MENU

style> #navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;} ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;} ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;} #navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;} ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;} #navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Τις λεπτομέρειες του νέου νόμου για τις δημοτικές εκλογές επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο επιχειρώντας να δημιουργήσει ένα εκλογικό σύστημα-αμορτισέρ, που θα..
απορροφήσει τους οποιουσδήποτε πολιτικούς κραδασμούς, εκτιμούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Θεωρούν ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά επαναφέρει το σχέδιο του Ευριπίδη Στυλιανίδη για τις δημοτικές εκλογές. Τον περασμένο Ιανουάριο ο τότε υπουργός Εσωτερικών είχε προτείνει τη διεξαγωγή εκλογών με κατάρτιση ενός ενιαίου ψηφοδελτίου για όλες τις δημοτικές παρατάξεις και ξεχωριστών ψηφοδελτίων για τους υποψήφιους δημάρχους. Ωστόσο τώρα το Μαξίμου κάνει ένα βήμα παραπάνω, εξετάζοντας την επαναφορά του ορίου του 42% για την εκλογή δημάρχου από την πρώτη Κυριακή.

Το όριο αυτό όμως ενέχει κινδύνους «αντισυνταγματικότητας», καθώς υπάρχει το προηγούμενο του 2007, όταν το ΣτΕ είχε κρίνει αντισυνταγματική την αντίστοιχη πρόβλεψη του νόμου Παυλόπουλου, με το σκεπτικό ότι υπήρχε νόθευση της αρχής της αντιπροσωπευτικότητας. Το Μαξίμου, ωστόσο, φαίνεται να επιμένει σε αυτή την αλλαγή, μιλώντας για «αποσύνδεση» της εκλογής δημάρχου από την εκλογή των δημοτικών συμβούλων.

Παράλληλα, αυτή η «αποσύνδεση» θα «αυτονομήσει» εν πολλοίς τον εκάστοτε δήμαρχο, με το αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο να σχεδιάζει μάλιστα την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του. Ετσι ο κάθε δήμαρχος θα έχει «λυμένα» τα χέρια του και θα μπορεί να παρακάμπτει το δημοτικό συμβούλιο, ακόμα και αν η δημοτική του παράταξη έχει ισχνή πλειοψηφία.

Το ενδεχόμενο ο εκάστοτε δήμαρχος να έχει περιορισμένη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο κρίνεται πάντως εξαιρετικά απίθανο. Ο νέος νόμος θα δίνει τη δυνατότητα στον εκάστοτε υποψήφιο δήμαρχο να γνωστοποιεί τους «εκλεκτούς» του υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους, οπότε θα επικρατήσει ένα πιο πλειοψηφικό μοντέλο στην ανάδειξη των μελών του δημοτικού συμβουλίου.

http://taxalia.blogspot.com/2013/09/blog-post_6047.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου