MENU

style> #navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;} ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;} ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;} #navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;} ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;} #navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Οι πρώτες αλλαγές στον Αναπτυξιακό Νόμο


Τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου παρουσίασε στις 26/4 η κ. Κατσέλη μιλώντας σε συνάντηση που διοργανώθηκε από την πρωτοβουλία επιχειρηματιών «Βήμα Ανάπτυξης». Σημείωσε ότι η προκήρυξη υποβολής επενδυτικών σχεδίων θα γίνεται ανά εξάμηνο με ανακοίνωση των συνολικών διαθέσιμων πόρων για επιχορηγήσεις, ηλεκτρονική υποβολή των προτάσεων και αυτόματη απόρριψη των φακέλων που έχουν ελλείψεις.

Ειδικότερα, αναφερόμενη στις βασικές αρχές του νέου αναπτυξιακού νόμου, η κ. Κατσέλη τόνισε ότι για κάθε επιχειρηματική πρόταση θα αθροίζονται μόρια με βάση συγκεκριμένα κριτήρια που θα αφορούν κυρίως τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, της ποιότητας και της εξωστρέφειας, την προώθηση της πράσινης επιχειρηματικότητας, καθώς και την αναδιάρθρωση, την απασχόληση και την ισόρροπη ανάπτυξη.

Με βάση τον χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων της Ε.Ε. η χώρα θα χωρίζεται σε 4 ζώνες ενίσχυσης (Α, Β, Γ και Δ), με συνολικά ποσοστά ενίσχυσης 15%, 20%, 30% και 40%, αντίστοιχα. Τα ποσοστά αυτά θα επαυξάνονται έως 10 ποσοστιαίες μονάδες για τις μεσαίες επιχειρήσεις και έως 20 ποσοστιαίες μονάδες για τις μικρές. Οι βασικές μορφές ενίσχυσης που θα προβλέπονται από το νέο αναπτυξιακό νόμο θα είναι:

1. Η επιχορήγηση κεφαλαίου,

2. Οι φορολογικές απαλλαγές,

3. Η επιχορήγηση χρεολυσίων δανείων, και

4. Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης μηχανολογικού εξοπλισμού για συμβάσεις διάρκειας έως 7 ετών.

Για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα ισχύουν όλες οι μορφές ενίσχυσης ενώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις ή τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια (άνω των 50 εκατ. ευρώ) θα ισχύουν μόνο οι φορολογικές απαλλαγές.

Η προκήρυξη υποβολής επενδυτικών σχεδίων θα γίνεται ανά 6μηνο, με ανακοίνωση συνολικών διαθέσιμων πόρων για επιχορηγήσεις, ηλεκτρονική υποβολή πρότασης και αυτόματη απόρριψη ελλιπώς υποβαλλομένων φακέλων.

Η κατανομή των φακέλων θα γίνεται με τυχαίο τρόπο σε πιστοποιημένους αξιολογητές, ενώ προβλέπεται και νέα διαδικασία συγκριτικής αξιολόγησης των επενδυτικών προτάσεων. Η παρακολούθηση της πορείας αξιολόγησης του φακέλου θα γίνεται μέσα από το διαδίκτυο, με την ανάρτηση των εγκεκριμένων επενδύσεων σε ειδική σελίδα.

Παρουσιάζοντας τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του ν. 3299/04, η κ. Κατσέλη ανέφερε ότι υποβλήθηκαν συνολικά 13.486 αιτήσεις και οι υπαγωγές μέχρι σήμερα είναι 7.100. Ο συνολικός προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί ανήλθε σε 14 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό των εγκεκριμένων επιχορηγήσεων ανήλθε σε 5,8 δισ. ευρώ. Ωστόσο, από τις 7.100 συνολικές υπαγωγές στον νόμο, ολοκληρώθηκαν μόνο τα 1.451 επενδυτικά σχέδια, δηλαδή ποσοστό μόλις 20,4% του συνόλου. Ο προϋπολογισμός των ολοκληρωμένων σχεδίων ανήλθε σε 2,1 δισ. ευρώ, οι εγκεκριμένες επιχορηγήσεις σε 1 δισ. ευρώ και οι συνολικές εκταμιεύσεις σε 1,6 δισ. ευρώ.

Δείτε την παρουσίαση από την πρωτοβουλία επιχειρηματιών “Βήμα Ανάπτυξης” για τις αλλαγές που προτείνονται στον Αναπτυξιακό Νόμο. Πατήστε εδώ.

Πληροφορίες αντλήθηκαν από την εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου