MENU

style> #navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;} ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;} ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;} #navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;} ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;} #navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ ΑΙΓΙΝΑΣ


Η Αγία Μαρίνα είναι οικισμός της Αίγινας με αμμώδη οργανωμένη παραλία. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 277 κατοίκους. Η Αγία Μαρίνα αποτελεί παραθεριστικό οικισμό με ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και χώρους εστίασης. Μέχρι το 1960 ήταν μικρό χωριό του οποίου οι κάτοικοι ζούσαν από την κτηνοτροφία, την γεωργία και την αλιεία. Ανθρώπινη παρουσία μαρτυρείται στην ευρύτερη περιοχή και συγκεκριμένα στον κάβο της Αγίας Μαρίνας, από την 4η χιλιετία π.Χ. Το 1829 ένας αρχαιολόγος βρήκε την περιοχή καλλιεργημένη αλλά ακατοίκητη. Υπήρχαν τότε μόνο δύο σπίτια και ίχνη αρχαίων χτισμάτων. 
Το μικρό γραφικό εκκλησάκι έδωσε  το όνομα  του σε μια ολόκληρη περιοχή που έγραψε ιστορία στον τουριστικό χάρτη  της Ελλάδας  τις δεκαετίες  του '50- '60 -'70 - '80. Μονοήμερος προορισμός γαι μπάνιο αφού η αμμουδερή παραλία, η μεγαλύτερη  σε έκταση αμμουδιά  της Αίγινας έγινε γρήγορα γνωστή σε επισκέπτες και παραθεριστές. Η Αγία Μαρίνα επίνειο - τρόπον τινά - του ναού της Αφαίας ήταν το αγκυροβόλιο  για πολλές θαλαμηγούς ή μικρά κρουαζιερόπλοια και σκάφη αναψυχής  που μετέφεραν μεγάλες προσωπικότητες  που ήθελαν  να επισκεφθούν  το ναό της Αφαίας, ανάμεσα  τους η Ελίζαμπεθ Τέυλορ, η Βιρτζίνια Γουλφ, ο Άλμπερ Καμύ κ.αλ. Αξιοσημείωτο είναι πως  ένα μεγάλο μέρος από το πασίγνωστο "Μυθιστόρημα των τεσσάρων" των Βενέζη, Καραγάτση, Μυριβήλη, Τερζάκη, εκτυλίσσεται στην Αφαία και στην Αγία Μαρίνα. Κοντά στην Αγία Μαρίνα βρίσκεται ο ναός της Αφαίας , το Μοναστήρι του Αγίου Μηνά , το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου και η Μεσαιωνική Παλαιοχώρα
Η Αγία Μαρίνα είναι ένας πολύ γνωστός και αγαπημένος καλοκαιρινός τουριστικός προορισμός, όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά και για τους ξένους. Είναι περιτριγυρισμένη από καταπράσινα πευκοδάση και σε μερικά σημεία της τα πεύκα φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Η θέση της Αγίας Μαρίνας κάνει τα ξενοδοχεία της ιδανικά ως βάση, για την περιήγηση του νησιού από την νότια πλευρά.
Έχει μία μεγάλη υπέροχη αμμουδερή παραλία, άριστα οργανωμένη, με θαλάσσια σπορ, όχι με ιδιαίτερα βαθιά νερά, που έχει μήκος 500 μέτρων. Σχεδόν σε όλη την παραλία υπάρχουν ξαπλώστρες, ομπρέλες και τραπεζάκια, ενώ μπροστά στην παραλία υπάρχουν εστιατόρια, ταβέρνες και cafe-snack bar.
Η παραλία της Αγίας Μαρίνας είναι η πρώτη παραλία στην ιστορία της Αίγινας και του Αργοσαρωνικού που βραβεύτηκε το 2013 με γαλάζια σημαία.
Εκτός από αυτή την παραλία υπάρχει βόρεια της προκυμαίας μία βραχώδης ακτή, κατάλληλη για μπάνιο και υποβρύχιο ψάρεμα. Στην Αγία Μαρίνα υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα, γραφικές παραθαλάσσιες ταβέρνες, καφενεία, bar, club και καταστήματα λαϊκής τέχνης.
Τους καλοκαιρινούς μήνες ο δρόμος που διασχίζει την Αγία Μαρίνα σφίζει από ζωή, έχοντας αριστερά και δεξιά του όλα σχεδόν τα μαγαζιά της περιοχής. Στην παραλία του οικισμού υπάρχει η Εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, που γιορτάζει στις 17 Ιουλίου.
   Παρόλα αυτά  η εκκλησούλα στέκει λευκή, περήφανη και ενδιαφέρουσα  στην ακροθαλασσιά του κόλπου προσμένοντας κάθε χρόνο την 17η Ιουλίου για να πανηγυρίσει.
Η Αγία Μαρίνα συνδέεται απευθείας με το λιμάνι του Πειραιά και παράλληλα έχει τακτική συγκοινωνία με την πόλη της Αίγινας με λεωφορείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου