MENU

style> #navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;} ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;} ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;} #navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;} ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;} #navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ

Κάθε μήνα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δίνει χρήματα στα Υπουργεία για να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους.
Το Υπουργείο από το οποίο χρηματοδοτούνται οι Δήμοι είναι το Υπουργείο Εσωτερικών Αποκέντρωσης  και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΥΠΕΣΑ).
Κάθε μήνα το ΥΠΕΣΑ δίνει την τακτική επιχορήγηση στους Δήμους. Το ποσό της τακτικής επιχορήγησης ορίζεται στις αρχές του έτους (αυτό όμως ισχύει θεωρητικά) με κοινή υπουργική απόφαση μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Εσωτερικών Αποκέντρωσης  και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπογραφεί αυτή η κοινή υπουργική απόφαση. Με την υπογραφή της  αρχίζει η σωστή κατανομή των χρημάτων προς τους Δήμους με συγκεκριμένα ποσά για κάθε δράση όπως π.χ. βρεφονηπιακοί σταθμοί , σχολεία, ΚΕΔΚΕ κ.λ.π.
Από τις αρχές του έτους ο Δήμος της Αίγινας όπως και κάθε δήμος πανελλαδικά παίρνει έναντι από την τακτική  του επιχορήγηση   και επιπλέον ένα ποσό  που αφορά τις καθαρίστριες και τους υπαλλήλους της ΤΥΔΚ.  Για τον Δήμο της Αίγινας  τα επιπλέον χρήματα  είναι το ποσό των 7.100€ και αφορά τους μισθούς των καθαριστριών αορίστου χρόνου αφού δεν έχει υπαλλήλους από την ΤΥΔΚ.
Το ποσό  με το οποίο θα επιχορηγηθεί ο Δήμος της Αίγινας για τον μήνα Μάρτιο είναι 178.094 € .  Το ποσό αυτό  βγήκε με βάση την τακτική επιχορήγηση του Δεκεμβρίου 2010. Το προηγούμενο μήνα το ποσό της τακτικής ήταν 200.294 € περίπου .
Τα χρήματα που μπαίνουν στο Ταμείο του Δήμου της Αίγινας είναι το ποσό των 116.688 € . Υπάρχουν κρατήσεις της τάξεως των   12.000 € που καλύπτουν την πληρωμή της δόσεως του δανείου από την MARFIN BANK τα υπόλοιπα 60.406 € είναι κρατήσεις υπέρ διάφορων ταμείων.
Η καθυστέρηση της τακτικής του  Μαρτίου οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει μείωση των εσόδων του κράτους λόγω ΔΝΤ και της οικονομικής κρίσης που μαστίζει όλη την χώρα. Αν πάρουμε σαν δεδομένο την  υπάρχουσα κατάσταση όσο προχωράει ο καιρός θα γίνεται ολοένα πιο έντονη η οικονομική κρίση , με τα αποτελέσματα να γίνονται πλέον ορατά δηλαδή καθυστέρηση πληρωμών υπαλλήλων του ευρύτερου Δημόσιου τομέα συμπεριλαμβανομένων και των Δήμων.
Σημειωτέον δε ότι το ίδιο πρόβλημα (καθυστέρηση πληρωμών υπαλλήλων)  δεν αντιμετωπίζει μόνο ο Δήμος Αίγινας αλλά το 1/3 των Δήμων αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σε αυτή την υποχρέωση.
Τέλος υπάρχει άλλη μιά παράμετρος πάρα πολύ σημαντική κατά την ταπεινή μου άποψη ότι και ο απλός  κόσμος που σε αυτή την κατηγορία εντάσσω τους μισθωτούς και συνταξιούχους αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους με αποτέλεσμα να έχουν και εκεί στέρηση εσόδων όλοι οι δήμοι. Χαρακτηριστικά αναφέρω δύο περιπτώσεις   που ήμουν αυτήκοος μάρτυρας στο Δήμος της Αίγινας στην μια περίπτωση ζητήθηκε διακανονισμός για ποσό 200€ στο νερό και στην άλλη για 15€ !!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου