MENU

style> #navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;} ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;} ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;} #navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;} ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;} #navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Τέλος Ιουνίου η έναρξη του προγράμματος “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον”

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε την Τετάρτη 17/3 η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, ανακοίνωσε την έναρξη του Προγράμματος “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον” στα τέλη Ιουνίου 2010.

Το πρόγραμμα στοχεύει όχι μόνο στην εξοικονόμηση ενέργειας μέσω παρεμβάσεων στα κτήρια αλλά και στην ευαισθητοποίηση του κοινού όσον αφορά στην ορθολογική χρήση ενέργειας με την καλλιέργεια ενεργειακής συνείδησης στους πολίτες.

Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ, και προβλέπει επιδοτήσεις για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες με τους εξής τρόπους:

α) με δάνεια επιδοτούμενου επιτοκίου

β) με απευθείας επιχορήγηση 30% του επιλέξιμου προϋπολογισμού

γ) με 100% επιχορήγηση του κόστους ενεργειακής επιθεώρησης και έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα έως 2.500 ευρώ (διπλασιάζεται η μείωση του φόρου).

Το Πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΠΑΝ ΙΙ και πόρους από τα ΠΕΠ. Περιλαμβάνει δύο υποπρογράμματα:

Υποπρόγραμμα Α: Δάνεια με επιδότηση επιτοκίου Θα μπορούν να υποβάλλουν πρόταση οι ιδιοκτήτες κατοικιών, εφόσον το ατομικό δηλωθέν εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 30.000 € ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 50.000€.

Υποπρόγραμμα Β: Απευθείας επιχορήγηση 30% επί του επιλέξιμου Π/Υ Θα μπορούν να υποβάλλουν πρόταση οι ιδιοκτήτες κατοικιών εφόσον το ατομικό δηλωθέν εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 15.000 € ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 25.000€. Στην περίπτωση συμμετοχής των ιδιοκτητών μιας πολυκατοικίας ως ενιαίο κτήριο, θα ισχύουν οι περιορισμοί εισοδήματος του Υποπρογράμματος Α.

Το σύνολο του Προγράματος θα διαχειριστούν οι συμβαλλόμενες τράπεζες, οι οποίες και επωμίζονται το κόστος διαχείρισης, ενώ συντονιστικό ρόλο θα έχει το ΤΕΜΠΜΕ.

Προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα είναι η διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης και ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ.

Το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται στο 30% επί του επιλέξιμου προϋπολογισμού.

Όπως διευκρινίστηκε, η επιχορήγηση κατά 100% του κόστους της ενεργειακής επιθεώρησης (1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο) αφορά τις προτάσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, ενώ το ύψος των επιτοκίων θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες και το μεταξύ τους ανταγωνισμό. Η επιδότηση του επιτοκίου από το ΥΠΕΚΑ ανέρχεται στο 5%, με αποτέλεσμα το τελικό επιτόκιο να πλησιάζει το 1%.

Όπως επίσης επισημάνθηκε, δεν υπάρχουν έξοδα φακέλου και για όποιες αιτήσεις απορριφθούν, οι ιδιοκτήτες δεν θα κληθούν να πληρώσουν τίποτα στις τράπεζες.

Τα βήματα για την υλοποίηση του Προγράμματος

1Ο ΒΗΜΑ: Μετά την προκήρυξη του Προγράμματος καλείται από τον ενδιαφερόμενο (για να μπει στο Πρόγραμμα) ενεργειακός επιθεωρητής για διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης με την οποία θα καθορισθεί η ενεργειακή κατηγορία της κατοικίας, οι προτεινόμενες παρεμβάσεις για αναβάθμιση κατά μια τουλάχιστον κατηγορία, η εξοικονόμηση που θα επιτευχθεί ανά προτεινόμενη παρέμβαση και το αντίστοιχο κόστος ανά παρέμβαση.

2Ο ΒΗΜΑ: Υποβολή αίτησης συνοδευόμενης από τα απαραίτητα δικαιολογητικά σε συμβαλλόμενη τράπεζα. Σε περίπτωση πολυκατοικίας το σύνολο των αιτήσεων υποβάλλονται στο ίδιο υποκατάστημα. Είναι επιλέξιμες οι δαπάνες που αφορούν εργασίες που θα γίνουν μετά την έκδοση του πιστοποιητικού.

3Ο ΒΗΜΑ: Υποδοχή των αιτήσεων από την τράπεζα / Έλεγχος δικαιολογητικών φακέλου / Έλεγχος επιλεξιμότητας της αίτησης βάσει των κριτηρίων.

4Ο ΒΗΜΑ: Μετά το πέρας υποβολής αιτήσεων αξιολόγηση και κατάταξη βάσει κριτηρίου εξοικονόμησης ενέργειας προς κόστος παρέμβασης / Έκδοση Απόφασης έγκρισης αιτήσεων / Κοινοποίηση της έγκρισης στη συμβαλλόμενη τράπεζα / Ενημέρωση Ωφελουμένου.

5Ο ΒΗΜΑ: Υλοποίηση εργασιών.

6Ο ΒΗΜΑ: 2η Ενεργειακή επιθεώρηση / Έκδοση δεύτερου πιστοποιητικού / Έλεγχος ενεργειακής αναβάθμισης κατοικίας / Πιστοποίηση φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου

7Ο ΒΗΜΑ: Για όσους εντάσσονται στο Υποπρόγραμμα Α (επιδότηση επιτοκίου) ξεκινάει η εκταμίευση του δανείου με την απόφαση έγκρισης. Για την ολοκλήρωση της εκταμίευσης ο ωφελούμενος προσκομίζει: α) τα παραστατικά των δαπανών, και β) το δεύτερο πιστοποιητικό ενεργειακής επιθεώρησης και πιστοποιείται η υλοποίηση του έργου με διοικητικό έλεγχο. Για όσους εντάσσονται στο Υποπρόγραμμα Β (απευθείας επιχορήγηση), για την καταβολή της επιχορήγησης ο ωφελούμενος προσκομίζει: α) τα παραστατικά των δαπανών, και β) το δεύτερο πιστοποιητικό ενεργειακής επιθεώρησης και πιστοποιείται η υλοποίηση του έργου με διοικητικό έλεγχο.

8Ο ΒΗΜΑ: Δειγματοληπτικός έλεγχος υλοποίησης φυσικού αντικειμένου από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Ενέργειας (Ε.Υ.ΕΠ.ΕΝ.) του ΥΠΕΚΑ.

9Ο ΒΗΜΑ: Έλεγχος / εποπτεία από το ΤΕΜΠΜΕ των διαδικασιών πληρωμών.

Ποιες Κατοικίες μπορούν να ενταχθούν

  • Μονοκατοικίες / Πολυκατοικίες ως ενιαίο κτήριο / μεμονωμένα διαμερίσματα υπό προϋποθέσεις που αφορούν στο σύστημα θέρμανσής τους.
  • Φέρουν οικοδομική άδεια πριν την 01.01.1980.
  • Βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης ≤ 1.500 €/τ.μ.
  • Χρήση κύριας και όχι εξοχικής κατοικίας. Για την περίπτωση πολυκατοικίας ως ενιαίο κτήριο, θα πρέπει το κριτήριο να ικανοποιείται τουλάχιστον από το 50% των διαμερισμάτων. Σημειώνεται ότι δεν μπορούν να είναι επιλέξιμες παρεμβάσεις σε τμήματα του κτηρίου που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ. κατάστημα στο ισόγειο κτηρίου ή διαμέρισμα που χρησιμοποιείται ως επαγγελματική στέγη).
  • Βάσει του πιστοποιητικού ενεργειακής επιθεώρησης να έχουν καταταχθεί σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ και οι αιτούμενες παρεμβάσεις να οδηγούν σε αναβάθμιση κατά τουλάχιστον μια ενεργειακή κατηγορία.

Ποιες Δαπάνες επιδοτούνται

Οι επιλέξιμες δαπάνες Θα προκύπτουν βάσει των συστάσεων του Ενεργειακού Επιθεωρητή και μπορούν να είναι (ενδεικτικά) οι παρακάτω:

  1. Τοποθέτηση διπλών θερμομονωτικών υαλοπινάκων και θερμομονωτικών πλαισίων/κουφωμάτων (δύναται να συμπεριλαμβάνονται εξωτερικά καλύμματα παντζούρια, ρολά).
  2. Τοποθέτηση θερμομόνωσης δώματος/ στέγης – κελύφους.
  3. Εγκατάσταση νέου ή Αντικατάσταση συστήματος καυστήρα / λέβητα με καινούργιο πετρελαίου ή φυσικού αερίου ή συστήματος που κάνει χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
  4. Λοιπές προτεινόμενες παρεμβάσεις που αφορούν σε σύστημα αντιστάθμισης στον καυστήρα/λέβητα σε συνδυασμό με αυτονομία θέρμανσης, μόνωση σωληνώσεων, σκίαστρα, ηλιακούς συλλέκτες, κλπ.
Κατεβάστε εδώ το σχετικό αρχείο που δόθηκε από το Υπουργείο.

ΠΗΓΗ: http://epixeirein.gr/2010/03/17/alagi-koufomata/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου