MENU

style> #navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;} ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;} ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;} #navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;} ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;} #navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Ψηφίστηκε επί της αρχής ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος

Ψηφίστηκε στις 19/1/2011 επί της αρχής, και μετά από ορισμένες τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος.
Μεταξύ αυτών των τροποποιήσεων που συμπεριλήφθηκαν περιλαμβάνεται η αύξηση του χρόνου διάρκειας των φοροαπαλλαγών από 6 χρόνια για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις και 8 χρόνια για τις νέες, σε 8 και 10 χρόνια αντίστοιχα.
Επίσης η μείωση στο 50% του κατώτατου ύψους επενδυτικών σχεδίων «γενικής επιχειρηματικότητας» κατά κατηγορία επιχειρήσεων προκειμένου να γίνει πιο ελκυστικός για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να συμμετέχουν.
Ο κατώτατος προϋπολογισμός διαμορφώθηκε ως εξής:
  • Για τις μεγάλες επιχειρήσεις από 1 εκατ. ευρώ κατώτατη επένδυση, διαμορφώθηκε στις 500.000 ευρώ.
  • για τις μεσαίες από 500.000 ευρώ στις 250.000 ευρώ,
  • στις μικρές από 300.000 ευρώ το κατώτατο ύψος επένδυσης έγινε 150.000 ευρώ και
  • στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, από 200.000 ευρώ διαμορφώθηκε στις 100.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι οι προκηρύξεις για υποβολή σχεδίων θα γίνονται δύο φορές το χρόνο: Απρίλιο και Οκτώβριο. Επίσης με βάσει τον εν λόγω νομοσχέδιο χρησιμοποιούνται οι φοροαπαλλαγές και όχι οι επιδοτήσεις ως βασικό μέτρο ενίσχυσης, με σχέση 3 προς 1.
Τα ποσοστά ενίσχυσης κάθε επενδυτικού σχεδίου, κατά ζώνη κινήτρων, είναι τα εξής:
  • Στην Α΄ ζώνη (Νομοί Αττικής και Βοιωτίας), σε 15% για Μεγάλες επιχειρήσεις, 20% για Μεσαίες επιχειρήσεις και 25% για Μικρές και Πολύ Μικρές επιχειρήσεις.
  • Στη Β΄ ζώνη (οι Νομοί με κατά κεφαλή ΑΕΠ μεγαλύτερο από το 75% του μέσου όρου της χώρας ), σε 30% για Μεγάλες επιχειρήσεις, 35% για Μεσαίες επιχειρήσεις και 40% για Μικρές και Πολύ Μικρές επιχειρήσεις.
  • Στη Γ΄ ζώνη (οι Νομοί με κατά κεφαλή ΑΕΠ μικρότερο από το 75% του μέσου όρου της χώρας, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τα νησιά των Περιφερειών Νοτίου και Βορείου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων, καθώς και οι παραμεθόριοι Νομοί της χώρας), σε 40% για Μεγάλες επιχειρήσεις, 45% για Μεσαίες επιχειρήσεις και 50% για Μικρές και Πολύ Μικρές επιχειρήσεις.
Ειδικότερα ο νέος Επενδυτικός Νόμος προβλέπει 3 γενικές και 4 ειδικές κατηγορίες επενδυτικών σχεδίων και αντίστοιχα καθεστώτα επενδύσεων. Συγκεκριμένα τα γενικά καθεστώτα επενδύσεων, ενισχύουν ανταγωνιστικά και βιώσιμα επενδυτικά σχέδια με τεκμηριωμένες προοπτικές κερδοφορίας, στηρίζουν τις επενδύσεις στην τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία, προωθούν την περιφερειακή συνοχή και την πράσινη ανάπτυξη, και βελτιώνουν την επιχειρηματικότητα και την ποιότητα των επενδυτικών αποφάσεων.
Τα ειδικά καθεστώτα επενδύσεων, αντιμετωπίζουν ειδικότερες προκλήσεις της αναπτυξιακής διαδικασίας και αντιστοιχούν σε τομείς στους οποίους δίνεται ιδιαίτερη έμφαση. Αφορούν τη νεανική επιχειρηματικότητα, τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια, τα ολοκληρωμένα πολυετή επιχειρηματικά σχέδια για τον τεχνολογικό και οργανωτικό εκσυγχρονισμό επιχειρηματικών μονάδων και τις επενδύσεις συνέργειας και δικτύωσης (clusters).
Ανάλυση με περισσότερα στοιχεία για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο (ποιοι μπορούν να ενταχθούν, επιλέξιμες δαπάνες, κλπ.) θα κάνουμε σε επόμενο post.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου