MENU

style> #navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;} ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;} ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;} #navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;} ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;} #navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019

ΠΕΡΙ ΑΙΓΙΝΗΤΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΟΜΑΧΩΝ


ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: aegina.blogspot.gr

Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας  ( Σεπτέμβριος 480 π.Χ. )  όπου στα τέλη Σεπτεμβρίου  γίνονται επετειακές εκδηλώσεις  με συμμετοχή Υπουργών , πρέσβεων , Δημάρχων και πολλών επισήμων   στο Δήμο Σαλαμίνας αλλά και στον Δήμο ο οποίος παίρνει την σκυτάλη για τις εκδηλώσεις  για το 2017 ο υπεύθυνος Δήμος για να τιμήσει την ναυμαχία της Σαλαμίνας ήταν ο Δήμος Λουτρακίου και η εκδήλωση έγινε στα  Ίσθμια . Για το 2018 ο Δήμος που θα πραγματοποιήσει εκδηλώσεις για την  Ναυμαχία της Σαλαμίνας είναι ο Δήμος Ερετρίας. Για την ιστορία ο Δήμαρχος Αίγινας  Θεοδόσιος (Σάκης) Σακκιώτης είχε υπογράψει  το 2012 μαζί με όλους τους Δήμους που συμμετείχαν στην ναυμαχία της Σαλαμίνας ένα πρωτόκολλο συνεργασίας που είχε ως  σκοπό εκδηλώσεις που αφορούν την Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Η  ίδρυση του δικτύου Σαλαμινομάχων  Πόλεων  που εκτός των άλλων θα είχε σαν αποστολή την ανάδειξη όλων των πόλεων που συμμετείχαν με  σχετικές εκδηλώσεις στις πόλεις αυτές    Το 2014 ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αίγινας  εκπροσώπησα τον Δήμο Αίγινας στις εκδηλώσεις που έγιναν για τους Σαλαμινομάχους και παρέδωσα την σημαία που είχε η Αίγινα από το 2013 στον Δήμο Μεγαρέων για να πάρει την σκυτάλη και από την μεριά του να προχωρήσει σε εκδηλώσεις που θα τιμήσουν την μνήμη των Σαλαμινομάχων.
Αναλαμβάνοντας την ΚΕΔΑ τον Απρίλιο του 2017 έβαλα ως στόχο στο μυαλό μου την αξιοποίηση   του χώρου  των Αιγινητών   Σαλαμινομάχων  διότι θεώρησα πως είναι απαράδεκτο να μην τιμούμε τους  ΉΡΩΕΣ μας αυτούς που κράτησαν ζωντανό το πνεύμα του δυτικού πολιτισμού αυτού που σήμερα ονομάζουμε Δημοκρατία . Γιατί στην ναυμαχία της Σαλαμίνας μπήκαν τα θεμέλια της  Δημοκρατίας  και τότε άρχισε η ανοδική πορεία του Δυτικού πολιτισμού. 
Για την Ιστορία
Η Αίγινα  και οι αρχαίοι Αιγινήτες ναυμάχοι  ήταν από τούς κύριους συντελεστές της νίκης αυτής  .  Στην ιστορική αυτή ναυμαχία  , η Αίγινα συμμετείχε με 30 πολεμικά πλοία  με αρχηγό  τον Πολύκριτο  γιό  του Κριού  και  κατέκτησε τα αριστεία μεταξύ όλων των Σαλαμινομάχων πόλεων αφήνοντας στη δεύτερη θέση ακόμα και αυτούς τούς Αθηναίους .
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι  ο Πολύκριτος  ο Αιγινήτης , μαζί με τούς Αθηναίους   Ευμένη και Αμεινία είχαν προταθεί για  το πρώτο βραβείο ανδρείας  (  που τελικά δεν δόθηκε  ) .  Ο ίδιος ο Θεμιστοκλής είχε προταθεί για το δεύτερο βραβείο ανδρείας .
Για το λόγο αυτό το Μαντείο των Δελφών έδωσε στους Αιγινήτες το “έπαθλο ανδρείας”.
Οι Αιγινήτες φορτωμένοι με λάφυρα και τους χρυσούς αστέρες των Περσών γύρισαν στο νησί τους με επικεφαλής τους αρχηγούς τους, Κριό, Πολύκριτο, Πυθέα και Ιοχένοο.
 Οι Αιγινήτες Σαλαμινομάχοι  επέστρεψαν δαφνοστεφανομένοι , υπερήφανοι και με λάφυρα και τους χρυσούς αστέρες των Περσών με επικεφαλής τους αρχηγούς τους, Κριό, Πολύκριτο, Πυθέα και Ιοχένοο στην Αίγινα.  Οι νεκροί τους  , 30 στον αριθμό , ενταφιάστηκαν  με μεγάλες  τιμές στο βόρειο άκρο του νησιού απέναντι από  τη θάλασσα που σημάδεψε την δόξα τους. 
Οι τάφοι των “Σαλαμινομάχων ” βρίσκονται σ ένα βραχώδες ακρωτήρι στη βόρεια πλευρά της Αίγινας, στην περιοχή Λιβάδι, απέναντι από το σπίτι του συγγραφέα Ν. Καζαντζάκη.
Οι πόλεις  που συμμετείχαν και τη δύναμη τους σε πλοία ήταν :
Η Αθήνα συμμετείχε με 180
Χαλκίδα με 20
Κόρινθος με 40
Αίγινα με 30
Μέγαρα με 20
Σπάρτη με 16
Σικυώνα (στο σημερινό Κιάτο) με 15
Επίδαυρος με 10
Αμβρακία με 7
Ερέτρια με 7
Τροιζήνα με 5
Ερμιόνη με 3
Λευκάδα με 3
Κέα (Τζιά) με 2
Στύρα της Εύβοιας με 2
Κύθνος με 1 τριήρη
Λήμνος με 1
Τήνος με 1
Νάξος με 4. Είναι τα 4 πλοία που εξαναγκάστηκαν να στείλουν οι κάτοικοι της Νάξου για να ενισχύσουν τον περσικό στόλο, και τα οποία αυτομόλησαν στους Έλληνες στη Σαλαμίνα.
Έτσι το σύνολο των ελληνικών δυνάμεων, κατά τον Ηρόδοτο, ήταν 380 τριήρεις,
ΣΗΜΕΡΑ
Ως Πολιτεία και ως Δήμος Αίγινας έχουμε ευθύνη  , η κατάσταση του χώρου  των Αιγινητών   Σαλαμινομάχων  χαρακτηρίζεται από την παντελή εγκατάλειψη .   Η πολιτεία την περιοχή την έχει αφήσει ξεχασμένη  μία πινακίδα    που λέει «Αρχαιολογικός χώρος » από μόνη της δεν λέει ΤΙΠΟΤΑ Ούτε περίφραξη του χώρου , ούτε συντήρηση  , ούτε καθαρισμός των άδειων πια  μνημάτων των Αιγινητών Σαλαμινομάχων που έχουν γεμίσει άμμο και σκουπίδια .  Για αυτό ως Δήμος ευθυνόμαστε.  Από την μεριά μου , όταν ήμουν πρόεδρος στην ΚΕΔΑ , πήρα την πρωτοβουλία και κατέθεσα πρόταση προς την Περιφέρεια Αττικής (Σεπτέμβριος 2017) να χρηματοδοτήσει εκδηλώσεις προς τιμή των Αιγινητών Σαλαμινομάχων .
Στο χέρι του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΑ ήταν να ενεργοποιηθεί και να αξιοποιήσει την πρόταση που κατέθεσα στην Περιφέρεια  για αυτό τον σκοπό .
Σε περίπτωση δε που δεν ενέγκρινε  εκδηλώσεις η Περιφέρεια Αττικής μπορούσε να τις πραγματοποιήσει η ΚΕΔΑ με ιδίους πόρους  . Θα είναι δείγμα πολιτισμού ότι δεν ξεχνάμε τους ΗΡΩΕΣ μας τους Αιγινήτες  Σαλαμινομάχους .
Πολιτισμός δεν είναι να πιάνουμε το μικρόφωνο στις εκδηλώσεις για να μιλάμε με τις ώρες και να αυτοπροβαλλόμαστε.
Φυσικά η πρόταση δεν υλοποιήθηκε ποτέ γιατί το ζητούμενο είναι να έχεις όραμα και το κυριότερο ακομπλεξάριστος για να υλοποιείς πρόταση κάποιου άλλου.
Εύχομαι το καινούργιο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΑ να υλοποιήσει αυτή την πρόταση .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου