MENU

style> #navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;} ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;} ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;} #navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;} ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;} #navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

ΑΡΘΡΟ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΤΕΥΧΟΣ 150 : ΟΤΑΝ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΙΩΠΑ, Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ...ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ


Ο απολογισμός της διοίκησης ήταν άκρως προκλητικός. Όμως, κανείς από την αντιπολίτευση δεν επιχείρησε να αντιπαρατεθεί με τον Δήμαρχο για τα όσα ακούστηκαν. Ίσως, επειδή τώρα, πρέπει να  τα έχουν όλοι καλά μαζί του, αφού διεκδικούν ένα μερίδιο της εκλογικής του πίτας. Ο μόνος που σήκωσε τους τόνους, ήταν ο ανεξάρτητος Δημ. Σύμβουλος κ. Νίκος Οικονόμου. Με μια μεγάλη  επιστολή του στον διαδικτυακό τόπο neaepohi.gr, ο κ. Οικονόμου δίνει με γλαφυρό τρόπο απάντηση στον κ. Σακκιώτη για τα κατορθώματά του.  Δημοσιεύουμε ένα μέρος αυτής της επιστολής, αφού η έντυπη έκδοση δεν επέτρεψε την δημοσίευση του συνολικού κειμένου...

 Στην συνέντευξη-απολογισμό που έδωσε ο δήμαρχος  Αίγινας κύριος Σακκιώτης στα ΜΜΕ έκανε λόγο ότι κατάφερε  να μηδενίσει  το  δημοτικό χρέος με επιδοτήσεις ύψους 11,3 εκατομμυρίων ευρώ. Από πού όμως προέκυψε ο μηδενισμός (σχεδόν) του δημοτικού χρέους μέσω επιδοτήσεων; Αυτό σκόπιμα δεν το ανέφερε. Δυστυχώς ,  αυτό έγινε λόγω μνημονίου. Το μνημόνιο ήταν αυτό που επέβαλε τον ορθολογισμό των οικονομικών όλων των δήμων.
Έχουμε και λέμε 3.450.000 ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα χρέη (μέχρι το 2011). Τα ληξιπρόθεσμα του δήμου ήταν 5.468.000 ευρώ σύμφωνα με την οικονομική υπηρεσία , που σημαίνει ότι δεν καταφέρατε να πάρετε όλη την επιχορήγηση για τα ληξιπρόθεσμα.

Η τωρινή διοίκηση του δήμου κατάφερε και πήρε 5.000.000 ευρώ επιπλέον επιχορήγηση για το νερό σε σχέση με την προηγούμενη. Αυτό οφείλεται στη βοήθεια που έδωσε ο υπουργός Παιδείας κος Αρβανιτόπουλος. Τον οποίο και ευχαρίστησε στη συνέντευξή του ο δήμαρχος. Ως γνωστόν η ΕΥΔΑΠ ιδιωτικοποιείται , ο νέος ιδιοκτήτης θα την πάρει χωρίς χρέη. Έτσι λοιπόν  όσοι δήμοι  είχαν οφειλές στην ΕΥΔΑΠ τις πλήρωσε το κράτος. Στην συνέχεια το οφειλόμενο ποσό των δήμων θα το κρατάει το κράτος από τα χρήματα που τους δίνει ως επιχορήγηση. Το ποσό για το δήμο Αίγινας ήταν περίπου 2.800.000 ευρώ. Αν αθροίσουμε τα παραπάνω ποσά βγαίνει το ποσό των επιδοτήσεων.

Οφείλω να αναγνωρίσω στον δήμαρχο το «τρέξιμο» που έκανε.  Όμως ο δήμαρχος ξέχασε να ευχαριστήσει ονομαστικά δύο ανθρώπους που τον βοήθησαν . Ο ένας είναι ο βουλευτής της ΝΔ κος Κατσαφάδος που τον βοήθησε στα ληξιπρόθεσμα χρέη. Ήταν σημαντική η βοήθεια του (επιτρέψτε μου να το γνωρίζω καλά το θέμα). Ο άλλος είναι ο ανεξάρτητος πλέον δημοτικός σύμβουλος κος Δημήτρης Ιωαννίδης. Χάρις στην βοήθεια που έδωσε στο  δήμαρχο κατάφερε και πήρε ο δήμος την επιπλέον επιδότηση των 5.000.000 ευρώ για το νερό. Επίσης τον βοήθησε τόσο στο ξεμπλοκάρισμα της μεταφοράς της βιβλιοθήκης όσο και στη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση της Μητρόπολης. Η βοήθεια των κύριων Σγουρού και Κατσικάρη είναι στην υλοποίηση των έργων που γίνονται στο δήμο μας μέσω της περιφέρειας.

Αυτό που δεν ανέφερε ο αξιότιμος δήμαρχος μας είναι ότι δεν έγινε μείωση των απωλειών του νερού και ότι δεν μειώθηκε  το  λειτουργικό κόστος του δήμου. Ξέχασε να κάνει αναφορά στην χρηστή διαχείριση του λιμενικού ταμείου των 145 απευθείας αναθέσεων και με τα  ταμειακά διαθέσιμα των 7.500 ευρώ  για το 2012.
Ο πραγματικός απολογισμός δεν είναι άλλος παρά αυτός που λέγεται καθημερινότητα. Τι βιώνει ο Αιγινήτης πολίτης και τι εισπράττει ο επισκέπτης; Άλλου είδους  πλεόνασμα. Πλεόνασμα σκουπιδιών, πλεόνασμα από λακκούβες, πλεόνασμα σε διακοπές νερού.  Πλεόνασμα , άρα θετικό πρόσημο ,  μόνο που είναι αρνητικό το αποτέλεσμα.

Η εικόνα του νησιού υπέστη  μεγάλο πλήγμα με τα παραπάνω πλεονάσματα. Είναι κατά πολύ μεγάλο το κόστος επαναφοράς του νησιού σε μια λειτουργική κατάσταση. Το νησί υπέστη ολική καταστροφή που επέφερε η νυν δημοτική αρχή. Έχει αλλοιωθεί η μορφή και η εικόνα του νησιού. Το νησί δεν έχει την εικόνα που είχε πριν. Οι μεγάλες διακοπές νερού τους καλοκαιρινούς μήνες για να μειωθούν τα πόσα καταβολής χρημάτων στους υδρομεταφορείς και τα βουνά από τα σκουπίδια για να μην πληρώνουμε μεταφορικά ήταν αυτά που μας δημιούργησαν το πλεόνασμα . Μόνο που θα περάσουν χρόνια για να συνέλθει η Αίγινα από αυτό το πλήγμα . Μα πάνω από όλα θα χρειαστεί πολύ δουλειά τόσο από τις επόμενες διοικήσεις όσο και από τους πολίτες.

Το συγκριτικό μας πλεονέκτημα που είναι ο τουρισμός δέχθηκε μεγάλο πλήγμα  και δύσκολα επουλώνεται. Αν αντί να ξοδεύουμε χρήματα για  φαγητό στο σπίτι τα ξοδεύουμε για να πληρώνουμε  τους λογαριασμούς σε κινητά τηλέφωνα και δευτερεύουσες ανάγκες   είναι σίγουρο πως  τα παιδιά μας θα πεινάσουν. Το κράτος έκοψε μισθούς και συντάξεις έκανε περικοπές στην παιδεία και στην υγεία έβγαλε πλεόνασμα αλλά  ο πολίτης υποφέρει. Τέτοια πλεονάσματα δεν τα θέλουμε.

Οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι δεν είναι εξαρτημένοι από γραμμάτια που πρέπει να εξοφλήσουν ή να εισπράξουν στις προσεχείς εκλογές του Μαϊου. Τα κακώς κείμενα της καθημερινότητας τα είχαμε επισημάνει εξ' αρχής. Ζητάγαμε να δοθεί έμφαση στην καθημερινότητα και η διοίκηση έδινε έμφαση στις γιορτές και τις βραβεύσεις.  Η διοίκηση κώφευε  καθώς την είχε τρελάνει η ντόλτσε βίτα των βραβεύσεων. Αυτή ήταν και είναι η διαφορά μας .


Τώρα που πέφτει όμως η αυλαία και σβήνουν τα φώτα  .

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΤΕΥΧΟΣ 150 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου