MENU
Κυριακή 7 Μαΐου 2017
7 Μαΐου 1832 : Η Ελλάδα αναγνωρίζεται επίσημα ως ανεξάρτητο κράτος
Σαν σήμερα υπογράφτηκε στο Λονδίνο, συνθήκη μεταξύ των προστάτιδων Δυνάμεων Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας και Βαυαρίας.
Η συνθήκη προέβλεπε την εκλογή του Όθωνα - του δευτερότοκου γιου του βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου - ως βασιλιά της Ελλάδας.
Με τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης (ή του Καλεντέρ Κιοσκ) τον Ιούλιο του 1832, η Οθωμανική Αυτοκρατορία αναγνώρισε την ανεξαρτησία του ελληνικού κράτους, ενώ με διακοινώσεις στις 14 και 26 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, αποδέχτηκε τα διευρυμένα σύνορα της γραμμής Παγασητικού-Αμβρακικού.
Ο Όθωνας και το Δάνειο
Το Δάνειο των 60 εκατομμυρίων δραχμών, το οποίο οι τρεις Προστάτιδες Δυνάμεις αρνήθηκαν στον Καποδίστρια, το προσέφεραν στον πρίγκιπα Λεοπόλδο, μετά την επιλογή του ως πρώτου βασιλιά του νεοσύστατου Βασιλείου της Ελλάδας. Η παροχή του Δανείου εγκρίθηκε από το Συνέδριο του Λονδίνου το Φεβρουάριο του 1830 με τον όρο ότι αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τα έξοδα της συντήρησης του στρατού, όπου κυρίαρχος θα είχε στην υπηρεσία του. Ο Λεοπόλδος διαφώνησε με τους όρους χρήσης του δανείου και ζήτησε τη διερεύνηση προς τις γενικές ανάγκες του ελληνικού κράτους.
Η πρόταση του έγινε δεκτή και με το πρωτόκολλο της 7ης Μαΐου 1830 ορίστηκε ότι το δάνειο θα ήταν 60 εκατομμύρια. Τελικά ο Λεοπόλδος δεν έγινε ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας. Παραιτήθηκε στις 21 Μαΐου του 1830 διότι απορρίφθηκε η πρόταση του να συμπεριληφθεί και η Κρήτη στα όρια του νέου ελληνικού κράτους. Το στέμμα δόθηκε (13 Φεβρουαρίου 1832) στον ανήλικο Βαυαρό Όθωνα. Μεταξύ των τριών Δυνάμεων και της Βαυαρίας υπογράφτηκε συνθήκη (7 Μαΐου 1832) με την οποία οριζόταν ότι το δάνειο θα παραχωρούνταν σε τρεις ισόποσες δόσεις, ανάλογα με τις ανάγκες της χώρας, και ότι η Ελλάδα όφειλε να πληρώνει τους τόκους και τα χρεολύσια από τα δικά της έσοδα.
Για τη διασφάλιση της εξυπηρέτησης του δανείου στο άρθρο 12 οριζόταν ότι πριν από κάθε άλλη υποχρέωση από τα δημόσια έσοδα θα προηγούνταν η εξόφληση των τόκων και των τοκοχρεολυσίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στο βιβλίο του Ρωμαίου Γ. το δάνειο πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι (Μάιος 1833) με τους αδερφούς Ρότσιλντ. Ο τόκος ορίστηκε σε 5% και το χρεολύσιο στο 1%. Χρόνος απόσβεσης ορίστηκαν τα 36 χρόνια. Οι τραπεζίτες αγόρασαν το δάνειο στο 94% και προμήθεια 2%. Οι δύο πρώτες δόσεις, 40 εκατομμύρια εκδόθηκαν σχετικά γρήγορα. Στην καταβολή της τρίτης δόσης των 20 εκατομμυρίων υπήρξε εμπλοκή με τη Ρωσία. Ζήτησε το ποσό της τρίτης δόσης να δεσμευτεί για τους τόκους και τα χρεολύσια των 40 εκατομμυρίων αλλά τελικά υποχώρησε. Το ονομαστικό ποσό του δανείου σε δραχμές ήταν 63.924.559.
Από αυτό αφαιρέθηκαν : 3.835.473 δρχ. το 6% με βάση την συμφωνία, 1.186.288 δρχ. το 3,37% προεξόφληση του κεφαλαίου και 1.964.252 δρχ. άλλα έξοδα. Από τα στοιχεία καταλαβαίνουμε ότι έμεινε στην Ελλάδα το ποσό των 56.924.546 δρχ. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 1843 απορροφήθηκαν για τόκους και χρεολύσια ακόμα 33.080.795 δρχ. Το τελικό ποσό έμεινε για την Ελλάδα ήταν 23.867.751 δρχ. Από αυτά δόθηκαν 12.531.174 δρχ. στην Τουρκία για την εξαγορά της Φθιώτιδας. Τα 9.098.017 δρχ. που τελικά απόμειναν σπαταλήθηκαν από την αντιβασιλεία του Όθωνα.
Οι σπατάλες της αντιβασιλείας
Οι σπατάλες ατελείωτες για τον Όθωνα. Μόνο για τον έναν χρόνο παραμονής του κόστισε 4.748.000 δρχ. Υπήρξε όμως και συνέχεια. Το συνολικό κόστος μέχρι τη μεταπολίτευση του 1843 έφτασε τα 19.000.000 δρχ. Το 1842 ο προϋπολογισμός έκλεισε με έλλειμμα 3.000.000 δρχ., γεγονός που αναγκαστικά οδηγούσε σε αναστολή πληρωμών. Οι Προστάτιδες Δυνάμεις αποφάσισαν να παρέμβουν.
Το Συνέδριο του Λονδίνου εξέτασε τα οικονομικά της Ελλάδας και επέβαλλε ετήσια μείωση των δαπανών του προϋπολογισμού κατά 3.742.000 δρχ., καθώς και παραχώρηση των εισπράξεων του Τελωνείου Σύρου, το οποίο ήταν από τα πλουσιότερα, για την εξυπηρέτηση του Δανείου. Ο Όθωνας αποδέχτηκε το σχετικό πρωτόκολλο, αλλά δεν πρόλαβε να το εφαρμόσει. Στις 3 Σεπτεμβρίου του 1843, η "συνταγματική επανάσταση" ανέστειλε την εξυπηρέτηση του δανείου. Ήταν η δεύτερη χρεοκοπία της Ελλάδας.
Ο Διεθνής έλεγχος και η τότε "τρόικα"
Μετά το τέλος του Κριμαϊκού Πολέμου (1856), οι Προστάτιδες Δυνάμεις απέστειλαν στην Ελλάδα τριμελή επιτροπή για να ερευνήσει τα οικονομικά και να επιβάλλει όρους για την εξυπηρέτηση του δανείου. Η επιτροπή έκρινε ότι η Ελλάδα είχε μια καλή διοίκηση και μπορούσε τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Έτσι πρότειναν να ορισθεί ελάχιστος όρος συνεισφοράς σε 900.000 φράγκα βλέποντας την αύξηση των εσόδων.
Η λύση αυτή έγινε δεκτή από την ελληνική κυβέρνηση με την υποχρέωση ότι στην εξυπηρέτηση δανείου θα δεσμευόταν και το 1/3 των εισπράξεων του Τελωνείου της Σύρου. Ανάλογη δέσμευση είχε γίνει και για τα δάνεια της Ανεξαρτησίας, τα οποία είχαν εξοφληθεί. Αυτό ήταν το τέλος των διαπραγματεύσεων που κράτησαν 22 χρόνια. Το 1/3 θα προοριζόταν για την προίκα του νέου βασιλιά Γεωργίου Α’.
ΠΗΓΗ thesecretrealtruth.blogspot.com
Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/ethnika/story/442387/7-maioy-1832--i-ellada-anagnorizetai-episima-os-anexartito-kratos#ixzz4gPLJMjje
Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ
του Νίκου Οικονόμου
O Ιβαν Σαββίδης έκανε δηλώσεις τέρμα η ηγεμονία του Ολυμπιακού. Έχει απόλυτο δίκιο χρειάστηκε να πάρουν τον ΟΠΑΠ όπου μέσω αυτού δίνοντας χορηγίες προς τις ομάδες άρχισαν να τις να ελέγχουν . Δεν είναι τυχαία η επίθεση ψεύδους από τον Πλατανιά προς τον Ολυμπιακό.
Την Β' εθνική την ελέγχει πλήρως ο Μελισαννίδης . Καθόλου τυχαία δεν είναι η σφαγή του Αρη όπως επίσης και η άνοδος των δυο δορυφόρων Λαμία και Απόλλωνας, ομάδες που τις ελέγχει ο Μελισαννίδης. Ο Σαββίδης ελέγχει τις ποδοσφαιρικές ενώσεις της Βορείου Ελλάδος. Η Κέρκυρα ανέβηκε στο άρμα της εξυγίανσης, ο Πανόπουλος της Ξάνθης είναι πάντα με τους ισχυρούς, ο Κωστούλας του Παναιτωλικού είναι ο άγνωστος Χ. Η Λάρισα λόγω Κούγια είναι πρώτη υποψήφια για υποβιβασμό στην περίοδο 2017-18 μαζί με τον Ηρακλή των οικονομικών προβλημάτων. Στο στόχαστρο βρίσκεται ο Αστέρας Τρίπολης δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τον Σπανό. Η κόντρα του Σπανού με τον Μελισαννίδη είναι από την εποχή που ήταν παράγοντες στον Ιωνικό Νικαίας, αλλά οι πληροφορίες μου λένε ότι τα βρήκανε δεν ήταν τυχαία η αντίδραση του Σπανού στο ματς του Ατρομητού με τον Ολυμπιακό στο Περιστέρι όταν έπιασε από τον λαιμό τον επόπτη.
Επιπλέον ο Μπέος με τον Μητρόπουλο έχουν θέση τις υπηρεσίες τους στον Ιβάν Σαββίδη. Το γήπεδο του Βόλου που διεξήχθει ο τελικός είχε την δική του συμβολική σημασία....
Επειδή το 2017-18 πέφτουν τέσσερις στην ουρά θα γίνει μάχη.
Επόμενη ομάδα που θα ανέβει στην Α΄ Εθνική είναι η Παναχαϊκή του Κατσουράνη του νέου τιμητή της εξυγίανσης.
Αν ο Σαββίδης πάρει τον Πήγασο τότε στήνεται η μεγαλύτερη διαπλοκή όλων των εποχών στο ελληνικό πρωτάθλημα με επεκτάσεις και στην ελληνική πολιτική σκηνή. Με σύνθημα την εξυγίανση (την είδαμε) του ποδοσφαίρου θα στηθεί μηχανισμός πολιτικής προστασίας και στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως αποδεικνύεται δεν ήταν θέμα να διαλυθεί η αυτοκρατορία του Ολυμπιακού ή κατά άλλους ο μηχανισμός του Ολυμπιακού στο ποδόσφαιρο αλλά το πως θα γίνουμε χαλίφης στην θέση του χαλίφη.
Ως Ολυμπιακός χαίρομαι που πήραμε το πρωτάθλημα χωρίς την εύνοια της διαιτησίας και με την χειρότερη ομάδα όλων των εποχών.
Ήθελα να κερδίζω πρωταθλήματα και παιχνίδια έχοντας κόντρα την διαιτησία. Δεν χάρηκα το ποτέ το κύπελλο που πήραμε το 2013 κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης είχα γράψει και σχετικό άρθρο τότε και δεν ήμουν ο μοναδικός τρανό παράδειγμα οι παρευρισκόμενοι φίλαθλοι του Ολυμπιακού που προτίμησαν να φύγουν παρά να δούν την απονομή κυπέλλου.
Όλα αυτά τα χρόνια υπήρχε η καραμέλα και η δικαιολογία της παράγκας του Ολυμπιακού ένα άλλοθι για να μην επενδύουν λεφτά στις ομάδες τους οι πρόεδροι .
Για ποιά εξυγίανση μιλάμε για αυτή που κάποιοι έφαγαν τα λεφτά από την ΑΕΚ την έριξαν στην Γ' Εθνική για να σβηστούν τα χρέη ώστε να την πάρουν τσάμπα το μαγαζί οι θιασώτες της εξυγίανσης; . Τώρα ο νόμος άλλαξε τα χρέη δεν διαγράφονται και αν η ΠΑΕ επιστρέψει ποτε στην Α' Εθνική πρέπει να τα εξοφλήσει. Ο χαριστικός νόμος ωφέλησε την ΑΕΚ , τον Άρη και τον ΟΦΗ
Ευχή όλων όσων αγαπούν το ποδόσφαιρο είναι να δούμε ένα πρωτάθλημα που να παίζεται στα γήπεδα και όχι στις εκάστοτε παράγκες.
Η λογική να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα δεν ωφέλησε ποτέ κανέναν αντιθέτως η λογική του να δίνω τον σπόρο από την καλή ποιότητα καλαμποκιού που έχω στον γείτονα διατηρεί την ποιότητα του δικού μου σπόρου τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα και με όποιες τεχνικές προσθέσω στην πορεία τον βελτιώνω.
Παρασκευή 5 Μαΐου 2017
ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΝΑΣ
ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΝΑΣ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ
ΑΙΓΙΝΑ 5 ΜΑΪΟΥ 2017
Επιμέλεια-Μελέτη: Νικόλαος Τρ. Οικονόμου
Πρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Δήμου Αίγινας
Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ86
Εξοικείωση με την τεχνολογία για την Τρίτη Ηλικία Διάρκεια 25 ώρες
Γνωριμία με την τοπική γαστρονομία στο Δήμο Αίγινας Διάρκεια 25 ώρες
Διαδικτυακή Επιχειρηματικότητα Προϊόντων και Υπηρεσιών με έμφαση στη αγροτική οικονομία στο Δήμο Αίγινας Διάρκεια 50 ώρες
Ανάπτυξη δράσεων εναλλακτικού
μορφών τουρισμού: προσκυνηματικός τουρισμός στο
Δήμο Αίγινας
Διάρκεια 25 ώρες
Τοπική Αυτοδιοίκηση και πολίτης:
υποχρεώσεις και δικαιώματα των κατοίκων του Δήμου Αίγινας
Διάρκεια 25 ώρες
Ανάπτυξη εθελοντισμού πολιτικής προστασίας στο Δήμο Αίγινας Διάρκεια 50 ώρες