MENU

style> #navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;} ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;} ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;} #navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;} ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;} #navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΔΑΠ ΜΕ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ, ΤΟ ΔΝΤ ΘΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΑΜΕΣΗ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΩΝ


Ο δήμαρχος Μαραθώνα έκανε αγωγή στην ΕΥΔΑΠ έλα όμως που η ΕΥΔΑΠ δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια και έβγαλε φιρμάνι ότι της χρωστά 14 εκατομμύρια ευρώ και όχι μόνο αυτό αλλά έμαθαν και οι δημότες του ότι εισπράττει από αυτούς το τίμημα και δεν το αποδίδει.
Από αυτή την ιστορία βγαίνει ένα θέμα ότι οι δήμοι χρωστάνε λεφτά στην ΕΥΔΑΠ, (πχ Δήμος Μεγαρέων) το ευτύχημα για την ΕΥΔΑΠ είναι ότι μόνο από κάποιες περιοχές της περιφέρειας (πχ Δήμος Αίγινας, Κοινότητα Αγκιστριού κ.λ.π) δεν εισπράττει η ίδια τα χρήματα για το νερό. Φυσικά για το νερό που δίνει σε πολλούς δήμους τα φέσια είναι μεγάλα.
Όμως τώρα δημιουργείται ένα μεγάλο πρόβλημα  το ΔΝΤ και η Τρόικα  ζητάνε αποκρατικοποιήσεις παντού, μέσα στα πλάνα τους είναι και οι υδάτινοι πόροι και οι εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο ΕΥΔΑΠ , ΕΥΑΘ  αλλά και άλλες περιφερειακές εταιρείες ύδρευσης. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα πάμε σε συνολική εκχώρηση των υδάτινων πόρων.
Τώρα σε ότι  αφορά τους Δήμους είναι ότι το πρόβλημα των  εταιρειών ύδρευσης με τις οφειλές από το Δημόσιο και τους Δήμους πρέπει να λυθεί άμμεσα . Το ΔΝΤ επιβάλει την πληρωμή των οφειλών του Δημοσίου έναντι των ιδιωτών (η ΕΥΔΑΠ αν πουληθεί θα θεωρείται ότι είναι ιδιωτική ) στις χώρες που εγκαθίσταται.
Αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι ότι η πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει μια εταιρεία συμμετοχών με το όνομα Ελληνικά Νερά, η οποία θα έχει υπό τη σκέπη της την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ , αλλά και τις άλλες περιφερειακές εταιρείες όμως θα πρέπει να είναι απαλλαγμένες από χρέη και οφειλές.
Σύμφωνα με διάφορα άρθρα που έχουν δεί το φως της δημοσιότητας στο παρελθόν η ΕΥΔΑΠ είναι στόχος εξαγοράς από την MIG την εταιρεία που είναι υ μεγαλομέτοχος ο κος Βγενόπουλος, ο οποίος έγινε  γνωστός στο ευρύ κοινό από την δραστηριότητα σαν μέτοχος του Παναθηναϊκού. Ο κος Βγενόπουλος δεν θα ασχοληθεί μόνο με τους υδάτινους πόρους αλλά και με την διαχείριση αστικών απορριμμάτων, ένα άλλο πεδίο που θα συγκρουστούν τα μεγάλα συμφέροντα. Στην Αίγινα το ενδιαφέρον τους  για την διαχείριση αστικών απορριμμάτων  το έχουν δείξει τοπικοί οικονομικοί παράγοντες, αλλά  υπάρχουν θεσμικά και νομικά εμπόδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου