MENU

style> #navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;} ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;} ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;} #navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;} ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;} #navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}

Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Προσοχή στις κρυφές εφαρμογές του Facebook


Τα καινούρια χαρακτηριστικά που έχει προσθέσει το Facebook, προσθέτουν κρυφά εφαρμογές στο προφίλ των χρηστών

Όταν ένα software εγκαθίσταται αυτόματα στον υπολογιστή σας χωρίς εσείς να το γνωρίζετε, αυτό αποκαλείται malware. Αλλά πως μπορούμε να ονομάσουμε την πράξη όταν εφαρμογές του Facebook προστίθενται αυθαίρετα στο προφίλ χωρίς εσείς να έχετε γνώση αυτού και φυσικά χωρίς να έχετε δώσει τη συγκατάθεσή σας;

Κι όμως αυτό συμβαίνει πλέον στην πιο δημοφιλή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης και σίγουρα δεν είναι κάτι που μπορείτε να το ξεφορτωθείτε εύκολα.

Αν επισκεφτείτε συγκεκριμένα sites, ενώ έχετε κάνει log in στο Facebook, μια εφαρμογή για αυτές τις ιστοσελίδες εγκαθίσταται κρυφά στο προφίλ σας. Δεν χρειάζεται να έχετε ανοιχτή τη σελίδα του Facebook, δεν χρειάζεται να έχετε κάνει log in σε αυτά τα sites για να εμφανιστούν οι εφαρμογές. Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση και όπως φαίνεται δεν υπάρχει επιλογή στα privacy settings για να σταματήσει να γίνεται αυτό.

Απ' ό,τι φαίνεται οι εφαρμογές σχετίζονται άμεσα με τα πρόσφαταχαρακτηριστικά και εργαλεία που πρόσθεσε το Facebook. Όλα τα sites, τα οποία αφήνουν αυτό το "στίγμα" έχουν ενσωμάτωση στο Facebook και η λίστα περιλαμβάνει τα TechCrunch, CNET, Washington Post και άλλα.

Επίσης, δεν είναι ξεκάθαρο τι πληροφορίες συλλέγουν αυτές οι εφαρμογές από τα προφίλ των χρηστών. Οι φίλοι σας δεν τα βλέπουν αυτόματα, αλλά αν ανατρέξετε στη σελίδα με τα applications, μπορείτε να δείτε τη λίστα των φίλων σας που έχουν και αυτοί εγκατεστημένη την εφαρμογή και κατά συνέπεια τις browsing συνήθειές τους. Από την άλλη, υπάρχουν εκείνα τα sites σαν το Washington Post που έχουν ένα πεδίο που ονομάζεταιFacebook Network News, το οποίο σας δείχνει μια λίστα με τους φίλους σας που είχαν πρόσφατα επισκεφτεί τη σελίδα.

Πώς να μπλοκάρετε τις εφαρμογές
Το να επιλέξετε να μη συμμετέχετε μέσω του Instant Personalization δεν αποτρέπει τις εφαρμογές από το να εμφανίζονται. Δυστυχώς, το να αφαιρέσετε αυτού του είδους εφαρμογές απαιτεί περισσότερη επιδεξιότητα από το απλά να αλλάξετε κάποια ρύθμιση.

Για να δείτε τη λίστα των εγκαταστημένων σας εφαρμογών, κάντε κλικ στο "Λογαριασμός" (account), που βρίσκεται στην δεξιά άκρη της σελίδας και μετά επιλέξτε "Ρυθμίσεις Εφαρμογών" (application settings) από το drop-down μενού. Αν κάνετε κλικ στο "Επεξεργασία Ρυθμίσεων" (edit settings) για κάποια από τις νέες εφαρμογές, θα βλέπετε πάντα μια καρτέλα με την ονομασία "Επιπλέον Άδειες" (additional permissions), η οποία έχει ένα κουτάκι που δεν είναι τσεκαρισμένο εξ αρχής. Η επιλογή του, αυτόματα δίνει δικαιώματα στην εφαρμογή να "Δημοσιεύει την πρόσφατη δραστηριότητα στον Τοίχο μου" (publish recent activity to my wall).

Το να πατήσετε το Χ και να προσπαθήσετε να διαγράψετε μια εφαρμογή, αυτό θα την αφαιρέσει προσωρινά από τη λίστα σας, αλλά θα επανεμφανιστεί εφόσον επιστρέψετε στο συγκεκριμένο site.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να βεβαιώνεστε κάθε φορά που θέλετε να πλοηγηθείτε στο Internet ότι έχετε κάνει log out από το Facebook καιδεν έχετε απλά κλείσει τη σελίδα. Ένας άλλος τρόπος είναι ναδιαγράφετε οποιαδήποτε εφαρμογή κάθε φορά που εμφανίζεται.

Για να μπλοκάρετε μόνιμα κάποια εφαρμογή, θα πρέπει να κάνετε κλικ στο "Προφίλ" από το παράθυρο "Ρυθμίσεις εφαρμογών" και να επιλέξετε "Αφαίρεση Εφαρμογής".

ΠΗΓΗ: Αρθρο της Φάνης Καμπάση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου