MENU

style> #navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;} ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;} ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;} #navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;} ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;} #navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας η πρώτη προσφυγή κατά του έκτακτου τέλους ακινήτων

Αθήνα
Με αγωγές απαντούν οι φορολογούμενοι στην επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων που έχει συμπεριληφθεί στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Η πρώτη προσφυγή που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, από το σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι», μεμονωμένους πολίτες και εταιρεία επενδυτικής διαμεσολάβησης, προβάλλει 10 συνταγματικές ενστάσεις και τρεις παραβάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Σύμφωνα με το σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι», με απόφαση του προέδρου του ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης της απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών για την επιβολή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών  (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.), εισάγεται κατεπειγόντως για συζήτηση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου.

Το Σωματείο αναφέρει ότι απόφαση αυτή σημαίνει τα εξής: α) Το Συμβούλιο της Επικρατείας χαρακτηρίζει το ζήτημα ως «μεγάλης σημασίας και σπουδαιότητας», καθ’ όσον αφορά το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού της χώρας. β) Η συζήτηση (εκδίκαση) της υπόθεσης θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα, δηλαδή πιθανότατα εντός των επομένων δύο ή τριών μηνών.

«Η εξέλιξη αυτή είναι πάρα πολύ σημαντική, αφού σημαίνει ότι, θα υπάρξει οριστική (οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι οριστικές) απόφαση επί του ζητήματος, εντός των επομένων τεσσάρων ή πέντε μηνών. Αυτό βεβαίως, στην παρούσα φάση, δεν ακυρώνει το μέτρο της Κυβέρνησης, πλην όμως θα αποσαφηνισθεί για το εάν θα ισχύσει και στα επόμενα χρόνια, όπως έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση» τονίζει το σωματείο.

Στην προσφυγή που κατατέθηκε, προβάλλονται 10 συνταγματικές ενστάσεις και τρεις παραβάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Παράλληλα ζητείτο να γίνει «πρότυπη (πιλοτική) δίκη» στην Ολομέλεια ΣτΕ για να κριθεί το ταχύτερο δυνατό αν το χαράτσι είναι αντισυνταγματικό πριν οι πολίτες υποχρεωθούν να καταβάλουν τις προβλεπόμενες δόσεις ή πριν τους κοπεί το ρεύμα (σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής).

Ανάμεσα στις αντισυνταγματικότητες συγκαταλέγονται η προσβολή του πυρήνα της ιδιοκτησίας, η εσφαλμένη επιλογή κριτηρίων για τη φοροδοτική ικανότητα κάθε πολίτη, η παράβαση της ελευθερίας των συναλλαγών και η προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που συνεπάγεται η οικονομική εξαθλίωση (με έμμεση δήμευση της ακίνητης περιουσίας, εξαναγκασμό πώλησής της κ.λπ.) στην οποία οδηγούν τα αλλεπάλληλα χαράτσια, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών προκαλώντας προβλήματα επιβίωσης.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου