MENU

style> #navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;} ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;} ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;} #navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;} ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;} #navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Aνοικτή επιστολή προς τους ασφαλισμένους


Αγαπητοί γονείς,
Τις τελευταίες μέρες σε δημόσιες συζητήσεις που φιλοξενούνται στην πλειονότητα των μέσων μαζικής ενημέρωσης μαίνεται ένας βρώμικος πόλεμος απέναντι στο ιατρικό επάγγελμα...
το οποίο πρωτίστως και πάνω από όλα αποτελεί λειτούργημα που υπηρετεί το ύψιστο αγαθό της υγείας. Μέσα σε αυτό το κλίμα απαξίωσης και υποτίμησης του ιατρού, αισθάνομαι την ανάγκη να απευθυνθώ σε εσάς ως προσωπικός σας παιδίατρος και να σας γνωρίσω μερικές όχι και τόσο ευχάριστες αλήθειες για την άσκηση της ιατρικής στην Ελλάδα που δεν θα ακούσετε από κανέναν υπουργό, υφυπουργό, διοικητή ασφαλιστικού φορέα αλλά και δημοσιογράφο:

• Οι περισσότεροι ιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον Ο.Α.Ε.Ε. παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε 1000 οικογένειες κατά μέσο όρο και αποζημιώνονται με το αστρονομικό ποσό των 500- 600 ευρώ περίπου. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά λαμβάνουν περίπου 0,125 ευρώ ανά άτομο!!! Στη μηνιαία αποζημίωση περιλαμβάνονται έξοδα κίνησης του ιατρείου (αναλώσιμα, θέρμανση κ.τ.λ.), τα έξοδα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (σύνδεση στο ίντερνετ, χαρτί φωτοτυπικού, μελάνια εκτυπωτή) και οι πάσης φύσεως εμβολιασμοί. Επιπρόσθετα, εδώ και 15 μήνες οι ιατροί του Ο.Α.Ε.Ε. δεν έχουμε κληθεί ακόμα να υπογράψουμε σύμβαση με τον Οργανισμό, γεγονός που συνεπάγεται ότι πρακτικά δουλεύουμε υπό καθεστώς αβεβαιότητας και δίχως καμία νομική κάλυψη ως προς την άσκηση της ιατρικής.

• Το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Υγείας παρανόμως και χωρίς να ερωτηθούμε δημοσιοποίησε τα στοιχεία μας σε λίστες στο διαδίκτυο και προτρέπει τους ασφαλισμένους του Ι.Κ.Α. να έρθουν στα ιδιωτικά μας ιατρεία και να εξεταστούν δωρεάν. Τα 4 τελευταία χρόνια το Ι.Κ.Α. δεν έχει προχωρήσει σε καμία νέα πρόσληψη ιατρικού προσωπικού, παρά μόνο σε ανανεώσεις των συμβάσεων των ήδη υπηρετούντων. Όποια θέση χηρεύει λόγω π.χ. συνταξιοδότησης δεν προκηρύσσεται, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του Ι.Κ.Α. Αντί λοιπόν να προχωρήσει στις απαραίτητες προσλήψεις, το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε εν μία νυκτί κυριολεκτικά την επίταξη των ιδιωτικών μας ιατρείων και μας υπόσχεται αμοιβές της τάξεως των 20 ευρώ ανά ασθενή. Όλα αυτά χωρίς να υπάρχει καμία σύμβαση υπογεγραμμένη με το Ι.Κ.Α. και καμία νομική εγγύηση, όχι μόνο για την αποζημίωσή μας αλλά ούτε και για την ορθή παροχή υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους. Μόνο αοριστολογίες και άφθονα ομιχλώδη «ΘΑ» που εδώ και 16 μήνες διακυβέρνησης τους περισσεύουν.

• Όσον αφορά στον Ο.Π.Α.Δ., οι ιατροί παραμένουμε απλήρωτοι εδώ και 15 μήνες, έχοντας εξαντλήσει κάθε όριο υπομονής και ανοχής. Εξακολουθούμε ωστόσο να εξυπηρετούμε τους ασφαλισμένους του Δημοσίου, κόβοντας χαρτάκια ουσιαστικά χωρίς αντίκρισμα, μιας και ο Οργανισμός ήδη από τον Αύγουστο του 2010 έχει ομολογήσει την χρεοκοπία του. Από τις 28/03/2011 προχωρούμε σε αναστολή των συμβάσεων, διαμηνύοντας με αυτόν τον τρόπο προς τους εκάστοτε ιθύνοντες ότι δεν μπορεί να υπάρξει αξιόλογο σύστημα υγείας βασιζόμενο αποκλειστικά στη φιλανθρωπία και το αίσθημα ευθύνης των ιατρών.

• Τέλος και όσον αφορά στους ιατρούς του Ε.Σ.Υ., ίσως δεν γνωρίζετε ότι το ύψος της ωριαίας αποζημίωσης της εφημερίας λ.χ. του Σαββάτου της Αναστάσεως για τις ώρες από 10μμ ως και 6πμ της Κυριακής του Πάσχα. Πρόκειται για το ποσό των 4,6 ευρώ/ώρα!!! Οι άνθρωποι αυτοί κακοπληρώνονται, δουλεύουν υπό άθλιες συνθήκες και σε εξοντωτικά ωράρια (π.χ. 24 ώρες συνεχόμενα) και καλούνται να επωμιστούν το βάρος της τριτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας αλλά -σε αρκετές περιπτώσεις- και της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στη χώρα μας.

Τελειώνοντας σας καλώ κάθε φορά που ακούτε στη τηλεόραση για ιατρούς που παίρνουν φακελάκια και μίζες από τα υλικά στα χειρουργεία, έχουν ιατρεία στο Κολωνάκι και δηλώνουν ετήσιο εισόδημα 300 ευρώ, βλέπουν έναν ασθενή το πρωί στο Ι.Κ.Α. και τον αναγκάζουν να πάει το απόγευμα και στο ιδιωτικό τους ιατρείο για να πάρουν επίσκεψη κ.λ.π., να σκέφτεστε ότι η πλειονότητα του ιατρικού σώματος δεν λειτουργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε στην πλάτη μας περίπου 15 χρόνια σπουδών, μόχθου, οικονομικής εξόντωσης και ανεργίας και συνήθως γύρω στα 35 μας, με οικογένεια και υποχρεώσεις, ξεκινάμε την επαγγελματική μας σταδιοδρομία. Με αυτήν την επιστολή δεν ζητάω τον οίκτο σας αλλά την συμπαράστασή σας στη διεκδίκηση αξιοπρεπούς συστήματος υγείας για όλους, ασθενείς και υγειονομικό προσωπικό.


ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΚΑΛΟΥΔΗ
Ειδ. Παιδίατρος, MSc

Mail: e_kaloudi@yahoo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου