MENU

style> #navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;} ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;} ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;} #navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;} ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;} #navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΥΝΈΛΛΗΝΕΣ , ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ...!!!


του  Νίκου Οικονόμου

ΕΛΛΑΔΑ σημαίνει ΦΩΣ (ΕΛ ΛΑΣ = μια λάμψη) και αυτό το φως ποτέ δεν θα το πάρουν!!!!

Είναι εποχή που πρέπει να βάλουμε το "ΕΜΕΙΣ" πάνω από το "ΕΓΩ" διαχρονική έννοια , διαχρονική φράση την έγραψε στα απομνημονεύματα του ο Μακρυγιάννης.

Όπως έλεγε ο Κολοκοτρώνης η διχόνοια είναι ο μεγαλύτερος εχθρός μας . Δεν κινδυνεύσαμε από τους Τούρκους το 1821 αλλά από την διχόνοια.

Όσοι ευαγγελίζονται την έννοια ενότητα να μην μένουν στα λόγια αλλά να το κάνουν πράξη . Τότε μόνο θα έχουν νόημα τα λόγια τους και τα κείμενα τους.

Θα κάνω μια παράφραση στο κείμενο του Καζαντζάκη λέγοντας τούτο πως η Σωτηρία του τόπου είναι να λυτρωθεί απ’ όλους τους σωτήρες που κατά καιρούς έρχονται να σώσουν τον τόπο, αυτή ‘ναι η ανώτατη λευτεριά , η πιο αψηλή τότε θα μπορέσουμε να ανασάνουμε ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΩΣ ΕΘΝΟΣ. Ο δρόμος για αυτή την ΙΘΑΚΗ είναι μακρινός.

Μα για να είσαι λεύθερος δεν πρέπει να φοβάσαι τίποτα γιατί η Ελευθερία ΘΕΛΕΙ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ.

Με  μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι ξαναφτιάχνεις την Ελλάδα όπως είπε ο Ελύτης.

«Είμαστε ένας λαός, με παλικαρίσια ψυχή, που κράτησε τα βαθιά κοιτάσματα της μνήμης του σε καιρούς ακμής και σε αιώνες διωγμών και άδειων λόγων. Τώρα που ο τριγυρινός μας κόσμος μοιάζει να θέλει να μας κάνει τρόφιμους ενός οικουμενικού πανδοχείου, θα την απαρνηθούμε άραγε αυτή τη μνήμη;

Θα το παραδεχτούμε τάχα να γίνουμε απόκληροι; Δε γυρεύω μήτε το σταμάτημα, μήτε το γύρισμα προς τα πίσω, γυρεύω το νου, την ευαισθησία και το κουράγιο των ανθρώπων που προχωρούν εμπρός». Είπε ο Σεφέρης  για εμάς που η  μοίρα το φέρε να έχουμε  γεννηθεί Έλληνες και να είμαστε οι  άνθρωποι που εδώ και 80 γενεές οικοδόμησαν τον Παρθενώνα , το σημείο αναφοράς του Πολιτισμού.

Κι όπως πολύ σοφά ύμνησε ο Ρίτσος «Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις -εκεί που πάει να σκύψει με το σουγιά στο κόκαλο, με το λουρί στο σβέρκο, να τη, πετιέται αποξαρχής κι αντρειεύει και θεριεύει και καμακώνει το θεριό με το καμάκι του ήλιου» πάντα θα ανδρειώνουμε πάντα θα θεριεύουμε , είμαστε δύσκολο είδος δέντρου εμείς οι Έλληνες.

Αξιοσημείωτη είναι η επισήμανση του Κορνήλιου Καστοριάδη « Όταν αρχίζει η Επανάσταση του 1821, διαπιστώνουμε από τη μια μεριά τον ηρωισμό του λαού και από την άλλη, σχεδόν αμέσως, την τεράστια αδυναμία να συγκροτηθεί μια πολιτική κοινωνία»  από αυτό το σύνδρομο δεν έχουμε ξεφύγει αυτά τα 200 χρόνια της ανεξαρτησίας μας.

 Σύμφωνα με τον Ραφαηλίδη « Οι λαοί δεν έχουν μόνο ήρωες, έχουν και καθάρματα. Στην ιστορία ενός τόπου ανήκουν και τα καθάρματα, που κι αυτά γράφουν ιστορία. Εν πάση περιπτώσει, η ιστορία ενός τόπου δεν είναι μόνο μια σειρά από θετικά γεγονότα.» Τα καθάρματα την σημερινή εποχή λέγονται λαμόγια . Αυτοί είναι οι επικίνδυνοι οχτροί του ¨Εθνους . Με εξαγορές συνειδήσεων οδηγούν στην καταστροφή την πατρίδα μας  διότι προέχει το προσωπικό τους όφελος. Προσοχή στους σύγχρονους Εφιάλτες.

 Κάθε χρόνο τέτοια μέρα τιμώ όχι τους γνωστούς ήρωες αλλά και τους αφανείς που υπάρχουν πολλοί σε κάποια επανάσταση , σε κάποια κοινωνική αλλαγή.

Δεν ξεχνώ , αυτή την μέρα , δυο ήρωες την Μαντώ Μαυρογένους και τον Νικηταρά τον Τουρκοφάγο. Που πέθαναν πάμφτωχοι ενώ είχαν προσφέρει τα πάντα. Έχουν δυο κοινά χαρακτηριστικά την ανιδιοτέλεια και την περηφάνεια.  

Η σήμερον ημέρα είναι  χαρμόσυνη , είναι μέρα περηφάνειας του Έθνους ας σταθούμε προσοχή και ας υμνήσουμε με ψηλά το κεφάλι , το στήθος μπροστά , παίρνοντας βαθιά ανάσα και κοιτώντας ψηλά τον ουρανό.‘’Σε γνωρίζω από την κόψη του σπαθιού την τρομερή,

σε γνωρίζω από την όψη που με βία μετράει τη γη.

Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά,

και σαν πρώτα ανδρειωμένη, ΧΑΙΡΕ, Ω ΧΑΙΡΕ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!’’

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου