Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Επιστροφή στη δραχμή σημαίνει πτώση ΑΕΠ 20%

του Γιώργου Α. Σαββάκη

Η BNP Paribas εξετάζει τις συνέπειες για την Ελλάδα στην περίπτωση εγκατάλειψης του ευρώ σε έκθεσή της με τίτλο «Ο κίνδυνος, η κρίση να φέρει τη δραχμή» και οδηγείται στο συμπέρασμα ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα συνοδεύεται από μείωση στο ΑΕΠ κατά 20% και από πληθωρισμό της τάξης του 40%-50%. Ταυτόχρονα, ο δείκτης χρέους/ΑΕΠ θα υπερβεί το 200% και θα δημιουργήσει έντονες πολιτικές αναταραχές στο εσωτερικό της χώρας. Η εντονότερη ύφεση που θα προέκυπτε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς και η υψηλότερη ανεργία θα προκαλούσαν κοινωνική αναταραχή. Για το άμεσο μέλλον η BNP βλέπει μόνο δύο δρόμους, παρά τον περίπλοκο λαβύρινθο των πιθανών διαδρομών. Η πρώτη πιθανή κατεύθυνση είναι η νέα ελληνική κυβέρνηση, είτε τώρα είτε μετά τις εκλογές του Ιουνίου, προσπαθεί να επαναδιαπραγματευθεί με την τρόικα, λαμβάνει την αρνητική απάντησή της και αποφασίζει να καταρρεύσει, ενώ η δεύτερη επιλογή είναι η ελληνική κυβέρνηση αποτυγχάνει να επαναδιαπραγματευθεί, αλλά θεωρεί ότι δεν μπορεί να καταρρεύσει και παραμένει στο πρόγραμμα, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον. Η BNP δεν πιστεύει ότι η τρόικα θα υποχωρήσει και δεν θα συνεχίσει την παροχή χρημάτων αν υπάρξει αποτυχία της χώρας στο να πραγματοποιήσει το πρόγραμμα. "Παρότι κάποιοι μπορεί να ελπίζουν στην Ελλάδα πως αυτό μπορεί να συμβεί, δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, αφού είναι τέτοια απογοήτευση με την ελληνική απόδοση για την αποτυχία της να εφαρμόσει μέτρα που πολλοί στην Ευρώπη θα πουν αρκετά με την Ελλάδα" πιστεύει η BNP.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει η BNP Paribas στις δηλώσεις του Joerg Asmussen, εκτελεστικού μέλους της ΕΚΤ, που θεωρεί ότι η Ευρώπη δεν μπλοφάρει όταν δηλώνει ότι δεν επιθυμεί την επαναδιαπραγμάτευση του ισχύοντος καθεστώτος, τονίζοντας την εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ. Σύμφωνα με την BNP Paribas, η εγκατάλειψη του ευρώ από την Ελλάδα μπορεί να έχει περιορισμένες επιπτώσεις στον ιδιωτικό τομέα της Ευρώπης, ωστόσο οι έμμεσες επιδράσεις από τη μετάδοση 
της κρίσης στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης θα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες αφού οι αγορές θα αρχίσουν τα στοιχήματα για το  ποιος θα είναι ο επόμενος, τα spreads των περιφερειακών χωρών θα εκτοξευτούν, ενώ οι καταθέσεις και τα κεφάλαια θα τραπούν σε φυγή από τo τραπεζικό σύστημα της ευρωπαϊκής περιφέρειας. 
Η BNP Paribas, ωστόσο, υποστηρίζει ότι, παρά το πολύ δυνατό αρχικό σοκ στην Ευρώπη, η έξοδος της χώρας από το ευρώ μακροπρόθεσμα θα έχει μια ιδιαίτερα θετική επίδραση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ολοκλήρωση και θα αποτελέσει ένα χρήσιμο μάθημα για τους κινδύνους του κατακερματισμού. Ειδική αναφορά γίνεται στον  Αλ. Τσίπρα , για το οποίο επισημαίνεται ότι επιτέθηκε στα σχέδια βάρβαρης λιτότητας για την Ελλάδα και απαίτησε οι συμφωνίες να ακυρωθούν. Ωστόσο, ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη δημιουργεί το ερώτημα της BNP για το αν ο Αλ. Τσίπρας εννοεί  αυτά που λέει ή ελπίζει ότι η «σκληρή γραμμή» θα του δώσει μεγαλύτερο ποσοστό στις επόμενες εκλογές  που θα διεξαχθούν (όπως όλα δείχνουν) στα μέσα του Ιουνίου και καταλήγει στο ότι τι θα ψηφίσει η Ελλάδα την επόμενη φορά και τι θα κάνει η νέα κυβέρνηση δεν μπορούμε να τα γνωρίζουμε.

http://www.euro2day.gr/news/market/123/articles/698492/Article.aspx#.T6zIu29S60k.facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου