Νέα σενάρια εξαγοράς στρατηγικού πακέτου μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, χωρίς καν να το αντιληφθούν οι υπόλοιποι μέτοχοι, τροφοδοτούν οι τουλάχιστον περίεργοι χειρισμοί της Bank of New York Mellon, η οποία είχε ανακοινώσει πριν από λίγες ημέρες, ότι έχει συμμετοχή στην ΕΤΕ σε ποσοστό 5,25%.
Θεωρητικά, είναι πλέον ανοικτό το ενδεχόμενο ένας ή περισσότεροι επενδυτές να αποκτήσουν μέσω του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης το 20% των δικαιωμάτων ψήφου στην Εθνική Τράπεζα, χωρίς να προχωρήσουν σε σχετικές ανακοινώσεις στο Χρηματιστήριο! Οι υπόλοιποι μέτοχοι, σε αυτό το σενάριο, θα πληροφορηθούν ότι η Εθνική άλλαξε «αφεντικό» σε μια γενική συνέλευση, όπου οι επενδυτές θα ασκήσουν τα δικαιώματά τους, δίνοντας σχετική εντολή στην BNY Mellon!
Για την ταυτότητα του μυστηριώδους επενδυτή, εικασίες γίνονται από τους παράγοντες της αγοράς. Θεωρητικά, όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, ακόμη και μια μεγάλη τουρκική τράπεζα θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από την BNY Mellon, αφού κατ’ επανάληψη Τούρκοι τραπεζίτες έχουν τονίσει τελευταία, ότι η κρίση στην Ελλάδα προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες στον τραπεζικό κλάδο. Οι πολιτικές επιπλοκές ενός τέτοιου σεναρίου είναι αναμφίβολα εξαιρετικά σοβαρές, αλλά, όπως λένε τραπεζικά στελέχη, ποιος θα φανταζόταν πριν από μερικά χρόνια, ότι σήμερα η Εθνική θα ήταν ήδη κατά μεγάλο ποσοστό τουρκική τράπεζα, μετά την εξαγορά της Finansbank;
Άλλα σενάρια αναφέρουν, ότι θα μπορούσε να κρύβονται πίσω από την αμερικανική τράπεζα επενδυτικά κεφάλαια της Κίνας, που είχαν στο πρόσφατο παρελθόν προτείνει στην κυβέρνηση την κάλυψη μεγάλου μέρους των δανειακών αναγκών της χώρας, με αντάλλαγμα μια στρατηγική συμμετοχή στην Εθνική. Ή θα μπορούσαν να κρύβεται κάποια ισχυρή τράπεζα της Δύσης, που αναγνωρίζει τη στρατηγική ευκαιρία τοποθέτησης στην ισχυρότερη ελληνική τράπεζα εν μέσω κρίσης.
Σε ορισμένα τραπεζικά γραφεία, αναφέρθηκε και το σενάριο της εμπλοκής του τέως διοικητή της Εθνικής, κ. Τάκη Αράπογλου, με κάποιο καθοδηγητικό ρόλο στην προσπάθεια «άλωσης» της τράπεζας. Άλλωστε, ο κ. Αράπογλου παραμένει τους τελευταίους μήνες, μετά την απομάκρυνσή του από την Εθνική, εκτός των ισχυρών πόστων της ελληνικής ή διεθνούς τραπεζικής αγοράς και δεν είναι οι λίγοι αυτοί που προσπαθούν να μαντέψουν τις επόμενες κινήσεις του -«ένας τραπεζίτης τέτοιας εμβέλειας δεν εξαφανίζεται σε μια νύχτα», λένε τραπεζικά στελέχη.
Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά τα σενάρια λίγοι σημασία θα είχαν, αν δεν υπήρχε ο… καπνός της ξαφνικής εμφάνισης της BNY Mellon στη βασική μετοχική σύνθεση της τράπεζας. Και αν δεν εξακολουθούσε να ισχύει και σήμερα, αυτό που έλεγε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του ο αείμνηστος Θ. Καρατζάς, όταν υπερασπιζόταν την αναγκαιότητα του «γάμου» με την Alpha Bank: ότι, δηλαδή, θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για την εθνική μας οικονομία, αν κάποτε η Εθνική περάσει στον έλεγχο ξένων συμφερόντων…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου