MENU

style> #navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;} ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;} ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;} #navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;} ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;} #navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}

Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

ΚΟΙΜΗΘΕΙΤΕ Η ΝΕΑ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ

Όσο πιο φυσιολογικό και επαρκή ύπνο έχει κάποιος, τόσο πιο σωστά λειτουργεί ο οργανισμός και η ταχύτητα του μεταβολισμού του, υποστηρίζει ομάδα ειδικών επιστημόνων...
Επιστήμονες από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Επιστημών της Γεύσης στη Ντιζόν της Γαλλίας διαπίστωσαν μετά από έρευνα ότι άτομα με κανονικό βάρος κατανάλωναν επιπλέον θερμίδες όταν κοιμόνταν μόνο τέσσερις ώρες κάθε βράδυ, σε σύγκριση με όσους κοιμόνταν 7-8 ώρες.
Οι ειδικοί βάζοντας στο «τραπέζι» και άλλα επιστημονικά δεδομένα, όπως ότι οι περισσότεροι πλέον κοιμούνται λιγότερες ώρες από το κανονικό και ότι η παχυσαρκία έχει πάρει μορφή επιδημίας, τείνουν να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι «ο περιορισμός του νυχτερινού ύπνου μπορεί να είναι ένας περιβαλλοντικός παράγοντας που συντελεί τελικά στην επιδημία της παχυσαρκίας».
Αρκετές μελέτες έχουν σχετίσει την σύντομη διάρκεια ύπνου με τον υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος, εντούτοις καμιά πειραματική έρευνα μέχρι σήμερα δεν έχει μελετήσει τι ακριβώς συμβαίνει στις διατροφικές συνήθειες των ατόμων με φυσιολογικό βάρος όταν δεν κοιμούνται επαρκώς.
Οι Γάλλοι ειδικοί μελέτησαν τον ύπνο, τη διατροφή και τη δαπάνη ενέργειας 12 υγιών νεαρών ανδρών κατά την διάρκεια δύο 48ωρων συνεδριών.
Δύο ημέρες που θεωρήθηκαν περίοδος ελέγχου, οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν τις συνήθειες τους αλλά τηρούσαν ημερολόγιο ύπνου, διατροφής και δραστηριοτήτων.
Κατά το δεύτερο διήμερο, οι συμμετέχοντες έπεσαν για ύπνο τα μεσάνυχτα και ξύπνησαν στις 8 το πρωί την πρώτη ημέρα και την δεύτερη ημέρα κοιμήθηκαν στις 2 τα ξημερώματα και ξύπνησαν στις 6 το πρωί.
Είχαν το ελεύθερο να καταναλώσουν ό,τι τους άρεσε.
Μετά τη νύχτα με μικρής διάρκεια ύπνο, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι άνδρες κατά μέσο όρο κατανάλωσαν 22% περισσότερες θερμίδες, συγκριτικά με την περίπτωση που είχαν κοιμηθεί ένα πλήρες οκτάωρο.
Είχαν φάει περισσότερη ποσότητα κατά το πρωινό και βραδινό γεύμα, όχι όμως το μεσημεριανό. Η μέση θερμιδική αύξηση έφτανε τις 560.
Είναι πιθανόν οι άνθρωποι να τρώνε περισσότερο μετά από ένα βράδυ με λίγο ύπνο επειδή τα θηλαστικά έχουν προγραμματιστεί να αποθηκεύουν θερμίδες κατά τους θερινούς μήνες, όταν οι νύχτες είναι μικρής διάρκειας και το φαγητό άφθονο.
Πάντως από τη μελέτη είναι ξεκάθαρο ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να ξεκουράζονται επαρκώς το βράδυ ώστε ο οργανισμός τους να λειτουργεί σωστά.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition


ΠΗΓΗ: ΝΕΑ ON LINE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου