MENU

style> #navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;} ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;} ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;} #navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;} ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;} #navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΘΕΜΑ : «1920-2020: ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ»

 

 

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας  Λογοτεχνικός και Καλλιτεχνικός Διαγωνισμός με θέμα: «1920-2020: ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ» της Ιεράς Μητρόπολης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης.

Η Ιερά Μητρόπολη Ύδρας, Σπετσών και Αίγινας σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων διοργανώνει κατά το σχολικό έτος 2020-2021 λογοτεχνικό και καλλιτεχνικό μαθητικό διαγωνισμό με θέμα: «1920-2020: ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ».
Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές/τριες των Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του Δημοτικού και όλων των τάξεων των Γυμνασίων, Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων της Αίγινας και του Αγκιστρίου και ως καταληκτική ημερομηνία συμμετοχής ορίζεται η Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020.

Επισημαίνεται ότι ο ανωτέρω διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί τηρώντας απαρέγκλιτα τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας και του ΕΟΔΥ για την προστασία από τον COVID-19 και σύμφωνα με τις εξής απαραίτητες προϋποθέσεις:
(α) Η συμμετοχή των μαθητών/τριών στον διαγωνισμό να είναι προαιρετική, υποβάλλοντας ο κάθε μαθητής/τρια τη δική του/της ατομική συμμετοχή και να απαιτείται η έγγραφη συναίνεση των γονέων/κηδεμόνων για τη συμμετοχή τους.
(β) Η ενημέρωση και η συμμετοχή των μαθητών/τριών να πραγματοποιούνται κατόπιν συνεννόησης με τη Διεύθυνση και τον Σύλλογο Διδασκόντων/ουσών των σχολείων, απαραίτητη προϋπόθεση η μη παρακώλυση του σχολικού προγράμματος.
(γ) Η όλη διενέργεια του διαγωνισμού να υλοποιηθεί σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων και των πνευματικών δικαιωμάτων.
(δ) Ο διαγωνισμός να μην εμπλέκεται με την προώθηση εμπορικών προϊόντων και να μην υπάρξουν έσοδα για τον φορέα που προκηρύσσει τον διαγωνισμό ή για άλλους (με εμπορία, διαφήμιση, κ.λπ.), η δε χρήση των έργων να γίνει μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

  Δικαίωμα συμμετοχής
Η παρούσα πρόσκληση συμμετοχής στον διαγωνισμό απευθύνεται σε μαθητές/τριες των Ε' και ΣΤ΄ τάξεων του Δημοτικού και όλων των τάξεων των Γυμνασίων -Λυκείων και ΕΠΑΛ της Αίγινας.
Οι συμμετοχές θα είναι ατομικές.
II. Θεματικό πεδίο
Κεντρικό θεματικό πεδίο του διαγωνισμού αποτελεί το πρόσωπο του Αγίου Νεκταρίου. Ειδικότερα, οι μαθητές/τριες καλούνται να δημιουργήσουν τα έργα τους, εμπνευσμένοι/ες από τη ζωή, το βίο και τα έργα του Αγίου Νεκταρίου σε κάποια από τις τρεις ενότητες του διαγωνισμού, ως ακολούθως:
1) Ο Άγιος Νεκτάριος και εγώ - Μεγαλώνοντας κοντά του
2) Η οικολογική συνείδηση του Αγ. Νεκταρίου - Η αγάπη και ο σεβασμός του για την φύση.
3) Ο Άγιος Νεκτάριος και η Αίγινα - Ένας αιώνας παρουσίας (βιώματα- μνήμες- προσφορά)
Οι μαθητές/τριες μέσα από τις δημιουργίες τους καλούνται να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για το θέμα, καθώς και να προβληματιστούν σχετικά με τη σημασία και την επικαιρότητά του στη σύγχρονη ζωή, αντλώντας έμπνευση ιδίως από τη ζωή και το έργο του Αγίου Νεκταρίου στο οποίο εστιάζει ο
διαγωνισμός.
III. Εκπαιδευτικοί Στόχοι
Οι μαθητές/τριες που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό θα εξοικειωθούν με την Οσιακή μορφή του Αγίου Νεκταρίου και κυρίως με την έρευνα των έργων Του.
Βασικός στόχος είναι η γνωριμία με τον Άγιο Νεκτάριο, η έρευνα αρχείων και πηγών, κυρίως όμως η ουσιαστική προσέγγιση της αγίας βιοτής Του με τα ποικίλα μηνύματα που εκπέμπει στις μέρες μας.
Συγκεκριμένα, μέσω της συμμετοχής τους στον εν θέματι διαγωνισμό, οι μαθητές/τριες θα έχουν την ευκαιρία:
1. να ανατρέξουν σε πηγές και να ερευνήσουν ιστορικά αρχεία της Αιγίνης
2. να αναζητήσουν και να συλλέξουν μαρτυρίες της εποχής του Αγίου
3. να κατανοήσουν, να αναλογιστούν και να διακρίνουν τις διαστάσεις της προσωπικότητάς του
4. να εκφραστούν ελεύθερα μέσω της δημιουργίας ενός πρωτότυπου έργου πάνω στο θέμα 2


IV. Όροι και οδηγίες συμμετοχής
1. Οι μαθητές/τριες της Αίγινας που επιθυμούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό οφείλουν να δημιουργήσουν και να υποβάλουν στην Ιερά Μητρόπολη Ύδρας, Σπετσών & Αιγίνης τα έργα τους. Η συμμετοχή είναι ατομική και οι μαθητικές δημιουργίες θα παραχθούν εκτός ωρών διδασκαλίας. Κάθε μαθητής/τρια δύναται να συμμετέχει με ένα έργο.
2. Για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό είναι απαραίτητη η έγγραφη συγκατάθεση  των γονέων/κηδεμόνων των μαθητών/τριών που θα δημιουργήσουν το ποίημα/δοκίμιο/διήγημα ή τον πίνακα ζωγραφικής/την φωτογραφία/ βίντεο ή θα συμμετάσχουν σε αυτή τη μαθητική δημιουργία με οποιονδήποτε τρόπο. Η συγκατάθεση αφορά τόσο στη συμμετοχή των μαθητών/τριών στον διαγωνισμό
και στη δημόσια προβολή των έργων τους όσο και στη φωτογράφιση ή/και βιντεοσκόπηση, εάν διακριθούν γνωρίζοντας ότι το υλικό αυτό δύναται να χρησιμοποιηθεί για τυχόν περαιτέρω δημόσια προβολή του μαθητικού διαγωνισμού.
3. Συμπληρώνεται μία αίτηση ανά συμμετοχή, δηλαδή κάθε διαγωνιζόμενος/η μπορεί να υποβάλει μία (1) αίτηση 

4. Η ατομική συμμετοχή θα είναι
a. σε έντυπη μορφή για τις ενότητες κείμενο και ζωγραφική και
b. σε ηλεκτρονική μορφή για τις ενότητες φωτογραφία- βίντεο (video).
5. Δεν επιτρέπεται η ταυτόχρονη συμμετοχή των διαγωνιζομένων σε πολλές ή και όλες τις ενότητες του διαγωνισμού και στα δύο είδη του Διαγωνισμού.

Α. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ (Ποίημα- Διήγημα-Δοκίμιο) και
Β. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ (Ζωγραφική- Φωτογραφία- Video)

 
6. Η Ιερά Μητρόπολη Ύδρας, Σπετσών & Αιγίνης έχει δικαίωμα δημοσιοποίησης και αξιοποίησης των μαθητικών δημιουργιών που θα υποβληθούν στο πλαίσιο του διαγωνισμού με όποιο τρόπο κρίνει παιδαγωγικά ωφέλιμο, μνημονεύοντας τα στοιχεία των δημιουργών.
7. Οι μαθητικές δημιουργίες υποβάλλονται προς κρίση μόνο στην αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης  που συστάθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Ύδρας, Σπετσών & Αιγίνης και δεν εντάσσονται στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό του σχολείου και στην εν γένει αξιολόγηση των μαθητών/τριών.
8. Η Ιερά Μητρόπολη Ύδρας, Σπετσών & Αιγίνης διατηρεί, για σπουδαίο λόγο, το δικαίωμα ματαίωσης του διαγωνισμού, τροποποίησης των όρων του, μεταβολής της καταληκτικής προθεσμίας συμμετοχής, ενημερώνοντας σχετικά τους ενδιαφερόμενους.
9. Η συμμετοχή των μαθητών/τριών στον διαγωνισμό είναι προαιρετική και συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη αποδοχή των όρων του, καθώς επίσης και τη συγκατάθεση όλων των συμμετεχόντων/εμπλεκομένων (μαθητών/τριών, γονέων/κηδεμόνων) για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα η οποία πραγματοποιείται σύμφωνα με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, Ν. 4624/2019, Γενικός Κανονισμός 2016/679 για την Προστασία Δεδομένων-GDPR.


V. Διαδικασία & Προθεσμία υποβολής αίτησης συμμετοχής & έργου
Για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό αποστέλλονται ταχυδρομικώς αποκλειστικά στα Γραφεία της Ι. Μητρόπολης Ύδρας, Σπετσών & Αιγίνης, μέχρι την Παρασκευή 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020 (σφραγίδα ταχυδρομείου) στη διεύθυνση Ιερά Μητρόπολις Ύδρας, Σπετσών & Αιγίνης, ΤΚ 180 50, ΥΔΡΑ, με την ένδειξη
Για τον Μαθητικό Διαγωνισμό «100 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου» τα ακόλουθα:
α) η αίτηση συμμετοχής στον διαγωνισμό (μία αίτηση ανά συμμετοχή) βάσει του επισυναπτόμενου Εντύπου Συμμετοχής 
β) η μαθητική δημιουργία (Ποίημα - Διήγημα- Δοκίμιο / Πίνακας ζωγραφικής- Φωτογραφία- Video)
γ) η υπεύθυνη δήλωση συναίνεσης γονέων/κηδεμόνων βάσει του Υποδείγματος που επισυνάπτεται στην παρούσα  .


VI. Τεχνικές Προδιαγραφές
1. Οι τεχνικές προδιαγραφές ανάλογα με το είδος του διαγωνισμού αναφέρονται κατωτέρω:


Α. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ (Ποίημα- Διήγημα- Δοκίμιο)
Κείμενο μέχρι δύο (2) σελίδες. Γραμμένο σε Η/Υ με κειμενογράφο WORD και γραμματοσειρά Arial μεγ. 12


Β. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ (Ζωγραφική- Φωτογραφία- Video)
 Ζωγραφική: Λάδι ή Τέμπερα σε ακουαρέλα
 Φωτογραφία: ελάχιστη ανάλυση 300dpi σε αρχείο συμβατό με το λειτουργικό σύστημα των Windows
 Video: 3- 5 λεπτά σε αρχείο συμβατό με το λειτουργικό σύστημα των Windows
2. Το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί πρέπει να είναι είτε πρωτότυπο είτε «ελεύθερο δικαιωμάτων» (όπως π.χ.
το υλικό το οποίο διατίθεται στη Βιβλιοθήκη Ήχου στον σύνδεσμο
https://www.youtube.com/audiolibrary/music) ή να χρησιμοποιηθεί μετά από σχετική άδεια.
3. Θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί η έγκριση των προσώπων που τυχόν εμφανίζονται στο video ή στη
φωτογραφία.
4. Πρέπει να αναφέρονται υποχρεωτικά οι πηγές από τις οποίες αντλήθηκε το υλικό.
VII. Αξιολόγηση & βράβευση των μαθητικών δημιουργιών
Οι μαθητικές δημιουργίες θα αξιολογηθούν από άμισθη Επιτροπή Αξιολόγησης 4
Κριτήρια αξιολόγησης των μαθητικών δημιουργιών ορίζονται τα κατωτέρω:
α) η συνάφειά τους με το θέμα,
β) η πρωτοτυπία τους,
γ) η αισθητική τους απόδοση και
δ) οι στόχοι του εκπαιδευτικού προγράμματος.
Η Επιτροπή Αξιολόγησης θα βραβεύσει τις έξι (6) καλύτερες μαθητικές δημιουργίες.
Ως έπαθλα του διαγωνισμού ορίζονται: Χρηματικό έπαθλο, Συγγράμματα και Εικόνες του Αγίου Νεκταρίου
Σε όλους τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό θα απονεμηθεί τιμητικός έπαινος συνοδευόμενος από εικόνα του Αγίου Νεκταρίου ή/και βιβλίο με τον βίο του.
Για τυχόν διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ. 2298052207 και στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: info@imhydra.gr
Η παρούσα πρόσκληση με τα συνημμένα της θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητρόπολης Ύδρας,
Σπετσών & Αιγίνης στον σύνδεσμο: http://www.imhydra.gr/
Παρακαλούμε για την ενημέρωση των σχολικών μονάδων αρμοδιότητάς σας, καθώς και για την ανάρτηση της παρούσας πρόσκλησης και της αφίσας του διαγωνισμού στους πίνακες ανακοινώσεων των σχολικών μονάδων της Αίγινας με ευθύνη του/της Διευθυντή/Διευθύντριας της οικείας σχολικής μονάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου