MENU

style> #navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;} ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;} ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;} #navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;} ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;} #navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019

Η υπογεννητικότητα είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από ότι το μεταναστευτικό



του Νίκου Οικονόμου
 
Κλείνει σχολεία η υπογεννητικότητα αυτό το  άρθρο του Κυριακάτικου Έθνους. με προβλημάτισε έντονα και με έβαλε σε σκέψεις.  Αναφέρει το άρθρο ότι 
"Η μεγάλη μείωση των γεννήσεων στα χρόνια της σκληρής κρίσης έχει ήδη αφήσει το αποτύπωμά της στο εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς δεκάδες νηπιαγωγεία και δημοτικά κλείνουν κάθε χρόνο. Σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ, μέχρι το 2035 θα έχουν «εξαφανιστεί» 430.000 μαθητές, το 1/3 όσων φοιτούν σήμερα!  Λόγω έλλειψης μαθητών αποφασίστηκε το κλείσιμο 14 νηπιαγωγείων και 9 δημοτικών σε 19 δήμους της Αττικής, από τη Βούλα και τον Μαραθώνα μέχρι τον Γέρακα και τα Μέγαρα".

Για τα παραπάνω καταθέτω  την ταπεινή μου άποψη  πιστεύοντας πως αυτοί είναι οι παράγοντες που οφείλεται η  υπογεννητικότητα :
  1. Τα μνημόνια , η οικονομική κρίση δημιούργησε την αβεβαιότητα για το μέλλον αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα νέα παιδιά να το σκέφτονται  να δημιουργήσουν οικογένεια  και οι έχοντες ένα παιδί να σκέφτονται πολύ σοβαρά να κάνουν δεύτερο.
  2. Η ανεργία και οι χαμηλοί μισθοί που δεν δίνουν την δυνατότητα σκέψης για οικογένεια.
  3. Το life style που ξεκίνησε την δεκαετία του '80 και επηρέασε τον τρόπο που σκέφτονταν οι νέοι την οικογένεια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την  αύξηση του μέσου όρου ηλικίας τεκνοποίησης, σημειωτέων  ότι οι γυναίκες σχετικά προχωρημένης ηλικίας, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο υπογονιμότητας, ενδομήτριου θανάτου ή αποβολής. Συνεπώς το ένα παιδί ήταν αρκετό για πολλές οικογένειες. Όπως και η αύξηση των εκτρώσεων δημιούργησε προβλήματα. Αρκετές  γυναίκες μετά  θέλησαν να νιώσουν την αίσθηση της μητρότητας αλλά δεν ευτύχησαν.
  4. Το ακριβό κόστος των μαιευτηρίων και οι χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών των δημόσιων μαιευτηρίων ήταν ένας ανασταλτικός παράγοντας . Όπως και η γενικότερη ποιότητα υπηρεσιών του συστήματος δημόσιας Υγείας.
  5.  Ένας παράγοντας που παραβλέπεται , τα τροχαία , τα τελευταία 40 χρόνια έχει χαθεί μια Ελλάδα στην άσφαλτο, τα περισσότερα θύματα νέα παιδιά . Ο βασικός πυρήνας της αναπαραγωγής. Τα νέα αυτά παιδιά θα μπορούσαν να έχουν δημιουργήσει δικές τους οικογένειες. 
  6. Η φυγή των νέων παιδιών στο εξωτερικό είναι ακριβώς ίδια περίπτωση με το άνω παράγοντα εδώ όμως υπάρχει η ελπίδα της επιστροφής και ενδεχομένως να συμβάλουν στην  αύξηση των γεννήσεων.
  7. Η μη υποστήριξη των πολύτεκνων οικογενειών από τις κυβερνήσεις τα τελευταία 40 χρόνια ειδικά με τα μνημόνια η πολύτεκνη οικογένεια κυνηγήθηκε αντί να στηριχθεί. Το ίδιο έγινε και στις τρίτεκνες οικογένειες . Μόνο  το διάστημα 2004-2010 επι κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή δόθηκαν κίνητρα σε όλους για την τεκνοποίηση και πριμοδοτήθηκαν οι τρίτεκνες οικογένειες.
Τι πρέπει να γίνει 
Η Πολιτεία οφείλει να υιοθετήσει άμεσα και δραστικά μέτρα, όπως:
  •  η παροχή οικονομικών κινήτρων για την απόκτηση τρίτου παιδιού, 
  • η εφαρμογή πολιτικών για τη διευκόλυνση της εργαζόμενης μητέρας, 
  • η δημιουργία Κέντρων Συμβουλευτικής και Στήριξης της οικογένειας,
  • η στήριξη ζευγαριών με πρόβλημα γονιμότητας,
  •  η μείωση των εργοδοτικών εισφορών για τους νέους εργαζόμενους γονείς,
  •  η σύσταση ειδικού Φορέα διαχείρισης δημογραφικής πολιτικής, 
  • αλλά και η γενικότερη ενίσχυση του μοντέλου της πολύτεκνης οικογένειας στη συνείδηση των νέων ανθρώπων.
Οι άνω προτάσεις είναι του κου Γεώργιου Δασκαλάκη, Πρόεδρου της Ελληνικής Εταιρείας Περιγεννητικής Ιατρικής (Ε.Ε.Π.Ι.) και Αναπληρωτή Καθηγητή  Μαιευτικής & Γυναικολογίας-Εμβρυομητρικής Ιατρικής Ε.Κ.Π.Α . Οι οποίες με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο .
Θα προσθέσω το εξής  πρόταση 
  • Χάραξη Εθνικής Στρατηγικής  για την αύξηση των γεννήσεων, εδώ και τώρα.
Για να επιτευχθούν όλα αυτά η χώρα μας χρειάζεται επενδύσεις και χαμηλή φορολογία.
Ο νυν Πρωθυπουργός κος Κυριακός Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί για στήριξη των νέων οικογενειών δίνοντας κίνητρα για απόκτηση παιδιών. Είδωμεν , μόνο έτσι θα γίνει αναστροφή του κλίματος και θα έχουμε αύξηση των γεννήσεων . 

Η υπογεννητικότητα είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από ότι το μεταναστευτικό. Μέχρι τώρα καμιά κυβέρνηση δεν την  έλαβε σοβαρά υπόψιν τώρα όμως είμαστε ένα βήμα πριν το χείλος του γκρεμού κάτι πρέπει να γίνει γιατί  ή αλλάζουμε ή χανόμαστε.



ΥΓ. Η Υπογεννητικότητα είναι  το σαράκι που τρώει την Ελλάδα και δεν το έχουμε καταλάβει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου