Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016
Πώς η καινοτομία οδήγησε την Ολλανδία στην κορυφή
του Νίκου Λάππα,
Η Ολλανδία, μία μεσαίου μεγέθους χώρα, που διαθέτει δέκα φορές λιγότερους αγρότες και 2 ½ φορές λιγότερη αγροτική γη από ό,τι η Ελλάδα, αποτελεί τον πρώτο εξαγωγέα τροφίμων της Ε.Ε. και τον δεύτερο του πλανήτη. Αυτό το επίτευγμα οφείλεται στον ιδιαίτερα υψηλό βαθμό καινοτομίας που διαπνέει ολόκληρη την αγροδιατροφική αλυσίδα αλλά και τις δημόσιες αρχές της χώρας. Η κυβέρνηση της Ολλανδίας ανέθεσε στον ΟΟΣΑ να αξιολογήσει τις επιδόσεις του αγροδιατροφικού τομέα. Η αξιολόγηση αυτή γίνεται στα πλαίσια τακτικών αξιολογήσεων του Οργανισμού για την καινοτομία, την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα των χωρών που είναι μέλη του.
Η Έκθεση αξιολόγησης, καταρχήν παρουσιάζει τις προοπτικές ανάπτυξης του αγροτικού τομέα. Ακολουθεί η αποτίμηση των πολιτικών που καθορίζουν τα κίνητρα καινοτομίας, δηλαδή οικονομική σταθερότητα, διακυβέρνηση και εμπιστοσύνη στους θεσμούς. Ιδιαίτερη παρουσίαση γίνεται στο φιλικό και προβλέψιμο για επενδύσεις περιβάλλον και τη συμβολή της κυβέρνησης και των δημόσιων υπηρεσιών. Τέλος, αναλύονται οι ακολουθούμενες αγροτικές πολιτικές και η λειτουργία του συστήματος αγροτικής καινοτομίας.
Σε ό,τι αφορά το σύστημα καινοτομίας, προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι από το έτος 2011 οι δημόσιοι πόροι για έρευνα και ανάπτυξη επικεντρώνονται αποκλειστικά στους εννέα πιο εξαγωγικούς κλάδους της οικονομίας, δύο εκ των οποίων αφορούν την αγροδιατροφή και τα κηπευτικά – πολλαπλασιαστικό υλικό. Η συγκέντρωση δημόσιων πόρων και η ένταξη όλων των πανεπιστημίων και ιδρυμάτων αγροτικής καινοτομίας σε ένα ενιαίο δίκτυο με κοινό συντονισμό, πολλαπλασιάζει τα αποτελέσματα. Τέλος, αξίζει να τονιστεί ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα η ολλανδική γεωργία στηρίχθηκε στην ουσιαστική διασύνδεση έρευνας – εκπαίδευσης – παραγωγής.
http://www.ypaithros.gr/
Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016
Μην ξαναπετάξετε το νερό από το βρασμένο ρύζι!Πιείτε ενα ποτήρι από αυτό & θα εκπλαγείτε!
Είναι σίγουρο ότι πολλοί από εμάς δεν πίνουν το νερό από το βρασμένο ρύζι. Αυτό ίσως να συμβαίνει επειδή δεν γνωρίζουμε τα οφέλη που προσδίδει στην υγεία μας, με αποτέλεσμα να το αφαιρούμε και να το πετάμε αντί να το πίνουμε.
Πώς να το προετοιμάσετε:
Είναι πραγματικά απλό, το μόνο που χρειάζεστε είναι ρύζι, καθαρό νερό και ένα δοχείο.
Βράζουμε το ρύζι, εφόσον έχει μαγειρευτεί, στραγγίστε σε ένα άλλο δοχείο, χωρίς να αφήσετε οποιαδήποτε υπόλειμμα ρυζιού στο νερό.
Το νερό του ρυζιού είναι τώρα έτοιμο για κατανάλωση.
Το νερό από ρύζι είναι ευεργετικό για σας διότι:
Είναι μια μεγάλη πηγή ενέργειας:
Εξαιτίας των πλούσιων υδατανθράκων που διαθέτει, επιφέρει περισσότερη ενέργεια στο σώμα. Προκειμένου για τον ανθρώπινο οργανισμό να έχει την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται ημερησίως σε υδατάνθρακες, ένα ποτήρι του νερού από ρύζι, θα τονώσει σημαντικά την ενέργειά στο ξεκίνημα της ημέρας σας.
Αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα:
Το νερό αυτό είναι γεμάτο με φυτικές ίνες και αυξάνει το μεταβολισμό, πράγμα που καθιστά ευκολότερο για το πεπτικό σύστημα να λειτουργήσει. Αυτό συμβαίνει επίσης διότι το άμυλο μπορεί να παρακινήσει την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων στο σώμα.
Αποτρέπει την αφυδάτωση:
Το καλοκαίρι τα σώματά μας χάνουν πολύ νερό λόγω εφίδρωσης, το νερό από ρύζι θα σας βοηθήσει πολύ να αποτρέψετε την αφυδάτωση.
Πρόληψη ιογενών λοιμώξεων
Άτομα που χρησιμοποιούν το νερό από ρύζι,το χρησιμοποιούν συνήθως σε περίπτωση πυρετού καθώς αποτρέπει την απώλεια νερού από τον οργανισμό. Επίσης, αποκαθιστά την απώλεια ιχνοστοιχείων και βιταμινών και επιταχύνει τη διαδικασία ανάρρωσης.
Μπορεί να θεραπεύσει τη διάρροια:
Το νερό από βρασμένο ρύζι φαίνεται να είναι μια καταπληκτική λύση, που έχετε διαθέσιμη στο σπίτι, όσον αφορά τη θεραπεία διάρροιας τόσο στους ενήλικες,όσο και στα παιδιά. Τα νεογνά είναι περισσότερο επιρρεπή σε λοιμώξεις και ασθένειες σαν τη διάρροια και πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα, διότι μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αφυδάτωση. Μια έρευνα αποκάλυψε πως το νερό απο ρύζι ωθούσε σε μεγάλο βαθμό τον έλεγχο της ροής και συχνότητας των κένωσεων του εντέρου στα βρέφη.
Προλαμβάνει τον καρκίνο:
Αν πίνετε αυτό το νερό από ρύζι κάθε μέρα μειώνετε τις πιθανότητές του να γίνετε θύματα του καρκίνου.
Αποτρέπει το Αλτσχάιμερ
Δεν υπάρχει ακόμη εμφανής εξήγηση το πώς λειτουργεί αυτό, ωστόσο πηγές αναφέρουν πώς το νερό από ρύζι μπορεί να σας προστατέψει από το Aλτχάιμερ. Ίσως είναι καλύτερα λοιπόν, να αρχίσετε να το πίνετε προληπτικά πριν τα συμπτώματα εμφανιστούν.
Προστατεύει από τον ήλιο
Το νερό από ρύζι περιέχει μια ουσία που ονομάζεται ορυζανόλη, η οποία αντιστέκεται τις UV ακτίνες του ηλίου. Επομένως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το νερό αυτό για να σας παρέχει κάποια κάλυψη από τη θερμότητα.
Δέρμα – Πόροι:
Απλά απολαύστε ένα καθαρό πανί στο νερό από ρύζι και σκουπίστε το δέρμα σας πάνω από όλα. Το νερό από το ρύζι θα εργαστεί για να ενισχύσει και τον τόνο του δέρματος σας, αφαιρώντας τις ακαθαρσίες και αφήνοντάς το απαλό και αναζωογονημένο.
Μάσκα μαλλιών:
Θέλετε να δώσετε στα μαλλιά σας μια ώθηση και λάμψη; Απλά ρίξτε το ρυζόνερο στα μαλλιά σας και τρίψτε στο τριχωτό της κεφαλής σας. Τυλίξτε τα μαλλιά σας και αφήστε το να είναι για περίπου 20 λεπτά. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το σαμπουάν σας ως συνήθως.
Ακμή – Θεραπεία:
Χρησιμοποιήστε ένα κομμάτι βαμβάκι για να ταμπονάρετε το ρυζόνερο στα σημεία με ακμή. Με αυτόν τον τρόπο και με συχνή χρήση θα μειωθεί σταδιακά η ερυθρότητα.
Επιμέλεια/Μετάφραση: AdRianna Gkika για τα proionta-tis-fisis.com
http://www.healingeffect.gr/2016/01/blog-post_104.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook&m=1
Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016
Θεωρίες παιγνίων για το προσφυγικό με «προτάσεις» για το ελληνικό χρέος. Η αποτυχία του Βερολίνου και οι αντι-ευρωπαϊκές λύσεις
Κατερίνα Πρίφτη
Είναι «το ελληνικό χρέος το κλειδί για την προσφυγική κρίση» όπως υποστηρίζει κεντρικός αρθρογράφος των Financial Times ή μήπως «η Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση πανικού»; Η «πρόταση» που διατυπώνεται από τον Gideon Rachman, ειδικό επί διπλωματικών θεμάτων, προβάλλει ως λύση, ένα...παζάρι: την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από το παντοδύναμο Βερολίνο με αντάλλαγμα την...φιλοξενία σε στρατόπεδα των προσφύγων που φτάνουν στα νησιά μας δραπετεύοντας από χώρες της εμπόλεμης Μέσης Ανατολής.
Ουσιαστικά τα προβλήματα του ευρώ και της προσφυγικής κρίσης υποβαθμίζονται σε μια αναμέτρηση δύο κρατών αδιαφορώντας για την ΕΕ των 28 ή των 19 κρατών της Ευρωζώνης, το Βερολίνο αναδεικνύεται στη «δύναμη» που μετρά και αποφασίζει να «κόψει» από το ελληνικό χρέος για να μπορέσει να δραπετεύσει η Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ από μια «πολιτική για το προσφυγικό» που δεν βγαίνει. Και, όπως φαίνεται υπάρχουν δυνάμεις που οδηγούν την Ελλάδα- εσκεμμένα ή από λανθασμένες εκτιμήσεις- σε απομόνωση και καλλιεργούν ως διέξοδο την εθελούσια αλλά έναντι ανταλλάγματος αποδοχής «εγκλωβισμού» των προσφύγων σε νησιωτικά στρατόπεδα. Με όποιο, προφανώς κόστος για την κοινοτική εταίρο Ελλάδα και την ίδια την Ένωση, πολύ περισσότερο τις εκατοντάδες χιλιάδες ψυχές που συνθέτουν αυτό που ονομάζουμε σήμερα ως την μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σε αυτή την παρτίδα σκάκι, το πρόβλημα του ελληνικού χρέους και η διακαής εκπεφρασμένη επιθυμία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για ελάφρυνση, «επιτρέπει» αυθαίρετα σε ευρωπαϊκούς κύκλους να συνδέσουν αυτή την αναγκαιότητα- που παραδέχεται και το ίδιο το ΔΝΤ- με ένα «κάλπικο» ενδιαφέρον για το επιπρόσθετο βάρος που σηκώνει η χώρα από το προσφυγικό. Τώρα που το παζάρι με την Τουρκία ναυαγεί ξεκινά ένα νέο: μείωση του χρέους και χρηματική βοήθεια για να μην φτάσουν ποτέ οι πρόσφυγες στο ευρωπαϊκό βορρά.
Τι προτείνεται, τι «μπερδεύεται» και τι αποσιωπάται
Το άρθρο ξεκινά από την «διαπίστωση» πως η Ελλάδα και η Γερμανία είναι οι πρωταγωνιστές των δύο μεγάλων κρίσεων που δοκιμάζουν την Ευρώπη: την κρίση του ευρώ και την προσφυγική κρίση. Κατά τον αρθρογράφο, τα δύο αυτά προβλήματα αλλά και η λύση τους έχουν τη ρίζα τους μόνο στην αναμέτρηση των δύο κρατών – πρωταγωνιστών και η λύση υποστηρίζεται πως πρέπει να βρεθεί από μια μεταξύ τους «συναλλαγή». Και φυσικά όχι στο πλαίσιο μιας Ένωση 28 Κρατών, ή 19 στην περίπτωση της Ευρωζώνης με κοινούς κανόνες, υποχρεώσεις και δικαιώματα. Έτσι βέβαια αποσιωπώνται και όλοι οι άλλοι ουσιώδεις παράγοντες γέννησης των δύο προβλημάτων όπως η αρχιτεκτονική δομή της Ευρωζώνης, τα σφάλματα στη διαχείριση μιας διεθνούς κρίσης που έγινε ευρωπαϊκή – ή μια σειρά άλλων προβλημάτων που έχουν αναδείξει γκουρού της οικονομίας και νομπελίστες- ή ακόμη η εγγενή απροθυμία των κρατών-μελών να εξυπηρετήσουν τα κοινά συμφέροντα της ΕΕ αντί τα στενά εθνικά όπως συμβαίνει και με την οικονομική και με την προσφυγική κρίση.
Με δεδομένα λοιπόν το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας και της αποτυχίας διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης που αποτελεί μείζον πρόβλημα για το Βερολίνο, υποστηρίζει πως όλα θα μπορούσαν να λυθούν με μια οριστική διευθέτηση μεταξύ Ελλάδας-Γερμανίας: «Ήρθε η ώρα να είμαστε δημιουργικοί σχετικά με το πως θα μπορούσαν να συνδεθούν σε ένα διπλωματικό πακέτο που θα βοηθούσε στην επίλυση και των δύο... Η Ελλάδα συμφωνεί να σφραγίσει τα βόρεια σύνορα της με τη βοήθεια της ΕΕ, σταματώντας της μεταναστευτικές ροές προς την βόρεια Ευρώπη... Το σχέδιο μπορεί να μοιάζει παρατραβηγμένο. Αλλά, μέρη αυτού έχουν κάνει την εμφάνισή τους είτε δοκιμαστικά είτε από λάθος. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι γνωστό πως εξετάζουν το ενδεχόμενο οριοθέτησης της Ελλάδας με το μπλοκάρισμα των συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Μακεδονίας (σ.σ. πΓΔΜ) που είναι και η βασική οδός προς τον βορά. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, αυτό το σχέδιο “υποστηρίζεται από το Βερολίνο”».
«Σε αντάλλαγμα, η Γερμανία θα μπορούσε να συμφωνήσει σε μια γενναία διαγραφή του ελληνικού χρέους και στην παροχή άμεσης οικονομικής βοήθειας για να αντιμετωπίσει η Ελλάδα την κρίση». Βέβαια, γνωρίζουμε πως «διαγραφή» του ελληνικού χρέους δεν μπορεί να γίνει οπότε ίσως η λέξη χρησιμοποιείται για λόγους εντυπωσιασμού. Αλλά αυτή δεν είναι η μόνο ανακρίβεια στο άρθρο... Σε άλλο βέβαια σημείο, κάνει λόγο για «ελάφρυνση του χρέους», την οποία θα υποστήριζε, όπως τονίζει η Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ και θα μπορούσε να δικαιολογήσει στους «Γερμανούς φορολογούμενους» εάν υπήρχε διέξοδος το πρόβλημα της προσφυγικής κρίσης.
Συνεχίζοντας το σκεπτικό του ο κ.Rachman εξηγεί πως οι πρόσφυγες που καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά θα μπορούσαν να παραμείνουν σε αυτά και να στεγαστούν σε στρατόπεδα -ανάλογα, όπως αναφέρει, αυτών που είχαν στηθεί για εκατομμύρια εκτοπισμένους στην Ευρώπη, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Όταν δε, επέλθει ειρήνευση στις χώρες τους, θα επιστρέψουν σε αυτές. Κάτι τέτοιο βέβαια παραβιάζει μια σειρά από κανόνες διεθνούς προστασίας και Δικαίου και δυνητικά, σειρά ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για να μην ανοίξουμε καν το ηθικό σκέλος...
Σε αυτό μάλιστα συμφωνεί, όπως φαίνεται, ακόμη και ο ίδιος αλλά το προσπερνά: «Κάποιοι θα διαφωνήσουν λέγοντας πως είναι ανήθικο ή παράνομο η Ευρώπη να αλλάξει το ισχύον καθεστώς για το άσυλο». Αυτό όμως δεν σταματά τον αρθρογράφο ο οποίος επιχειρηματολογεί: «Αλλά το σύστημα έχει φτάσει σε σημείο κατάρρευσης ούτως ή άλλως και τροφοδοτεί την άνοδο του πολιτικού εξτρεμισμού εντός της ΕΕ. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αισθάνονται συμπόνια για τους πρόσφυγες, φοβούμενοι για τη ζωή τους αλλά παράλληλα ανησυχούν για την ανεξέλεγκτη μαζική μετανάστευση από τη Μ.Ανατολή». Βέβαια, ο αρθρογράφος δεν «στέκεται» στο γεγονός πως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που τροφοδοτούν αυτή την άνοδο ακραίων πολιτικών φορέων σε χώρες της ΕΕ ενώ η ατζέντα τους εξυπηρετείται από τις εκπτώσεις σε κανόνες του διεθνούς δικαίου, περιορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κοκ.
Τέλος όπως επίσης αναφέρει ο ίδιος, υπάρχει και ένας κίνδυνος εάν δεν υπάρξει άμεσα ειρήνευση στην περιοχή «...τα προσωρινά κέντρα προσφύγων να μετατραπούν σε μόνιμα – όπως έγινε με τους στρατόπεδα παλαιστινίων». Αυτό που και πάλι όμως δεν αναφέρεται στο άρθρο, είναι πως όσο τα χρόνια περνούσαν αυτά τα κέντρα φιλοξενίας Παλαιστινίων πχ στον Λίβανο, μετατράπηκαν σε κέντρα στρατολόγησης εξτρεμιστικών οργανώσεων.
Πως φτάσαμε ως εδώ;
Βασικό ερώτημα βέβαια κατόπιν όλων αυτών, είναι το πως φτάσαμε ως εδώ και η HuffPost Greece απευθύνθηκε- με βάση και το τελευταίο αυτό δημοσίευμα που φαίνεται να αντανακλά απόψεις και σκέψεις που υπάρχουν εντός της ΕΕ- στον αντιπρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρη Χριστόπουλο. «Εδώ και κάμποσο καιρό και κυρίως μετά την αναδίπλωση της γερμανικής γενναιόδωρης ρητορικής στις αρχές του καλοκαιριού σχετικά με το προσφυγικό, η Ε.Ε. έχει μπει σε μια αδιέξοδη φοβική περιδίνηση.Κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να μειώσει τις ροές. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αλλά και η ΕΕ εθελοτυφλούν μπροστά στο πρόβλημα που ουσιαστικά μας ταπεινώνει. Νομίζουν ότι θα διώξουν την Ελλάδα από τη Σένγκεν και έτσι θα λυθεί το πρόβλημά τους. Μα πράγματι απορώ πώς είναι δυνατό να σκέφτονται τέτοιες ανοησίες».
Η αλήθεια είναι πως η ΕΕ οδηγείται από την μια αποτυχημένη προσπάθεια στην άλλη, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού. «Ξεκίνησε το παζάρι με την Τουρκία με τα τρία δις και τις βίζες, ένα παζάρι όμως που δύσκολα θα καταλήξει σε deal για διάφορους λόγους που παρέλκει να αναλυθούν εδώ. Παρέλκει να πούμε επίσης πόσο νοσηρές είναι αυτές οι διευθετήσεις για τα δικαιώματα των ανθρώπων και για το ίδιο το προσφυγικό δίκαιο που οι Ευρωπαίοι κοντεύουν να το καταντήσουν έναν ρομαντικό νομικό αναχρονισμό της επαύριον του Δευτέρου Παγκοσμίου. Το τελευταίο λοιπόν στιγμιότυπο αυτών των deals που επιχειρούνται - ή φέρονται πως μπορούν να υλοποιηθούν - είναι η συζήτηση σχετικά με το ελληνικό χρέος» αναφέρει ο κ.Χριστόπουλος.
Όπως τονίζει, ουσιαστικά είναι η ίδια λογική με τη συμφωνία με την Τουρκία και στην περίπτωση που συζητείται σήμερα: «Απλώς εδώ επειδή εμείς χρωστάμε, δρομολογείται η εξοικείωση των Ευρωπαίων πολιτών στη λογική του συμψηφισμού με τον οφειλέτη. Μια λογική απολύτως οικεία και εύλογη στο αστικό και φορολογικό δίκαιο, πλην όμως αδιανόητη σαν μιλάμε για ανθρώπινες ζωές. Και κυρίως άσκοπη, μικρόψυχη»
Παράλληλα όμως είναι και αδιέξοδη, ή όπως σχολιάζει ο κ. Χριστόπουλος «Τελικά βλακώδης», αφού «οι πρόσφυγες την Βόρεια Ευρώπη ορέγονται και όχι την Ελλάδα. Μόλις γύρισα από Τουρκία που ήμουν σε αποστολή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για το κουρδικό και μπορώ να πω απερίφραστα ότι ο ευρωπαϊκός κυνισμός με ξεπερνάει. Ξεπερνάει ακόμη και την τουρκική αγοραία βουλιμία, ξεπερνάει ακόμη και την ελληνική διοικητική ματαίωση των καιρών μας».
Ποιος όμως είναι ο τελικός κίνδυνος. Ο κ. Χριστόπουλος αναφέρει «πως ιδέα έχει μπει και μάλιστα, η ιδέα έχει ένα μεγάλο συν: οι δανειστές μετά από απανωτές και οδυνηρές αποτυχίες κατάλαβαν ότι τα λεφτά τους δεν πρόκειται να τα πάρουν, άρα καλοσκέφτονται να πληρωθούν σε είδος και μάλιστα να πουλήσουν αυτό το είδος ακριβά και στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Συζητάμε για όνειδος».
http://www.huffingtonpost.gr/2016/01/26/xreos-prosfyges-ellada_n_9078358.html?utm_hp_ref=greece
Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016
Τελευταία στην Ευρώπη η Ελλάδα στην καινοτομία
Η χώρα μας κατατάσσεται στην έκτη κατηγορία χωρών με τις χαμηλότερες επιδόσεις μεταξύ των Χιλή, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Ιταλία, Μεξικό, Κένυα, Περού , και Νότια Αφρική. Η Ελλάδα μάλιστα βρίσκεται στην 51 θέση μεταξύ των 56 χωρών. Αυτό σημαίνει σύμφωνα με την έρευνα ότι στη χώρα μας δεν γίνεται ούτε υποδοχή καινοτομίας αλλά ούτε και πρόοδος καινοτομίας των άλλων χωρών. Είναι χαρακτηριστικό σύμφωνα με την έρευνα ότι οι χώρες σαν την Ελλάδα που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία σημειώνουν« χαμηλές επενδύσεις στην επιστημονική έρευνα» και έχουν «υπανάπτυκτα εκπαιδευτικά συστήματα» (ιδιαίτερα στο πανεπιστημιακό επίπεδο).
Η παρουσία της Ελλάδα και της Ιταλία σε αυτή την κατηγορία σύμφωνα με την έρευνα έγκειται στο γεγονός ότι οι αυτών οι χώρες αυτές σημειώνουν συνεχώς χαμηλές οικονομικές επιδόσεις και απροθυμία να αγκαλιάσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να ενισχύσουν το δυναμικό της καινοτομίας τους.
Αξιολογώντας το φορολογικό πλαίσιο των 56 χωρών που περιλαμβάνονται στην έρευνα είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει και σε αυτή τη λίστα την τελευταία θέση με συντελεστή φορολογίας εταιρειών στο 32,8% τη στιγμή που στην πρώτη δεκάδα με τους χαμηλότερους συντελεστές βρίσκονται τρεις χώρες των Βαλκανίων: η Βουλγαρία που καταλαμβάνει την πρώτη θέση με συντελεστή φορολόγησης στο 10% , η Ρουμανία στην έκτη θέση με συντελεστή φορολόγησης στο 14,1% και η Σλοβενία με 15%.
Η χώρα μας μάλιστα καταλαμβάνει την έκτη θέση στις μεταξύ των χωρών που επιβάλουν επιπλέον φορολόγηση σε προϊόντα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η έρευνα οι χώρες που επιβάλλουν πρόσθετους φόρους στα προϊόντα ΤΠΕ βλάπτουν όχι μόνο τον εαυτό τους, αλλά στραγγαλίζουν την καινοτομία και την παραγωγικότητα.
Το οξύμωρο φαινόμενο ωστόσο που καταγράφει για την Ελλάδα η έρευνα είναι ότι παρότι χώρα μας βρίσκεται στην τρίτη θέση ποσοστού αποφοίτων από θετικές επιστημονικές σχολές που αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό μέτρο του βαθμού στον οποίο μια χώρα συμβάλλει στην παγκόσμια σύστημα καινοτομίας την ίδια στιγμή μόνο επτά πανεπιστήμια τα βρίσκονται στην παγκόσμια λίστα των 800 κορυφαίων και κανένα στην αντίστοιχη λίστα των 50 κορυφαίων. Έτσι η Ελλάδα καταλαμβάνει την 32η θέση
http://www.enikonomia.gr/timeliness/47522,Teleytaia-sthn-Eyrwph-h-Ellada-sthn-kainotomia.html
Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016
15 Ινδιάνικα ρητά που θα μιλήσουν στην ψυχή σας
Φανταστείτε αν αυτές οι ειρηνικές φυλές δεν είχαν κατακτηθεί και δεν τους είχαν αφαιρεθεί η γη και οι ζωές τους. Η ιστορία του κόσμου μας θα είχε κυλήσει εντελώς διαφορετικά. Θα ήμασταν σε επαφή με τη φύση, με τον εαυτό μας και την ίδια τη Γη.
Θα μπορούσαμε να συνδεθούμε με τα ζώα, με τα άστρα, τα λουλούδια και ο ένας με τον άλλον σε πολύ βαθύ επίπεδο· κάτι τόσο απλό που όμως έχει χαθεί μέσα στη σύγχρονη πραγματικότητα. Ας μην ξεχάσουμε ποτέ τη σοφία που μοιράστηκαν μαζί μας αυτοί οι αυτόχθονες Αμερικανοί. Ας δημιουργήσουμε ξανά τον κόσμο της γήινης και καθολικής αντίληψης που γνωρίζαμε παλιά.
«Μη φοβάστε να κλάψετε. Με αυτό τον τρόπο θα απελευθερώσετε το νου σας από λυπητερές σκέψεις» – Hopi
«Είναι καλύτερο να έχετε λιγότερες βροντές στα λόγια και περισσότερες αστραπές στα χέρια» – Apache
«Όλα τα φυτά είναι αδελφοί και αδελφές μας. Μας μιλούν και αν αφουγκραστούμε, μπορούμε να τα ακούσουμε» – Arapaho
«Πες μου και θα το ξεχάσω. Δείξε μου και μπορεί να μην το θυμάμαι. Κάνε με να συμμετάσχω και θα το καταλάβω» – Άγνωστη φυλή
«Όταν δείχνουμε τον σεβασμό μας προς στις άλλες μορφές ζωής, θα ανταποκριθούν με σεβασμό προς εμάς» – Arapaho
«Αυτός που κοιμάται με τα σκυλιά, ξυπνάει με ψύλλους» – Blackfoot
«Τι είναι η ζωή; Είναι η λάμψη μιας πυγολαμπίδας τη νύχτα. Είναι η ανάσα ενός βούβαλου το χειμώνα. Είναι η μικρή σκιά που τρέχει πάνω στο γρασίδι και χάνεται στο ηλιοβασίλεμα» – Blackfoot
«Όταν γεννηθήκατε, κλαίγατε και ο κόσμος πανηγύριζε. Ζήστε τη ζωή σας έτσι ώστε όταν πεθάνετε, ο κόσμος να κλαίει κι εσείς να πανηγυρίζετε» – Cherokee
«Αυτός που έχει το ένα πόδι στο κανό και το άλλο στη βάρκα, θα πέσει στο ποτάμι» – Tuscarora
«Ο πρώτος μας δάσκαλος είναι η καρδιά μας» – Cheyenne
«Να θυμάστε πως τα παιδιά σας δεν είναι δικά σας, σας τα έχει δανείσει ο Δημιουργός» – Mohawk
«Οι νόμοι των ανθρώπων αλλάζουν με την κατανόηση της ανθρώπινης φύσης. Μόνο οι νόμοι του πνεύματος μένουν πάντοτε οι ίδιοι» – Crow
«Δεν υπάρχει θάνατος, μόνο αλλαγή κόσμων» – Duwamish
«Δεν μπορείτε να ξυπνήσετε αυτόν που προσποιείται ότι κοιμάται» – Navajo
«Όλα τα όνειρα ξεκινούν από τον ίδιο ιστό» – Hopi
πηγή: thespiritscience.net
Μετάφραση: Nίκος Πνευματικός
Ουραγός η Ελλάδα στον τομέα της καινοτομίας-Πρώτη η Νότια Κορέα
Χαμηλότερο σκορ από την Πορτογαλία και την Ισπανία συγκεντρώνει η Ελλάδα στον δείκτη καινοτομίας του Bloomberg για το 2016. Πρώτη η Νότια Κορέα, Γερμανία και Σουηδία συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα. Στην 8η θέση οι ΗΠΑ.
Η Νότια Κορέα, η Γερμανία και η Σουηδία καταλαμβάνουν τις πρώτες τρεις θέσεις του δείκτη καινοτομίας του Bloomberg για το 2016.
Η Ελλάδα κατάσσεται 33η μεταξύ 50 χωρών, κάτω από την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Τσεχία, την Ουγγαρία και την Πολωνία.
Ο δείκτης αξιολογεί τις οικονομίες λαμβάνοντας υπόψη μετρήσεις για τις δαπάνες σε έρευνα και εξέλιξη (R & D) ως ποσοστό του ΑΕΠ, την προστιθέμενη αξία της μεταποίησης, την παραγωγικότητα, το ποσοστό των δημόσιων εισηγμένων τεχνολογικών εταιρειών, την έκδοση πατεντών και την συμμετοχή των πολιτών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Με βάση τα αναλυτικά στοιχεία του δείκτη του Bloomberg, η Ελλάδα είναι μόλις 49η στην προστιθέμενη αξία της μεταποίησης και 40η στις δαπάνες για έρευνα και εξέλιξη.Υψηλή αξιολόγηση λαμβάνει μόνο στο ποσοστό των πολιτών που έχουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπου μπαίνει στην πρώτη δεκάδα
Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, οι ΗΠΑ, βρίσκεται στην 8η θέση του δείκτη του Bloomberg. Στην 21η θέση κατατάσσεται η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η Κίνα.
Ο δείκτης αποτυπώνει το χάσμα ανάμεσα στις οικονομίας του Βορρά και του Νότου. Οι έξι από τις πρώτες 10 οικονομίες βρίσκονται στην Ευρώπη και οι τρεις στην Ασία. Μόλις δύο χώρες από την Αφρική συγκαταλέγονται στην 50αδα και μόλις μια από την Λατινική Αμερική.
Η Νότια Κορέα, η Γερμανία και η Σουηδία καταλαμβάνουν τις πρώτες τρεις θέσεις του δείκτη καινοτομίας του Bloomberg για το 2016.
Η Ελλάδα κατάσσεται 33η μεταξύ 50 χωρών, κάτω από την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Τσεχία, την Ουγγαρία και την Πολωνία.
Ο δείκτης αξιολογεί τις οικονομίες λαμβάνοντας υπόψη μετρήσεις για τις δαπάνες σε έρευνα και εξέλιξη (R & D) ως ποσοστό του ΑΕΠ, την προστιθέμενη αξία της μεταποίησης, την παραγωγικότητα, το ποσοστό των δημόσιων εισηγμένων τεχνολογικών εταιρειών, την έκδοση πατεντών και την συμμετοχή των πολιτών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Με βάση τα αναλυτικά στοιχεία του δείκτη του Bloomberg, η Ελλάδα είναι μόλις 49η στην προστιθέμενη αξία της μεταποίησης και 40η στις δαπάνες για έρευνα και εξέλιξη.Υψηλή αξιολόγηση λαμβάνει μόνο στο ποσοστό των πολιτών που έχουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπου μπαίνει στην πρώτη δεκάδα
Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, οι ΗΠΑ, βρίσκεται στην 8η θέση του δείκτη του Bloomberg. Στην 21η θέση κατατάσσεται η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η Κίνα.
Ο δείκτης αποτυπώνει το χάσμα ανάμεσα στις οικονομίας του Βορρά και του Νότου. Οι έξι από τις πρώτες 10 οικονομίες βρίσκονται στην Ευρώπη και οι τρεις στην Ασία. Μόλις δύο χώρες από την Αφρική συγκαταλέγονται στην 50αδα και μόλις μια από την Λατινική Αμερική.
Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016
Οι 8+1 «κανόνες» που φτιάχνουν... κλίμα στις εταιρείες
Κλίμα, είναι ένα σύνολο μεταβλητών που καθορίζει το περιβάλλον μέσα στο οποίο οι άνθρωποι, με κατάλληλες μεθόδους, θα είναι αποτελεσματικοί στην εργασία τους.
Τι καθορίζει το κλίμα μιας επιχείρησης;
1.Η σαφήνεια κατεύθυνσης: Ξέρουμε πού πάμε; Υπάρχουν προγράμματα; Στόχοι;
2.Ο δυναμισμός: Είμαστε προσανατολισμένοι σε καινοτομίες; Ενθαρρύνουμε τις ατομικές πρωτοβουλίες;
3.Ο βαθμός ολοκλήρωσης: Το ένα τμήμα υποστηρίζει το άλλο, ή ο καθένας τραβάει τον δρόμο του;
4.Η επικοινωνία: Πόσο ανοιχτοί είναι οι δρόμοι προς τα πάνω, προς τα κάτω και οριζόντια; Ρέει η πληροφορία και με τί καθαρότητα;
5.Ο τρόπος επίλυσης των συγκρούσεων: Ανοιχτά, ή πίσω από κλειστές πόρτες; Τί γίνεται όταν κάποιος κάνει κάποια κριτική;
6.Η σαφήνεια των επιθυμητών αποδόσεων: Ξέρουν όλοι τί ακριβώς περιμένουμε από αυτούς;
7.Ο προσανατολισμός προς το αποτέλεσμα: Καλό το «τεχνικό» παιχνίδι, αλλά να μπαίνει και κανένα γκολ. Τελικά, αυτό μετράει.
8.Η ανάπτυξη των ανθρώπινων πόρων: Έχουμε έγνοια για την εκπαίδευσή τους; Πώς κάνουμε αξιολόγηση; Πώς παρακινούμε;
9.Ορθολογικό σύστημα ανταμοιβών: Δεν υπάρχει τίποτα πιο αντιπαραγωγικό από την εξίσωση των ανταμοιβών για άνιση εργασία. Προσοχή στην λέξη «ανταμοιβές» και όχι απλά «αμοιβές».
Εκτός από το εν γένει κλίμα της επιχείρησης, υπάρχει και το «μικροκλίμα» του χώρου ευθύνης του καθενός. Το κλίμα δεν αλλάζει με «διατάγματα».
Υπάρχει πάντα δυνατότητα προσωπικής παρέμβασης, εξαντλώντας ο καθένας μας τους βαθμούς ελευθερίας που τού παρέχει η θέση του.
http://www.euro2day.gr/specials/manager2day/article/1386754/oi-81-kanones-poy-ftiahnoyn-klima-stis.html
Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016
Τα μαθήματα του Μπάουι για τους πολιτικούς
Ο θάνατος του Ντέιβιντ Μπάουι την περασμένη εβδομάδα μού προκάλεσε αρχικά ένα νοσταλγικό αίσθημα αναπόλησης, το οποίο αντικαταστάθηκε γρήγορα από μια αισιοδοξία.
Σε μια εποχή που οι εφημερίδες είναι γεμάτες από νέα για πολέμους, τρομοκρατικές επιθέσεις και αγορές που καταρρέουν, τα τραγούδια του Μπάουι μου υπενθύμισαν ότι δεν πρέπει να ανησυχώ τόσο πολύ για τα πρωτοσέλιδα. Η μουσική και η τέχνη αντέχουν στον χρόνο, πολύ καιρό αφότου έχουν ξεθωριάσει οι πολιτικές και οικονομικές ειδήσεις.
Η πιο σπουδαία δουλειά του Μπάουι κυκλοφόρησε σε μια ζοφερή περίοδο για τη Βρετανία. Τα πέντε χρόνια που μεσολάβησαν από την κυκλοφορία του The Rise and Fall of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars το 1972 και του Heroes του 1977 ήταν δυσάρεστα για τη χώρα. Μια σειρά προβλημάτων που αντιμετώπιζε τότε η χώρα φαίνονται σήμερα αρκετά οικεία: τρομοκρατία, πόλεμος στη Μέση Ανατολή, η τιμή του πετρελαίου, πρόσφυγες (από την Ουγκάντα), ένα δημοψήφισμα για το αν η Βρετανία πρέπει να «μείνει στην Ευρώπη».
Αυτά ήταν τα ζητήματα για τα οποία ανησυχούσαν οι σοβαροί άνθρωποι, όσοι γράφουν στις στήλες των εφημερίδων. Αντίθετα, τα τραγούδια που είχε συνθέσει ένας ροκ σταρ με ανδρόγυνη εμφάνιση και τα οποία έπαιζε ζωντανά στο Hammersmith Odeon του Λονδίνου αντιμετωπίζονταν ως κάτι το τετριμμένο.
Αλλά αν κοιτάξει κανείς στο παρελθόν, τι μένει πραγματικά από τη Βρετανία εκείνης της περιόδου; Η προφορά του Τεντ Χιθ, ο οποίος ήταν τότε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, ακούγεται σήμερα σαν να ανήκει σε μια άλλη εποχή. Οι πολιτικές συζητήσεις της εποχής απασχολούν μόνο τους ιστορικούς. Στον αντίποδα, το Ziggy Stardust παίζεται ακόμα καθημερινά σε όλο τον κόσμο και ακούγεται φρέσκο και συναρπαστικό.
Το γεγονός ότι η μουσική του Μπάουι έχει αντέξει, ενώ τα πολιτικά νέα της εποχής έχουν πάψει να μας απασχολούν, αποτελεί μια σημαντική υπενθύμιση ότι -για τους περισσότερους ανθρώπους, τις περισσότερες φορές- οι πολιτικές και οικονομικές ειδήσεις περνάνε εύκολα στη λήθη. Σε καιρούς ειρήνης είναι τα προσωπικά και όχι τα δημόσια συμβάντα που καθορίζουν τις ζωές μας. Και για τους περισσότερους ανθρώπους, οι αναμνήσεις είναι πλεγμένες γύρω από ένα σάουντρακ μουσικής και τραγουδιών που συνδέονται με φίλους, μέρη και γεγονότα. Είναι βέβαιο ότι τα προσωπικά σάουντρακ των περισσότερων σημερινών πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών της Δύσης θα περιλαμβάνουν αρκετά τραγούδια του Μπάουι.
Η συναισθηματική αντίδραση στην είδηση του θανάτου του Μπάουι δεν είναι απλά μια υπενθύμιση της σχετικής βαρύτητας της τέχνης και της πολιτικής και του δημόσιου και ιδιωτικού βίου. Η μουσική του ήταν κάτι παραπάνω από ένα απλό όχημα απόδρασης. Ο Μπάουι, ο οποίος τελείωσε το σχολείο με ελάχιστα τυπικά προσόντα, είχε μια πολύ καλύτερη συναίσθηση για τις δυνάμεις που διαμορφώνουν τον σύγχρονο κόσμο από τους περισσότερους πολιτικούς ή δημοσιογράφους της δεκαετίας του 1970.
Ενώ η βρετανική πολιτική τάξη ήταν απασχολημένη με τις εργασιακές σχέσεις, το ισοζύγιο πληρωμών και το μόνιμο αίσθημα εθνικής παρακμής, η μουσική του Μπάουι αντανακλούσε τις κοινωνικές και τεχνολογικές δυνάμεις που αναδιαμόρφωναν τις ζωές των απλών ανθρώπων. Τραγούδια όπως το «Changes» εξέφραζαν ένα αίσθημα προσωπικής ελευθερίας και ευκαιριών που ερχόταν σε αντιδιαστολή με την πολιτική και οικονομική απαισιοδοξία της εποχής.
Η ιδέα για τα ρευστά όρια της σεξουαλικότητας και του φύλου, όπως παρουσιάστηκε από την ανδρόγυνη σκηνική περσόνα του Μπάουι, αποτέλεσε προπομπό της σημερινής συζήτησης για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, των αμφισεξουαλικών και των διεμφυλικών. Ο Μπάουι δεν ξόδεψε πολλή ενέργεια διαδηλώνοντας για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. Έκανε κάτι πολύ πιο ισχυρό. Με τον τρόπο ζωής που ακολουθούσε και κάνοντάς τον να φαίνεται χαρούμενος και γοητευτικός, κατάφερε να καθρεφτίσει την κοινωνία και να την αλλάξει. Στον αντίποδα, οι πολιτικοί παρέμεναν κολλημένοι στη δεκαετία του 1950.
Η μουσική του Μπάουι ήταν επίσης εμποτισμένη με μια ενστικτώδη κατανόηση για τη δυνατότητα της τεχνολογίας να αναμορφώσει τον κόσμο. Τραγούδια όπως το «Space Oddity» και το «Starman» εξέφραζαν πόσο διαφορετική έμοιαζε η ζωή στη Γη μετά την προσγείωση στο φεγγάρι το 1969. Τριάντα χρόνια αργότερα, ήταν ένας από τους πρώτους καλλιτέχνες που κατάλαβε τον ριζικό αντίκτυπο του ίντερνετ, εισάγοντας τη δική του διαδικτυακή μουσική υπηρεσία το 1998 και λέγοντας σε ένα δύσπιστο δημοσιογράφο του BBC ότι το ίντερνετ θα γκρεμίσει τα τείχη ανάμεσα στο κοινό και στους καλλιτέχνες και ότι «η διάδραση ανάμεσα στον χρήστη και τον προμηθευτή θα ανατρέψει κάθε ιδέα που έχουμε για το τι είναι τα μέσα… Είμαστε μπροστά σε κάτι συναρπαστικό και τρομακτικό».
Ο Μπάουι υπήρξε καινοτόμος ακόμα και στον χρηματοοικονομικό τομέα. Ήταν ο πρώτος ροκ σταρ που εξέδωσε ομόλογα, καλυμμένα έναντι των μελλοντικών του δικαιωμάτων, κάνοντάς τον έναν από τους πρωτοπόρους στον χώρο της τιτλοποίησης (κανένας δεν είναι τέλειος). Είχε μια ικανότητα να διαβλέπει τις τάσεις του μέλλοντος, από τη μουσική και τα χρηματοοικονομικά έως την τεχνολογία και τη σεξουαλική ταυτότητα.
Η ζωή του Μπάουι αποτυπώνει την εξέλιξη της μεταπολεμικής Βρετανίας. Γεννήθηκε το 1947 και μεγάλωσε σε χρόνια λιτότητας, όταν η λέξη αυτή σήμαινε διανομή τροφίμων με δελτίο και όχι πάγωμα στους μισθούς του δημοσίου.
Ενηλικιώθηκε τη δεκαετία του 1960, καθώς κατέρρεαν οι ταξικές και πολιτιστικές διακρίσεις υπό τους ήχους ενός σάουντρακ με τραγούδια των Beatles και των Rolling Stones. Και στη δεκαετία του 1970, ήταν ο ίδιος που κατάφερε να οδηγήσει τη μουσική και τον πολιτισμό σε νέες και συναρπαστικές κατευθύνσεις. Η εστίασή του στο προσωπικό παρά στο πολιτικό, κάνουν τα καταθλιπτικά πρωτοσέλιδα της δεκαετίας του 1970 να φαίνονται εφήμερα και ασήμαντα και από μια άποψη ήταν πραγματικά έτσι.
Θα έχω στον νου μου αυτή την σκέψη την εβδομάδα αυτή στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Θα υπάρχουν πολλοί ισχυροί άνθρωποι εκεί και υποψιάζομαι ότι το κλίμα θα είναι θλιβερό, επηρεασμένο από τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, τη Wall Street και την Αϊόβα. Ίσως θα ήταν καλό να απομακρυνθώ λίγο από τις πολιτικές και οικονομικές φλυαρίες και να ακούσω λίγη μουσική, απλά για να υπενθυμίσω στον εαυτό μου ότι η καλή τέχνη αντέχει στον χρόνο, όταν έχουν ξεθωριάσει οι δυσάρεστες ειδήσεις.
ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.
Δρομέας μεγάλων αποστάσεων
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δεν ήξερα πώς να ξεκινήσω το σημείωμα αυτό και προσπαθώντας έχασα μισή ώρα. Θα το ξεκινήσω, λοιπόν, τακτοποιώντας με τον γνωστό τρόπο τον γόρδιο δεσμό: με μία προσωπική εξήγηση, ώστε εσείς μεν να γνωρίζετε εκ των προτέρων το φίλτρο μέσα από το οποίο βλέπω αυτά που περιγράφω, εγώ δε να μη χρειάζεται να επανέρχομαι με επιμέρους εξηγήσεις.
Ως φύσει απαισιόδοξος, μπορώ να σας βεβαιώσω για την τεράστια αξία της απαισιοδοξίας· πρέπει όμως και να παραδεχθώ ότι έχει, καμιά φορά, το χάντικαπ της υπεραισιοδοξίας. Εξηγούμαι: ήθελα να εκλεγεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, επειδή πιστεύω ότι με τον συγκεκριμένο άνθρωπο στην ηγεσία της αντιπολίτευσης η πολιτική ανανέωση της Κεντροδεξιάς (δεξιών και φιλελευθέρων, για να το πω αρχαϊστί...) έχει, επιτέλους, μια καλή ευκαιρία. Τώρα που συνέβη αυτό που ήλπιζα μεν, αλλά φοβόμουν κάθε στιγμή να πιστέψω ότι μπορεί να συμβεί, φοβάμαι μήπως τείνω στην υπερβολική αισιοδοξία. Αυτή είναι η αμφιβολία μου και τώρα, που την ξέρετε, μπορώ να μπω στο θέμα.
Τα τελευταία χρόνια, οι συζητήσεις σχετικά με την αντιμετώπιση του ρεύματος του λαϊκισμού κατέληγαν στη θλιβερή διαπίστωση πως έλειπε η ηγετική μορφή. Πράγματι, ο χώρος που περιλαμβάνει την Κεντροδεξιά, αλλά και την Κεντροαριστερά, ο χώρος των ευρωπαϊστών, που τους ενώνει η πεποίθηση ότι η χώρα αυτή είναι ευρωπαϊκή και, ναι, ανήκει στη Δύση, δεν είχε βγάλει κάποια προσωπικότητα με αξιώσεις ηγετικές – ανακύκλωση παλιών υλικών γινόταν. Λέγαμε, επίσης, ότι αν προκύψει κάποιος ηγέτης, αυτός θα προέρχεται είτε μέσα από μια υπάρχουσα πολιτική διαδικασία είτε μέσω ενός εντελώς καινούργιου σχήματος από τη βάση της κοινωνίας.
Γι’ αυτό μας απέσπασε αμέσως το ενδιαφέρον το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, όταν ιδρύθηκε. Γι’ αυτό, επίσης, συγκέντρωσε αξιολογότατους ανθρώπους τόσο από την Κεντροαριστερά όσο και από την Κεντροδεξιά – όλους εκείνους που έμεναν εκτός, αηδιασμένοι από τις παλινωδίες της παλαιότερης γενιάς πολιτικών, που η ροπή τους στον λαϊκισμό ήταν πια αποδεδειγμένα αθεράπευτη, όσο και αν οι ίδιοι είχαν πλήρη αντίληψη του προβλήματος. Γι’ αυτό, τέλος, το Ποτάμι έχει αρχίσει να στερεύει: εξαίρετα στελέχη, πουθενά όμως ο ηγέτης. Στις 10 Ιανουαρίου, ένας κόσμος που έως τώρα δεν εκφραζόταν (με εκπλήσσει, λ.χ., πόσοι κεντροαριστεροί από το περιβάλλον μου ψήφισαν για αρχηγό της Ν.Δ.) πήρε μέρος σε μια πολιτική διαδικασία παλιά και φθαρμένη και, με την ψήφο του, την ανανέωσε. Για πρώτη φορά, μετά τον Κώστα Σημίτη, ένα τόσο μεγάλο εκλογικό σώμα εξέλεξε κάποιον που δεν είναι λαϊκιστής, δεν το κρύβει και το έχει αποδείξει. Αραγε, βρήκε ηγέτη ο χώρος που λέγαμε; Δεν έχω ευθεία απάντηση, υποψιάζομαι όμως ότι ο δισταγμός μου κρύβει την αισιοδοξία μου. (Να ληφθεί υπ’ όψιν, παρακαλώ, ότι με τον όρο «ηγέτης» δεν εννοώ τίποτε το υπερφυσικό, παρά μόνο το ταίριασμα της εποχής και των αναγκών της με τις δυνατότητες του ανθρώπου στο τιμόνι. Για όσο κρατήσει αυτό, διότι ποτέ δεν κρατά εσαεί...)
Μία υπολογίσιμη ένδειξη είναι οι αντιδράσεις στους πέριξ της Ν.Δ. πολιτικούς χώρους. Είναι φανερό ότι στις υπάρχουσες εκδοχές του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς έχει σημάνει συναγερμός. Φοβούνται –δεν κρύβεται με τίποτα– ότι, αν ο Κυριάκος προχωρήσει όπως ξεκίνησε, θα χάσουν τους ψηφοφόρους τους. Κρίνεται η ύπαρξή τους στην πολιτική και τρέχουν. Γι’ αυτό ξαφνικά ξύπνησε από τον λήθαργό της η Φώφη και βάζει μπροστά ξανά το γεφύρι της Αρτας, ενώ στο Ποτάμι είναι έκδηλη η κεντροδεξιά τάση που το ωθεί προς τη Ν.Δ. Επιβεβαιώθηκε αυτό, πλαγίως, από τη συνάντηση του Κυριάκου με τον Σταύρο: ο τελευταίος έκλεισε την πόρτα στη Φώφη, έχει αρκετά κοινά, είπε, με τη Ν.Δ. του Κυριάκου. Οπότε και αυτή η καημένη φλερτάρει τον Γιώργο – του ΚΙΔΗΣΟ.
Το ζήτημα είναι –και από αυτό θα κριθεί, τελικά, η απάντηση στο ερώτημα εάν βρέθηκε ο ηγέτης– ποια είναι η Ν.Δ. του Κυριάκου, για την οποία μιλούμε χωρίς να την έχουμε δει ακόμη. Οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές: και στο ύφος των ανακοινώσεων και στην επιδίωξη των συναντήσεων με τους άλλους αρχηγούς και στην επιλογή προσώπων. Ειδικά στο τελευταίο, είναι φανερό ότι εξισορρόπησε όλες τις τάσεις, αξιοποιώντας την καλύτερη και νεότερη εκπροσώπησή τους. Αλλά το θέμα είναι η απροσδιόριστη ελπίδα να μεταφραστεί σε πολιτική.
Η επιτυχία του Κυριάκου θα εξαρτηθεί από τον αν θα συγκρατήσει το κόμμα ώστε να μην παρασυρθεί από την οργή του κόσμου για την κυβέρνηση, ενώ παράλληλα θα διαμορφώνει και θα προβάλλει σαφείς, σοβαρές και συγκεκριμένες προτάσεις. Δεν χρειάζεται ούτε στήριξη a la carte στην κυβέρνηση ούτε όμως δομική αντιπολίτευση. Χρειάζεται αντιπολίτευση με αλήθεια, σύνεση και πραγματισμό. Επομένως, ο χρόνος είναι απαραίτητος, ώστε να διαμορφωθεί σχέδιο (τι θα αλλάξει, γιατί πρέπει να αλλάξει και, το κυριότερο, πώς θα αλλάξει) και να προβληθεί. Αν, καθώς ο καιρός θα περνά, θα πυκνώνουν οι ενδείξεις ότι η Ν.Δ. κινείται σταθερά προς την κατεύθυνση αυτή και ότι προβάλλει πλέον ως σοβαρή εναλλακτική για τη διακυβέρνηση της χώρας, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος η δεύτερη φορά Αριστερά να επιχειρήσει να ανακόψει την πορεία της Νέας Δημοκρατίας με εκλογές.
Ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πρέπει, επομένως, να αποδειχθεί δρομέας μεγάλων αποστάσεων. Είναι αλήθεια ότι και στην υπουργική θητεία του, όπως και στη μακρά προεκλογική εκστρατεία μέχρι τη 10η Ιανουαρίου, έδειξε ότι έχει αντοχές, όταν οι άλλοι κατέρρεαν. Ομως η κούρσα που ανοίγεται τώρα μπροστά του είναι δυσκολότερη.
Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
http://www.kathimerini.gr/846909/opinion/epikairothta/politikh/dromeas-megalwn-apostasewn
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα!
Dr. Money
To δημόσιο μήνυμα του κ. Σόιμπλε προς τον κ. Τσίπρα από το Νταβός δεν χωρά παρερμηνείες. Ούτε το μήνυμα των επαγγελματικών ομάδων που θίγονται στο εσωτερικό προς την κυβέρνηση. Τα τρία σενάρια.
Στη διεθνή πολιτική και διπλωματία δεν υπάρχουν φιλίες. Υπάρχουν μόνο συμφέροντα.
Οι ελληνικές κυβερνήσεις, τόσο η τωρινή όσο και η προηγούμενη, δεν φαίνεται να το αντιλαμβάνονται.
Η προηγούμενη κυβέρνηση επέσειε τον μπαμπούλα του κ. Τσίπρα στους δανειστές, όταν οι διαπραγματεύσεις έφταναν σε δύσκολο σημείο, για να τους πείσει να κάνουν πίσω και αποτύγχανε.
Οπως και τότε, έτσι και τώρα, το ΔΝΤ ήταν ο κακός της τρόικας.
Τα στελέχη του δήλωναν στην ελληνική πλευρά πως δεν τους ενδιέφεραν τα πολιτικά της Ελλάδος.
Η σημερινή κυβέρνηση θέλει να τελειώσει με την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος το ταχύτερο δυνατόν, για να έχει αρκετό πολιτικό χρόνο ώστε να ξανακερδίσει τις εκλογές.
Επισείει λοιπόν τον κίνδυνο να μη βγει το πρόγραμμα, αν υπάρξει καθυστέρηση στην πρώτη αξιολόγηση, και πιέζει για να τελειώσει σύντομα.
Όμως, δεν αντιλαμβάνεται ότι η ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι κυρίως στο χέρι της και απαιτεί την ευθυγράμμιση με τα θέλω των δανειστών σε μεταρρυθμίσεις-κλειδιά, που όμως προκαλούν τη μήνη οργανωμένων επαγγελματικών ομάδων.
Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο, καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα με την προηγούμενη.
Το ΔΝΤ είναι πάλι ο κακός και η Κομισιόν είναι η καλή.
Ξεκινά λοιπόν εκστρατεία για να διώξει το Ταμείο από το πρόγραμμα.
Όμως, δεν αντιλαμβάνεται ότι αφενός κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αδύνατο λόγω Γερμανίας και αφετέρου, πως οι δανειστές τα βρίσκουν συνήθως μεταξύ τους και μετακινούνται πιο κοντά στις θέσεις του ΔΝΤ.
Επιπλέον, δίνει λόγους σε κάποια στελέχη του ΔΝΤ να είναι πιο αυστηρά προς τις ελληνικές θέσεις.
Ο κ. Σόιμπλε ήταν ακόμη μια φορά σαφής χθες στο Νταβός, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να ζητήσει από το γερμανικό κοινοβούλιο εγκρίσεις για το ελληνικό πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ.
Φτάνουμε λοιπόν στο σημείο η κυβέρνηση να πιέζεται από τον χρόνο και τους ελεγκτές των δανειστών για εφαρμογή των συμφωνηθέντων από τη μια πλευρά και τους θιγόμενους επαγγελματίες και αγρότες, από την άλλη, για μη εφαρμογή τους.
Αρκετοί fund managers, έχοντας δει πού πάει το πράγμα εντός κι εκτός Ελλάδος, εδώ και μέρες έθεταν ένα ερώτημα.
Πώς θα αντιδράσει ο πρωθυπουργός σε μια τέτοια περίπτωση;
Τρία σενάρια θα μπορούσαν να δώσουν απάντηση.
Πρώτον, η κυβέρνηση θα μπορούσε να φθάσει σε συμφωνία με τους δανειστές για το ασφαλιστικό, τα δημοσιονομικά κ.τ.λ. και να την περάσει από τη Βουλή.
Είναι το καλό σενάριο για την ίδια και εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση της χώρας.
Δεύτερον, η κυβέρνηση θα μπορούσε να φτάσει σε συμφωνία αλλά να μην μπορέσει να περάσει τα νομοσχέδια από τη Βουλή.
Στο δεύτερο σενάριο θα δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις που πιθανόν θα οδηγήσουν είτε σε κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής είτε σε εκλογές.
Τρίτον, ο κ. Τσίπρας διαφωνεί με τους δανειστές και δεν αποδέχεται να εφαρμόσει τα μέτρα.
Σ' αυτό το σενάριο, πολλά θα μπορούσαν να συμβούν, κυρίως άσχημα.
Δεν γνωρίζουμε ποιο από τα τρία σενάρια θα αποδειχθεί σωστό. Γι' αυτό θα πρέπει να περιμένουμε μερικές εβδομάδες.
Όμως, κάποια πράγματα θα πρέπει να αλλάξουν.
Ολοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι το «κλειδί» για μια γρήγορη αξιολόγηση.
Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016
Ασφαλιστικό: Πώς διαμορφώνονται οι νέες συντάξεις
Πίνακες με συγκριτικά παραδείγματα για το πώς διαμορφώνονται οι νέες συντάξεις με βάση την πρόταση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου σε σχέση με το νόμο 3863/2010 (γνωστός και ως νόμος Λοβέρδου - Κουτρουμάνη), με την προσθήκη όμως όλων των περικοπών που έχουν ψηφιστεί από το 2010 έως και σήμερα, δόθηκαν πριν από λίγο στη δημοσιότητα.
Στους πίνακες, φαίνεται ότι για χαμηλά εισοδήματα και για λίγα έτη ασφάλισης (έως 25), τα ποσοστά αναπλήρωσης που προκύπτουν στο τελικό ποσό της σύνταξης είναι στις περισσότερες περιπτώσεις υψηλότερα από αυτά που θα προέκυπταν με τον νόμο Λοβέρδου - Κουτρουμάνη, εφόσον βέβαια ενσωματωθούν σε αυτά οι μειώσεις που επιβλήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια μέσω της επιβολής ειδικών εισφορών.
Αντίθετα, για τα υψηλά εισοδήματα, οι διαφορές μεταξύ των δύο τρόπων υπολογισμού είναι πολύ μικρές.
Βέβαια, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι, στους πίνακες που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εργασίας και που σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο απεστάλησαν και στους εκπροσώπους των θεσμών, προκειμένου να αξιολογήσουν την ελληνική πρόταση, δεν υπάρχουν παραδείγματα για ασφαλισμένους που συμπληρώνουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης και που σύμφωνα με την κριτική που έχει ασκηθεί, υπάρχουν σημαντικές μειώσεις, καθώς ανατρέπεται η ανταποδοτική σχέση εισφορών - παροχών και λειτουργεί ο μηχανισμός αναδιανομής προς τα κάτω που επικαλείται η κυβέρνηση.
Επίσης, δεν διευκρινίζεται αν η σύγκριση με τον νόμο 3863 γίνεται στην πλήρη ωρίμανσή του, δηλαδή το 2048, ή όπως θα εφαρμοζόταν από το 2015.
Συγκριτικός πίνακας των κύριων συντάξεων όπως προκύπτουν με το Ν. 3863/2010 με περικοπές και το νέο σύστημα που προτείνει η κυβέρνηση
ΠΗΓΗ: http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1393163/asfalistiko-pos-diamorfonontai-oi-nees-syntaxeis.html
Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016
Ο ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα των Λωτοφάγων
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
Ουκ ολίγα νυν κυβερνητικά στελέχη είχαν ψέξει τις κυβερνήσεις Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ για την πρακτική αποδοχής χορηγιών, και δη στον ευαίσθητο τομέα της εκπαίδευσης. Μάλιστα, «αριστεροί του... 2014» είχαν οργανώσει τη μάχη κατά της ιδιωτικής μπανάνας που έφτανε στα σχολεία μέσω χορηγίας από εταιρεία.
Ενδεικτικά ο εκπαιδευτικός, και νυν υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, σε άρθρο του στις 24 Ιουλίου 2014 ανέφερε για χορηγία εταιρείας με στόχο την επισκευή σχολείων ότι «το αποτέλεσμα βέβαια είναι να συνεχισθεί για 3η χρονιά η άμεση διαφήμιση της εταιρείας καλυμμένη με τον μανδύα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Σε όσους καλοπροαίρετα αναρωτιούνται –σκεπτόμενοι ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα– “ε, και τι έγινε;” να θυμίσουμε ότι έτσι κρύβονται και δικαιολογούνται έμμεσα οι μνημονιακές πολιτικές που –παρά τη συνταγματική επιταγή παροχής δημόσιας και δωρεάν παιδείας– δίνουν το επονείδιστο 2,75% (και μέχρι το 2016 το 2,15% ) του ΑΕΠ στην Παιδεία και ανοίγει η “κερκόπορτα”, που οδηγεί στην υποκατάσταση των υποχρεώσεων του κράτους από “ιδιωτικές πρωτοβουλίες”, “φιλανθρωπίες” και “χορηγίες”, παραδίδοντας το σχολείο στις δυνάμεις της αγοράς και του κέρδους».
Στις 4 Οκτωβρίου 2014, η «Αυγή» (υπό τη διεύθυνση του νυν υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη) ανέφερε ότι «είναι γεγονός πως με την πρακτική της αποδοχής χορηγιών, ουσιαστικά νομιμοποιούν τις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές και ανοίγουν την κερκόπορτα για την είσοδο ιδιωτών και πολυεθνικών εταιρειών στον ευαίσθητο τομέα του σχολείου». Στις 8 Δεκεμβρίου 2015 το υπουργείο Παιδείας υπό την ηγεσία του Νίκου Φίλη ενημέρωσε την κοινή γνώμη ότι «από φέτος, με πρωτοβουλία των υπουργείων Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων και σε συνεννόηση με τους συλλόγους γονέων και διδασκόντων, άρχισε η χορήγηση δεκατιανού καθημερινά σε 11.000 μαθητές και μαθήτριες 64 δημοτικών σχολείων και συστεγαζόμενων νηπιαγωγείων στο συγκρότημα της Αθήνας. Το πρόγραμμα αυτό κατέστη δυνατό, διότι η εταιρεία Γρηγόρης Μικρογεύματα, σε συνεργασία με τις εταιρείες Καραμολέγκος, Αραμπατζής Ελληνική Ζύμη, Coca-Cola Τρία Εψιλον και Optima με το τυρί Adoro Gouda, ανέλαβε το κόστος των πρώτων υλών, της παρασκευής και της διανομής του δεκατιανού».
Μάλιστα, ο κ. Φίλης σημειώνει την αξία της προσπάθειας που θα συνεχιστεί, τονίζοντας ότι «είναι μια συνέργεια που καταδεικνύει την εγρήγορση των επιχειρήσεων που συμμετέχουν και τις δυνατότητες τέτοιων συμπράξεων». Οσο για τον προϋπολογισμό του υπ. Παιδείας, για το 2015 ήταν 4.352.266.063,76 ευρώ, και για το 2016 είναι μειωμένος στα 4.274.000.000,00.
Η απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών οφείλεται όχι τόσο στην κενότητα του πολιτικού λόγου (είναι άλλωστε ορατή και άρα εύκολα αποδομήσιμη) όσο στην ασυνέπεια του πολιτικού λόγου. Οι πολιτικοί του ΣΥΡΙΖΑ και των υπολοίπων κομμάτων ας μην ξεχνούν: Η μπανάνα είναι πολύ νόστιμο φρούτο. Οπως και ο λωτός...
Έντυπη
Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016
Η άλωση του κράτους
ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΑΓΚΟΣ
Δεν πρέπει πια να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι δύο είναι τα μελήματα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή του πρωθυπουργού. Το πρώτο είναι να παραμείνει στην εξουσία, το δεύτερο, να δημιουργήσει και να εγκαταστήσει το δικό του καθεστώς, που σημαίνει ότι συνάφειά τους οδηγεί ουσιαστικά σε ένα και μοναδικό στόχο. Η παραμονή στην εξουσία συνδέεται με την εγκαθίδρυση καθεστώτος, μέσω πελατειακών σχέσεων, προκειμένου να σωθούν τα προσχήματα της δημοκρατίας, ή χρησιμοποιώντας ανοιχτά την καταπίεση και τη βία, μακριά από το Μέγαρο Μαξίμου τέτοια σκέψη...
Στην παρούσα φάση η κυβέρνηση έχει επιλέξει τη δημιουργία και ενίσχυση πελατειακών σχέσεων μετά άφθονου λαϊκισμού για τη διατήρηση της εξουσίας, δίχως όμως να ξεχνάμε ότι στο παρελθόν και όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προσφέρει απλόχερα τη θαλπωρή του σε «αγανακτισμένους» που χρησιμοποιούσαν βία.
Στην πλατεία Συντάγματος, στους δρόμους, στην Κερατέα, στις Σκουριές και με κάθε ευκαιρία σε βάρος πολιτικών του αντιπάλων εκείνη την εποχή. Θα χρειάζονταν πολλές σελίδες για να αναφερθούν μία προς μία οι συμπεριφορές και ένα προς ένα τα γεγονότα εκείνης της όχι μακρινής εποχής.
Παρά τα όσα ηρωικά έχουν γραφεί και λεχθεί τα τελευταία χρόνια, ο βασικός λόγος που οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στις κυβερνήσεις της κρίσης και ταυτόχρονα στην Ευρώπη, είναι ότι οι πρώτες δεν μπορούσαν να υπηρετήσουν στο ελάχιστο τις πελατειακές σχέσεις και οι Ευρωπαίοι δανειστές προσπάθησαν να επιβάλουν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, αλλά και όρους στη χορήγηση κονδυλίων. Μπορεί να ακούγεται αφόρητα κυνικό αλλά αν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, ή και όποιο άλλο κόμμα μπορούσε με ένα μαγικό ραβδί να φέρει στο παρόν το μοντέλο του παρελθόντος, που οδήγησε στην κρίση, ένα πολύ μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων που τα εγκατέλειψαν, θα επανέκαμπταν σε αυτά και θα υμνούσαν πάλι την Ευρώπη.
Η κυβέρνηση λοιπόν τα γνωρίζει όλα αυτά και εξίσου κυνικά έχει αποφασίσει να μην πάθει τα ίδια, έστω και αν επιχειρεί παλινόρθωση του αμαρτωλού παρελθόντος. Με αυτή την έννοια, στις εντελώς προφανείς «πρόνοιες» της κυβέρνησης για την ενίσχυση των πελατειακών σχέσεων περιλαμβάνονται οι αυξήσεις προς τους δημοσίους υπαλλήλους με κόστος 150 εκατ. ευρώ, το «μπόνους» των 10 μισθολογικών κλιμακίων στους μετακλητούς υπαλλήλους και τους ειδικούς συμβούλους των υπουργών, η «δικαίωση» συμβασιούχων των ΟΤΑ με θετικές πρωτόδικες δικαστικές αποφάσεις και οι προσλήψεις επιτυχόντων του ΑΣΕΠ το... 1997, οι αντικαταστάσεις διοικητών νοσοκομείων με αμφιλεγόμενες διαδικασίες και άλλες συναφείς αποφάσεις. Σε αυτές προστίθενται λαϊκισμοί, που ξεκινούν από την εκδήλωση ενδιαφέροντος του πρωθυπουργού για τον διάσημο πια καστανά χωρίς άδεια στη Θεσσαλονίκη, που όμως χρωστά 150.000 ευρώ στο Δημόσιο ώς την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των σχολείων με την κατάργηση των ποινικών ευθυνών όσων προχωρούν σε καταλήψεις και βεβαίως οι υπογραφές υπουργών που μπήκαν με φοβερό πόνο, όπως διαλαλούν οι ίδιοι, ή και δηλώσεις τους ότι δεν θα εφαρμόσουν αυτά που αποφασίζουν...
Σε όσους απορούν για όλα αυτά που βλέπουν -γιατί υπάρχουν και οι διάφορες ενέργειες της κυβέρνησης που σκοπό έχουν να περάσει στα χέρια της το παιχνίδι των διαγωνισμών και αναθέσεων έργων για τα απορρίμματα και άλλα- δεν υπάρχει πειστική απάντηση. Το επιχείρημα ότι και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν τα ίδια, δεν είναι σοβαρό. Πρώτον, δεν τα έκαναν όλες, δεύτερον, ποτέ τόσο ωμά, τρίτον, συνήθως φρόντιζαν οι «δικοί τους» να διαθέτουν κάποια τυπικά προσόντα, τέταρτον, υπήρχε αναστολή στην προώθηση συγγενών και όταν δεν υπήρχε, κατακεραυνώνονταν. Αλλωστε, οι συριζοανελίτες υποσχέθηκαν ότι θα είναι διαφορετικοί, αλλά μπροστά στην άλωση του κράτους ποιος νοιάζεται για την τήρηση υποσχέσεων;
Έντυπη
http://www.kathimerini.gr/842647/opinion/epikairothta/politikh/h-alwsh-toy-kratoys
Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016
Ο Ελληνας Βολταίρος
Τάκης Θεοδωρόπουλος
«Το ογδόντα πέντε τοις εκατό των ανθρώπων της τέχνης ανήκει στην αριστερά». Είναι το τελευταίο απόφθεγμα του πνευματικού του κυρίου Τσίπρα, του Λάκη Λαζόπουλου. Προς στιγμήν σκέφθηκα ότι υπερβάλλει. Μπορεί να είναι το ογδόντα δύο ή το ογδόντα τρία τοις εκατό. Αμέσως μετά όμως αποφάσισα ότι μειοδοτεί. Ζούμε σε καθεστώς αμιγώς ανθρωπιστικό, σε μια κοινωνία όπου ο άνθρωπος μετράει σε όλα τα επίπεδα, ενώ κανείς δεν νοιάζεται για τα έργα του, στην περίπτωση για την τέχνη. Σεμνά το έθεσε εν τη σοφία του ο Ελλην Βολταίρος. Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι στη μακρά περίοδο της Μεταπολίτευσης οι «άνθρωποι της τέχνης» μάς απασχόλησαν πολύ περισσότερο από την ίδια την τέχνη. Οι εξαιρέσεις που πάντα υπάρχουν απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Αν τύχαινε να ξεφύγει και καμιά καλή ταινία ή παράσταση από τον πακτωλό των δηλώσεων, πολιτικών απόψεων, υπογραφών συμπαράστασης σε κάθε πικραμένο και επιχορηγήσεων, αυτό μάλλον οφείλεται σε τύχη αγαθή.
Στο γραφικό επεισόδιο με τον Αδωνι Γεωργιάδη τρία πράγματα μου έκαναν εντύπωση. Το πρώτο έχει να κάνει με τον τηλεοπτικό ανταγωνισμό. Το πιθανότερο είναι ότι ο Λάκης Λαζόπουλος δεν του επέτρεψε να μπει στην εκπομπή του, κι ας γνώριζε ότι θα κάνει νούμερα τηλεθέασης, διότι τον φοβήθηκε. Δεν φοβήθηκε τις πολιτικές του απόψεις. Φοβήθηκε τον ανταγωνισμό. Δύο τηλεοπτικοί εκφραστές της ελληνικής ψυχής δεν χωρούν στο ίδιο στούντιο. Το δεύτερο είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του έθνους που έχει αναδείξει τη γραφικότητα σε αρετή. Ο Λαζόπουλος χαρακτήρισε την εκπομπή του «τέχνη» και εξήγησε ότι κανείς δεν δικαιούται να διακόψει μια παράσταση. Οταν είσαι άνθρωπος της τέχνης, άρα αριστερός, ό,τι κι αν κάνεις είναι τέχνη. Ακόμη κι αν κάνεις αυτά που κάνεις εκεί που ο βασιλιάς πηγαίνει μόνος του – εξαιρείται ο Λουδοβίκος ΙΔ’, επειδή, ως γνωστόν, στις Βερσαλλίες τα έκαναν όπου έβρισκαν.
Τρίτο και σημαντικότερο. Ο κ. Λαζόπουλος κάνει έκτακτη εκπομπή πριν από τις εθνικές εκλογές για να μην αφήσει τους ψηφοφόρους να κάνουν λάθος επιλογές. Και τώρα παρεμβαίνει ανοιχτά στις εκλογές της Νέας Δημοκρατίας. Επιλέγει τον κ. Μεϊμαράκη, αφορίζοντας τον κ. Μητσοτάκη ως κάτι, και τον κ. Γεωργιάδη ως κάτι χειρότερο. Την επιλογή του από μιαν άποψη τη βρίσκω αναμενόμενη. Το ένστικτο της λαϊκής ψυχής, ακόμη και γελώντας, ξέρει τι της ταιριάζει. Και ο κ. Λαζόπουλος έχει αποδείξει ότι ξέρει να σιτίζεται, και να σιτίζεται καλά, από τους φόβους και τις αγκυλώσεις ενός κοινού που ταυτίζει την πρόοδο με τη στασιμότητα.
Και καλά ο κ. Λαζόπουλος. Ως «άνθρωπος της τέχνης» και Ελλην Βολταίρος πράττει το καθήκον του. Είναι δυνατόν όμως η τηλεοπτική του εκπομπή να αποτελεί θέμα συζήτησης ανάμεσα στους υποψήφιους για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας; Και πάλι θα συμφωνήσω με τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος, προς τιμήν του, είπε ότι δεν ασχολείται με τον κύριο. Διάβασα μιαν ανάρτηση στο φέισμπουκ από τη χήρα του Μιχάλη Παπαγιαννάκη. Λέει ότι της είχε απαγορεύσει να βλέπει Λαζόπουλο. Οι εκλεκτικές συγγένειες είναι υπερκομματικές.
Να θυμίσω απλώς ότι σε χρόνους όχι και τόσο μακρινούς τον ρόλο των πνευματικών ηγετών της αριστεράς τον είχαν αναλάβει άνθρωποι όπως ο Βάρναλης και ο Ρίτσος. Η απόσταση που τους χωρίζει από τον Λαζόπουλο δείχνει και το διάγραμμα της ήττας της ελληνικής κοινωνίας.
Έντυπη
http://www.kathimerini.gr/842651/opinion/epikairothta/politikh/o-ellhnas-voltairos
Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016
Προετοιμασία για πιστοποίηση CCNA - CISCO - Με τα χαμηλότερα δίδακτρα της αγοράς - Μόνο 500 ευρώ- ΑΞΙΖΕΙ
Με τον όρο «Διαχείριση Δικτύου» εννοούμε τη διαδικασία του αυτόματου (ή όσο το δυνατόν αυτοματοποιημένου) ελέγχου ενός οποιουδήποτε δικτύου υπολογιστών ώστε το κόστος συντήρησης του να είναι κατά το δυνατόν μικρότερο και η απόδοση του η καλύτερη δυνατή. Γενικά, οι βασικοί σκοποί της διαχείρισης του δικτύου είναι οι εξής: Η διατήρηση της ικανοποιητικής και αξιόπιστης λειτουργίας ακόμη και κάτω από συνθήκες υπερφόρτωσης ή βλάβης, καθώς επίσης και κάτω από αλλαγές της διαμόρφωσης του δικτύου (εισαγωγή νέων συσκευών ή υπηρεσιών). Η βελτίωση της απόδοσης του δικτύου, η οποία σχετίζεται με την ποιότητα και την ποσότητα των υπηρεσιών που παρέχονται στους χρήστες.
Στην εταιρεία μας παρέχεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα υψηλών προδιαγραφών, στη Διαχείριση Δικτύων, με πλήθος ασκήσεων και εργασιών που καθιστά τον εκπαιδευόμενο ικανό στην εγκατάσταση και παραμετροποίηση τοπικών δικτύων (LAN) και δικτύων ευρείας περιοχής (WAN).
Επιπρόσθετα έχει τις απαραίτητες γνώσεις για την συμμετοχή του σε εξετάσεις για την απόκτηση πιστοποιήσεων που καλύπτουν τις παρακάτω ενότητες:
1. Βασικά στοιχεία Δικτύων (Networking fundamentals)
2. Δίκτυα Ethernet (Ethernet LANs and switches)
3. Διευθύνσεις Δικτύων (IPv4 - IPv6 addressing - subnetting - implementation, and troubleshooting)
4. Ρύθμιση συσκευών Δικτύων (Switches - LAN switching - Routers)
5. Ρύθμιση πρωτοκόλλων (OSPF and EIGRP configuration and troubleshooting)
6. ACLs and NAT
7 Ιδεατά Δίκτυα VPN
8 Δίκτυα ευρείας περιοχής (Wide area networks and Frame Relay)
9 Διαχείριση δικτύων (Network management)
Σε ποιους απευθύνεται:
Σε αποφοίτους ΙΕΚ - ΤΕΙ - ΑΕΙ θετικής κατεύθυνσης και είναι διάρκειας 80 ωρών!
Το κόστος ανέρχεται σε πεντακόσια ευρώ (500€). Δεν συμπεριλαμβάνεται το κόστος εξετάσεων πιστοποίησης (220€).
ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Δέκα συμβουλές για να επιλέξετε μεταπτυχιακό
Κάθε χρόνο, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να επεκτείνουν τις σπουδές τους με ένα μεταπτυχιακό και το κάνουν για πολλούς λόγους. Ορισμένοι από αυτούς θέλουν να διευρύνουν τις γνώσεις τους, να αποκτήσουν περισσότερη εμπειρία και ικανότητες που θα τους φανούν χρήσιμες στην αγορά εργασίας και θα τους αναβαθμίσουν ή θα τους δώσουν περισσότερες ευκαιρίες για δουλειά.
Άλλοι ψάχνουν την ακαδημαϊκή πρόκληση, θέλουν να σπουδάσουν κάτι παραπάνω γιατί νιώθουν ότι η γνώση είναι δύναμη, ενώ κάποιοι έχουν τη διάθεση να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο σε μια άλλη χώρα πολλές φορές και να βιώσουν μια καινούργια εμπειρία από την οποία μόνο οφέλη μπορούν να αποκομίσουν.
Υπάρχουν πολλές επιλογές όταν κάποιος καλείται να επιλέξει ποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα θα ακολουθήσει και αρκετές φορές οι επιλογές μοιάζουν ίδιες, άρα πώς θα μπορέσει κανείς να επιλέξει το κατάλληλο πρόγραμμα; Παρακάτω θα διαβάσετε ορισμένες συμβουλές για να κάνετε τη σωστότερη επιλογή και να μην το μετανιώσετε ποτέ.
1. Αποφάσισε τι θέλεις και γιατί
Θα πρέπει να αποφασίσετε τι ακριβώς θέλετε να σπουδάσετε και για ποιους λόγους. Τα διδακτορικά σάς προσφέρουν περισσότερη εμπειρία στην έρευνα, ενώ πολλά μάστερ και διπλώματα συνδέονται με την αγορά εργασίας άμεσα. Κάποια άλλα, όπως ένα μεταπτυχιακό στη διαχείριση του πετρελαίου μπορεί να σας δώσει ένα επιπλέον πλεονέκτημα για να βρείτε πιο εύκολα δουλειά, γιατί θα είστε περιζήτητοι. Υπάρχουν και προγράμματα που σας προετοιμάζουν και ανοίγουν το δρόμο για μια ακαδημαϊκή καριέρα, αν αυτό είναι στα σχέδιά σας. Το συμπέρασμα είναι ότι θα πρέπει να ερευνήσετε τα προγράμματα που σχετίζονται με τις δικές σας ανάγκες και είναι ικανά να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες σας. Πάρτε πληροφορίες από πολλές πηγές, μην ακούσετε μόνο μια άποψη από αυτούς που «πουλάνε» το συγκεκριμένο πρόγραμμα και θέλουν απλώς να εγγράψουν περισσότερους φοιτητές. Ψάξτε να βρείτε ανθρώπους που έχουν ήδη ολοκληρώσει το πρόγραμμα για να δείτε αν είναι τελικά αυτό που φαντάζεστε και ρωτήστε τους ακαδημαϊκούς υπεύθυνους της σχολής για περισσότερα στοιχεία.
2. Τι σου παρέχει το πρόγραμμα που διάλεξες;
Διαβάζετε πάντοτε τον οδηγό σπουδών του προγράμματος που σας ενδιαφέρει, μιας και πολλές σχολές έχουν διάφορα μαθήματα, άλλα είναι υποχρεωτικά άλλα επιλογής. Ελέγξτε αν τα μαθήματα που προσφέρονται είναι αυτά που επιθυμείτε κι έχετε στο μυαλό σας και σιγουρευτείτε ότι θα πραγματοποιηθεί όντως το πρόγραμμα που ζητάτε, γιατί πολλές φορές μερικά τμήματα καταργούνται λόγω έλλειψης ζήτησης από πλευράς σπουδαστών. Συγκρίνετε το πρόγραμμα σπουδών της σχολής που σας ενδιαφέρει με άλλες που προσφέρουν αντίστοιχα προγράμματα για να έχετε όλες τις επιλογές σας ανοικτές σε περίπτωση που κάτι αλλάξει.
3. Θα έχετε επαγγελματική αναγνώριση στο τέλος των σπουδών;
Αν ο σκοπός της μετεκπαίδευσής σας είναι να αποκτήσετε έναν τίτλο που θα σας βοηθήσει επαγγελματικά, τότε σιγουρευτείτε ότι το πτυχίο που θα λάβετε με την ολοκλήρωση των σπουδών σας αναγνωρίζεται στην αγορά εργασίας και συγκεκριμένα στο αντικείμενο για το οποίο ενδιαφέρεστε. Για παράδειγμα, αν ενδιαφέρεστε για ένα πτυχίο ή ένα μεταπτυχιακό στη Νομική, τότε ερευνήστε οι τίτλοι ποιων σχολών σάς δίνουν επαγγελματική αποδοχή και σταθερότητα και θα μπορέσουν να σας βοηθήσουν να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας.
4. Μάθετε για προηγούμενους αποφοίτους
Ρωτήστε και ψάξτε για προηγούμενους απόφοιτους της σχολής που σας ενδιαφέρει, διότι το γεγονός ότι κάποιος πήρε ένα πτυχίο δεν του δίνει άμεσα δουλειά και αναγνώριση. Καλό είναι λοιπόν να μάθετε αν οι απόφοιτοι των προηγούμενων ετών έχουν καταφέρει να ανελιχθούν επαγγελματικά κι αν το πρόγραμμα που ολοκλήρωσαν τους βοήθησε με ουσιαστικό τρόπο. Να είστε προσεκτικοί στην έρευνά σας και να συμβουλευτείτε διάφορους ανθρώπους, επειδή συνήθως οι υπεύθυνοι των προγραμμάτων είναι υπερφίαλοι ως προς τους αποφοίτους τους, τους οποίους εκθειάζουν, ισχυριζόμενοι ότι έχουν βρει τις καλύτερες δουλειές του κόσμου. Πολλές φορές όμως, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, οπότε αν κάτι τέτοιο ισχύει, θα πρέπει να το γνωρίζετε πριν να είναι αργά.
5. Τι ποιότητας είναι η σχολή;
Ελέγξτε σοβαρά την ποιότητα της σχολής και του τμήματος στο οποίο θέλετε να εισαχθείτε συγκριτικά με τα αντίστοιχα τμήματα άλλων πανεπιστημίων. Υπάρχουν ειδικές ιστοσελίδες στις οποίες μπορείτε να διαβάσετε την αξιολόγηση που έχει η κάθε σχολή. Το σύστημα αξιολόγησης φαίνεται να μοιάζει με αυτό των ξενοδοχείων, δηλαδή αν δείτε ότι μια σχολή βαθμολογείται με τέσσερα αστέρια, πρόκειται για μια σχολή αναγνωρισμένου κύρους όπου η έρευνα είναι πρωταρχικός στόχος. Επιπλέον, πολλά πανεπιστήμια αξιολογούνται και για την ποιότητα των μαθημάτων που προσφέρουν, δηλαδή βαθμολογούνται και οι καθηγητές για τη διδασκαλία που παρέχουν. Μάθετε πως εδώ
6. Πρόγραμμα με πολλούς ή λίγους φοιτητές;
Ανακαλύψτε περίπου πόσοι σπουδαστές θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα που επιθυμείτε. Προφανώς, αν μιλάμε για τη συμμετοχή 100 και πάνω ανθρώπων, τότε τα πράγματα γίνονται πιο απρόσωπα και δεν μπορεί κανείς να συνεργαστεί με τον ίδιο τρόπο που θα μπορούσε αν ήταν μόνο 20 ή 30 άτομα. Επίσης, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά και σε επίπεδα επικοινωνίας και φιλίας, αν έχουμε να κάνουμε με μεγάλη ομάδα φοιτητών. Εσείς θα αποφασίσετε τι θέλετε, πρόγραμμα με λίγους φοιτητές που θα είναι πιο κλειστό και η συνεργασία θα είναι πιο προσωπική ή κάτι πιο απρόσωπο και γενικό;
7. Κάντε αίτηση νωρίς
Μολονότι πολλά πανεπιστημιακά τμήματα διαθέτουν αρκετές θέσεις και δέχονται άτομα ακόμα και την τελευταία στιγμή, αν έχετε βρει το πρόγραμμα που θέλετε να παρακολουθήσετε και είστε σίγουροι, δεν χρειάζεται να αφήνετε το χρόνο να περνάει. Κάντε την αίτησή σας από τη στιγμή που θα το πάρετε απόφαση, ειδικά αν μιλάμε για κάποιο πολύ διάσημο μεταπτυχιακό όπου υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι.
8. Ψάξτε για υποτροφίες και δάνεια
Πολλά πανεπιστήμια προσφέρουν υποτροφίες και δάνεια στους σπουδαστές τους, υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Αν ενδιαφέρεστε για κάτι από τα δυο, ρωτήστε το πανεπιστήμιο για λεπτομέρειες και συγκεντρώστε τα απαραίτητα έγγραφα για να λάβετε κάτι που μπορεί να δικαιούστε.
9. Ελέγξτε τα δίδακτρα
Ψάξτε το ποσό των διδάκτρων του πανεπιστημίου και ανακαλύψτε πότε και πώς θα μπορείτε να πληρώνετε. Μην πιστέψετε ότι επειδή κάποια πανεπιστήμια έχουν παρόμοια προγράμματα, αυτό σημαίνει αυτόματα ότι και τα δίδακτρα είναι τα ίδια, γιατί η πραγματικότητα ενδέχεται να είναι εντελώς διαφορετική. Επίσης, σε ορισμένα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα δίδακτρα δίνονται εφάπαξ και προκαταβολικά, ενώ σε άλλα δέχονται δόσεις. Όλες αυτές είναι πολύ σημαντικές πληροφορίες κι είναι καλό να τις γνωρίζετε πριν κάνετε αίτηση για κάποιο πρόγραμμα.
10. Τι είδους στέγαση χρειάζεστε;
Ένα επίσης πολύ σοβαρό ζήτημα που θα πρέπει να σας απασχολήσει στην ανεύρεση του κατάλληλου μεταπτυχιακού είναι η στέγαση σας. Με άλλα λόγια, πρέπει να αποφασίσετε τι μπορείτε να αντέξετε οικονομικά, γιατί αν νοικιάσετε ένα σπίτι, θα υπάρχουν πολλά έξοδα συν τη μετακίνηση από και προς το πανεπιστήμιο. Ωστόσο, υπάρχουν και οι φοιτητικές εστίες στις οποίες μπορείτε να μείνετε, ζώντας πλήρως τη φοιτητική ζωή, όμως για να έχετε το δικαίωμα της εστίας, θα χρειαστεί να κάνετε αίτηση. Γι' αυτό, βιαστείτε!
Πηγή: news.gr
Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016
Νέα Οικονομική Διακυβέρνηση της ΕΕ: Πακέτο των Έξι
- Τέθηκε σε ισχύ στις 13 Δεκεμβρίου 2011.
- Αποτελείται από 5 Κανονισμούς και 1 Οδηγία (για το λόγο αυτό αποκαλείται «Πακέτο των Έξι»).
- Θεωρείται ως δευτερογενές δίκαιο της ΕΕ.
- Έχει εφαρμογή σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ενώ ορισμένες διατάξεις του ισχύουν μόνο στην Ευρωζώνη.
- Το Πακέτο των Έξι καλύπτει τη δημοσιονομική εποπτεία καθώς και τη μακροοικονομική εποπτεία διαμέσου της εισαχθείσας Διαδικασίας Μακροοικονομικών Ανισορροπιών (ΔΜΑ).
- Το Πακέτο των Έξι ενισχύει τόσο το προληπτικό όσο και το διορθωτικό σκέλος, δηλαδή τη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ), του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ).
- Το Πακέτο των Έξι θέτει σε λειτουργία το κριτήριο του χρέους (το οποίο θεωρεί ως εξίσου σημαντικό), ώστε η ΔΥΕ να εφαρμόζεται και όταν το χρέος υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ.
- Το Πακέτο των Έξι εισάγει τη «διαδικασία αντίστροφης ψηφοφορίας ειδικής πλειοψηφίας» (reverse qualified majority voting) για τις περισσότερες κυρώσεις.
Σύμφωνα με τη «διαδικασία αντίστροφης ψηφοφορίας ειδικής πλειοψηφίας», μια σύσταση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο θεωρείται ότι έχει εγκριθεί από αυτό, εκτός εάν το Συμβούλιο, με ειδική πλειοψηφία, αποφασίσει να απορρίψει τη σύσταση μέσα σε δέκα ημέρες από την έγκρισή της από την Επιτροπή.
Έτσι ενισχύεται ο ρόλος της Επιτροπής.
Πηγή: European Commission, Economic and Financial Affairs, http://ec.europa.eu/economy_finance/articles/governance/2012-03-14_six_pack_en
Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016
Στασιμότητα στα φορολογικά έσοδα το 2015, παρά τη «βροχή» φόρων
Συγκεκριμένα, το 2015 οι καθαρές εισπράξεις από τις εφορίες και τα τελωνεία διαμορφώθηκαν στα 46,414 δισ. ευρώ και είναι αυξημένες κατά 0,08% ή μόλις κατά 39 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2014, όταν είχαν διαμορφωθεί στα 46,375 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, αν δεν ληφθούν υπόψη οι επιστροφές φόρων που ήταν λιγότερες κατά 660 εκατ. ευρώ πέρυσι τότε τα συνολικά έσοδα του 2015 ανήλθαν σε 49,335 δισ. ευρώ και είναι μειωμένα κατά 1,24% ή 621,03 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις συνολικές εισπράξεις του 2014.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το κλείσιμο του έτους, ο Δεκέμβριος ήταν ένας καλός μήνας για τα έσοδα, καθώς οι καθαρές εισπράξεις ανήλθαν σε 5,468 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 12,22% ή 595,3 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014 που είχαν διαμορφωθεί στα 4,873 δισ. ευρώ.
Στη διάρκεια του 2015 οι φορολογούμενοι είδαν:
Αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ που οδήγησαν σε ανατιμήσεις στα περισσότερα είδη διατροφής, σε έτοιμα γεύματα που σερβίρονται από καταστήματα μαζικής εστίασης, στα εισιτήρια των μέσων μεταφοράς, στα κόμιστρα των ταξί, στη διαμονή στα ξενοδοχεία και σε πλήθος άλλων προϊόντων και υπηρεσιών.
Κατάργηση της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ σε έξι νησιά (Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο και Σκιάθο).
Αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.
Αύξηση κατά 30% του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τους έχοντες αυτοκίνητα άνω των 2.500 κ.ε, πισίνες, αεροσκάφη αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2014.
Επιβολή φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής άνω των πέντε μέτρων.
Αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από 27,5% σε 55% για τους αγρότες αναδρομικά από τη χρήση του 2014.
Αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από 80% σε 100% για τις επιχειρήσεις αναδρομικά από τη χρήση του 2014.
Μείωση κατά 50% της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης ντήζελ που χρησιμοποιούν οι αγρότες.
«Κούρεμα» του επιδόματος θέρμανσης για τα νοικοκυριά με τη θέσπιση αυστηρότερων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.
Κι ενώ οι πολίτες βιώνουν οικονομική ασφυξία, λόγω της υπερφορολόγησης, το 2016 αναζητούνται επιπλέον έσοδα 2,2 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά τους, οι φορολογούμενοι έχουν στη διάθεσή τους μόνο την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων για να ρυθμίσουν πρόσκαιρα τις οφειλές τους, ενώ κάθε μήνα αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών που χάνουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Πρόκειται για στοιχεία που προκαλούν πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της αξιολόγησης, αρχίζουν οι συζητήσεις με το κουαρτέτο μεταξύ άλλων και για τα δημοσιονομικά μέτρα και -όπως όλα δείχνουν- θα ζητηθεί η λήψη πρόσθετων μέτρων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πολ Τόμσεν έχει αμφισβητήσει την ικανότητα της χώρας να παράγει πρωτογενές πλεόνασμα το 2016, κατά τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Β.Σόιμπλε.
Newsroom ΔΟΛ
http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500051758
Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016
ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα Voucher 2016 ηλικίας 29 έως 64 ετών
Νέο πρόγραμμα Voucher 2016 από τον ΟΑΕΔ, πρόκειται να ανακοινωθεί έως τα τέλη Ιανουαρίου, που θα απευθύνεται σε 26.000 ανέργους, ηλικίας 29 έως 64 ετών, με εγγυημένη απασχόληση έξι μηνών σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα.
Συγκεκριμένα πρόκειται για το αναθεωρημένο πρόγραμμα επιταγής κατάρτισης και απασχόλησης, voucher 29-64 ετών, συνολικού προϋπολογισμού 112 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε ανακληθεί τον περασμένο Μαΐο, λόγω ανεπαρκούς και μεροληπτικού σχεδιασμού.
Το πρόγραμμα που ανασχεδιάστηκε από την Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας, κα. Ράνια Αντωνοπούλου διατηρεί τον ίδιο προϋπολογισμό, αλλά απευθύνεται πλέον σε 26.000 άνεργους και όχι σε 16.000, όπως προβλεπόταν αρχικώς.
Με βάση το νέο πλαίσιο, όλοι οι ωφελούμενοι θα λαμβάνουν υψηλότερες αποδοχές και θα τους παρέχεται εγγυημένη απασχόληση για έξι μήνες, σε αντίθεση με τον αρχικό σχεδιασμό του προγράμματος που περιλάμβανε εγγυημένη απασχόληση μόνον για το ένα τέταρτο των ωφελουμένων.
Η ορθολογικότερη αναμόρφωση του προγράμματος επιτεύχθηκε γιατί η ηγεσία του υπουργείου βελτίωσε προς όφελος των ανέργων την αναλογία της κατανομής των κονδυλίων, σύμφωνα με συνεργάτες της κας. Αντωνοπούλου.
Το 80% της επιδότησης κατάρτισης θα πηγαίνει στον άνεργο
Στο νέο πρόγραμμα το 80 % του προϋπολογισμού κατευθύνεται για ενίσχυση των ανέργων και μόλις το 20% στους φορείς κατάρτισης.
Ο αρχικός σχεδιασμός του προγράμματος διέθετε το 75% του προϋπολογισμού στους φορείς κατάρτισης και πρακτικής κατάρτισης και μόλις το υπόλοιπο 25% στους ανέργους.
Πηγη : www.neolaia.gr
Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016
Νεφρά: Πόσο νερό πρέπει να πίνετε για να λειτουργούν σωστά
Τα νεφρά είναι από τα πιο σημαντικά όργανα του σώματος, καθώς καθαρίζουν το αίμα, φιλτράρουν και αποβάλλουν το νερό και τις ουσίες που δεν είναι απαραίτητες στον οργανισμό, εκκρίνουν αλλά και αδρανοποιούν ορμόνες, ρυθμίζουν το νερό και τις χημικές ουσίες, απομακρύνουν φάρμακα και τοξίνες από το αίμα.
Λειτουργούν δηλαδή ως φίλτρα του σώματος.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πολλών μελετών, η κατανάλωση ικανοποιητικής ποσότητας νερού βοηθάει τα νεφρά να αποβάλουν το νάτριο, την ουρία και τις τοξίνες από τον οργανισμό.
Δύο από τις μεγαλύτερες μελέτες που έχουν γίνει για την επίδραση του νερού στα νεφρά, κατέδειξαν μειωμένο κίνδυνο μακροπρόθεσμων νεφρολογικών προβλημάτων σε όσους πίνουν καθημερινά άφθονα υγρά.
Η πρώτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ και συμπεριέλαβε περισσότερους από 2.400 εθελοντές ηλικίας 50 ετών και άνω. Όπως έδειξε, όσοι έπιναν σχεδόν 3 λίτρα υγρών την ημέρα, διέτρεχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης χρόνιας νεφροπάθειας.
Η δεύτερη πραγματοποιήθηκε από Καναδούς επιστήμονες που παρακολούθησαν επί 7 χρόνια 2.148 υγιείς άνδρες και γυναίκες, μέσης ηλικίας 46 ετών. Όπως διαπίστωσαν, όσοι έπιναν τα περισσότερα υγρά διέτρεχαν τον μικρότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα αυτά δεν σημαίνουν πως πρέπει κανείς να πίνει αλόγιστες ποσότητες υγρών: πάνω από 2 λίτρα υγρών την ημέρα είναι ό,τι χρειάζεται για να ωφεληθούν οι νεφροί.
Πηγή: onmed.gr
Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016
Στις 24 Απριλίου ξεκινά η 6η σεζόν του Game of Thrones
Στις 24 Απριλίου θα ξεκινήσει να προβάλλεται η έκτη σεζόν του Game of Thrones, η οποία αναμένεται να απαντήσει στο μεγάλο ερώτημα του τι έγινε με τον Τζον Σνόου, αλλά οι δημιουργοί της δημοφιλούς σειράς έχουν ήδη αρχίσει να σκέφτονται το μέλλον.
Το HBO βρίσκεται σε συνομιλίες με τους Ντέιβιντ Μπένιοφ και Νταν Βάις για την ανανέωση της σειράς, όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του HBO Μάικλ Λομπάρντο.
Το σκεπτικό είναι να ανανεωθεί το Game of Thrones για άλλες δύο σεζόν, την 7η και την 8η.
Το εάν η 8η σεζόν θα σημάνει και το τέλος της σειράς είναι ένα ερώτημα που μένει να απαντηθεί.
Ο Λομπάρντο είχε παλαιότερα πει ότι οι δημιουργοί της σειράς σκοπεύουν να τη συνεχίσουν μέχρι την 8η σεζόν. «Πάντα ελπίζω πως θα αλλάξουν γνώμη» είχε πει τότε.
Πηγή: news.in.gr
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-media/893/293612/stis-24-apriliou-xekina-i-6i-sezon-tou-game-of-thrones#sthash.KQYNkeAT.dpuf
Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016
O Nikola Tesla και το κλειδί του σύμπαντος
Nikola Tesla είχε πει κάποτε: “Αν γνωρίζατε το μεγαλείο των 3, 6 and 9, τότε θα είχατε το κλειδί του Σύμπαντος.”
Ίσως να γίνει ξεκάθαρο τι εννοούσε, μετά την πρόσφατη ανακάλυψη μιας συλλογής σκίτσων του μεταξύ των οποίων βρίσκεται ένας εντυπωσιακός “χάρτης” πολλαπλασιασμού που περιέχει όλους τους αριθμούς σε ένα απλό σύστημα.
Τα σχέδια, τα οποία εντόπισε ο καλλιτέχνης Abe Zucca, ήταν κρυμμένα σε ένα μικρό μπαούλο μαζί με άλλες σημειώσεις για διάφορες εφευρέσεις και υπό κατασκευή συστήματα ελεύθερης ενέργειας πάνω στα οποία δούλευε ο Tesla τα τελευταία χρόνια της ζωής του.
Ο Zucca έκανε αντίγραφα των εικόνων και τα έδειξε σε διάφορους μαθηματικούς και αναλυτές. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προκάλεσε ο χάρτης του πολλαπλασιασμού:
Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι το σύστημα εξηγεί το σχηματισμό των πρώτων αριθμών αλλά και των δίδυμων πρώτων αριθμών – δίδυμοι πρώτοι ονομάζονται οι πρώτοι αριθμοί που η διαφορά τους είναι 2, π.χ 11 και 13, 17 και 19, 1.000.037 και 1.000.039 – καθώς η εικασία των Διδύμων Πρώτων στην οποία πρέπει να αποδειχτεί πως υπάρχουν άπειροι πρώτοι p τέτοιοι ώστε και ο αριθμός p + 2 να είναι πρώτος αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα γνωστό άλυτο πρόβλημα της Θεωρίας των αριθμών.
Το διάγραμμα είναι εύκολο στη χρήση και θα μπορούσε να βοηθήσει τους μαθητές να αντιληφθούν πώς οι αριθμοί συνεργάζονται σε μια σπείρα 12 σημείων. Οι ειδικοί εξηγούν ότι αυτό το αυτο-οργανωμένο σύστημα μας επιτρέπει να δούμε τους αριθμούς ως πρότυπα, τις πράξεις του πολλαπλασιασμού και της διαίρεσης, καθώς και μερικά άλλα συστήματα τα οποία είναι ακόμα υπό αναγνώριση.
http://www.yopk.gr/nikola-tesla-to-kleidi-tou-sympantos/
Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016
Windows 10: Πήραν 10% το μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς μέσα σε πέντε μήνες
Η επιτυχία των Windows 10 ήταν μάλλον αναπάντεχη ακόμα και για την ίδια την Microsoft καθώς μετά τα 200.000 χρήστες που συμπλήρωσε πριν λίγο καιρό, ανακοινώθηκε ότι έφθασε και το 10% της παγκόσμιας αγοράς
Αν και βρίσκονται στην αγορά μόλις πέντε μήνες, το μερίδιό τους στους υπολογιστές όλου του κόσμου έχει φθάσει ήδη το 9,96%, σύμφωνα με την ετιρία Net Applications. Αυτό σημαίνει μία αύξηση της τάξης του 1% σε σύγκριση με το Νοέμβριο, ενώ όπως όλα φαίνονται τα ποσοστά θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν διαρκώς και τους επόμενους μήνες.
Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα λειτουργικά συστήματα, τα Windows 7 σε όλες τους τις εκδοχές παραμένουν το πιο δημοφιλές λειτουργικό, με ποσοστό 56% ενώ τα Windows 8.1, 8, Vista και XP έχουν 10.3%, 2.76%, 1.62% και 10.93%, αντίστοιχα.
Αξίζει να παρατηρηθεί ότι όλες οι εκδόσεις των Windows παρουσιάζουν πτωτικές τάσεις μετά την εμφάνιση των Windows 10, κάτι που σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι παλαιοί χρήστες προχωρούν στην αναβάθμιση του λειτουργικού.
Πάντως τα Windows όλων τωνε κδόσεων έχουν το 91.3% της αγοράς, ακολουθούμενα από το λειτουργικό των Mac με 7,02% και το Linux me 1,66%. Aν συνεχιστεί η πορεία των νέων Windows με αυτούς τους ρυθμούς (και χάρη στην έξυπνη κίνηση της Microsoft να τα προσφέρει ως αναβάθμιση) είναι σίγουρο ότι το λειτουργικό αυτό θα κυριαρχήσει για πάρα πολλά χρόνια στην αγορά.
http://www.protothema.gr/technology/article/541328/windows-10-piran-10-to-meridio-tis-pagosmias-agoras-mesa-se-pede-mines/
Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016
Ελληνες πρωθυπουργοί που «έφυγαν» πάμφτωχοι
Από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα ο Ιωάννης Καποδίστριας, με τον πρώτο κυβερνήτη της χώρας να κάνει λιτή ζωή, παρότι ήταν εύπορος, όπως αναφέρει σε σχετικό αφιέρωμα η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος». Μάλιστα, μοίρασε αρκετή από την περιουσία του στις ανάγκες του κράτους και των συμπολιτών του, ενώ αρνήθηκε να λαμβάνει το μισθό του κυβερνήτη, δηλώνοντας ότι τα ιδιαίτερα εισοδήματά του του αρκούν για να ζήσει.
Ο εκ των πρωταγωνιστών της επανάστασης του 1821 Ανδρέας Λόντος, πρώην μεγαλοκτηματίας έδωσε στον εθνικό αγώνα μεγάλο τμήμα της περιουσίας του. Εφτασε στη θέση του υπουργού Εσωτερικών και μοίρασε τα χρήματά του και τη σύνταξη που λάμβανε ως στρατηγός σε πρώην συναγωνιστές του. Τα τελευταία του χρόνια ζούσε πάμφτωχος, ξεπουλώντας τα τελευταία του υπάρχοντα, ενώ το 1846 αυτοκτόνησε.
Τα παραδείγματα από πρώην πρωθυπουργός που «έφυγαν» δίχως να έχουν περιουσία είναι πολλά από την ελληνική ιστορία. Ο Ζηνόβιος Βάλβης, που έκανε δύο θητείες ως πρωθυπουργός, ζούσε αρκετά λιτά και είχε τη συνήθεια να ντύνεται με κάπα τσοπάνου. Πέθανε πάμφτωχος το 1872 και κηδεύτηκε δημοσία δαπάνη.
Το ίδιο φτωχός έφυγε από τη ζωή το 1879 ο εξάκις πρωθυπουργός Επαμεινώντας Δεληγιώργης. Την επόμενη της κηδείας του η Πολιτεία χορήγησε στην οικογένειά του σύνταξη 500 δραχμών το μήνα, για να μην πεινάσουν τα παιδιά του.
Φτωχότερος από ότι μπήκε στην πολιτική έφυγε και ο επτάκις πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης. Είχε αναγκαστεί να πουλήσει σχεδόν ολόκληρη την πατρική του περιουσία, ενώ τα τελευταία χρόνια της ζωής του έμενε σε νοικιασμένο σπίτι.
Ανάλογη στάση κράτησε και ο Γεώργιος Καφαντάρης, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός το 1924. Οταν μάλιστα πληροφορήθηκε ότι κάποιος πολιτικός μηχανικός θέλησε να του παραχωρήσει δωρεάν κάποιο σπίτι για να μείνει, καθώς γνώριζε τα οικονομικά και προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, αρνήθηκε κατηγορηματικά, δηλώνοντας «πού ξέρω τι αξιώσεις θα προβάλει και τι θέματα θα έχει να επιλύσει για να προτείνει τέτοιο πράγμα». Χρειάστηκε να κάνει συμβολαιογραφικό έγγραφο ο πολιτικός μηχανικός, στο οποίο δήλωνε ρητά ότι δεν θα προβάλει καμία αξίωση, για να γίνει τελικά δεκτή η δωρεά του.
Τέλος, ο Νικόλαος Πλαστήρας έμεινε στην ιστορία ως φτωχός πρωθυπουργός, για τον λιτό τρόπο ζωής του. Απαγόρευε στους συγγενείς του να χρησιμοποιούν το όνομά του για δικό τους όφελος έμενε στο νοίκι, ενώ αρνήθηκε να βάλει τηλέφωνο φωνάζοντας «Μα τι λέτε; Η Ελλάδα πένεται και εμένα θα μου βάλετε τηλέφωνο;».
Μάλιστα, είχε επιστρέψει ένα χρυσό στιλό που του είχε στείλει ο εκδότης Δημήτρης Λαμπράκης, ενώ στο σπίτι του κοιμόταν σε στρατιωτικό ράντσο. Οταν πέθανε το 1953, άφησε μόνο 216 δραχμές στην ψυχοκόρη του, δέκα δολάρια και μία προφορική διαθήκη «Ολα για την Ελλάδα».
http://www.azinlikca.net/eidhseis/elline-prohtupourgoi-pou-efugan-pamftoxoi-172015.html
Καθαρίστε το έντερό σας με τις 5 αυτές τροφές και αδυνατίστε γρήγορα και φυσικά!
Η ικανότητα του οργανισμού μας να διασπά τις τροφές, να τις μετατρέπει σε ενέργεια και να στέλνει τα «υπολείμματα» στο πεπτικό σύστημα, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ικανότητά μας να διατηρούμε ή να χάνουμε βάρος.
Αντί λοιπόν να εστιάσετε σε μια συγκεκριμένη δίαιτα, δοκιμάστε τις παρακάτω τροφές για να αυξήσετε τον μεταβολισμό σας και να βελτιώσετε το πεπτικό σας σύστημα.
1. Psyllium
Υπάρχουν πολλά βότανα για τον καθαρισμό του εντέρου ή φυτικά συμπληρώματα για τον ίδιο λόγο, αλλά αν θέλετε να κάνετε οικονομία μπορείτε απλά να τα προσθέσετε στην καθημερινή σας διατροφή. Ειδικά το psyllium έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ενώ ανακουφίζει επίσης από διάρροια και κολίτιδα.
2. Λιναρόσπορος
Βοηθά στον καθαρισμό του εντέρου (όπως το psyllium) και συντηρεί την εντερική μικροχλωρίδα ενώ αφαιρεί τις τοξίνες και τα παράσιτα. Καταναλώστε ένα κουταλάκι λιναρόσπορο κάθε πρωί για μία εβδομάδα. Στην δεύτερη εβδομάδα αυξήστε τη δόση σε δύο κουταλάκια και την τρίτη εβδομάδα σε 3.
3. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες
Η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση είναι 25 με 35γρ. Αν π.χ. τρώτε βρώμη για πρωινό κάνετε ήδη καλό στην υγεία σας, αλλά ψάξτε και για άλλες τροφές που θα εμπλουτίσουν τη διατροφή σας.
4. Ωμά φρούτα και λαχανικά
Αν καταναλώνετε ντομάτες και άλλα λαχανικά ή φρούτα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, θα βελτιώσετε τη λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος, την κυκλοφορία του αίματος και της καρδιάς.
5. Προβιοτικά και προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση
Κι όμως! Τα βακτήρια βοηθούν στον καθαρισμό του πεπτικού συστήματος!
http://www.sdna.gr/genikes-eidiseis/article/152917/kathariste-entero-sas-me-tis-5-aytes-trofes-kai-adynatiste-grigora
Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016
Πώς να θεραπεύσετε τους πόνους στις αρθρώσεις σας σε 7 μόλις μέρες!
Η συνταγή έχει ως εξής:
– Σε Κάθε κατάστημα μπορείτε να αγοράσετε 150 γρ βρώσιμη ζελατίνη (150γρ – για θεραπεία ενός μήνα.
– Το βράδυ, ρίξτε 5 γρ ζελατίνη (σε δύο επίπεδα κουταλάκια του γλυκού) και ένα τέταρτο φλιτζάνι κρύο (από το ψυγείο) νερό.
– Ανακινείστε και αφήστε το να σταθεί μέχρι το πρωί (εκτός ψυγείου).
– Η ζελατίνη θα διογκωθεί και θα μετατραπεί σε ζελέ τη διάρκεια της νύχτας.
– Το πρωί, πιείτε το μείγμα με άδειο στομάχι. Μπορείτε να προσθέσετε χυμό και να φτιάξετε ένα μείγμα μελιού με νερό ή να ανακατέψετε με γιαούρτι ή ξινή κρέμα. Ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο της αρεσκείας σας..
– Όσοι άνθρωποι παραπονέθηκαν για πόνο στις αρθρώσεις, την πλάτη, τα πόδια, πόνο στη σπονδυλική στήλη, το λαιμό κλπ μετά από μια εβδομάδα παύουν να υφίστανται.
-Η Διάρκεια της θεραπείας είναι ένας μήνας. Επαναλάβετε ξανά σε 6 μήνες. Αυτός είναι ένας τρόπος για την αποκατάσταση της «λίπανσης» των αρθρώσεων.
Γιατί είναι η ζελατίνη είναι τόσο ευεργετική για τις αρθρώσεις;
Ζελατίνη – ένα προϊόν ζωικής προέλευσης, που λαμβάνεται στο αποτέλεσμα της επεξεργασίας του συνδετικού ιστού των Μεγάλων κερασφόρων ζώων – τένοντες, οστά, χόνδρος, κολλαγόνο είναι στην πραγματικότητα στην πιο αγνή της μορφή. Έχει θετική επίδραση στην κατάσταση των εσωτερικών ινών και μικρών σκαφών.
Έχει δύο αμινοξέα: προλίνη και hidrosiprolin(υδροξυπρολίνη), οι οποίες έχουν θετικό αντίκτυπο στην ανάκαμψη του συνδετικού ιστού. Ζελατίνης σε θέση να αυξήσει την ανάπτυξη και την έκταση του συνδετικού ιστού, η οποία είναι πολύ σημαντική σε νοσούσες αρθρώσεις.
*Η προλίνη (σύντμηση Pro ή P) είναι ένα α-αμινοξύ. Είναι ένα από τα πρωτεϊνογενετικά αμινοξέα και στο DNA κωδικοποιείται με τα κωδικόνια CCU, CCC, CCA, και CCG. Ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να συνθέσει προλίνη από άλλες ενώσεις, άρα δεν είναι διατροφικός απαραίτητο αμινοξύ. Είναι το μοναδικό πρωτεϊνικό αμινοξύ το οποίο ενσωματώνει στο μόριό του μια δευτεροταγή αμίνη, δηλαδή το αμινικό άζωτο ενώνεται με δύο αλκυλομάδες (R1-N(H)-R2).
*Η υδροξυπρολίνη είναι ένα αμινοξύ που βρίσκεται στο κολλαγόνο. Η απέκκριση της υδροξυπρολίνης στα ούρα είναι ένας χρήσιμος δείκτης του μεταβολισμού (αποδόμησης) του κολλαγόνου. Αντανακλά τον ρυθμό αποδόμησης των οστών και έτσι είναι μία καλή εξέταση για την παρακολούθηση της κατάστασης στη νόσο Paget.
Η ζελατίνη είναι ένα χρήσιμο προϊόν εξαιρετικής ποιότητας για τη βελτίωση της υγείας:
– Ενισχύει τις αρθρώσεις και καρδιακό μυ
– Βελτιώνει το μεταβολισμό
– Αυξάνει την πνευματική ικανότητα
– Διατηρεί τη κατάσταση του δέρματος υγιή
– Δίνει ελαστικότητα και την αντοχή των τενόντων και των συνδέσμων
– Εμποδίζει την ανάπτυξη της οστεοπόρωσης και της οστεοαρθρίτιδας
– Οδηγεί σε βελτίωση της ανάπτυξης και τη δομή των μαλλιών και των νυχιών (βλ σπιτικό σαμπουάν με ζελατίνη και μάσκα ζελατίνη για όλους τους τύπους μαλλιών)
– Αναντικατάστατο στη δυσπλασία
Ακολουθήστε την συνταγή και θα δείτε ότι τα αποτελέσματα είναι αξιοσημείωτα.
http://www.sdna.gr/genikes-eidiseis/article/152582/i-syntagi-thayma-mporei-na-therapeysei-toys-ponoys-stis-arthroseis
Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016
Πως να φτιάξεις ένα πεντανόστιμο μπισκοτογλυκό ψυγείου!
25 σοκολατένια μπισκότα με γέμιση τύπου Oreo, σπασμένα σε μέτρια κομμάτια
60 γρ. φλιτζ. βούτυρο, λιωμένο
225 γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
460 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
σιρόπι σοκολάτας ή καραμέλας, σπιτικό ή εμπορίου
Πώς θα το φτιάξουμε
Βάζουμε το λιωμένο βούτυρο σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Προσθέτουμε στο βούτυρο τα θρυμματισμένα μπισκότα και ανακατεύουμε καλά. Κατόπιν, απλώνουμε με τα χέρια τα μπισκότα στον πάτο του σκεύους, σε όλο το μήκος του.
Με μίξερ χειρός, σε μέτρια ταχύτητα, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος για 2 λεπτά, μέχρι να γίνει σαντιγί και να σχηματιστούν απαλές κορυφές.
Την αφήνουμε στην άκρη. Σε άλλο μπολ, χτυπάμε με το μίξερ χειρός το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνουν μια μαλακή κρέμα. Ρίχνουμε στο μείγμα τυρί κρέμα τη σαντιγί και ανακατεύουμε απαλά με μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Κατόπιν επικαλύπτουμε με το μείγμα τη βάση μπισκότου στο σκεύος μας. Αν θέλουμε, μπορούμε να περιχύσουμε με το σιρόπι σοκολάτας ή καραμέλας. Βάζουμε στην κατάψυξη για 45 λεπτά και σερβίρουμε.