MENU

style> #navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;} ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;} ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;} #navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;} ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;} #navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Bloomberg: Μπορεί η Ελλάδα να γίνει Ιρλανδία με 27% ανεργία;


Αυτό που επαναλαμβάνεται επισήμως από τους πολιτικούς είναι ότι αν η Ελλάδα και η Ισπανία τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των προγραμμάτων, τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, όπως στην Ιρλανδία.
Κάτι που αμφισβητεί με άρθρο του το Bloomberg, επικαλούμενο τα υψηλά ποσοστά ανεργίας. Μπορεί, όπως επισημαίνει, η κρίση χρέους να είναι λίγο πιο ήπια τώρα, ωστόσο, στον τομέα της αγοράς εργασίας, οι εξελίξεις δεν είναι καθόλου θετικές.

Τα ποσοστά ανεργίας σε Ελλάδα και Ισπανία είναι πολύ υψηλότερα από ότι ήταν ποτέ στην Ιρλανδία και το πιο ανησυχητικό είναι ότι επιδεινώνονται συνεχώς. Αυτό το σημείο είναι που διαφοροποιεί σε μεγάλο βαθμό τις δυο αυτές χώρες του νότου από την Ιρλανδία, υπογραμμίζει το Bloomberg, αναφέροντας ότι όταν το 2010, η Ιρλανδία ανακοίνωσε για πρώτη φορά σχέδιο λιτότητας, η ανεργία ήταν στο 14,9% και για ένα περίπου χρόνο το ποσοστό δεν ξεπέρασε το 15,1%, ενώ τώρα έχει πέσει στο 13,6%.
Αρκεί να κάνει κανείς την σύγκριση με την Ισπανία, όπου όταν πέρασαν οι πρώτες περικοπές το 2010, η ανεργία ήταν στο 20% και τώρα έχει φθάσει στο 26,9% ή με την Ελλάδα, όπου το ποσοστό ανεργίας ανέβηκε 4 ποσοστιαίες μονάδες, από όταν υιοθετήθηκε το πρόγραμμα λιτότητας που έριξε την κυβέρνηση Παπανδρέου, υπογραμμίζεται στο άρθρο.
«Το λυπηρό είναι ότι μερικά από τα μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας που θέλουν όσοι χαράσσουν πολιτική στην Ευρώπη, δεν είναι διόλου ανόητα. Απλώς είναι δύσκολο να πείσεις τον απλό κόσμο να στηρίξει την απελευθέρωση της οικονομίας όταν την θεωρούν συνώνυμο της αυξανόμενης ανεργίας και κάτι που αφαιρεί το δίχτυ ασφαλείας» διαπιστώνει το Bloomberg.
Πηγή: e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου