρακτική είναι ότι για να επικυρωθεί μία διεθνής συνθήκη διεθνώς θα πρέπει πρώτα να κυρωθεί στο εσωτερικό των συμβαλλομένων κρατών και αφού κυρωθεί επικυρώνεται από τους αρχηγούς κρατών των συμβαλλομένων.
6. Για την υπερψήφιση της επιγενόμενης συμφωνίας με την πΓΔΜ από την Βουλή δεν απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 ή της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των Βουλευτών κατά το άρθρο 28 παρ. 2 και 3 Σ, δηλ. ούτε 180 ούτε 151 Βουλευτές, αλλά η απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων Βουλευτών, αρκεί αυτή να μην είναι μικρότερη του ¼ του όλου αριθμού των βουλευτών (άρθρα 28 παρ. 1 και 67 εδ. α΄ Σ).
7. Θεωρητικά είναι δυνατό βέβαια η κυβέρνηση που έχει την ευθύνη για την διαπραγμάτευση, υπογραφή και επικύρωση της συμφωνίας να ενεργεί κατά πλειοψηφία, αλλά σε συνθήκες κοινοβουλευτικού πολιτεύματος όταν μέλος ή μέλη μίας κυβέρνησης διαφωνούν με συγκεκριμένη επιλογή της κυβέρνησης και μάλιστα μείζονος εθνικής σημασίας, είτε αποδέχονται την επιλογή της πλειοψηφίας ή παραιτούνται. Το αντίθετο παραβιάζει συνθήκη του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος. Εδώ ο ρόλος του Πρωθυπουργού είναι εκ του Συντάγματος καθοριστικός καθότι κατά το άρθρο 82 παρ. 2 Σ ο Πρωθυπουργός εξασφαλίζει την ενότητα της Κυβέρνησης και κατευθύνει τις ενέργειές της, ενώ έχει κατά το άρθρο 37 παρ. 1 Σ σε συνδυασμό με την ανωτέρω συνθήκη του πολιτεύματος την αρμοδιότητα να προτείνει στον ΠτΔ την παύση του Υπουργού ή των Υπουργών που διαφωνούν με την κυβερνητική πολιτική, εάν οι τελευταίοι δεν παραιτούνται.
8. Ο ρόλος του ΠτΔ είναι όπως εν γένει στο πολίτευμά μας περιορισμένος. Οι αρμοδιότητές του έχουν συρρικνωθεί εξαιρετικά μετά την συνταγματική αναθεώρηση του 1986 και όσες του έχουν απομείνει έχουν συρρικνωθεί ερμηνευτικά έτι περαιτέρω από την θεωρία αλλά και την πολιτική πρακτική. Έχει, όμως, αρμοδιότητα να προβεί στην τελική πράξη επικύρωσης της συμφωνίας ως διεθνής παραστάτης της χώρας κατά εθιμικό κανόνα του Διεθνούς Δικαίου, που βρίσκει την συνταγματική του αποτύπωση στο άρθρο 36 παρ. 1 Σ (αρμοδιότητα τυπική) και να αναπέμψει το ψηφισθέν κυρωτικό της συμφωνίας νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής (άρθρο 42 παρ. 1 εδ. β΄ Σ), επικαλούμενος λόγους τυπικής ή ουσιαστικής αντισυνταγματικότητας (αρμοδιότητα ουσιαστική). Σε αυτή την περίπτωση, εάν το νομοσχέδιο υπερψηφισθεί από τουλάχιστον 151 Βουλευτές, τότε ο ΠτΔ υποχρεωτικά εκδίδει και δημοσιεύει (άρθρο 42 παρ. 2 Σ). Την τελευταία αρμοδιότητα δεν έχει ασκήσει ποτέ ΠτΔ ως τώρα.
Από τα παραπάνω συνάγονται τα εξής χρήσιμα συμπεράσματα, που αφορούν το ζήτημα της επιγενόμενης συμφωνίας:
1. Η συμφωνία μπορεί να υπερψηφιστεί μόνο από τον μεγαλύτερο κυβερνητικό εταίρο με τους 145 Βουλευτές που διαθέτει, αρκεί ο μικρότερος να απέχει από την ψηφοφορία και να βρεθεί ένας ακόμη τουλάχιστον βουλευτής που θα την υπερψηφίσει (σύνολο 146 Βουλευτές).
2. Η συμφωνία μπορεί να υπογραφεί αλλά να μην επικυρωθεί τελικά από την Ελλάδα π.χ. εάν η άλλη πλευρά δεν προβεί στα συμφωνηθέντα "προαπαιτούμενα", εάν υπάρξουν τέτοια. Μόνο με την τελική επικύρωση κατά τα ανωτέρω άρχεται η δέσμευση των συμβαλλομένων κατά το Διεθνές Δίκαιο, εκτός εάν συμφωνηθεί διαφορετικά, κάτι που δεν διαφαίνεται.
3. Η εικόνα του "μικρού" κυβερνητικού εταίρου να διαφωνεί με μία μείζονος εθνικής σημασίας κυβερνητική επιλογή, που αφορά εθνικό μας θέμα, αλλά να παραμένει στην κυβέρνηση και να την στηρίζει στην Βουλή, όχι μόνο είναι αντικοινοβουλευτική, εάν όχι και αντισυνταγματική κατά τα ανωτέρω, αλλά είναι και πολιτικά κωμικοτραγική.
4. Ο ρόλος του ΠτΔ, αν και καταρχήν εξαιρετικά περιορισμένος, μπορεί να αποβεί ουσιαστικός και αποφασιστικός, εάν το κυρωτικό της συμφωνίας σ/ν δεν υπερψηφιστεί από τουλάχιστον 151 βουλευτές, οπότε μπορεί να το αναπέμψει στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία τότε θα πρέπει να το υπερψηφίσει με αυτή την πλειοψηφία. Βέβαια, καταρχήν δεν μπορεί να επικαλεστεί την πολιτική του διαφωνία αλλά σε περίπτωση αναπομπής όταν το σ/ν δεν εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία, λίγοι θα βρεθούν να επικρίνουν την επιλογή του και μάλιστα για το προκείμενο θέμα.
*O κ. Χάρης Τσιλιώτης είναι επίκουρος καθηγητής του τμήματος πολιτικής επιστήμης και διεθνών σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
https://www.liberal.gr/arthro/208460/apopsi/arthra/ta-suntagmatika-problimata-tis-sumfonias.html#.Wy9e5gu_yc4.facebook
Σάββατο 23 Ιουνίου 2018
Οι Top 6 Τροφές για το Χτίσιμο των Μυών
Ενώ κάποτε οι γυναίκες είχαν τα πρωτεία στην επίβλεψη της εμφάνισης, πλέον και οι άντρες έχουν μπει δυναμικά σε αυτό το `παιχνίδι`. Όλο και περισσότερα μέλη από το ισχυρότερο φύλο πηγαίνουν στο γυμναστήριο, κάνουν σολάριουμ, ακόμη και αποτρίχωση. Η μυϊκή ανάπτυξη θεωρείται ότι πιο `hot` αλλά και η πιο δύσκολη διαδικασία στον δρόμο για την επίτευξη της ιδανικής εικόνας.
Η καθημερινή άσκηση με βάρη δεν φτάνει γιατί το σώμα μας εξαρτάται από τα συστατικά που προσλαμβάνει. Στη συνέχεια θα παρουσιάσουμε τις έξι καλύτερες πηγές πρωτεΐνης, οι οποίες θα βοηθήσουν στο χτίσιμο των μυών.
1) Ψάρι
Όταν πρόκειται για την δόμηση των μυών, τα ψάρια κερδίζουν κάθε ανταγωνιστή. Ο Σολομός είναι ένα ιδανικό παράδειγμα. Δεν είναι μόνο ότι σε 100 γραμμάρια σολομού υπάρχουν 25 γραμμάρια καθαρής πρωτεΐνης/100γρ, αλλά είναι επίσης εμπλουτισμένος με μια σειρά από άλλα υγιεινά και απαραίτητα συστατικά που κάνουν ένα φιλέτο σολομού ότι καλύτερο για την μεταπροπονητικη σας αποκατάσταση.
Ο Σολομός περιέχει υγιή ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης D. Εκτός από τον Σολομό όμως, όλα τα υπόλοιπα ψάρια αποτελούν την πιο καθαρή πηγή πρωτεΐνης και θα σας βοηθούσαν να κτίσετε μυς με όσο πιο ευγενικό τρόπο για το σώμα σας γίνεται.
2) Κοτόπουλο
Υπάρχει κάτι που μπορούμε να πούμε για το κοτόπουλο χωρίς να το γνωρίζετε ήδη; Το κοτόπουλο θεωρείται ιδανική τροφή για τους μυς. Ένα ωραίο καθαρό κομμάτι του λευκού κρέατος θα σας ενισχύσει με 31 γραμμάρια πρωτεΐνης/100γρ και μόνο 4 γραμμάρια λίπους.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά την πρωτεΐνη, το κοτόπουλο με λαχανικά είναι ένα υπερπλήρες γεύμα από πλευράς αμινοξέων. Αν θέλετε να συνδυάσετε την καλή γεύση με την θρεπτική αξία αυτό είναι ένα ιδανικό γεύμα για εσάς.
3) Αυγά
Ένα νόστιμο φαγητό που είναι εύκολο και γρήγορο. Τα αυγά είναι το κλειδί για κάθε άνθρωπο που αναζητά μυϊκή ανάπτυξη. Κάθε αυγό περιέχει 5 έως 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και μόνο 60 θερμίδες. Δεν είναι μόνο η ποσότητα της πρωτεΐνης που κάνει τα αυγά ιδιαίτερα, αλλά το είδος τους. Δηλαδή οι πρωτεΐνες από τα αυγά είναι εύκολο να χρησιμοποιηθούν από το σώμα και έχουν υψηλότερη βιολογική αξία από οποιαδήποτε άλλη τροφή.
4) Όσπρια
Δεν έχει σημασία πως θα τα μαγειρέψετε ή ποια θα επιλέξετε. Μόλις ένα φλιτζάνι όσπρια βραστά περιέχουν πάνω από 20 γραμμάρια/100γρ σε αμινοξέα. Τα όσπρια περιέχουν επίσης και άλλες σημαντικές βιταμίνες και ανόργανα συστατικά που τα κάνουν το πιο υγιεινό υποκατάστατο του κρέατος.
5) Κιμάς από βοδινό κρέας
Το κόκκινο κρέας από καθαρό μοσχαρίσιο κιμά είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Μόλις 100 γραμμάρια μοσχαρίσιου κιμά περιέχουν περισσότερα από 27 γραμμάρια πρωτεΐνης/100γρ. Παρά το γεγονός ότι η ίδια μερίδα έχει 11 γραμμάρια λίπους και πάνω από 200 θερμίδες, αυτό που το διαφοροποιεί από τα άλλα είδη κρέατος είναι τα μέταλλα και οι βιταμίνες που περιέχει.
Το μοσχάρι είναι γεμάτο με βιταμίνη Β12, ψευδάργυρο και σίδηρο - τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη των μυών.
6) Πρωτεΐνη ορού γάλακτος
Όταν ήμασταν παιδιά, όλοι μας υπενθύμιζαν συνεχώς ότι πρέπει να πίνουμε γάλα. Τώρα που είμαστε ενήλικες, η πρωτεΐνη ορού γάλακτος πρέπει επίσης να έχει έναν σημαντικό ρόλο στη ζωή μας, γνωρίζοντας ότι το ζωικό γάλα μας δίνει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, και περιέχει πολύ λίγο λίπος.
Η επιλογή ενός ποιοτικού σκευάσματος από ορό γάλακτος μπορεί να σας δώσει την απαραίτητη μερίδα πρωτεΐνης που θέλετε, οποιαδήποτε στιγμή, στο γραφείο, στο γυμναστήριο ή στο σπίτι, με ελάχιστες θερμίδες και πολλά αλλά θρεπτικά συστατικά.
Ανακεφαλαιώνοντας πρέπει να πούμε ότι αν γυμνάζεστε πρέπει να καταναλώνετε τουλάχιστον 2 γραμμάρια καθαρής πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους ανεξαρτήτως φύλου. Θα πρέπει να γνωρίζετε επίσης τις παραπάνω αναλογίες ώστε να υπολογίζετε σωστά την ποσότητα των πρωτεϊνών που έχετε λάβει.
Για παράδειγμα αν έχετε για γεύμα ένα φιλέτο κοτόπουλο βάρους 200γρ, θα λάβετε 50γρ πρωτεΐνης. Οπότε αν είστε πχ 50 κιλά και έχετε ανάγκη ημερησίας πρόσληψης 100 γραμμάρια πρωτεΐνης, σημαίνει ότι θα πρέπει να συμπληρώσετε τη διατροφή με αλλά 50 γραμμάρια καθαρής πρωτεΐνης.
Οι πρωτεΐνες ορού γάλακτος αναφέρουν στην ετικέτα ακριβώς τα γραμμάρια καθαρής πρωτεΐνης που λαμβάνετε και είναι ο πιο εύκολος τρόπος συμπλήρωσης της διατροφής σας.
Για την οποιαδήποτε διευκρίνηση είμαστε πάντα στην διάθεση σας!
i-Cure.gr
https://www.i-cure.gr/blog/blog?blog_id=78
Τρίτη 19 Ιουνίου 2018
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ
Σήμερα 7
Ιουνίου 2018 κατέθεσα ένσταση ενώπιον του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης
Διοίκησης κατά της απόφασης 69/2018 του
δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αίγινας με
τίτλο «Τέλος διέλευσης και χρήσης
λιμενικής και χερσαίας ζώνης Ο.Λ.Ε. σχετικά με την απόφαση 16/291/19-1-2018
Δ.Σ./ΟΛΕ ΑΕ άρθρο 23.3»
Ο λόγος
είναι ότι σύμφωνα με τον κανονισμό
λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου η απόφαση του εν λόγω δημοτικού συμβουλίου
( 121/2011 άρθρο 4 ) λέει τα εξής: "(Επίσης) το Δημοτικό Συμβούλιο έχει
δικαίωμα να αποφασίζει, μετά από σχετική πρόταση-εισήγηση του Προέδρου ή του
Δημάρχου ή συμβούλου επικεφαλής δημοτικής παράταξης και χωρίς συζήτηση, με την
απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του, ότι ένα θέμα, το οποίο
δεν είναι γραμμένο στην ημερήσια διάταξη, είναι κατεπείγον, να το συζητήσει και
να πάρει απόφαση γι' αυτό με την ίδια πλειοψηφία, πριν από την έναρξη της
συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης."
Στην άνω
απόφαση δεν υπήρξε ο απαιτούμενος αριθμός δημοτικών συμβούλων δηλαδή 14 που
χρειάζονται για την απόλυτη πλειοψηφία . Μόνο 10 δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν
ΝΑΙ, υπολείπονται όμως άλλοι 4 τέσσερις.
Παρότι τέθηκε
υπόψη του σώματος ή άνω παράγραφος του κανονισμού λειτουργίας ο Πρόεδρος,
καταπατώντας κάθε νόμο και αγνοώντας τον κανονισμό, προχώρησε στην ψήφιση του
θέματος ύστερα από παρότρυνση του κυρίου Δημάρχου και του αντιδημάρχου
ύδρευσης. Οι νόμοι και οι κανονισμοί ψηφίζονται για υπάρχει σωστή και ομαλή
λειτουργία των θεσμών , διαφάνεια και δημοκρατία. Οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή
τους ή καταστρατήγηση τους παραπέμπει σε καθεστώτα Πινοσετ και Μαδούρο και όχι στην χώρα που γέννησε την δημοκρατία.
Επί προεδρίας
μου τέτοια διαδικασία δεν υπήρχε (δηλαδή να αγνοήσω τον κανονισμό) . Στον κύριο
Δήμαρχο είχα ξεκαθαρίσει ότι θέματα με ελλιπή στοιχεία δεν θα έρχονται ως συζήτηση στο
δημοτικό συμβούλιο.
Ο νυν
πρόεδρος το συγκεκριμένο θέμα το έφερε εκτός
ημερησίας διάταξης χωρίς να υπάρχουν τα απαραίτητα έγγραφα ώστε να έχουν
κάποια εικόνα οι δημοτικοί σύμβουλοι και ιδιαίτερα της αντιπολίτευσης. Στην συνέχεια δε αγνόησε τον κανονισμό και
τον νόμο.
Κύριε Πρόεδρε
θα σας έλεγα ότι μήπως ότι είναι καλό για εσάς να παραιτηθείτε για να μην γίνεται συνεργός σε
όσα συμβαίνουν και εκθέτουν την Αίγινα .
Από την άλλη θέση που κατέχεται προσφέρεται πραγματικά περισσότερα στην
κοινωνία της Αίγινας . Αλλά το αφήνω στην κρίση σας στο τι πρέπει να κάνετε.
Το
σημαντικότερο και το πιο ουσιαστικό αφορά στο ποιο είναι το τέλος ;
Ειπώθηκαν
τιμές τέλους ανά κυβικό στο δημοτικό συμβούλιο:
1.
0,009 λεπτό το κυβικό και
2.
Η απόφαση γράφει για 0,09 λεπτό το κυβικό
3.
Ο υδρομεταφορέας σε συνέντευξη του αναφέρεται
στο ποσό 1 ευρώ το κυβικό κάτι το οποίο ειπώθηκε από την μεριά μου στο δημοτικό
συμβούλιο όσο και από δηλώσεις του κου Ηλιακίδη στο aeginaportal .
Τι ισχύει
λοιπόν ; Τι ποσό θα επιβαρυνθεί ο Αιγινήτικος λαός και ο Δήμος το περίπου 1
λεπτό που θα κοστίσει 50.000 ευρω τα 9 λεπτά
που θα κοστίσουν στον δήμο 500.000 ευρώ ή το ένα ευρώ κάτι που εκτοξεύει το
κόστος στα 5.000.000 ευρώ;
Με αυτά δεν
παίζουμε η απόφαση είναι σοβαρή και κρίσιμη και δεν είναι να πάρθει μια απόφαση
η οποία θα ξεγελά το σώμα του δημοτικού συμβουλίου και θα ζημιώνει τον δήμο.
Οι
προηγούμενοι δήμαρχοι ο κος Παναγιώτης Κουκούλης και ο κύριος Θεοδόσιος (Σάκης)
Σακκιώτης με ενέργειες τους είχαν
αποτρέψει την επιβολή τέλους διέλευσης. Ο νυν δήμαρχος Αίγινας κύριος Δημήτριος
Μούρτζης , που σύμφωνα με την πρόσφατη δήλωση του στο δημοτικό συμβούλιο μιλάει
με τον Πρωθυπουργό , τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και τους Υπουργούς δεν
μπορεί να αποτρέψει την επιβολή του τέλους διέλευσης ;
Δήμαρχε το
νερό είναι κοινωνικό αγαθό δεν είναι εμπόρευμα όπως το πετρέλαιο να του επιβληθεί
τέλος διέλευσης. Να κάνετε αυτό που
πρέπει και να αφήσετε τις
αντιδημοκρατικές αποφάσεις στην άκρη. Σεβαστείτε τους πολίτες και τους δημοτικούς συμβούλους.
ΥΓ.
Εκλέχτηκα για
να υπηρετώ τους πολίτες και τους νόμους
και όχι να εξυπηρετώ συμφέροντα που βλάπτουν τον απλό κόσμο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΝΑΣ
14 ψέματα για τη συμφωνία
Γ. Παπαδόπουλος - Τετράδης*
Μέσα σε γέλια και αγκαλιές δύο πρωθυπουργών και των αμερικανοευρωπαίων αφεντικών τους, αλλά και με έναν οχετό ύβρεων, ψεμάτων και αφορισμών πεζοδρομιακής νοοτροπίας μέσα στο Κοινοβούλιο, η κυβέρνηση της Ηρώδου του Αττικού έβαλε την υπογραφή της στο δεύτερο στάδιο μιας εθνικής προδοσίας. Γιατί το να ωραιοποιείς το έγκλημα είναι έγκλημα.
Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός του των Εξωτερικών, με τη σύμπραξη των σχολιαστών όλων σχεδόν των τηλεοπτικών καναλιών σε απ ευθείας μετάδοση, που πανηγύριζαν το μεγάλο γεγονός και αγνοούσαν εντελώς τους διαδηλωτές που δέρνονταν από τα ΜΑΤ την ίδια ώρα λίγο πιο κεί (!), έβαλαν την υπογραφή τους στη νομιμοποίηση και οικοδόμηση αυτού που ονειρεύονταν οι σλαβομακεδόνες εθνικιστές εδώ και 150 χρόνια:
Αναγνώρισαν ΜΙΑ μακεδονική ταυτότητα, αυτή των σλαβομακεδόνων και ΜΙΑ μακεδονική γλώσσα, αυτή των σλαβομακεδόνων. Επειδή, είτε η αμορφωσιά, είτε η δουλικότητα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία, είτε η εμφυλιακή τους πίστη στον μακεδονισμό, για τον οποίο συμπολέμησαν τα ινδάλματά τους με τους σλαβομακεδόνες εθνικιστές από το 1943 μέχρι το 1949, δεν τους επέτρεψαν να δούν το προφανές:
Ότι οι σλαβομακεδόνες δεν θα ονομάζονται βορειομακεδόνες, όπως ώφειλαν να τους υποχρεώσουν οι κυβερνήτες της Ηρώδου του Αττικού. Θα ονομάζονται και θα καταγράφονται παντού στην υφήλιο όπως σήμερα: Μακεδόνες. Αλλά, από σήμερα, με την άδεια του επίσημου ελληνικού κράτους!
Κι εδώ αρχίζουν τα ψέματα της κυβέρνησης.
Ψέμα πρώτο: Λέει η κυβέρνηση: Έτσι κι αλλιώς μέχρι σήμερα οι σλαβομακεδόνες έμπαιναν στη χώρα με διαβατήρια που τους ονόμαζαν Μακεδόνες.
Η αλήθεια. Όλες οι ελληνικές υπηρεσίες σφράγιζαν κάθε τι που ονομαζόταν μακεδονικό με τη σφραγίδα «άκυρο». Και με πάγια επίσημη εντολή δεν αναγνωριζόταν από το ελληνικό κράτος η υπηκοότητα Μακεδόνας, ούτε η ονομασία Μακεδονία στα διαβατήρια. Το κυριότερο: Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν αναγνώριζε μακεδονική ταυτότητα. Τώρα θα αναγνωρίζει επίσημα!
Ψέμα δεύτερο: Λέει η κυβέρνηση: Ο ΟΗΕ έχει αναγνωρίσει από το 1977 μακεδονική γλώσσα χωρίς την αντίρρηση της Ελλάδας.
Η αλήθεια: Δεν υπάρχει αναγνώριση αλλά καταγραφή των γλωσσών των Βαλκανίων. Από επιτροπές γλωσσολόγων και όχι εκπροσώπους κρατών. Με την επισήμανση ότι η καταγραμμένη μακεδονική είναι σλαβογενές και βουλγαρικό ιδίωμα. Και το επίσημο ελληνικό κράτος δεν αναγνώρισε ποτέ την μακεδονική αυτή καταγραφή. Κάθε δύο χρόνια, με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών επαναλαμβάνει αυτή την άρνηση αναγνώρισης! Και επί υπουργίας Κοτζιά! Τώρα αναγνωρίζει επίσημα αυτά τα σλάβικα ως μακεδονικά.
Ψέμα τρίτο: Λέει η κυβέρνηση: Η συμφωνία λύνει το θέμα του αλυτρωτισμού των Σκοπίων.
Η αλήθεια: Οι μέχρι τώρα συμφωνίες (1995) πρόβλεπαν ρήτρες έναντι του αλυτρωτισμού των Σκοπίων. Γιατί από κει ξεκινάει το πρόβλημα. Με τη συμφωνία η κυβέρνηση αναγνωρίζει για πρώτη φορά ότι υπάρχει ελληνικός αλυτρωτισμός έναντι των Σκοπίων! Ότι δηλαδή το επίσημο ελληνικό κράτος και οι δομές του επιβουλεύονται την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων!
Η αλήθεια: Τα άρθρα του σκοπιανού συντάγματος και οι νόμοι, που έχουν αλυτρωτικές βλέψεις επί της Ελλάδας είναι πολλά. Τόσα, που θα χρειαστούν χρόνια στον νομοθέτη της γείτονας να τα αλλάξει. Και δεν θα αλλάξει παρά τα εξόφθαλμα ελάχιστα του συντάγματος.
Η αλήθεια: Από την άλλη, σύμφωνα με τα υπογραφέντα, οι σλαβομακεδόνες αποκτούν δικαιώματα για το πώς θα διδάσκονται στα ελληνικά σχολεία τα ιστορικά γεγονότα, που αφορούν στα Βαλκάνια!
Ψέμα τέταρτο: Η συμφωνία αποδυναμώνει τους εθνικισμούς και προωθεί τη φιλία των λαών.
Η αλήθεια: Με δεδομένη τη διαφωνία του 70% των Ελλήνων και άγνωστου ποσοστού σλαβομακεδόνων, το μόνο που κάνει η συμφωνία είναι να πυροδοτεί τον εθνικισμό και να μετατρέπει ακόμα και μετριοπαθείς πολίτες σε ακραίους. Και τους ακραίους σε επικίνδυνους. Γιατί το ξεπούλημα ιστορίας, γλώσσας και εθνότητας αυτό κάνει.
Ψέμα πέμπτο: Λέει η κυβέρνηση: Η συμφωνία διαχωρίζει την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά των σλαβομακεδόνων από την αρχαία ελληνική.
Η αλήθεια: Η συμφωνία ξεχωρίζει ότι οι σλαβομακεδόνες έχουν οποιαδήποτε σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Πράγμα που δεν διασφαλίζει τον αρχαίο μακεδονικό πολιτισμό! Δεδομένου ότι οι σκοπιανοί δεν θεωρούν ότι ο Φίλιππος και ο Αλέξανδρος ήταν Έλληνες! Αλλά, ότι κατέκτησαν τους Έλληνες Θηβαίους, Αθηναίους και λοιπούς. Επομένως, θεωρούν τους αρχαίους Μακεδόνες κοινή κληρονομιά! Και μάλιστα κληρονομιά για εκμετάλλευση σε παγκόσμιο επίπεδο! Κι ας μην είχε υποψιαστεί ο Αλέξανδρος και ο Περδίκας ότι τα όριά τους ήταν στα σύνορα του Βαρδάρη!
Αυτό που ήθελε να αποτρέψει η πάγια ελληνική εξωτερική πολιτική σε επίπεδο ονόματος και σε επίπεδο πολιτισμού, το παρέδωσε στο κράτος των Σκοπίων αυτή η κυβέρνηση!
Ψέμα έκτο: Λέει η κυβέρνηση: Η συμφωνία διασφαλίζει τη διαφορά μεταξύ σκοπιανής και ελληνικής Μακεδονίας, με το «Βόρεια Μακεδονία».
Η αλήθεια: Κάθε πολίτης της γης γνωρίζει και θα γνωρίζει τη χώρα Μακεδονία, γιατί σαν κράτος επαναλαμβάνεται εκατοντάδες χιλιάδες φορές κάθε μέρα σε ποικίλες εκφράσεις της πολιτικής, γεωγραφικής, πολιτιστικής ή άλλης ζωής. Η ελληνική Μακεδονία, σαν επαρχία εσωτερική του κράτους Ελλάδα, ελάχιστα απαντάται κάθε μέρα. Και μάλιστα έξω από τη χώρα. Και καθένας που ακούει ή διαβάζει για κάθε τι ελληνικό που προέρχεται από τη Μακεδονία έχει τη βεβαιότητα ότι προέρχεται από το κράτος της Μακεδονίας. Και θα την έχει με ελληνική βούλα!
Η αλήθεια: Το Βόρεια Μακεδονία θα εμφανίζεται στα ταμπελάκια και στα σηματάκια σε παγκόσμιο επίπεδο. Και παντού θα γράφεται σκέτο Μακεδονία. Και όλοι οι λαοί θα την ονομάζουν Μακεδονία. Είναι εύκολο, βολικό, γρήγορο. Όπως και σήμερα. Μόνο που από τώρα αυτό θα γίνεται με την ελληνική αναγνώριση.
Η αλήθεια: κανείς από την ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να κυνηγάει από το πρωί μέχρι το βράδυ για να διαμαρτυρηθεί και να απαιτήσει διόρθωση στα χιλιάδες κανάλια και στους δεκάδες ανά τον κόσμο κάθε μέρα, που θα σπηκάρουν τη Βόρεια Μακεδονία ως σκέτο Μακεδονία.
Η αλήθεια: Ο κόσμος θα ξέρει ότι υπάρχει ένα κράτος Μακεδονία. Και το 70% της Μακεδονίας που είναι η ελληνική θα υποστεί τις συνέπειας του δεύτερου και καταϊδρωμένου φτωχού συγγενή. «Μπα! Υπάρχει και στην Ελλάδα Μακεδονία;»
Ψέμα έβδομο: Λέει η κυβέρνηση: Η συμφωνία θα ευνοήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις και θα οδηγήσει στην ανάπτυξη την ελληνική Μακεδονία.
Η αλήθεια: Η συμφωνία θα πλήξει περισσότερες από 3.400 ελληνικές μακεδονικές επιχειρήσεις, που παράγουν ή εμπορεύονται αυτή τη στιγμή προϊόντα με ονομασίες «μακεδονικό». Οι οποίες θα υποχρεωθούν όχι μόνο να αποκτήσουν έναν αθέμιτο ανταγωνιστή, αλλά θα υποχρεωθούν σε αλλαγές ονομάτων και σε νέες δυσμενέστερες συνθήκες εξαγωγών. Ένα μπερδεμένο κουβάρι.
Η αλήθεια: Η συμφωνία προβλέπει ότι όλο αυτό το τεράστιο και μείζον θέμα θα λυθεί από… ανεξάρτητες επιτροπές ομιχλώδους σύνθεσης και χρονικού ορίζοντα! Χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις στον αέρα από μια συμφωνία του ποδαριού!
Ψέμα όγδοο: Λέει η κυβέρνηση: Κανείς δεν μας πίεσε να προχωρήσουμε στη συμφωνία.
Η αλήθεια. Από την αλληλογραφία των Αμερικανών, του Νίμιτς και των γερμανων με τις πρεσβείες τους γίνεται ολοφάνερο ότι εδώ και καιρό και οι δύο πίεζαν την ελληνική κυβέρνηση για λύση. Θέλοντας εναγωνίως να προλάβουν τη διάρκεια ζωής της. Μη και χάσουν τους πρόθυμους να υπογράφουν τα πάντα!
Η αλήθεια: Σύμφωνα με γερμανικές δημοσιογραφικές πληροφορίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας, το δέλεαρ της Γερμανίας στους εδώ πρόθυμους ήταν μέτρα για το χρέος, που θα ευνοούσαν την κυβερνητική προπαγάνδα στους Έλληνες πολίτες.
Ψέμα ένατο: Λέει η κυβέρνηση: Δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε τους γείτονες να αλλάξουν όνομα εθνότητας γιατί έχουν το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού.
Η αλήθεια: Το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού είναι μια καραμέλα που πιπιλάει η ελληνική νεοαριστερά του ΣΥΡΙΖΑ ως άλλοθι για να μην προσδιορίζεται σε τίποτε και να δηλώνει ό,τι θέλει την ώρα που τη βολεύει για ό,τιδήποτε! Η ευελιξία του χάους! Από τη συλλογιστική λείπει το πιο σημαντικό: Το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού το έχει κανείς όταν δεν βλάπτει μ’ αυτό τα συμφέροντα ή τον προσδιορισμό κάποιου άλλου.
Η αλήθεια: Δεν μας είπε η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ τι γίνεται όταν το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού των σλαβομακεδόνων ως σκέτων Μακεδόνων βλάπτει το δικαίωμα των Ελλήνων να προσδιορίζονται ως Μακεδόνες! Και τι έχει προβλέψει γι αυτό στη συμφωνία. Η αλήθεια: Τίποτε δεν έχει προβλέψει! Γιατί νοιάζεται για τους σκοπιανούς περισσότερο από όσο για τους Έλληνες.
Ψέμα δέκατο: Λέει η κυβέρνηση: Η ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαρτάται από την εκπλήρωση των όρων από τη σκοπιανή πλευρά και από την έγκρισή της από την ελληνική Βουλή.
Η αλήθεια: Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και η πρόσκληση συμμετοχής στο ΝΑΤΟ θα προχωρήσουν χωρίς να ερωτηθεί η ελληνική Βουλή. Η οποία θα κληθεί να επικυρώσει εκ των υστέρων όσα θα έχουν ήδη δρομολογηθεί.
Ψέμα ενδέκατο: Λέει η κυβέρνηση: Η συμφωνία βάζει τα θεμέλια για μια παρατεταμένη ειρήνη στα Βαλκάνια.
Η αλήθεια: Η συμφωνία εξασφαλίζει ότι οποιαδήποτε σκοπιανή κυβέρνηση- ακόμα και αυτή- μπορεί πλέον να εγείρει νομικά ζητήματα αναγνώρισης ιδιοκτησιών εδαφών, όπως οι Τσάμηδες. Μπορεί να διεκδικήσει στο μέλλον ΜΙΑ ενιαία Μακεδονία, στα χνάρια των τουρκοκύπριων, που δεν ήταν παρά το 18%. Μπορεί να διεκδικήσει απαιτήσεις και αντιρρήσεις επί ο,τιδήποτε αφορά στην ελληνική Μακεδονία. Δεδομένου ότι η συμφωνία δεν προβλέπει πουθενά ότι διασφαλίζει πως η ελληνική Μακεδονία θα λέγεται Μακεδονία και δεν θα υποχρεωθεί σε Νότια Μακεδονία για να μην … ανταγωνίζεται τους γείτονες.
Η αλήθεια: Η συμφωνία, με την αναγνώριση Μακεδόνων και μακεδονικής γλώσσας, χωρίς να διασφαλίζει τα συμφέροντα της ελληνικής Μακεδονίας ανοίγει τον ασκό του Αιόλου στα Βαλκάνια.
Η αλήθεια: Η επικυριαρχία των Γερμανών στη Βαλκανική- όνειρο 2 αιώνων των Ράιχ- και η ταυτόχρονη επιβολή του αμερικανικού ΝΑΤΟ θα περιπλέξουν ακόμα περισσότερο την πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης. Σε μεγάλο και δηλωμένο ανταγωνισμό με τη Ρωσία. Χάριν του οποίου οδηγήθηκαν οι πρόθυμοι απάτριδες των Αθηνών σ αυτή την προδοσία.
Η αλήθεια: Οι φιλίες των λαών δεν χτίζονται με παρλαπίπες και ευχολόγια και λόγια του αέρα που θέλει η κουλτούρα της νεοαριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ. Χτίζεται με αίμα και εκτίμηση σε βάθος χρόνων. Όπως η σχέση των Ελλήνων με τους Σέρβους, με τους Αιγύπτιους και τους άλλους λαούς της Μέσης Ανατολής.
Ψέμα δωδέκατο: Λέει η κυβέρνηση; Τσίπρας και Κοτζιάς υπερασπίστηκαν την ελληνική αρχαία ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό.
Η αλήθεια: Πότε ακριβώς ανακάλυψε την αρχαία ιστορία και έμαθε για τον πολιτισμό ο αμόρφωτος κοπανατζής καταληψίας των σχολείων και ο άνθρωπος που θεωρούσε τον Αλέξανδρο σφαγέα των λαών και όσους ασχολούνται με την αρχαία ιστορία εθνικιστές; Μαζί με τον ομοϊδεάτη του και επί χρόνια συνεργάτη του αμφιλεγόμενου υποστηρικτή του ΔΝΤ και της αμερικανικής αντιεθνικής ιστοριογραφίας κ Κοτζιά; Όλων των άλλων εκτός από των Αμερικανών! Που έχουν το μοναδικό δικαίωμα να είναι έθνος!
Ψέμα δέκατο τρίτο: Λέει η κυβέρνηση: Την επιτυχία της συμφωνίας την αποδεικνύουν οι δηλώσεις όλων των ξένων παραγόντων που την επικροτούν.
Η αλήθεια: Οι ξένοι παράγοντες έχουν γραμμένα τα συμφέροντα της Ελλάδας εκεί που δεν πιάνει μελάνι. Τα δικά τους συμφέροντα κοιτάζουν στην οικονομική και γεωπολιτική εκμετάλλευση των Βαλκανίων. Αδιαφορώντας για την Ελλάδα. Την Ελλάδα πληρώνονται για να την υπερασπίζονται οι κυβερνήτες της. Όταν πληρώνονται από τον ελληνικό λαό.
Ψέμα δέκατο τέταρτο: Λέει η κυβέρνηση: Η συμφωνία είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και κομπάζει που 27 χρόνια καμιά άλλη δεν έχει κλείσει το θέμα.
Η αλήθεια: Καμιά άλλη κυβέρνηση δεν διανοήθηκε από το 1870 μέχρι χτες να ξεπουλήσει τόσο εύκολα, γρήγορα και στο πόδι ένα εθνικό θέμα όπως αυτή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Καμιά άλλη κυβέρνηση δεν αποτελείτο από ανθρώπους που πίστευαν λιγότερο σε πατρίδα και μάλιστα που λοιδορούσαν όσους πίστευαν σε πατρίδα όπως αυτή η κυβέρνηση. Και καμιά άλλη κυβέρνηση δεν ήταν τόσο πεινασμένη να μείνει στην εξουσία, που να πουλήσει φτηνά την ελληνική Μακεδονία. Μόνο και μόνο για να πληρωθεί από τις «μεγάλες δυνάμεις» σε υποσχέσεις για την παραμονή της στην εξουσία.
Κι αυτή η αλήθεια, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες αποδεικνύουν ότι εδώ έχει διαπραχθεί εθνική προδοσία. Για να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους. Είτε από ανοησία, είτε από αμάθεια, είτε από δουλικότητα. Έτσι κι αλλιώς, αυτή η κυβέρνηση είναι ο yes man του δυτικού κόσμου. Για μια καρέκλα. Για την οποία υπάρχει και η καρέκλα του δικαστηρίου. Το εδώλιο.
Ο Γιώργος Παπαδόπουλος Τετράδης (ο πρώην Καιρός της Ελευθεροτυπίας)
https://www.liberal.gr/arthro/209006/apopsi/stili-alatos/14-psemata-gia-ti-sumfonia.html
Μέσα σε γέλια και αγκαλιές δύο πρωθυπουργών και των αμερικανοευρωπαίων αφεντικών τους, αλλά και με έναν οχετό ύβρεων, ψεμάτων και αφορισμών πεζοδρομιακής νοοτροπίας μέσα στο Κοινοβούλιο, η κυβέρνηση της Ηρώδου του Αττικού έβαλε την υπογραφή της στο δεύτερο στάδιο μιας εθνικής προδοσίας. Γιατί το να ωραιοποιείς το έγκλημα είναι έγκλημα.
Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός του των Εξωτερικών, με τη σύμπραξη των σχολιαστών όλων σχεδόν των τηλεοπτικών καναλιών σε απ ευθείας μετάδοση, που πανηγύριζαν το μεγάλο γεγονός και αγνοούσαν εντελώς τους διαδηλωτές που δέρνονταν από τα ΜΑΤ την ίδια ώρα λίγο πιο κεί (!), έβαλαν την υπογραφή τους στη νομιμοποίηση και οικοδόμηση αυτού που ονειρεύονταν οι σλαβομακεδόνες εθνικιστές εδώ και 150 χρόνια:
Αναγνώρισαν ΜΙΑ μακεδονική ταυτότητα, αυτή των σλαβομακεδόνων και ΜΙΑ μακεδονική γλώσσα, αυτή των σλαβομακεδόνων. Επειδή, είτε η αμορφωσιά, είτε η δουλικότητα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία, είτε η εμφυλιακή τους πίστη στον μακεδονισμό, για τον οποίο συμπολέμησαν τα ινδάλματά τους με τους σλαβομακεδόνες εθνικιστές από το 1943 μέχρι το 1949, δεν τους επέτρεψαν να δούν το προφανές:
Ότι οι σλαβομακεδόνες δεν θα ονομάζονται βορειομακεδόνες, όπως ώφειλαν να τους υποχρεώσουν οι κυβερνήτες της Ηρώδου του Αττικού. Θα ονομάζονται και θα καταγράφονται παντού στην υφήλιο όπως σήμερα: Μακεδόνες. Αλλά, από σήμερα, με την άδεια του επίσημου ελληνικού κράτους!
Κι εδώ αρχίζουν τα ψέματα της κυβέρνησης.
Ψέμα πρώτο: Λέει η κυβέρνηση: Έτσι κι αλλιώς μέχρι σήμερα οι σλαβομακεδόνες έμπαιναν στη χώρα με διαβατήρια που τους ονόμαζαν Μακεδόνες.
Η αλήθεια. Όλες οι ελληνικές υπηρεσίες σφράγιζαν κάθε τι που ονομαζόταν μακεδονικό με τη σφραγίδα «άκυρο». Και με πάγια επίσημη εντολή δεν αναγνωριζόταν από το ελληνικό κράτος η υπηκοότητα Μακεδόνας, ούτε η ονομασία Μακεδονία στα διαβατήρια. Το κυριότερο: Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν αναγνώριζε μακεδονική ταυτότητα. Τώρα θα αναγνωρίζει επίσημα!
Ψέμα δεύτερο: Λέει η κυβέρνηση: Ο ΟΗΕ έχει αναγνωρίσει από το 1977 μακεδονική γλώσσα χωρίς την αντίρρηση της Ελλάδας.
Η αλήθεια: Δεν υπάρχει αναγνώριση αλλά καταγραφή των γλωσσών των Βαλκανίων. Από επιτροπές γλωσσολόγων και όχι εκπροσώπους κρατών. Με την επισήμανση ότι η καταγραμμένη μακεδονική είναι σλαβογενές και βουλγαρικό ιδίωμα. Και το επίσημο ελληνικό κράτος δεν αναγνώρισε ποτέ την μακεδονική αυτή καταγραφή. Κάθε δύο χρόνια, με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών επαναλαμβάνει αυτή την άρνηση αναγνώρισης! Και επί υπουργίας Κοτζιά! Τώρα αναγνωρίζει επίσημα αυτά τα σλάβικα ως μακεδονικά.
Ψέμα τρίτο: Λέει η κυβέρνηση: Η συμφωνία λύνει το θέμα του αλυτρωτισμού των Σκοπίων.
Η αλήθεια: Οι μέχρι τώρα συμφωνίες (1995) πρόβλεπαν ρήτρες έναντι του αλυτρωτισμού των Σκοπίων. Γιατί από κει ξεκινάει το πρόβλημα. Με τη συμφωνία η κυβέρνηση αναγνωρίζει για πρώτη φορά ότι υπάρχει ελληνικός αλυτρωτισμός έναντι των Σκοπίων! Ότι δηλαδή το επίσημο ελληνικό κράτος και οι δομές του επιβουλεύονται την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων!
Η αλήθεια: Τα άρθρα του σκοπιανού συντάγματος και οι νόμοι, που έχουν αλυτρωτικές βλέψεις επί της Ελλάδας είναι πολλά. Τόσα, που θα χρειαστούν χρόνια στον νομοθέτη της γείτονας να τα αλλάξει. Και δεν θα αλλάξει παρά τα εξόφθαλμα ελάχιστα του συντάγματος.
Η αλήθεια: Από την άλλη, σύμφωνα με τα υπογραφέντα, οι σλαβομακεδόνες αποκτούν δικαιώματα για το πώς θα διδάσκονται στα ελληνικά σχολεία τα ιστορικά γεγονότα, που αφορούν στα Βαλκάνια!
Ψέμα τέταρτο: Η συμφωνία αποδυναμώνει τους εθνικισμούς και προωθεί τη φιλία των λαών.
Η αλήθεια: Με δεδομένη τη διαφωνία του 70% των Ελλήνων και άγνωστου ποσοστού σλαβομακεδόνων, το μόνο που κάνει η συμφωνία είναι να πυροδοτεί τον εθνικισμό και να μετατρέπει ακόμα και μετριοπαθείς πολίτες σε ακραίους. Και τους ακραίους σε επικίνδυνους. Γιατί το ξεπούλημα ιστορίας, γλώσσας και εθνότητας αυτό κάνει.
Ψέμα πέμπτο: Λέει η κυβέρνηση: Η συμφωνία διαχωρίζει την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά των σλαβομακεδόνων από την αρχαία ελληνική.
Η αλήθεια: Η συμφωνία ξεχωρίζει ότι οι σλαβομακεδόνες έχουν οποιαδήποτε σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Πράγμα που δεν διασφαλίζει τον αρχαίο μακεδονικό πολιτισμό! Δεδομένου ότι οι σκοπιανοί δεν θεωρούν ότι ο Φίλιππος και ο Αλέξανδρος ήταν Έλληνες! Αλλά, ότι κατέκτησαν τους Έλληνες Θηβαίους, Αθηναίους και λοιπούς. Επομένως, θεωρούν τους αρχαίους Μακεδόνες κοινή κληρονομιά! Και μάλιστα κληρονομιά για εκμετάλλευση σε παγκόσμιο επίπεδο! Κι ας μην είχε υποψιαστεί ο Αλέξανδρος και ο Περδίκας ότι τα όριά τους ήταν στα σύνορα του Βαρδάρη!
Αυτό που ήθελε να αποτρέψει η πάγια ελληνική εξωτερική πολιτική σε επίπεδο ονόματος και σε επίπεδο πολιτισμού, το παρέδωσε στο κράτος των Σκοπίων αυτή η κυβέρνηση!
Ψέμα έκτο: Λέει η κυβέρνηση: Η συμφωνία διασφαλίζει τη διαφορά μεταξύ σκοπιανής και ελληνικής Μακεδονίας, με το «Βόρεια Μακεδονία».
Η αλήθεια: Κάθε πολίτης της γης γνωρίζει και θα γνωρίζει τη χώρα Μακεδονία, γιατί σαν κράτος επαναλαμβάνεται εκατοντάδες χιλιάδες φορές κάθε μέρα σε ποικίλες εκφράσεις της πολιτικής, γεωγραφικής, πολιτιστικής ή άλλης ζωής. Η ελληνική Μακεδονία, σαν επαρχία εσωτερική του κράτους Ελλάδα, ελάχιστα απαντάται κάθε μέρα. Και μάλιστα έξω από τη χώρα. Και καθένας που ακούει ή διαβάζει για κάθε τι ελληνικό που προέρχεται από τη Μακεδονία έχει τη βεβαιότητα ότι προέρχεται από το κράτος της Μακεδονίας. Και θα την έχει με ελληνική βούλα!
Η αλήθεια: Το Βόρεια Μακεδονία θα εμφανίζεται στα ταμπελάκια και στα σηματάκια σε παγκόσμιο επίπεδο. Και παντού θα γράφεται σκέτο Μακεδονία. Και όλοι οι λαοί θα την ονομάζουν Μακεδονία. Είναι εύκολο, βολικό, γρήγορο. Όπως και σήμερα. Μόνο που από τώρα αυτό θα γίνεται με την ελληνική αναγνώριση.
Η αλήθεια: κανείς από την ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να κυνηγάει από το πρωί μέχρι το βράδυ για να διαμαρτυρηθεί και να απαιτήσει διόρθωση στα χιλιάδες κανάλια και στους δεκάδες ανά τον κόσμο κάθε μέρα, που θα σπηκάρουν τη Βόρεια Μακεδονία ως σκέτο Μακεδονία.
Η αλήθεια: Ο κόσμος θα ξέρει ότι υπάρχει ένα κράτος Μακεδονία. Και το 70% της Μακεδονίας που είναι η ελληνική θα υποστεί τις συνέπειας του δεύτερου και καταϊδρωμένου φτωχού συγγενή. «Μπα! Υπάρχει και στην Ελλάδα Μακεδονία;»
Ψέμα έβδομο: Λέει η κυβέρνηση: Η συμφωνία θα ευνοήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις και θα οδηγήσει στην ανάπτυξη την ελληνική Μακεδονία.
Η αλήθεια: Η συμφωνία θα πλήξει περισσότερες από 3.400 ελληνικές μακεδονικές επιχειρήσεις, που παράγουν ή εμπορεύονται αυτή τη στιγμή προϊόντα με ονομασίες «μακεδονικό». Οι οποίες θα υποχρεωθούν όχι μόνο να αποκτήσουν έναν αθέμιτο ανταγωνιστή, αλλά θα υποχρεωθούν σε αλλαγές ονομάτων και σε νέες δυσμενέστερες συνθήκες εξαγωγών. Ένα μπερδεμένο κουβάρι.
Η αλήθεια: Η συμφωνία προβλέπει ότι όλο αυτό το τεράστιο και μείζον θέμα θα λυθεί από… ανεξάρτητες επιτροπές ομιχλώδους σύνθεσης και χρονικού ορίζοντα! Χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις στον αέρα από μια συμφωνία του ποδαριού!
Ψέμα όγδοο: Λέει η κυβέρνηση: Κανείς δεν μας πίεσε να προχωρήσουμε στη συμφωνία.
Η αλήθεια. Από την αλληλογραφία των Αμερικανών, του Νίμιτς και των γερμανων με τις πρεσβείες τους γίνεται ολοφάνερο ότι εδώ και καιρό και οι δύο πίεζαν την ελληνική κυβέρνηση για λύση. Θέλοντας εναγωνίως να προλάβουν τη διάρκεια ζωής της. Μη και χάσουν τους πρόθυμους να υπογράφουν τα πάντα!
Η αλήθεια: Σύμφωνα με γερμανικές δημοσιογραφικές πληροφορίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας, το δέλεαρ της Γερμανίας στους εδώ πρόθυμους ήταν μέτρα για το χρέος, που θα ευνοούσαν την κυβερνητική προπαγάνδα στους Έλληνες πολίτες.
Ψέμα ένατο: Λέει η κυβέρνηση: Δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε τους γείτονες να αλλάξουν όνομα εθνότητας γιατί έχουν το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού.
Η αλήθεια: Το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού είναι μια καραμέλα που πιπιλάει η ελληνική νεοαριστερά του ΣΥΡΙΖΑ ως άλλοθι για να μην προσδιορίζεται σε τίποτε και να δηλώνει ό,τι θέλει την ώρα που τη βολεύει για ό,τιδήποτε! Η ευελιξία του χάους! Από τη συλλογιστική λείπει το πιο σημαντικό: Το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού το έχει κανείς όταν δεν βλάπτει μ’ αυτό τα συμφέροντα ή τον προσδιορισμό κάποιου άλλου.
Η αλήθεια: Δεν μας είπε η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ τι γίνεται όταν το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού των σλαβομακεδόνων ως σκέτων Μακεδόνων βλάπτει το δικαίωμα των Ελλήνων να προσδιορίζονται ως Μακεδόνες! Και τι έχει προβλέψει γι αυτό στη συμφωνία. Η αλήθεια: Τίποτε δεν έχει προβλέψει! Γιατί νοιάζεται για τους σκοπιανούς περισσότερο από όσο για τους Έλληνες.
Ψέμα δέκατο: Λέει η κυβέρνηση: Η ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαρτάται από την εκπλήρωση των όρων από τη σκοπιανή πλευρά και από την έγκρισή της από την ελληνική Βουλή.
Η αλήθεια: Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και η πρόσκληση συμμετοχής στο ΝΑΤΟ θα προχωρήσουν χωρίς να ερωτηθεί η ελληνική Βουλή. Η οποία θα κληθεί να επικυρώσει εκ των υστέρων όσα θα έχουν ήδη δρομολογηθεί.
Ψέμα ενδέκατο: Λέει η κυβέρνηση: Η συμφωνία βάζει τα θεμέλια για μια παρατεταμένη ειρήνη στα Βαλκάνια.
Η αλήθεια: Η συμφωνία εξασφαλίζει ότι οποιαδήποτε σκοπιανή κυβέρνηση- ακόμα και αυτή- μπορεί πλέον να εγείρει νομικά ζητήματα αναγνώρισης ιδιοκτησιών εδαφών, όπως οι Τσάμηδες. Μπορεί να διεκδικήσει στο μέλλον ΜΙΑ ενιαία Μακεδονία, στα χνάρια των τουρκοκύπριων, που δεν ήταν παρά το 18%. Μπορεί να διεκδικήσει απαιτήσεις και αντιρρήσεις επί ο,τιδήποτε αφορά στην ελληνική Μακεδονία. Δεδομένου ότι η συμφωνία δεν προβλέπει πουθενά ότι διασφαλίζει πως η ελληνική Μακεδονία θα λέγεται Μακεδονία και δεν θα υποχρεωθεί σε Νότια Μακεδονία για να μην … ανταγωνίζεται τους γείτονες.
Η αλήθεια: Η συμφωνία, με την αναγνώριση Μακεδόνων και μακεδονικής γλώσσας, χωρίς να διασφαλίζει τα συμφέροντα της ελληνικής Μακεδονίας ανοίγει τον ασκό του Αιόλου στα Βαλκάνια.
Η αλήθεια: Η επικυριαρχία των Γερμανών στη Βαλκανική- όνειρο 2 αιώνων των Ράιχ- και η ταυτόχρονη επιβολή του αμερικανικού ΝΑΤΟ θα περιπλέξουν ακόμα περισσότερο την πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης. Σε μεγάλο και δηλωμένο ανταγωνισμό με τη Ρωσία. Χάριν του οποίου οδηγήθηκαν οι πρόθυμοι απάτριδες των Αθηνών σ αυτή την προδοσία.
Η αλήθεια: Οι φιλίες των λαών δεν χτίζονται με παρλαπίπες και ευχολόγια και λόγια του αέρα που θέλει η κουλτούρα της νεοαριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ. Χτίζεται με αίμα και εκτίμηση σε βάθος χρόνων. Όπως η σχέση των Ελλήνων με τους Σέρβους, με τους Αιγύπτιους και τους άλλους λαούς της Μέσης Ανατολής.
Ψέμα δωδέκατο: Λέει η κυβέρνηση; Τσίπρας και Κοτζιάς υπερασπίστηκαν την ελληνική αρχαία ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό.
Η αλήθεια: Πότε ακριβώς ανακάλυψε την αρχαία ιστορία και έμαθε για τον πολιτισμό ο αμόρφωτος κοπανατζής καταληψίας των σχολείων και ο άνθρωπος που θεωρούσε τον Αλέξανδρο σφαγέα των λαών και όσους ασχολούνται με την αρχαία ιστορία εθνικιστές; Μαζί με τον ομοϊδεάτη του και επί χρόνια συνεργάτη του αμφιλεγόμενου υποστηρικτή του ΔΝΤ και της αμερικανικής αντιεθνικής ιστοριογραφίας κ Κοτζιά; Όλων των άλλων εκτός από των Αμερικανών! Που έχουν το μοναδικό δικαίωμα να είναι έθνος!
Ψέμα δέκατο τρίτο: Λέει η κυβέρνηση: Την επιτυχία της συμφωνίας την αποδεικνύουν οι δηλώσεις όλων των ξένων παραγόντων που την επικροτούν.
Η αλήθεια: Οι ξένοι παράγοντες έχουν γραμμένα τα συμφέροντα της Ελλάδας εκεί που δεν πιάνει μελάνι. Τα δικά τους συμφέροντα κοιτάζουν στην οικονομική και γεωπολιτική εκμετάλλευση των Βαλκανίων. Αδιαφορώντας για την Ελλάδα. Την Ελλάδα πληρώνονται για να την υπερασπίζονται οι κυβερνήτες της. Όταν πληρώνονται από τον ελληνικό λαό.
Ψέμα δέκατο τέταρτο: Λέει η κυβέρνηση: Η συμφωνία είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και κομπάζει που 27 χρόνια καμιά άλλη δεν έχει κλείσει το θέμα.
Η αλήθεια: Καμιά άλλη κυβέρνηση δεν διανοήθηκε από το 1870 μέχρι χτες να ξεπουλήσει τόσο εύκολα, γρήγορα και στο πόδι ένα εθνικό θέμα όπως αυτή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Καμιά άλλη κυβέρνηση δεν αποτελείτο από ανθρώπους που πίστευαν λιγότερο σε πατρίδα και μάλιστα που λοιδορούσαν όσους πίστευαν σε πατρίδα όπως αυτή η κυβέρνηση. Και καμιά άλλη κυβέρνηση δεν ήταν τόσο πεινασμένη να μείνει στην εξουσία, που να πουλήσει φτηνά την ελληνική Μακεδονία. Μόνο και μόνο για να πληρωθεί από τις «μεγάλες δυνάμεις» σε υποσχέσεις για την παραμονή της στην εξουσία.
Κι αυτή η αλήθεια, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες αποδεικνύουν ότι εδώ έχει διαπραχθεί εθνική προδοσία. Για να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους. Είτε από ανοησία, είτε από αμάθεια, είτε από δουλικότητα. Έτσι κι αλλιώς, αυτή η κυβέρνηση είναι ο yes man του δυτικού κόσμου. Για μια καρέκλα. Για την οποία υπάρχει και η καρέκλα του δικαστηρίου. Το εδώλιο.
Ο Γιώργος Παπαδόπουλος Τετράδης (ο πρώην Καιρός της Ελευθεροτυπίας)
https://www.liberal.gr/arthro/209006/apopsi/stili-alatos/14-psemata-gia-ti-sumfonia.html
Κυριακή 17 Ιουνίου 2018
Η ιδεολογία του Ιωνα Δραγούμη
Η εθνική και πολιτική ιδεολογία του Δραγούμη παρουσιάζεται από τον ίδιον συγκροτημένη και ολοκληρωμένη στο έργο του «Ελληνικός Πολιτισμός» (1913-14, α΄ έκδ. περ. «Γράμματα», Αλεξάνδρεια 1914). Είναι πολιτική ιδεολογία εθνικιστική, όπως όμως επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Βακαλόπουλος, «ο εθνικισμός του Ίωνα δεν είχε να κάνει τίποτε με οποιαδήποτε άλλη μορφή εθνικισμού (κομμουνιστικού, περιφερειακού, διεθνιστικού, ολοκληρωτικού). Ο εθνικισμός του Ίωνα ήταν μορφή ενέργειας και η ύπαρξη του έθνους ήταν όλη ενέργεια, δηλαδή ζωή. Ήταν επόμενο λοιπόν οι ενεργητικοί άνθρωποι να είναι και εθνικιστές.»
Η ιδεολογία του Δραγούμη θεμελιώνεται στους εξής άξονες:
α) Έθνος και κράτος: Κατά τον Δραγούμη, το Ελληνικό Έθνος είναι πολύ ευρύτερο χρονικώς, τοπικώς και πληθυσμιακώς του Κράτους. Το Κράτος μοναδικό σκοπό υπάρξεως έχει την υπηρεσία του Έθνους. Το Έθνος (και κάθε έθνος της γης) σκοπό έχει την δημιουργία και καλλιέργεια πολιτισμού (σε ειρηνική άμιλλα με τα άλλα έθνη).
β) Φυλή: Κατά τον Δραγούμη η ελληνική φυλή διετήρησε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την συνείδησή της κατά την διάρκεια των χιλιάδων ετών της ιστορίας του Ελληνικού Έθνους, ο ίδιος όμως δεν αρνείται ούτε θεωρεί αρνητικές τις ξένες προσμίξεις, μόνον όταν όμως δεν είναι τόσες και τέτοιες που να διαλύουν την ταυτότητα της φυλής, αλλά αντιθέτως αφομοιώνονται γόνιμα από αυτήν. Όταν ολοκληρωθεί δε αυτή η γονιμοποιός αφομοίωση και η φυλή «κατασταλάξει» τότε είναι πάλι, γράφει, μια «καθαρή» φυλή, διαφορετική και μάλιστα νεαρή και γεμάτη ζωντάνια, αλλά η ίδια πάντοτε, εάν δεν έχει χάσει την «ψυχή» της. Τέτοια, αλλά μη κατασταλαγμένη ακόμη, θεωρεί ο Δραγούμης την ελληνική φυλή.
γ) Το «Εγώ» και η ταύτιση Έθνους, Φυλής και «Εγώ»· η ελληνική Φύση: Όπως παρατηρεί ο καθηγητής Κ. Βακαλόπουλος, ο Δραγούμης, το «εγώ» του, το έθνος του, η φυλή του, ο Ελληνισμός του, είναι έννοιες απόλυτα ταυτισμένες μεταξύ τους. Ο Δραγούμης αισθανόταν τον εαυτό του σαν κύτταρο του ελληνισμού. Έχουν επισημανθεί επιρροές στον Δραγούμη από τον ρομαντικό φυλετισμό του Αρθούρου-Ιωσήφ Γκομπινώ. Η ταύτιση αυτή του Δραγούμη με το έθνος και την φυλή του, στο «Μαρτύρων και Ηρώων αίμα» (1907) συνδυάζεται με την αίσθηση του χρέους, ενώ στην «Σαμοθράκη» (1906-09) κορυφώνεται.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο μάλιστα ο Δραγούμης ταυτίζεται όχι μόνον με το έθνος, αλλά και με την ελληνική φύση (στο σημείο αυτό επηρεασμένος περισσότερο από τον φίλο του Περικλή Γιαννόπουλο): «Όταν αρχίζω να πελαγώνω μες στις ιδέες μου ή όταν αρχίζει να στερεύει το μυαλό μου, πιάνω μια πέτρα, ένα δέντρο, το χώμα για να βεβαιωθώ πως δεν παραστρατίζω ή πως παραστρατίζω.» («Σαμοθράκη», 1906-09) και «Θα ήμουν σαν το κύμα, θα ήμουν σαν το χορτάρι και σαν τον άνεμο και σαν το βράχο. Δεν είμαι άνθρωπος.» («Στην Πόλη», περ. «Νουμάς», τ. 129-130, Ιαν. 1905)
δ) Εξωτερική πολιτική: Μεγάλη Ιδέα, Ανατολικό κράτος, Πολιτική ένωση της Φυλής: Ο Δραγούμης αντιμάχεται με πάθος την «ελλαδική πολιτική των προσθηκών», την οποία κοντόφθαλμα, όπως υποστηρίζει, ακολουθεί το ελληνικό κράτος, αρπάζοντας το πολύ-πολύ κάποιο «κόκκαλο» και αδιαφορώντας για τον πολύ ευρύτερο εκτός συνόρων ελληνισμό. Έτσι έρχεται σε οξεία σύγκρουση με τον Βενιζέλο, θεωρώντας ότι ο Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος (1912-13) είχε ακριβώς αυτό το αποτέλεσμα. Σε αντίθεση πάντοτε με την πολιτική των προσθηκών, ο Δραγούμης, κατά τα έτη 1907-1909, όταν βρισκόταν με τον φίλο του Αθανάσιο Σουλιώτη-Νικολαΐδη ιδρύει στην Κωνσταντινούπολη την Οργάνωση Κωνσταντινουπόλεως, αμφιταλαντεύεται μεταξύ των δύο μεγαλοϊδεατικών οραμάτων: της «Ανατολικής αυτοκρατορίας» (την οποία υποστηρίζουν ο Σουλιώτης και ο Κωνσταντίνος Σ. Σοκόλης, προσβλέποντας σε ένωση Ελλήνων και Τούρκων και ανασύσταση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας) και της «πολιτικής ένωσης της φυλής» (στενή συνεργασία και τελικώς απελευθέρωση ολόκληρου του ελληνισμού και συγκρότηση ενός μεγάλου ελληνικού κράτους που θα συμπεριλάβει ολόκληρο το έθνος). Τελικώς, ο Δραγούμης θα κρίνει το όραμα του Σουλιώτη ουτοπικό (η εκτουρκιστική πολιτική των Νεοτούρκων, άλλωστε, κατέδειξε ότι έτσι ήταν), οπότε γρήγορα θα κατασταλάξει στην πολιτική της «ενώσεως της φυλής».
ε) Παράδοση: Ο Δραγούμης υπερασπίζεται τη δημοτική παράδοση και αντιμάχεται το λογιωτατισμό-σχολαστικισμό και την αρχαιοπληξία. Η δημοτική παράδοση κατά τον Δραγούμη είναι ο ζωογόνος «χυμός του δέντρου» του ελληνισμού, «ο εσωτερικότερος και γνησιότερος κρίκος που μας συνεδένει με τους παλιότερους ελληνικούς πολιτισμούς όλους». Σε αυτό το πλαίσιο της ελληνικής παράδοσης ο Δραγούμης εντάσσει και την Ορθοδοξία. Μολονότι ο ίδιος δεν πιστεύει στην ύπαρξη αθάνατης ψυχής ανεξάρτητης από το σώμα και μπορεί να χαρακτηριστεί μάλλον άθεος ή αγνωστικιστής, δεν τον διακρίνει δε η ορθόδοξη πνευματικότητα και θρησκευτικότητα, στηλιτεύει δε καυστικά τις όποιες πολιτικές ολιγωρίες ιεραρχών της εκκλησίας, εν τούτοις υπερασπίζεται την Ορθοδοξία ως συνεκτικό ιστό, στήριγμα πνευματικό και πολιτικό, βασικό στοιχείο της παραδόσεως και του κοινοτικού πολιτισμού του Ελληνισμού. Ο ίδιος γράφει χαρακτηριστικά: «Όπου βρεθούνε δέκα Ρωμιοί φτειάνουν κοινότητα. Συνάζουν πρώτα χρήματα για την εκκλησιά. Άμα τη χτίσουνε φέρνουν παπά. Έπειτα και τις γυναίκες τους. Ύστερα, με τους δίσκους της εκκλησιάς, συνάζουν χρήματα και φτειάνουνε σκολειό. Τέλος φέρνουνε δάσκαλο για τα παιδιά τους - και νά την η κοινότητα.».
στ) Κοινοτισμός: Για το Δραγούμη, θεμέλιο της πολιτικής οργάνωσης, σύμφυτη με την πολιτική παράδοση και το χαρακτήρα των Ελλήνων, είναι η κοινότητα. Σημειώνει: «Ο ελληνισμός είναι μια οικογένεια από κοινότητες. Το έθνος μας ολάκερο πάλι με κοινότητες πρέπει να κυβερνηθεί, και μόνο με κοινότητες θα προκόψει.»
ζ) Παιδεία και Γλώσσα, δημοτικισμός: Ο Δραγούμης αντιμάχεται με πάθος το λογιωτατισμό και την αρχαιοπληξία και πρωτοστατεί στο κίνημα του δημοτικισμού.Αντιμάχεται επίσης την ξενομανία.
η) Εθνικισμός και σοσιαλισμός-ανθρωπισμός: Ο Δραγούμης, μετά από μακρά πορεία εσωτερικού προβληματισμού θα καταλήξει, κατά τα χρόνια της εξορίας του και τελευταία της ζωής του (1917-20), στο συνδυασμό εθνικισμού, σοσιαλισμού και ανθρωπισμού. Γράφει χαρακτηριστικά ο ίδιος στο ημερολόγιό του (18-03-1919): «Αγαπώ πάρα πολύ τον άνθρωπο για να γίνω στενός σοσιαλιστής. Αγαπώ πάρα πολύ τον άνθρωπο για να γίνω στενός πατριώτης. Αγαπώ πάρα πολύ τον άνθρωπο για να νοιώσω τον εαυτό μου άτομο. Από άνθρωπος μιας τάξης με ορισμένα συμφέροντα τάξης, γίνομαι σοσιαλιστής με την πλατιά έννοια, και θέλω μια καινούρια οικονομία της κοινωνίας μου και των άλλων κοινωνιών. Από στενός πατριώτης, γίνομαι εθνικιστής, με τη συνείδηση του έθνους μου και όλων των άλλων εθνών, γιατί οι διαφορές των εθνών πάντα θα υπάρχουν, και έχω τη συνείδησή τους και χαίρομαι που υπάρχουν αυτές οι διαφορές, που με τις αντιθέσεις τους, με τις αντιλήψεις τους, υψώνουν την ανθρώπινη συνείδηση και ενέργεια. Από άτομο γίνομαι άνθρωπος.»
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%8A%CF%89%CE%BD_%CE%94%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%B7%CF%82
Σάββατο 16 Ιουνίου 2018
Αποψη: Η πιθανή παγίδα ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΙΛΗΣ*
Η συμφωνία Αθήνας - Σκοπίων έχει αρκετά θετικά σημεία, λιγότερα αρνητικά και ένα προβληματικό που αφορά τη σπονδυλωτή υλοποίηση. Είναι κατανοητό ότι ο Ζάεφ δεν είναι σε θέση άμεσα να εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα και απαιτείται χρόνος για να διεξαγάγει το δημοψήφισμα και να επιτύχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 2/3 για τη συνταγματική αναθεώρηση. Η Ελλάδα έχει μεγάλα περιθώρια ώστε να ελέγχει σε κάθε βήμα την ούτως ή άλλως μακρόσυρτη διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε., κάνοντας, εφόσον χρειαστεί, ακόμη και λελογισμένη χρήση του βέτο. Ως προς την αντίστοιχη ενσωμάτωση της γείτονος στη νατοϊκή συμμαχία (πιο απλές και γρήγορες διαδικασίες), έστω και αν η κύρωση από την πλευρά μας ακολουθεί την εκπλήρωση των συμφωνηθέντων από το άλλο μέρος, δεν θα πρέπει να εφησυχάσουμε.
Η Ελλάδα –χάριν της επίσπευσης αλλά και της κατοχύρωσής της– υιοθέτησε μια αντίστροφη του συνηθισμένου διαδικασία, προσκαλώντας τη FYROM υπό την αίρεση εφαρμογής και όχι κατόπιν αυτής. Δεδομένου, λοιπόν, ότι παράγονται ήδη έμμεσα τετελεσμένα, οφείλουμε να διασφαλίσουμε εγγράφως ότι η επικύρωση των πρωτοκόλλων εκ μέρους των υπολοίπων κρατών-μελών θα γίνει μόνο εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς το σύνολο των προαπαιτουμένων (ο γ.γ. του ΝΑΤΟ μας διαβεβαίωσε στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ) και ταυτόχρονα ή αργότερα –πάντως όχι νωρίτερα– από την αντίστοιχη επικύρωση από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Ετσι, θα αποφύγουμε τυχόν κακόβουλες πρωτοβουλίες που θα επιχειρούσαν να προκαταλάβουν τις εξελίξεις.
* Ο κ. Κωνσταντίνος Φίλης είναι διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.
Έντυπη http://www.kathimerini.gr/969376/article/epikairothta/politikh/apoyh-h-pi8anh-pagida-enta3hs-ths-pgdm-sto-nato
Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018
Μακεδονικό ζήτημα, η θέση του Δημαάρχου Παπάγου-Χολαργού Ηλία Αποστολόπουλου
Έχω τη συνήθεια πριν πάρω οποιαδήποτε απόφαση ή θέση να αξιολογώ ο ίδιος προσωπικά και να μελετώ τα πραγματικά στοιχεία.
Το ίδιο έπραξα και για το θέμα της διμερούς συμφωνίας της χώρας μας με το κράτος των Σκοπίων. Με τη δημοσιοποίηση του συνολικού κειμένου της συμφωνίας, αναζήτησα και μελέτησα και τις είκοσι σελίδες της συμφωνίας.
Θα ξεπεράσω το θέμα της ονομασίας για το οποίο πολύς λόγος έχει γίνει, και θα αναφερθώ σε άλλα στοιχεία της συμφωνίας παραθέτοντας και τα αντίστοιχα άρθρα.
«Η ιθαγένεια θα είναι Μακεδονική» (άρθρο 1.3β)
«Η επίσημη γλώσσα θα είναι η Μακεδονική γλώσσα» (άρθρο 1.3γ)
«Η Ελλάδα να μην αντιταχθεί στην υποψηφιότητα ή την ένταξη του Δεύτερου Μέρους … σε διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς Οργανισμούς και θεσμούς…» (άρθρο 2.1)
«Τα Μέρη αναγνωρίζουν ότι η εκατέρωθεν αντίληψή τους ως προς τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» αναφέρεται σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και πολιτιστική κληρονομιά» (άρθρο 7)
«Η Επιτροπή θα εξετάσει και εφόσον θεωρήσει κατάλληλο, θα αναθεωρήσει οιαδήποτε σχολικά εγχειρίδια…» (άρθρο 8.5)
«Οι διατάξεις της παρούσας Συμφωνίας θα παραμείνουν σε ισχύ για αόριστο χρονικό διάστημα και είναι αμετάκλητες». (άρθρο 20.9)
Αξιολογώντας τα παραπάνω, θεωρώ ότι πρόκειται για μια ετεροβαρή συμφωνία με αμετάκλητο μάλιστα χαρακτήρα η οποία επιχειρεί ουσιαστικά να ξαναγράψει την Ιστορία. Η Ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας και του Ελληνικού Έθνους, τα θεμέλια δηλαδή του Δυτικού Πολιτισμού, νομίζω ότι δεν επιτρέπουν ακροβατισμούς.
Η αναφορά και μόνο στο άρθρο 7 της συμφωνίας όπου ουσιαστικά δίνεται το «δικαίωμα» σε κάθε χώρα να έχει μια δική της θεώρηση για τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδόνας», αποδεικνύει το σαθρό και ανιστόρητο συνάμα χαρακτήρα της.
Ως Έλληνες οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι δεν είναι δυνατόν να βάζουμε στην ίδια ζυγαριά την Ιστορία μας και την εξυπηρέτηση συγκυριακών πολιτικο-οικονομικών συμφερόντων της διεθνούς πολιτικής σκηνής.
Ο παγκόσμιος θαυμασμός και σεβασμός στο Ελληνικό Έθνος εδράζεται στην Ιστορία του και στη συμβολή του στην εξέλιξη του κόσμου.
Δεν αρμόζει στη γενιά μας μια τέτοια συμφωνία.
Γι αυτό, λοιπόν, αύριο Σάββατο 16/6/2018 θα είμαι στο Σύνταγμα.
ΤΟ ΠΕΡΙΦΗΜΟ 100ΔΡΑΧΜΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ
- Στη μια πλευρά του νομίσματος εμφανίζεται ο Μ. Αλέξανδρος με μια κορδέλα στα μαλλιά, σύμβολο του μυημένου στα Ελληνικά Μυστήρια και με τα κέρατα του Άμμωνος Διός, που σημαίνουν την ισόρροπη ανάπτυξη των δύο λοβών του εγκεφάλου, πράγμα που συμβαίνει μόνον σε λίγους μυημένους και σε ακόμη λιγότερους προικισμένους από τη φύση, γι' αυτό και μετωπικές οργανώσεις των εχθρών του Ελληνισμού με καλυμμένα ερωτηματολόγια ή και ανοιχτά ακόμη, κάνουν δήθεν ελέγχους του δεξιού και του αριστερού ημισφαιρίου, για να εντοπίσουν τους προικισμένους Έλληνες και να τους εξοντώσουν.
- Στην άλλη πλευρά του νομίσματος, δίπλα στην ημερομηνία κατασκευής του, στο αριστερό μέρος, υπάρχει ένα ανθέμιο. Το λουλούδι αυτό θα το δούμε να το κρατά στο δεξί της χέρι στα τρία της δάχτυλα, η Φρασίκλεια, ένα άγαλμα που βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών και το οποίο είναι το μόνο του οποίου απαγορεύεται η φωτογράφηση από τους Έλληνες, αφού κατά καιρούς το κινηματογραφούν ξένα τηλεοπτικά συνεργεία. Το ανθέμιο αυτό σε άλλα αγάλματα το βλέπουμε τοποθετημένο στο υψηλότερο σημείο του μετώπου, που στα Ελληνικά στέμματα μοιάζει με ένα τρίγωνο.
Είναι το κωνάριο, το γνωστό "τρίτο μάτι", που συνήθως το βλέπουμε στην κορυφή του θύρσου του Διονύσου.
- Τρίτο στοιχείο στο νόμισμα αυτό είναι ο λεγόμενος "Ήλιος της Βεργίνας". Θα δούμε πως έχει 16 "ακτίνες" που αν τις προσέξουμε καλά θα κατανοήσουμε το κρυφό τους νόημα. Ο Μακρόβιος λέει πως η ψυχή όταν κινείται εγκαταλείπει το σφαιρικό τέλειο σχήμα της και αποκτά τη μορφή ενός κομήτη. Το κέντρο του ήλιου αυτού παρατηρούμε πως υπάρχει ένα λουλούδι με 10 πέταλα.
Έχουμε λοιπόν τα εξής στοιχεία: Δύο λοβούς, ένα ανθέμιο με πέντε πέταλα, 16 ψυχές, έναν πυρήνα με 10 φύλλα και ένα φωτοστέφανο με τη μορφή κορδέλας. Η "ιερογλυφική" φράση είναι η εξής: "Ο μυημένος άνθρωπος, ο οποίος ξεπέρασε τον εαυτό του, ο ήρωας (που ο Νίτσε ονομάζει Υπεράνθρωπο) με ανεπτυγμένους τους δύο λοβούς και ενεργοποιημένο το κωνάριο, απελευθερώνει την ψυχή του από τον υποσελήνιο κόσμο για να συναντήσει και να ενωθεί με την αιώνια ψυχή, τον τέλειο αριθμό των Πυθαγορείων"..
[Πηγή: "Κανείς δεν τολμά να τα γράψει", Δημήτρης Κύθρας]
Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ
Σήμερα 7 Ιουνίου 2018 κατέθεσα ένσταση ενώπιον του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κατά της απόφασης 69/2018 του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αίγινας με τίτλο «Τέλος διέλευσης και χρήσης λιμενικής και χερσαίας ζώνης Ο.Λ.Ε. σχετικά με την απόφαση 16/291/19-1-2018 Δ.Σ./ΟΛΕ ΑΕ άρθρο 23.3»
Ο λόγος είναι ότι σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου η απόφαση του εν λόγω δημοτικού συμβουλίου ( 121/2011 άρθρο 4 ) λέει τα εξής: "(Επίσης) το Δημοτικό Συμβούλιο έχει δικαίωμα να αποφασίζει, μετά από σχετική πρόταση-εισήγηση του Προέδρου ή του Δημάρχου ή συμβούλου επικεφαλής δημοτικής παράταξης και χωρίς συζήτηση, με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του, ότι ένα θέμα, το οποίο δεν είναι γραμμένο στην ημερήσια διάταξη, είναι κατεπείγον, να το συζητήσει και να πάρει απόφαση γι' αυτό με την ίδια πλειοψηφία, πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης."
Στην άνω απόφαση δεν υπήρξε ο απαιτούμενος αριθμός δημοτικών συμβούλων δηλαδή 14 που χρειάζονται για την απόλυτη πλειοψηφία . Μόνο 10 δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν ΝΑΙ, υπολείπονται όμως άλλοι 4 τέσσερις.
Παρότι τέθηκε υπόψη του σώματος ή άνω παράγραφος του κανονισμού λειτουργίας ο Πρόεδρος, καταπατώντας κάθε νόμο και αγνοώντας τον κανονισμό, προχώρησε στην ψήφιση του θέματος ύστερα από παρότρυνση του κυρίου Δημάρχου και του αντιδημάρχου ύδρευσης. Οι νόμοι και οι κανονισμοί ψηφίζονται για υπάρχει σωστή και ομαλή λειτουργία των θεσμών , διαφάνεια και δημοκρατία. Οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή τους ή καταστρατήγηση τους παραπέμπει σε καθεστώτα Πινοσετ και Μαδούρο και όχι στην χώρα που γέννησε την δημοκρατία.
Επί προεδρίας μου τέτοια διαδικασία δεν υπήρχε (δηλαδή να αγνοήσω τον κανονισμό) . Στον κύριο Δήμαρχο είχα ξεκαθαρίσει ότι θέματα με ελλιπή στοιχεία δεν θα έρχονται ως συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.
Ο νυν πρόεδρος το συγκεκριμένο θέμα το έφερε εκτός ημερησίας διάταξης χωρίς να υπάρχουν τα απαραίτητα έγγραφα ώστε να έχουν κάποια εικόνα οι δημοτικοί σύμβουλοι και ιδιαίτερα της αντιπολίτευσης. Στην συνέχεια δε αγνόησε τον κανονισμό και τον νόμο.
Κύριε Πρόεδρε θα σας έλεγα ότι μήπως ότι είναι καλό για εσάς να παραιτηθείτε για να μην γίνεται συνεργός σε όσα συμβαίνουν και εκθέτουν την Αίγινα . Από την άλλη θέση που κατέχεται προσφέρεται πραγματικά περισσότερα στην κοινωνία της Αίγινας . Αλλά το αφήνω στην κρίση σας στο τι πρέπει να κάνετε.
Το σημαντικότερο και το πιο ουσιαστικό αφορά στο ποιο είναι το τέλος ;
Ειπώθηκαν τιμές τέλους ανά κυβικό στο δημοτικό συμβούλιο:
1. 0,009 λεπτό το κυβικό και
2. Η απόφαση γράφει για 0,09 λεπτό το κυβικό
3. Ο υδρομεταφορέας σε συνέντευξη του αναφέρεται στο ποσό 1 ευρώ το κυβικό κάτι το οποίο ειπώθηκε από την μεριά μου στο δημοτικό συμβούλιο όσο και από δηλώσεις του κου Ηλιακίδη στο aeginaportal .
Τι ισχύει λοιπόν ; Τι ποσό θα επιβαρυνθεί ο Αιγινήτικος λαός και ο Δήμος το περίπου 1 λεπτό που θα κοστίσει 50.000 ευρω τα 9 λεπτά που θα κοστίσουν στον δήμο 500.000 ευρώ ή το ένα ευρώ κάτι που εκτοξεύει το κόστος στα 5.000.000 ευρώ;
Με αυτά δεν παίζουμε η απόφαση είναι σοβαρή και κρίσιμη και δεν είναι να πάρθει μια απόφαση η οποία θα ξεγελά το σώμα του δημοτικού συμβουλίου και θα ζημιώνει τον δήμο.
Οι προηγούμενοι δήμαρχοι ο κος Παναγιώτης Κουκούλης και ο κύριος Θεοδόσιος (Σάκης) Σακκιώτης με ενέργειες τους είχαν αποτρέψει την επιβολή τέλους διέλευσης. Ο νυν δήμαρχος Αίγινας κύριος Δημήτριος Μούρτζης , που σύμφωνα με την πρόσφατη δήλωση του στο δημοτικό συμβούλιο μιλάει με τον Πρωθυπουργό , τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και τους Υπουργούς δεν μπορεί να αποτρέψει την επιβολή του τέλους διέλευσης ;
Δήμαρχε το νερό είναι κοινωνικό αγαθό δεν είναι εμπόρευμα όπως το πετρέλαιο να του επιβληθεί τέλος διέλευσης. Να κάνετε αυτό που πρέπει και να αφήσετε τις αντιδημοκρατικές αποφάσεις στην άκρη. Σεβαστείτε τους πολίτες και τους δημοτικούς συμβούλους.
ΥΓ.
Εκλέχτηκα για να υπηρετώ τους πολίτες και τους νόμους και όχι να εξυπηρετώ συμφέροντα που βλάπτουν τον απλό κόσμο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΝΑΣ
Κυριακή 3 Ιουνίου 2018
Τον θυμάστε τον Βασίλη Μηλιώνη; Ο Μηλιώνης είναι αυτός που «άλλαξε» τα φώτα στην ΔΕΗ.
του Γιωργής Καρατάσιος
Τον θυμάστε τον Βασίλη Μηλιώνη;
Ο Μηλιώνης είναι αυτός που «άλλαξε» τα φώτα στην ΔΕΗ.
Όντας ιδιοκτήτης της Hellas Power -και σε συνεργασία με τον Άρη Φλώρο της Energa- έκλεψε απο το Ελληνικό Δημόσιο 256 εκατομμύρια ευρώ.
Πώς το κατάφερε αυτό;
Ενώ η εταιρία του εισέπραττε κανονικά το «χαράτσι» απο τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος χιλιάδων πολιτών, εκείνος, αντί να το αποδίδει στο κράτος ως όφειλε, το έστελνε σε προσωπικούς του λογαριασμούς στο εξωτερικό.
Και δώστου διαμερίσματα στην Ηρώδου Αττικού με 8.000 ευρώ ενοίκιο, και δώστου εμφανίσεις με Aston Martin και Porsche Cayenne για καφέ στο Κολωνάκι, και δώστου ταξιδάκια με ιδιωτικό lear jet από το Μαϊάμι στη βίλα του στις Μπαχάμες.
Μια μέρα, λέει, επειδή βαριόταν στη Μύκονο, έκλεισε τελευταία στιγμή εισιτήρια Ά θέσης για τέσσερα άτομα με προορισμό την Κωνσταντινούπολη, ξοδεύοντας μέσα σε ένα τριήμερο 7.000 ευρώ.
Λεφτά υπήρχαν και ας μην ήταν δικά του, αλλά του ελληνικού δημοσίου, οπότε κανένα πρόβλημα.
Το Σεπτέμβρη του 2012, συνελήφθη και προφυλακίστηκε για κατάχρηση δημόσιου χρήματος.
Οχτώ μήνες μετά ήταν έξω και τα «έσπαγε» στον Μαζωνάκη, περιστοιχισμένος από βίζιτες και γλείφτες, κάνοντας 80.000 ευρώ λογαριασμό -σε λουλούδια και ποτά.
Το 2014 προφυλακίστηκε, πάντα για την ίδια υπόθεση, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφού πρώτα κατέβαλε εγγύηση ύψους 70.000 ευρώ.
Το καλοκαίρι του ίδιου έτους, πετάχτηκε μέχρι τη Μύκονο, όπου είχε νοικιάσει luxury βίλες για τον ίδιο και τους φίλους του «για τα καλύτερα γενέθλια της ζωής του». Το πάρτι τού κόστισε 100.000 ευρώ. (Περισσότερο και από τη χρηματική εγγύηση που κατέβαλλε για να αφεθεί ελεύθερος.)
Τον Φεβρουάριου του 2017, ο άνθρωπος που έκανε ζωάρα με το ματωμένο «χαράτσι» των πολιτών στην τσέπη, καταδικάστηκε σε 10ετή φυλάκιση αλλά με αναστολή -«λόγω προτέρου εντίμου βίου»- οπότε αφέθηκε τελεσίδικα ελεύθερος.
Πού Βρίσκεται σήμερα ο «άριστος» Μηλιώνης; «Γιολάρει» κάπου στην Ελλάδα. Ελεύθερος. Εννοείται.
(Πριν λίγες μέρες, αγόρασε τη βίλα Σαραντόπουλου στο Πόρτο Χέλι -με τα 13 δωμάτια και τα 15 μπάνια- έναντι 10 εκατ. ευρώ.)
Υ.Γ. Για την κρίση φταίνε όμως ολοι εμείς αφού μαζί τα φάγαμε!
ΣΧΟΛΙΟ
ΒΡΕ ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ
ΠΗΓΗ: https://www.facebook.com/profile.php?id=100019504719518&hc_ref=ARSn3sM_DbB7mwNwSlfwP02F7aduFlZHz4ZAAEnEhZCQ-q2ik_naZJlGf_JUSrab-S0&fref=nf
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟ ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ Η ΤΟ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ;
Προχτές στο δημοτικό συμβούλιο πάρθηκε μια παράνομη και καταχρηστική απόφαση (για να μην πω φασιστική) χρειαζόντουσαν 14 ψήφοι και εγκρίθηκε με 10. Νέα ήθη νέα έθιμα . Ο Δήμαρχος έλεγε ότι το τέλος διέλευσης είναι 1 ΛΕΠΤΟ , ο κος Ηλιακίδηςστο AIGINAPORTAL μιλάει για 1 ΕΥΡΩ .
Απόσπασμα από τις δηλώσεις "Για το τέλος διέλευσης αναφέρει ότι για την μεταφορά εισπράττει 1.90 ευρώ το κυβικό. Στην περίπτωση που ισχύσει το τέλος, το ένα ευρώ θα έπρεπε να το διαθέτει για να καλύψει αυτό το επιπλέον έξοδο. Ο κύριος Ηλιακίδης είπε ότι η φόρτωση του νερού γίνεται "επ' αγκύρας", δηλαδή χωρίς την χρήση εγκαταστάσεων, σημειώνοντας μάλιστα ότι το νερό δεν είναι εμπόρευμα, αλλά κοινωνικό αγαθό."
Ποιός λέει την αλήθεια και ποιος το ψέμα δεν γνωρίζω γιατί το θέμα ήρθε προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο χωρίς έγγραφα που να αποδεικνύουν τι ψηφίζουμε. ΕΥΘΥΝΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΧΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ δεν έπρεπε να προχωρήσει την διαδικασία, έπρεπε να ακούσει την αντιπολίτευση και να φέρει το θέμα με έγγραφα.
Για την ιστορία ούτε επι δημαρχίας Παναγιώτη Κουκούλα ούτε επι δημαρχίας Θεοδόσιου (Σάκη) Σακκιώτη είχαμε πληρώσει ως δήμος τέλος διέλευσης . Το θέμα δεν είναι κάτι καινούργιο . Το είχαν απορρίψει και με ενέργειες το είχαν αποτρέψει.
Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ο δήμαρχος Δημήτρης Μούρτζης με τις τόσες γνωριμίες που έχει . Ο άνθρωπος που μιλάει με τον Πρωθυπουργό , με υπουργούς , με βουλευτές , με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης (κοτζαμ απόφαση πάρθηκε), που έχει παρα πολύ καλή σχέση με την Περιφερειάρχη κα Δούρου - όλα αυτά με δήλωση του στο πρόσφατο συμβούλιο- δεν μπορεί να μην κάνει ενέργειες ώστε να μην πληρώσει ο δήμος το τέλος διέλευσης.
Δήμαρχε ήμουν φανατικός υποστηρικτής σου διότι πίστευα στην μαχητικότητα σου και στις γνωριμίες σου . Ανtί να παλέψεις την μη επιβολή τέλους (όπως έκαναν οι προκάτοχοι σου) ζητάς να την επιβαρυνθεί ο δήμος έστω και 1 λεπτό . Ο πτωχευμένος δήμος δεν έχει αυτή την πολυτέλεια . Δείξε πυγμή γιατι μέχρι τώρα άστα να πάνε...
ΥΓ Με το ένα ΛΕΠΤΟ το κόστος είναι 50.000 ευρώ με το ένα ΕΥΡΩ είναι 5.000.000 ευρώ τα συμπεράσματα δικά σας.
Σάββατο 2 Ιουνίου 2018
Η ΜΗ ΣΩΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΝΑΣ ΖΗΜΙΏΝΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΥΡΑΣ
Τα κύρια σημεία που αφορούν την λειτουργία της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής:
Σύμφωνα με άρθρο 75 Ν.3852/2010 παρ. 6 Τόπος συνεδρίασης, απαρτία, λήψη και δηµοσιότητα αποφάσεων, έλεγχος νοµιµότητας
Η Επιτροπή συνεδριάζει τουλάχιστον µία φορά το µήνα αλλά και όποτε το απαιτεί ο ρόλος της, µε την διαδικασία που προβλέπεται στην παρ.1 του άρθ.5 του παρόντος Κανονισµού.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής υποχρεούται να ενηµερώνει γραπτώς τον Ελεγκτή Νοµιµότητας για κάθε περίπτωση αδικαιολόγητης απουσίας συµβούλου σε τρεις (3) συνεχείς συνεδριάσεις, καθώς και σε κάθε περίπτωση µη εκτέλεσης των υποχρεώσεων συµβούλου για διάστηµα µεγαλύτερο από τρεις (3) συνεχείς µήνες. Η παράλειψη αυτής της υποχρέωσης από τον πρόεδρο της Επιτροπής αποτελεί σοβαρή παράβαση καθήκοντος.
έκθεση εντός του Ιανουαρίου κάθε έτους και την κοινοποιεί στα µέλη της προκειµένου αυτά να του υποβάλουν εγγράφως τις παρατηρήσεις τους εντός της πρώτης εβδοµάδας του Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια, εντός της δεύτερης εβδοµάδας του Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος υποβάλει το πλήρες κείµενο της ετήσιας έκθεσης στο δηµοτικό συµβούλιο και µεριµνά για τη δηµοσίευσή της στην ιστοσελίδα του δήµου
Οι αρμοδιότητες της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, σύμφωνα με το άρθρο 73 του Ν. 3852/2010, περιλαμβάνουν:
- Θέματα πολεοδομικού χαρακτήρα όπως καθορισμού χρήσεων γης, ρυθμιστικών σχεδίων, οικιστικής οργάνωσης ανοικτών πόλεων, εφαρμογής Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.), πολεοδομικών μελετών, αναπλάσεως περιοχών κ.α.
- Θέματα προστασίας περιβάλλοντος
- Σχέδιο κανονιστικών αποφάσεων των άρθρων 79 και 82 (Ρύθμιση κυκλοφορίας) του Κ.Δ.Κ.
- Θέματα χωροθέτησης κοιμητηρίων & κέντρων αποτέφρωσης νεκρών
- Χορήγηση προέγκρισης ίδρυσης καθώς και την ανάκληση ή την οριστική αφαίρεση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων
- Χορήγηση ή ανάκληση της άδειας λειτουργίας μουσικής
- Σύνταξη Ετήσιας Έκθεσης Πεπραγμένων
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Σύμφωνα με τα παραπάνω αν η Επιτροπή Ποιότητα Ζωής λειτουργούσε σωστά και εφάρμοζε τον νόμο τότε τα προβλεπόμενα (κατεδάφιση πέργκολας και σπάσιμο τσιμέντων) σύμφωνα με τον νόμο θα είχαν γίνει το αργότερο τον Νοέμβριο του 2017 δηλαδή την ΝΕΚΡΗ ΠΕΡΙΟΔΟ λειτουργίας των καταστημάτων . Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα οι μαγαζάτορες της Αύρας που τώρα επλήγησαν με την κατεδάφιση του χώρου να ήταν έτοιμοι να υποδεχτούν την τουριστική περίοδο με τοποθέτηση των τραπεζοκαθίσματων στο νέο διαμορφωμένο χώρο .
Τώρα όμως λόγω της μη σωστής λειτουργίας της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής η κατεδάφιση των παράνομων χτισμάτων και κατασκευών στην Αύρα έγινε μέσα στην περίοδο που ξεκινάει η υψηλή κίνηση. Το πότε θα ξαναπάρουν άδεια τα μαγαζιά άγνωστο. Ο κίνδυνος να χαθεί η σεζόν μεγάλος . Αποτέλεσμα αυτού είναι 20 οικογένειες να είναι στον αέρα και να κινδυνεύουν με οικονομική καταστροφή λόγω διοικητικής ανικανότητας.
Ο Θεός να βάλει το χέρι του να πάνε όλα ευνοϊκά για αυτές τις οικογένειες μπας και να μπορέσουν να σώσουν ότι σώζεται από μια χαμένη σεζόν.