MENU

style> #navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;} ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;} ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;} #navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;} ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;} #navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}

Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΥΣΚΕΥΗ Smartphone από 80 έως 1.000 ευρώ



Του Δημήτρη Μαλλά
dmallas@pegasus.gr
Τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα ή smartphones αποτελούν μία από τις πλέον δημοφιλείς κατηγορίες προϊόντων που προορίζονται για δώρα την περίοδο των Χριστουγέννων. Τη φετινή χρονιά, η γκάμα των συσκευών που υπάρχει στα καταστήματα είναι μεγαλύτερη από ποτέ, με αποτέλεσμα η τελική επιλογή να γίνεται εξαιρετικά δύσκολη.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι υπάρχουν επιλογές για όλα τα βαλάντια, καθώς μπορεί να βρει κανείς smartphone που να πωλείται σε τιμή της τάξεως των 80 ευρώ, όπως, φυσικά, υπάρχουν και μοντέλα, το κόστος απόκτησης των οποίων μπορεί να φθάσει τα 1.000 ευρώ!
Το πρώτο κριτήριο επιλογής, όπως είναι προφανές, δεν είναι άλλο από το ποσό που έχει σκοπό να διαθέσει ένας καταναλωτής προκειμένου να αποκτήσει ένα νέο smartphone. Γενικότερα, τα πιο ακριβά μοντέλα έχουν και περισσότερες δυνατότητες αλλά από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και ουκ ολίγες συσκευές που προσφέρουν εξαιρετική σχέση τιμής προς επιδόσεις και καλύπτουν τις ανάγκες του κάθε καταναλωτή.
Ένα δεύτερο κριτήριο είναι το λειτουργικό σύστημα του smartphone. Πρακτικά, υπάρχουν συσκευές που χρησιμοποιούν τρία λειτουργικά συστήματα (Apple iOS, Google Android, Microsoft Windows) κάθε ένα από τα οποία έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Και αντιστοίχως για κάθε λειτουργικό σύστημα υπάρχουν και διαφορετικά σημεία που πρέπει να προσέξει ο επίδοξος αγοραστής.
Android
Το πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα για smartphones είναι το Google Android, όπου υπάρχουν και οι περισσότερες επιλογές. Ένα κριτήριο επιλογής είναι σίγουρα ο σχεδιασμός της συσκευής και κατά πόσον αρέσει σε κάποιον ή όχι είναι ένα σχετικά υποκειμενικό θέμα. Αυτό που πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές είναι το μέγεθος της οθόνης.
Πλέον, τα Android smartphones με οθόνη μικρότερη των 5 ιντσών είναι ελάχιστα και συνήθως κινούνται σε επίπεδα τιμών της τάξεως των 100 ευρώ. Όσο μεγαλύτερη είναι η οθόνη, τόσο πιο βελτιωμένη είναι η εμπειρία χρήσης, αλλά από την άλλη πλευρά, τα μοντέλα με μεγάλες οθόνες μπορεί να αποδειχθούν δύσχρηστα για πολλούς χρήστες.
Στο κομμάτι των επεξεργαστών, όσοι περισσότεροι πυρήνες τόσο το καλύτερο, αλλά το κριτήριο επιλογής δεν πρέπει να είναι μόνο αν το smartphone έχει διπύρηνο, τετραπύρηνο ή οκταπύρηνο επεξεργαστή. Η ταχύτητα του επεξεργαστή είναι πολύ σημαντική, όπως και το μέγεθος της μνήμης (RAM) είναι κρίσιμης σημασίας στοιχεία για τις επιδόσεις ενός Android smartphone.
Επίσης, όσοι αρέσκονται να έχουν πολλές εφαρμογές, όπως και πολλά αρχεία στο smartphone τους θα πρέπει να προσέξουν το μέγεθος του εσωτερικού αποθηκευτικού χώρου κατ' αρχήν και κατά δεύτερον, αν αυτός μπορεί να επεκταθεί μέσω κάρτας microSD. Αρκετές συσκευές, λόγω σχεδιασμού, δεν έχουν θύρα microSD, κάτι που ενδεχομένως να αποτελεί μειονέκτημα.
Επίσης, προσέξτε τη χωρητικότητα της μπαταρίας, καθώς τα Android smartphones έχουν μία τάση να την «εξαντλούν» πολύ γρήγορα. Ακόμη, αρκετοί κατασκευαστές «φορτώνουν» τις συσκευές τους με εφαρμογές που ελάχιστοι τελικώς τις χρησιμοποιούν. Από την άλλη, όμως, σε πολλές περιπτώσεις προσφέρουν συνδρομές σε υπηρεσίες ή εφαρμογές ιδιαίτερα χρήσιμες για πολλούς καταναλωτές, όπως είναι το Dropbox (αποθήκευση στο cloud) και το Evernote.
Τέλος, αν θέλετε να εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητες των δικτύων 4G που είναι διαθέσιμα πλέον και στην Ελλάδα, προσέξτε αν υποστηρίζονται από τη συσκευή που έχετε επιλέξει.
Apple
Για πρώτη φορά, η Apple προσφέρει τόσες επιλογές όσον αφορά το μέγεθος της οθόνης των smartphones της. Το iPhone 6 έχει οθόνη 4,7 ιντσών, ενώ το iPhone 6 Plus είναι στις 5,5 ίντσες. Το τελευταίο, πάντως, είναι αρκετά μεγάλο και ενδεχομένως να φανεί λίγο δύσχρηστο σε όσους χρησιμοποιούν φανατικά συσκευές της Apple.
Επίσης, ένα βασικό κριτήριο επιλογής πρέπει να είναι ο αποθηκευτικός χώρος. Σε περίπτωση που έχετε πολλές εφαρμογές, video και φωτογραφίες αποφύγετε τις εκδόσεις με 16 GB αποθηκευτικό χώρο, καθώς πολύ γρήγορα ο αποθηκευτικός χώρος θα εξαντληθεί. Επίσης, το iPhone 6 Plus συνίσταται σε όσους θέλουν να «καταργήσουν» το tablet.
Windows Phone
Οι συσκευές με τα Windows Phone ως λειτουργικό σύστημα δεν είναι τόσες πολλές, κυρίως επειδή οι υπόλοιποι κατασκευαστές δεν έχουν δείξει ιδιαίτερη θέρμη να υποστηρίξουν τη συγκεκριμένη πλατφόρμα.
Πρακτικά, υπάρχουν συσκευές μόνο της -πρώην- Nokia, οι οποίες, όμως, προσφέρουν αρκετά καλή σχέση τιμής προς απόδοση, όπως και υψηλή αντοχή στην μπαταρία.
Στη συγκεκριμένη κατηγορία, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να δώσετε στην οθόνη αλλά και στις δυνατότητες επέκτασης της μπαταρίας.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27200&subid=2&pubid=113408276

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου