Το πνεύμα αλληλεγγύης προς τους Έλληνες εν μέσω κρίσης αναδείχθηκε κατά την παρουσίαση του τριετούς προγραμματισμού -2014 του Γαλλικού Ινστιτούτου, που αποτελεί τον πολιτιστικό φορέα της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα.
«Είναι ένας προγραμματισμός ενδεικτικός της αλληλεγγύης με όλες τις πτυχές του πολιτισμού της ελληνικής κοινωνίας» είπε ο Γάλλος πρεσβευτής Ζαν Λουπ Κιούν Ντελφόρζ, κηρύσσοντας την έναρξη της εκδήλωσης.
Η παρουσίαση έγινε στη σκιά του θανάτου του Θόδωρου Αγγελόπουλου και τα πρώτα λόγια του πρέσβη ήταν αφιερωμένα σ αυτόν. Έκανε λόγο για μία «μεγάλη απώλεια για τις ελληνογαλλικές σχέσεις».
Ο Γάλλος πρεσβευτής μίλησε για τις μακρές, έντονες και γόνιμες ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών σε επίπεδο κοινωνιών και πολιτιστικών φορέων και ανέπτυξε τους κύριους άξονες πάνω στους οποίους βασίστηκε ο προγραμματισμός του Γαλλικού Ινστιτούτου, ο οποίος για πρώτη φορά έχει τριετή και όχι ετήσια διάρκεια.
Αναφερόμενος στις ελληνικές δυσκολίες, τόνισε τους τομείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της έρευνας, ως επενδύσεις εξαιρετικά σημαντικές για το μέλλον και πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη αυτών των «δυνατών σημείων» θα καταστήσει μακροπρόθεσμα την Ελλάδα, τον δημιουργικό εταίρο τον οποίο ξέρουμε.
Στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόθεση του Γαλλικού Ινστιτούτου για παροχή συνδρομής, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής task force, για τον διοικητικό εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους. Ποντάρουμε, λοιπόν, στη διάρκεια, σημείωσε ο κ. Ντελφόρζ. Μάλιστα συνέδεσε το τέλος του τριετούς προγραμματισμού με την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ελλάδα, το 2014.
Το Γαλλικό Ινστιτούτο φιλοδοξεί επίσης να συνεισφέρει στις συζητήσεις ιδεών, προκειμένου να ιχνηλατηθεί «η δύσκολη, τραγική σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας».
Για το σκοπό αυτό θα παρουσιάσει για ένα δίμηνο, το φθινόπωρο του , σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, σειρά δημοσίων συναντήσεων, με τη συμμετοχή Ελλήνων και Γάλλων πανεπιστημιακών, ερευνητών, πολιτικών και δεξαμενών σκέψης, με κεντρικό ζήτημα τη «διακυβέρνηση» και τη σχέση της με την κοινωνία, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τη μεταρρύθμιση. «Είναι σημαντικό σ αυτή τη χώρα, που ανακάλυψε τον διάλογο, να συνεισφέρουμε κι εμείς στον δημόσιο διάλογο» είπε ο πρέσβης.
Τρίτο άξονα στο πρόγραμμα του Γαλλικού Ινστιτούτου αποτελούν τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, που αναπτύσσονται μέσα από μεγάλη γκάμα πολιτιστικών εκδηλώσεων, από τον κινηματογράφο των αραβικών χωρών και το κοινωνικό θέατρο ως την προβολή των «ποιητών της Μεσογείου».
Οι μεγάλες προκλήσεις είναι κοινές για την Ελλάδα και τη Γαλλία, καθώς και η αναγκαιότητα για τη δημιουργία των κοινωνιών του αύριο, για τις νέες γενιές, είπε κλείνοντας την ομιλία του ο Γάλλος πρεσβευτής.
MENU
style>
#navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;}
ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;}
ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;}
#navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;}
ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;}
#navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου