MENU

style> #navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;} ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;} ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;} #navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;} ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;} #navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}

Τρίτη 6 Μαΐου 2014

To νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα 2014 – 2020»

To νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα 2014 – 2020» παρουσίασε η Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα 2014 – 2020» και το Σχέδιο Δράσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, παρουσίασε σήμερα, Δευτέρα 5 Μαΐου, σε συνέντευξη Τύπου η Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Ξεκινώντας την ομιλία της, η κυρία Χριστοφιλοπούλου αναφέρθηκε στο τρέχον επιχειρησιακό 2007 – 2013, από το οποίο το ΥΔΜΗΔ δρομολόγησε την αξιοποίηση πόρων, ύψους 120.000.000 ευρώ, που δεν είχαν απορροφηθεί και κινδύνευαν να χαθούν, μεταφέροντας τους σε έργα κοινωνικού χαρακτήρα.
«Στην εποχή της κρίσης δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε πόρους και ιδιαίτερα ευρωπαϊκούς. Αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα και πετύχαμε την μεταφορά 77.000.000 ευρώ στους παιδικούς σταθμούς, καλύπτοντας τις ανάγκες των δήμων. Απορροφήσαμε ακόμα 37 εκατομμύρια στην κοινωφελή εργασία για την καταπολέμηση της ανεργίας στο δικό μας επιχειρησιακό και πετύχαμε τη μεταφορά άμεσα χρηματοδοτούμενων έργων από άλλα Επιχειρησιακά Προγράμματα (75.000.000 ευρώ από το Επιχειρησιακό «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» και 8.000.000 ευρώ από το Υπουργείο Υγείας). Φτάσαμε συνολικά, να έχουμε αυτή τη στιγμή, ποσοστό απορρόφησης 79%. Αυτό δεν θα ήταν εφικτό αν δεν υπήρχε αυτή η γενναία μεταφορά πόρων» σημείωσε.
Το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα βασίζεται στην Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή συνέργεια. Επιπλέον:
Είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο. Καμία αλλαγή δεν μπορεί να γίνει μόνο με νομοθετικές παρεμβάσεις και υπουργικές αποφάσεις. Χρειάζονται συγκεκριμένοι πόροι για την υποστήριξή της. Σχεδόν ολοκληρωτικά οι πόροι αυτοί θα διατεθούν από το νέα ΕΣΠΑ
Είναι το αποτέλεσμα εξαντλητικής διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Το ΥΔΜΗΔ προσπάθησε να ικανοποιήσει τις ανάγκες όλων των τομέων της οικονομίας (δικαιοσύνη, υγεία, κοινωνική ασφάλιση), εντάσσοντας όλα τα σημαντικά έργα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.
Βασίζεται στις ρεαλιστικές δυνατότητες της χώρας να αξιοποιήσει τους πόρους και στις πραγματικές ανάγκες της Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Ο προϋπολογισμός του νέου επιχειρησιακού προγράμματος είναι 376.000.000 ευρώ, εκ των οποίων, 176.000.000 ευρώ είναι το ταμείο περιφερειακής ανάπτυξης, το ΕΤΠΑ και 200.000.000 ευρώ είναι το Ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο.
Οι στρατηγικοί άξονες του αφορούν την ενίσχυση της οργανωτικής, θεσμικής και επιχειρησιακής ικανότητας του κράτους και την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού.
Στόχος είναι τα επόμενα επτά χρόνια, η ελληνική Δημόσια Διοίκηση να γίνει ευέλικτη, εξωστρεφής και αποτελεσματική. Να εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, λειτουργώντας ως βασικός πυλώνας για την ανάκαμψη της χώρας.
Σχέδιο Δράσης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση 2014 – 2020
Είναι εναρμονισμένο με την Στρατηγική για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, που εγκρίθηκε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης.
Στα τέλη Μαΐου θα υποβληθεί για έγκριση στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης.
Συνυπογράφεται από όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία. Για πρώτη φορά, με πρωτοβουλία του ΥΔΜΗΔ, ξεκίνησε κύκλος διμερών επαφών με τα Υπουργεία προτεραιότητας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι:
όλα τα σημαντικά έργα κάθε Υπουργείου θα ενταχθούν στο Σχέδιο Δράσης
θα αποφευχθούν οι επικαλύψεις και επαναλήψεις έργων
τα έργα θα σχεδιαστούν βάσει των γενικών αρχών της Στρατηγικής για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση (διαλειτουργικότητα, μη επανάληψη, εξοικονόμηση κλπ)
Καλύπτει την επταετία 2014 – 2020, αλλά θα επανεξετάζεται κάθε χρόνο ώστε ανά πάσα στιγμή να αντικατοπτρίζει την πραγματική κατάσταση των έργων και τις τρέχουσες ανάγκες της Δημόσιας Διοίκησης.
Ακολουθούν βασικά σημεία από την εισήγηση της Υφυπουργού:
Το διαρθρωτικό, διαχρονικό πρόβλημα στα επιχειρησιακά προγράμματα στον τομέα της διοικητικής μεταρρύθμισης ήταν ότι δεν συνδέονταν επαρκώς με τις ρεαλιστικές δυνατότητες και τις πραγματικές ανάγκες της διοικητικής μεταρρύθμισης.
Τα 12 σημεία διοικητικής μεταρρύθμισης που σηματοδοτούν την αλλαγή πορείας του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης πρέπει, για να εφαρμοστούν, να συνοδευτούν από επιχειρησιακά σχέδια, από δράσεις, υποστήριξης, από προγράμματα επιμόρφωσης εκεί που χρειάζονται. Καμία αλλαγή δεν μπορεί να υλοποιηθεί με την ψήφιση ενός νόμου, με υπουργικές αποφάσεις ή εγκυκλίους.
Το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα εναρμονίζεται απολύτως με τους μεταρρυθμιστικούς στόχους που έχουμε θέσει και έρχεται να συνδεθεί με τις στρατηγικές, τις οποίες έχουμε υιοθετήσει στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης: τη Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, τη Στρατηγική για το ανθρώπινο δυναμικό και τη Στρατηγική για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση.

Θεσμικές και ουσιαστικές μεταρρυθμιστικές αλλαγές, όπως ο νέος μηχανισμός κινητικότητας και το νέο σύστημα επιλογής διευθυντικών στελεχών, το οποίο σε λίγο καιρό θα θέσουμε σε δημόσια διαβούλευση, θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν την εφαρμογή τους από το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου