ΑΡΘΡΟ του Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου UNI.NA. Federico II
Ειδικός στα Χρόνια Νοσήματα και στις Μεταβολικές Διαταραχές
American College for the Advancement in Medicine
Μια νέα εκδοχή της αξονικής τομογραφίας, προσφέρει την δυνατότητα να ανιχνεύσουμε πρώιμα καρδιολογικές βλάβες που θα μπορούσαν να στοιχίσουν την ζωή μας. Η συγκεκριμένη εξέταση εντοπίζει την εναπόθεση ασβεστίου στην καρδιά και τα αγγεία της (coronary calcium scan). Με αυτή την εξέταση, που πριν λίγα χρόνια είχε γίνει εξώφυλλο στο TIME, μπορούμε να εντοπίσουμε βλάβες πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων.
Η νόσος των αγγείων της καρδιάς (στεφανιαία αγγεία) είναι η πρώτη αιτία θανάτου στον σύγχρονο δυτικό πολιτισμό ενώ το 50% των θανάτων στην Ελλάδα οφείλονται σ’ αυτήν.
Ο κύριος παράγοντας πίσω από τα καρδιολογικά νοσήματα είναι η σκλήρυνση και η απώλεια της ομαλής λειτουργίας των στεφανιαίων αγγείων (αρτηριοσκλήρυνση).
Η αρτηριοσκλήρυνση προκύπτει λόγω της εναπόθεσης ασβεστίου μαζί με οξειδωμένη χοληστερίνη στα τοιχώματα των αγγείων. Η όλη διαδικασία ξεκινά και τροφοδοτείται υπό συνθήκες φλεγμονής.
Η μειωμένη ελαστικότητα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του εύρους των αγγείων και της παροχής αίματος στην καρδιά αλλά και σε άλλα όργανα όπως ο εγκέφαλος ή τα νεφρά. Η μειωμένη παροχή αίματος οδηγεί σε προβληματική λειτουργία των συγκεκριμένων οργάνων και ιστών. Ο ίδιος μηχανισμός κρύβεται πίσω και από την πρόκληση του γήρατος επηρεάζοντας τελικά κάθε κύτταρο στο σώμα μας.
Ενώ όμως στη πλειοψηφία των περιπτώσεων η λειτουργία των υπόλοιπων οργάνων επιδεινώνεται σταδιακά, στη περίπτωση της στεφανιαίας νόσου, πολύ συχνά το πρώτο σύμπτωμα είναι ο αιφνίδιος θάνατος. Πρόκειται λοιπόν για μια νόσο που μπορεί να μην μας δώσει 2η ευκαιρία.
Μια Νέα Ελπίδα με Φυσικό Μηχανισμό
Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι τα καρδιολογικά νοσήματα συνδέονται άμεσα με την δράση της βιταμίνης Κ. Ενώ οι επιστήμονες γνωρίζαν την συμμετοχή της συγκεκριμένης βιταμίνης στην διαδικασία της πήξης του αίματος, δεν της είχανε αποδώσει μέχρι σήμερα άλλες ιδιότητες.
Μετά από πολυετής κλινικές μελέτες μια Νορβηγική εταιρεία αναμένεται να είναι η πρώτη που θα λάβει έγκριση για την χρήση μιας συγκεκριμένης μορφής της βιταμίνης Κ που προλαμβάνει και αναστρέφει την αρτηριοσκλήρυνση και την εναπόθεση ασβεστίου στο τοίχωμα των αρτηριών.
Πρόκειται για μια εντελώς νέα ματιά στα καρδιολογικά νοσήματα. Δεν αφορά πλέον μόνο στην επιβράδυνση της νόσο αλλά στην αναστροφή της βλάβης.
Η βιταμίνη Κ2, σε συνεργασία με την βιταμίνη D και το Μαγνήσιο, διαχειρίζονται την εναπόθεση ασβεστίου στα όργανα και στους ιστούς. Αν δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα βιταμίνης Κ τότε το σώμα μας δεν είναι σε θέση να διακρίνει που και πόσο ασβέστιο πρέπει να εναποθέσει. Τα αγγεία μας είναι από τα πρώτα όργανα που πλήττονται και αναπόφευκτα δημιουργείται αρτηριοσκλήρυνση.
Μέσα από κλινικές μελέτες που εξέτασαν χιλιάδες περιστατικά για πάνω από δέκα χρόνια, παρατηρήθηκε ότι όσοι είχαν αυξημένη πρόσληψη Κ2 εμφάνιζαν 50% λιγότερη ασβέστωση των αρτηριών τους και 50% λιγότερα καρδιολογικά περιστατικά από όσους είχαν μειωμένη πρόσληψη.
Αντιθέτως χαμηλά επίπεδα μαγνησίου στο αίμα όπως και αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου συνδέονται με αυξημένους καρδιακούς θανάτους.
Κ2, οστεοπόρωση και καρκίνος
Η βιταμίνη Κ2 ήδη χρησιμοποιείται σε αρκετές χώρες, όπως η Ιαπωνία, για την θεραπεία της οστεοπόρωσης με καλά αποτελέσματα. Έχει επίσης συνδεθεί σε αρκετές μελέτες η αυξημένη λήψη Κ2 με μειωμένη επίπτωση του καρκίνου του προστάτη.
Οι μελέτες που εμφανίζονται σχετικά με την σπουδαιότητα της Κ2 στην υγεία μας φαίνεται να προμηνύουν ότι η Κ2 θα είναι μια καινούργια “βιταμίνη D”. Η βιταμίνη Κ2 είναι σημαντικός παράγοντας στη δράση της ίδιας της βιταμίνης D.
Είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας να φροντίζουμε ώστε το σώμα μας να έχει επαρκή:
- Κ2
- D3 και
- Μαγνήσιο
Η μέτρηση των επιπέδων της βιταμίνης D είναι πλέον εφικτή σε οποιοδήποτε μικροβιολογικό εργαστήριο.
ΠΗΓΗ: http://www.drtsoukalas.com/subject.php?id=110
MENU
style>
#navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;}
ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;}
ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;}
#navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;}
ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;}
#navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου