MENU

style> #navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;} ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;} ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;} #navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;} ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;} #navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}

Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ένας Δήμος  και γενικά η αυτοδιοίκηση μπορούν και πρέπει να γίνουν σημαντικός μοχλός προοδευτικής εξόδου από την κρίση, συμβάλλοντας στην επιβίωση του λαού, την κοινωνική φροντίδα, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την αύξηση της απασχόλησης, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την πολιτιστική αναγέννηση και την περιβαλλοντική προστασία. Ένας Δήμος θα πρέπει να βασίζεται στην ανάπτυξη των δικών του πολιτικών, αναπτυξιακών μέσων και δράσεων,  έτσι ώστε να αποκτήσει οικονομική αυτοτέλεια και αυτοδυναμία. Για να γίνει πραγματικότητα , η οικονομική αυτοδυναμία, θα πρέπει να εξασφαλιστούν πόροι.  Οι πόροι αυτοί μπορούν να εξοικονομηθούν  από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (όπου είναι εφικτό) , από το ΕΣΠΑ ή με προτάσεις που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκη Τράπεζα Επενδύσεων. Επίσης θα χρειαστεί  να  μειωθούν οι άστοχες και μη λειτουργικές δαπάνες.
Αν ο δήμος εκμεταλλευτεί  τα προγράμματα που έχουν κατά καιρούς εξαγγελθεί, όπως το  «ΑΚΣΙΑ» (Αυτοδυναμία, Κοινωνική Συνοχή, Ισόρροπη Ανάπτυξη) το πρόγραμμα «Θησέας» (επιλεγμένα έργα με χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους), τα δημοτικά προγράμματα ΕΣΠΑ «Αλέξαν. Μπατλατζής» (για διοικητική μεταρρύθμιση και ψηφιακή σύγκλιση), τα έργα εξοικονόμησης ενέργειας, το πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ» (Ελληνική Αρχιτεκτονική Διοίκησης Αυτοδιοίκησης) για μη επιλεγμένα έργα και δράσεις με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και, τέλος, το πρόγραμμα αυτεπιστασίας έργων τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, με χρηματοδότηση 50% από ΟΑΕΔ και 50% από ΕΤΕπ, για τη δημιουργία προσωρινών θέσεων εργασίας.  Κατά αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να οδηγηθεί στην ανάπτυξη και παράλληλα να ασκήσει κοινωνική πολιτική . Μια κοινωνική πολιτική που θα δημιουργήσει  νέες θέσεις εργασίας, στήριξη δομών κοινωνικής αλληλεγγύης για σίτιση, περίθαλψη, στέγαση (κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία κ.ά). Καθώς και μείωση δημοτικών τελών και φόρων για τις αδύναμες εισοδηματικά κοινωνικές ομάδες.
Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι ένας αυτόνομος οικονομικά δήμος μπορεί να ασκήσει πολιτική ανάπτυξης παράλληλα με την κοινωνική πολιτική. Έτσι θα μπορούμε να λέμε ότι έχουμε τοπική αυτοδιοίκηση και όχι ετεροδιοίκηση όπως είναι στην πράξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου