MENU

style> #navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;} ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;} ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;} #navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;} ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;} #navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΛΛΑΔΑ Η ΝΕΑ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ;

Δύο είναι οι βασικοί λόγοι που αυξάνουν τις πιθανότητες πραγματοποίησης του σεναρίου πολιτικής απαξίωσης του κ. Παπανδρέου. Η διάρκεια των μέτρων που περιγράφονται στο πολυσυζητημένο μνημόνιο ξεπερνάει κατά πολύ τη διάρκεια του εκλογικού κύκλου. Μέχρι τα τέλη του 2014 είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα δρακόντειας λιτότητας που δεν θα λύσει κανένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Δεν υπάρχει κυβερνητική παράταξη που μπορεί να αντέξει μια τόσο μεγάλη περίοδο φθοράς, ούτε φυσικά κοινωνία πρόθυμη να δεχτεί την τιμωρία της σε βάθος χρόνου. Είναι φανερό ότι το μνημόνιο επιβλήθηκε στην ελληνική πλευρά χωρίς ουσιαστική διαπραγμάτευση. Στην αντίθετη περίπτωση, η κυβέρνηση Παπανδρέου θα είχε φροντίσει να προστατέψει, ως ένα βαθμό, την πολιτική προοπτική της.

Το χειρότερο είναι ότι η πολιτική που καλούμαστε να εφαρμόσουμε ίσως επιταχύνει την πορεία μας προς τη χρεοκοπία. Οι αναλυτές των διεθνών οίκων αξιολόγησης προειδοποιούσαν πριν από λίγους μήνες ότι η Ελλάδα κινδύνευε με τον λεγόμενο αργό οικονομικό θάνατο. Θα εξυπηρετούσαμε το δημόσιο χρέος για μερικά χρόνια και στη συνέχεια θα διαπιστώναμε την αδυναμία μας να καταβάλλουμε σε ετήσια βάση το 7%-8% του ΑΕΠ μόνο για τόκους. Η μετατροπή του δημόσιου χρέους σε μια μαύρη τρύπα που καταβροχθίζει όλους τους οικονομικούς μας πόρους οδηγεί αναπόφευκτα στη στάση πληρωμών.

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ειδικών για σταδιακή επιτάχυνση του οικονομικού θανάτου της Ελλάδας. Εμφανίζονται επίσης αναλύσεις στα διεθνή ΜΜΕ με τις οποίες παρομοιάζεται η σημερινή κατάσταση της Ελλάδας με την Αργεντινή του 2000-2001. Υπογραμμίζεται ότι η Αργεντινή πρώτα υιοθέτησε πρόγραμμα δραστικής εξυγίανσης της οικονομίας της και στη συνέχεια κήρυξε στάση πληρωμών, διαπιστώνοντας ότι δεν υπήρχαν οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές προϋποθέσεις για τη συνέχισή του.

Η άρνηση της Ε.Ε. να στηρίξει οικονομικά, με ένα προνομιακό επιτόκιο δανεισμού, τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας και οι ισοπεδωτικοί όροι που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο οδηγούν πολλούς αναλυτές στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα θα κηρύξει στάση πληρωμών εντός του 2011. Εντύπωση προκαλεί και η παρέμβαση του επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων της Citigroup κ. Ουίλεμ Μπούιτερ, ο οποίος υποστηρίζει ότι πίσω από τις εκφράσεις αλληλεγγύης προς την Ελλάδα κρύβεται η απόφαση να οδηγηθεί σε στάση πληρωμών και αναδιάρθρωση του χρέους της σε συνθήκες που θα είναι αρκετά ασφαλείς για τους πιστωτές της και το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Κατά τον κ. Μπούιτερ, η Ελλάδα θα έπρεπε ήδη να έχει απαλλαγεί από την υποχρέωση να εξοφλήσει το σύνολο του δημόσιου χρέους της -προτείνει μια «έκπτωση» της τάξης του 30%- αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει προτού καλυφθούν οι ελληνικές, οι γαλλικές και οι γερμανικές τράπεζες από τη μεγάλη έκθεσή τους στο δανεισμό του ελληνικού Δημοσίου. Το σενάριο της μετατροπής της Ελλάδας σε μια ευρωπαϊκή Αργεντινή κερδίζει συνεχώς έδαφος, χωρίς να μπορεί ο κ. Παπανδρέου να κάνει πολλά πράγματα για να αποτρέψει την πραγματοποίησή του.

(Free Sunday)( Γιώργος Κύρτσος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου