MENU

style> #navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;} ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;} ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;} #navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;} ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;} #navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

ΠΑΡΟΥΣΙΑ…ΑΠΟΥΣΙΑ…ΧΑΘΗΚΕ Η ΟΥΣΙΑ… ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ


Παρακολουθώντας τα δημοτικά συμβούλια από το 2007 έχω να πω πώς το φαινόμενο των απόντων  στα δημοτικά συμβούλια από το 2015 και μετά γίνεται όλο και πιο έντονο.

Ιστορικά

Την περίοδο 2007-2010 επι δημαρχίας Παναγιώτη (Τάκη) Κουκούλη ο μοναδικός σύμβουλος που απείχε για μεγάλο διάστημα ήταν ο αείμνηστος Ιωάννης Μπήτρος ευρέως γνωστός ως  (Γιάνναρος) . Η απουσία του οφειλόταν σε κάποιο πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε. Παρά τις πιέσεις που δεχόταν ο τότε πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κύριος Γεώργιος Τσατήρης από τον εκλιπόντα  Νεκτάριο Κορναράκη να εφαρμόσει τον νόμο , προς τιμήν του, δεν ενέδωσε και δεν προχώρησε στις προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες αντικατάστασης ως όφειλε.Το ίδιο θα έπραττα ως πρόεδρος. Ο Γιάνναρος ήταν ένας ενεργός δημοτικός σύμβουλος που κοίταζε πάντοτε το καλό των δημοτών  ,των αδύναμων και  των επιχειρηματιών . Άλλωστε ο λόγος απουσίας του ήταν η ασθένεια του λόγος σοβαρός για να απουσιάσει κάποιος και όχι τίποτε άλλο λιγότερο σοβαρό . Όσο μπορούσε τίμησε τον όρκο του ως δημοτικός σύμβουλος.

Την περίοδο 2011-2014 επι δημαρχίας Θεοδόση(Σάκη) Σακκιώτη δεν υπήρχε τόσο έντονο το φαινόμενο των πολλών τουριστών δημοτικών συμβούλων. Από τότε, όμως,  εμφανίστηκαν τα σημάδια αποχής από τα δημοτικά συμβούλια από συμβούλους που πλέον ανήκουν στην κατηγορία του «τουρίστα δημοτικού συμβούλου».

Το 2014-2019 επί δημαρχίας Δημητρίου Μούρτζη  το φαινόμενο των τουριστών δημοτικών συμβούλων άρχισε να γίνεται πιο έντονο . Υπήρχαν δημοτικοί σύμβουλοι που απείχαν επι μακρόν. Στο διάστημα αυτό είχα την τύχη να διατελέσω Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου  (τρία χρόνια) .  Ο μοναδικός σύμβουλος που παραιτήθηκε διότι δεν μπορούσε να ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του, «στο νησί που αγαπάω» όπως είχε δηλώσει, ήταν ο Παναγιώτης Γρηγορόπουλος.

Τι έπραξα για αυτό το φαινόμενο ; 

Έστειλα έγγραφα για τις απουσίες στα δημοτικά συμβούλια τρείς φορές στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ως όφειλα. Το τελευταίο έγγραφο ήταν με ημερομηνία 29/09/2017 και κατατέθηκε στην Αποκεντρωμένη στις 5/10/2020.  Εκτός από αυτό το έγγραφο κατέθεσα και ένα άλλο σχετικά με τους δημοτικούς συμβούλους που όφειλαν χρήματα στον δήμο . Παρά τις προφορικές εκκλήσεις μου για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους δεν το έπραξαν . Για την ιστορία ήταν τρεις αιρετοί (δύο αντιδήμαρχοι και ένας πρόεδρος δημοτικής κοινότητας). Έπρεπε να είχαν εκπέσει του αξιώματος τους . Τα ποσά που όφειλαν ήταν πολύ παραπάνω από αυτό που προβλέπει ο νόμος. Κάποιοι από αυτούς συνεχίζουν και σήμερα να διοικούν τον δήμο.  Από την μεριά μου έπραξα το καθήκον μου ως Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου σε ότι αφορά τους απόντες  , όχι γιατί δεχόμουν κριτική από τους κυρίους Πτερούδη Νικόλαο, Λεούση Νεκτάριο  που ήταν μέλη της αντιπολίτευσης και τον κύριο Ιωάννη Ζορμπά που ήταν μέλος της διοίκησης Μούρτζη και συνοδοιπόρος αλλά γιατί ήταν καθήκον μου. όσο  και με αυτούς που όφειλαν χρήματα στον δήμο. Δεν γίνεται να κόβουμε το νερό σε αυτούς που χρωστάνε, να δεσμεύουμε λογαριασμούς και από την άλλη να χρωστάνε οι δημοτικοί σύμβουλοι και να μην εφαρμόζεται   ο νόμος επειδή κατέχουν αξιώματα . Όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στον νόμο (άρθρο 4 του Συντάγματος).

Οι ενέργειες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής

Η Αποκεντρωμένη διοίκηση ζήτησε έγγραφες εξηγήσεις . Οι εξηγήσεις που δόθηκαν ήταν από αστείες έως γελοίες (τις έχω στην διάθεση μου για οποίον αμφισβητεί τα γραφόμενα μου) μόνος ένας είχε το θάρρος να αναλάβει την ευθύνη του και του το αναγνωρίζω (παρότι οι σχέσεις μας δεν είναι καλές) δεν τιμωρήθηκαν δεν μπήκαν καν σε αργία όπως ορίζει ο νόμος.

Σε ότι  δε αφορά τους δημοτικούς συμβούλους που όφειλαν χρήματα και έπρεπε να εκπέσουν του αξιώματος τους η αποκεντρωμένη δήλωσε αναρμόδια . Μήπως έπρεπε να τα αποστείλει στις αρμόδιες υπηρεσίες; Γι’ αυτό το γεγονός ενημερώθηκα λίγους μήνες πριν τελειώσει η θητεία μου. Έτσι δεν είχε νόημα να ασχοληθώ. Όμως στο σημείο αυτό έχει  ευθύνη ο δήμαρχος . Έπρεπε να τους είχε καθαιρέσει από αιρετούς . Τελικά τον καθαίρεσαν αυτοί από δήμαρχο. Διδακτική Ιστορία θα έλεγαν κάποιοι.

Ένα άλλο φαινόμενο, εκτός από αυτό του τουρίστα δημοτικού συμβούλου, που υπήρξε καθόλη την διάρκεια της δημαρχίας Δ. Μούρτζη ήταν η αποχή δημοτικών συμβούλων της δημοτικής αρχής από θέματα που είτε δεν ήθελαν να υπάρχουν στην ημερήσια διάταξη είτε διαφωνούσαν με την εισήγηση . Αποτέλεσμα ήταν να απέχουν . Αρκετές δε φορές τα μέλη της αντιπολίτευσης ή ήταν περισσότερα από τα μέλη της διοίκησης ή ήταν ικανός ο αριθμός του για την απαρτία. Τότε η δημοτική αρχή είχε 16 δικούς της συμβούλους .Μετά από την διαγραφή μου είχε 15 δημοτικούς συμβούλους . Για την απαρτία χρειαζότανε 14 συμβούλους. Και στις δύο περιπτώσεις ποτέ δε έκανε απαρτία η δημοτική αρχή με τους συμβούλους της πάντα με μέλη της αντιπολίτευσης ούτε καν στην διαγραφή μου όπου έπρεπε να υπάρχουν οι 15 σύμβουλοι χρειάστηκαν μέλος από την αντιπολίτευση για να κάνουν απαρτία (ήταν 13 και μαζί με το μέλος της αντιπολίτευσης, το οποίο είχε να εμφανιστεί 9 μήνες στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, έγιναν 14 ).

Στην τωρινή περίοδο της επι δημαρχίας Ιωάννη Ζορμπά το φαινόμενο της αποχής από τα δημοτικά συμβούλια συνεχίζεται . Στους 16 μήνες έχουμε αρκετούς δημοτικούς συμβούλους που απέχουν . Το φαινόμενο γίνεται  αυξητικό . Ορισμένοι δημοτικοί της αντιπολίτευσης θεωρούν τον εαυτό τους γλάστρα μιάς και ο νόμος περί κυβερνησιμότητας των δήμων που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη άλλαξε τελείως το νόημα του Κλεισθένη πήγε στράφι η συνεργασία των δημοτικών παρατάξεων . Τώρα ΜΟΝΟ με τους ψήφους των ολίγων εγκρίνεται ένα θέμα . Η δημοτική αρχή έχει επτά συμβούλους (7) και η αντιπολίτευση είκοσι (20) το θέμα μπορεί να περάσει μόνο με 7 ΝΑΙ και ας είναι 20 τα ΟΧΙ. Αυτό είχε και έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη συνεργασίας της διοίκησης με την αντιπολίτευση και εμφάνιση του φαινομένου της αλαζονείας.  Μπορεί η δημοτική αρχή να έχει κερδίσει το στοίχημα της καθημερινότητας αλλά το στοίχημα της σύνθεσης , της συναίνεσης και της συνεργασίας το έχει χάσει μέχρι στιγμής. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να πάμε σε 4η πρόσκληση δημοτικού συμβουλίου  , ένα πρωτόγνωρο αρνητικό ρεκόρ σε πανελλαδικό επίπεδο . Σε αυτό φέρει ευθύνη όχι μόνο ο δήμαρχος αλλά και ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου .

Ο Πρόεδρος του ΔΣ.

Ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου είναι πρόεδρος όλων των δημοτικών παρατάξεων είναι αυτός που προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα απόψεων μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων και όχι ο εντολοδόχος της δημοτικής αρχής. Τον λόγο στο δημοτικό συμβούλιο τον δίνει ο Πρόεδρος και όχι ο δήμαρχος . Στα δημοτικά συμβούλια ο απόλυτος άρχοντας των συνεδριάσεων είναι ο πρόεδρος και όχι ο δήμαρχος.  Προσωπικά δεν χρειάστηκα ούτε επιγονατίδες για το γόνατο ούτε γυάλιζα το αριστερό μου παπούτσι μετά τα δημοτικά συμβούλια . Κατηγορήθηκα ότι έδινα περισσότερο χρόνο ομιλίας στην αντιπολίτευση . Έδινα χρόνο σε όποιον σύμβουλο ήθελε να καταθέσει την γνώμη του στο δημοτικό συμβούλιο για να γίνει το γεφύρωμα όχι σε αυτόν που ήθελε να γίνει χαλίφης στην θέση του χαλίφη.

Η θέση του προέδρου είναι δυσάρεστη όταν δεν γίνονται τα δημοτικά συμβούλια . Πρέπει μετά να επανασχεδιάσει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Θέλει γερό στομάχι , είναι ψυχοφθόρο. Θυμάμαι το Πάσχα του 2017 ακόμα που δεν έγινε απαρτία και καιγόμαστε να στείλουμε την έγκριση για την δημιουργία του κέντρου δια Βίου Μάθησης. Έβγαλα πρόσκληση την επόμενη με αυτό ως μοναδικό θέμα. Τελικά προλάβαμε τις προθεσμίες με πολύ τρέξιμο.

Ο «ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ»

Το φαινόμενο του «τουρίστα δημοτικού συμβούλου» πρέπει να σταματήσει. Όσοι δεν μπορούν να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους να παραιτούνται . Αυτοί που ήθελαν  να δείξουν την δύναμη τους και το πόσους ελέγχουν την έδειξαν. Οι βουλευτές που κοιτάνε τα ψηφαλάκια είδαν το αποτέλεσμα. Τώρα είναι καιρός να πάνε στα σπίτια τους και να ασχοληθούν με την δουλειά τους . Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη προσφορά τους στην Αίγινα. Την θέση αυτών πρέπει να πάρουν αυτοί που πραγματικά  θέλουν να προσφέρουν , όσοι έχουν όρεξη για δουλειά .

Επίλογος

Η δε διοίκηση του δήμου καλό θα ήταν  να ρίξει τους τόνους και να συνεργαστεί. Ο δε πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου έπρεπε να φέρει ως δεύτερη πρόταση την εισήγηση της αντιπολίτευσης για το Τεχνικό πρόγραμμα ώστε να μην δημιουργηθεί το φαινόμενο της αποχής των τριών αποτυχημένων συνεδριάσεων . Το στυλ είτε θέτε είτε δεν θέτε θα το περάσουμε  ανοίγει τον Ασκό του Αιόλου . Πρέπει να προσέχει ο πρόεδρος επειδή είναι πολλαπλός εκτεθειμένος . Μια παροιμία λέει : «το γινάτι βγάζει μάτι». Και κάτι σημαντικό πρέπει να καταλάβουμε την έννοια του ρόλου του Προέδρου . Ο Πρόεδρος είναι ο άρχων του δημοτικού συμβουλίου , είναι ο άμεσος συνεργάτης του δημάρχου όμως  δεν πρέπει να καπελώνεται από τον δήμαρχο ειδικά κατά την διάρκεια των δημοτικών συμβουλίων.

Η ουσία είναι να τιμάς τον όρκο που δίνεις, να πράττεις το καθήκον σου και να προσφέρεις πραγματικά στο νησί που αγαπάς . Η συμμετοχή στις εκλογές δεν σταματά μόνο με την εκλογή υπάρχει και συνέχεια…

ΔΙΑΤΕΛΕΣΑΝΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΝΑΣ

  • 2007-2008 ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΟΥΝΤΟΣ
  • 2009-2010 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΑΤΗΡΗΣ
  • 2011-2012 ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΙΤΗΣ
  • 2013-2014(εως 31/08/2014) ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ
  • 2014-2017 (έως 25/10/2017) ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
  • 2017 (από 26/10/2017) - μέχρι σήμερα ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΘΕΡΙΑΝΟΣ

 ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ

άρθρο 68 παρ 3 εδ. β του νόμου 3852/2010 

«αν ένας σύμβουλος απουσιάζει αδικαιολόγητα από τρεις (3) συνεχείς συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ή δεν εκτελεί τις υποχρεώσεις του για διάστημα που υπερβαίνει τους τρεις (3) συνεχείς μήνες μέσα στο έτος, χωρίς την άδεια του Συμβουλίου, μπορεί να τεθεί σε αργία κατά τις διατάξεις του άρθρου 234 του Ν.3852/2010 και σε περίπτωση υποτροπής να κηρυχθεί έκπτωτος».

Ασυμβίβαστο εξαιτίας οφειλών   άρθρο 15 του ν. 3852/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου