MENU

style> #navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;} ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;} ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;} #navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;} ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;} #navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Δύο Προγράμματα για ίδρυση Νέων Επιχειρήσεων από τον ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΝΕΕ) & Γυναικείας Επιχειρηματικότητας

Όσοι ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν την δική τους επιχείρηση και να επιδοτηθούν με 24.000 ευρώ, έχουν τώρα την ευκαιρία να το κάνουν μέσα από δύο προγράμματα που τρέχουν εδώ και λίγο καιρό από τον ΟΑΕΔ.
Πρόκειται για το Πρόγραμμα Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΝΕΕ) έτους 2009 (Β΄ κύκλος) και το Πρόγραμμα της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας. Πάμε να δούμε συνοπτικά τα σημαντικότερα σημεία του κάθε Προγράμματος:

Πρόγραμμα Νέων Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΝΕΕ) έτους 2009 Β΄ κύκλος

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα όπου το ΦΕΚ έχει βγει τον περασμένο Δεκέμβριο αλλά δεν είχε τρέξει έως σήμερα. Αφορά ανέργους ηλικίας από 22 έως 64 ετών. Ο αριθμός των ωφελουμένων ανέργων θα ανέλθει συνολικά στα 2.500 άτομα. Συγκεκριμένα η κάλυψη των θέσεων  θα πραγματοποιηθεί ως έξης:
  • 1.250 θέσεις θα καλυφθούν από ανέργους ηλικίας 22 – 32 ετών
  • 1.250 θέσεις θα καλυφθούν από ανέργους ηλικίας 33 – 64 ετών
Προτεραιότητα θα δοθεί στους άνεργους:
  • Μέλη εταιρείας (Ο.Ε., Ε.Ε. για το ομόρρυθμο μέλος της ή Ε.Π.Ε.), που μετέχουν με ποσοστό από 51% έως 60% στο εταιρικό κεφάλαιο.
  • Με δικαίωμα επιδότησης ανεργίας
Η μέγιστη  δημόσια δαπάνη θα ανέλθει συνολικά στο ποσό των 60.000.000 ευρώ, και κατανέμονται στις Περιφέρειες της χώρας  ως εξής:
  • (8) Περιφέρειες Αμιγούς Στόχου Σύγκλισης: Kρήτη, Ιόνια Νησιά, Β. Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος: 28.800.000 €, με 1.200 θέσεις διαθέσιμες
  • (3) Περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου: Αττική, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία: 24.000.000 € με 1.000 θέσεις διαθέσιμες
  • (2) Περιφέρειες Σταδιακής Εισόδου: Νότιο Αιγαίο και Στερεά Ελλάδα: 7.200.000 € με μόλις 300 θέσεις διαθέσιμες
  • Σύνολο: 60.000.000 €, δηλαδή 2.500 θέσεις
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει:
  1. Να έχουν την ιδιότητα του ανέργου (διαθέτοντας δελτίο ανεργίας σε ισχύ την ημερομηνία έναρξης της δραστηριότητάς τους ή μέχρι και τριάντα (30) ημέρες πριν την έναρξη) και να έχουν ωφεληθεί από τη διαδικασία της εξατομικευμένης παρέμβασης.
  2. Να έχουν παρακολουθήσει σεμινάριο επιχειρηματικότητας σε Κέντρο Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ) του ΟΑΕΔ.
  3. Να έχουν ελληνική υπηκοότητα ή υπηκοότητα άλλου Κράτους – Μέλους της Ε.Ε. ή να είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.
  4. Να διαθέτουν αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) και (οι άντρες υποψήφιοι) να έχουν εκπληρώσει ή νόμιμα απαλλαγεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.
  5. Να έχουν κάνει έναρξη δραστηριότητας από την 01/10/2009 και μετά.
  6. Να έχουν συμπληρώσει το 22ο έτος της ηλικίας τους και να είναι μέχρι 64 ετών

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Δίνεται η δυνατότητα υποβολής αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα στους επαγγελματίες οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση για το πρόγραμμα ΝΕΕ ηλικίας 22 – 64 ετών με το διακριτικό τίτλο «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΕΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΕΤΟΥΣ 2009» (η με αρ. 1075/10/3.3.2009 απόφαση του ΔΣ του ΟΑΕΔ – ΦΕΚ 603/Β/2-4-2009 και η με αριθμ. 27621/895/15-09-09 ΚΥΑ όπως τροποποιήθηκε με την με αριθμ. 5089/205/16-03-2010 ΚΥΑ) και το επιχειρηματικό τους σχέδιο απορρίφθηκε από την Τριμελή Επιτροπή Αξιολόγησης, εφόσον ανακαλέσουν με δήλωσή τους τις ενστάσεις που δεν έχουν εξεταστεί μέχρι τη δημοσίευση της παρούσης στο ΦΕΚ και βελτιώσουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο στα σημεία που αφορούν στους λόγους απόρριψης και εφόσον τηρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις της παρούσης Απόφασης εκτός της ημερομηνίας έναρξης επιτηδεύματος.
ΠΟΣΟ & ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ
Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε τριάντα έξι (36) μήνες (3 χρόνια).
Το ποσό της επιχορήγησης  για κάθε άνεργο που υπάγεται στο πρόγραμμα καθορίζεται στα 24.000,00 €. Η πρώτη δόση, ύψους 6.000,00 ευρώ καταβάλλεται μετά την έκδοση της απόφασης υπαγωγής και τα υπόλοιπα 18.000,00 ευρώ σε τρεις (3) ισόποσες ετήσιες δόσεις των 6.000,00 ευρώ η κάθε μία, καταβαλλόμενη στο τέλος κάθε έτους από την υπαγωγή της και αφού θα έχει πραγματοποιηθεί τουλάχιστον ένας επιτόπιος έλεγχος κατά το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, όπου και διαπιστώνεται η κανονική λειτουργία της επιχείρησης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΟΑΕΔ 2010

Το Πρόγραμμα αφορά άνεργες Γυναίκες ηλικίας από 22 έως 64 ετών. Ο αριθμός των ωφελουμένων ανέργων γυναικών θα ανέλθει συνολικά στις 4.000 θέσεις. Πολύ περισσότερες απ’ ότι στο Πρόγραμμα των ΝΕΕ. (Σχόλιο: Προτείνουμε εάν είσαστε γυναίκα και θέλετε να υποβάλετε την αίτηση σας, να το κάνετε σε αυτό το Πρόγραμμα και όχι στων ΝΕΕ, αφού θα έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες έγκρισης).
Προτεραιότητα θα δοθεί στις άνεργες γυναίκες:
  • Με δικαίωμα επιδότησης ανεργίας
  • Που θα αναπτύξουν δραστηριότητα σε καινοτόμους κλάδους και ιδιαίτερα στην πράσινη οικονομία και είναι
  • Μέλη εταιρείας (Ο.Ε., Ε.Ε. για το ομόρρυθμο μέλος της ή Ε.Π.Ε.), που μετέχουν με ποσοστό από 51%  έως  60% στο εταιρικό κεφάλαιο.
Η μέγιστη  δημόσια δαπάνη θα ανέλθει συνολικά στο ποσό των 96.000.000 ευρώ και κατανέμονται στις Περιφέρειες της χώρας  ως εξής:
  • (8) Περιφέρειες Αμιγούς Στόχου Σύγκλισης: Kρήτη, Ιόνια Νησιά, Β. Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος: 45.000.000 €, με 1.875 θέσεις διαθέσιμες
  • (3) Περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου: Αττική, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία: 36.600.000 € με 1.525 θέσεις διαθέσιμες
  • (2) Περιφέρειες Σταδιακής Εισόδου: Νότιο Αιγαίο και Στερεά Ελλάδα: 14.400.000 € με 600 θέσεις διαθέσιμες
  • Σύνολο: 96.000.000 €, δηλαδή 4.000 θέσεις
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Για την πράξη αυτή, δικαιούχοι είναι οι άνεργες γυναίκες  που ξεκινούν μια νέα επιχείρηση.
Οι ενδιαφερόμενες θα πρέπει:
  1. Να έχουν την ιδιότητα του ανέργου (διαθέτοντας δελτίο ανεργίας σε ισχύ την ημερομηνία έναρξης της δραστηριότητάς τους ή μέχρι και τριάντα (30) ημέρες πριν την έναρξη) και να έχουν ωφεληθεί από τη διαδικασία της εξατομικευμένης προσέγγισης.
  2. Να έχουν παρακολουθήσει σεμινάριο επιχειρηματικότητας σε Κέντρο Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ) του ΟΑΕΔ.
  3. Να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή να είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.
  4. Να διαθέτουν αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ)
  5. Να έχουν κάνει έναρξη δραστηριότητας μετά τη δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
  6. Να έχουν συμπληρώσει το 22ο έτος της ηλικίας τους και να είναι μέχρι 64 ετών.

Επίσης: Είναι δυνατή η επιχορήγηση επιχείρησης που έχει το ίδιο αντικείμενο δραστηριότητας με επιχείρηση που λειτουργούσε στον ίδιο χώρο από άλλο επαγγελματία μέσα στο τελευταίο εξάμηνο πριν από την ημερομηνία έναρξης εργασιών της νέας επιχείρησης στη ΔOΥ, μόνο σε περιπτώσεις που δεν έχει πραγματοποιηθεί μεταφορά ή μεταβίβαση ή αγορά της παλαιάς επιχείρησης ή του εξοπλισμού αυτής.
ΠΟΣΟ & ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ
Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε τριάντα έξι (36) μήνες (3 χρόνια).
Το ποσό της επιχορήγησης  για κάθε νέα ελεύθερη επαγγελματία που υπάγεται στο πρόγραμμα καθορίζεται στα 24.000,00 €. Η πρώτη δόση, ύψους 6.000,00 ευρώ καταβάλλεται μετά την έκδοση της απόφασης υπαγωγής και τα υπόλοιπα 18.000,00 ευρώ σε τρεις (3) ισόποσες ετήσιες δόσεις των 6.000,00 ευρώ η κάθε μία, καταβαλλόμενη στο τέλος κάθε έτους από την υπαγωγή της και αφού θα έχει πραγματοποιηθεί τουλάχιστον ένας επιτόπιος έλεγχος κατά το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, όπου και διαπιστώνεται η κανονική λειτουργία της επιχείρησης.
Αυτά ήταν τα σημαντικότερα σημεία και των δύο Προγραμμάτων.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΑΣ

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι και τα δύο Προγράμματα είναι εξαιρετικά “ανταγωνιστικά” και ιδιαίτερα των ΝΕΕ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα δεν θα εγκριθούν όλες οι αιτήσεις! Οι θέσεις είναι περιορισμένες και δεν θα φτάσουν για όλους. Κάποιοι δυστυχώς θα κοπούν! Το ποιοι θα πάρουν τις θέσεις εξαρτάται από 2 κατηγορίες κριτηρίων Α και Β, και τον βαθμό που θα “σκοράρετε”. Τα κριτήρια της κατηγορίας Α αφορούν την πληρότητα της αίτησης που θα υποβάλλετε και λογικά δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα. Τα κριτήρια της κατηγορίας Β είναι τα δύσκολα, αφού εδώ θα πρέπει να καταθέσετε ένα πλήρες Επιχειρηματικό Σχέδιο που να καλύπτει όσο το δυνατό καλλίτερα γίνεται 6 επιπλέων υπο-κριτήρια, τα οποία σας δίνουν και την τελική βαθμολογία σας. Η υψηλότερη βαθμολογία που μπορεί να πάρει μια αίτηση είναι 30 βαθμούς (6 κριτήρια x 5 βαθμοί).
Εάν για παράδειγμα υποβάλλετε αίτηση για την Γυναικεία Επιχειρηματικότητα και βρίσκεστε σε μια από τις 8 Περιφέρειες Αμιγούς Στόχου Σύγκλισης (Kρήτη, Ιόνια Νησιά, Β. Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος) τότε τα διαθέσιμα χρήματα (45 εκ. €) φτάνουν για 1.875 επιχειρήσεις. Εάν υποθέσουμε ότι γίνουν αιτήσεις από 3.000 άνεργες γυναίκες, τότε θα περάσουν αυτές με την υψηλότερη βαθμολογία. Δηλαδή πρώτα αυτές που έχουν 30 βαθμούς, μετά όσες έχουν 29, 28, 27, κλπ. έως ότου συμπληρωθεί ο αριθμός των 1.875 επιχειρήσεων. Οι υπόλοιπες αιτήσεις θα απορριφθούν!
Σε περίπτωση ισοβαθμίας ο ΟΑΕΔ μέχρι αυτή την στιγμή δεν έχει αναφέρει την διαδικασία, αλλά συνήθως ισχύει η ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης από την υποψήφια.
Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι όσο μεγαλύτερη βαθμολογία πετύχετε, και όσο πιο γρήγορα κινηθείτε, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα υπάρχει για να εγκριθείτε. Η ποιότητα του Επιχειρηματικού σας Σχεδίου είναι το κλειδί για την έγκριση ή την απόρριψη της αίτησης σας!
Για να δείτε αναλυτικά το επίσημο ενημερωτικό έντυπο του κάθε Προγράμματος πατήστε στους παρακάτω συνδέσμους:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου