Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός
Ο κύβος ερρίφθη. Αρχίζει διάλογος με την Τουρκία για επίλυση των μεταξύ των διαφορών. Αυτή είναι η θέληση, των ΗΠΑ, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ καθώς και μεμονωμένων εταίρων και συμμάχων…
Ωστόσο, παραμένει η μεγίστη διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στο θέμα που θα πέσει στο τραπέζι της όποιας διαπραγμάτευσης.
Η μεν Ελλάδα συζητάει μόνον το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ ή στην παραπομπή της στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Από την δική της πλευρά η Τουρκία ρίχνει στο τραπέζι το σύνολο των κατ αυτήν διαφορών της με την Ελλάδα, δηλαδή…, οριοθέτηση θαλάσσιων κι εναέριων συνόρων, αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου καθώς και τις μειονότητες στα Δωδεκάνησα και την θράκα
Ούτως εχόντων των πραγμάτων, διαφαίνεται σκοτεινό το τούνελ που θα οδηγούσε τις δύο χώρες στο διάλογο, καθώς οι διαφορές είναι τεράστιες και ουσιαστικές …
Επιπλέον, υπάρχει κι ακόμα μια διαφορά. Αυτή που αφορά το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και της δικαιοδοσίας που αυτό έχει…
Η γειτονική μας χώρα, δεν αποδέχεται την αρμοδιότητα του ΔΔΧ. Δεν έχει υπογράψει και συμφωνήσει την UNCLOS με την οποία θα δικάσει το ΔΔΧ. Πλην όμως πρέπει να αναφέρεται στο συνυποσχετικό και από τις δύο πλευρές, επί τη βάσει ποίου κανονιστικού πλαισίου…, και για ποια ζητήματα θαλασσίου δικαίου αποδέχονται για να δικάσει το ΔΔΧ.
Συνεπώς το ΔΔΧ, εφόσον η Τουρκία δεν επικυρώσει την UNCLOS, θα πρέπει να δικάσει με την UNCLOS ως εθιμικό δίκαιο. Θα συμφωνούσε όμως η Τουρκία σε αυτό και μόνο για τα ζητήματα οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών χωρίς να θέσει και τα ζητήματα κυριαρχίας επί νήσων;
Γι αυτό και δεν υπογράφει συνυποσχετικό και δεν αποδέχεται γενικά την αρμοδιότητα του ΔΔΧ, εάν όπως λέει σήμερα δεν πάμε για όλα τα θέματα πακέτο….
Με δεδομένες και γνωστές τις παραπάνω θέσεις της Τουρκίας, σωστά η Ελλάδα δεν αποδέχεται να υπάρξει δικαστική διευθέτηση για όλα τα θέματα αλλά μόνο για την υφαλοκρηπίδα (και άντε και την ΑΟΖ). Αυτό όμως σημαίνει ότι ελπίζουμε ότι η Τουρκία δεν θα θέσει ζητήματα κυριαρχίας νήσων και θα αποδεχθεί ως κανονιστικό πλαίσιο την UNCLOS (για να υπογράψει συνυποσχετικό και να ξέρει το Δικαστήριο τι θα δικάσει)…
Με άλλα λόγια, ακόμα κι αν η Ελλάδα θέλει να πάει στην Χάγη…, μονομερώς δεν μπορεί να το πράξει…, αν η Τουρκία δεν υπογράψει συνυποσχετικό με βάση το οποίο, θα ορίζονται τα θέματα της δικασίμου, καθώς και η εκ των προτέρων δήλωση περί αποδοχής της όποιας απόφασης…
Γ. Σπ. Π.
https://www.facebook.com/photo?fbid=10217755192458163&set=a.10203590806077356
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου