Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Ουσιαστικά εγγυήθηκαν τις καταθέσεις μας

Το μεγάλο κέρδος για τους Έλληνες, αλλά και για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, από τη Σύνοδο Κορυφής είναι πως οι Βρυξέλλες βάζουν ''πλάτη'', δηλαδή εγγύηση στις τραπεζικές καταθέσεις. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε από τη Σύνοδο Κορυφής είναι η συμφωνία-σταθμός για τις τράπεζες.
Οι ηγέτες δηλαδή της ευρωζώνης έβγαλαν τη ''θηλειά'' από τις τράπεζες, αφού αποφάσισαν πως το μελλοντικό μόνιμο ταμείο στήριξης της ευρωζώνης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), θα μπορεί να δανείζει απ΄ ευθείας στις τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους χωρίς να αυξάνεται το δημοσιονομικό έλλειμμα μιας χώρας.
 Η βοήθεια της ευρωζώνης θα διοχετευθεί αρχικά από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μέχρι την αντικατάστασή του από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ηγέτες της ευρωζώνης.
 Η επιλογή ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την ανακεφαλαιοποίηση των (ισπανικών) τραπεζών προκαλούσε εδώ και πολλές εβδομάδες αναταραχή στις αγορές.
 Οι αγορές είχαν μία προτίμηση για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εξαιτίας του ότι το καθεστώς που το διέπει δεν κάνει διάκριση ανάμεσα στους επενδυτές κατόχους κρατικών τίτλων χρέους σε περίπτωση αναδιάρθρωσης. Αντίθετα, τα κράτη προτιμούσαν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
 Πρόκειται για μία σημαντική υποχώρηση της Γερμανίας που είχε επιμείνει να περιληφθεί το προτιμησιακό καθεστώς αποπληρωμής στο καθεστώς του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.


http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=148654&catid=13

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

ΠΟΙΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΓΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ


AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΕΚΔΟΣΗ ΜΗΤΡΩΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΕΠΙΤΑΓΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ
του έργου
« Επιχορήγηση με επιταγές κατάρτισης (TRAINING VOUCHER) της κατάρτισης και πιστοποίησης ανέργων σε βασικές δεξιότητες χρήσης ΤΠΕ που θα πραγματοποιηθεί από πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης»

Εκδόθηκε και αναρτήθηκε στο διαδικτυακό τόπο http://www.voucher.gov.gr το μητρώο ωφελουμένων με τη μορφή των συνημμένων πινάκων κατάταξης κατά φθίνουσα σειρά, ανά περιφερειακή ενότητα στους οποίους εμφανίζονται :

Α. Οι επιλεγέντες δικαιούχοι επιταγών κατάρτισης (36.664 άτομα).   

Β. Οι επιλαχόντες που αντιστοιχούν σε ποσοστό έως το 50% του αριθμού των     επιλεγέντων δικαιούχων (18.311 άτομα).

Γ. Οι μη επιλεγέντες με τη μοριοδότηση που έλαβαν (102.636 άτομα).

Δ. Οι μη αξιολογηθέντες (χωρίς μοριοδότηση 3.737 άτομα) επειδή δεν τηρούν τις βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα ( μη ενεργή κάρτα ανεργίας κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων 25/5/2012, σύμφωνα με το μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ).

Οι δικαιούχοι των επιταγών κατάρτισης δύνανται να παραλάβουν αυτοπροσώπως την επιταγή κατάρτισης (training voucher), από το ΚΠΑ2 που είναι εγγεγραμμένοι. Για την παραλαβή της επιταγής κατάρτισης απαιτείται η επίδειξη εγγράφου πιστοποίησης της  ταυτότητας του ωφελούμενου.
Σημειώνεται ότι, λόγω της μεγάλης συμμετοχής ενδιαφερομένων στο πρόγραμμα, διπλασιάσθηκε ο αρχικός προϋπολογισμός από 22 εκατ. ευρώ, σε 44 εκατ. ευρώ και αντίστοιχα από 18.332 άτομα σε 36.664 άτομα.
Η χορήγηση των επιταγών κατάρτισης θα ξεκινήσει την Δευτέρα 2/7/2012 και θα λήξει την Τρίτη 31/7/2012.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Ε.Π. « Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού».

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ BLOGS


το τελευταίο διάστημα μαίνεται ένας πόλεμος σχολίων στα ιστολόγια της Αίγινας, με  το όνομα μου να έχει την τιμητική του, όμως άλλο είναι να τα παρακολουθείς  , άλλο να γράφεις  ανώνυμα σχόλια που θίγουν και άλλο να γράφεις  σχόλια χιουμοριστικά.
Προσωπικά δεν με ενοχλούν τα κείμενα του ιδιοκτήτη του ιστολογίου οποία κριτική και άν κάνουν, με ενοχλεί όταν ο αρθρογράφος του κειμένου και η παρέα του γίνεται κακός ανώνυμος σχολιαστής βγάζοντας την εμπάθεια του προς το πρόσωπο μου , τον ενημερώνω λοιπόν από το δικό μου ιστολόγιο ψάξε να βρείς αλλού τους ενόχους.

Β.Καπερνάρος: "Ιδιωτικοποιούνται τα 2/3 της καλλιεργήσιμης γης"!

Για "σκάνδαλο" στην Αγροτική Τράπεζα και πώς οδηγείται στην ιδιωτικοποίηση της καλλιεργήσιμης γης της χώρας μίλησε στον ραδιόφωνο του ΑΝΤΕΝΝΑ και την εκπομπή του Κώστα Ουίλς ο Βασίλης Καπερνάρος.
 Ο Βουλευτής των "Ανεξάρτητων Ελλήνωνω" εξήγησε πως η ιδιωιτικοποίηση του 93% των μετοχών της ΑΤΕ που έχει ήδη δρομολογηθεί, περιλαμβάνει και τις υποθηκευμένες καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
 Όπως εξήγησε, παρά το γεγονός ότι η ολομέλεια του Άρειου Πάγου έκρινε παράνομα τα πανωτόκια, η απόφαση αυτή δεν έγινε νόμος ώστε να απαλειφθούν.
 Αντίθετα, μόνο αν κάποιος αγρότης γνωρίζει την απόφαση και απευθυνθεί στην Τράπεζα για να το απαιτήσει θα αφαιρεθεί το ποσό των πανωτοκίων από το ύψος της υποθήκης του.
 Στην πράξη αυτό δεν γίνεται, έτσι πάμε ολοταχώς προς το "ξεπούλημα", μαζί με το 93% της ΑΤΕ, των χωραφιών των Ελλήνων Αγροτών.
 http://spirospero.gr

Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ


Η Μαρία Μπενίτεθ έλαβε έναν μήνα παράταση προκειμένου να βρει μια λύση προτού κάνει έξωση στην ίδια και στην οικογένειά της η Bankia, η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας που λαμβάνει βοήθεια ύψους 19 δισ. ευρώ από το κράτος επειδή είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
 Η 42χρονη Μπενίτεθ ζει σε ένα ταπεινό σπίτι στην κωμόπολη Μοντόρο με τον σύζυγό της, τα τρία τους παιδιά ηλικίας από 17 ως 20 ετών, την 84χρονη μητέρα της και την 52χρονη ανάπηρη αδερφή της. Επτά άτομα που κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο χωρίς δεκάρα και χωρίς δουλειά. Να γίνουν, δηλαδή, μέρος των στατιστικών για τις εξώσεις που πολλαπλασιάζονται όσο διαρκεί η κρίση στην Ισπανία.
 Σύμφωνα με το Εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο της Ισπανίας, σε 1,7 εκατ. νοικοκυριά όλα τα μέλη είναι άνεργα ενώ σύμφωνα με τις οργανώσεις που υπερασπίζονται τα «θύματα των στεγαστικών δανείων», από την αρχή της κρίσης, 150.000 άτομα έχουν χάσει τα σπίτια τους και άλλα 300.000 περιμένουν με αγωνία να τους γίνει έξωση.
 Η ιστορία της Μαρίας, την οποία δημοσιεύει η γαλλική εφημερίδα «Monde», είναι παρόμοια με εκείνη όλο και περισσότερων Ισπανών. Η ανεργία φθάνει το 24,4% και μεγάλο μέρος των ανέργων είχε δανειστεί από τις τράπεζες για να αγοράσει σπίτι στην εποχή της ευημερίας. Ολη η οικογένεια της Μαρίας ζει χάρη στη σύνταξη της μητέρας της, γύρω στα 400 ευρώ τον μήνα, την φιλανθρωπία της Caritas που τους παρέχει τακτικά φαγητό και τη βοήθεια των δημοτικών αρχών που πληρώνουν ενίοτε τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.
 Η Μαρία είναι άνεργη, όπως και ο σύζυγός της που εργαζόταν κάποτε στον τομέα των κατασκευών ο οποίος έχει πληγεί χειρότερα από την κρίση. Υποθήκευσαν το σπίτι τους για να αγοράσουν ένα κτήμα με ελιές το οποίο δεν τους απέφερε όσα ήλπιζαν λόγω της μείωσης της τιμής του λαδιού. Αυτή τη στιγμή αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις του δανείου ύψους 200.000 ευρώ.
 24wro

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩ ΣΗΜΕΡΑ

Η ΦΩΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΠΑΓΕΡΝ-ΤΣΕΛΣΙ

"το δράμα των παικτών της Μπάγερν", μετά την απώλεια του τσάμπιονς λιγκ στον αγώνα θρίλερ με την Τσέλσι... 

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΤΟ ΔΣ ΤΗΣ 18/06/2012


  1. Τι γίνεται με το έργο της πλατείας Γιαννούλη στην Σουβάλα; πότε θα γίνει ; αν είναι να ξεκινήσει άμεσα καλώς αλλιώς προτείνω να πάρει παράταση το έργο για μετά τον Σεπτέμβριο επίσης προτείνω να εφαρμοστεί η απόφαση του τοπικού δημοτικού διαμερίσματος Βαθέως , η οποία έχει παρθεί επί προεδρίας κου Κασιμάκη και εφαρμόστηκε πέρυσι το καλοκαίρι από τον πρώην πρόεδρο του τοπικού διαμερίσματος τον κο Καλαμάκη, με την εφαρμογή της απαγόρευσης διέλευσης οχημάτων οι πολίτες θα συνηθίσουν σιγά σιγά αυτό το μέτρο. 
  2. Τί γίνεται με την πλωτή στο λιμάνι της Σουβάλας πότε θα μπεί; 
  3. Τι γίνεται με το ασύρματο δίκτυο  στο λιμάνι της Σουβάλας πότε θα λειτουργήσει; τα παραπάνω που σας ερωτώ κύριε πρόεδρε του λιμενικού ταμείου τα είχαμε υποσχεθεί στους επαγγελματίες της Σουβάλας πέρυσι (τον Οκτώβριο)  εγώ , ο κος Πετρίτης και τέως πρόεδρος κος Καλαμάκης.

Προεκλογικά κύριε Πρόεδρε του λιμενικού ταμείου είχατε υποσχεθεί στους ταξιτζήδες ότι θα τους ικανοποιήσετε το αίτημα με αριθμό πρωτοκόλλου (κατέθεσα την αίτηση στα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου) , το οποίο  είχαν κατάθεσή  στην προηγούμενη αρχή του λιμενικού ταμείου και ζήταγαν το περίπτερο το οποίο κατέχει τώρα το ΚΤΕΛ Αίγινας. Αν υπάρχουν δυσκολίες στην ικανοποίηση του αιτήματος προτείνω το συγκεκριμένο περίπτερο να το παραχωρήσετε στην  επιτροπή Τουρισμού ώστε να υπάρχει ένα περίπτερο που θα ενημερώνεται ο επισκέπτης σχετικά με το νησί.
 Προτείνω επίσης στο λιμάνι της Σουβάλας, αφού δεν έχουμε δρομολόγια φερυμπόατ και δεν προβλέπω να έχουμε, να γίνει διαγράμμιση  για κάποιες θέσεις αυτοκινήτων , έτσι θα λυθεί κατά κάποιο τρόπο το πρόβλημα παρκινγκ στην Σουβάλα έστω προσωρινά. 

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ



ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΜΕΣΑΓΡΟΥ
0-35
0,85
36-70
1,45
71-110
1,90
111-ανω
5


ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΑΙΓΙΝΑΣ
0-35
1,75
36-80
2,75
81-110
3,96
111-ανω
8

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΚΥΨΕΛΗΣ
0-35
1,75
36-80
2,75
81-110
3,96
111-ανω
8

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΒΑΘΕΩΣ
0-35
1,35
36-80
2,15
81-110
3,10
111-ανω
6,5

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΠΕΡΔΙΚΑΣ
0-35
2,05
36-80
3,47
81-110
4,98
111-ανω
8


ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ , ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ


Για τις τριτεκνες οικογένειες συμφωνώ με το όριο των 30.000 € , και μέχρι τα 80 κυβικά
για τους πολύτεκνους πρότεινα το όριο των 45.000 € και μέχρι τα 110 κυβικά.
Πρότεινα να εξαιρεθούν  οι αιρετοί δηλαδή τόσο οι δημοτικοί σύμβουλοι όσο και οι τοπικοί σύμβουλοι που έχουν την ιδιότητα του πολυτέκνου ή του τριτέκνου.
Την παραπάνω πρόταση για τις ειδικές κατηγορίες την έκανα και στο δημοτικό συμβούλιο της 18ης Ιουνίου 2012.

Να επισημάνω δε ότι υπάρχει ανάγκη για αύξησης της τιμής του νερού, όμως πρέπει ταυτόχρονα να έχουμε καλή ποιότητα νερού και επίσης νερό στις βρύσες μας . Όμως με την ποιότητα που έχει το νερό η αύξηση είχε γίνει ήδη.

Επίσης θεωρώ κοροϊδία κάθε φορά στο δημοτικό συμβούλιο να αλλάζουν οι τιμές προς τα κάτω προκειμένου να υπάρξει θετική ψήφος , αυτό είναι υποτίμηση της νοημοσύνης μας , εκτός άν υπήρχε μια συνεχή προσπάθεια - μετά την ψήφιση των τελών ύδρευσης στην οικονομική επιτροπή- από τον αντιδήμαρχο ύδρευσης ώστε να βρεί μια προσιτή τιμή προς όφελος του καταναλωτή.

Σημειώνω ότι οι τιμές που δόθηκαν από τον αντιδήμαρχο ύδρευσης είναι λίγο πιο πάνω από την δικά μου πρόταση με μια ακόμη διαφορά την τέταρτη κλίμακα.

Η πρόταση μου είναι ήδη στα χέρια του αντιδημάρχου ύδρευσης κυρίου Παναγιώτη Μαρμαρινού μμετά το τέλος της ψηφοφορίας για τα τέλη ύδρευσης, δεν ψήφισα θετικά διότι διαφωνούσα με την αρχική πρόταση , όπως και αλλαγές τιμών από την μεριά της διοίκησης το θεωρώ πολιτικά τερτίπια και τέλος γιατί δεν έγινε διάλογος του δημάρχου με τους αρχηγούς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Ότι αφορά τα τέλη ύδρευσης που υποτίθεται ότι θα ισχύσουν θέλω να σημειώσω ότι το τοπικό διαμέρισμα Βαθέως είναι αδικημένο με το νέο τιμολόγιο , κερδισμένα είναι τα τοπικά διαμερίσματα της Πέρδικας και του Μεσαγρού μάλλον για αυτά οι δημοτικοί σύμβουλοι - που διαμένουν στις περιοχές αυτές -  χρησιμοποίησαν κάθε μέσο βλέπε ψήφο για να πάρουν κάτι καλύτερο για την περιοχή τους αντιθέτως ο Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου δεν έκανε τίποτα για την περιοχή από όπου προέρχεται (να μην λησμονούμε ότι κάποτε ήταν Πρόεδρος στην επαγγελματικής της Σουβάλας) άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που ξεχνάει το τοπικό διαμέρισμα Βαθέως .   


ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΙΓΙΝΑΣ

Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥ ΠΕΡΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΗΘΟΥΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΙΓΙΝΑΣ


Υπάρχει θέμα επί προσωπικού λόγω ότι το θέμα πήρε δημοσιότητα .
Στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο κύριε Πρόεδρε ο Δήμαρχος είπε την εξής φράση «είναι ζήτημα πολιτικού ήθους» αναφερόμενος  προς το πρόσωπο μου.
Κατόπιν τούτου μου δημιουργήθηκαν κάποιες απορίες , για αυτό θα ήθελα να ρωτήσω
·        Αν πολιτικό ήθος είναι να διαχειρίζεσαι χρήματα μόνος σου για κάτι που αφορά όλους τους πολίτες του νησιού χωρίς  να δίνεις λόγο σε κανέναν;.
·        Αν πολιτικό ήθος είναι  να αποκρύπτεις επιμελώς από τους συνεργάτες σου πληροφορίες οι οποίες είναι σημαντικές για αποφάσεις;.
·        Αν πολιτικό ήθος είναι να έχεις καταθέσει άλλη πρόταση σε ΝΠΙΔ και άλλη πρόταση να φέρνεις στο δημοτικό συμβούλιο;.
·        Αν πολιτικό ήθος είναι να ζητάει υπερβολική αμοιβή ο Πρόεδρος της κοινοφελούς επιχείρησης του Δήμου για τον εαυτό του , σε μια επιχείρηση που ο ίδιος ο τίτλος λέει πολλά Κοινοφελής δηλαδή προς όφελος του κοινού αλλιώς θα είχε άλλον τίτλο Προσωποφελής ή Εαυτοφελής;.
·        Αν πολιτικό ήθος συμπεριλαμβάνεται να είναι κάποιος ψεύτης και πλαστογράφος;.
·        Αν πολιτικό ήθος είναι να δηλώνεις ανεξάρτητος συνδυασμός και το κατεξοχήν στέλεχος που εκπροσωπεί τον συνδυασμό μετά τον Δήμαρχο να κατεβαίνει υποψήφιος με ένα κόμμα χωρίς καν να έχει ενημερώσει τους συμβουλους της παράταξης του  και ταυτόχρονα να διατηρεί την ιδιότητα του ως Πρόεδρος , νόμιμο είναι αλλά μάλλον για εσάς και ηθικό;.
·        Αν πολιτικό ήθος είναι να σου κάνουν ερωτήσεις δημοτικοί σύμβουλοι και να τους αγνοείς επιδεικτικά.;
Υπάρχουν και άλλα πολλά αν ΟΜΩΣ δεν σκοπεύω να μακρηγορήσω θα κάνω ένα τελευταίο ερώτημα προς τον κύριο Δήμαρχο.
Επειδή πιστεύω ότι δεν έχω αλλάξει ως χαρακτήρας, δεν με άλλαξε η εκλογή μου ως δημοτικό σύμβουλο,  θα ήθελα να ρωτήσω το εξής : όταν μου ζήταγες να είμαι υποψήφιος μαζί σου δεν ήξερες  το ήθος μου; Όταν έβαζα χρήματα για να στηρίξω οικονομικά τον συνδυασμό ΑΙΓΙΝΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ , τότε που  οι τσαμπατζήδες και τρακαδόροι σφύριζαν αδιάφορα άσχετα αν μετά κατάλαβαν θέσεις αυτοί τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους, για να είσαι τώρα στην καρέκλα του δημάρχου και να κάνεις τώρα τον δήμαρχο τότε είχα πολιτικό ήθος;
Φαίνεται πως το πολιτικό ήθος είναι να ζητάς θέσεις και αξιώματα και όχι να δηλώνεις εξαρχής εργάτης ενός συνδυασμού, πολιτικό ήθος είναι το άλλα ΛΕΓΕΙΝ ΚΑΙ άλλα ΠΡΑΤΤΕΙΝ.

Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Ψηφίστε Όχι με θυμό αλλά με σύνεση

Σήμερα οφείλουμε να ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ σωστά! Όχι με θυμό αλλά με σύνεση. Πρέπει να σκεφτούμε το συλλογικό συμφέρον και όχι το ατομικό. Οφείλουμε να σεβαστούμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας και να ψηφίσουμε έμπειρους πολιτικούς. Δεν είμαστε σχολείο όπου εκεί ο καθένας έχει την ευκαιρία να δώσει λύσεις όπου χρειάζεται. Ακόμα και εκεί όμως σε δύσκολες στιγμές οι καλοί-πεπειραμένοι μαθητές είναι αυτή που σώζουν την ''κατάσταση''. Δεν είναι σωστή σκέψη το ''Α, δεν έχω τίποτα, δεν με ενδιαφέρει τίποτα, η Ελλάδα είναι για τα μπάζα, ας ψηφίσω ό,τι να 'ναι, περιουσία δεν έχω, δεν με νοιάζει αν καταστραφούν και οι υπόλοιποι(άξιοι, καλοί, κακοί, πατριώτες κτλ).'' Με αυτή την λογική δεν είμαστε επίπεδο μηδέν, είμαστε επίπεδο Αλάσκα! Η συλλογικότητα και η ομαδικότητα είναι αυτή που μετράει. Η ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ. Η ΧΩΡΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ!!! Είναι αναγκαίο επίσης να κατανοήσουμε και όχι να βρίσουμε τους ξένους, θέλουν τα λεφτά τους και θα τα πάρουν. Εμείς τους χρωστάμε. Τέρμα τα αστεία. Το τι έγινε και πλέον δεν μας οφείλουν τίποτα ενώ θα έπρεπε και μπλα μπλα μπλα...ε, πάει τώρα! Το παρελθόν δεν αλλάζει. Το μέλλον όμως ναι. Σκεφτείτε ποίος θα μας πάει ένα βήμα παραπέρα, ποίος θα μας οδηγήσει στην ανάπτυξη ώστε σιγά σιγά η Ελλάδα αργότερα να είναι αυτόνομη. Δεν χρειαζόμαστε μάγκες και τραμπούκους. Χρειαζόμαστε μια έμπειρη πολιτική ηγεσία που σέβεται την παράδοση(γιατί η παράδοση δηλώνει την ιστορία μας),τα πραγματικά πιστεύω μας, την ορθοδοξία(μιάς και είμαστε επίσημα ορθόδοξο κράτος και αυτό μας χαρακτηρίζει-ταυτότητα-.) και γενικά ότι συνεπάγετε με την ελληνική ταυτότητα και κουλτούρα(κάτι που έχουμε χάσει δυστυχώς). Η ταυτότητα σε κάνει να αναγνωρίζεις τον εχθρό σου, τους φίλους σου, το καλό σου και το συμφέρον σου. Οι ξένοι δεν είναι κακοί άμα δεν τους δώσουμε αφορμή. Ε, παιδία, μην τους την δώσουμε σήμερα! Έχω και άλλα πολλά να πω αλλά...θα πάρει ώρα.
Ευχαριστώ όσους το διάβασαν!

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΙ

άρθρο του Νίκου Οικονόμου

Αυτοερωτώμενος  ποια  Ελλάδα θέλω, αρκετές οι  σκέψεις που πέρασαν από το μυαλό μου.
Θέλω μια Ελλάδα όπου πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίξει η έννοια και η λέξη ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ.
Θέλω μια Ελλάδα όπου θα υπάρχει μια ξεκάθαρη και σαφέστατη φορολογική νομοθεσία – μικρή και ευέλικτη χωρίς να χάνεσαι σε ένα όγκο σελίδων , παραπομπών και εξαιρέσεων-. Μια φορολογική νομοθεσία όπου ο πολίτης θα γνωρίζει τις υποχρεώσεις αλλά και τα δικαιώματα του, όπου δεν θα αναγκάζεται να γίνει φοροφυγάς.  Με αυστηρούς νόμους σε όσους φοροδιαφεύγουν ανεξαρτητώς της κοινωνικής κατάστασης που έχουν. Φοροφυγάς γινόταν κάποιος όχι γιατί πραγματικά το ήθελε αλλά γιατί οι φορολογικοί νόμοι τον οδηγούσαν στην φοροδιαφυγή.Το ίδιο να ισχύσει και για τα ασφαλιστικά ταμεία με την εισφοροδιαφυγή.  Δεν μπορεί μια ζωή να τιμωρούνται οι νομοταγείς πολίτες και νοικοκυραίοι , και να επιβραβεύονται οι μπαταξήδες .
Θέλω ξεκάθαρους και σαφείς όρους για τους δημόσιους διαγωνισμούς ώστε να μην ωφελούνται οι διαπλεκόμενοι και κατ’ επέκταση κρατικοδίαιτοι . Έτσι   το Κράτος κερδίζει σε ποιότητα προϊόντων αλλά και σε χρήμα με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η μείωση στην σπατάλη του δημόσιου χρήματος.
Θέλω μια Ελλάδα που θα εκμεταλλευτεί το επιχειρηματικό δαιμόνιο των Ελλήνων θα το αναδείξει, που θα τους δώσει κίνητρα, που δεν θα απογοητεύει τον επιχειρηματία. Μια Ελλάδα που θα προβάλει τα πλεονεκτήματα των Ελλήνων –  σίγουρα ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ-, μια Ελλάδα νοικοκυρεμένη, μια  Ελλάδα όπου ο ιδιωτικός τομέας θα είναι ο μοχλός ανάπτυξης της χώρας και η ναυαρχίδα για την επιστροφή στο μέλλον. Ένας ιδιωτικός τομέας που θα παράγει χρήμα , που θα εξάγει προϊόντα και θα εισάγει χρήμα ώστε να αυξάνεται το ΑΕΠ και το ισοζύγιο τρέχουσων συναλλαγών.
Θέλω μια Ελλάδα που θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις, οι οποίες δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, που θα είναι οργανωμένη , που θα έχει όσο το δυνατόν λιγότερη γραφειοκρατία.
Μα πάνω από όλα θέλω μια Ελλάδα που να παρέχει ασφάλεια και προστασία στον πολίτη.
Θέλω μια Ελλάδα που να έχει νόμιμους –οικονομικούς- μετανάστες , όσους έχει πραγματική ανάγκη, όποτε τους χρειάζεται με σαφέστατους κανόνες και όρους παραμονής και εγκατάστασης. Δεν θέλω να βλέπω μια Ελλάδα γεμάτη λαθρομετανάστες ,κάθε καρυδιάς καρύδι ,  αγνώστου καταγωγής και προέλευσης.
Θέλω μια Ελλάδα που να μπορεί να κρατήσει το μέλλον της που δεν είναι άλλο παρά η νεολαία της, το κομμάτι εκείνο της κοινωνίας που έχει τις φρέσκιες ιδέες αλλά και την ενέργεια για να πάει την πατρίδα μπροστά, όπου θα είναι  η ατμομηχανή της οικονομίας και όχι η πηγή και η ενέργεια ανάπτυξης άλλων χωρών .
Θέλω μια Ελλάδα  που θα σέβεται τον Πολιτισμό της  και θα τον προβάλει .
Θέλω μια Ελλάδα που θα εκμεταλλευτεί τα όπλα της στην παγκοσμία οικονομία που δεν είναι άλλα από την Ναυτιλία και τον Τουρισμό, χωρίς να αγνοώ και το ορυκτό πλούτο της.
Θέλω μια Ελλάδα που θα δώσει έμφαση στην Παιδεία για να προχωρήσει σε όλα αυτά, που θα κοιτάει τον πολίτη παρέχοντας του αξιοπρεπέστατο σύστημα Υγείας αλλά και κοινωνικών παροχών.
Θέλω μια Ελλάδα που να σέβεται τον θεσμό της οικογένειας και δη της πολύτεκνης, η οικογένεια ήταν αυτή που μας κράτησε ζωντανούς όλα αυτά τα χρόνια της Ιστορίας μας ως Έθνος.
Θέλω μια Ελλάδα που ως Κράτος θα σέβεται τον Πολίτη.
Θέλω μια Ελλάδα όπου θα είναι ξεκάθαροι οι όροι του παιχνιδιού.
«Όπου και αν ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει»  έγραψε ο Σεφέρης ας το ανατρέψουμε αυτό μπορούμε, γιατί όπως είπε ο Κολοκοτρώνης « είσαι Έλληνας τι προσκυνάς;  σηκώσου  απάνω!  Εμείς  και στους  Θεούς ορθοί  μιλούμε ….»
Ζητάω πολλά στα θέλω που ονειρεύομαι;

Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Dislike στο Facebook: Προσοχή είναι απάτη!


«Ο φίλος σας σας έστειλε ένα αίτημα στην εφαρμογή Enable Dislike Button». Αυτό το μήνυμα εμφανίζεται στην ταχυδρομική θυρίδα πολλών μελών του Facebook τον τελευταίο καιρό, η δυνατότητα όμως να κάνει κανείς Dislike στο Facebook, παρότι έχει συζητηθεί εκτενώς, δεν έχει υλοποιηθεί. Πρόκειται για απάτη που διαδίδεται με ταχύτατους ρυθμούς από φίλο σε φίλο.
Εκτός όμως από προσωπικά μηνύματα, τα μέλη του Facebook βλέπουν την επιλογή Enable Dislike Button κάτω από κάθε post. Ωστόσο, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, <…> απατεώνες κατόρθωσαν να παραβιάσουν την ασφάλεια του συστήματος του μεγαλύτερου σάιτ κοινωνικής δικτύωσης και να υποκαταστάσουν το Share (Κοινοποίηση) με το Enable Dislike Button, αναφέρει το δημοφιλές blog Naked Security της εταιρείας ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων, Sophos. 
 Κάνοντας κλικ στην παραπομπή που υποτίθεται ότι θα ενεργοποιούσε το αντίθετο του Like στο Facebook, ο χρήστης προωθεί το μήνυμα στους φίλους του, πολλαπλασιάζοντας εκθετικά την διάδοσή του, ενώ εκτελείται κώδικας Javascript στον υπολογιστή του.
 Η Sophos αναφέρει ότι τα μέλη του Facebook προκειμένου να ενεργοποιήσουν την δυνατότητα να κάνουν Dislike, γνωστό και ως Hate button, πρέπει να αντιγράψουν στην διεύθυνση του browser τον κώδικα που τους υποδεικνύεται.
 Ο κίνδυνος από αυτή την πρακτική θεωρείται προφανής για την εταιρεία antivirus και φυσικά προτείνει να μην ακολουθεί κανείς τις οδηγίες αυτές, επιβεβαιώνοντας ότι το Facebook δεν έχει υιοθετήσει το κουμπί Dislike, παρά το γεγονός ότι οι φωνές των μελών που το ζητούν είναι τόσο δυνατές που εισακούστηκαν από λάθος ευήκοα ώτα.

 newpost.gr

Δεν Ξεχνώ: 12 Ιουνίου 1798 Οι Τούρκοι στραγγαλίζουν τον Ρήγα Φεραίο στο Βελιγράδι


Πρόδρομος και πρωτεργάτης του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, ο Αντώνιος Κυριαζής ή Κυρίτζης -όπως ήταν το πραγματικό όνομά του- γεννήθηκε το 1757 στο Βελεστίνο της Μαγνησίας. Ο ίδιος προτίμησε να χρησιμοποιεί ως επώνυμο αυτό της γενέτειράς του, ενώ οι Έλληνες διανοούμενοι που ζούσαν στην εξορία τον αποκαλούσαν Φεραίο, επειδή στην αρχαιότητα η πόλη του ονομαζόταν Φεραί. Ο νεαρός Ρήγας εγκατέλειψε το Βελεστίνο πολύ νωρίς, αφού πρώτα πήρε την βασική του μόρφωση. Το 1785 πήγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου συνέχισε τις σπουδές του κι εντάχθηκε στο περιβάλλον των Φαναριωτών, ενώ το 1788 εγκαταστάθηκε στη Βλαχία ως διοικητικός υπάλληλος. Στα χρόνια που ακολούθησαν διακρίθηκε ως λόγιος και συγγραφέας. Το 1790 και το 1796 ταξίδεψε στη Βιέννη για να τυπώσει τα βιβλία του, μεταξύ αυτών το «Σχολείο των ντελικάτων εραστών», το «Φυσικής Απάνθισμα», ο «Ηθικός Τρίποδας» και ο «Ανάχαρσις». Ως κορυφαίο έργο του, πάντως, θεωρείται η «Νέα Πολιτική Διοίκησις των κατοίκων της Ρούμελης, της Μικράς Ασίας, των Μεσογείων Νήσων και της Βλαχομπογδανίας» που περιείχε: - τον Θούριο, γνωστό επαναστατικό άσμα - μια επαναστατική προκήρυξη - τη διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου σύμφωνα με τα πρότυπα των Γάλλων Διαφωτιστών - το Σύνταγμα του Ρήγα Το πολιτικό όραμα του Ρήγα συνίστατο στη δημιουργία μιας πολυεθνικής βαλκανικής επικράτειας που θα ήταν απαλλαγμένη από τις αγκυλώσεις της οθωμανικής πολιτικής και στην οποία οι Έλληνες θα είχαν κυρίαρχη θέση. Για την πραγματοποίηση αυτού του στόχου προσπάθησε να εξεγείρει όλους τους υπόδουλους στους Οθωμανούς λαούς της Βαλκανικής εναντίον του κοινού τυράννου. Επεδίωξε, μάλιστα, να συναντήσει τον Μεγάλο Ναπολέοντα για να ζητήσει τη βοήθειά του. Συνελήφθη, όμως, στις 8 Δεκεμβρίου του 1797 από τους Αυστριακούς στην Τεργέστη και παραδόθηκε στους Τούρκους, οι οποίοι τον σκότωσαν δια στραγγαλισμού στις 12 Ιουνίου του 1798 στο Βελιγράδι

Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Οι απεργοί χαλυβουργοί για εθνική στο Euro!


Μία συγκινητική επιστολή έστειλαν οι απεργοί χαλυβουργοί, από τον Ασπρόπυργο, στους παίκτες της εθνικής μας ομάδας, στην Πολωνία, το πρωί της Παρασκευής.
 Λίγες ώρες πριν από την πρεμιέρα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2012.
 Διαβάστε αναλυτικά το μήνυμά τους, που αποδεικνύει μία ακόμα φορά πως το ποδόσφαιρο είναι κάτι περισσότερο από 90 λεπτά μπάλας:
 "Αγωνιστές μας, οι απεργοί χαλυβουργοί σας χαιρετούν. Ο αγώνας που δίνουμε απέναντι στην τιμή και την αξιοπρέπειά μας έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία, γιατί τον δίνουμε μαζί με όλους τους Έλληνες και φίλους αλληλέγγυους. Σας στέλνουμε τις ευχές μας για αυτό που μπορείτε να κάνετε παραπάνω από τους άλλους. Γιατί για εμάς και μόνο που τιμάτε το εθνόσημο, είστε νικητές στην ψυχή μας. Δείχνετε με τον πιο τρανό τρόπο τι σημαίνει Ελλάδα.
 Όταν βγείτε στο γήπεδο να θυμάστε πως οι απεργοί χαλυβουργοί στην πύλη τους Ασπροπύργου θα βλέπουν εσάς.
Με μία σκέψη: Ευχαριστούμε παλικάρια μας για το ήθος και την προσφορά σας στον τόπο μας, την Ελλάδας μας.
Οι Απεργοί Χαλυβουργοί του Ασπροπύργου".

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Ποιοί είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν φορολογική δήλωση;

Υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης έχουν τα φυσικά πρόσωπα, εφόσον το ετήσιο φορολογούμενο εισόδημά τους υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ, δικό του ή της συζύγου του, καθώς και όταν αυτό είναι μικρότερο από 3.000 ευρώ εφόσον στο συνολικό εισόδημα του.. υπόχρεου περιλαμβάνεται και ζημία από εμπορική ή γεωργική επιχείρηση. Μισθωτοί Επίσης, τα φυσικά πρόσωπα που αποκτούν αποκλειστικά και μόνο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες λόγω της μείωσης του αφορολογήτου ορίου της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος στο ποσό των5.000 ευρώ δεν έχουν υποχρέωση να υποβάλουν δήλωση μέχρι το ποσό αυτό. Μπορεί από το εισόδημα να μην προκύπτει υποχρέωση υποβολής δήλωσης. Ωστόσο, μετά τον συνυπολογισμό των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης το τεκμαρτό εισόδημα πιθανόν να ξεπερνά το ποσό των 5.000 ευρώ, οπότε θα κληθούν να υποβάλουν δήλωση. Για τον υπολογισμό του ποσού των 5.000 ευρώ λαμβάνεται υπόψη και η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης των 3.000 ευρώ για τον άγαμο και 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση. Αγρότες Τα φυσικά πρόσωπα που κατά κύριο επάγγελμα είναι αγρότες υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση, εφόσον το ετήσιο καθαρό γεωργικό εισόδημα υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ. Σύμφωνα με τη νομοθεσία ο φόρος καταβάλλεται σε τρεις ίσες δόσεις. Ωστόσο, αν ο φόρος βεβαιώνεται τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο καταβάλλεται σε δύο ίσες δόσεις. Αν ο φόρος βεβαιώνεται τον Οκτώβριο καταβάλλεται εφάπαξ. Βέβαια λόγω της καθυστέρησης υποβολής των δηλώσεων οι περισσότεροι φορολογούμενοι θα πληρώσουν τους φόρους τους σε δύο δόσεις ή εφάπαξ. Στην περίπτωση που ο φόρος καταβληθεί εφάπαξ παρέχεται έκπτωση στο συνολικό ποσό 1,5%. Αν προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο αυτό θα επιστραφεί μέσω των τραπεζών. Σημειώνεται ότι το αφορολόγητο όριο ανέρχεται για τα εισοδήματα του 2011 στα 5.000 ευρώ. Για τους νέους ηλικίας έως και 30 ετών και για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών το αφορολόγητο όριο ανέρχεται στα 9.000 ευρώ εφόσον βέβαια το δηλωθέν εισόδημα δεν ξεπερνάει το ποσό αυτό. Το ποσό των αποδείξεων που απαιτείται να προσκομισθούν έχει ορισθεί στο 25% του ατομικού εισοδήματος του φορολογουμένου. Αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων υπολείπεται, τότε επί της διαφοράς επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%.

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Το άλλο μάθημα από την Ισλανδία


Tου Πάσχου Mανδραβέλη

Αν πάει κάποιος στην Ισλανδία, θα διαπιστώσει ότι στα ταμεία των περισσότερων καταστημάτων δέχονται σχεδόν όλα τα νομίσματα του κόσμου: ευρώ, δολάριο, σουηδική κορώνα, βρετανική λίρα, καναδικό δολάριο, μέχρι και γιεν Ιαπωνίας. Στο τέλος της λίστας είναι η ισλανδική κορώνα που αποτιμάται με τέσσερα μηδενικά (0,000). «Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να αγοράσεις τίποτε, διότι το ισλανδικό νόμισμα πλέον είναι χωρίς αξία. Κανείς δεν το εμπιστεύεται», δήλωσε στο αμερικανικό National Public Radio (NPR 13.4.2012) μια κάτοικος του Ρέικιαβικ.
Γράφτηκαν πολλά αυτόν τον καιρό στην Ελλάδα για την «επανάσταση των Βίκινγκς», για τη διαγραφή του χρέους από τους Ισλανδούς και άλλα αριστερολυρικά. Ενα δεν ελέχθη: οι καταθέσεις των Ισλανδών που είναι αναγκαστικά σε τοπικό νόμισμα μηδενίστηκαν. Οχι εκείνων που είχαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, αλλά των εργαζομένων και των μικρών επαγγελματιών. Τώρα η Ισλανδία έχει αυστηρότατους περιορισμούς στην εξαγωγή συναλλάγματος, αλλά οι συναλλαγές εντός της χώρας γίνονται με όλα τα νομίσματα της οικουμένης, πλην του δικού της.
Κάπως έτσι θα εξελιχθεί η κατάσταση και με το ελληνικής κοπής ευρώ· greuro, geuro, γκιαούρο ή όπως αλλιώς ονομαστεί. Το Δημόσιο θα πληρώνει σ’ αυτό το νόμισμα, αλλά όλοι θα κάνουν τις συναλλαγές τους σε ευρώ, επειδή κανείς δεν θα εμπιστεύεται τη μεταμφιεσμένη δραχμή. Το κράτος θα τυπώνει όλο και περισσότερα geuros, για τα εσωτερικά χρέη και για να καλύπτει τις εισοδηματικές απώλειες των υπαλλήλων του, μέχρι που θα γίνει κάτι σαν τα χαρτονομίσματα της «Μονόπολης» ή την ισλανδική κορώνα. Και τότε θα συναλλασσόμαστε με ευρώ, αλλά θα βρισκόμαστε εκτός του μηχανισμού του ευρώ, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις τράπεζες, το εξωτερικό χρέος, τις διεθνείς συναλλαγές της χώρας. Αυτό συνεπάγεται ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια στα λαϊκά στρώματα, αφού μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων που καταναλώνουμε είναι εισαγόμενα ή εμπεριέχουν εισαγόμενες πρώτες ύλες.
Η αμετροέπεια του κ. Τσίπρα, τα διαρκή ψέματα άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, οι φαντασιοκοπίες του κ. Καμμένου, το διεθνές κλίμα που βαραίνει όλο και περισσότερο για την Ελλάδα, οι εγχώριοι λομπίστες της δραχμής, οι ξένοι κερδοσκόποι του ευρώ, οι ανοησίες του αντιμνημονιακού μπλοκ ότι θα έρθει ανάπτυξη ρίχνοντας λεφτά στην αγορά (ας περιμένουν λίγο· θα πέσουν πολλά geuros στην αγορά· τόσα που δεν θα ξέρουμε πού να τα βάλουμε) κ.ά. είναι οι συνιστώσες που συγκλίνουν σε μια συνισταμένη: εθνική, οικονομική και κοινωνική περιπέτεια.
Η κατάσταση στην Ισλανδία έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που όλο και περισσότεροι κάτοικοί της σκέφτονται να εγκαταλείψουν το νόμισμά τους. Πρώτη τους επιλογή είναι το ευρώ, αλλά εξετάζουν -για λόγους... σταθερότητας ή μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στον ευρωπαϊκό Νότο- και το καναδικό δολάριο. Δεν θα μπουν σε κάποια νομισματική ένωση· απλώς θα χρησιμοποιούν το ξένο νόμισμα έχοντας βέβαια τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτό.
Υπάρχει και ένας επιπλέον λόγος να καταφύγουν οι Ισλανδοί σε κάποιο μεγάλο νόμισμα. Η χώρα και η οικονομία τους είναι πολύ μικρή. Το νόμισμά τους μπορεί να χειραγωγηθεί στις αγορές πολύ εύκολα, ακόμη και από μικρούς κερδοσκόπους. Οπως δήλωσε στην ίδια εκπομπή ο νομπελίστας οικονομολόγος Ρόμπερτ Μάντελ «είναι διαφορετικές οι επιπτώσεις όταν μπαίνει ένας καρχαρίας σε μια μικρή λιμνούλα, και άλλες όταν μπαίνει σε μια μεγάλη».

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Τι σημαίνει η Νέα Δραχμή;



Toυ Μιχαλη Νικολετου* 

​​Το τελευταίο καιρό ακούμε συνέχεια για τη δραχμή, θα ήταν καλό λοιπόν να δούμε αναλυτικά τι σημαίνει αυτό. Οι πολιτικοί το μόνο που κάνουν είναι να κινδυνολογούν (που στην προκειμένη περίπτωση είναι και το σωστό να κάνουν), ενώ θα έπρεπε να εξηγήσουν αναλυτικά τι σημαίνει για την Ελλάδα η έξοδος από το ευρώ. Κινδυνολογώντας, χωρίς να εξηγούν τις πραγματικές επιπτώσεις, το μόνο που καταφέρνουν είναι να δημιουργούν τη πεποίθηση ότι αυτό γίνεται καθαρά και μόνο για εκλογικούς και όχι για πραγματικούς λόγους. Θα ήθελα λοιπόν να εξηγήσω όσο πιο απλά γίνεται και με όσο λιγότερους οικονομικούς και τεχνοκρατικούς όρους του τι θα συμβεί αν η Ελλάδα αποφασίσει να πάει στη δραχμή έτσι ώστε να είναι απόλυτα κατανοητό.
Καταρχήν πριν ξεκινήσω να δούμε μερικά οικονομικά στοιχεία για την Ελλάδα. Το χρέος της Ελλάδας είναι 245 δισ. ευρώ με επιτόκιο περίπου 2,8%. (Να σημειώσουμε ότι σήμερα η Ιταλία δανείζεται με 5,6% και η Ισπανία με 6,1%). Το πρωτογενές έλλειμμα (δηλαδή τα έσοδα του κράτους – έξοδα του κράτους) της Ελλάδας είναι 4,5 δισ. ευρώ τον χρόνο (σύμφωνα πάντα με τα σημερινά δεδομένα) και το εμπορικό έλλειμμα (δηλαδή εξαγωγές – εισαγωγές) είναι 12,4 δισ. ευρώ (δηλαδή εισάγουμε 12,5 δισ. παραπάνω από αυτά που εξάγουμε).
Τώρα ας υποθέσουμε ότι αύριο πάμε στη δραχμή. Με το που δημιουργηθεί η δραχμή θα αρχίσει να υποτιμάται στην ελεύθερη αγορά. Ενώ η αρχική ισοτιμία θα είναι 1-1 με το ευρώ μετά από λίγα λεπτά θα είναι στο 50% της αξίας του (και αυτό είναι αισιόδοξο απλά το βάζω για να δούμε τις συνέπειες). H ισοτιμία δεν θα είναι σταθερή και οι βίαιες διακυμάνσεις θα αναγκάσουν την Ελλάδα να την κλειδώσει (σε σχέση με κάποιο δυνατό νόμισμα, λογικά το ευρώ αν και αυτό δεν είναι απαραίτητο) στα καινούργια επίπεδα (έστω ότι το κάνει 50% χαμηλότερα). Δυστυχώς όμως αυτό δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια καθώς το κράτος προκειμένου να καλύπτει τις ανάγκες του (κυρίως λόγω του ελλείμματος που είναι 4,5 δισ.) θα τυπώνει δραχμές και αναγκαστικά (κάποια στιγμή) θα αφήσει την ισοτιμία ελεύθερη.
Εφόσον το χρέος είναι σε ευρώ, με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, το χρέος θα διπλασιαστεί σε σχέση με τη καινούργια δραχμή. Αρα η Ελλάδα θα έχει δύο επιλογές ή να συνεχίσει να πληρώνει το χρέος της (πράγμα που φαίνεται αδύνατο) ή να προβεί σε μονομερή διαγραφή του. Αν / Οταν προβεί στη διαγραφή του, η Ελλάδα θα αποκοπεί από όλα τα διεθνή χρεοπιστωτικά μέσα και πλέον δεν θα μπορεί ούτε να δανειστεί ούτε να κάνει εύκολα συναλλαγές με το εξωτερικό, καθώς κανείς δεν θα δέχεται τη δραχμή σαν νόμισμα πληρωμών. Θα ήθελα να σημειώσω εδώ ότι ιστορικά οι μόνες τρεις χώρες που δεν έχουν πληρώσει το χρέος τους στο ΔΝΤ είναι η Σομαλία, το Σουδάν και η Ζιμπάμπουε.
Με το που η Ελλάδα πάει στη δραχμή, οι τράπεζες αυτομάτως θα κρατικοποιηθούν το οποίο θα έχει σαν συνέπεια τη φραγή κεφαλαίων. Δηλαδή, για να μη φύγουν τα χρήματα στο εξωτερικό, στη τσέπη μας, στο σεντούκι, στο σπίτι, οι τράπεζες θα βάλουν φραγή ώστε ο κόσμος να μπορεί να τραβήξει μέχρι ένα ορισμένο ποσό την ημέρα. Ο λόγος που θα το κάνουν αυτό οι τράπεζες είναι για να επιβιώσουν, διότι αν όλοι τραβήξουν τα χρήματά τους τότε όλες οι τράπεζες θα πτωχεύσουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Στην ερώτηση αν οι καταθέσεις θα γυρίσουν σε δραχμές υπάρχουν δύο επιλογές. Αν οι καταθέσεις γυρίσουν σε δραχμές τότε και τα δάνεια προς τις τράπεζες θα πρέπει να γυρίσουν σε δραχμές και αντιστρόφως αν οι καταθέσεις μείνουν σε ευρώ τότε και τα δάνεια προς τις τράπεζες θα μείνουν σε ευρώ. Δυστυχώς το να μείνουν οι καταθέσεις σε ευρώ και τα δάνεια σε δραχμές δεν είναι εφικτό.
Στη συνέχεια η Ελλάδα προκειμένου να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα που είναι 4,5 δισ. (σημερινά ευρώ) θα πρέπει να τυπώσει δραχμές, με συνέπεια την περαιτέρω μείωση της αξίας της δραχμής και τη δημιουργία υψηλού πληθωρισμού. Αυτό εκτός από το να μειώνει την αγοραστική δύναμη της δραχμής (λόγω πληθωρισμού) θα έχει και σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν τα επιτόκια σε επίπεδα του 20% όπως είχαμε τη δεκαετία του 80, με τη μόνη διαφορά ότι θα πάρει πάρα πολύ χρόνο για να μάθει η αγορά να λειτουργεί σε αυτά τα επίπεδα.
Οσον αφορά το εμπορικό έλλειμμα, η Ελλάδα θα σταματήσει να εισάγει, καθώς η υποτίμηση της δραχμής θα κάνει τα εισαγόμενα προϊόντα πάρα πολύ ακριβά. Αυτό θα δημιουργήσει ένα βραχυπρόθεσμο πρόβλημα στα τρόφιμα που λογικά θα καλυφτεί από την τοπική παραγωγή. Η μεγαλύτερη ανησυχία όμως θα στραφεί προς την έλλειψη πετρελαίου και φαρμάκων που ούτε μπορούμε να παράγουμε αλλά ούτε και θα έχουμε τη δυνατότητα να εισάγουμε.
Αυτές είναι οι πρώτες και γρήγορες συνέπειες του να πάει η Ελλάδα στη δραχμή. Στη συνέχεια θα χαθούν περαιτέρω θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και είναι αρκετά πιθανό να υπάρξει κοινωνική εξέγερση, καθώς ο κόσμος για καθαρά λόγους επιβίωσης θα αναγκαστεί να προβεί στη βία.
Στον αντίποδα αυτών των γεγονότων υπάρχουν κάποιοι που θα υποστηρίξουν ότι η Ελλάδα θα γίνει πιο ανταγωνιστική και ότι τα θετικά της δραχμής θα βοηθήσουν την Ελλάδα να βγει από την κρίση πιο γρήγορα. Η αλήθεια είναι ότι λόγω της δραχμής η Ελλάδα θα γίνει πιο ανταγωνιστική αλλά ποιο θα είναι το σημείο εκκίνησης; Ο βασικός μισθός των 580 ευρώ θα φαίνεται σαν οπτασία, γιατί πλέον ο Ελληνας θα παίρνει το ισόποσο σε δραχμές το οποίο θα έχει μειωθεί κατά 50% (δηλαδή 580 δραχμές που θα ισοδυναμούν πλέον με 290 ευρώ) λόγω της υποτίμησης (αν προσθέσουμε και τον πληθωρισμό η αγοραστική δύναμη μειώνεται περαιτέρω). Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα πιέζεται να κάνει μια εσωτερική υποτίμηση η οποία είναι βάρβαρη για τον ελληνικό λαό αλλά δυστυχώς η εναλλακτική της δραχμής θα είναι πολύ πιο βάρβαρη και με αβέβαια αποτελέσματα. Τα διαρθρωτικά λοιπόν μέτρα τα οποία καλείται σήμερα να κάνει η χώρα θα είναι πάλι τα ίδια αλλά κάτω από πολύ πιο δυσμενείς συνθήκες και χωρίς καμιά πολυτέλεια χρόνου υλοποίησης.
Ενα άλλο επιχείρημα είναι ότι η Ελλάδα θα μπορεί να εξάγει, αλλά τι έχουμε να εξάγουμε; Η βιομηχανία μας είναι πολύ μικρή για να μπορεί να στηρίξει την Ελλάδα (μέχρι να τη δημιουργήσουμε θα πάρει τουλάχιστον 2 χρόνια). Οσοι πιστεύουν ότι ο τουρισμός θα βοηθήσει, απλά θα τους παρέπεμπα να δουν τι έγινε στην Αίγυπτο πέρσι που ο τουρισμός έπεσε 40% λόγω των πολιτικών αναταράξεων. Ο λόγος που ο τουρισμός είναι φέτος σε χειρότερα επίπεδα από πέρσι δεν είναι λόγω τιμών, είναι λόγω του ότι ο κόσμος φοβάται να έρθει στην Ελλάδα με αυτά που συμβαίνουν και βλέπει στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Αν πάμε λοιπόν στη δραχμή, οι κοινωνικές αναταράξεις θα αυξηθούν και τα έσοδα από τον τουρισμό θα μειωθούν περαιτέρω. Ο μόνος τομέας που θα επωφεληθεί σε περίπτωση που η Ελλάδα πάει στη δραχμή είναι ο αγροτικός που δεν είναι αρκετά μεγάλος για να στηρίξει την ελληνική οικονομία.
Τέλος, όσον αφορά το κομμάτι των επενδύσεων, είναι προφανές ότι το κράτος δεν θα έχει χρήματα να χρηματοδοτήσει νέες επενδύσεις και άρα οι επενδύσεις θα πρέπει να έρθουν από το εξωτερικό. Για να γίνει μια ξένη επένδυση προϋποθέτει 5 πράγματα:
α) Ανταγωνιστικό κόστος εργασίας (δηλαδή πόσο κοστίζεις σε σχέση με το τι παράγεις).
β) Σταθερή, χαμηλή και ξεκάθαρη φορολογία (π.χ. η Βουλγαρία έχει φόρο 10%).
γ) Μια οργανωμένη δομή της οικονομίας με ξεκάθαρες διαδικασίες λειτουργίας.
δ) Σταθερή πολιτική κατάσταση και σταθερό θεσμικό πλαίσιο ώστε ο επενδυτής να μπορεί να προγραμματίσει την επένδυσή του τα επόμενα 10 χρόνια.
ε) Ενα νόμισμα το οποίο να μην έχει τεράστιες διακυμάνσεις ώστε και πάλι να μπορεί να προγραμματίσει ο ξένος επενδυτής την επένδυσή του.
Είναι προφανές λοιπόν, ότι με τη δραχμή μόνο η πρώτη προϋπόθεση θα καλύπτεται, οι υπόλοιπες τέσσερις θα πάρουν πολύ χρόνο και δεν εξαρτώνται από το αν θα είμαστε στη δραχμή ή όχι. Με την άρνησή μας βεβαία να αλλάξουμε τις άλλες τέσσερις προϋποθέσεις, θα αναγκαστούμε μόνοι μας να προβούμε στην έξοδο από το ευρώ, καθώς η δραχμή θα διαφαίνεται σαν η μόνη λύση σωτηρίας η οποία από μόνη της θα φέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.
Το μνημόνιο έχει προφανώς πολλά λάθη γιατί δεν εστιάζει καθόλου την προσοχή του στην ανάπτυξη και η περίοδος προσαρμογής του είναι πάρα πολύ σύντομη, με αποτέλεσμα να δημιουργεί πάρα πολλές ανισορροπίες τις οποίες η κοινωνία δεν μπορεί να απορροφήσει. Το επιτόκιο του χρέους είναι το χαμηλότερο δυνατό και η αποπληρωμή του (του μεγαλύτερου μέρους) ξεκινάει μετά το 2020 οπότε το να μπούμε στο δίλημμα ότι με τη δραχμή θα λύσουμε τα προβλήματα της χώρας και θα αποφύγουμε τις μεταρρυθμίσεις νομίζω είναι τεράστιο σφάλμα το οποίο εγκυμονεί κινδύνους που σήμερα δεν μπορούμε καν να φανταστούμε. Με τη δραχμή το μόνο που θα κάνουμε είναι να ανοίξουμε το κουτί της Πανδώρας το οποίο σύμφωνα με τον μύθο, το μόνο που έμεινε μέσα όταν το έκλεισε τρομαγμένη η Πανδώρα ήταν η Ελπίδα. Οπότε στο ερώτημα αν αξίζει να αποφύγουμε τη δραχμή πάση θυσία, νομίζω η απάντηση είναι εύκολη.

*O κ. Μιχάλης Νικολέτος είναι ανώτερο στέλεχος Hedge Fund

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_27/05/2012_483669